elementary OS 6 béta

Címkék

Cassidy James Blaede, az elementary OS nevű Linux disztribúció társalapítója bejelentette, hogy elérhető tesztelésre az elementary OS 6 bétája. Letölthető innen.

Hozzászólások

Évekkel ezelőtt érintőlegesen volt már dolgom az Elementary OS-el, anno annyira nem fogott meg. Keresgettem, próbálgattam a disztrókat és az asztali környezetetket. Szóval nem ismeretlen, csak hosszútávú tapasztalatom nincs vele. Aztán Arch Xfce és MX Xfce lett a meghatározó két disztró, amiket huzamosabb ideje használok. Úgy kb. 2 hete jött egy olyan gondolat, hogy a Hera-t felteszem az asztali gépemre és megnézem a Pantheon DE-t. Milyen vele nap mint nap az élet.
Az Ubuntu-s része már régebben tiszta sor számomra. Az meg, hogy a Snap-es részt kihagyják belőle, kimondottan szimpatikussá teszi. Őszintén szólva nem tetszik ezen része az Ubuntu-nak. Továbbá a pure Gnome3, a Canonical sajátos DE-je és anno a Unity sem a kedvencem. A Pantheon viszont valamiért kíváncsivá tett.
Amint megláttam itt ezt a beta bejelentést, rögvest fel is tettem VBox-ba .

Az új Pantheon-ba érkezni fog egy-két nagyon praktikus fejlesztés, nem nagy dolgok. Nekem viszont nagyon tetszenek. Eddig az Alkalmazások menü és a panel nem rendelkezett dark móddal. Mostatntól pár kattintással választaható és szinek is rendelhetőek mellé.
Az ablak fejlécekre és a többi GUI felületre lehetett dark módot varázsolni az Elementary Tweak csomaggal, amit PPA-ból lehet hozzá adni a rendszerhez.
Ez a csomag tartalmazza azt az opciót is, amivel az ablakművelet gombokat át lehet állítani "hagyományos" elrendezésre. Ez a PPA még jelenleg nem érhető el a beta-hoz.

Szóval nekem nagyon jó tapasztalataim vannak a Pantheon DE-vel, kimondottan tetszik. Egyszerű, szép és szinte észre vehetetlen. Ez idáig ez az a DE, amit nem akartam "megbuherálni". Jó úgy ahogy van, még ikonokat sem akartam cserélni. Érdekes, mert az Xfce-n mindig csavartam hármat-négyet mire nekem tetsző kinézete lett.

A Hera-nal kicsit szívtam a fogam, hogy ez még 18.04 alapú, de ha a 6-os végleges lessz az már 20.04.1 alapokon jön 5-ös kernellel. Ez már nem mondható annyira régi rendszernek.

Összehasonlítva az Arch-os Xfce rendszeremmel, bátran kijelentem hogy szinte nincs is különbség erőforrás használat tekintetében.

Annak még azért utána járok, hogy Arch-ra fel lehet-e tenni a Pantheon DE-t. :-)