Az Európai Bizottság csatlakozott a Mastodonhoz és saját szervert is indított

Elon Musk Twitter-felvásárlási szándéka 30 ezer új Mastodon felhasználót eredményezett az elmúlt napokban. Az új felhasználók egyike az Európai bizottság. Nem csak felhasználóként regisztráltak a decentralizált, Twitter-szerű mikroblogging (500 karakter limit a postokon) szolgáltatásra, hanem saját szervert is indítottak.

Hozzászólások

Ebben mi a különös?

Az EU Oroszországgal szemben határozta meg magát, az orosz (kölcsönös) energiafüggőségtől viszont nem tudnak azonnal szabadulni - bár az tagadhatatlan, hogy jelentős lépéseket tesznek.

Nem a propaganda a probléma itt, hanem a transzparens energiapolitika hiánya.

De ebben a témakörben itthon is van söpörgetnivaló.

Miért undorító a képmutatás? Miért undorító, hogy nagy pofával nyomják a mainstream sajtóban, hogy nem kell orosz energia, nem kell fosszilis energia, nem fizetünk agresszornak, nem fizetünk rubelben ... majd a valóságban kell az orosz energia, kell a fosszilis energia, fizetnek az oroszoknak, és fizetnek rubelben titokban?

EL-O-EL

trey @ gépház

Az a helyzet, hogy képmutatást te akarsz itt látni. Az EU nem egy ország az EUs országok kisebb nagyobb mértékben függnek az orosz energiahordozóktól, ettől sok ország jelentős lépésekben szeretne megszabadulni. Ez nem azonnal megy. 

Mondok egy hasonlatot, itt van pl Orbán Viktor. Az országban van kb 500e-1millió ember aki utálja mint a szart, nem kér belőle. Mégsem költözik külföldre csak azért mert ő lesz az új miniszterelnök. 

Az EU nem egy ország

Ismerem ezt. Nem egy ország, szépen be lehet bújni mögé, ha éppen az érdek úgy kívánja. Lehet mögüle szart dobálni (háború), semmit sem tenni (óraállítás). Lehet Európai Egyesült Államokat hirdetni, miközben egy háború esetén egyből nagyon fontossá válnak a nemzetállami határok, érdekek :D

trey @ gépház

Már megint terelsz. De ha felülünk erre a vonatra, akkor igen, az egységes energia politika, hadügy, határvédelem, pénz és az általánosan létező adók (jövedéki, forgalmi) egységes kezelése nagyon fontos lenne. Ha ezt te EUS-nak hívod akkor az lenne fontos. Ettől még igaz, hogy nem volt és jelenleg sincs egységes energiapolitika EU-ban.  

Nem tartok tőle, hanem undorítónak neveztem a képmutató viselkedését. Főleg, mert tudjuk, döntéshozatal szintjén az EU = kb. FR, DE, NL ... És közben:

A legnagyobb importőrök sorrendben: Németország (9,1 milliárd euró), Olaszország (6,9 milliárd euró), Kína (6,7 milliárd euró), Hollandia (5,6 milliárd euró), Törökország (4,1 milliárd euró) és Franciaország (3,8 milliárd euró).

Franciaország itt azért nem szerepel feltehetően az elsők közt, mert nem volt olyan ostoba, hogy az atomenergiát száműzze.

trey @ gépház

Nem az öregedés a kérdés, hanem a ma tett nyilatkoztatok vs. mai cselekedetek. Ez most, ma szégyen és szégyen az _EU jelenlegi vezetésére nézve_ akkor is, ha közben változtatnak rajta.

A félreértésed ott van, hogy nekem nem az EU-val van bajom, hanem az EU mostani vezetésével és szemléletével.

Példa: neked sem Magyarországgal van bajod (remélem), hanem a jelenlegi vezetésével. Érted?

trey @ gépház

Az EU-t a mindennapi életben a bizottság képviseli, és testesíti meg. A bizottság tagjai élükön az elnökkel egy kontraszelektált párt alapon delegált ütődöttek és korrupt trógerek gyülekezete. Éppen a jeles timmermans alelnök aki felelős a klíma politikáért, most dolgozza ki a zöld átállást: ne fürödj, ne moss, vegyél 2-szeres áron USA gázt, hozd az EU-ba a lehető legnagyobb kornyezettszennyezessel, közben nyald ki az USA segget, és biztositsd a globalista vállalatok minél nagyobb térnyerését ha lehet akkor az EU pénzen. Az USA éppen most exportálja Amerika adósságát a világba, és ehhez asszisztál a szuper csapat, miközben növelik a háborús veszteségeket.

"A bizottság tagjai élükön az elnökkel egy kontraszelektált párt alapon delegált ütődöttek és korrupt trógerek gyülekezete."

Mindig elfelejted, hogy attól, hogy ez a te véleményed még nem kötelezően elfogadandó, de önmagában bizonyítja, hogy ocsmányul fogalmazol.

Bocs, ha megbántottam a hópehely fehér lelkedet, de az van. Lopnak, csalnak és zsarolhatók a bizottság egyes tagjai élükön az elnökkel és az eü biztos macával akinek a számláján csakúgy termett 4 millió EUR. És leyennek is a 10 millió EUR-s hadügyminiszterként elkövetett csalásáról is hallgat mindenki! Persze nem kell ezeket trógernek hívni! De hát ha azok akkor mégsem hívhatom őket másképpen.

Éppen most szarakodnak Magyarországgal, mert rubellel fizet a gázért az oroszoknak! A gáztározóink üresek! Miért akarhatja valaki egy egész ország bukását? Csak nem politikai okból? És ezt hogyan minősíted?

Azt hogyan minősíted, hogy a háború miatt az EU 5 embergós csomagot hozott, a külföldi országok lefoglalják orosz magánszemélyek vagyonát, és belerúgnak az orosz sportolókba, zeneszerzőkbe csak éppen abba az aberrált orosz rendezőbe nem aki Csajkovszkij feleségéről rendez aberrált filmet, mert ugye akkor már nem baj ha orosz, ha teljesen aberrált. Szóval miközben minden nem aberrált emberbe belerúgnak és az EU-ban is háborús helyzetet hoznak létre, aközben amikor az oroszok a rubeles fizetés elmaradása miatt elzárják a gázt a lengyelektől és a bolgároktól, akkor leyen husibogár kikelve toporzékol, hogy az oroszok ezt nem tehetik meg! Szerinted ennek a nőnek, mint bizottsági elnöknek mennyi realitásérzéke van? Vagy azért teszi amit tesz, mert zsarolják és megmondják neki, hogyan tudja az EU-t megnyomorítani. Hol a realitás és a valóságérzékelés?

Egyszóval a fentiek szerint tartom a kontraszelektált barom, tróger kategóriát.

ott az EU krémje: https://youtu.be/H31aRC3eOOI

Az orosz energiától nem lehet egy nap alatt megszabadulni azt pedig remélem te sem vonod kétségbe, hogy mint államszövetség, az EU az utóbbi hetekben komoly lépést tett ennek érdekében.

Én nem feltétlenül gondolom, hogy ez jó irány, de ez a szál most nem is ennek a megítéléséről szól.

Az orosz energiától nem lehet egy nap alatt megszabadulni azt pedig remélem te sem vonod kétségbe, hogy mint államszövetség, az EU az utóbbi hetekben komoly lépést tett ennek érdekében.

Igen, bejelentették, hogy év végétől, jövő évtől, 2027-től ... Azok, akik azt mondták a múlt héten még, hogy nem fognak rubelben fizetni. Egy hét távlatban nem lehet nekik hinni. Majd szólj, ha az ígéreteik beteljesültek. Addig pedig szerényebben és ami fontosabb, kevésbé képmutatóan. És Magyarországot lehetőleg nem szapulva olyasmikért, amit maguk is csinálnak.

trey @ gépház

Megint összekevered reagálást valamire azzal, hogy én kezdtem. Ugye az ok az volt, hogy az EB álszent dolgokat postolt a Mastodonra.

de hol a [POL] a címből?

Hát, nem annak indult, hiszen ez egy internetes (szakmába vágó téma). Attól kezdve lett az, hogy kiderült, az EB a politikai propagandáját tolja a fiókján. 🤷‍♂️

trey @ gépház

Segítek, a téma címe, amit te írtál neki:

Az Európai Bizottság csatlakozott a Mastodonhoz és saját szervert is indított

Első hozzászólás rögtön a tied:

Milyen undorító, hogy miközben az Európai Unió országai 44 milliárd eurót fizettek az orosz energiáért a háború kitörése óta, aközben az Európai Bizottság hivatalos csatornái tele vannak oroszellenes propagandával ...

Szerinted ez így oké, rendben van?

A magyar ember jelképe a hátrafelé nyilazás. Vakon rohanunk a semmibe, miközben a múltunkat támadjuk.

Szépen moderált ez a Mastodon ... Asszem' maradunk a Twitter-nél egyelőre ...

Mastodon Server Covenant

All Mastodon servers we link to from our server picker commit to the following:

1. Active moderation against racism, sexism, homophobia and transphobia

Users must have the confidence that they are joining a safe space, free from white supremacy, anti-semitism and transphobia of other platforms.

[...]

trey @ gépház

Az a vicc az egészben, hogy pont az lenne a lényege, hogy decentralizált - ezek a szabályok nem az egész hálózatra vonatkoznak hanem az adott instance-ra. Ugyanugy találhatsz aktivan, kifejezetten homofób szervert például és már évekkel ezelőtt is az a humoros állapot alakult ki, hogy általában kb. a fél hálózatról defederálnak (nem szinkronizálnak adatot velük) a hasonlóan "safe space" névjeggyel elinditott szerverek, igy kb. ugyanaz a buborék lesz, mint a twitter.

Én egyébként támogatom ezeket mind, nagyon régen még a diasporáról blogot is irtam ide, mert szerintem ez igy még mindig jobb, mert az adott közösség maga dönti el, hogy a fél világtól elzárkózik és ahogy te is tetted, ellenőrizheti bárki, hogy ezt egyértelmúsitette a szabályaiban.

Itt pl. utána lehet nézni egy régebbi listának melyik instance-okat tartották problémásnak és mi miatt. https://fediblock.org/

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Általában komplett szervereket tiltanak nem usereket, a logikájuk a következő: Bélát engedi homofóbnak lenni x admin y szerveren ezért az y szerver rossz. Részlegesen lehet tiltani (tehát pl. nem dob fel onnan posztot a public timeline és hasonlók de lehet kifejezetten kommunikálni Béláékkal) vagy teljesen is lehet (tehát Bélákkal semmiféle kontaktot sem létesithetsz).

Te mint user persze tilthatsz adott usereket is.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

szoval ha egyszercsak azt mondja egyik admin, hogymarpedig a laposfold mostantol tiltva van, es letiltja a laposfoldes szerver(eke)t, akkor onnatol nemkapok Belatol semmit? ha megis szeretnek laposfoldet, akkor atkell mennem masik insancere? mivan ha egyik szerver a buzikat tiltja a masik meg a laposfoldet, de en mindkettore kivancsi vagyok, akkor kereshetek egy olyan instancet ahol nincs tiltva egyik sem, es ha nincs ilyen? :o

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

Akkor inditasz egyet. Egyébként is kb. ennek az egésznek csak akkor lenne leginkább értelme, ha kevés userszámú baromi sok szerver között lennének elosztva az emberek, ez a 3 szerverre tömörülünk ami kialakult egy eléggé kontraproduktiv helyzet.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

A használt kifejezések miatt nincs igazad. A joinmastodon.org/mastodon.social a legnagyobb instance ez tény, de bármilyen szabályt vagy moderálási elvet is állitsanak fel az kizárólag rájuk vonatkozik, az ottani tartalmakat szabhatják meg és hogy melyik másik szerverrel hajlandóak adatot szinkronizálni. Az egész hálózatot nem lehet szabályozni ilyen egyszerűen, maga a mastodon is egy "newschool vadhajtás" ha őszinte akarok lenni, activitypub a technikai háttere.

Egyébként szerintem ezért is lesz elég rövidéletű az EU-s szerver élete, amint rájönnek hogy mit is jelent a decentralizáció valószinüleg nem fogják már annyira nyomni az ötletet.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Átlagembernek - és most szólásszabadság/moderáció szempontjából ez számít - semmit sem mond, hogy szabad szoftver, tar.gz, felteheted egy LAMP-ra, linkelhetsz stb., hanem az az számít, hogy mihez csatlakozhatnak, hogy a kereső mit ad nekik vissza. Ezzel egyetértesz-e?

trey @ gépház

Persze. sőt. Szerintem baromi sokan ugrottak rá a mastodonra már régebben is, úgy hogy kb. semmit sem tudtak a hátteréről. Ezen az sem segitett sokat, hogy kifejezetten Twitter-alternativaként hirdetik a mai napig sokan (lásd az éppen aktuális témát már eleve). Az EU is valószinüleg szeretné majd Twitter alternativaként használni hogy kialakitsa a saját kis microblogging birodalmát, ahol az ő szabályaik érvényesek. Tehát igen az átlegember aki majd becsatlakozik ezekre a nagy szerverekre semmivel sem kap többet/jobbat/szabadabbat mint Twitteren. Továbbra is baromi nagy problémának tartom hogy eldarabolódik mindenki a saját kis világába, mert rajta kivül biztos mindenki hülye. Én ezért is hagytam ott pl. a mastodont, mert ahogy irtam is a legtöbb szerver kapásból letilt egy halom másik szervert amik elérhetetlenné válnak róluk, és igy éppen a lényegi, decentralizált funkcióját veszti el.

Minden esetre igen ebben egyet értek, baromi rossz a kommunikáció és baromi rosszul vannak tálalva a dolgok.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Tehát, hogy érthető legyen. Amikor a Slashdot arról ír, hogy 30 000 új felhasználója lett a Mastodonnak, akkor nem arra gondolt, hogy 30 000 ember letöltötte a mastodon.tar.gz-t, hanem arra, hogy 30K ember/szervezet/akármi csatlakozott a mastodon.social-hoz. Mert kb. ez a lényeg. És mivel ez a Mastodon (és nem a tar.gz) hozott olyan moderálási (linkelési) szabályokat, amilyeneket, ezért loop.

trey @ gépház

Biztos vagy ebben, hogy a mastodon.social felhasználószámáról beszélnek? Szerintem (legalábbis elvárható lenne egy ilyen hir kapcsán) az egész hálózatról kellene beszélniük, de egyébként valószinüleg igazad van. Már 2020-ban is 3 szerver tette ki a felhasználók több, mint 60%-át, ez egyébként időről időre elő is kerül mint probléma az egésszel kapcsolatban.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Biztos:

Social media platform Mastodon, often seen as an alternative to Twitter, gained nearly 30,000 new users on the day that Elon Musk bought Twitter. On Tuesday a Mastodon domain became unresponsive. Eugen Rochko, Mastodon's CEO, later told Motherboard in an email that there were performance issues. "I'm sorry I couldn't have responded sooner," he wrote. "I was working all day on fixing performance issues on the Mastodon servers I operate due to the influx of new and returning users following Twitter's acquisition by Elon Musk." Rochko added that Mastodon has seen an increase of 41,287 active users, including both returning users and new users. When breaking that figure down by just new users, 28,391 new people have joined Mastodon in the past day, Rochko said.

trey @ gépház

Jó hát annyi a probléma ezzel a hirrel, mint sörösüveg a dunában. De ugyanigy nem értem az EU-s tweetet sem például, hogy mitől lenne privacy-hoz bármiféle köze is kivéve ha te hostolod a saját szerveredet kb. (ami egyébként a mai napig az ajánlott felhasználási mód lenne, és igazából a nagy szerverek épitése helyett ezen kellene szerintem dolgozni, hogy könnyebb legyen pl. saját instancet futtatni minimális összegből és tudásból).

Hangsúlyozniuk kellene a federációs részt, amit senki sem tesz - szerintem ez az alapvető gond, mert ha nem tolod az emberek képébe miről is van szó akkor valóban csak Twitter 2.0 lesz az egészből.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

A Mastodon lényege pont az, hogy ha csinálsz egy saját szervert, ott azt csinálsz, amit akarsz. Mint ahogy Trump csinálta.

Ha más szerveréhez szeretnél kapcsolódni, akkor meg megegyeztek valami szabályokban. Ami még teljesen normális dolog.

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Nem használok Mastodont, mivel mindenfajta közösségi oldalt utálok, de én úgy tudom, hogy a Mastodon-on nincs központi moderáció. Helyi szerverek, decentralizált instance-ok vannak, ahol az adott szerver adminja úgy moderál, ahogy akar, de csak a saját háza táján van ehhez joga, akinek ez nem tetszik, átmehet másik szerverre, vagy csinálhat sajátot. Így pl. az EU Bizottság is azt moderál a saját szerverén, amit akar, akinek nem tetszik, nem használja. Nyilván semmi nem tökéletes, de a Cukorburg-féle Faszbuknál, musk-os Twitternél, Trump-féle Truth Social-nél mégis csak jobb megoldás a Mastodon, mivel mégse egy ultramilliárdos centralizált játszótere.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Azzal kiegészíve, hogy az instance-ok között is lehet kommunikáció, tehát, pl. egy mastodon.socialos accounttal megoszthatod vagy reagálhatsz az EU-s tülkökre.

Amúgy itt egyszerűen és érthetően itt el vannak az alapok magyarázva: https://mastodon.help

“Any book worth banning is a book worth reading.”

Milyen undorító, hogy a regisztráció nem engedélyezett... Ha maradnak a twitteren ott kapják tovább az érzést....