helloSystem 0.7.0

Címkék

@probono, a helloSystem projekt létrehozója bejelentette, hogy elérhető a helloSystem 0.7.0-s kiadása. A helloSystem egy "A 'kevesebb több' FreeBSD Desktop" terjesztés. Reklámja szerint a helloSystem egy eleganciára, egyszerűségre és használhatóságra fókuszáló, FreeBSD-alapú desktop operációs rendszer. A 0.7.0-s kiadás FreeBSD 13 alapra épül.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Ahogy nézem, fogtak egy 1992-es(!) Apple Human Interfaces Guideline-t, egy nagyságrendeg 2005-ös (Tiger-korabeli) OS X skin-t, és most újraimplementálják belőle azt, amit megértettek és fontosnak véltek.

Kicsit cargo cult érzésem van, bár némi nosztalgiával én is a Tiger-t érzem a valaha volt legjobb OS X-nek, de ez csak azt jelenti, hogy 2005-ben az Apple hatalmasakat vert a konkurenciára, a win11 és a monterey közt már nincsenek ekkora brutális különbségek, és azóta változtak a használati szokások is.

nem tudom, mikor használtam pl. utoljára a beépített adress book-ot: ott van, syncel is a telefonommal, de nem nyitom ki mert minek.

újraimplementálják a Finder-t, hajrá, de nekem fontosabb lenne, hogy egy cloud sync menjen, mert a legtöbb fájlom már (általában egyszerre több helyen) ilyeneken van. Vagy mondjuk fontosabb, hogy a filesystem szintű undo be legyen építve a UI-ba, ne mindenféle obskurus vackon kelljen keresztülmennem érte.

persze, baromi kényelmesek a Miller-oszlopok, ha egyszer hozzászoktál, de az, hogy a letöltés mappából egy mozdulattal tudsz fájlt ráhúzni a Chrome-ban a drag-n-drop fájlterületekre, az fontosabb.

És tuti nincs annyi energiájuk, hogy az Apple beépített fájlkezelési ficsöreit (vegyük akár csak a verziókezelt fájlrendszert) downstream támogassák olyan appok, mint pl a LibreOffice (vagy bármi más office) csomag, synceljen jobbra-balra mindenféléket a telefonnal ésatöbbi.

Igazából ez személyes preferencia kérdése, ki mit szokott meg, és mi a workflow-ja. Nekem mindig is logikáltan, kényelmetlen, körülményes volt a MacOS-ek felülete. Főleg ezek a modernek, amikben dokk, meg felső panelre kényszerített ablakmenük vannak, a világból kiszaladok tőle. A Miller-oszlopokat meg aztán végképp ki nem állhatom (utána kellett nézzek mi ez, mert név alapján nem vágtam), az összes Intéző, Finder, fájlböngésző típusú fájlkezelő (Thunar, Dolphin, PCmanFM, ranger, lf, nnn, stb.) már ezt az ocsmányságot használja, a világból kiszaladok tőle, annyira kényelmetlen.

És nem, nem vagyok elfogult a hagyományos, windowsos desktop metaforával dzemben, bár azt jobbnak látom, de már attól is elszoktam, mióta Linuxon átálltam billentyűzetirentált (azon belül is vim-szerű és fzf-es interakcióra alapozó) terminálos cli/tui, tiling WM-es workflow-ra, azóta képtelen lennék visszaváltani erre a hagyományos, egerészős, GUI-ban kattintgatok mindenre megoldáshoz, mert olyan porig butítottnak és ósdinak tűnik, mintha 20 évet lépnék vissza az időben. Nagyon sokat változtatott a workflow-om, a hagyományos DE-khez (Windows, KDE, Cinnamon, LXDE) és commander-szerű ortodox fájlkezelőkhöz képest, amiket korábban preferáltam.

Igazából nem is az a bajom az Apple-lel és MacOS-sel, hogy olyan, amilyen, akinek kell, bejön, megveszi, használja. De van egy nagy bökkenője. Évek óta minden hülye ezt másolja, és nagyon idegesítő. Nem csak ez a béna, BSD-s HelloKittySystem, hanem az Ubuntu Unity, Gnome 3+, Elementary Pantheon, Solus Budgie, Pear OS, JingOS, Deepin, javarészt már a MS is másolja a középre helyezett dokk-panellel, meg kerekített ablakokkal, wigetekkel a Win11 óta. Az Android is bőszen másolgatja az iOS-t. Nem csak az OS, hardverben is utánozzák az Apple baromságait, nem bővíthető, nem szerelhető hardver, portok lehagyása, laptopok használhatatlanra vékonyítása, billentyűzeten dedikált funkcióbillentűk lehagyása, telóról audiojack elhagyása, notch erőltetése, stb..

Pedig lennének az Apple-nek jó dolgai, a tapipadjaik és kijelzőik tényleg jók, M1 badass, ez a verziókezelős fájlrendszer is állati jól hangzik. De sajnos nem ezeket másolják, hanem a szar megoldásokat, de azt ész nélkül, agyba-főbe. Telóval szinkronizálás se érdekel, nincs szifonom, csak androidos teló, azt se szeretem, de használom, ha szinkronizálni kell, akkor Google fiókba szinkronizálom, nem a géppel, ha meg fájlokat akarok átvinni, akkor csak Wi-Fi-s hálózati megosztás, vagy USB kábellel összekapcsolás és MTP-s megoldás. Felhőbe ritkán szinkronizálok, akkor viszont Googe Drive-hoz használok valami 3rd party szoftveres megoldást.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Azert a tied elegge retegigeny kategoria.

Aadaam viszont valos kerdest tett fel, hogy tenyleg vannak-e elonyei a "regenmindenjobbvolt"-nak desktop UX teruleten.

Aztan jonnek hozza a lokalis furcsasagok: ha csak a magyar piacot vizsgalod, a vilag minden pontjahoz kepest meglepoen nagy mertekben felul lesz reprezentalva a Total Commander, de meg a Krusader es az mc is.

Ezt jó is, hogy írod, mert én is tapasztalom, hogy nyugaton, meg Amerikában nem használják ezeket a commandereket. Még ilyen PC retró csatornákon is látom, hogy gépelik be command.com-ba a parancsokat kisregényként, d:, cd dir1, cd dir2, dir /w/p, cd dir3, sw.exe /?, sw.exe /kapcsoló1 /kapcsoló2, agyfaszt tudok tőle kapni. Ilyet egy DOS poweruser sose csinált, ment helyette a Norton Commander, ha nem is az, akkor a Volkov vagy DOS Navigator (DN, NDN), vagy ha nem commander volt, de akkor is Xtree, Tree86, dosshell, vagy valami más TUI (pl. Norton Utilitiesből valami), programindító menü, vagy bekészített batch fájlok pár betűs névvel.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

A menü a felső ablakkeretre 84-es 1.0 óta van kényszerítve, azért időd lett volna hozzá… az oka pedig egy trükk a Fitts-törvénnyel (Fitts’ law) miszerint egy elem eltalálhatósága egérrel logaritmikusan aránylik a méretéhez osztva a távolsággal. Namost ez egy fizikai törvény, azaz fittyet szokott hányni rá, mit gondolnak róla. Viszont ha valamit a képernyő leges-legszélére teszel, és tényleg az utolsó pixel is kattintható (ezt b.ssza el sok linux DE), akkor ezzel egyik dimenzióba végtelenné tetted, így könnyen eltalálható.

ez nettó matek; aztán hogy vizuálisan hogy néz ki, meg mihez vagy szokva, az tényleg picit egyéni dolog.

A hozzászokás amúgy fontos, azért látszik, hogy nem lehet radikálisakat lépni: a gnome3 szerintem egy flop, hasra többen használják a mate meg egyéb gnome2 revival desktopokat, mert túl nagyot akartak ugrani a fiúk, és elvesztették maguk mögül a népet.

aki parancssoron él, én tökre elhiszem, hogy zavaró az OS X, eleve a terminál egy katt, majd utána kiválasztani hogy MELYIK terminál még plusz kattok, de ezt grafikus szerkesztésre találták ki, ahol az InDesign és a Photoshop közt váltogatsz, menetközben is egerészve… alapvetően a fő felvevője a grafikai és a filmipar.

De ettől még nekik is kényelmetlen lenne a tigris, hisz az ő fájljaik is mindenféle közös hálózati meghajtókon vannak, számukra a verziókezelés (v12_final_final_FINAL_sent_resent.psd) fontos, és ezt ők mára az oprendszertől kapják integráltan, downstream app támogatással. 

Mmint a szoftver ergonómiáról? Persze, több is, Usable Usability, About Face 3, 100 dolog amit minden designernek tudnia kell az emberekről (buki hup-társ sajna azt a címet adta neki, hogy 100 dolog, amit minden TERVEZŐNEK tudnia kell az emberekről), ne törd a fejem, van rengeteg.

sajna van sok szemét is, mert sokan akarnak fél nap alatt agysebészek lenni, meg egy féléves tanfolyam (mome id, xlabs) után állást keresnek abban, amit a Műegyetemen 3-5 évig tanítunk, de vannak kevésbé jegyzetszagú, viszont értelmesebb könyvek, mint a fentiek, amikkel el lehet indulni.

Hát nálad mindig az a kérdés, rajtad kívül hányan használják a rendszered, és mennyit spórolnál.

ugye a sztorinak két oldala van: mennyit spórol a fejlesztőcsapat azon, hogy tudja, mit és hogyan kell lekódolni, és mennyit spórol az ügyfél azon, hogy használható a szoftver.

az első felét nálad elengedhetjük, mert magadnak írod a szoftvert, így effektív ha ebbe bejön plusz egy ember, akinek a gondolkodását meg kell érteni, az csak drágább lehet.

innentől kezdve használat van.

a használat lehet sales-orientált (ha használható, jobban fogy, ezért csinálja az Apple), enabler jellegű (a mac a maga korában tök sok embernek tette elérhetővé a számítástechnikát, ahogy a GPS és az Uber a nem Budapesten születetteknek a taxizást), vagy lehet nettó használati, azaz:

- csökken az egy feladatra jutó átlagos idő, így kevesebb munkaerő kell

- csökken a hibák száma, így kevesebb support kell

- többen jutnak végig a webshopon, így nagyobb az eladási volumen amiért ráadásul kevesebbet kell dolgozni.

ezekből elvonhatóak átvitt számok is, pl. mennyi képzés kell egy új munkaerőhöz.

Az open source cuccok azért tudnak borzalmasak lenni, mert ez ott nem nagyon van forintosítva (dollárosítva): ha én azt mondom egy ügyfélnek, jaja, a felületre rá kell szórni mondjuk egymillió forintot, csak amire kiderül, mitől lenne ez használható, majd még egyszer ennyit a fejlesztésre, olyan dolgokra, amit enélkül “ha nagyon akarok, meg lehet csinálni, csak tudni kell, mi merre van, rtfm”, csak ez itt és itt jövő ilyenkorra megtérül, akkor az ügyfél bólint, és a munka végeztével jóeséllyel fizet. De ha nincs pénz a rendszerben, most mit mondjak szegény fejlesztőnek, aki a szabadidejében csinálja ezt a quest-et, amire az összes zavaró kis baromságot megcsinálta, amivel a program nem tud többet, csak amit tud, azt jobban?

Ja, van, de ha egyszer valaki csak ezt használja, akkor minek van benne a többi 1 gigányi, memóriában futó, grafikus dokkos, egyéb szar, értelmét veszíti. Pont ez a lényege a minimalista unixlike rendszerekre készült X-es WM-eknek, hogy csak ablakokat kezelnek, abból is jellemzően terminálablakokat, mást semmit, hiszen keyboard driven workflow-ra nem is kell más. Windowsban is be lehet állítani shortcut-okat.

Az a baj, hogy a GUI tényleg fejlődési zsákutca, mert nem hatékony. Azért érzitek hatékonynak, én is azért éreztem évekig a legjobb megoldásnak, mert ahhoz szoktattak minket hozzá a nagy cégek, mainstream OS-ek. De a terminálos, meg keyboard-os workflow-hoz képest nem hatékony. Egyszerűbb megtanulni a GUI-t egy laikusnak, mert elég neki megmutatni az egérkezelést, ablak, menü, ikon fogalmait, aztán elkattintgat, kisebb a tanulási meredeksége, cserébe a hardverigényt, megkívánt fejlesztési erőforrásokat is megdobja. De aki nem egy bites user (mint mi itt jellemzően a HUP-on), annak érdemes túllépni rajta. Ezzel szemben a terminális, CLI, keyboard driven cucc elsőre meredek, komplex, mindenféle gyorsbillentyűt, kapcsolót, miegymást fejben tartani, de ahogy az ember ezen átkűzdi magát, onnan hatékonyabb, rugalmasabb, jobban automatizálható, gyorsabb (értsd: betöltési idők, nincsenek mikrolagok, gyorsabb boot, gyorsabb bezárási/leállítási idő), kisebb hardverigény. Nem véletlen, hogy az összes encoder, converter, compiler, interpreter, server daemon, stb. mind CLI megoldás, még virtuális gép, stb. is. Az is igaz, hogy attól is függ, ki mit csinál a gépen. Mert ugye játékok csak grafikusan mennek, meg ilyen grafikus szerkesztőprogram, ahol tetszőleges képrészleteket kell kijelölni, meg random pontokhoz húzni/görgetni, képszerksztők, videószerkesztők, stb..

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

Sejtem, hogy ezt neked gyak fölösleges mondani, de hidd el, hogy van, akinek bizonyos komplexitás fölött segíti a hatékonyságát, ha vannak "visual guideok". Nem mindenki van ugyanúgy huzalozva, van, aki sosem fog tudni annyi mindent fejben tartani, vagy olyan hatékonyan használni ilyeneket.

Lehet így volt a MacOS1 óta, de akkor is idegesítő. Nem érdekel a Fitts law, az is egy olyan dolog, hogy valami akadémikus kitalálta. Közben meg az van, hogy a menü az alkalmazás ablakában hatékony, mert ott látod, hogy 1) melyik alkalmazáshoz tartozik, 2), ha át akarsz kattintani egy másik ablak menüire, akkor azonnal megteheted. MacOS-en meg ugyebár ehhez először ablakot kell váltanod, aztán utána még a felső panelre menni, hogy elérd a menüket.

A MacOS nem csak parancssor után zavaró, hanem bármi után, Windows, DOS, OS/2, hagyományos liinuxos felületek, stb... A Windows felülete (legalábbis a klasszik Windowsoké) szerintem használatóbb, bár az se kellően hatékony a billentyűzet orientálit parancssoros/tilinghoz képest, csak a MacOS-hez képest előrelépés.

“I didn’t start using Linux so I could have friends.” (Luke Smith, 2019) 🐧

a menü az alkalmazás ablakában hatékony, mert ott látod, hogy 1) melyik alkalmazáshoz tartozik

Ja, csak 10-ből 7 alkalmazásnak már nincs ilyen menüje, kattinthatsz át az ablakára, és keresgélheted a kis fogaskerék ikont, hamburger menüt, és a mögé rejtett egyedi design-os menürendszert, amit a fejlesztője megálmodott. Mac-en meg rá van kényszerítve, hogy legyen fent menu bar. A legutolsó, minden design elemében a natív OS-től eltérő "winamp siknes" fosnak is van ilyen menüje.

2), ha át akarsz kattintani egy másik ablak menüire, akkor azonnal megteheted

Azért az ablakot ott is kell hozzá váltani, hiszen abban van a menü. Innét tökmindegy a dolog, csak a "fent van" vs. "valahol az ablakon belül van" dologban van eltérés, és nekem akkor már legyen inkább fent, mert az megbízhatóan mindig ugyanott lesz, adott esetben nem egy fogaskerék ikon alá rejtve.

 de nekem fontosabb lenne, hogy egy cloud sync menjen, mert a legtöbb fájlom már (általában egyszerre több helyen) ilyeneken van. Vagy mondjuk fontosabb, hogy a filesystem szintű undo be legyen építve a UI-ba, ne mindenféle obskurus vackon kelljen keresztülmennem érte.

Ebben azért szerintem hangsúlyosabb a "nekem". Spec az integrált cloud sync nem rossz, nem rossz, bizonyára sok embernek fontos, és lesz adott esetben még többnek a jövőben (értem, hogy ez a trend), de pl szerintem egy nagy csomó embert, aki a laptopján dologozik, ez kevésbé hoz lázba.

A filesystem szintű undo meg valami olyasminek hangzik, amit tűzzel vassal szeretnék agyonverni, ha lenne. :D

Amugy szomoru, hogy az Apple elfelejtette ezt a tudomanyt.

Peldaul iOS-en a bediktalos mikrofon, amit (sokszazmillio mas userhez hasonloan) sosem hasznalok, jo lenne ha nem nyomodna meg folyton a return helyett, es lofasz keresnivaloja van a sarokban ilyen nagy gombkent.

De a long press "power"-re Siri is meger egy miset, hogy mekkora UX failure.

Kipróbáltam volna vason, de BIOS módban továbbra sem hajlandó bootolni, pár pillanat sötét képernyő után visszadob a bios boot menüre. Virt gépen BIOS módban is indul. Kicsit WTF, ez egy HP Elitebook, nem szokott vele gond lenni.

Elindítottam élesben is, hát, eleinte azt hittem lefagyott az egész gép, de csak élertre kelt végül. 

Mivel nem igazán ismerem a bsd-k lelki világát, pár alap parancson kívül nem nagyon néztem benne körül. Fut, meg mindent töltene lefelé a netről, pl firefox, de eléggé régi verzión vannak még. 

Próbáltam korábban freebsd-t telepíteni, fel is tettem, de valahogy nem jött át, elég sokat kéne még tanulni hozzá, hogy használni is tudjam, mert azért mégiscsak más mint a linux, ami Unix szerű.

> azért mégiscsak más mint a linux, ami Unix szerű.

Mert egy BSD-nem UNIX-szerű? (*) (Tudtommal nincs / nem is volt hivatalosan minősített UNIX a BSD-k között. Tán még a DEC OSF/1 volt minősített BSD, de azért az OSF/1 is elég távol van-volt a BSD-től.)

(*) Ha jól rémlik valamelyik NetBSD-fejlesztő egészítette ki a régi szólást (a gondolatjel utáni rész a kiegészítés) :

"Ha valami úgy néz ki, mint egy kacsa, úgy úszik, mint egy kacsa, úgy hápog mint a kacsa, akkor az valószínűleg kacsa - kivéve ha a kacsa bejegyzett védjegy."

Igen, ahogy néztem a wikipédián a képet, a BSD-k egyenes ági leágazása az Unix-nak, míg a linux egy teljesen különálló fejlesztés, ami Unix szerű.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/7/77/Unix_history-…

Amúgy pont pár éve néztem meg a videót az FSF szabad szoftver szeminárium 2013-ból,  ahol a laptopodon ott virított a FreeBSD logó.

Viszont, ahogy korábban írtam, rendesen neki kellene feküdni, hogy valamely szinten használni is tudjak egy bsd-t. Egyszer lehet majd nekiállok, mert ahogy mindenhol látom, bár főleg FB-n egyre többen váltanak át linuxra, és egyre jobban populárisabbá válik, ennek minden előnyével és hátrányával együtt.

(Basszus, az már 8 éve volt??? KG kolléga mesélte, hogy kb 3-4 évvel később egy BM-es tárgyaláson szembe találta magát ezzel a laptoppal.)

A BSD-ket nem nehéz megtanulni, meg desktop-ként használni. Kell hozzá 20-25 (vagy több) év unixos tapasztalat, némi mazohizmus. Meg főleg az a döntés, hogy márpedig menni fog. (Egyik ismerősöm kedvenc hasonlata az volt, hogy ugyan lehet kényelmesen dolgozni, meg hüvelykszorítóban is.)

Szerkesztve: 2021. 12. 20., h – 18:34

[rossz helyre]

Lehet hogy megpróbálom felpattintani a több mint 10 éves iMacemre, legalább az illúzió miatt :)

“The trouble with having an open mind, of course, is that people will insist on coming along and trying to put things in it.”