AiryxOS - egy másik BSD ami macOS akar lenni?

Címkék

A közelmúltban itt a HUP-on is felbukkant többször a helloSystem: egy macOS megjelenésű, FreeBSD alapokra építkező rendszer. A minap került elém a címben is szereplő, elsőre nagyon hasonló projekt.

A hasonlóság nem véletlen, a projekt merített a helloSystem-ből, de annál jóval nagyratörőbb tervei vannak.

De lássuk mik is ezek, a projekt git-jéről összefoglalva:

Az Airyx egy új nyílt forráskódú OS projekt, amelynek célja, hogy hasonló élményt és némi kompatibilitást biztosítson a macOS-hez x86-64 rendszereken. A FreeBSD szilárd alapjaira, az ugyanezen a területen már létező nyílt forráskódú csomagokra és a hiányosságok pótlására szolgáló új kódra épül.

A fő tervezési célok a következők:

  • Forráskompatibilitás a macOS alkalmazásokkal (azaz egy Mac alkalmazást lefordíthatunk és futtathatunk airyxOS-en).
  • Hasonló GUI-metaforák és ismerős UX (fájlkezelő, alkalmazásindító, felső menüsor, amely tükrözi a megnyitott alkalmazást stb.)
  • Kompatibilis a macOS mappa elrendezésekkel (/Library, /System, /Users, /Volumes, stb.) és talán fájlrendszerekkel (HFS+, APFS), valamint teljes mértékben támogatja a ZFS-t.
  • Önálló alkalmazások App Bundles, AppDirs és AppImage fájlokban - telepítő nélküli élmény a /Applications számára.
  • A FreeBSD alaprendszerrel és az X11-gyel való kompatibilitás fenntartása - egy szabványos Unix környezet a motorháztető alatt.
  • Kompatibilis a Linux binárisokkal a FreeBSD Linux támogatásán keresztül.
  • Esetleges kompatibilitás az x86-64-es macOS binárisokkal (Mach-O) és könyvtárakkal.
  • Kellemes használat, biztonság, stabilitás és teljesítmény.

Bővebb infot a projekt csinos, és meglehetősen ismerős dizájnú honlapján találunk, amit kiemelnék trollcsemegének, hogy a desktop a KDE5 részeire épül :)

A koncepcióval kapcsolatban felmerült bennem egy kérdés: Ha már ilyen magasabb szintű kompatibilitás a cél, akkor vajon miért nem Darwin az alap? Mindenesetre kíváncsian követem, az ötlet mindenképpen érdekes.

Hozzászólások

A szóismétlést én raktam bele az elején? :)

elsőre hasonló nagyon hasonló...

Ha igen, mea culpa, nem vettem észre. A cikk-linkeket köszi, rest voltam megkeresni.

Szerkesztve: 2022. 01. 31., h – 23:35

hat a forras vagy binaris kompatibilitashoz is szukseges hogy meglegyenek ugyanazok a libek ill. frameworkok (beleertve a gui cuccait is). szoval vagy ujrairjak 0-rol a macos-t (ahogy a wine a windoz api-kat, dll-eket) vagy "ellopjak" a macos-bol a fileokat (ahogy a wine eleinte sok dll-el tette)

Idorol idore felbukkannak a "MacOS-like disztro keszul" hirek, de valamiert mind kimerul abban hogy probalnak ugy kinezni mint egy Mac (elfelejtve hogy az nem a kinezete miatt jo). Ez legalabb fantaziadusabb, bar tartok tole hogy tul ambiciozusak a tervek igy elsore, de meglatjuk mi lesz belole :)

Engem az érdekelne, vajon hány Apple-szabadalmat sért csak a fenti felsorolás.

~ubuntu, raspbian, os x~

Ez már a KDE4?

 

bocsánat :)

Akinek a vallása tiltja a *BSD használatát, van hasonló projekt Linuxhoz is: https://darlinghq.org/ (a weboldal elég outdated, Githubon látszik, hogy min dolgoznak most, pl. a kernel modult írják át user-space darwinserverre, hasonlóan a wineserver-hez.)

Ilyen szempontból lehet értelme ennek az Airyx-projektnek. Mármint annak nincs, hogy legyen egy n+1. MacOS-bőr modern BSD-s alapokon, de ha bináris kompatibilitás és egyéb is lesz, akkor alternatívát kínálhat azoknak, akiknek MacOS-kompatibilis szoftver kell, pl. Adobe kreatív szutykok.

Igazából a MacOS-bőrökkel sincs baj, de akkor ne n+1 disztrót csináljának rá, hanem egy önálló megoldást, amit feltehet az ember Linuxra, akármelyik BSD-re, és a különböző Mac-fanatikus fejlesztők így egyesíteni tudnák a fejlesztési erőforrásokat.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

szerinted mekkora realis eselye van a binaris kompatibilitasnak? marmint ami pl. egy adobe cuccot kepes futtatni? ezt meg a wine-nak se sikerult megugrania kb 25 ev fejlesztes utan se...

raadasul a macos api/frameworkok evente valtoznak, fejlodnek, es par evente kidobjak oket es teljesen ujra cserelodnek, ezzel lehetetlen lepest tartani...

A MacOS elvben (Free)BSD alapú, a FreeBSD-nek viszont van Linux-bináris kompatibilis módja, amely -- néhány kiegészítő library telepítésével -- lehetővé teszi, hogy eredeti Linux binárisokat lehessen -- kisebb overhad-del -- futtatni rajta.

https://people.freebsd.org/~rodrigc/doc/handbook/linuxemu.html

Ha az Apple megmarad a *BSD vonalnál hosszabb ideig, akkor talán ez a lehetőség megmaradhat.

"Share what you know. Learn what you don't."

Ez nem teljesen igaz, a latest adobe stuffok nem túl jól mennek, de azért még pár éve is szükség esetén photoshopot meg illustratort simán tudtam használni wine-al, ha egy-két verzióval régebbit is. Nyilván teljes adobe ökoszisztémát nem valószínű, hogy lehetne, megvannak ennek a korlátai, meg a jogszerűsége is kérdéses. És ne felejtsük el, hogy a wine fejlesztése mögött azért nem csak sok év, de nagyobb cégek is állnak akik nem keveset tettek hozzá.

Aztán persze az is lehet, hogy az OSX gyökerei miatt adott esetben egyszerűbb/könnyebb egy ilyet fejleszteni, mint win kompatibilitást, majd kiderül, de inkább a második mondatoddal értek egyet ebben :)

Abban igazad van, hogy egy adobe--s szintű kompatibilitás nem életszerű, de kisebb appokhoz jó lehet, egy Wine szintjéig. Igazából egyébkét ez nem fejlesztői korlát, hogy nem ugorják meg a fejlesztők, hanem az Adobe-hoz hasonló nagyok szoktak róla gondoskodni, hogy legyen a szoftverben valami olyan új keverés, hogy ne menjen. Ahogy írod is, Mac API-k sűrűn változnak, ez is gond. De értelme ettől még lenne vele próbálkozni, annak ellenére, hogy erre virtuális gépek is egyre jobban használhatók Hackintosh alapokon.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)