helloSystem: A “kevesebb több” FreeBSD Desktop

Címkék

Reklámja szerint a helloSystem egy eleganciára, egyszerűségre és használhatóságra fókuszáló, FreeBSD-alapú desktop operációs rendszer. Részletek a projekt GitHub oldalán.

Hozzászólások

Érdekes stuff lesz. Nagyon az a benyomásom, hogy olyan irányba megy, mint az OSX, nem kell ismerned a rendszer lelkét, nem kell tudnod róla, hogy mi hogy működik, csak használd. Végül is sokaknak bejött. :) 

Mert az emberek 99.9+% -a csak használni akarja a gépét minél egyszerűbben. A gép van az emberért, és nem fordítva.

Legtöbbjüket nem érdekli az init/systemd, hogy milyen filerendszer van a rendszer alatt, és az hogyan van particionálva, hogy linux vagy windows a rendszer-e.

A fontos az hogy az adott eszköz megbízhatóan, gyorsan, egyszerűen, és kompatibiliesn működjön.

Azért ezt kicsit túlzásnak érzem, a wiki Welcome-and-unwelcome-technologies felsorolás zárásaként:

"Security that restricts what the user or applications can do: If you need this, this is not the system for you. Trying to build in "security" only makes the system much, much more complex, cumbersome, and less fun to use, while the benefit is questionable in many cases. --> Run as root the whole time; or, at the bare minimum, have root-equal rights for the user"

Igen, ezt én is túlzásnak érzem, hogy root jogú user, abból is csak egy engedélyezett, jelszó nélkül. Ez így élből komolytalan még egy egyfelhasználós gépen is. A másik, ami nem tetszik benne, hogy azt se írják a nagy KISS közepette, hogy milyen grafikus felület van benne. Hadoválnak a Qt-ről, meg látszik, hogy valami dokkos cucc fut, de nem lehet beazonosítani.

Egyébként azt a nézetét osztom a fejlesztőnek, hogy a 68k-ra írt korai MacOS-ek egyszerű és jó rendszerek voltak. De ez akkor volt, a mai komplexitás, netre kötöttség, mindenféle kommunikáció miatt már nem állná meg a helyét. Ma már nem élünk annyira egyszerű időket, bonyolultabbak a hardverek, bonyolultabbak a szoftverek, több mindenre használjuk a gépet, többfelől vagyunk támadva, így a rendszernek is komplexebbnek kell lennie. Ez nekem sem tetszik, de ez van, így működik a technológiai fejlődés. Egyébként hasonlóan gondolkodott a fejlesztőhöz Terry A. Davis is a TempleOS-sel, őt a Commodore 64 egyszerűsége ihlette, azt akarta visszahozni, és bár egyedi OS, de agyrém, text alapú, nagyon rossz optimalizáltságú, idegesítő villogások, hülye grafikák, olvashatatlan szöveg. Pedig én is híve vagyok a minimalizmusnak, GRUB, systemd, pulseaudio, dbus, stb. nélküliség, minimalista tiling WM, terminálos/CLI alkalmazások mindenre, de van azért egy szint, hogy nem lehet jobban leegyszerűsíteni, mert akkor visszajutunk a DOS-ig, meg még tovább az abakuszig, és csak a rendszer lesz használhatatlan. Főleg, ha így lekorlátozunk mindent, hogy csak 1 user, 1 interface, egy felbontás, egy akármi, úgy nem egyszerű lesz a rendszer, hanem rugalmatlan és használhatatlan. Meg nagy különbség van aközött is, ha az ember a saját gépéhez és saját felhasználásához gyárt rendszert (pl. Gentoo-val), és más, ha általános dekstop OS-t készít a publikumnak, mert utóbbi esetben sokkal nagyobb rugalmasságot és featureset-et kell belefordítani, benne hagyni, rátelepíteni a rendszerre, hogy minél színesebb felhasználási palettát le tudjon fedni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Így van. És az a vicc, hogy 2021-re sem sikerült még ezt valójában senkinek sem elérni. Azt látom, minden platform egyre bonyolultabb, a KISS princip meg csak egy szép elmélet.

Az emberek az eszközeik funkcióinak kb 10-15%-át használják ki, a többit csak kifizetik.

robyboy

Szerkesztve: 2020. 12. 31., cs – 11:49

Amikor a simplicity, elegance, usability szavakat meglátom, egyből az jut eszembe, amivé a tech-multik UX-divatdiktatúrája rohasztotta le ezeket a fogalmakat: egy óvodás szintjére butított, csiligány, animációbuzi, színtelen, szagtalan, wireframe ikonos, szemkifolyató webfontos, tablet-idealista, tapicskoló felület.

Ennél most pozitívan kellett csalódnom, mivelhogy egy letisztult asztali operációs rendszert láttam. Ami jó alternatívája lehet a Red Hat erőltette Poettering-idealizmusok (systemd, pulseaudio stb.) által egyre inkább kisiklatott desktop Linux eredeti koncepciójának.

Sok sikert a projektnek!

"Red Hat erőltette Poettering-idealizmusok (systemd, pulseaudio stb.) által egyre inkább kisiklatott desktop Linux eredeti koncepciójának."

Erre most adok egy qrva nagy pacsit! Bár finoman fogalmaztál. Én f.szságot írtam volna.

Csak akkor szólok hozzá egy témához, ha értelmét látom.

Semmi baj nem lenne azzal, ők azt mondják, hogy a gnome nem azoknak van, akik saját terminál emulátort akarnak választani. Rendben. Legyen egy végletekig lebutított desktop azoknak, akiknek erre igényük van. Igaz, hogy én nem tudom, hogy ezek az emberek miért linuxot használnának, de legyen.

A probléma azzal van, hogy minden mást is herélnek ki, és akadályozzák azokat, akik nem így akarják a gépet használni.

Amikor én ezeket meglátom, mindig megnézem, hol történt userbevonás a projektben: ha sehol, akkor a usability kb. bukta. Mondjuk most írok erről PhD-t, és le kell kutatni számokkal, hogy mennyire, de az alaptézis az egyelőre az, hogy ha nem beszélsz konkrét userekkel mielőtt nekikezdesz, csak magad gondolsz valamit a userekről, akkor nem lesz usable.

(És itt User nem feltétlenül az egységsugarú Pistike, simán lehet a "40 terminál + 1 Chrome" típusú felhasználóknak is usability-t tervezni, csak nyilván más közönségben végzed a kutatást.)

Az sokmindent elmond, hogy az idén 20 éve bemutatott OS X-et próbálják koppintani.

Tehetség és eredeti ötletek hiányában…

Valahogy a BSD-desktop-"disztribúciók" nem túl sikeresek, 1-2 kivételtől eltekintve igen rövid életűek. Valahogy ezzel kapcsolatosan is ez az érzésem.

Igazad van. TrueOS/PCBSD, FuryBSD, DesktopBSD stb eltűntek. Remélhetőleg ez nem fog eltűnni. Ahogy látom a régi grafikus freebsd installert is leporolták. Kíváncsi leszek ennek az élettartamára. Egy régi használaton kívüli gépre feltettem. Figyelemmel fogom kísérni a fejlődését frissítések útján.