A Microsoft szerint az IT igenis lányos szakma

Címkék

"A lányok, nők képzése és alkalmazása nélkül aligha enyhíthető az informatikai területet kiemelten sújtó hazai munkaerőhiány – véli a Microsoft, aki először szervezett nemzetközi nyáritábort az informatika iránt érdeklődő, tinédzser lányoknak. Athénba 15 magyar diákot is meghívtak.

[...]

„Magyarországon hozzávetőleg 30 ezer informatikai álláshely betöltetlen. Egy ilyen szintű munkaerőhiányon aligha lehet enyhíteni a nők bevonása nélkül. Mi hiszünk abban, hogy az informatika a kreatív emberek foglalkozása, és korántsem csupán fiúknak való. Ha a lányok már fiatal korban, ráadásul a figyelmüket felkeltő módon találkoznak az informatikával, nagyobb eséllyel fogják megszeretni a tantárgyat, tanulnak tovább, szereznek később állást ezen a területen” – mondta Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország megbízott ügyvezető igazgatója, aki – informatikus mérnök lévén – személyes szívügyének tekinti ezt a témát.

[...]

A Microsoft évek óta, változatos programokkal ösztönzi a lányokat arra, hogy minél előbb, lehetőleg már általános iskolában ismeretséget kössenek az informatikával és a kódolással. A vállalat megbízásából készült felmérések szerint ugyanis – annak ellenére, hogy az információtechnológia rohamosan fejlődik és egyedülálló karrierlehetőségeket kínál – Európában közel négyszer annyi férfi folytat informatikával kapcsolatos tanulmányokat, mint amennyi nő. Ráadásul a lányoknak csak egy nagyon kis hányada helyezkedik el IT-területen: a digitális munkahelyeken dolgozóknak csupán az ötöde nő, arányuk pedig csökken. Az idei tábor volt az első, amelyet a Microsoft kimondottan lányoknak szervezett; a tapasztalatok alapján azonban ezt újabbak követhetik."

Részletek itt.

Hozzászólások

Akkor már tudom miért van egyre több travi a szakmában. Egyesek próbálnak csalni!

--
trey @ gépház

Én nem értem mit rugóznak még ezen a témán.

A fejlett nyugaton eltörölték a nemi identitást. Egyes nyelvekben létrehozták a harmadik nemet nehogy valamelyik retardáltat sérelem érjen. Tehát bárki beírhatja a "neme" rubrikába hogy "apache harci helikopter". Ezek után a statisztikákat bátran módosíthatják, hogy az informatikában dolgozók egyharmada férfi, egyharmada nő, egyharmada apache harci helikopter. Vagy bármilyen egyéb eloszlásban az aktuális divatnak megfelelően. Így mindenki lenyugodhat a picsába.

Azt nem értem, hogy ha az élet egyéb területein nem számít(hat) az egyén nemi identitása (mindent megtesznek, hogy eltöröljék a nemi identitást) akkor az informatikában miért számít? Ha az illető születése okán a biológiai neme ellenére, saját bemondásra lehet pl. krumpliszsák akkor miért rugóznak a statisztikákon? Írják oda hogy 100% nő (vagy amit akarnak) oszt jónapot.

Másrészről meg nem mindegy, hogy mi van a lába között? Ha nem a szexiparban dolgozik akkor nem a nemi szervével végzi a munkát. (jobb esetben persze)

Twitteren manapság rengeteg infosec-es beállítottságú furcsa kategóriás lényt látni. Azt eddig is tudtam h. (igazán!) jó fejlesztőnek enyhén autistának / aszpergeresnek kell lennie. Na de a jó 0day POC íróknál meg a traviság a menő? V. pl. a freebsd-frau nevű lény: mióta kijött a sjw manifesztójuk, a figyelem középpontjába kerülve hamar levette a twitter-ről az addig nagyon hangosan hírdetett másságát (fényképek a feltünési viszketegségű hajszínével, ill. az egyértelműsítő about szövegek, mit is képvisel "ő" valójában).
Azt is egyre többnél látom, h. az eddigi bevett "own opinion, not my company" mellett már sokan kiírják "she/her" kombót, amit először nem is értettem mi a francot jelent.

https://www.reddit.com/r/OutOfTheLoop/comments/44dmer/what_is_the_deal_…

Ui. ott van a nagy kedvenc apacshelikopter is :-)
--

Latom, elolvastad, es megerteted a cikket.

Talan azert rugoznak ezen a teman, mert egy erosen fejlodo, nagy emberi munka igenyu iparagbol a jelek szerint (hogy miert/hogyan/igen/nem/..., azt hagyjuk most) kizarjuk a populacio felet. Ez nyilvan nagy nyomas ala helyezi a piaci szereploket. Nem a nemi identitas a fontos, hanem a szamok.

Az en meglatasom szerint ez egy marketing cikk, valoszinuleg resze egy magasabb szintu strategianak (lasd "Recruitment Marketing"). Szimplan csak megprobalja leadni a ceget/iparagat egy celcsoportnak.

Igen, ez a faramuci, hogy pont nyugaton, meg északon - ahol tolják ezerrel befele a nőket a STEM szakmába - kevesebb a nő ezekben a szakmákban és érdekes módon ott a több a nő a szakmában, ahol az egyéb - jellemzően nők által dominált szakmák - meg szarul fizetnek.

Fene se érti :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Meg eleve, ha ez így lenne, a cégek nem alkalmaznának nőket.

Pont fordítva! Ha pontosan ugyanazért a munkáért egy nő kevesebb fizetést kap, akkor melyik az a hülye kapitalista aki többet fizetne ugyanazért a munkáért egy férfinak? Hát mit szólnának ehhez a tisztelt részvényesek? Csak azért mert férfi? Skandallum!!

Csak most, csak a kedvedért ráírtam a HR-esünkre:

én:

szerinted nálunk a nők csak azért mert nők, kevesebbet kapnak ugyanazért a munkáért mint a férfiak?
példa: van két egyenlő képességű programozó, ugyanazzal a feladatkörrel, felelősségi körrel, ugyanabban a beosztásban
egyik féri másik nő
a nő csak azért mert nő, kevesebbet kap?

ő:

Szerintem nem de megmondom pontosan

én:

nem kell pontosan
vagy mindegy
ha tudod pontosan az is ok

ő:

nincs különbség
pl. a xxx-nél a juniorok dekára ugyanannyit kapnak
fiú lány mindegy
a többieknél ugyanez
de nincs különbség hogy nő vagy férfi

--
trey @ gépház

Ott sem kevesebb az eselyuk, csak kevesbe szeretnek kockaztatni. Ahogy a kaszinoban is inkabb ferfiakat latsz, a szerencsejatek meg a hazardirozas tesztoszteron tobblettel elvezetes igazan. A nok pl. konnyebben raknak felre penzt. Megse kezdek el hisztizni a bankomnal, hogy "alig van felretett penzem, a noknek tobb van felreteve es ez igazsagtalan".

Megragadtad a lényeget. A nők nem azért vannak távol a "fiús" informatikai szakmáktól, mert tilos odamenniük, hanem a közgondolkodás arra neveli őket ovis koruktól fogva, hogy matek-fizika-informatika-hasonló téma nem nekik való, így sosem jutnak el oda, hogy érdekelje őket.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Dehogy nevelik őket arra! Hol? Vagy ki?

Inkább azt figyeltem meg, hogy összefüggés van a tanulásuk és az adottságaik közt. A "jó csajok" biztosak benne, hogy ők a külsejük miatt mindig is meg fognak élni (lesz aki eltartja őket). Ők már fiatal korukban is inkább a divattal, szépségápolással, faszizással foglalkoznak. Belőlük eltartott, háztartásbeli, jobb esetben műkörmös, fodrász, masszőr, vagy szoli-kondi stb. recepciós lesz. Meg olyan munkákat fognak végezni, amihez egzakt tudomány nem kell, inkább humán vagy az sem.

Meg vannak a bányarémek, akik már gyerekkorukban is pedáloznak, nekik mindegy, hogy humán vagy egzakt, jelesek mindenből. De ők is előbb mennek el óvónőnek, tanárnak, mint programozónak.

A kutya nem tiltja nekik, hogy ezek legyenek. Egyszerűen a nőket nem nagyon érdeklik a számítógépek ilyen szinten.

Persze, tudom. Van kivétel. Mindenben van. Van biztosan szép csaj, aki kurva nagy hacker. Ők a fehér hollók.

Szerk: ezekre senki nem nevelte őket. Erre a nők maguktól jöttek rá. Maguktól jöttek rá arra, hogy nem akarnak olyan munkát végezni feltétlen, amihez napi 8-12 órát kell görnyedni egy gép felett.

Kérdezz már meg egy nőt, hogy melyiknek az álma, hogy ő kóder legyen! Most a nőkről és nem a péniszirigységgel megáldott (vagy inkább megvert) nőkről beszélek.

--
trey @ gépház

Nem, te áldozatnak állítod be őket, én meg arról beszélek, hogy ők pontosan tudják, hogy hol kell megfogni az élet könnyebbik oldalát. Tudatosan.

És nekem ezzel személy szerint nincs is semmi bajom, mert ha az összes jó nő 20-tól nyugdíjig számítógépek felett görnyedne mint kóder, akkor szomorú is lennék.

--
trey @ gépház

Én nem állítok be senkit áldozatnak. Másfelől: nézd meg a magyar IT munkaerőpiaci helyzetet, 10 dolgozóból 8 férfi, és tízezreket másnap felvennének. Nem nehéz belátni, hogy utóvégre ez mindenki problémája, hiszen a munkaerőhiány miatt gyengébb a szektor teljesítménye, kevesebb adót termel, amiből kevesebb jut a közösre.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Fura, de ennek ellenére, aki valóban akar, az elmegy szoftverfejlesztőnek, vagy építészmérnöknek, vegyészmérnöknek, stb. Ismerek ilyeneket, különbség az a többihez képest, hogy ők tudták, hogy mivel akarnak foglalkozni.

Amúgy meg az egész témában az a legszebb, hogy akárhányszor előkerül a nők a STEM szakmában téma valahogy mindig férfiak vitatkoznak az egészről, nők meg annyira le se szarják a témát, hogy ide se jönnek véleményt nyilvánítani. Max egy-két vérfemináci.

Szóval ennyire kell ezzel a nők az IT-ben témával foglalkozni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Akkor ezt megbeszéltük. Én azt tartom az eredő oknak hogy pár éves kortól beskatulyázzuk a nemeket, és minden létező vagy csak behisztizett probléma ebből fakad, vagy inkább úgy mondom, hogy a problémák jórésze nem létezne.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Mindenkit zavar/érint, aki ebben az országban dolgozik, mert jelentős munkaerőhiány van, amit jelentősen enyhítene ha a nemek aránya nem 1-10 lenne a férfiak javára az IT szektorban.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nem nevelik, én a lányomnak a kiságyába egeret, billenytyűzetet tettem.. alig tudott járni, de húzta maga után...

Mese könyv helyett BRIAN W. KERNIGHAN – DENNIS M. RITCHIE "A C programozási nyelv" -ből olvastam fel neki esténként egy-egy fejezett.

De nem lett programozó - mit ronottam el ??

> Talan azert rugoznak ezen a teman, mert egy erosen fejlodo, nagy emberi munka igenyu iparagbol a jelek szerint (hogy miert/hogyan/igen/nem/..., azt hagyjuk most) kizarjuk a populacio felet.

Persze... ha a hajszín, szemszín, magasság, szépség, csúnyaság vagy egyéb születéssel meghatározott jelleg alapján vizsgáljuk a dolgozók eloszlását akkor meg még több részét kizárjuk! Ezért még többet kell harcolni a zöld szeműek jogaiért! Mer' az fontos egy IT szakmában mint ahogy az is, hogy milyen ivarszerv van a lába között.

> Ez nyilvan nagy nyomas ala helyezi a piaci szereploket. Nem a nemi identitas a fontos, hanem a szamok.

Ehhez képest megy az agymosás mindenütt. Az összes mainstream hírközlő média, de a szórakoztató ipar is (pl. női szellemirtók) azt mantrázza, hogy a nemi identitás nem fontos (lehetsz bármi) DE azért mégis inkább legyen több (nem feltétlenül annak született) nő mindenütt.

Egy alapvető tévedés: nem zárjuk ki! A lehetőségük megvan, és néhányan élnek is vele! Hogy a többi miért nem, az nem a mi dolgunk.

Érdekes, kevés a női hentes, sírásó, asztalos és ívhegesztő is. Miért nem firtatjuk azt? Miért csak egy viszonylag jól tejelő szakma lett érdekes?

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

A gond-szigorúan szerintem- a következő:
Nincs munkaerő az IT -ben. Okosék -talán a gender divat miatt is- ránéznek a nemi eloszlásra. És jé, alig van nő. Bölcsen kitalálják, hogy ha csak fele annyi lenne a nő mint a férfi IT-is, akkor másfélszer annyi It-is lenne, így nem kellene annyit nekik fizetni. Voalá és lőn HR-Pr reklám.
Amúgy a dolog nem új pl. skandináv országokban ugyan ilyen Pr-reklámokkal akarja a szállító szakma becsábítani a nőket kamionosnak.
A gond, hogy európában kb. ugyanannyi nő tanul, dolgozik mint férfi. Vagyis nem "szűz", még soha nem tanuló, dolgozó munkaerő lépne be az IT-hoz, vagy kamionosnak, hanem valahonnan el lesznek csábítva.
Röviden: Ha a kampány sikeres, akkor majd máshol fognak jajongani. Ennek a kampánynak egyetlen pozitívuma az lehet, hogy a jelenleg "nőies" szakmákban, a keletkező munkaerőhiány miatt bérek elkezdenek felfele menni. Az hogy esetleg, a nagy pénzek ígérete miatt ész nélkül, saját érdeklődésük, habitusuk ellenében, "férfias" pályára menő nők később majd megbánják, frusztráltak, majd "idegbetegek" lesznek, kurvára nem érdekel senkit.
Alapvető problémát, miszerint a munkaerő piacra beérkező új (fiatal) munkaerő minden évben egyre kevesebb, jelenleg senki nem tudja megoldani.

"Alapvető problémát, miszerint a munkaerő piacra beérkező új (fiatal) munkaerő minden évben egyre kevesebb, jelenleg senki nem tudja megoldani."

K*rvagyorsan kellene fejleszteni MI-t meg málnaszedő robotokat. Lehet picivel több értelme van, mint az így is elnyomottabb munkavállalók még olyan munkát is végezzenek, amihez semmi kedvük, se tehetségük.

De az, hogy esetleg elgondolkozzunk a társadalmunk fenntarthatóságán, az már senkit nem érdekel. Lényeg, hogy az MS-nek, (Googlenak, Applenak, Oraclenak, meg az összes többi nagy tech óriásnak és startupnak) legyen elég bevétele. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ebben az esetben a jelenleg málnát szedők munkanélküliek lennének, mert hiába szabadulnának fel a málnaszedésből, a büdös életben nem fognak kódolni. Ezért van az, hogy mindenhol van munkanélküliség, mert van egy pár % aki alkalmatlan egy bizonyos munkánál komolyabbat végezni, és van pár % aki egyáltalán nem is akar dolgozni.

Ez is igaz na meg persze az is, hogy ha nem kell rabszolga, favágó munkát végezni, akkor talán tanulásra lehet fogni azt is, aki eddig erre nem érzett késztetést.
Édesanyám tanár volt. Ő mesélte, hogy mikor egy értelmes tanítványának a szüleit meg akarta győzni, hogy tanuljon tovább a gyerek, az volt a válasz:
"Minek, hogy Ő is olyan kódis legyen mint maga.

Nem. Az IT bal agyféltekés (vö. logikus) szakma.
Akinek a bal agyféltekéje a domináns, annak való. Az, hogy jóval több nő domináns jobb agyféltekés mint bal, a biológia meg az evolució tehet. Szal tiltsuk be.

Te darwinista g*ci!!! :D :D bocs, nem bírtam ki.
Amúgy kb. ezzel meg is magyaráztad az egészet, tényleg felesleges túlmisztifikálni.
Spec nálunk ugyanannyira veszem fel a puncisokat is mint a kukisokat, az pedig hogy amúgy delfinnek érzik magukat, nem érdekel, csak dolgozzanak.

Felőlem felvehetnek több nőt, de akkor a csajok tegyék már rendbe a Windowst. Lehet pasikkal ez már nem megy ezért kitakaríttatják a kódot a takarításban rutinosabbakkal :D
Amúgy mi a fenét politizálnak a tech cégek? Miért jó ez nekik? Ahelyett hogy dolgoznának.

Ja, csak California allam nagyvarosain kivul sehol nem jut eszukbe megkerdezni a kozvelemenyt. Aztan csodalkoznak, hogy ez tobbet art, mint hasznal, de a varosukbol csak pozitiv visszajelzes erkezik, igy leszarjak.

Lasd meg: "California hegyeirol nevezzuk el a macOS verziokat, a nagymacskak nem voltak eleg megjegyezhetoek"

"Amúgy mi a fenét politizálnak a tech cégek? Miért jó ez nekik? Ahelyett hogy dolgoznának."

Apple, gugli, msft, facse már mind akkorára nőtt behemótok, h. lobbi-erejük van, elérni amit az üzleti igényeik éppen diktálnak. Ehhez pedig politikusok kellenek:
- módosítani a bevándorlási törvényt, h. beengedjék a jó sok képzett, olcsón foglalkoztatott indiait, kínait, és h. munkavízumot kapjanak, ne basszák ki őket 2 év után az USA-ból
- lobbizni az energiaszektorban, h. olcsó áramot kapjanak a kismillió datacenterükbe
- lobbizni egyéb törvényhozásban, h. a reklámtörvények elfogadóbbak legyenek, cambridge analytica több felhasználói adaton végezhessen adatbányászatot tetszőleges végcéllal

Meg még kb. hat millió indokkal lehet lobbizni politikuséknál.
--

Az MS megint nem egyeztetett hazánkkal! A nő arra van, hogy programozót szüljön! :)

"A Microsoft szerint az IT igenis lányos szakma"

Akkor várnám lányok jelentkezését a jövő heti melóhoz. Hétfőn szét kell szedni egy 3 méter magas salgó polcrendszert. Arrébb kell előtte költöztetni róla 4 darab, darabonként 20-30 kg-os szervert, egy kb. 50 kg-os szünetmentest.

Ha ez kész, be kell gurítani a helyére egy 42U-s rackszekrényt (üresen kb. 100 kg, lépcsőzni is lehet, hogy kell vele), abba bele kell pakolni 2 darab, összesen 100 kg-os UPS-t, 4 x 2U szervert (darabonként 30 kg), meg 2 x 2U storage-ot (darabonként 60 kg).

Mindezt időre. Ha kész, az egészet be kell kábelezni, el kell röffenteni és kezdődhet a telepítés.

Most akkor kérném a Microsoftot, hogy ha asztal melletti kódolásra gondol, akkor azt ne mossa össze az IT szóval, mert az IT elég sokrétű és vannak olyan területek, ahol a fizikai hátrányok miatt szóba se jöhetnek lányok.

Köszi.

(Ja, nem vicc, a munka hétfőn tényleg ez lesz, szóval ha lányok jönnének kedvvel, akkor keressenek!)

--
trey @ gépház

Mi az IT melo 100 kg-os UPS-ek emelgeteseben?

Amit te csinalsz, az ugyanaz, mint amikor egy komuves rakja az epulo datacenter falat -- annyi koze van az IT-hez, hogy fizikailag kozel dolgozol olyan eszkozokhoz, amiket IT-szakmabeliek terveztek. A Foxconnal dolgozo, Macbook-ot osszeszerelo munkasok sem IT-sek. UPS-t pakolni sem IT melo.

A salgo polcrendszerrol mar ne is beszeljunk :D

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Látszik, hogy a billentyűzet mellől az életben nem álltál még fel. Az üzemeltetés nem csak gombok nyomkodásából áll ám! Menj és kérdezz körbe, hogy ez hogyan működik a cégeknél.

Pl. egy storage rendszert rendelek, ugyanaz a mérnök állítja be fizikailag, aki utána felparaméterezi. Szerinted nem IT munka mondjuk egy SAN fabric fizikai összeállítása, majd bekonfigurálása.

Szerintem meg az nem IT munka, amikor programozók a billentyűzetet random nyomkodják (próbáltam a dolgot sarkosan leegyszerűsíteni mvarga-i szintre).

--
trey @ gépház

jaja, kis cégeknél te vagy magad, és ha mázlid van, akkor még néha nagy kegyesen ráér még pár raktáros vagy gyártásos szaki. Programozás/adminisztrálás mellett fúrtam, faragtam, szekrényt költöztettem,létráztam, targoncáról szereltem kamerát, ésatöbbi.
Ja, munkaköri megnevezés: informatikus.
Legalább is a cég így hív, amikor éppen nem valami csúnyát akar rám mondani :D

Elmondanám neked, hogy hosszas cégnév listát tudnék neked ide írni, ahol magyar multinál is ez történik. Csak nem tehetem.

Ha a X vendoról rendelsz egy storage rendszert, kijön X Y kedves ember mérnök, fogja a dugókulcs készletet, beállítja a rackszekrény lábait, kivízszintezi, ha nincsenek benne a vasak, beállítgatja, befűzi a kábeleket (ez a starter csomag).

Majd ugyanaz az ember fogja, bekapcsolja, belép, megcsinálja az FC switch konfgokat, a zónázást, a RAID tömböket, a LUN-okat, a LUN prezentációkat.

Nem gondolja valaki, hogy csicskásokat küldenek neki, aki helyette a fizikai munkát elvégzi.

Ugyan már.

--
trey @ gépház

Ertem, hogy ez igy mukodik, ettol meg ertelme nem sok van szerintem. Valaki, aki profi halozatos, azzal csessze el az idejet, hogy vizszintezi a rackszekreny labait? Most vagy nem profi halozatos (es igy olcso az ideje), vagy profi, akkor meg az ablakon kiszort penz erre hasznalni. Altalam latott multiknal, ahol az IT-s nagyon draga es szukos joszag, ez ugy zajlik, hogy ha egy PC-t le kell koltoztetni egy emelettel lejjebb, akkor este hazamegy az IT-s, reggel bejon, es minden keszen varja az uj helyen. Ez azert van, hogy ne az o tobbtizezres oraberet koltsek pakolasra.

Te jonak tartod azt a megoldast, amit leirtal?

----------------------
while (!sleep) sheep++;

mvargának egyébként igaza van. Még az életben nem láttam programozót szerelni. Olyan volt nagyon, nagyon régen, hogy jöttek új gépek és azt magának kellett feltennie asztalra, meg bedugdosni az aljazatokba. De ha 2 óra múlva nem installált akkor már ment a furcsán nézés.
Ez még a notebookok előtti időkben volt.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Ahol dolgoztam, ott a field "engineer' (tisztelet az elenyésző kivételnek) kb. arra volt agyilag alkalmas, h. be tudta csavarozni az eszközt a rack szekrénybe, és talán tápot+Landugót is tudott neki adni. Minden mást a tényleges szakik csináltak távolról. És előbbieket mégis MÉRNÖKNEK hívták. Úgy h. papírjuk volt róla h. értenek cisco Lan/wan eszközökhöz + néhány vendor IPT cuccaihoz is (minderre más-más ember persze, nem 1 személyben mindenhez!).
Ehhez képest 1 IP-cím beállítósdihoz már 10-15 oldalas, SZÍNES ábrákkal gazdagon illusztrált dokumentet kellett nekik prezentálni. Különben a puszta (egyszerű) paraméterlista alapján nem lettek volna képesek a munkát hibátlanul és korrektül időre elvégezni. Még1x mondom, olyan eszközön, amiről papírja volt h. ő amúgy ezeket nem most látja életében először, és tudja konfigurálni. Mert ezért őt küldték ki ügyfélhez, és nem a Józsit, aki meg (papíron) egy tökmás vendor cuccának a felkent szakértője (nem!).
--

Vannak cégek, ahol a te definíciód szerint a field engineer és az ENIGINEER ugyanaz az ember(ek). Valószínűleg ezek a cégek sokkal rugalmasabbak, nem kell várni, hogy az egyik odatalicskázza, majd a másik meg majd valamikor bekonfigurálja.

Hanem odatalicskázzák, utána meg bekonfigurálják. Ugyanazok.

A megbízók jó része szokta ezt a rugalmasságot szeretni.

--
trey @ gépház

Nem is vagyok ez ellen az ötlet ellen. De akkor valóban mérnök fogja kivinni, becsavarozni és beállítani. Az én példámban meg polkorrektségből mérnöknek becézett, valójában betanított segédmunkások végezték el a beszerelést, majd utána már egy ténylegesen is mérnök fejezte be az észmunkát.
--

Igen, technikus. Nem pedig mérnök. Azaz, titulus alapján be lehet lőnni az emberről akár ismeretlenül is h. mi várható el tőle, és mi nem. Ettől még lehet jó technikus, ez semmit nem vesz el az érdemeiből. Létezik olyan technikus is, aki többet ért az adott területhez, mint az ugyanazzal foglalkozó mérnök beosztású. De általában nem ez a jellemző. Ugyanúgy, ahogy a nővért sem hívják sebészorvosnak, de attól még lehet teljesen profi nővér.
--

Értem én, hogy szerinted nem sok értelme van, de ettől még az IT-nek van olyan ága, ahol fizikai munkát (is) kell keményen végezni. Emiatt pedig kijelenteni, hogy az "IT igenis lányos szakma" faszság.

Jelentsék ki, hogy a "kódolás igenis lányos szakma" (úgyis csak erről van szó a cikkben) és azzal semmi bajom nem lesz.

Sajnos itt az IT = kódolás összemosás forog fent, ami szerintem baromság.

--
trey @ gépház

Emlékszem a kollégiumban amikor a lányok harmadjára vették fel a prog1-et a srácok közösségi pénzgyűjtést kezdtek nekik mosógépre :D

Szerintem munkakörnyezet szempontból tuti jobb, ha vannak nők is egy csapatban.

Voltál már 4-nél több fős csapatban, ahol 50% körüli volt a nők aránya?

1 nő? Oké, kifejezetten pozitív a mérleg.
2 nő? Oké, kifejezetten pozitív a mérleg, összehaverkodnak, kivéve ha kemény érdekütközés van (ebben az esetben: Fight!).
3 nő? Határeset, túl sok a dudás a csárdában, kezdődik a féltékenykedés és áskálódás, szépen csendben.
4 nő? 2v2. Fight!

Ha a négyből csak 1 femi amazon, akkor pokollá teszi a csoport életét nagyon hamar. Ha ez amerikai kultúrával együtt találkozik, akkor zabszem nem fog férni a pasik seggébe, mert tudják jól hogy egy nem megfelelő nézés is az állásukba kerülhet.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

+1

Én dolgoztam bankban, huszon x nővel, polgárháború! Mindegyik küzd kényszeresen mindegyikkel, persze csak a háta mögött, szemből meg a többit szidja. Folyamatos fikázás, önfényezés, fricskák, engem meg állandó állásfoglalásra kényszerítettek. Gyorsan léptem onnan...

Ha o a fonok, nincs ezzel semmi baj, eleve te vagy a tiltott gyumolcs, mert fole-alarendelt viszonyban meg korabbi eszkalacios lepesek is zaklatasnak minosulnek, aminek a fonok van a rosszabb vegen.

Zsarnok geci max akkor lesz veled ha majdnem/rosszul dugtad meg, de akkor se hinnem, jogilag eleve neki van tobb felnivaloja elmeletben, gyakorlatban persze messze nem annyi, mint amikor ferfi fonok dug meg noi alkalmazottat.

Random pöcsméricskélés bárhol befigyelhet, de nem lesz belőle sem vérbosszú, sem mindennapos zaklatás, sem kirúgatási kísérlet, nem válsz folyosói pletyka tárgyává (ami miatt meggyűlöl a fél cég), sem semmi hasonló.
Eddig egyetlen egy olyan hímnek született tüsihajú félolasz gigolo-val találkoztam, aki pont olyan volt, mint egy sértett nő. Ő pedig nagyonsokból 1. Még az is lehet, hogy olvassa ezt, és magára ismer! :D

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Ezt sajnos én is meg tudom erősíteni. Ha 3 nő összekerül akkor 2 mindig össze fog beszélni a harmadik háta mögött mert csak.

Részese voltam egy csapatnak amibe elsőre egy lány volt, remekül megvoltunk, amikor bekerült a második akkor nagy haverok lettek, amint bejött a harmadik éppen attól függően hogy páros vagy páratlan hét volt mindig más volt a mindenért hibás és akkor nagyon finoman fogalmaztam.

Azert ez sem mindig igaz. Lattam olyan 20 fos nocsapatot is tobb cegnel, akik vegtelenul korrektek es osszetartoak voltak. Es tobb jo es kiegyensulyozott noi vezetovel is talalkoztam.

Viszont ha egy noi vezeto nem eppen onszantabol szingli, akkor kegyetlen tud lenni az alarendeltek sorsa, amig egy magat jol karbantarto szorakoztato ferfi be nem aldozza magat. A posztmodern Californiai erkolcs epp ezt a lehetoseget kivanja megszuntetni elso ranezesre, de masodik ranezesre vegyuk eszre, hogy a meetoo-zasok eseten a ferfi magas pozicioban volt, es volt toluk mit elperelni.

freebsd frau imádja az ilyet.

"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

"Magyarországon hozzávetőleg 30 ezer informatikai álláshely betöltetlen."
A kedvenc mítoszom.

<roszvicc>Szerintem a nok azert nem valasztjak a programozoi palyat mert felnek a vegtelen ciklustol...</roszvicc>
--
:wq

Ahogy en latom, a nok egyreszt sokkal konyebben bekerulnek egy helyre. Mert ugye egyenlotlenseg van, javitsunk rajta; ha valahova jelentkezik egy hasonlo tapasztalatokkal rendelkezo no es ferfi tuti a not veszik fel az elobbi miatt. (lattam ra par peldat). Es siman ugyanannyit keresnek. Szoval szerintem nem hogy hatranyban, elonyben vannak.

Nem értem, hogy miért rugóznak ezen időről-időre...

Eddig is megvolt a lehetőség a nők számára, hogy informatikát tanuljanak és karriert építsenek ebből. Rengeteg nő van, aki többet tett le a szakterületén, mint a férfiak.

A probléma, hogy a nők nem hajlandók belátni, hogy igenis van nekik is szerep az IT-ban és ezért nem is próbálják meg. Aki meg megpróbálja az nem biztos, hogy meg is marad benne. Még iskolában nekem is volt 2 db lány osztálytársam Rendszergazda OKJ-n, de mind a kettő alapjáraton úgy állt hozzá, hogy ő nem ezzel akar foglalkozni. Egyik azóta gyárban van, a másikat nem tudom biztosan, de talán tovább tanult, de más szakon.

Az ilyen picsogás, hogy hát kevés a nő a szakmában csak a mai divat trendeknek köszönhető. Támadjuk meg a fehér férfiak által uralt piacokat, mert kirekesztőek... Nem kirekesztőek, csak nincs számottevő nő az adott piacon.

Az ilyenről egy néhány éves amerikai tanulmány szokott eszembe jutni, amikor egy cég név, fénykép és nem megjelölés nélkül kérte az önéletrajzokat, hogy csak a jelentkezők tudása alapján válasszon, ezzel komolyabban rávéve őket, hogy akár nőket is felvegyenek, viszont hatalmasat bukott a dolog, mert csak a szakmai tudásokat figyelembe véve, sokkal több férfit vettek fel, mint addig.

Bocsánat, rosszul írtam, már rég olvastam. Nem amerikai, hanem ausztrál tanulmány volt az Ausztrál Hivataloknál. Nem csak a nemet vették ki, hanem minden etnikai vonatkozást is:

http://www.abc.net.au/news/2017-06-30/bilnd-recruitment-trial-to-improv…

http://behaviouraleconomics.pmc.gov.au/projects/going-blind-see-more-cl…