Illumos-alapú ZFS-ről ZFS on Linux alapokra vált a FreeBSD

A FreeBSD ZFS támogatását eddig közvetlenül az Illumos-ból húzták be. Az elmúlt években a ZFS-sel kapcsolatos fejlesztések leginkább a DelphixOS-ben és a ZFSonLinux-ban (ZoL) történtek. Ebben az évben a DelphixOS bejelentette, hogy ZFS on Linux-ra vált. Ez a váltás azt jelenti, hogy az Illumos-ba (és így a FreeBSD-be is) gyakorlatilag nulla (vagy ahhoz közelítő) fejlesztés érkezne. A FreeBSD fejlesztők átnézték a ZFS on Linux git logjait és megállapították, hogy számos olyan race condition és locking bug került javításra benne, ami sosem talált utat sem az Illumos-ba, se a FreeBSD-be. Éppen ezért a FreeBSD-s fejlesztők úgy döntöttek, hogy a FreeBSD ZFS-ét áthelyezik Illumos alapokról ZFS on Linux alapokra. Brian Behlendorf - a ZoL létrehozója - bátorította a FreeBSD-s fejlesztőket, hogy a FreeBSD támogatást adják közvetlenül hozzá a ZoL-hoz, így mindkét projektnek ugyanazon, egy kódbázisa lesz.

Részletek itt. GitHub repo: ZFSonFreeBSD

Hozzászólások

Sírást hallok az internet egy sötét zúgja felől.

(Ezt is a Linux mentette meg.)

--
trey @ gépház

Hát kinyitni egy BSD-t nekem általában egy időutazás, de nem előre.

Nagyjából 15 éve még paritásban éreztem a két rendszert, de mostanra olyan mintha egy teknős és egy saturn v rakéta sebességét hasonlítanánk össze fejlődésileg.

Az utolsó nem-linux innovációkat a unix világban kb a Sun Microsystems hajtotta végre, oszt az mióta megszűnt már...

Mit szeretnél látni? Meg eleve mit hasonlítasz össze mivel? Teszem azt egy 7.6-os RHEL-t egy 12.0-s FreeBSD-vel, vagy épp Linus tegnap kiböfögött (és senki által nem használt) kernelébe behányt új ficsorokat az 5 évvel ezelőtti NetBSD-hez?
Á, mindegy.

=====
tl;dr
Egy-két mondatban leírnátok, hogy lehet ellopni egy bitcoin-t?

Vagyis, hogy inkabb kergetik az uj patcheket esz nelkul, ahelyett, hogy a ZoL-ba beolvasztott kodokat atneznek, es ami tenyleg jo cherry-pickelnek?

Amik az illumos-ba nem kerultek be, azok eddig ugy erzem okkal nem kerultek be.
NAS-on pont ezert hasznaltam illumos-based rendszert (OmniOSce), mert ott megvolt az a megnyugtato erzes, hogy esszel olvasztjak be a feature-oket, nem pedig rohannak mindenfele kiserleti allatkertnek hasznalni a kernelt, mint azt mondjuk a Linux kernel fejlesztese korul teszik.

Mondjuk, az is egy erdekes koncepcio, hogy a 12-es agon fognak csinalni egy valtast, amikor egyszerre lesz elerheto az illumos-based kod es a ZoL kod is.

Majd egyszercsak a tervek szerint dobjak az illumos-based kodot es torlik, majd a ZoL verziot hagyjak meg.
Kivancsi leszek.

Az mondjuk egy jo dolog, hogy automatizalt tesztek sorat fogjak raengedni az uj feature-okre, meg eroforrasuk is van hozza. Meg szakertelmuk is. A FreeBSD es illumos team kozott oda vissza eleg jo kommunikacio volt, ahogy nekem leszurodott.

Na, kivancsi leszek, mit hoz a jovo.

"Amik az illumos-ba nem kerultek be, azok eddig ugy erzem okkal nem kerultek be."

De ezeket nem az onnan hiányzó race és locking bug fixekre érted, ugye? Azok általában néhány soros, nem intrusive patchek. Ezeket miért nem tudták oda átvenni?

"While working through the git history of ZoL I have also discovered that many races and locking bugs have been fixed in ZoL and never made it back to Illumos and thus FreeBSD. "

--
trey @ gépház

Ebből nekem inkább az jön le, hogy a ZoL fejlesztői implementálták az illumos-alapú ZFS-t, majd a talált hibákat saját maguknál javították és nem adtak vissza belőle a ZFS-nek. Ez kb olyan, mint a SysVInit volt. Voltak ismert hibák, amiket a különböző disztribúciók javítottak, de a SysVInit fejlesztésébe nem adták vissza.

Ahogy észrevettem ez a mentalitás sajnos elterjedt a Linux közösségben. Használunk valamit, javítjuk magunknak, más meg nem érdekel.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Úgy értettem, hogy ha már csinálják a ZoL projektet, akkor nem sok időbe telt volna, hogy akkor mondjuk az illumos ZFS repóba is beküldjék az ilyen patch-eket.

Viszont mivel külön dolgoznak, így az illumos ZFS karbantartóinak kellene folyamatosan figyelgetni, hogy a ZoL-ban történt-e valami, ami hasznos számukra is.

---
"Errors are red
My screen in blue
Someone help me
I've deleted Sys32"

Egyesítik az erőiket a fejlesztő csapatok. Ez nagyon jó hír, mindenki jól jár.
Linuxon is kóstolgatom a ZFS-t, a FreeNAS-ban meg egyértelműen a ZFS-t használom igaz a GUI-n keresztül.
És hátha lesz időm a téli szünetben egy FreeBSD telepítésre is. :)
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Jobban áll ZFS szénája, mint a BTRFS. Anno Arch-on az utóbbit használtam, elég jó dolgokat lehetett vele csinálni. De valahogy a ZFS-t jobban összerakottnak érzem, legalábbis FreeBSD alatt. Jelenleg egy helyen használom, én is egy FreeNAS-sal. Túlélt pár verzióváltást, a snapshot nagyon jó, sokszor húzott már ki a csávából.

akkor most már hívhatnák csak simán ZFS-nek :D

Na. Ez meglepett. Azt hittem, drasztikusan különbözik a kettő. De így talán tényleg mindentvivő FS lesz.

---------------------------------------------------------------
Ritkán szólok hozzá dolgokhoz. Így ne várj tőlem interakciót.