Tesztelhető a Windows 11 új Insider előzetese

22000.100 verziószámmal érkezik. Javítások, ismert hibák listája stb. elolvasható itt.

Hozzászólások

Tesztelje a tokom.

Ez egy fizetos termek, pont leszarom hogy hogyan keszul.

Felkesz autoba sem ulok be, minek hasznalnam ezt? Majd szoljanak ha keszen van, addig ne zaklasssanak a hulyesegeikkel.

Egyelőre senki nem kényszerít rá, hogy teszteld :D csupán megvan rá a lehetőséged. Pl, hogy a fejlesztők felkészíthessék rá az alkalmazásaiakt, vagy üzemeltetők megágyazhassanak neki az adott infrán stb. Feedback-et sem kötelező küldened, anélkül is használhatod.

Uzemeltetok megagyazhassanak neki egy adott infran... hogy mi? Egy betas termeknek? Van olyan hely, ahol annyira eg a haz, hogy bevallalva az uzemeltetesi kockazatot egy olyan termeket kezdenek hasznalni a kozeljovoben ami jelenleg meg ki se jott? A stabilitas, kiszamithatosag smafu?

Aki a regi SP1 -el megegyezo erettsegi szint elotti oprendszert eles uzembe allit, az nem bator, hanem vakmero.

Ez meg meg csak ki sem jott. Meg maga a MS sem tudja, hogy mi lesz benne. Most komolyan folyohomokra tervezzunk infrat?

Uzemeltetok megagyazhassanak neki egy adott infran... hogy mi? Egy betas termeknek? Van olyan hely, ahol annyira eg a haz, hogy bevallalva az uzemeltetesi kockazatot egy olyan termeket kezdenek hasznalni a kozeljovoben ami jelenleg meg ki se jott? A stabilitas, kiszamithatosag smafu?

Nem csak nagy cégek vannak, akik most állnak át XP-ről Windows 7-re, mert az a policy, hogy olyan szoftverre frissíthetnek, aminek épp most járt le a támogatottsága... mi van például az egyetemekkel, ahova minden diák behordja a saját laptopját? Végtelen példát lehetne mondani ilyenekre, amikor bejöhet az első napon egy Windows 11, amint kapható lesz.

Ez meg meg csak ki sem jott. Meg maga a MS sem tudja, hogy mi lesz benne. Most komolyan folyohomokra tervezzunk infrat?

Igen.

Egy behozott akarnilyen laptop szamara van egy rakas szolgaltatas, DHCP, DNS, web proxy, hely eroforrasok HTTPS, IMAP, FTP, esetleg SMB, de ezek egyike sem oprendszer fuggo, hanem kliens program fuggo.

Ha egy ilyen szolgaltatas nem megy valamilyen oprendszeren, akkor az az oprendszer lesz szives tamogatni a szabvany protokollokat, es az egyetem altal uzemeltetett szolgaltatasokat.

Ha beviszek egy Beos laptopot akkor nekem is atvarialjak az egyetem infrajat, hogy tudjam hasznalni? Szerintem az uzemeltetoknek nem ez a dolguk.

Egy behozott akarnilyen laptop szamara van egy rakas szolgaltatas, DHCP, DNS, web proxy, hely eroforrasok HTTPS, IMAP, FTP, esetleg SMB, de ezek egyike sem oprendszer fuggo, hanem kliens program fuggo.

Aha. Ja. Persze.

Ha egy ilyen szolgaltatas nem megy valamilyen oprendszeren, akkor az az oprendszer lesz szives tamogatni a szabvany protokollokat, es az egyetem altal uzemeltetett szolgaltatasokat.

Nyilván, addig ki se léphet a szoftver a kapun, amíg nem támogat minden szabványt száz százalékban. És akkor nem beszéltünk azokról a szolgáltatásokról, amelyek saját fejlesztések.

Ha beviszek egy Beos laptopot akkor nekem is atvarialjak az egyetem infrajat, hogy tudjam hasznalni? Szerintem az uzemeltetoknek nem ez a dolguk.

Nem, nem variálják át, elég nagy sarkítás és csúsztatás egy 0,0+ százalékos elterjedtségű operációs rendszert összevetni egy 70+ százalékos elterjedtségű operációs rendszerrel abban a tekintetben, hogy milyen támogatottsága legyen egy infrastruktúrában. Másrészt a BeOS már meghalt, a Haiku meg még mindig Beta stádiumban van, ez ebben az esetben nem zavar? :)

Még jó, hogy smb-t emlitesz ami éppen most kapja meg évtizedek óta a legnagyobb átalakitását w11-el (bár valószinű a w10 is megkapja) és áll át udp-re, pontosabban QUIC-re. Minek is felkészülni, majd ha kijött belőle az "sp1" majd elolvassuk mi a fene is ez...

Ha valaki komolyan gondolná, hogy 2-3 éven belül beos-es laptopok fogják alkotni a behozott gépek 70%-át, akkor bizony elkezdenék az infrát nézegetni, hogy hogyan lesz jó a beos-es laptopok milliárdjainak. De mivel ez minden bizonnyal nem a beos-el fog megtörténni, hanem a w11-el, igy bizony sokakat érdekel az előzetes is belőle.

Azure Files Share-ben sem érhető el, nem hiszem hogy túl sok organizáció lehet, aki nem akarja az adatait Azure-be vinni (Stack-et használ), de engedi a BYOD-t.

De a kérdés továbbra is jogos, backward compatibility továbbra is biztosítva van SMB-val, én sem érzem, hogy az üzemeltetőknek kellene hackelgetni a hálózatot, hogy egy félig sem kész terméket tesztelni tudjanak.

"Azure Files Share-ben sem érhető el"

Tévedés, benne lesz. (a jelenidő értelmetlen, ma még sehol sem érhető el csak preview-ban)

" én sem érzem, hogy az üzemeltetőknek kellene hackelgetni a hálózatot"

Ki beszélt hálózat hackelésről? Tesztelni kell, hogy jó-e az infra hozzá. Ha kiderül valami probléma (az valószinű az infra hibája lesz) majd akkor kell csinálni valamit, nem hackelni, inkább javitani.

Vannak olyan ms partnerek akik előre gondolkodnak, és bizonyos számú usernek lehetőséget biztosítanak ilyen rendszerek használatára (bizonyos megkotesekkel), így mire oda jut az adott termek hogy végre éles verziót adnak ki, nekik már nem kel tesztelgetniük, hanem akar  egyből el is kezdhetik teríteni. Ráadásul egyes MS partneri szerződések elő is írjak milyen ütemben kel átállni az új rendszerre, annak élesbe állásakor. 

Partnerek. Szerzodesek. Szoval akiknek fizetnek, hogy lazitsak el az allkapcsukat amikor Redmontban valakinek agylovese tamad.

Na, ok nem szamitanak, mert ok valojaban tesztelogardanak (is) vannak tartva, csak bizonyara valami fenkoltebb neven nevezik oket.

Amikor eles verziot adnak ki... Az is egy valtoztatas, ergo tesztelni kell. Persze akiknek ezert fizetnek, penzzel, vagy eroforrassal, vagy kedvezo licenszekel mert "partner" annak a W11 tesztelese nem lehetoseg, nem "elore gondolkodas", hanem munka. Amiert fizetnek. Imho.

Nem kötelező előre foglalkozni, valamint a szerződések se arról szólnak, hogy az első hónapban állj át a munkaállomások 100%-ával. 

Pl mikor kiderült, hogy lesz Store a windowsokon is, sokan örültek, hogy ilyen nyitott az üzemeltetés, és kaphattak gépeket, fejleszteni rá és demozni ügyfelek előtt.

Ezt most csak kerdezem, de a Store bukasanak az egyik oka nem az volt, hogy a kezdeti idokben, amig beta allapotban volt, folyamatosan valtoztattak az API -t, es a kulso profit orientalt szoftverhazak akik megkaptak a tesztelesi lehetoseget belefaradtak az allando valtozasok lekovetesebe, es rajottek, hogy tul sok mernokorat egettek el egy betas rendszer kvazi tesztelesevel, anelkul, hogy az ugyfelek szamara tenyleg hasznos es maradando erteket teremtettek volna?

Van ahol “nem számít” ez a fajta pénz égetés. Mint ahogy az sem ha egy eladott alkalmazást átírnák pl teljesen más nyelvre (holott akkor meg kompetencia sincs az adott cégen belül), mert azt vizionálják hogy az ügyfél valamilyen külső nyomásra váltani fog kényszerülni (pl anyavállalat lenyomja a torkán) saját költségen. Majd kiderül hogy rosszak voltak a víziók (vagy nevezzük bárminek is). 

Az hogy közbe elbukott, nem feltétlen számít. Amennyiben bejön, elsők között adhatod azon keresztül is a portékádat. Valamint ilyen esetben nem szembesülsz azzal, hogy az ügyfeleid nagy része kritériumként állítja majd eléd, miközben nincs kompetencia hozzá és akkor és ott kel ezeket felszedned magadra.

Igen, meg anno a Win 7 alatt, a hires GWX vagta ki nalam a biztositekot, hogy telepitsek Win 10-et, es ez az emlek meg mindig felb4sz.

De ne aggodj, a MS tok jo fej lett azota, azoval a W10 usereket biztosan nem fogja majd eroszakkal atterelni erre. Ugye? (Hajlando vagyok barkivel fogadni egy sorben, hogy lesz meg nehany aljas huzas ebben a temaban amirol cikkezhet a sajto.)

A gwx zaklatott, hogy tedd fel a w10 preview-t?? Mesélj még légyszi erről.

Ugye megvan, hogy azon parádézol, hogy minek van w11 előzetes, amire az ég világon sehol nem figyelmeztet a w10? Ennek kurvára semmi köze nincs ahhoz, hogy esetleg majd a w10 is figyelmezteti a usert, hogy - egyébként tökingyen - frissithet a végleges w11-re, az éppen támogatásból kifutó gépéről...

Tényleg borzasztó szemétség volt a w7 idején is felhivni a user figyelmét az ingyenes upgrade-re.

Egyetértek, ezt nem a usernek kéne tesztelni, max. a végén, mikor meg lehet venni a végleges verziót, akkor használni. De sokaknál a PC = computing = Windows, és egy új Windows főverzió történelmi pillanat, mivel sok évig jelen lesz, és akkora eseménynek tartják, hogy egész vallási fanatizmus alakul ki körülötte, tudni akarják milyen lesz, már idő előtt használni. Hiszen a legtöbb windowsos szoftver is fő verziót fog lépni, API-ok is léphetnek, ettől meg sok ember izgatott, hogy új korszak, meg bla-bla. Régebben ez még nagyobb esemény volt, bár a korai időkben meg nem adtak annyira közzé tesztverziókat, meg nem volt szokás kiadni, de pl. a PC eladásokat, upgrade-eket mindig is nagyon pörgette egy új Windows, már a megjelenés előtt magazinok tömkelege foglalkozott az újdonságokkal.

Régen se annyira érdekelt, de mióta rolling Linuxot használok, azóta meg nevetséges. Rollingon nincsenek ilyen baromságok, minden szoftverből és komponensből új verziók vannak, észrevétlenül újul meg a rendszer, csomagról csomagra, nincsen verziószámozása, nincsenek idióta kódnevek, kiadási partik, marketingpúder, mindenféle akciók meg Edition-ök belőle, nincs felhajtás, izgalom, az ember csak használja.

A Win11-es híreket is csak azért követem, mert ez a TPM 2.0, meg min. 8. gen Core-i, és 2. gen Ryzen követelmények miatt megy a botrány, és olyan, mint a szappanopera, bekészíti az ember a popcornt, és élvezi a cirkuszt, hogy mit lép a MS, enyhíteni fog-e rajta, tömegek mit lépnek rá, stb..

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Te is ugyanazt írod, csak külön kifejezéseket próbálsz rá használni. Maradjunk abban, hogy mindkettő fanatizmus, akárhogy ragozod. Egy olyan termék, ami meg sem jelent, 1-2 szakember, fejlesztő kivételével nem tudom kit kéne még érdekeljen, főleg a jelenlegi majdnem teljesen elkészületlen állapotában, mikor csak a telepítője meg a UI új rajta, alatta még egy kutya közönséges Win10 van.

Pont most néztem meg egy TPM-es videót, ezen hörög mindenki, hogy TPM így, amúgy, meg hogy micsoda, mire való, közben meg eltévesztik a lényeget, hogy ez csak egy követelmény lesz a sok között, kelleni fog még pár extra virtualizációs biztonsági extension a prociba, és hiába is vesz a jóember a gépébe TPM 2.0-ás modult, nem fog neki menni a Win11, ha nincs támogatott procija hozzá. Fordítva meg azért mindegy, mert ha van támogatott procija, abban lesz a virtualizációs kiterjesztések mellett fTPM, ami elég lesz külön fizikai TPM modul nélkül is. Egyszerűen kabaré, hogy az egész média hogy fetreng ezen. De még én se vagyok olyan perverz, hogy feltegyem az Insider verziót, mert egyszerűen nem érdekel. Lehet majd a végleges Win11-et kipróbálom valamelyik gépemen, csak egy egyszeri teszttelepítés, licenc nélkül, csak megnézi, hogy egyszer elszörnyülködjek, meg elmondhassam, hogy ilyet is láttam testközelből. Nekem már a Win Vista, Win8, Win8.1 is kimaradt, ezek nem is voltak a gépeimen, csak 1-2 idegen meg céges gépen találkoztam velük egyszer-kétszer, annyi elég is volt belőlük amúgy. Ez a 11-es is így fog járni, ahogy nézem.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Nem. Kb. senkit nem érdekel, hogy te otthon milyen autószerű dolgot fabrikálsz össze. Az viszont sokakat érdekel, hogy pl. az EU milyen új előírásokat támaszt a járművekkel szemben, és hogy a piacvezető autógyárak milyen új modelleket jelentenek be vagy vezetnek ki. Ez nem fanatizmus, hanem érdekből történő információszerzés, illetve érdekből történő információmegosztás (a gyártók és a hírportálok érdeke a szereplés).

:)

Ne feledd, hogy a piacvezeto termeket ovezo erdeklodes az elmult evtizedben a "hu, mit hozott a frissites?" attitudrol szepen lassan atalakult a "ajjajj, most vajon mit vitt a frissites?" aggodalom fele.

Egy uj Windowsnal en is azon agyalok, hogy mit tudtak rola meg levagni, hogy a felhasznalo meg kitettebb legyen a szolgaltatasi modell fele terelesnek, es nem arra, hogy "hu, pont azt hozta amit mar vartam!".

Ez utolso mondjuk nem fair tolem, mert en az oprendszertol azt varom, hogy lathatatlanul a kezem ala dolgozzon. En nem tamagochizni akarok vele, nap mint nap letorve az onalloskodasi torekveseit, es azzal szembesulni, hogy alapveto dolgok hianyoznak belole. De en nem vagyok a MS cel csoportjaban, igy nem varom, hogy olyat csinaljanak ami nekem jo. Eltero palyan mozgunk. A Qubes-OS lehet, hogy nem egy Windows, de szamomra a technikai fejlettsege sokkal fontosabb szempont, mint hogy tamogat-e kaki emojit alapbol.

Nagyon igazad van! Vicc ez a szoftver ipar, folyamatosan fékész sz*rokat adnak ki amik általában később se javítanak. Ugyanez lenne a gyógyszeriparban vagy más szektorokban már népfelkelés lenne. Érdekes, hogy ezt elnézik a döntéshozók.

A gyogyszerek adatlapjan ott van az osszes nellekhatas, hogy mi milyen esellyel kovetkezhet be. Mert leteszteltek.

Amikor teszteletlen (nem eleg szeles korben tesztelt) vakcinat akartak teriteni, akkor sok ember felemelte a hangjat. Nem a gyogyszer ellen, hanem a teszteletlen allapot ellen.

Gyogyszert es oltast nem hasznalunk naponta tobbszori rendszeresseggel, de teszteletlen oprendszert szo nelkul hasznaljunk? Bizzuk ra az eletunket? Bankszamla, ceges titkos anyagok, stb?

A gyogyszer egy szukseges rossz. Ha nagy a baj (covid) akkor meg azt is el tudom fogadni, hogy teszteletlen oltast kapok, mert statisztikailag ugy velem, hogy ez a kisebbik rossz. De ha nincs baj (a Win 7 nem oreg, csak kenyszernyugdijaztak) akkor minek eroltetni a teszteletlen cuccot?

En megvarom mig elkeszul. Vagy mig ram nem eroltetik, mint ahogy jelenleg a Win 10-et a meloban.

(Nem akarom oltas parti vagy tagado iranyba elvinni a szalat, ezert a covid/vakcina temaju hozzaszolasokra nem fogok reagalni, kivetel ha csak peldakent szerepel a W11 es teszteletlen kod alkalmazasanak temakoreben.)

A "tesztelhető" kifejezés a címben nyilván nem azt jelenti, hogy mostantól "rábíztad az életedet" a Win11-re, csak biztonságosan kipróbálhatod, milyen érzés lenne.

A gyógyszereket valóban letesztelik, aztán leírják az összes mellékhatást, ami szembejött. Ennek ellenére simán előfordult olyan, hogy pár évvel a bevezetés után valamit villámgyorsan ki kellett vonni a forgalomból (2-es típusú ciklooxigenáz gátlók).

Ami pedig az Aszpirint illeti, 150 évnyi használat után ma már tudjuk, hogy ha ma fedeznék fel, valószínűleg soha nem kapna forgalomba hozatali engedélyt.

De most már jó lesz.

Hozzátenném, hogy ez a Windows 11 Insider Preview nagyjából messziről nézve a gyógyszerek klinikai harmadik fázisának felel meg, amikor önkénteseken tesztelik a működését, mielőtt a piacra dobják. Ezen felháborodni, hát, eléggé furcsa dolog...

Egyik gépemen egyszer csak frissült 11-re a Windows (talán fast/dev ring-es volt). Azon kívül, hogy a start menü szét lett szerintem gányolva... feature update-nek is elmehetett volna, habár időm nem volt nagyon nézegetni, mi új még benne. Control panel, és a többi régi jóság megmaradt a régi. Mielőtt valaki kérdezné. :D

Az "új" felületek érezhetően sokkal lassabban működnek nálam. (egyelőre? talán mert dev verzió, talán nem, nem tudom)

Igen, az új Start menü megint szánalmas lett. Nem értem, miért nem lehet úgy hagyni, ahogy van. Legutóbb sem jött be a reformálási kísérlet, most sem valószínű, hogy bejön.

Ez amúgy valami kényszer lehet manager körökben: a felhasználók azt akarják, hogy minden maradjon úgy ahogy eddig volt. A mérnökök nem akarnak megjavítani olyan dolgokat, amelyek működnek. 

Szerintem ennek a kényszernek az az oka, hogy a felszíni dolgok átdizájnolásával a laikus usernek is mutassanak valami újat, ami indokolta a váltást. Ha mindent úgy hagynak és úgy néz ki, akkor a v1.0-ás user azt fogja mondani, hogy akkor nem változott semmi, akkor minek kellett új verziót megvennie. A felszínen meg főleg a téma, GUI van, ezt tudják variálni, ezt is csak korlátozott mértékben, dokk, tálca, ikonok, indítómenü, mi mással tudnának variálni?

Az már a másik oldala, hogy sok mindent ebben a GUI témában nem lehet kitalálni, nem sok mindent lehet pozitív irányba fejleszteni, így inkább visszafelé fejlesztenek, minden egyre rosszabb, eldugottabb, egyre inkonzisztensebb a GUI. Nem tudnak már mit kínjukban kitalálni.

Az indítómenü meg aztán az a műfaj, hogy egy jól belőtt desktop rendszeren nem is nagyon kéne a usernek használnia. Ami gyakran használt program, kiteszi asztalra, tálcára, dokkra, billkombóra, és indítja onnan közvetlenül. Ilyen Start menüt max. ritkán kéne elővegyen, pl. egy nagyon ritkán használt alkalmazásnál vagy egy újonnan telepített programnál. Hangsúlyozom, ha jól beállított és testreszabott rendszerről van szó.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Az indítómenü meg aztán az a műfaj, hogy egy jól belőtt desktop rendszeren nem is nagyon kéne a usernek használnia.

Hát, nálam egy idő után elkezdett nagyon sok ikon a tálcára kerülni, így a start menü oldalsó részére is raktam pár ikon, két szekcióra bontva. Nos, ez megszűnt létezni, helyette a Candy crush telepítője azonnal elérhetővé vált az új start menü felső részében. :D

Én igazából nem is vágom hogy minek egyáltalán start menü :D

Linux: super+gépelem

Windows: super+gépelem

Mac:alma+space+gépelem

Sőt, iOS: lehúzom a főoldalon és gépelem :D

Ez az ikonosdi akkor jó ha alap júzereknek ki kell rakni egy böngészőt meg egy VLC-t, többen úgyis ledermednek. Ha 8-10 programot vagy annál többet használsz akkor csak káosz lesz az egész ikonos/menüs gondolatmenet.

Nálam Linuxon nincs is indítómenü, mióta tiling WM-eket használok, utoljára Openbox, IceWM, KDE, Gnome, Xfce, LXDE alatt használtam, az már sok éve. Helyette horizontális dmenu van (nincs benne struktúra, sem ikonok), amit Super+r kombóra hívok be, de arra is csak szökőévente van szükség, lényegében csak azért van fent, mert nem sokat kér enni (35 KB az egész), alapból nem fut, amíg el nem indítom, és hátha egyszer majd kell. Asztali ikonjaim sincsenek, se dokk. Minden alkalmazásom, scriptem, funkció (hangerő, fényerő fel/le, reboot/logout, lock, redshift, stb.) Super + alkalmazás_kedzőbetűje kombóval indul, semmilyen ikonra, menüre, egyéb sallangra nem kell kattintani. Doksijaimat, felcsatolni való eszközeimet meg fzf-script segítségével érem el, 2-3 karakter gépelése után azonnal hozzáférek.

Windows alatt viszont a Super+gépelés módszer használom, de azt is ritkán, mert általában Asztalon, Tálcán kint van, amit használok. Almás eszközöm nincs, nem volt, nem is lesz. Androidon kiteszem a gyakori alkalmazásokat a 3 home képernyő valamelyikére. Launcher menüt ritkán veszek elő, megint szökőévenként egyszer.

Alap usernél nem is az ikonok tömkelege a baj, hanem az installerek meg a user minden sz@rt kihány az Asztalra, fájlokat, doksikat, alkalmazásindító ikonokat (pl. Adobe Readernek és VLC-nek minek ikon, mikor azoknak a társított célfájlokkal együtt kéne indulniuk), letöltéseket, abból lesz áttekinthetetlen káosz. A Start Menü oké, mert az kategóriákra van bontva. Persze az asztali ikonok is mappába szervezhetők, de megint nem az alap usernél, mert 1) lusta hozzá, 2) láma, ha beszervezi mappába, akkor nem fogja találni, hogy melyikbe tette, mindegyikben többféle verziója is meglesz ugyanannak a doksinak. Az a baj, hogy aki gyépés, meg képtelen az adatait szervezni, kategorizálni, azon úgyse lehet segíteni, önnönmagától megvédeni.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)

Én céges gépen mindig próbálom elsőnek telepíteni a frissítéseket, otthon meg Insider-ben vagyok, hogy lássam, mi várható és mivel lesz szívás. Kár, hogy az Insider lett a fő tesztbázis és a hivatásos bandát leépítették, amúgy hasznos lenne, egy hivatásos tesztcsapattal előtesztelten, hogy amit ők nem vesznek észre, azt jelenthessék az Insiderek.

Szerkesztve: 2021. 07. 26., h – 15:52

a környezetemben kb pont "0" gépen fog futni a CPU / tpm2 miatt

"ha valakire rá kiabálunk, hogy rendszergazda akkor az is - szerződés, fizetés csak az átkos időkben kellett" 

és 100 éve még boszorkányt is égettek 

Az én környezetemben is egyelőre 0-án fog futni, pedig 1 kivételével a többi gép támogatja, van fTPM, meg támogatott proci, ingyen frissíthetnék Win10-ről, stb.. Csak épp nem teszem fel, mert a Win10-et is utálom (csak egy játékgépen van fent), nem kell egy még kísérletibb, még bloatabb rendszer. Meg nem szeretek olyan egyedi rendszert használni, amit nem használhatok a gépek nagy részén, mert nem garantálható, hogy nem futok bele később még több gépbe, amin nem fog menni, mert vagy TPM 2.0 vagy támogatott proci nem lesz. Így próbálom kerülni az olyan rendszereket, amiket csak bizonyos szűk gépkörön lehet használni.

Most frissítem épp a Win10-et, kritikus sebezhetőséget, pár 20H2-es update, 21H1, Radeon Software, állati nehézkes egy Archcsal szemben, ahol kb. egy ilyen kaliberű update lemegy 1-2 perc alatt max (ebből is a nagy része letöltési idő a szar netem miatt), a pacman párhuzamosan frissíti a tárolókat, húzza a csomagokat, a telepítés csak néhány másodperc, mert szinte pörgeti kifelé a zstd-s tömörítésű csomagokat, vissza kell görgetni, mert olyan gyorsan mennek a sorok, hogy nem lehet elolvasni. Ez a Win10 és Radeon Software frissítés meg 35-40 perc alatt ment le, nagyon lassan, nehezen települt, sokszoros újraindítással, kb. olyan érzés, mintha az ember technológiailag visszalépett volna 15-20 évet legalább. Pedig a két gépben egyforma mennyiségű RAM van (16 GB), mindkettőben hasonló SATA3 SSD, kb. azonos erősségű Ryzen proci, és mégis óriási a sebességkülönbség a két rendszer között. A Win11 még rosszabb lesz. Azt csak 2025 tájékán tervezem feltenni, előbb csak akkor, ha valami játékhoz kötelező lesz, amivel játszani is akarok.

A computer is like air conditioning – it becomes useless when you open Windows.” (Linus Torvalds)