Már Bitcoinnal is lehet Tesla-t rendelni

Amikor Musk a Teslan keresztül bevásárolt Bitcoinból, belebegtette, hogy a jövőben akár Bitcoinnal is lehet majd Tesla-t venni. A hírek szerint a jövő megérkezett a Tesla-hoz, a weboldalukon élesedett a Bitcoin gomb a rendelésnél.

Hozzászólások

Egy pizzát Tesla-ra cserélnék - HL

Egy pizzából most egy nagy flottányi, úgy 2200 darab Teslat kapnál :-) Annyiból már nagykereskedést nyithatsz. Bár nem néztem a mai napi indexet. 

Az adózás ennél hogyan lesz? OK USA-ban nincs áfa, de Európában van. Bitcoinban kell az adóhivatalnak utalni, vagy átszámítva forint, euro? Egyáltalán létezik hivatal számára elfogadott hivatalos árfolyama a bitcoinnak? 

egyéb jövedelem.

Először is a bevétel 87%-a lesz az adóalapod és ebből jön 15% SZJA meg 18,5% EHO, fölső limit nélkül. Szóval úgy valahol a teljes bevétel 26-27%-a az adó.

Ami igencsak baráti, ha azt veszed figyelembe, hogy a munkajövedelem meg 40% kürüli adóval van sújtva. Ahhoz viszont szörnyen sok, hogy a tőzsdei ügyeskedés meg 15%-os adókulccsal legalizálható. Ebből is látszik mi volt a prioritás az adórendszer kialakításánál :)

Értelmezésem szerint a munkajövedelem a bruttó bér. A SZOCHO-t nem a bruttó bérből vonják le, így én nem használnám úgy, hogy a munkajövedelmet terheli - hanem inkább a munkáltatót terheli. Ahogy pl. az ingatlanadó se a házat terheli, hanem annak tulajdonosát (haszonélvezőjét).

De a példádat nézve: az egymillából mennyi a munkajövedelem? Értem én, hogy arra akarsz menni, hogy mennyibe kerülsz a munkáltatónak, de én a munkajövedelembe inkább csak a bruttó bért venném bele, mivel a SZOCHO csak az államnak "jövedelem" (az meg vagy megdolgozik érte vagy sem :) ).

Annak idején ezt hívták szuperbruttónak, csak szerintem nem merték nagyon mutogatni, nehogy meglássa az egyszerű munkás. Egyébként ezért kell az ellenzékre szavazni, ők majd "igazságosan" visszavezetik a 35%-os SZJA-t, és a 43%-os teljes elvonás ismét 50-55% lesz.

Ez egy matematikai probléma (egyszerű százalékszámítás), felőlem arra szavaz mindenki, akire akar. :)

Mindenesetre ha annyira szipi-szuper minden, akkor nem értem, miért ámítjuk magunkat azzal, hogy bizonyos adónemektől egyszerűen eltekintünk, csak hogy jobb legyen az arány. A 43 még mindig kevesebb a 50-nél, mindenki örülhet úgy is, hogy nem csapjuk be magunkat.

Vezsel egy gepet 30 millaert, vagy fizetsz egy emberre 300eft/hot.

A projekt kb. 5 evig tart esetleg 8.

 

A te ceged te dontesz. Szarom le, hogy milyen cimszo alatt kell az allamnak penzt fizetnem az ember utan.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Értjük mit próbálsz mondani, csak nem értünk egyet vele.

Mert én pl. vállalkozóként pontosan azt látom, hogy a munkáltató bérköltségében benne vannak a járulékok is. És mivel a fizetést a munkáltató adja, _minden_ munkáltató ezzel számol, a bruttó bér csak ebből egy származtatott érték.

A bértárgyaláson általában a nettóról beszélgetünk, illetve arról, hogy a sima nettó mellett milyen egyéb, cég számára részben vagy egészben elköltségelhető juttatások jöhetnek szóba. (Legálisak, nem a borítékos pénzre gondolok).

Egyébként idéntől a KIVA adókulcsa 11%, a belépési határ meg 3 milliárd már, szóval a KKV-k nagy részének opció.

durva lenne, ha a bértárgyaláson nettóról beszélnénk. honnan tudná a leendő munkahely, hogy nekem milyen adókedvezményeim vannak?

ahol nettóról beszélnek, ott szerintem "kreatív" fizetések vannak.

4 és fél éve csak vim-et használok. elsősorban azért, mert még nem jöttem rá, hogy kell kilépni belőle.

Márpedig a netto szokott a kérdés lenni... ;-)

A munkáltató ugyan erőlteti a brutto-t, mert azt pontosan tudja, de ha a netto-ba belemegy, akkor meg a "kedvezmény nélküli" kb netto-t mondja.

Ugye azt sem lehet előre látni, hogy a lehetséges kedvezmények mellett, ténylegesen mennyi pótlékolt ideje lesz a belépőnek, pl és még sok mást sem. De ettől még nem lesz feltétlenül kreatív a fizetés....

Akkor leírom máshogy, mire gondolok:

  • bérköltség = bruttó bér + munkáltató által fizetendő közterhek
  • bérjövedelem (munkajövedelem) = bruttó bér

A vitát indító posztban bérjövedelemről volt szó, én arról igyekszem beszélni, többen pedig a teljes bérköltségről. Értem, és igazuk is van abban, hogy azt is bele kell számolni, mikor azt nézzük, hogy egy dolgozó mennyibe kerül a munkáltatónak. Viszont a bérjövedelem az csak a bruttó bér.

Ha úgy tetszik, akkor ez csak a szavakon (fogalmakon) való rugózás.

Még egy dolog, a "fő" témától függetlenül.

a bruttó bér csak ebből egy származtatott érték

Igen, a munkáltató úgy számol, hogy X összeget tud a dolgozó bérköltségére szánni, és ezt osztja fel két részre, bruttó bérre és munkáltatói terhekre.

Viszont a bevallásokban pont fordított a logika: a bruttó bér alapján van kiszámolva pl. a SZOCHO, azaz a SZOCHO lesz a bruttó bér "származtatott értéke".

Persze ez a "visszafele számolás" semmin nem változtat (főleg a lényegen nem), csak más a logika.

mivel a SZOCHO csak az államnak "jövedelem"

Miért, az SZJA például kinek jövedelem?

Akkor szerintem ne is a bruttó fizut számoljuk, mert azt sosem kapod kézhez, hanem a nettót. A munkáltatód számlájáról elutalt pénz pont akkora, amekkora a tiédre megérkezik, ergo nincs is adóteher a fizetéseden.

Ez bullshit, én itt ki is szálltam.

Ha van még idegzeted, akkor esetleg még olvasd el ezt.

Az SZJA lehet a dolgozónak is jövedelem, hiszen ha adókedvezménye van, akkor az az ő bevétele is lehet. Meg a TB-járulék is. Viszont a SZOCHO-hoz sehogy nem jut (arra esetleg a munkáltató lehet jogosult, valamilyen SZOCHO-kedvezmény alapján).

A rend kedvéért említsük meg amit veszel a jövedelmedből tej, kenyér, parizer annak az áfa része is az államnál landol. Szóval a munkáltató által munkáltató össz. ráfordítása soron vezett összeg kb 60-65% megy az államnak. Ha itthonról kapsz fizut és itthon vásárolsz. És azért ez k..va sok ahhoz képest ami a munkát végző személynél köt ki.

a teljes bevetel, csak a banyaszat/ajandek/stb eseten el. tradelesnel/befektetesnel eladasi es veteli ar kozotti kulonbsegbol kell szamolni az adot. (a vesztes ugyleteket nem lehet a nyertessel szembe allitani!).

a btcbol vett lambotesla is btc eladasnak szamit, hiaba nincs fiatra valtas, akkor is kell adozni. :(

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

> (a vesztes ugyleteket nem lehet a nyertessel szembe allitani!).

 

ezt kifejthetned jobban. (vagy utanaolvashatnal jobban)

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Adj egy par hetet, hogy a linkelt anyagodon a szabadidomben atragjam magam.

De egy pelda, ami szerintem kirivoan mutatja, hogy nem lehet ugyletenkent adozni:

Egy even keresztul minden het hetfon  vasarolj otp reszvenyt es ugyanazon a het penteken add is el.

 

Ez a te esetedben 52 adozasi kotelezettseg.

 

Nekem itt valami nem stimmel.

Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

np, a navtol ne varjunk allasfoglalast (amugy se lehet hasznalni semmire, kisbetu), adoszakertok/adotanacsadok is meg sotetben tapogatoznak (*), meghat annyi fele usecase van ember legyen a talpan aki kihamozza a pontos adozast.

* pl a fenti pptben is hibasan van, hogy banyaszatnak van szocho limit, arrol azota kiderult (valaki kihamozta a tv.-bol) hogy ott sincs limit.

A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

navtol ne varjunk allasfoglalast (amugy se lehet hasznalni semmire

+1

Vállalkozóként ha tudni akartam, hogy pontosan mi a helyzet, akkor meg kellett keresni a törvényt és elolvasni a szövegét, mert se a nav állásfoglalás, se a könyvelőtől származó információ nem jogszabály.

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.

Nálunk a boltban a bruttó van kiirva és mindenki csak a kézhez kapott fizetésével foglalkozik, tehát mentálisan nem tudatosul bennünk, hogy a pénzünk jórészét lenyúlja az állam. És nem is kérjük számon megfelelően, hogy mire költik. Okos emberek találták ezt ki az USA-ban és nálunk is.

A környezetvédelem nevében. Vagy lehet, hogy akkupakkot akar gyártani a bitcoinbányászoknak.

Mert egyébként az arany kibányászása nagyon környezetkímélő egy valami. Láttam, mert végignéztem az Aranyláz Alaszkában szinte összes évadát :D

Tudom, tudom. Már nem arany meg nem úgy, meg az nem annyira, meg stb.

De azért mégis. Amikor jön Romániából újra a cianid a Tiszán, akkor majd emlékezzünk erre.

(Bitcoin-t már számos helyen hulladékhőből termelt árammal bányásznak, mert ahhoz olcsón lehet hozzájutni)

trey @ gépház

"(Bitcoin-t már számos helyen hulladékhőből termelt árammal bányásznak, mert ahhoz olcsón lehet hozzájutni)"

Ez egy működő modell, nem pont forditva szokott lenni és a cél az áram termelése, a maradékot pedig hőenergia formájában hasznosítják (távfűtés)?

Persze, ha abból is bányásszák, a felhasználás költsége az átvételi ára az áramnak.

A pénzügyi ökoszisztémában is, viszont már ott sem annyira egyértelmű a helye, mennyisége és hozzáférhetősége, pl a német arany esete. Része a mixnek mint fedezet, de nem kifejezetten nélkülözhetetlen. Az iparban viszont az, így azt kell bányászni, a bitcoint nem, azzal csak pusztítjuk a földet. 

Szerkesztve: 2021. 03. 24., sze – 17:05

Már csak az a kérdés hogy ki hajlandó BTC-vel Teslát venni, amikor a BTC értéke 30 napon belül ~20 ezer dollárt is mozdult nemrégiben.

Szurkolok én neki meg minden, de a hétköznapi életben áruk és javak vásárlására szerintem ez igy alkalmatlan. De én csóró vagyok, más szemmel nézem mint az, akinek pár tizezer dollárnyi árfolyamváltozás játék kategória.

Az nem tiszta nekem, hogy hogyan van/lesz a Tesla BTC-s ára megállapítva. Napi USD-BTC árfolyamon? Minden nap változik? 

Ha a listaár USD-ben fix, és a BTC-s ára olcsóbb ugyanannak (átváltással együtt), akkor nyilván mindenki BTC-ben fizetne egy gyors átváltás után. Ha magasabb, akkor meg hülye az, aki nem váltja át a BTC-jét, megveszi a Tesláját USD-ért, a maradékot meg elrakja áramra. 

Szerintem. 

Inkább Starlink előfizetésekhez köll arrafelé a BTC, a Tesla csak hab a tortán.

bitcoinban lehet e már hitelt felvenni?

Nálam a fizetőeszköz az amivel a zsemle minimum 5 évig pontosan ugyanannyiba kerül. Ami igy ingadozik, az nem fizetőeszköz, hanem kaszinós segédeszköz.

De mondom, én csóró vagyok. Se annyi pénzem nincs, se annyira nem érdekel a BTC hiszti, hogy bármit is vásároljak vele.

30 != 10

30 != 15

Furán definiálod a pontosan ugyanannyit.

Figyi! Adjál kölcsön 30 ezret elsejéig, pontosan ugyanannyit adok vissza. OK? ;-)

disclaimer: ha valamit beidéztem és alá írtam valamit, akkor a válaszom a beidézett szövegre vonatkozik és nem mindenféle más, random dolgokra.