10 okot ad a Microsoft, amiért Linuxra kellene váltania a (Microsoft) SQL Server felhasználóknak

Az okok:

  • More flexibility
  • Industry-leading performance
  • Lower costs
  • Unparalelled data security
  • Simple data migration
  • Built-in artifical intelligence
  • Best-in-class high availability
  • More DevOps
  • Great Management Tools
  • Everything built-in

Részletek itt.

Hozzászólások

Ki hitte volna, hogy egyszer ide jutunk?

--
trey @ gépház

Igen, mert Linuxon is fut és ha már Windowst nem veszel, legalább a másik terméket vedd meg. Szerintem itt inkább a MySQL, PostgreSQL, Oracle RDBMS, stb. alternatíváját próbálják inkább eladni, mint a Linuxot népszerűsíteni.

Edit:
Kiegészítetted, vagy én nem olvastam végig? :)

Nem szoktam nagyon MS híreket olvasni, reklámot meg még kevésbé, de pl. Azure kapcsán is volt azt hiszem évekkel ezelőtt, hogy ők mennyire jól futtatják a Linuxot és menjen mindenki hozzájuk.

Szerintem ez meg a damage control része, ugyanis már több Linux üzemel a Microsoft saját felhőjén, mint Windows.

Immár több Linux rendszer fut a Microsoft Azure-jén mint Windows

Érdekes módon, ez valahogy elkerülte a Microsoft fanboyok figyelmét.

Még valami:

Nem nagyon adtál magyarázatot arra, hogy hogyan lesz "More DevOps" attól, hogy a kőkemény linuxos ember Linuxon futtatott MySQL-jét Windowson futtatott MS SQL-re váltja.

De abból sem, hogy a Linuxon futtatott MySQL-jét Linuxon futtatott MS SQL-re váltja.

Ez az érv is bukott. Bármi is volt a célja, nagy betűkkel virít a microsoft.com-on a Linux szó. Az Azure-ben tartol a Linux, lenyomta a Windowst. Erre lépniük kellett és én biztos vagyok benne, hogy ez a tendencia ebben az irányban fog folytatódni.

Egy reklámnak egyértelmű üzenetet kell közvetítenie, nem az apró betűben. Ha az volt a célja, amit te mondasz, ez a reklám minimum csúnyán félrement, mert nekem, aki több száz MS SQL-t telepítettem életemben, nem az jött le, hogy a nemlétező Oracle-ről MS SQL-re kéne váltanom, hanem arra, hogy az eddig egyedül Windowsra létező MS SQL kurvára bátran telepíthető Linuxra. És ami itt be fog következni, hogy az eddig Windowszal kitolt gépeinkre Linux fog előbb-utóbb kerülni.

Vagyis, jó kis reklám volt! Még több ilyet!

PS: nézzük a "Simple data migration"-t. Aki azt mondja, hogy szerinte az Oracle -> MS SQL egyszerűbb data migration, mint a (Windowson futó) MS SQL -> (Linuxon futó) MS SQL, az bolond. Tehát, ez a nagyszerű reklám - ha valóban az volt a célja, amit mondasz -, itt is csúfosan bukott.

--
trey @ gépház

> damage control
> ez valahogy elkerülte a Microsoft fanboyok figyelmét.
> Azure-ben tartol a Linux, lenyomta a Windowst. Erre lépniük kellett

Kozben ne felejtsuk el, hogy a "damage control" olyan jol sult el, hogy a Microsofte a _messze_ a legnagyobb market cap a vilagon. :)

Nincs itt semmi latnivalo, a MS egy for-profit ceg, arra megy, ahonnan a penz jon, ideologiat nem kell benne keresni.

Összességében így is lehet értékelni. Egyébként kész csoda, hogy olyan mellényúlások mellett, mint a Linux kezdeti becsmérlése, az okostelefon bizniszben tett súlyos melléfogásaik, itt tartanak.

Dolgok, miket biztos nem vennék a Microsofttól: jövőre nézve szóló tanácsokat, varázsgömböt.

--
trey @ gépház

Ha te olyan jóslatot várnál tőlük, hogy ugyanezt garantálják a következő 10 évre, akkor olyat nem fogsz kapni.

Sőt, még a következő negyedévre se. Olvasd el a disclaimert bármelyik üzleti kommunikációjuk alján a "Forward-Looking Statements" résznél.

Bluechip részvény jó eséllyel megcsinálja ezt ilyen távon. Nem véletlen ajánlanak hosszabb (10 vagy több év), mert jellemzően ennyi idő alatt pluszban fognak hozni. Ehhez varázsgömb nem kell.

--
trey @ gépház

> Ha te olyan jóslatot várnál tőlük, hogy ugyanezt garantálják a következő 10 évre, akkor olyat nem fogsz kapni.

Nem varok. A komment arrol szolt, hogy azota latom kulonbozo forumokon a MS temeteset, amiota van internet hozzaferesem. Aztan megsem ugy nez ki, mint ami meg akar dogleni.

Ez így mind igaz, de ettől függetlenül azért valóban történelmi jelentőségű egy MS reklámban a Linux szót látni. Valóban nem magát a Linuxot népszerűsíti a Windows-zal szemben (amúgy tök baromság lenne), de aki együtt nőtt fel a DOS-szal, annak azért megakad ezen a szeme.

hmmm ... pedig Április 1. qrva régen elmúlt már ...
-----------------------------------------------------------------------------
Talisker Single Malt Scotch Whisky aged 10 years - but Yoichi is coming up :)

Najó, végiglapoztam, szerintem inkább arra kihegyezve, hogy más SQL szerverről válts MSSQL-re és most még azt is elnézzük, ha közben megtartod a Linuxot (majd később megjön az eszed).

Ez vicc vagy clickbait? :D Nem a Linuxot ajánlják, hanem az SQL Servert. A slide-okon is az Oracle-lel hasonlítják össze, a "ha már Windowst nem akarsz venni, legalább az SQL Serverünket vedd meg lécci" értelmezés közelebb állhat a valósághoz.

Lehet az angolommal van gond, de hol ajanlgat a Microsoft Linuxot? SQL Server 2017-et ajanlgatnak, nem linuxot.

Igen, picit clickbait lett a cikk cime, mert ahogy a tobbiek is mondjak ok a Linuxra is az SQL szervert javasoljak es nem az oprendszert.

Amugy valszeg a cegunknek koszonhetoen javitottak egy tonna hibat es egy masik tonna hiba var meg javitasra, hogy enterprise kornyezetben megfeleloen mukodjon a dolog, mert rengeteg a kapcsolodasi hiba. Szoval szemely szerint meg annyira nem ajanlanam...

Sziasztok, szerintem nagyon egyszerű a helyzet. Az Azure -ba rengeteg jól árasított eladott RedHat van (https://azure.microsoft.com/en-us/pricing/details/virtual-machines/red-…), ha pedig ezt a csodás támogatással rendelkező oprendszert használod, akkor telepíthetnél rá MS SQL-t is.
Egyébként meg miért is ne?

Oracle alternatíva és ha korábban Windows-t haszáltál SQL szervernek, akkor áttérhetsz Linuxra és van hozzá támogatás is https://www.redhat.com/en/explore/microsoft-sql-server-rhel

Én meg kb. 2 órája húztam fel egy gépet Windows Server 2016 + SQL Server 2017-el...

" Built-in artifical intelligence " mi van beepitve ?

Amit nem lehet megirni assemblyben, azt nem lehet megirni.

Mindez azért, mert milliónyi ingyen munkaerőben (all FOSS) mégis több minőségi- és munkapotenciál, mint ronggyá fizetett háztájiban?

Nem mindenki dolgozik ingyen, vannak akik cégek megbízásából, valamint a picipuha adatbázis is jó cucc, pedig azt is Microsoft alkalmazottak írják. Persze érdekelne komolyabb fejlesztői, üzemeltetői vélemény, de nekem jobban bejött az Oracle-nél, pedig utóbbin kezdtem. (minimális üzemeltetés és több fejlesztési tapasztalat után, bár egyikbe se mélyedtem bele, csak annyira, hogy kkv-nál életben tartsam őket)

Mehetsz politikusnak. Ennyire csak ok tudnak igy kiforgatni egy nyilvanvalo uzenetet. Nem a Linuxot reklamozzak itt, hanem a sajat termekuket, az SQL Servert. Nyilvanvaloan a felsorolt okokban sem a Linuxot eltetik, hanem ujbol csak az SQL Servert.

Érveket. Ide. A felvetéseimre:

https://hup.hu/cikkek/20190716/10_okot_ad_a_microsoft_amiert_linuxra_ke…

"nyilvanvalo"

Óriási cián "Linux" szó a microsoft.com oldalain. Nyilvánvaló jelentése: vegyél MS SQL-t :D :D

Kérlek, akkor te is, meg a Microsoft is konzultáljatok egy médiaügynökséggel, mert ez egy amatőr hiba. Aminek a jelentésén vitatkozni kell, az nem nyilvánvaló, hanem egy kalap szar (reklám).

--
trey @ gépház

Nem is tudtam, hogy megy linux alatt. Hol tart már a tudomány...

Ez 10 évvel előtt simán elment volna az április elsejei hírek között.

Most viszont belenézek az üveggömbömbe, és azt látom, hogy 10 éven belül a Microsoft saját Linux disztribúciót szállít majd.

Vagy forditva:
A windows teljesen megkerulheto szerver oldalon.
A windows teljesen megkerulheto desktop oldalon (maga a desktop tunik el a fiataloknal).

Igy a microsoft annyit tehet, hogy a felhojevel lohol az amazon utan.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"(maga a desktop tunik el a fiataloknal)."

Ezt eltudom képzelni hosszabb távon,
de én alapvetően a business felhasználókról beszéltem, a consumer desktop vonalat elengedte a Microsoft.

Ha rohamosan kezd csökkenni a Desktop Windows részesedése az üzleti életben, annak a Server eladásokra is komoly hatása lesz.

Na ideje kipróbálnom ezt az MsSQL-t. Fordítok egyet 64 bites ARM-on futó Linuxomra, csak előbb a forráskód repóját kell megtalálnom.

...és az se lenne hátrány ez esetben, ha nem csak x86/x64 platformon futna, hanem esetleg ARM-on. Egy ARM alapú NAS-on álltam volna neki Dockerben futtatni (ne kérdezd, ez lett volna az igény, mert a használni kívánt szoftver MS SQL only), erre látom, hogy no ARM... anyád...

-------------------------
https://www.rivalcomp.hu