A Microsoft szerint az IT igenis lányos szakma

 ( trey | 2018. augusztus 31., péntek - 9:08 )

"A lányok, nők képzése és alkalmazása nélkül aligha enyhíthető az informatikai területet kiemelten sújtó hazai munkaerőhiány – véli a Microsoft, aki először szervezett nemzetközi nyáritábort az informatika iránt érdeklődő, tinédzser lányoknak. Athénba 15 magyar diákot is meghívtak.

[...]

„Magyarországon hozzávetőleg 30 ezer informatikai álláshely betöltetlen. Egy ilyen szintű munkaerőhiányon aligha lehet enyhíteni a nők bevonása nélkül. Mi hiszünk abban, hogy az informatika a kreatív emberek foglalkozása, és korántsem csupán fiúknak való. Ha a lányok már fiatal korban, ráadásul a figyelmüket felkeltő módon találkoznak az informatikával, nagyobb eséllyel fogják megszeretni a tantárgyat, tanulnak tovább, szereznek később állást ezen a területen” – mondta Bábel Gabriella, a Microsoft Magyarország megbízott ügyvezető igazgatója, aki – informatikus mérnök lévén – személyes szívügyének tekinti ezt a témát.

[...]

A Microsoft évek óta, változatos programokkal ösztönzi a lányokat arra, hogy minél előbb, lehetőleg már általános iskolában ismeretséget kössenek az informatikával és a kódolással. A vállalat megbízásából készült felmérések szerint ugyanis – annak ellenére, hogy az információtechnológia rohamosan fejlődik és egyedülálló karrierlehetőségeket kínál – Európában közel négyszer annyi férfi folytat informatikával kapcsolatos tanulmányokat, mint amennyi nő. Ráadásul a lányoknak csak egy nagyon kis hányada helyezkedik el IT-területen: a digitális munkahelyeken dolgozóknak csupán az ötöde nő, arányuk pedig csökken. Az idei tábor volt az első, amelyet a Microsoft kimondottan lányoknak szervezett; a tapasztalatok alapján azonban ezt újabbak követhetik."

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Akkor már tudom miért van egyre több travi a szakmában. Egyesek próbálnak csalni!

--
trey @ gépház

Én nem értem mit rugóznak még ezen a témán.

A fejlett nyugaton eltörölték a nemi identitást. Egyes nyelvekben létrehozták a harmadik nemet nehogy valamelyik retardáltat sérelem érjen. Tehát bárki beírhatja a "neme" rubrikába hogy "apache harci helikopter". Ezek után a statisztikákat bátran módosíthatják, hogy az informatikában dolgozók egyharmada férfi, egyharmada nő, egyharmada apache harci helikopter. Vagy bármilyen egyéb eloszlásban az aktuális divatnak megfelelően. Így mindenki lenyugodhat a picsába.

Melyik témán? Hogy kinek mi a nemi identitása?

--
trey @ gépház

Azt nem értem, hogy ha az élet egyéb területein nem számít(hat) az egyén nemi identitása (mindent megtesznek, hogy eltöröljék a nemi identitást) akkor az informatikában miért számít? Ha az illető születése okán a biológiai neme ellenére, saját bemondásra lehet pl. krumpliszsák akkor miért rugóznak a statisztikákon? Írják oda hogy 100% nő (vagy amit akarnak) oszt jónapot.

Másrészről meg nem mindegy, hogy mi van a lába között? Ha nem a szexiparban dolgozik akkor nem a nemi szervével végzi a munkát. (jobb esetben persze)

Jaja. Én sem értem. Mostanában menő online is jelezni, ha valaki férfiből lett "nő", vagy nőből lett "férfi". Lassan gondolkodom, hogy ki kéne írnom a Twitter-re, hogy "hetero". Nehogy maradinak nézzenek.

--
trey @ gépház

Bizonyos körök szerint a heteronak lenni maradi és egyben homofób, hiszen csak egy homofób hangsúlyozza, hogy hetero.

Mondjuk nem mintha nem tennék magasról ennek a körnek a véleményére.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A maradiságot nem erre értettem, hanem arra, hogy a kor elvárásainak megfelelően nem jelzem, hogy merre áll a rúd :D

--
trey @ gépház

Twitteren manapság rengeteg infosec-es beállítottságú furcsa kategóriás lényt látni. Azt eddig is tudtam h. (igazán!) jó fejlesztőnek enyhén autistának / aszpergeresnek kell lennie. Na de a jó 0day POC íróknál meg a traviság a menő? V. pl. a freebsd-frau nevű lény: mióta kijött a sjw manifesztójuk, a figyelem középpontjába kerülve hamar levette a twitter-ről az addig nagyon hangosan hírdetett másságát (fényképek a feltünési viszketegségű hajszínével, ill. az egyértelműsítő about szövegek, mit is képvisel "ő" valójában).
Azt is egyre többnél látom, h. az eddigi bevett "own opinion, not my company" mellett már sokan kiírják "she/her" kombót, amit először nem is értettem mi a francot jelent.

https://www.reddit.com/r/OutOfTheLoop/comments/44dmer/what_is_the_deal_with_hehim_sheher_theythem/

Ui. ott van a nagy kedvenc apacshelikopter is :-)
--

Az a baj, hogy nem vagytok ideologiailag eleg kepzettek. Na majd a kovetkezo generacio
A hatalmas eszmekhez ido kell felnoni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

szet is basznak egy csomo oss projektet ezek a figyelemhianyos degeneraltak

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Latom, elolvastad, es megerteted a cikket.

Talan azert rugoznak ezen a teman, mert egy erosen fejlodo, nagy emberi munka igenyu iparagbol a jelek szerint (hogy miert/hogyan/igen/nem/..., azt hagyjuk most) kizarjuk a populacio felet. Ez nyilvan nagy nyomas ala helyezi a piaci szereploket. Nem a nemi identitas a fontos, hanem a szamok.

Az en meglatasom szerint ez egy marketing cikk, valoszinuleg resze egy magasabb szintu strategianak (lasd "Recruitment Marketing"). Szimplan csak megprobalja leadni a ceget/iparagat egy celcsoportnak.

Nem tudom ki zárja ki, felénk (.ro) rengeteg nő van a szakmában. Magyarországon tudom hogy kevesebb. Nyugaton mintha még kevesebb. Foglalkoznak is eleget a témával.
Az ápoló, óvónű, tanító szakmákból miért zárják ki a férfiakat? Azon nem kéne rugózni?

Igen, ez a faramuci, hogy pont nyugaton, meg északon - ahol tolják ezerrel befele a nőket a STEM szakmába - kevesebb a nő ezekben a szakmákban és érdekes módon ott a több a nő a szakmában, ahol az egyéb - jellemzően nők által dominált szakmák - meg szarul fizetnek.

Fene se érti :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"kizarjuk a populacio felet"

De _nem_ zarjuk ki... a nok nem akarnak programozok lenni, nem megtiltjuk nekik.

Senki sem tiltja meg nekik. Sok nőt egyszerűen nem érdekel ez a szakma. Az egyetemen nő is jelentkezhet infó szakra, nem?

--
trey @ gépház

Sőt, fel is veszik őket, és még el is végezhetik xd
Ráadásul még a szakmában is elhelyezkedhetnek.

Szóval nem értem ezt a vihart a biliben...

Nem zárjuk ki. Csak ugyanazért a melóért egy férfi kap 100 pénzt, a nő meg - jó esetben - 70-et.
--
openSUSE - KDE user

Nem

A ferfi es a no is 100-at kap ugyanannyi ora ugyanolyan munkaert

Nezz utana, ezerszer kiderult.

A gender pay gap olyan, mint a laposfold, csak meg kevesebben fogtak fel, hogy be van bizonyitva az ellenkezoje.

Kurvára nem. Meg eleve, ha ez így lenne, a cégek nem alkalmaznának nőket.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Meg eleve, ha ez így lenne, a cégek nem alkalmaznának nőket.

Pont fordítva! Ha pontosan ugyanazért a munkáért egy nő kevesebb fizetést kap, akkor melyik az a hülye kapitalista aki többet fizetne ugyanazért a munkáért egy férfinak? Hát mit szólnának ehhez a tisztelt részvényesek? Csak azért mert férfi? Skandallum!!

Igen, így akartam írni: "a cégek nem alkalmaznának csak nőket".

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

melyik világban, hol? azt hiszem, elég helyen melóztam már ahhoz, hogy kijelenthessem, hogy nincs igazad.... de tény, hogy nagyon jól hangzik, olyan csecse uszító, fanyalgó ;)

Csak most, csak a kedvedért ráírtam a HR-esünkre:

én:

szerinted nálunk a nők csak azért mert nők, kevesebbet kapnak ugyanazért a munkáért mint a férfiak?
példa: van két egyenlő képességű programozó, ugyanazzal a feladatkörrel, felelősségi körrel, ugyanabban a beosztásban
egyik féri másik nő
a nő csak azért mert nő, kevesebbet kap?

ő:

Szerintem nem de megmondom pontosan

én:

nem kell pontosan
vagy mindegy
ha tudod pontosan az is ok

ő:

nincs különbség
pl. a xxx-nél a juniorok dekára ugyanannyit kapnak
fiú lány mindegy
a többieknél ugyanez
de nincs különbség hogy nő vagy férfi

--
trey @ gépház

Ez a jó, az igazi szocialista/kommunista munkahely, ahol csak a pozíció (meg esetleg a munkában töltött évek) számítanak, a valódi teljesítmény nem. Normálisabb helyeken meg bértárgyalás van.

Ott sem kevesebb az eselyuk, csak kevesbe szeretnek kockaztatni. Ahogy a kaszinoban is inkabb ferfiakat latsz, a szerencsejatek meg a hazardirozas tesztoszteron tobblettel elvezetes igazan. A nok pl. konnyebben raknak felre penzt. Megse kezdek el hisztizni a bankomnal, hogy "alig van felretett penzem, a noknek tobb van felreteve es ez igazsagtalan".

Mert a bértárgyalásnak sok köze van a teljesítményhez. Főleg, ahol a bértárgyalás arról szól, hogy kinek a nagyobb a pofája. Akár teljesítmény nélkül is. AHAHAHA

--
trey @ gépház

+1

-------
It is our choices that define us.

Ilyen nincs.

Olyan esetleg van, hogy:

Jason: 100 kreditet kérek
Cég: 90
Jason: 100 vagy csá
Cég: OK
---
Lány: 100 kreditet kérek
Cég: 90
Lány: OK

Így persze hogy kevesebbet keresnek.

Szerintem a cikk nem állítja, hogy ki lennének zárva, ez csak a kommentelő véleménye/értelmezése volt. Inkább azt próbálja ecsetelni (a cikk), hogy milyen jó lenne, ha valamivel vonzóbbá tudnánk tenni a nők számára.

Na így lehet elbaszcsizni egy szakmát. Így sem egy bányász vagy EÜs munka, nincs annyi elrettentő dolog benne, aki meg nem szereti a gépeket, nem látja a hálózatok szépségét, a programozás kihívását, menjen bolgárkertésznek.

Amugy a miertet en tovabbra sem ertem.
Mi szukseg van ezen a teruleten tobb nore? Sok a munkanelkuli no?

Na így lehet elbaszcsizni egy szakmát. Így sem egy bányász vagy EÜs munka, nincs annyi elrettentő dolog benne, aki meg nem szereti a gépeket, nem látja a hálózatok szépségét, a programozás kihívását, menjen bolgárkertésznek.

Megragadtad a lényeget. A nők nem azért vannak távol a "fiús" informatikai szakmáktól, mert tilos odamenniük, hanem a közgondolkodás arra neveli őket ovis koruktól fogva, hogy matek-fizika-informatika-hasonló téma nem nekik való, így sosem jutnak el oda, hogy érdekelje őket.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Dehogy nevelik őket arra! Hol? Vagy ki?

Inkább azt figyeltem meg, hogy összefüggés van a tanulásuk és az adottságaik közt. A "jó csajok" biztosak benne, hogy ők a külsejük miatt mindig is meg fognak élni (lesz aki eltartja őket). Ők már fiatal korukban is inkább a divattal, szépségápolással, faszizással foglalkoznak. Belőlük eltartott, háztartásbeli, jobb esetben műkörmös, fodrász, masszőr, vagy szoli-kondi stb. recepciós lesz. Meg olyan munkákat fognak végezni, amihez egzakt tudomány nem kell, inkább humán vagy az sem.

Meg vannak a bányarémek, akik már gyerekkorukban is pedáloznak, nekik mindegy, hogy humán vagy egzakt, jelesek mindenből. De ők is előbb mennek el óvónőnek, tanárnak, mint programozónak.

A kutya nem tiltja nekik, hogy ezek legyenek. Egyszerűen a nőket nem nagyon érdeklik a számítógépek ilyen szinten.

Persze, tudom. Van kivétel. Mindenben van. Van biztosan szép csaj, aki kurva nagy hacker. Ők a fehér hollók.

Szerk: ezekre senki nem nevelte őket. Erre a nők maguktól jöttek rá. Maguktól jöttek rá arra, hogy nem akarnak olyan munkát végezni feltétlen, amihez napi 8-12 órát kell görnyedni egy gép felett.

Kérdezz már meg egy nőt, hogy melyiknek az álma, hogy ő kóder legyen! Most a nőkről és nem a péniszirigységgel megáldott (vagy inkább megvert) nőkről beszélek.

--
trey @ gépház

+1

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez semmiben sem mond ellen annak amit én mondtam. A tied a következmény elemzése, az okot meg én írtam le (és nálam okosabbaktól tudom).

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nem, te áldozatnak állítod be őket, én meg arról beszélek, hogy ők pontosan tudják, hogy hol kell megfogni az élet könnyebbik oldalát. Tudatosan.

És nekem ezzel személy szerint nincs is semmi bajom, mert ha az összes jó nő 20-tól nyugdíjig számítógépek felett görnyedne mint kóder, akkor szomorú is lennék.

--
trey @ gépház

A tudatosságban egyelőre kételkedek, végeredményen viszont nem változtat az, hogy ösztönös-e vagy tudatos.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Én nem állítok be senkit áldozatnak. Másfelől: nézd meg a magyar IT munkaerőpiaci helyzetet, 10 dolgozóból 8 férfi, és tízezreket másnap felvennének. Nem nehéz belátni, hogy utóvégre ez mindenki problémája, hiszen a munkaerőhiány miatt gyengébb a szektor teljesítménye, kevesebb adót termel, amiből kevesebb jut a közösre.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nem minden a pénz.

Oké, hogy tízezreket felvennének, de meg kell értened valamit:
A NŐK _NEM AKARNAK_ TÖMEGESEN PROGRAMOZÓK LENNI. Így nem is lesznek azok. Aki akar, az lesz.

És ez miben mond ellent annak amit én mondtam? :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Nem nagyon, csak általánosságban basz fel a téma.

Fura, de ennek ellenére, aki valóban akar, az elmegy szoftverfejlesztőnek, vagy építészmérnöknek, vegyészmérnöknek, stb. Ismerek ilyeneket, különbség az a többihez képest, hogy ők tudták, hogy mivel akarnak foglalkozni.

Amúgy meg az egész témában az a legszebb, hogy akárhányszor előkerül a nők a STEM szakmában téma valahogy mindig férfiak vitatkoznak az egészről, nők meg annyira le se szarják a témát, hogy ide se jönnek véleményt nyilvánítani. Max egy-két vérfemináci.

Szóval ennyire kell ezzel a nők az IT-ben témával foglalkozni.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Érzed hogy igazságtalan az egész kommented hiszen eleve egy IT portálon vitatkozunk :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

"nálam okosabbaktól tudom"

pontositok: ugyanolyan hulyektol mint te "tudod", es rosszul tudod

Akkor ezt megbeszéltük. Én azt tartom az eredő oknak hogy pár éves kortól beskatulyázzuk a nemeket, és minden létező vagy csak behisztizett probléma ebből fakad, vagy inkább úgy mondom, hogy a problémák jórésze nem létezne.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

És miből gondolod, hogy az idióta, minden ellen lázadó feminácikon kívül ez őket valóban zavarja?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mindenkit zavar/érint, aki ebben az országban dolgozik, mert jelentős munkaerőhiány van, amit jelentősen enyhítene ha a nemek aránya nem 1-10 lenne a férfiak javára az IT szektorban.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Engem nem zavar, sőt, amióta állítólagos munkaerőhiány van, többszörösen nőtt a fizetésem. A többi nem érdekel.

--
trey @ gépház

Ahhoz képest hogy nem érdekel a téma, jelentős karaktert elpazarolsz rá.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Kitérsz a válasz elől.

Egyébként meg legtöbb szakmában munkaerő hiány van. Csak máshonnan vonnák el embereket, ha több embert öntenél az IT-ra.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nana! Ne hülyézd le a Genderszakos Doktorokat!

*ásít*

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

+1

Nem nevelik, én a lányomnak a kiságyába egeret, billenytyűzetet tettem.. alig tudott járni, de húzta maga után...

Mese könyv helyett BRIAN W. KERNIGHAN – DENNIS M. RITCHIE "A C programozási nyelv" -ből olvastam fel neki esténként egy-egy fejezett.

De nem lett programozó - mit ronottam el ??

Hát ha viszont tűzrőlpattant menyecske lett, akkor semmit :-)

Semmit, így van esélye az értelmes életre, velünk ellentétben :-)

pszichológus lesz... no comment :-)

De - tud festeni mármint falat vagy vascsövet (zsirtalanítás, primer alapozó és zománc festék), nem esik ki a kezéböl a kalapács, csavarhúzóval meg tudja szórítani a csavart a serpenyő nyelénél..

Nevetségessé tétellel próbálkozás, klasszikus, tetszik.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

"kizarjuk"

Mégis ki a tököm zárja ki. Rá van írva az egyetemi jelentkezési lapra, hogy nők ne töltsék ki?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Talan azert rugoznak ezen a teman, mert egy erosen fejlodo, nagy emberi munka igenyu iparagbol a jelek szerint (hogy miert/hogyan/igen/nem/..., azt hagyjuk most) kizarjuk a populacio felet.

Persze... ha a hajszín, szemszín, magasság, szépség, csúnyaság vagy egyéb születéssel meghatározott jelleg alapján vizsgáljuk a dolgozók eloszlását akkor meg még több részét kizárjuk! Ezért még többet kell harcolni a zöld szeműek jogaiért! Mer' az fontos egy IT szakmában mint ahogy az is, hogy milyen ivarszerv van a lába között.

> Ez nyilvan nagy nyomas ala helyezi a piaci szereploket. Nem a nemi identitas a fontos, hanem a szamok.

Ehhez képest megy az agymosás mindenütt. Az összes mainstream hírközlő média, de a szórakoztató ipar is (pl. női szellemirtók) azt mantrázza, hogy a nemi identitás nem fontos (lehetsz bármi) DE azért mégis inkább legyen több (nem feltétlenül annak született) nő mindenütt.

Egy alapvető tévedés: nem zárjuk ki! A lehetőségük megvan, és néhányan élnek is vele! Hogy a többi miért nem, az nem a mi dolgunk.

Érdekes, kevés a női hentes, sírásó, asztalos és ívhegesztő is. Miért nem firtatjuk azt? Miért csak egy viszonylag jól tejelő szakma lett érdekes?

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Szerintem a hegesztő, különösen az aluminimumos, és az asztalos is igen jól fizethet manapság.

Sőt, a hentes se volt minimálbéres szakma soha.

Nem tudom miért, de mostanában szinte minden hup-os cikk alatt ezen megy a pörgés (travik, melegek, stb.). Ha teljesen offtopic (itt nem az), akkor is valaki bedobja, hogy legyen min csámcsogni/felháborodni.

Sajnos efelé halad a világ. Én pl. szívesen kerülném, de amikor napi kettő tweetben előjön, akkor elég nehéz megkerülni. Egyébként azon kellene elgondolkodni, hogy miért kell ezt napirendre tűznie bizonyos köröknek.

--
trey @ gépház

A gond-szigorúan szerintem- a következő:
Nincs munkaerő az IT -ben. Okosék -talán a gender divat miatt is- ránéznek a nemi eloszlásra. És jé, alig van nő. Bölcsen kitalálják, hogy ha csak fele annyi lenne a nő mint a férfi IT-is, akkor másfélszer annyi It-is lenne, így nem kellene annyit nekik fizetni. Voalá és lőn HR-Pr reklám.
Amúgy a dolog nem új pl. skandináv országokban ugyan ilyen Pr-reklámokkal akarja a szállító szakma becsábítani a nőket kamionosnak.
A gond, hogy európában kb. ugyanannyi nő tanul, dolgozik mint férfi. Vagyis nem "szűz", még soha nem tanuló, dolgozó munkaerő lépne be az IT-hoz, vagy kamionosnak, hanem valahonnan el lesznek csábítva.
Röviden: Ha a kampány sikeres, akkor majd máshol fognak jajongani. Ennek a kampánynak egyetlen pozitívuma az lehet, hogy a jelenleg "nőies" szakmákban, a keletkező munkaerőhiány miatt bérek elkezdenek felfele menni. Az hogy esetleg, a nagy pénzek ígérete miatt ész nélkül, saját érdeklődésük, habitusuk ellenében, "férfias" pályára menő nők később majd megbánják, frusztráltak, majd "idegbetegek" lesznek, kurvára nem érdekel senkit.
Alapvető problémát, miszerint a munkaerő piacra beérkező új (fiatal) munkaerő minden évben egyre kevesebb, jelenleg senki nem tudja megoldani.

"Alapvető problémát, miszerint a munkaerő piacra beérkező új (fiatal) munkaerő minden évben egyre kevesebb, jelenleg senki nem tudja megoldani."

K*rvagyorsan kellene fejleszteni MI-t meg málnaszedő robotokat. Lehet picivel több értelme van, mint az így is elnyomottabb munkavállalók még olyan munkát is végezzenek, amihez semmi kedvük, se tehetségük.

De az, hogy esetleg elgondolkozzunk a társadalmunk fenntarthatóságán, az már senkit nem érdekel. Lényeg, hogy az MS-nek, (Googlenak, Applenak, Oraclenak, meg az összes többi nagy tech óriásnak és startupnak) legyen elég bevétele. :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ebben az esetben a jelenleg málnát szedők munkanélküliek lennének, mert hiába szabadulnának fel a málnaszedésből, a büdös életben nem fognak kódolni. Ezért van az, hogy mindenhol van munkanélküliség, mert van egy pár % aki alkalmatlan egy bizonyos munkánál komolyabbat végezni, és van pár % aki egyáltalán nem is akar dolgozni.

Ez is igaz na meg persze az is, hogy ha nem kell rabszolga, favágó munkát végezni, akkor talán tanulásra lehet fogni azt is, aki eddig erre nem érzett késztetést.
Édesanyám tanár volt. Ő mesélte, hogy mikor egy értelmes tanítványának a szüleit meg akarta győzni, hogy tanuljon tovább a gyerek, az volt a válasz:
"Minek, hogy Ő is olyan kódis legyen mint maga.

Nem. Az IT bal agyféltekés (vö. logikus) szakma.
Akinek a bal agyféltekéje a domináns, annak való. Az, hogy jóval több nő domináns jobb agyféltekés mint bal, a biológia meg az evolució tehet. Szal tiltsuk be.

+1

Mit tiltsunk be?

Az ilyen idióta kommenteket.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az evolúciót.

Te darwinista g*ci!!! :D :D bocs, nem bírtam ki.
Amúgy kb. ezzel meg is magyaráztad az egészet, tényleg felesleges túlmisztifikálni.
Spec nálunk ugyanannyira veszem fel a puncisokat is mint a kukisokat, az pedig hogy amúgy delfinnek érzik magukat, nem érdekel, csak dolgozzanak.

De ez a magyarázat nem indokolná a gyűlölködést, ergo rossz :D

Felőlem felvehetnek több nőt, de akkor a csajok tegyék már rendbe a Windowst. Lehet pasikkal ez már nem megy ezért kitakaríttatják a kódot a takarításban rutinosabbakkal :D
Amúgy mi a fenét politizálnak a tech cégek? Miért jó ez nekik? Ahelyett hogy dolgoznának.

"Amúgy mi a fenét politizálnak a tech cégek? Miért jó ez nekik? Ahelyett hogy dolgoznának."

Ezt a kérdést már én is feltettem párszor. Sajnos érdemi válasz nem érkezett.

--
trey @ gépház

Es valljuk be: Jobs volt az utolso, aki kerulte es kerultette a felsovezetesevel, ahogyan az egeszseges.

Marketing. Tesznek néhány lépést olyan irányba, ami sokaknak tetszik, hogy a tömegek szemében pozitív kép alakuljon ki róluk.
A téma lehet az afrikai gyerekek támogatásától a környezetvédelemig bármi. Most épp ez a gender bigyó a divat, úgyhogy az.

Nyilvánvaló, illetve egyes politikai csoportosulások ezt ki is használják. Ne legyünk vakok, ez kemény propaganda.

--
trey @ gépház

mindenki politikusnak képzeli magát :-(

a vállalat vezetője is.

Vagyis semmi szakami érv - csak pící..

Ja, csak California allam nagyvarosain kivul sehol nem jut eszukbe megkerdezni a kozvelemenyt. Aztan csodalkoznak, hogy ez tobbet art, mint hasznal, de a varosukbol csak pozitiv visszajelzes erkezik, igy leszarjak.

Lasd meg: "California hegyeirol nevezzuk el a macOS verziokat, a nagymacskak nem voltak eleg megjegyezhetoek"

Hát pedig a nagymacskás verziók még jók is voltak :D

Humánerőforrás politika. Szükség van a munkaerőre, onnan lehet még talán toborozni.

Ez nem csak humánerőforrás.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

>> Amúgy mi a fenét politizálnak a tech cégek? Miért jó ez nekik?

asch írt egy jó fogalmat rá: Virtue signalling azaz erényjelzés

"Amúgy mi a fenét politizálnak a tech cégek? Miért jó ez nekik? Ahelyett hogy dolgoznának."

Apple, gugli, msft, facse már mind akkorára nőtt behemótok, h. lobbi-erejük van, elérni amit az üzleti igényeik éppen diktálnak. Ehhez pedig politikusok kellenek:
- módosítani a bevándorlási törvényt, h. beengedjék a jó sok képzett, olcsón foglalkoztatott indiait, kínait, és h. munkavízumot kapjanak, ne basszák ki őket 2 év után az USA-ból
- lobbizni az energiaszektorban, h. olcsó áramot kapjanak a kismillió datacenterükbe
- lobbizni egyéb törvényhozásban, h. a reklámtörvények elfogadóbbak legyenek, cambridge analytica több felhasználói adaton végezhessen adatbányászatot tetszőleges végcéllal

Meg még kb. hat millió indokkal lehet lobbizni politikuséknál.
--

Az MS megint nem egyeztetett hazánkkal! A nő arra van, hogy programozót szüljön! :)

nap kommentje :D

+1 :D :D :D :D :D :D :D

-42-

De ha programozó is az a nő, akkor csak forkolnia kell önmagát.

...és azért nem születik elég programozó, mert túl sok a pull request! :)

Ja, csak aztan belefutsz egy lanyba, akibol harmadik aktus kozepen kihuznad, az meg odaszol, hogy "hé, ez olyan, mint az Excalibur, ezt nem lehet csak ugy kihuzni"

+1000 :D

:DDD
--
"Sose a gép a hülye."

"A Microsoft szerint az IT igenis lányos szakma"

Akkor várnám lányok jelentkezését a jövő heti melóhoz. Hétfőn szét kell szedni egy 3 méter magas salgó polcrendszert. Arrébb kell előtte költöztetni róla 4 darab, darabonként 20-30 kg-os szervert, egy kb. 50 kg-os szünetmentest.

Ha ez kész, be kell gurítani a helyére egy 42U-s rackszekrényt (üresen kb. 100 kg, lépcsőzni is lehet, hogy kell vele), abba bele kell pakolni 2 darab, összesen 100 kg-os UPS-t, 4 x 2U szervert (darabonként 30 kg), meg 2 x 2U storage-ot (darabonként 60 kg).

Mindezt időre. Ha kész, az egészet be kell kábelezni, el kell röffenteni és kezdődhet a telepítés.

Most akkor kérném a Microsoftot, hogy ha asztal melletti kódolásra gondol, akkor azt ne mossa össze az IT szóval, mert az IT elég sokrétű és vannak olyan területek, ahol a fizikai hátrányok miatt szóba se jöhetnek lányok.

Köszi.

(Ja, nem vicc, a munka hétfőn tényleg ez lesz, szóval ha lányok jönnének kedvvel, akkor keressenek!)

--
trey @ gépház

Kérünk videókat és fotókat, ha jönnek :D
Szervertermi pornót még úgy se láttam :D

Utólag is elnézést az összes hup olvasó hölgytől, (attól a kettőtől akiknek a pasija véletlenül itt felejtette a böngészőt) a nem túl píszí (a PC az nekem mást jelent) hsz-ért.

Attól tartok, hogy csak izzadt, szőrös-szakállas fószerekről tudnék majd csak videót kitenni, de arról meg megkímélném a nagyérdeműt. ;)

--
trey @ gépház

SandboxEscaper likes this :D

Jöhet ő is. Mondjuk szépen néznénk ki vele, ha megjelenne tüll szoknyában :D

--
trey @ gépház

"Szervertermi pornót még úgy se láttam"

Mar megint csak a munkahelyi zaklatason jar a fejed. Ezert California allam gondolatrendorsegenek neveben le vagy tartoztatva. :P

"munkahelyi zaklatason"

Ezt úgy érted, hogy tray-t egy-két 110 kilós kigyúrt csaj sexuálisan zaklatná pakolás közben!? :-)

the suede denim secret police came for our uncool hupu

Biafraék mindent előre láttak

Mi az IT melo 100 kg-os UPS-ek emelgeteseben?

Amit te csinalsz, az ugyanaz, mint amikor egy komuves rakja az epulo datacenter falat -- annyi koze van az IT-hez, hogy fizikailag kozel dolgozol olyan eszkozokhoz, amiket IT-szakmabeliek terveztek. A Foxconnal dolgozo, Macbook-ot osszeszerelo munkasok sem IT-sek. UPS-t pakolni sem IT melo.

A salgo polcrendszerrol mar ne is beszeljunk :D

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Látszik, hogy a billentyűzet mellől az életben nem álltál még fel. Az üzemeltetés nem csak gombok nyomkodásából áll ám! Menj és kérdezz körbe, hogy ez hogyan működik a cégeknél.

Pl. egy storage rendszert rendelek, ugyanaz a mérnök állítja be fizikailag, aki utána felparaméterezi. Szerinted nem IT munka mondjuk egy SAN fabric fizikai összeállítása, majd bekonfigurálása.

Szerintem meg az nem IT munka, amikor programozók a billentyűzetet random nyomkodják (próbáltam a dolgot sarkosan leegyszerűsíteni mvarga-i szintre).

--
trey @ gépház

jaja, kis cégeknél te vagy magad, és ha mázlid van, akkor még néha nagy kegyesen ráér még pár raktáros vagy gyártásos szaki. Programozás/adminisztrálás mellett fúrtam, faragtam, szekrényt költöztettem,létráztam, targoncáról szereltem kamerát, ésatöbbi.
Ja, munkaköri megnevezés: informatikus.
Legalább is a cég így hív, amikor éppen nem valami csúnyát akar rám mondani :D

Elmondanám neked, hogy hosszas cégnév listát tudnék neked ide írni, ahol magyar multinál is ez történik. Csak nem tehetem.

Ha a X vendoról rendelsz egy storage rendszert, kijön X Y kedves ember mérnök, fogja a dugókulcs készletet, beállítja a rackszekrény lábait, kivízszintezi, ha nincsenek benne a vasak, beállítgatja, befűzi a kábeleket (ez a starter csomag).

Majd ugyanaz az ember fogja, bekapcsolja, belép, megcsinálja az FC switch konfgokat, a zónázást, a RAID tömböket, a LUN-okat, a LUN prezentációkat.

Nem gondolja valaki, hogy csicskásokat küldenek neki, aki helyette a fizikai munkát elvégzi.

Ugyan már.

--
trey @ gépház

Ertem, hogy ez igy mukodik, ettol meg ertelme nem sok van szerintem. Valaki, aki profi halozatos, azzal csessze el az idejet, hogy vizszintezi a rackszekreny labait? Most vagy nem profi halozatos (es igy olcso az ideje), vagy profi, akkor meg az ablakon kiszort penz erre hasznalni. Altalam latott multiknal, ahol az IT-s nagyon draga es szukos joszag, ez ugy zajlik, hogy ha egy PC-t le kell koltoztetni egy emelettel lejjebb, akkor este hazamegy az IT-s, reggel bejon, es minden keszen varja az uj helyen. Ez azert van, hogy ne az o tobbtizezres oraberet koltsek pakolasra.

Te jonak tartod azt a megoldast, amit leirtal?

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Dokkolóra is szaki rakja neked a laptopod?

mvargának egyébként igaza van. Még az életben nem láttam programozót szerelni. Olyan volt nagyon, nagyon régen, hogy jöttek új gépek és azt magának kellett feltennie asztalra, meg bedugdosni az aljazatokba. De ha 2 óra múlva nem installált akkor már ment a furcsán nézés.
Ez még a notebookok előtti időkben volt.

--
GPLv3-as hozzászólás.

Értem én, de a Field Engineer-nek viszont dolga.

...mert erről szól a field engineer pozi. A meló kuli része, plusz alap konfigok, a többit majd távolról, ágyő.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Ahol dolgoztam, ott a field "engineer' (tisztelet az elenyésző kivételnek) kb. arra volt agyilag alkalmas, h. be tudta csavarozni az eszközt a rack szekrénybe, és talán tápot+Landugót is tudott neki adni. Minden mást a tényleges szakik csináltak távolról. És előbbieket mégis MÉRNÖKNEK hívták. Úgy h. papírjuk volt róla h. értenek cisco Lan/wan eszközökhöz + néhány vendor IPT cuccaihoz is (minderre más-más ember persze, nem 1 személyben mindenhez!).
Ehhez képest 1 IP-cím beállítósdihoz már 10-15 oldalas, SZÍNES ábrákkal gazdagon illusztrált dokumentet kellett nekik prezentálni. Különben a puszta (egyszerű) paraméterlista alapján nem lettek volna képesek a munkát hibátlanul és korrektül időre elvégezni. Még1x mondom, olyan eszközön, amiről papírja volt h. ő amúgy ezeket nem most látja életében először, és tudja konfigurálni. Mert ezért őt küldték ki ügyfélhez, és nem a Józsit, aki meg (papíron) egy tökmás vendor cuccának a felkent szakértője (nem!).
--

Vannak cégek, ahol a te definíciód szerint a field engineer és az ENIGINEER ugyanaz az ember(ek). Valószínűleg ezek a cégek sokkal rugalmasabbak, nem kell várni, hogy az egyik odatalicskázza, majd a másik meg majd valamikor bekonfigurálja.

Hanem odatalicskázzák, utána meg bekonfigurálják. Ugyanazok.

A megbízók jó része szokta ezt a rugalmasságot szeretni.

--
trey @ gépház

Nem is vagyok ez ellen az ötlet ellen. De akkor valóban mérnök fogja kivinni, becsavarozni és beállítani. Az én példámban meg polkorrektségből mérnöknek becézett, valójában betanított segédmunkások végezték el a beszerelést, majd utána már egy ténylegesen is mérnök fejezte be az észmunkát.
--

Azok valójában technikusok voltak...

Az ilyen technikus is IT dolgozó, mint ahogy a nővér is egészségügyi dolgozó. Pedig a technikus sem fejlesztőmérnök, és a nővér sem sebészspecialista.
Attól még ez a technikus az IT szektorban dolgozó ember.

Igen, technikus. Nem pedig mérnök. Azaz, titulus alapján be lehet lőnni az emberről akár ismeretlenül is h. mi várható el tőle, és mi nem. Ettől még lehet jó technikus, ez semmit nem vesz el az érdemeiből. Létezik olyan technikus is, aki többet ért az adott területhez, mint az ugyanazzal foglalkozó mérnök beosztású. De általában nem ez a jellemző. Ugyanúgy, ahogy a nővért sem hívják sebészorvosnak, de attól még lehet teljesen profi nővér.
--

Értem én, hogy szerinted nem sok értelme van, de ettől még az IT-nek van olyan ága, ahol fizikai munkát (is) kell keményen végezni. Emiatt pedig kijelenteni, hogy az "IT igenis lányos szakma" faszság.

Jelentsék ki, hogy a "kódolás igenis lányos szakma" (úgyis csak erről van szó a cikkben) és azzal semmi bajom nem lesz.

Sajnos itt az IT = kódolás összemosás forog fent, ami szerintem baromság.

--
trey @ gépház

+1, gyakorlatilag az osszes ujhullamos errol szolo cikk, kutatas, stb elkoveti ezt az irgalmatlan nagy hibat.

Valóban pontosabb lenne, de szerintem ez megbocsátható tekintve, hogy a fizikai munkát igénylő rendszergazdai poszt egyre inkább kihalóban van köszönhetően a cloud szolgáltatások elterjedésének.

Es a cloud-okba szerinted nem kell szervert cipelni senkinek?

Kell, de jóval kevesebb és valószínű megvannak az erre szakosodott fizikai munkát végző munkások, mivel nemtől függetlenül nem mindenki alkalmas ilyen munka elvégzésére. Lehet őket is IT munkásoknak tekinteni, de akkor az optikai kábelt fektető munkás is az.

Mikorra tippeled azt, hogy az összes vállalat, bank, kórház, egyetem stb. kizárólag a felhőben fog IT-zni? Csak azért kérdezem, hogy mikorra keressünk magunknak munkát. Vagy van még benne szerinted 20 év? Mert akkor kihúzom nyugdíjig.

--
trey @ gépház

20 évvel későbbi jóslásba nem mennék bele, de a több lábon állás mindig jó ötlet.

Remélem hétfőn azért még lesz miért bemennünk a kollégákkal és nem feleslegesen kelünk fel!

--
trey @ gépház

Ja, ja. A lónak is négy lába van...

:)

+1
--
"Sose a gép a hülye."

Megjegyzem, mellettünk szigetelték a házat, és a melósfickó mellett dolgozott egy csaj is, és bőszen cipelte a 30-40 kilós zsákokat, szóval igen,
most már ilyenre is van példa.

Van a környékünkön egy 30 körüli csaj, aki régen kamionozott, most meg egy postás kisbusszal szaladgál. Mondjuk mire a 20 kg-os csomaggal felér a harmadikra, már szokott kicsit lihegni.

Hardware porn <3

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Emlékszem a kollégiumban amikor a lányok harmadjára vették fel a prog1-et a srácok közösségi pénzgyűjtést kezdtek nekik mosógépre :D

Szerintem munkakörnyezet szempontból tuti jobb, ha vannak nők is egy csapatban.

Leszarom mi van a kollégáim lába között. A tisztességes emberekkel most is lehet dolgozni, az ebéd után minden nap azonnal figyelem hiányos és szomjas srácok figyelmét elterelő csürhét ne erőszakoljuk bele a szakmába, köszi puszi.

Voltál már 4-nél több fős csapatban, ahol 50% körüli volt a nők aránya?

1 nő? Oké, kifejezetten pozitív a mérleg.
2 nő? Oké, kifejezetten pozitív a mérleg, összehaverkodnak, kivéve ha kemény érdekütközés van (ebben az esetben: Fight!).
3 nő? Határeset, túl sok a dudás a csárdában, kezdődik a féltékenykedés és áskálódás, szépen csendben.
4 nő? 2v2. Fight!

Ha a négyből csak 1 femi amazon, akkor pokollá teszi a csoport életét nagyon hamar. Ha ez amerikai kultúrával együtt találkozik, akkor zabszem nem fog férni a pasik seggébe, mert tudják jól hogy egy nem megfelelő nézés is az állásukba kerülhet.

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

+1

Én dolgoztam bankban, huszon x nővel, polgárháború! Mindegyik küzd kényszeresen mindegyikkel, persze csak a háta mögött, szemből meg a többit szidja. Folyamatos fikázás, önfényezés, fricskák, engem meg állandó állásfoglalásra kényszerítettek. Gyorsan léptem onnan...

Egy nőismerősöm szerint a női főnök a leggecibb a világon.

Feleségem szerint is! :-)

Amilyen kicsi az IT ipar, és azon belül a nők aránya, még az is lehet, hogy ugyanarról a nőről beszéltek :)

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Kizárt, mert az illető hölgy nem ebben a szakmában dolgozik. :)

Az enyém szerint is. :D

-------
It is our choices that define us.

Csak akkor geci, ha nem dugod meg

És azután lesz csak egy igazi zsarnok geci, ha megdugod - addig viszont terrorizál, hogy dugd meg. Ördögi játszma.

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Ha o a fonok, nincs ezzel semmi baj, eleve te vagy a tiltott gyumolcs, mert fole-alarendelt viszonyban meg korabbi eszkalacios lepesek is zaklatasnak minosulnek, aminek a fonok van a rosszabb vegen.

Zsarnok geci max akkor lesz veled ha majdnem/rosszul dugtad meg, de akkor se hinnem, jogilag eleve neki van tobb felnivaloja elmeletben, gyakorlatban persze messze nem annyi, mint amikor ferfi fonok dug meg noi alkalmazottat.

Azért a faszikat sem kell félteni, ha arról van szó, hogy ki a nagyobb király.

--
robyboy

Random pöcsméricskélés bárhol befigyelhet, de nem lesz belőle sem vérbosszú, sem mindennapos zaklatás, sem kirúgatási kísérlet, nem válsz folyosói pletyka tárgyává (ami miatt meggyűlöl a fél cég), sem semmi hasonló.
Eddig egyetlen egy olyan hímnek született tüsihajú félolasz gigolo-val találkoztam, aki pont olyan volt, mint egy sértett nő. Ő pedig nagyonsokból 1. Még az is lehet, hogy olvassa ezt, és magára ismer! :D

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_

Ezt sajnos én is meg tudom erősíteni. Ha 3 nő összekerül akkor 2 mindig össze fog beszélni a harmadik háta mögött mert csak.

Részese voltam egy csapatnak amibe elsőre egy lány volt, remekül megvoltunk, amikor bekerült a második akkor nagy haverok lettek, amint bejött a harmadik éppen attól függően hogy páros vagy páratlan hét volt mindig más volt a mindenért hibás és akkor nagyon finoman fogalmaztam.

Azert ez sem mindig igaz. Lattam olyan 20 fos nocsapatot is tobb cegnel, akik vegtelenul korrektek es osszetartoak voltak. Es tobb jo es kiegyensulyozott noi vezetovel is talalkoztam.

Viszont ha egy noi vezeto nem eppen onszantabol szingli, akkor kegyetlen tud lenni az alarendeltek sorsa, amig egy magat jol karbantarto szorakoztato ferfi be nem aldozza magat. A posztmodern Californiai erkolcs epp ezt a lehetoseget kivanja megszuntetni elso ranezesre, de masodik ranezesre vegyuk eszre, hogy a meetoo-zasok eseten a ferfi magas pozicioban volt, es volt toluk mit elperelni.

freebsd frau imádja az ilyet.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

"Magyarországon hozzávetőleg 30 ezer informatikai álláshely betöltetlen."
A kedvenc mítoszom.

az eddigiekrol

https://ibb.co/k1RYEe

<roszvicc>Szerintem a nok azert nem valasztjak a programozoi palyat mert felnek a vegtelen ciklustol...</roszvicc>
--
:wq

Medve anyám! :D

:)

Attól a férfiak még jobban félnek! :-)

LOL

Ahogy en latom, a nok egyreszt sokkal konyebben bekerulnek egy helyre. Mert ugye egyenlotlenseg van, javitsunk rajta; ha valahova jelentkezik egy hasonlo tapasztalatokkal rendelkezo no es ferfi tuti a not veszik fel az elobbi miatt. (lattam ra par peldat). Es siman ugyanannyit keresnek. Szoval szerintem nem hogy hatranyban, elonyben vannak.

szelekció, kontraszelekció.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

Nem értem, hogy miért rugóznak ezen időről-időre...

Eddig is megvolt a lehetőség a nők számára, hogy informatikát tanuljanak és karriert építsenek ebből. Rengeteg nő van, aki többet tett le a szakterületén, mint a férfiak.

A probléma, hogy a nők nem hajlandók belátni, hogy igenis van nekik is szerep az IT-ban és ezért nem is próbálják meg. Aki meg megpróbálja az nem biztos, hogy meg is marad benne. Még iskolában nekem is volt 2 db lány osztálytársam Rendszergazda OKJ-n, de mind a kettő alapjáraton úgy állt hozzá, hogy ő nem ezzel akar foglalkozni. Egyik azóta gyárban van, a másikat nem tudom biztosan, de talán tovább tanult, de más szakon.

Az ilyen picsogás, hogy hát kevés a nő a szakmában csak a mai divat trendeknek köszönhető. Támadjuk meg a fehér férfiak által uralt piacokat, mert kirekesztőek... Nem kirekesztőek, csak nincs számottevő nő az adott piacon.

Az ilyenről egy néhány éves amerikai tanulmány szokott eszembe jutni, amikor egy cég név, fénykép és nem megjelölés nélkül kérte az önéletrajzokat, hogy csak a jelentkezők tudása alapján válasszon, ezzel komolyabban rávéve őket, hogy akár nőket is felvegyenek, viszont hatalmasat bukott a dolog, mert csak a szakmai tudásokat figyelembe véve, sokkal több férfit vettek fel, mint addig.

"Az ilyenről egy néhány éves amerikai tanulmány szokott eszembe jutni"

linket plz, elolvasnám xd

Bocsánat, rosszul írtam, már rég olvastam. Nem amerikai, hanem ausztrál tanulmány volt az Ausztrál Hivataloknál. Nem csak a nemet vették ki, hanem minden etnikai vonatkozást is:

http://www.abc.net.au/news/2017-06-30/bilnd-recruitment-trial-to-improve-gender-equality-failing-study/8664888

http://behaviouraleconomics.pmc.gov.au/projects/going-blind-see-more-clearly-unconscious-bias-australian-public-service-aps-shortlisting

Mint fentebb emlitettem: science szempontbol a gender pay gap olyan, mint a laposfold, csak meg kevesebben fogtak fel, hogy be van bizonyitva az ellenkezoje

Köszi!

Köszi, ez hasznos lesz a jövőben!

Felvéve a lőszerraktárba :)

--
Where do you want to go today?
[nobody@salcay:~]$_