Immár Apple M1-re is elérhető natívan a LibreOffice 7.2

Mindazonáltal, teszteléshez jelentkezőket keresnek. Letölthető innen.

Hozzászólások

hallom ezt az "apple szilikon"-t, mindig rándul egyet az arcom... kb mint a gran torino-ban clint papa mikor meglátja a szomszédait a film elején

Szerintem is hülyén hangzik, de szaksajtó talált ki már balfácánabb neveket is. M1-nek gondolom azért nem becézik, mert arról sok tech antitalentum nem értené, hogy mi, 2. világháborús puska, vagy tank vagy micsoda.

Becsülendő, hogy a ODF a Collaboraval milyen sok erőforrást beleöl egy ilyen nonprofit projektbe, ez a 7.2-es sokat fejlődött állítólag sebességre, meg MS formátumokkal való kompatilibitásra. Az is badass, hogy M1-en is fut, bár szerintem Mac-en sose lesz piaca, nem azért, mert rossz lenne, mert én pl. minden platformon simán preferálom az MS Office-hoz képest, hanem mert aki Mac-et vesz, annak a pénz nem gond, és általában fogyasztói-konzumer szemléletű, így ezt a célközönséget nem zavarja, ha valami nem ingyenes, nem nyílt, hanem drágán kell megvenni az Apple Store-ból, sőt mindsetben kifejezetten ezt preferálják, a FOSS szoftverekről meg általában az a véleményük, hogy olcsó húsnak híg a leve, meg csak a csóróknak van.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

OT

Biztos én vagyok a hülye, de az asszony makkos gépén LibreOffice fut. (Bele is futottunk a napokban egy hülye Impress hibába, de szerencsére a friss 7.2-re frissítés megoldotta a dolgot :-) )

/OT

De hogy te időnként mekkora marhaságokat mondasz ...

Ismerősöknél és nálunk is több macin fut LO. Egyszerűen azért mert akik használják nem preferálják a ribbonos megoldást mert korábbi office-okon szocializálódtak.

Nekem is sokkal gyorsabban megy LO alatt minden mint MSO alatt, céges gépre direkt engedéllyel fel van téve.

Ha ugyanazt a feladatot meg tudom oldani LO-val 3 perc alatt, MSO-val meg 10 akkor nyilván az előbbit fogom választani.

Nem írok marhaságokat, te olvasol figyelmetlenül. Nem azt írtam, hogy senki nem teszi fel, hanem hogy az átlag Mac-felhasználók közül nem sok. Ja, olyan poweruserek, mint te meg én simán feltesszük (vagyis én nem, mert nincs Mac-em és nem is lesz), de mi inkább a Linux 1-2%-át szoktuk eltartani, és nem lehet ránk ezért piacot alapozni, meg sok cégnek nem éri meg fejleszteni. Gondolom ez az ODF-nek nem gazdasági alapon éri meg, hanem stratégialiag, minél több architektúrán fut, annál több lábon áll, annál több szegmensben tud versenyezni. Így szerintem elkönyvelik stratégiai veszteségként, meg hosszú távú befektetésként, amit beleölnek.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

hanem stratégiailag, minél több architektúrán fut

Érdekes volna tudni, hogy a mostani kódbázis mennyire könnyen fordítható az egyes architektúrákra. A nagyobb része gondolom könnyen hordozható, és csak kis százalékot kell hozzáigazítani Mac/Linux/ARM stb. verziókban, hogy ott is futni tudjon.

en sem hiszem hogy az apple m1 jelentos piac lenne, viszont van masik nehany arm64-es platform (win10/11 surface-n, android?, linux pl. raspberrin), es ha mar m1-re portoltak, akkor a tobbi arm-on is menni fog velhetoen (vagy forditva, ha azokra korabban portoltak, akkor az m1 support mar csak par compiler flaget jelent)

Ez engem is érdekelne, mert sok éve használom, és akiktől kapom a doksikat, vagy akiknek küldöm, azoknak 99%-a Windowson MS Office-ozik, kb. nem tudnék dolgozni ha úgy lenne ahogy írod.

De felmerült már ez itt párszor a HUP-on, ahogy észrevettem vagy azok írnak ilyet, akik soha nem látták, vagy azok akik 10+ éve használták az akkori Mac Office 2011-et. Az megszűnt teljesen már nagyon rég, és vele a két platform közötti eltérések is. Persze pár apróság van, de ezek csak a gui-ban érhetők tetten, ott is szinte észrevehetetlen.

ezt a célközönséget nem zavarja, ha valami nem ingyenes, nem nyílt, hanem drágán kell megvenni az Apple Store-ból, sőt mindsetben kifejezetten ezt preferálják

Ezeket amúgy magadtól találod ki? :D

Btw Macre van ingyenes office suite, az OS része. SOHO-ban kevés esetet tudok elképzelni, ahol ne lenne elég.

"ha valami nem ingyenes, nem nyílt, hanem drágán kell megvenni az Apple Store-ból, sőt mindsetben kifejezetten ezt preferálják, a FOSS szoftverekről meg általában az a véleményük, hogy olcsó húsnak híg a leve, meg csak a csóróknak van.+

 

Nem tudom, mit szívsz, de fura cucc lehet.

Remélem azt tudod, hogy a macOS jelentős része nyílt: https://opensource.apple.com/

LibreOffice-t is lehet venni az App Store-ból (LibreOffice Vanilla). Most már szabad szemmel látható bevételt hoz, ami arra elég, hogy finanszírozzon Mac-specifikus fejlesztéseket, pl. jelenleg azt, hogy Mac-en is Skia-val rajzoltassunk, mint az már Linuxon és Windowson megvalósult. Az M1 port nem volt túl nagy munka, mert az arm port már megvolt (azt is a Collabora csinálta amúgy). Az App Store-ban február óta Universal Binary csomagok vannak.