Scientific Linux - Itt a vége

 ( trey | 2019. április 23., kedd - 12:12 )

A Scientific Linux csapata (Fermilab) bejelentette, hogy befejeződik a disztribúció karbantartása. Saját felhasználásra CentOS-re váltanak. A jelenleg támogatott változatokat még végigviszik, de ennyi:

Toward that end, we will deploy CentOS 8 in our scientific computing environments rather than develop Scientific Linux 8. We will collaborate with CERN and other labs to help make CentOS an even better platform for high-energy physics computing.

Fermilab will continue to support Scientific Linux 6 and 7 through the remainder of their respective lifecycles. Thank you to all who have contributed to Scientific Linux and who continue to do so.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Teljesen érthető a dolog.
A CentOS-re alapozva is megtudják oldani ugyanazt, elég a speciális programokat, programcsomagokat összeállítaniuk.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

+1
jót fog tenni a szférának, hogy homogenizálódik az alap disztró, könnyebb lesz "mozgatni" a célszoftvereket az egyes facility-k között.
Meg egyébként is felesleges egy egész disztró karbantartásával fáradozni.

+1

Én már hosszabb ideje nem értettem, hogy néhány nagyobb projekt miért fejleszt saját disztribúciót magának, ahelyett, hogy egy meglévő disztribúcióhoz fejlesztene speciális csomagokat, repót, stb...
5-6 éve egyszer én is majdnem csináltam egy suse forkot egy projekthez. Akkor feltették nekem ugyanezt a kérdést, és beláttam, hogy rengeteg felesleges energia menne el rá elhnyagolható mértékű eredménnyel. Szerintem sokaknál csak ennyin múlik, hogy nincs mellettük valaki, aki szólna, hogy 5 RPM csomaggal simán letudható a saját disztribúció helyett a feladat.

Nagy Péter
www.ddo.hu

+1
Követhetné még pl. az oracle is ezt. :)
--
"Sose a gép a hülye."

A végtelen sok, magát disztrónak beállító képződmény is megtehetné ezt.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Igaz, elég lenne csak a saját repót vagy repókat karban tartani és csak egy csomagot elérhetővé tenni ami a repó(ka)t felveszi az alaprendszerbe.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

/Off
Sose értettem, miért kell n+1 repó, miért nincs benne minden csomag abban az egy közösben (a jogi kukacoskodás érthető).

nem csak jogi kukacoskodás, hanem: biztonság, minőség, felelőség.

Ezen felül a "hivatalos" reóokat valakinek fűggőségügyileg is karban is kell tartani, a csomagokat benne újraforgatni, stb...

szép is lenne, ha random pistike tegnap készült kódja, holnaptól akármelyik disztró stabil repójában figyelne...

--
zrubi.hu

Meg azért az official repok valamiféle quality checken is átmennek, még ha automatizáltan is. Nomeg CentOS/Redhat vonalon arra van csak support.

Teljesen tiszta, hogy random pistike... viszont azt nem, hogy pl. openSuse esetében miért van külön (semi-official) KDE/Gnome/... repó, külön a fontoknak, stb. Nem hiszem, hogy a KDE/Gnome random pistike tegnapi kódja :)

Szóval ilyesmire gondoltam, hogy ez nem tiszta. Biztosan van rá valami logikus, akár technikai magyarázat - ami érdekelne is :)

Lehet vannak olyan csomagok, amikból a túl új/túl régi/másmilyen verzió nem jó a kde/gnome-nak, aztán inkább saját repoba berakják azt ami annak tuti jó, a fő/másik repoba meg lehet más verziót tenni.

És akkor a nem túl új/túl régi/másmilyen verziós csomag a kde-repóban van benne? Akkor az nem fog összeakadni a fő repós csomagokkal?

ilyenkor mellé kell tenniük az eltérő függőségeket is.. és ha szerencséjük van, men lesz belőle egy full dist upgrade :D

--
zrubi.hu

:)

CentOS világban is van ilye, hogy adott repoba más verziójú cuccok jönnek, de erre vannak az ilyen beállítások,hogy melyiket vegye figyelembe, vagy mit zárjon ki stb.

Az is oké, hogy van egy latest (ami kb. minden nap frissül) meg van egy ritkábban frissülő.

A KDE repó oldalán ott a válasz :) Az openSuse X kiadása kijön Y verziójú KDE-vel, és az életciklusa során csak a hibajavító kiadásokat kapja meg. Ha valaki azonban szeretne Y+1 verziójú KDE-t, de nem szeretne emiatt openSuse X+1-re lépni, akkor ebből a repóból kaphatja meg.

Fantasztikusak ezek a körbehackelések. :) Fel kell tenni egy rolling release distrót és meg van oldva.

--
arch,ubuntu,windows,android
zbook/elitebook/rpi3/motog4_athene

Ah, értem. De ez miért nem lehet egy repóban, és ütközéseket beállítani?
Viszont a Gnome-ra ez a logika már nem él.

huh, de jó érzékkel tartottam távol magam ettől...
https://hup.hu/node/162954#comment-2329400

> Sol omnibus lucet.

Kar erte, de racionalis dontes volt.

Van valami egyszeru (de mukodo :)) modja a valtasnak, vagy marad a reinstall?