Klassz év végi achievement!

Címkék

32 éves Atari a legújabb NetBSD kiadást futtatja ...

Hozzászólások

Én se ismertem eddig ezt a TT-s Atari gépet, de mivel a NetBSD már amúgy is támogatja az 68k procikat, meg az egyik fejlesztőnek volt egy ilyen gépe elfekvőbe, így gondolom tető alá hozták, mert miért ne. A fejlesztőnek hobbi, szórakozás, fejlődési lehetőség, amiből tanult. Engem inkább az lep meg, hogy nem csak hogy fut, de még a CPU terhelés is 0, és a 18 mega memóriából is marad használatra közel a fele (igazábó csak 1,8 mega, de a file cache-t is felszabadítja a rendszer, ha kell). Én arra fogadtam volna, hogy a NetBSD hiába pehelysúlyú OS, egy ilyen régi gépen közel 100% procitekeréssel fut és az összes memória után még a swap nagy részét is megzabálja, így mire akármi is lefut rajta, lefő egy kávé. Reszpekt a fejlesztőnek. Gyakorlati haszna nincs sok, csak techdemó, mégis amondó vagyok, hogy ilyennel foglalkozzon egy fejlesztő inkább, minthogy a legújabb ShitScript frameworkben gyártsa a gigás bloat szutykokat. Tény, hogy lehetne hasznosabb fejlesztés is azért, de ilyen az opensource, egyéni magánfejlesztők ténykednek inkább, és mindenki azzal foglalkozik, amihez ért, amihez van igénye, hardvere, kedve, és ez nem feltétlen a leghasznosabb, legmainstreamebb dolog. Nem lehet nekik előírni, hogy mit fejlesszenek, nem nekünk dolgoznak és ingyen teszik elérhetővé.

Nekem egyébként pont ez tetszik az opensource-ban, hogy egyéni fejlesztő kisebb dologgal is hozzájárulhat az egészhez szakmailag. Nem kell hozzá multi tőke, meg millió kódsoros projekteket átlátni, egy egyéni fejlesztő, akár egy diák is hozzájárulhat akár egy pár soros C-ben írt CLI toollal, pár soros scripttel, ami tényleg hasznos, pl. valami új formátum megjelenítése, konvertálása, tömörítés, egy valamihez írt kisebb pluginnel, jó ablakkezelő configfájllal, text editor témával, vagy akár csak fordításokkal, dokumentációírással. Ha jó, akkor sokan akár még használhatják is, meg forkolják, kinövi magát. Nézd meg ott vannak ezek a ma divatos fetch-klónok, neofetch, pfetch, fm6000, stb. pár soros kódok, hasznuk nincs valami sok („minek?”, úgyis tudod, hogy milyen géped van és milyen rendszer fut rajta, már ha nem alzheimeres valaki), de szinte az összes linuxos, unixlike OS-es gépen fent vannak, szerintem egy még ezen az Atari NetBSD rendszeren is fent van, csak épp nem került rá a fotóra NetBSD-s zászlós ASCII arttal. De mondhatnék olyan egyéb apróságokat, mint a figlet, boxes, fortune, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az a te dolgod, hogy mennyit vagy hajlandó elolvasni. Szerintem nem írtam túl hosszút, főleg, hogy a lényeg lényege az első két sor, a többi csak adalék. Simán csak nem értünk egyet, az ilyen tech, IT, unix/linux-os oldalaknak pont ez a lényege, vannak szakmaibb, hosszabb topikok, nagyobb kifejtések is. Ha csak 1-2 soros chatet bír el valaki, menjen facebookozni meg messengerezni, ott elég az „OK”, „csá”, stb., vagy akár csak egy emoji vagy egy like. Nyilván nem kötelező elolvasni meg egyetérteni velem. Ha nem tetszik, átugrod.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Arra akarsz kijukadni, hogy gyujtoknek siman el lehat adni az Atarit egy nagy rakplap penzert, es utanna vehetsz egy gepet ahol GB -ben
merik a memoriat es meg marad is penz ill. szabad memoria ?
Ill hogy siman emulalahatod az egeszet egy modern gepen ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Egy teszt erejéig ki kellene próbálni. De nem ezzel használnám az A500+ masinámat. Van hozzá egy TF536 gyorsítókártyám. Csak össze kellene már raknom azt szerencsétlen gépet. Össze vásároltam már hozzá mindent, de időm nincs rá.

Meg valami értelmes monitort/tv-t kellene hozzá illesztenem, hogy ne a suttyó kompoziton menjen.

De ez egy másik téma lesz egyszer, ha összeszedem magam. Itt OFF.

Hú, ha egyszer lesz végre szabadidőm, feltétlen ki fogom próbálni. Van ilyen csoda gépem, a tápegysége felújításra szorul, de még megy. A SCSI vinyója helyén is memóriakártya kerreg, igaz.
Tiszteletem a srácnak!

Kinem nem inge, ne vegye gatyára

Egyelőre szét van szedve és el van rakva, mert helyem, az nem sok van. De ha elő is veszem, egy táp felújítás rá fog férni, mert annak lassan vége. Amúgy imádom, semmi pénzért nem válnék meg tőle (na jó, egy ABC-80 cserén elgondolkodnék).

Kinem nem inge, ne vegye gatyára