Itt a Purism tizenhatodik Librem 5 helyzetjelentése

 ( trey | 2018. augusztus 5., vasárnap - 9:46 )

A mostaniban a hívások kezeléséért felelős "Call" és az üzenetek küldéséért és fogadásáért felelős "Messages" alkalmazás tervezéséről esik szó. A Purism vezető dizájnere a GNOME dizájn csapattal együttműködve dolgozik...

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

> Purism vezető dizájnere a GNOME dizájn csapattal együttműködve dolgozik...

Hujjuj. A gnome dizájnerek javaslatot tettek a tárcsázó megszüntetésére, helyette egy darab, elegánsan üres téglalap lesz és gesztusvezérléssel lehet bevinni a hívni kívánt telefonszámot. A pötyögés olyan avítt dolog ma már. A messages alkalmazásban majd nem lehet mást csak előre definiált válaszüzenetek közül választani, mert a virtuális billentyűzet túlságosan bonyolítja a felhasználó életét. Szerencsére már megkezdődött egy kellően okos AI fejlesztése, amely a beérkező üzenetek értelmezése után feldob pár javaslatot a lehetséges válaszokkal.

Lesz viszont naptár, de csak tíz nap fér egyszerre a képernyőre a nagy térközök miatt.

Elmaradt a szmájli.

Szerintem meg béna volt :)

Szerintem is, de van aki elhiszi, hogy komolyan gondoltam ˇˇˇˇˇ

:)

Nem semmi, hogy képes voltál ilyen hosszan spekulálni nyilvánvaló badarságokat, miközben elég lett volna csak rákattintani a teljes cikkre, hogy ezekre cáfolatokat találj.

Nem volt hosszas töprengés, instant jött. :)

Lehet paran leszoltak, de nekem nagyon testzett :D

(a gnome fanoknak tuti nem, de hat nekik ez tul csicsas amit irtal. Ket szoban kellett volna leirni hatalmas szokozokkel :D)

És mi volt a valóságtartalma? Az újhullámos GNOME alkalmazások esetén gyakorlatilag kivétel nélkül az alkalmazás fő funkcionalitása az ember képébe van tolva, nem hiányos. Ha a széles spektrumban elérhető testreszabhatóságról, beállításokról írt volna, akkor pár fokkal közelebb tudott volna maradni a valósághoz.
De legalább tőled megtudtuk, hogy a FOSS olyan, mint a magyar közélet, ha valaki nem ért egyet valamivel, vagy más véleményt fogalmaz meg, akkor az mindig egy "tudjuk ki" embere.

Na most akkor en mas velemenyen vagyok, mint Te akkor en is a tudjuk kik embere vagyok? :D

Amugy mar hogy a picsaba sikerult ekkora kommentet kerekitened (a ket sorombol) osszeeskuves elmelettel, a Gnome ugyvedjeve valasodon at, egy vicces irasban tulkarikirozott funkciok valosagtartalmanak feszeegetesvel, addig a vegkovetkeztetesig, hogy en mit akartam mondani valamint hozzacsapva a teljes szemelyisegrajzomat? :D

Amugy gratulalok, mert a semmirol (az en hozzaszolasom) ennyire komoly kommentet irni nem semmi.
Tudnal errol egy par sorban (60-80 szo) irni nekem: "zold zsebkendo"? Szeretem olvasni azt, ahogy irsz. :D

> Na most akkor en mas velemenyen vagyok, mint Te akkor en is a tudjuk kik embere vagyok? :D
Nem, erre még csak utalást sem tettem. :)

> Amugy mar hogy a picsaba sikerult ekkora kommentet kerekitened (a ket sorombol) osszeeskuves elmelettel
A hozzászólásod egy jelenséget tükröz, teljesen érdektelen, hogy azt hány sorban teszi, mert a mondanivalót az nem szűkíti. Te is tudod, én is tudom, hogy a GNOME gyengéje a beállítási lehetőségek és a testreszabhatóság, nem pedig a fő feladat elvégzését szolgáló funkció hiánya.

> osszeeskuves elmelettel
Nem összeesküvés, ez egy rendszeres érv, így egy létező esetet írtam le. :)

> hogy en mit akartam mondani valamint hozzacsapva a teljes szemelyisegrajzomat?
Nem szokásom személyeskedni, főleg nem látatlanban, így ezt légyszíves ne gondold bele. :)

> Amugy gratulalok, mert a semmirol (az en hozzaszolasom)
Mint írtam, ez egy jelenség, és minden oldalon az értelmiségi Mintesek, KDE-sek, Xfce-sek által a GNOME ilyen szélsőséges ferdítésekkel van széttrollkodva, ami egy laikus számára erősen félrevezető jelenség.

> a Gnome ugyvedjeve valasodon at
Viszont, ha már összeesküvés, akkor ez inkább az. Semmi közöm a GNOME-hoz, azt is megkockáztatom, hogy nagyjából hasonló véleményen vagyunk róla. Szimplán kártékonynak vélem a laikusok esetleges dezinformálását, bármiről is legyen szó.

Ezt a mélyen cinikus hangnemet pedig légyszi kerüld, nem jelentelek érte treybácsinál, csak nem látom indokoltnak az etikett felrúgását, miközben lehet, hogy egy véleményen is vagyunk a GNOME-ot illetően, csak nekem volt pofám korrigálni egy félretájékoztatást.

Na mar most a kollega nem hiszem, hogy eppen objektiv tajekoztatast vegzett volna. Ez azt hiszem mindenkinek le is jott. En meg megirtam, hogy tetszik es ne is torodjon azokkal akiknek nem, mert azok tuti gnome fan-ok. Mondnaom sem kell, hogy ez sem valami objektiv tajekoztatas volt a reszemrol. :D

Na ezekre lehet helyesbiteseket kozolni, de hogy is mondjam...kicsit ego. :D

Kemeny lenne, ha a humorert amit nem ertsez, de mondjuk masokat szorakoztat (mondjuk engem) elkezdenenk feljelentgetni egymast trey-nel. De hajra. Egy probat meger. :D

De mg ha cinizmuseert is jelentenel fel. Komoly? Ha neked nem tetszik valami, akkor - ahogy Hofi bacsi mondta, papir van ceruza van - feljelentgetsz? Igen komoly.

Na beke veled cimbora. :D
(Fel kellene jelentened, mert nem tiszteletelek meg elegge, sot mittomen mennyire megsertettelek ezzel, hogy cimboaranak hivtalak...pfff)

Neked üldözési mániád van? Eszembe sem jutna jelenteni, csak bevédtem magam azon válasszal szemben, hogy "akkor jelentsél, ha nem tetszik", habár szerencsére ez annyira nem jellemző a HUP-on.
Mindenesetre nagyszerűen értelmezted a leírtakat...

Hint: Nem mindenki köcsög az interneten.

Az utolso mondatodban azert ne legyel biztos :D

> GNOME gyengéje a beállítási lehetőségek és a testreszabhatóság, nem pedig a fő feladat elvégzését szolgáló funkció hiánya.

Majdnem felugrottam a LOLerre. Elég régóta szopatom magam a gnome-al és kísérletezem más de-el is. Azt is elmondhatom, hogy az alap5let tetszett nagyon - a feladatváltás + bill.kombinációk többsége nekem kifejezettem a kezemre állt. Tetszett a shell testreszabhatósága. Ennek ellenére, sajnos a Gnome egyre kevésbé érdelmi meg azt az érdemtelenül megkülönböztető figyelmet, ami övezi. Kétségtelen, hogy az évek alatt leraktak 'valamit' az asztalra, de akkor is, számomra jó eséllyel egy félkoncepciókkal tarkított szörnyszülemény marad. Mondhatni hű lett a nevéhez.

Itt a hupon kb 5 éve nyígtam a gnome miatt először, de már előtte is volt bajom vele - már akkor is csináltak olyan érdekes dolgokat pl, egy fő feladat: a wifi hálózatra csatlakozást két kattintásos megoldás helyett átpakolgatták valami kicsit pár kattintással többre, plusz kiterjesztés kell a vezeték nélküli hálózatok listájának frissítéséhez. LOL LOL LOL. Nevetséges, és az minden csak kurvára nem ergonómikus.
Mielőtt felröhögnél, hogy most akkor na 1 kattintással több - nem azzal az egy konkrét klikkeléssel van a baj, hanem a koncepciót nem értem. Se nem könnyebben nem használható, mint a hagyományos értesítési sávos kattintás egy ikonon bármelyik más DE-ben. Ha meg a UI több részét teleszórják hasonló plusz egy klikkes megoldással, akkor akár már jelentékeny is tud lenni produktivitás szempontjából, és nem pozitív irányban.

Vagy itt ez a random 7 éves hiba, ami újra és újra előjön: https://bugzilla.redhat.com/show_bug.cgi?id=713640
Pont azt mutatja, hogy alapdolgok nem működnek rendesen.

Valahogy a Gnome viszonya az egér / billentyűzet központúsághoz is tudathasadásos. Szupi, hogy van forró sarok, feladatváltás, de akkor inkább legyenek desktop ikonok és full drag & drop támogatás - nem hiszem, hogy ez ellent kell mondjon annak, hogy aki akarja, az úgy használja mint egy tiling wm-et csak és kizárólag billentyűzetről.
Megint csak: én is kétlaki vagyok. Ha grafikai feladatot végzek akkor egér+bill, ha más egyébbel foglalkozom, akkor inkább billentyűzetközpontú vagyok.

Az, hogy bajok vannak az is mutatja, hogy van néhány gnome3-ra épülő származék / fork, vagy DE kísérlet - néhol egész jó ötletekkel: Cinnamon, deepin, elementary, budgie (?)

pl Deepin: tetszik a hálózatválasztó bigyó, a Mac Os feeling, a hagyományos systray cuccok ötletes 'egy buborékba' szervezése (hihetlen az is, hogy a Gnome-nál a topicons kell ehhez, és az sem szépen működik - lehetne egy ikon az értesítési sávon, amit lenyitva el lehetne érni). Budgiehoz hasonló oldalról beúszó beállítópanel is egész pofás - bár néha kényelmetlen.
Nem tetszik, hogy a deepin-wm nem képes ugyanúgy tiling módon elrendezni az ablakokat, hogy a gnome teszi (lehet hasonló működést kipréselni belőle, de tákolni kell), az ablakok bigyóit sem lehet átmozgatni.

Kalandozhatnék még, de szerintem ez így is tldr - akit érdekel van egy több részes írás, ami végigboncolgatja a linux UX világ bajait és lehetőségeit: - https://medium.com/@probonopd/make-it-simple-linux-desktop-usability-part-1-5fa0fb369b42

Ez a videó is a cikkekből van, és a mostani Gnome-ban ez azóta sem túl kevesebb szívás: https://www.youtube.com/watch?v=4nR4HP2x1iU

GTK_OBJECT(nagyon_vicces)

A teljes kód természetesen C89-ben készül, ahol makrókkal emulálják azokat a funkciókat, amik a GTK3-hoz szükségesek...:)

Ejj, de kar, hogy ez csak trefa... pont nem akarok szamokat potyogni (rabokok az xyz nevere, azt hello), se virtualis billentyuzeten szenvedni (nem veletlen hasznalok rendes gepen sem speci billentyuzetet). Szoval nekem eme featureok pont hasznosak lennenek. Foleg a sablonbol reply, hasonlot most is hasznalok, rengeteg idot es energiat sporolok vele. Chatelni meg majd chatelek ha nem *telefonon* vagyok.

(naptarbol meg 7 nap pont eleg)

Tessek megkovezni.

--
|8]

Nem bírtam ki... https://imgur.com/a/v37cT2M

Postoltad esetleg a gnome vagy a purism subredditjére? Ha már időt szántál rá. Ott lehet, hogy több haszna lenne, mint HUP-on. :)

Twitteren írtam a posztra reply-t, az nemjó?

A Twitter pont nem jutott eszembe, remélhetőleg ott is elér majd az illetékesekhez. Mindenesetre respect a hozzájárulásért. :)

12-en kattintották le rajta a linket, 122 megtekintésből... reakció egyse :) nemtom mennyit foglalkozzak én ezzel.

1. Honnan latszik, hogy "hozzaerto" irta?

2. Szerintem a twitter nem a megfelelo platform erre. Ott van egy hiresseg ahol a rajongok hozzaszolnak.

A kerdes inkabb az, hogy te mennyit akarsz ezzel foglalkozni, szamithatnak-e rad heti szinten? Mert ha igen, akkor vedd fel veluk a kapcsolatot (akar twitteren).

De szereny velemenyem szerint el vannak ok, kar az idodet vesztegetni;) De vagy allj bele vagy hagyd a csudaba...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

1. Jókérdés. Talán a többi posztom ami azzal a profillal meg van osztva?

Pl: https://medium.com/@aadaam/connections-between-ux-and-architecture-dd6dc1af4157

Megnézem azt amikor ilyet úgy ír valaki hogy nem ért hozzá

2. Valamiért van egy olyan benyomásom hogy a Librem-es srác pont így is érzi magát.

Őszintén? B@szottnagy méretű projekteken kell harcolnom egész nap. Cserébe a Kanonikum anno azért (is) kezdett el egy komplett saját DE-be. mert a Gnome-osoknak ... khm.. alternatív, és nem feltétlenül megalapozott véleményük volt a usability mibenlétéről. Valaha még követtem a Canonical Design szívásorgiáját a blogjaikon..

De leginkább az az ok, hogy nem tudnék őszintén beleállni abba, hogy általános számítógépfelhasználásra tegyen fel valaki egy linux desktopot. Nem tudnék olyan helyzetet elképzelni, ahol ne a Windowshoz lenne komparálva, és ezért mindig jobban jár a Windows felrakásával. Nekünk ugyan mac gépparkunk van, de ez a design szakmában általános. Nyilván indíthatnék én is egy linux disztró projektet kb, és begyűjthetnék felhasználási adatokat, usability issue-kat, és erre ráereszthetnék egy csapat programozót, de ez tuti nem menne ingyen, szabadidőben.

Aztán meg vallásháború törne ki rajt.hogy ki is a mi igazi userünk, legitim issue-k lennének elutasítva azzal hogy "you don't fit our target persona" vagy épp "worksforme", vagy pont hogy bonyolult use case-eket kéne előrehozni (ó, a kockák hogy szeretnek edge case-eket normálisnak feltüntetni és hőbörögni, hogy mi az hogy ez nem lett végiggondolva...), így hát... olyan lenne mint az összes többi linux UI projekt :D

Mindegyik linux UI projekt mas celokat tuz ki es mashogy is neznek ki, megha van is hasonlosag, hiszen egy "ok/cancel" ablek az "ok/cancel" ablak. Szoval elferne ott meg a tied is koztuk. :D

En mondjuk kivancsi lennek ra az tuti. A deviantarton is jo sok MOC van, amik tok jok, megha meg sem valositjak oket. De szerintem sokakat inspiralnak, mas projekteken, akar egy colorscheme keszitesere.

Az a baj ezekkel a linux UI projektekkel, hogy az alkalmazasokra 0 rahatasuk van.
Mig egy androidon, ios-en, windows-on, macos-en elvarhato, hogy az alkalmazas hajazzon
a platformra (es ne usson el), addig egy marginalis UI-ra nem varhato el, hogy finomhangoljak az alkalmazas feluletet (ikonok, szinsema, ablakdiszites).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

> 1. Jókérdés. Talán a többi posztom ami azzal a profillal meg van osztva?

En a twittert ugy kepzelem el, mint a koncertet a valo eletben. Ott se varhatom el az eloadotol, hogy utananezzen a "bekiabalonak", lehet, hogy szivsebesz, matematikus vagy programozo. De lehet, hogy annyira reszeg, hogy asse tudja hol van:)

> Megnézem azt amikor ilyet úgy ír valaki hogy nem ért hozzá

Te most azt feltetelezed, hogy a masik fel meg tudja kulonboztetni a sz*rtol az aranyat:)
Lehet, hogy o fel se tudja merni, hogy te miket ajanlasz.

De oszinten, az, hogy egy gombnak van-e kerete vagy nincs egy hivasindito alkalmazason, az kb. huszadrangu dolog (szamomra), es kb. az atlagemberek szamara is.
A tomegnek nem egyertelmu, hogy itt a tuti hangzott el:)

Ez az egesszel a bajom. Pl. ha elmegyek egy galeriaba es egy kep korul okoskodnak,
en meg nem tudom allapitani, hogy ki az aki ert is a muveszethez, vagy ki az aki
a takaritono altal raboritott kavefolton elmelkedik, hogy mekkora muveszet...

En ha most telefonfejlesztesbe szeretnek beszallni, akkor biztos, hogy nem a librem-et szemelnem ki, hanem a pyra handheld-et.
Egesz egyszeruen azert, mert ott nem a telefonkeszites a cel, hanem az egy joveveny dolog, igy mire elkeszulnek (es a mai telefonbonyolultsagu elektronikai cuccok egy 4-5 fos csapatnak olyan 2 ev kokemeny munka) addigra nem lesz elavult.

Ez a librem telefon mire kijon, mar elavult lesz. Mindig a trend utan fog loholni.

A pyra meg egy kezi szamitogep, egy mindenes. Kb. mint anno egy "menedzserkalkulator". Amibe tortenetesen tettek 3G/4G modemet, es lehet vele telefonalni is. De a fo cel a retro jatekok futtatasa.

Ez egy retegigeny, retegtermekkel, baromi lassu (egy embernek belathato) fejlodessel.
Ide dizajnnal ezerszer jobb beszallni:)

> De leginkább az az ok, hogy nem tudnék őszintén beleállni abba, hogy általános számítógépfelhasználásra tegyen fel valaki egy linux desktopot. Nem tudnék olyan helyzetet elképzelni, ahol ne a Windowshoz lenne komparálva

Egeszen addig amig nem talalsz olyan hardvert ahova a windows nem jo. Nezd meg a raspberry pi-nal a windows mennyit ert el:)

Vagy a fenti pyra-s projektnel. A legtobb mai beagyazott processzorhoz nincs is windows driver.

Ma mar az emberek szivesen vesznek kutyuket, celfeladatra celgepet. Es ha szep lassan egy-egy celfeladatot kiveszunk az altalanos szamitogepezes halmazabol, akkor a vegere okafogyotta valik windows desktopot fenntartani.

Elkalandoztam.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

En a twittert ugy kepzelem el, mint a koncertet a valo eletben. Ott se varhatom el az eloadotol, hogy utananezzen a "bekiabalonak", lehet, hogy szivsebesz, matematikus vagy programozo. De

Jogos, lassan meg kéne kérni pár amerikai ismerőst, kövessenek vissza :)

Na majd uborkaszezon után, ilyenkor kihaltak a szak-slackek is.

Te most azt feltetelezed, hogy a masik fel meg tudja kulonboztetni a sz*rtol az aranyat:)
Lehet, hogy o fel se tudja merni, hogy te miket ajanlasz.

Hát én nagyon remélem, egy Design leadnek feltűnnek azért a szakkifejezések :) természetes nyelvinek tűnik, de nem az.

De oszinten, az, hogy egy gombnak van-e kerete vagy nincs egy hivasindito alkalmazason, az kb. huszadrangu dolog (szamomra), es kb. az atlagemberek szamara is.
A tomegnek nem egyertelmu, hogy itt a tuti hangzott el:)

A UI-nak mindig három rétege van:
1) információs architektúra
2) patternhasználat
3) vizuális megjelenés

Bármennyire is hihetetlen, a gnome alapvetően IA-ban jó: mindenből tényleg a lényeges dolgok vannak kirakva, jó feliratokkal. A librem meg egy nettó iPhone klón ebből a szempontból, mégha nem is látszik rajt.

A patternhasználatának nagy része is iPhone, ami nem, ott már akadnak gondok, és a vizuális megjelenésben is ezzel a skin és pattern közti réteggel van gond.

Konkrétan az itt visual excise, olyan elemek, amik olyan 10-15 éve amikor kialakult a gnome mostani UI világa, akkor még fontos volt, ma már viszont annyi az interaktív rendszer, hogy felesleges, fárasztja a szemet.

Egeszen addig amig nem talalsz olyan hardvert ahova a windows nem jo. Nezd meg a raspberry pi-nal a windows mennyit ert el:)

Őszinte leszek: háromféle embedded eszközt tudok elképzelni:
A) ami hasonlít egy mobiltelefonhoz

Erre csak és kizárólag Androidot raknék. Most szerzünk be éppen párezret. Ha nem Android, akkor is Material UI, open source, ne találjuk fel a spanyolviaszt. Nem szeretem a Google-t de ezt most eltalálták, ismerem az összes észrevehető méretű platform UI guideline-ját, a Material magasan vezet mindenben.

B) ami egy óriáskijelzős valami

Ezekre reklám UI kell, amit egy webdesigner szépre tervez, nem OS hanem adatvizualizáció kérdése. A TV is ilyen.

C) aminek nincs is kijelzője, remote éred el

Ez bootstrap, pont, nem fogunk rá desktop UI-t tervezni.

Ezt a pyra-t amúgy nem ismerem, de ha ezt annyian se ismerik mint a librem-et, nem jósolnék neki nagy jövőt. De egy HUP cikket megérhet.