Aggodalmak merültek fel a Core i9 processzoros MacBook Pro 15 (2018) túlzott órajel visszafojtásával kapcsolatban

 ( trey | 2018. július 18., szerda - 14:09 )

A panaszkodók szerint a MacBook Pro háza a Core i9-nek nem biztosít megfelelő hűtést, emiatt ahhoz agresszív visszafojtást (throttling) készítettek, így a benne rejlő potenciál kiaknázhatatlan normális körülmények közt. Télen kinn, vagy hűtőszekrénybe téve egész más a helyzet. Éppen ezért a 300 dolláros CPU upgrade ebben a formában értelmetlen lehet...

További részletek itt és itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Az tényleg komoly (lásd video), hogy a Gigabyte Aero 15x Windowszal 6-szor gyorsabb az Apple zászlóshajójánál Adobe Premier Pro render time-ban?

--
trey @ gépház

törzsvásárló hipster urak facebookozni használják, őket nem érinti :)

Pedig a videóban a szimpatikus fiatalember pont arról beszél, hogy az árral megcélzott vásárlói réteg pont a nagy számítási teljesítményt kereső profik lennének. Mérnökök, fejlesztők, tervezők.

--
trey @ gépház

Hat en nem tudom. Mikor anno video-s cegnek dolgoztam ott volt egy olyan mondas ,hogy olyan gepen nem renderelunk amit egy kezzel fel tudsz emelni :D

De sajnos az Apple megolni latszik a Pro desktop vonalat. Meg akkor is ha van ajmekkk pro (integralt szarcsi memorian kivul kb semmit nem tudsz cserelni))

Értem a viccet, de a lenti képen levő eredmények közül az Aero 15x is egy laptop:

https://flic.kr/p/27SUfDZ

ami a hűtőbe dugott i9-es MacBook Pro-nál 4x gyorsabb.

Értem én, hogy "nincs ráopmtimizálva", de hát eddig nem az volt a mantra, hogy a "Mac azért jóóóó, mert az Adobe termékek..."

--
trey @ gépház

Témával egyet értek, ez a melegedési issue tényleg gáz, azt hittem eddig is volt ilyen náluk.. :)

De ez a mantra szerintem már azóta halott, amióta Intel-re tért az Apple.

kurvára le vagy maradva, már évek óta nem optimalizálják jobban az Adobe termékeket Macre. Final Cut Pro-val kell összemérni. ettől függetlenül az órajel visszavétel egy ilyen árú terméknél ilyen CPU-val nagyon gáz. lehet, hogy le kellett volna tesztelni, mielőtt kiadják.

Az hozzátartozik a képhez, hogy a Premier Pro elég hulladék egy termék, ezért is használnak sokan Mac-et, mert azon van Finalcut:
5k scarlet-w Premiere: 3021 sec, Finalcut: 621 sec
20sec 4k stabliziate Premiere: 4:20, Finalcut: 0:08

Illetve emiatt telepítenek hackhintosht:
10 second 4k (GH4) files with light color grading, exposure curves, transitions, stabilization and a simple title. In Sony Vegas and Premiere I had difficulties in editing and choppy playback even with proxies. In Final Cut the performance was perfect: great and fluid experience. Here the export results in 4k 24p h.264:
- Premiere: 10:02 minutes.
- Sony Vegas: 24:22 minutes
- Final Cut Pro X: 1:59 minutes. (55 seconds with Background Render turned on, QuickSync magic. And no, the final image quality is equal to the others)

Viszont laptopokra hackhintost telepíteni általában elég macera, mert a touchpad nem fog jól működni (és valószínű más eszköz sem).

"Az hozzátartozik a képhez, hogy a Premier Pro elég hulladék egy termék,"

Nem magyarázza ezt.

Hint: ugyanaz a taszk

--
trey @ gépház

Valamennyire magyarázza: A PPro nincs túl jól optimalizálva AMD VGA-ra. Ezek alapján amúgy valószínű a Macbook Pro + macOS + Finalcut páros még így igy gyorsabban végez ugyanazzal a feladattal, mint Aero 15x + win + PPro

Amúgy egy másik tesztben 2.5x különbség jött ki MBP és 15X PPro render teljesítmény között, ami kb tükrözi a R560 és 1070 vga közti különbséget: https://youtu.be/wtJzRBuXjoQ?t=703

Értem. Tehát ez egy olyan kokain árban árult gép, amiben nemcsak, hogy szar a throttling, de az alkalmazásokat is úgy kell rá vadászni, hogy valami értelmes használatot rá lehessen erőszakolni és meg lehessen indokolni, hogy a retkes faszér' adtunk ki érte egy kisebb kategóriás családi autó árát.

--
trey @ gépház

vadászni? :DDDDDDDD

a final cut pro elég elismert termék, és általában mac-en ezt használják. a mac app store kiszúrja vele a szemed. mit kell ezen "vadászni"?

ez olyan, mint amikor leírják a 2 grammos átalakítóra hogy cipelni kell. :DDD made my day.

Azonos specifikációk mellett (i9-8950HK CPU, 32 GB RAM, 1 TB SSD) a Dell XPS nettó 2959,99 USD (a MacBook Pro nettó 3899,99 USD, mindkettőt a hivatalos oldalukon konfiguráltam) és megkapod ugyanazt a throttlingot: https://www.youtube.com/watch?v=18PA3WFFuAo&frags=pl%2Cwn

Ellenben nem láttam róla a cikket HUP-on. Talán a Dell már elég olcsó a maga 2959,99 USD-s árával ahhoz, hogy ezt a hibát elnézd neki? :D Ennyiért milyen autót is kapsz? :D

Biztosan nem találtad meg a cikkbeküldés linket, azért nem láttad a cikket, aminek a címe:

"A Dell 1000 dollárral olcsóbb i9-es laptopja egy fikarcnyival sem jobb az Apple zászlóshajójánál"

Ja, lehet azért, mert ez nem hír. Mondjuk az már hír lenne, hogy:

"A Dell 1000 dollárral olcsóbb i9-es laptopja egy fikarcnyival sem rosszabb az Apple zászlóshajójánál"

--
trey @ gépház

a dell 1000 dollárral olcsóbb gépén fut a macos? mert ha nem, akkor az már nekem rosszabbat jelent. futnak rajta a szoftverek amikre szükségem van? mert ha nem akkor rosszabb. :(

de a jelenlegi cikket is te írtad, lehet érdemes lenne egy lehúzós/fikázós cikket nyitnod a dellnek, a lenovonak, a hpnak stb stb stb. megint túltolod az apple fikkantást.

kíváncsi lennék rá, hogy ha gabu nem húzta volna évekig az agyadat akkor is ez lenne-e. :)

+1

Nekem személy szerint személyes problémáim (is) vannak a HP notebookokkal, akkor ezek szerint árasszam el a hír beküldés funkcióval HP fikával az oldalt? Ja nem hisz azt előtte (gondolom) neked még jóvá is kel hagynod...

Miből gondolod, hogy nem hagyná jóvá?

Ez az egész problémakör egy merő csapongás... Az Apple-t nem menti fel a hülyeség alól az, hogy mások is elkövették ezt... Ugye ismerjük ezt általános iskolából, amikor mindenki 1-est kapott aztán otthon a gyerek erre hivatkozik... Ez irreleváns abból a szempontból, hogy ettől még orbitális baromság kiadni egy gépet olyan hardverrel aminek a teljesítménye nem használható ki. Az Apple azért kapja folyamatosan a sallereket az ilyen húzásokért, mert akármit csinálnak azt megideologizálják. És sok objektív gondolkodású embert ez zavar, teljesen jogosan.

Arról nem is beszélve, hogy adott esetben egy-két ilyen fanatista rajongóval még küzdeni is kell...

más gyártó nem fényezi a saját termékeit talán?

1. ideologizálás != fényezés

2. Megint ott tartunk, hogy mivel (szerinted) más is csinálja ezért köpködjük meg őket is. Más fórumon, más márkánál is leírom a negatív véleményem. Thinkpadeknél is megvan a sajátos idiótaság... de még így is jobban preferálom mint más márkát. Igaz van olyan sorozata amit ha utánam dobnának inkább elhajolnék...

más gyártó nem fényezi a saját termékeit talán?

Csak a kekecskedés kedvéért: Miér vesznek az emberek sokszáz lóerős autókat 200km/h feletti végsebességgel? De biztosan nem azért, hogy fékpadon méricskélve hencegjenek vele.

Egy hordozható gép nem szerver. Ott a felhő, ahol a gépecskénél lényegesen nagyobb teljesítmény lehet elérni - akár olcsóbban. Egyébként nem csúcsra vagy folyamatosan járatva meg gyorsabb, és valószínűleg sokkal kevesebbet fogyaszt.

Akárhogy forgatom ezt a hasonlatot valahogy nem áll meg. Az autók esetén be kell tartani a KRESZ-t. Így a hardver használatát szabályozó jogi környezet nem teszi lehetővé annak kihasználását közúton. Pályán meg kb bármit lehet...Van aki ezért is vehet...
Meg azért közúton egy 2-2,5 tonnás bengát meg kell mozdítani értelmes idő alatt, szóval nem árt ha van egy kis erő.

De egy laptopnál nincs szabályozva külső tényezők által. Ha ugyanezt a hardver tesztpadra rakod, akkor elég csoda pontszámokat tudna produkálni megfelelő hűtés mellett. Ha már autós példát akarsz akkor te hogy néznél ha minden gyártó 160-nál limitálná a sebességet, mondván ennél többre nincs is szükséged mert úgysem lehet kihasználni?!

> Ha már autós példát akarsz akkor te hogy néznél ha minden gyártó 160-nál limitálná a sebességet, mondván ennél többre nincs is szükséged mert úgysem lehet kihasználni?!

Az elektromos autók esetében ez jellemzően így van: az aksik viszonylag gyorsan felmelegednek nem általános használat esetén, az elektronika pedig drasztikusan visszaveszi a teljesítményt.

:D Mindig elfelejtem, hogy mindenhol ügyvédek vannak... Ha valamit nem írok körbe és rágom szájba, akkor tuti van támadási felületet talál valaki.

Mondjuk továbbra sem érzem, hogy a két dolog pariban lenne. Az akkumulátort ha kiveszed a kocsiból tesztpadra és ott terheled meg akkora fogyasztással mintha lepadlóznád a kocsiban akkor is marhára felmelegedne és visszavenné a teljesítményt. Míg az előbb is írt tesztpados laptop hardver vígan megy. Arról nem is beszélve, hogy elektromos autónál a biztonságot veszélyeztetné ha engednék túlterhelni...

Valóban nem ugyanaz, de a kettő között van összefüggés. Attól még, hogy nem használható ki hosszútávon a Tesla elektromotorjának teljesítménye még nem lehet kijelenteni, hogy "orbitális baromság kiadni egy gépet olyan hardverrel aminek a teljesítménye nem használható ki."

Attól hogy folyamatosan nem használható ki az i9 teljesítménye még van értelme i9-es procit rakni a gépbe, mert app indításkor/videó fájl importkor/stb. esetben még látszani fog a plusz teljesítmény.

A problémát megértem és valóban gáz helyzeteket idézhet elő: az i9-es valószínű jobban melegedik, mint az i7, emiatt az is előfordulhat, hogy akinek hosszú távú teljesítmény a fontos, annak jobban megéri az i7-est vennie.

+1
De azértsem hagyom abba az autós hasonlatot! :-)
Van egy merci és egy teherautó - mindegyk 500LE teljesítményű.
Ki az okos, ha eltéveszi melyikkel kell sittet szálítani, melyikbe nem szokás malteros ruhába beülni, vagy mikor illik nyafizni, ha nem megy kétszázzal? Ez az így jártunk meg az aszittük esete. Nincs itt semmi látnivaló! ;)

Jó hasonlat. Itt pont arról van szó, hogy az Apple mercit árul azzal a jeligével, hogy ezzel jó sok sittet lehet elszállítani. :)

Csak megérte küzdenem! :-D
Ez nem az Apple hibája, hanem a hiszékeny vásárlóké. Így járt a lányom is a zájfónjával. Csak egy kérdése maradt: Hogyan lehet ezzel zenét hallgatni? Hát pénzért. :)

ugyanúgy, mint bármilyen más telefonon: spotify / youtube vagy ha saját mp3-at akarsz hozzáadni: iTunes > File > Add to Library

> Csak egy kérdése maradt: Hogyan lehet ezzel zenét hallgatni? Hát pénzért.

Hát no offense, de ezek szerint jobban járt volna ha inkább a Google-t kérdezi.

Sokkal okosabb volt. A google mellett inkább olyanokat kérdezett meg, akik zenehallgatásra használják. ;)

Csak egy poént írtam, nem egy történetet, mert az másról szólt.

Amúgy az autós hasonlat nem is rossz ide. Pont mostanában hallottam, hogy a bikaerős utcai autók legnagyobb része nem alkalmas pályázásra, 1-2 kör után túlmelegszik mindenük, és ha a tulaj kinyomja a szemét, akkor másnap viheti szervízbe - trélerrel.

Vagy az autószerelőm szerint nem érdemes a legnagyobb turbós motorral venni az autót, mert a többi alkatrészt a középgazdaságos motorhoz méretezik benne, és folyton szét fog esni. Kivéve amit eleve izomautónak terveztek.

Még a Lamborghini-k sem igazán alkalmasak pályázni. Egyedül a Porsche és a Ferrari az ami valódi utca versenyautókat gyárt, azokkal tényleg lehet pályázni - bírják.

Hasonló ehhez az esethez, hogy ott a lóerő a prociban, csak épp nem lehet használni. Még az is hasonló, hogy az Apple árban ott van, hogy a user elhiszi, hogy a legjobbat kapja, aztán meg mégsem. Hasonlóan a kigyulladó Lambókhoz.

Számomra egyébként nem a csámcsogás miatt érdekes ez a hír, hanem inkább elgondolkodtató, hogy néhány éve még valamelyik Mac hőmenedzsmentjéről ódákat zengtek, ma meg ugyanazon cég terméke bukdácsol.

Azért éri meg kiadni érte egy milka fölött, hogy megkapd a fanboy életérzést. Ezt nem tudhatod, míg át nem élted. Persze én sem éltem át :D Nem is fogom, ha ennyi pénzem is lesz gépre egyszer valaha, akkor sem Macet fogok venni. Proliság, de ez van.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Dehogy éri meg! Itt arról van szó, hogy az Apple huszárok egy részének a zsebében kinyílt a bicska a 300 dolláros feleslegesnek látszó processzorupgrade miatt. Vannak értelmes Apple felhasználók, akik ki merik mondani, hogy elég. Nekik már nem lehet lenyomni a torkukon a 300 dollárt sem, nem hogy az 1000-et.

Meg vannak a fanboyok ^^^^^

A félnótás feljebb pedig azt nem értette meg, hogy senki sem mondta neki, hogy MacBook-ról kell váltania, hanem az az üzenete ennek, hogy felesleges a legerősebb processzorral megvenni a MacBook-ot, mert nem jár jobban a drágábbal.

--
trey @ gépház

a félnótás pont ilyen szempontok alapján állította össze a saját macjét is, ettől függetlenül nem nagyon látom értelmét, hogy csak egy gyártóba állunk bele folyamatosan olyan dolgok miatt amik a többieknél is jelen vannak.

a billentyűzetnél nem is mondtam semmi rosszat, mert az nagyon gáz.

Idézet:
Az hozzátartozik a képhez, hogy a Premier Pro elég hulladék egy termék, ezért is használnak sokan Mac-et, mert azon van Finalcut:

https://www.youtube.com/watch?v=wFIw0qVt8CA

Nyilván a melegedésen nem segít (bár az furcsa, hogy nem pörgött fel a venti). A 4x sebességkülönbségre írtam, hogy abban a premier pro optimalizálatlansága is szerepet játszhat.

Én is dolgoztam ilyen helyen, animációs filmeket, másfél órás mozit tényleg nem renderelnek laptopon.

De utazó bloggerek, újságírók, és számos internetes videós használ ilyet, akik nem minden videót otthon forgatnak, és ugyanakkor fontos, hogy a tartalom a forgatást követően hamar kikerüljön. Ilyenek pl. a TheVR (külföldi bejelentkezéseket ezen vágják meg), Magyarósi Csaba (utazós blogoknál nem is lenne más választása).

És bár az csak egy eset volt, de emlékszem, hogy amikor a filmes cégnél dolgoztam, és egy 20 perces rövidfilmet készítettünk, akkor azt valamiért egy HP Pro laptopon vágták, renderelték. Pedig bent volt a stúdióban a munka az asztali gépek mellett. Mondjuk tudom, hogy azon a laptopon úgy fért el a beépített képernyőn a 4K tartalom 1:1-ben, hogy tőle jobbra még egy kis sávban írt plusz adatokat.

Kezdésnek itt egész érthetően elmondja az úr, hogy mi a gond. Ezért az árért valóban vannak használhatóbb megoldások.

A hasolnó alakok akkor sem voltak szimpatikusak, amikor mennybe magasztalták a kütyüket, de most hogy szidják még ellenszenvesebbek.

+1
--

Engem szimplán irritál ez a stílus, eltekintve az igazságtartalomtól :)

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Ahogy nézem neki nem az a fő baja az iphone-al, hogy már nem olyan jó mint régen, hanem hogy az androidos haverjai előtt nem tud villogni a kijelzővel-sebességgel-pinarózsaszín árnyalattal :)

Nekem, kívülállónak, úgy tűnik, hogy az Apple nem nagyon változott, csak Jobs rettentően jól el tudta adni ugyanezt a szart...

+1

A legtöbb felhasználó pedig inkább rajongó aki SJ-ben talált egy apapótlékot. Ránézésére a hazai rajongók vezérei is ilyenek. Magyarosi és Handrás. Ezeknek az embereknek kell mindig valaki akiért rajonghatnak. Handrás kezd beleszeretni Elon Muskba. :)

+1

Az Apple korul volt egy nagy hype, ami sok embert vonzott. Most hogy ez a hype lecsengett, szallingoznak is el az emberek. Nagyon jo pelda erre Magyarosi es Handras.

Eléggé károsak is (voltak) az IT egészére nézve, ahogy az Apple is.

Szerintem egy időben technikai értelemben egész korrektül összerakott gépeket adtak. Persze jócskán túlárazva. Van egy lassan 10 éves MacBook Pro-m, csak pattintani kellett rá egy uborkát és azóta örömmel használom mindig. Még az akksija is a mai napig használható, simán ki lehet menni vele a WC-re videókat nézegetni meg Hup-ra kommentelni :-)

Ezzel egy picit vitatkoznék: volt egy 2009-es Mac Minim meg van egy early 11-es MBP-m. Amikor vettem a notit, akkor ár/érték arányban messze jobb volt, mint a többi elérhető gép.

Most viszont olyan limitációi vannak az Apple notiknak, hogy nem igazán vennék még egyet. (Mondjuk elnézve, hogy mennyit használom a notimat, igazából lehet jobb lenne eladnom és vennem helyette egy tabletet).

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> Mondjuk elnézve, hogy mennyit használom a notimat, igazából lehet jobb lenne eladnom és vennem helyette egy tabletet

Egyébként +1, erősen gondolkodom rajta, hogy a pár éves MBP és belépőszintű iPad Pro be lesz forgatva egy új, izmosabb iPad Pro-ba

Jó, hát a reklám az reklám :)

Jo draga ipari hulladek ...

Mondjuk hulladéknak azért erős nevezni, de szerintem is túlárazott. Ráadásul per pill. nem tudjuk, hogy alma féle ház design-e a probléma, vagy az intel proci termel több hőt, mint amit előzetesen jeleztek a tervezési fázisban, így maradt a szoftveres javítás.

Úgy érted, hogy a tesztelési fázis kimaradt, illetve sok ezer dollárért a vevőkre hárul?

--
trey @ gépház

Hát, nagyjából :)
Csak elgondolkodtam azon, hogy kb. áprilisi hír, hogy az Apple 2020-tól Intelről saját tervezésű processzorra vált. Gondolom nagyon meg lehetnek elégedve a partnerrel, ha ilyesmit lépnek...

Egy kicsit utána nézve az adott processzoroknak, élből nem értem az i9 választását. Perszer tudom, hogy jó ha 100 vásárlóból 1 (se) fog utána olvasni.

https://www.cpubenchmark.net/compare/Intel-i7-8850H-vs-Intel-i9-8950HK/3247vs3246

Nem akarják a intelt gazdagítani, meg ez ilyen NIH szindróma, elhiszik, hogy ők jobbat tudnának csinálni.

Ez kb a felelősség áttolása a mostani hibákért. Majd pedig bekúrnak egy rebrandelt procit amiben lesz valami kis lock.

Saját fejlesztés lesz, nem vásárlás.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2018-04-02/apple-is-said-to-plan-move-from-intel-to-own-mac-chips-from-2020

Többek között az a gondjuk az Intellel, hogy elérte a jelenlegi technológiai limitet, ezért gyakorlatilag egy helyben topog, nem igazán látszik az előrelépés.

Másrészt nem hiszem, hogy csak felelősség áttolásról szól, mert nemrég jelentették be azt is, hogy az új 5G-s modem csipeket már nem az Intel fogja szállítani.

Ha saját chip-jeik lesznek, akkor már az Intelre nem fognak tudni mutogatni hiba esetén. Marad majd az, hogy a felhasználó nem úgy használja a gépet, ahogy azt az Apple mérnökei gondolták. Viszont nyereségként könyvelhetik majd el, hogy a hackintosh korszaknak vége lesz.

Nem csak az i9 melegszik, -az csak a jéghegy csúcsa (micsoda képzavar :) )-. Az i5 és i7 teljesítményét is visszaveszi a pro rendesen.

Széteső billentyűzet, túl sok hőt termelő (és ezért leszabályozott) proci, plusz ~2 év késéssel kaptad meg a 32 gb ramot. Nem nevezném a mobile computing zászlóshajó, fáklyavivő termékének.

--
debian,libreelec,openmediavault,ubuntu,windows,arch,lineageOS
zbook/elitebook/rpi3/nexus5_hammerhead

Alap orajelen "throttling" = ipari hulladek => nalam ez tuti az!
Ha megvettem volna, bepereltem volna oket ez 1000%.
Penzt vissza!

Arra tippelek hogy a GPU gyorsítás jobban megy a Gigabyte laptopon (NVida csippen). Ez nem ment semmit se, de lehetséges magyarázat a tényleg komisz különbségre.

És ha igen, akkor egy ilyen csinos, praktikus, könnyen hordozható kis kiegészítővel fokozható az élmény: https://petapixel.com/2018/07/12/apple-and-blackmagic-teamed-up-on-an-external-gpu-for-the-macbook-pro/

"Könnyen hordozható" :D

Tuti árulnak hozzá csinos hátizsákot is.

Több órás 4K videót nem laptopon kell encódolni. Arra vannak a munkaállomások.
Fejlesztőként, amikor 2-3 percenként fordítok egy projektet és a fordítási idő 20-30 vagy 10-15mp. Az nem mindegy és amíg gépelek van ideje hülni a gépnek. Nekem ez a probléma nem okozna gondot. Az árazása inkább...
Egy laptopot nem arra terveznek, hogy 45W CPU + 45W GPU egyszerre hőt termeljen perceken, órákon keresztül és azt el is tudja vezetni. Erre már asztali gépnél is lassan vízhűtést használnak.
Pillanatnyi terhelésnél viszont igen is jó az a 4.8GHz-es turbó módja az i9-esnek.
De lehet, hogy én értem félre a piacot és az 1.8kg-os gép arra való, hogy meghazudtoljon egy 10-20kg-os asztali gépet.
Én azt mondom, hogy a tesztben van a hiba, nem a hasonló gépekben.

Az meg kizárt, hogy a Aero 15x csak a CPU frekvencia miatt lett volna 6x gyorsabb. A macbook is csak 2.2GHz-ig vette vissza magát, ennél alig 2.5x tudna gyorsabban futni. A 6x-os szorzó teljesen másból adódik.

Ez komoly hogy azt mondod hogy ne legyen arra használva amire való, ne járjon a proci mert vigyázzunk rá? Akkor miért adsz érte pénzt? :)

"Egy laptopot nem arra terveznek, hogy 45W CPU + 45W GPU egyszerre hőt termeljen"
Van akinek ez sikerült...

"Erre már asztali gépnél is lassan vízhűtést használnak." 90W TDP-re? Annyit még egy rendesebb proci is megeszik, GPU-ból meg ennek sokszorosa is megy léggel.

Tökmindegy milyen nehéz a gép nem kéne olyan procit belerakni amit nem tud hűteni ilyen gagyi konzumer gépek szoktak ilyenek lenni, egy elvileg üzleti géptől ez nagyon gáz.

Van olyan proci hozzá. Az alap model valószínűleg kevésbbé melegíti túl a rendszert. Ha renderelsz, nem is lassabb.
Na de szerkesztés közben? Amikor videóra effekteket teszel és ez pillanatnyi terhelést okoz? Amikor xcode fordít? Számtalan olyan munka van, amikor áldás, hogy pár másodpercre fel tud pörögni a processzor.

Mobiltelefonba se viccből raknak gyors és lassú magokat. Egy mobilban az 99.9%-ban a lassú magok dolgoznak, de amikor rákattintasz a hup.hu-ra a böngészőben, akkor a gyors mag azt megoldja pillanatok alatt, utána aludni megy.
Nem szeretnél olyan telefont, amiben ez a lehetőség nincs meg.

Ha napi 10 órát videót exportál az ember, akkor vegyen alap procival gépet, de ha 10 órát vágja a videót és 20 percet(40) exportál, akkor vegye az i9-est.

Arról meg nem a laptop gyártók tehetnek, hogy az intel 4 év alatt nem fejlődött semmit az 1Wattra jutó teljesítményben.

Egy laptopot nem arra terveznek, hogy 45W CPU + 45W GPU egyszerre hőt termeljen perceken, órákon keresztül

Oké, de miért nem? Azt írja a https://www.apple.com/macbook-pro/, hogy "Build code, run multiple virtual machines, and see your work take shape — faster than ever before." meg "Edit multicam projects in Final Cut Pro X with up to nine streams of full-resolution 4K video on the 15-inch MacBook Pro.2", és "Experience smooth real-time performance when rendering 3D models in Cinema 4D."

És nem írják hogy tarts magadnál fagyasztott haszonállatot. Vagy hogy tíz percnél tovább ne tartson a meló.

Bár most már kíváncsi vagyok hogy az XPS visszafogja-e magát rendereléskor, mert gyanús hogy igen, csak akkor nem volt kedvem kisasolni.

Én anno néztem teszteket, a jelenlegi ASUS N752VX és egy UX501VX között teljes CPU terhelésen nagyjából az a különbség jött ki, hogy a laptop háza az N752VX esetén ~30 fokos, az US501VX esetén meg 50 fokos... egyszerűen az UX501VX annyival kisebb és laposabb, hogy nem fért bele korrekt hűtés.

Te nagyon el vagy tévedve...

Ezt a vasat SZÁNDÉKOSAN azzal adják el PROFIKNAK, hogy a 4k-s videóikat tudják rajta vágni*, útközben. Igen, ez ma, a profi, hivatásos jútyúbosok korában baromi nagy igény. Sőt, enélkül nem létezne a "műfaj", vagy legalábbis nem 4k-ban. Az összes utazós vlogot este a hotelben vágják meg laposon és megy fel azonnal.

Más laptop gyártóknak sikerült megugraniuk a lécet, az almának nem. Lehet más a vastagság, más a hűtés, de tök mindegy. Amivel eladják az almás vasat, azt nem tudja normálisan, csak béna szerencsétlenkedéssel.

>Az meg kizárt, hogy a Aero 15x csak a CPU frekvencia miatt lett volna 6x gyorsabb. A macbook is csak 2.2GHz-ig vette vissza magát, ennél alig 2.5x tudna gyorsabban futni. A 6x-os szorzó teljesen másból adódik.

Amikor félmillió - egymillió forint között megveszed a piac egyik legdrágább modelljét, amit azzal adnak el, hogy szabadon tudsz rajta 4k videót vágni*, meg hogy "just works", akkor a kutyát nem érdeklik az okok.

Az egyetlen legit érv, hogy macbookon a többség nem az adobe cuccát használja, a Final Cutot viszont ugye nem tudod összehasonlítani más vason... Illetve pl. a Magyarósi Final Cuton dolgozik, ahhoz kell a gép alá rakni a mirelit csirkét, szóval azzal is gond van.

* az alma oldaláról másolom:
A 15 hüvelykes MacBook Prón többkamerás projekteket szerkeszthetsz a Final Cut Pro X-ben akár három teljes 4K felbon­tású videostreammel

"Sőt, enélkül nem létezne a "műfaj", vagy legalábbis nem 4k-ban. Az összes utazós vlogot este a hotelben vágják meg laposon és megy fel azonnal."

Nagyon mondjuk nem hiányoznának...
--

Videót vágni és exportálni nem ugyan az. Magyarósi is 4-8 órát vág egy videót és 20 percet exportál.
Nem hiszem, hogy a -10 perc exportálásért 4kg-os gépet cipelne magával. Vágás nem lenne gyorsabb azon se.

Nem vagyok képben melyik gépeket érinti, de ezen felröhögtem:

https://youtu.be/_Cb_9RK9dQg?t=453

Kiegészítés: egy X201-esen dolgozom, ez is épp most hűtés problémás, cserélnem kell a pasztát-ventillátort, remélem csöveket nem, de ez egy 6-8 munkaévet megélt gép.

Sajnos szerintem nem annyira vicces!
Ez egy tendencia.
Nezd meg pl. az uj AMD B450-es alaplapok(amik meg nem jelentek meg) VRM huteseit.
Kabare!
A VRM hutesek egyre rosszabb evek ota!
Szandekosan terveznek "gagyi" termekeket!
Csak a draga mobokon van/lesz csak normalis VRM hutes es ez nagyon durva.

Nekem vicces, mert nekem az és kész :). Nem röhögök azon aki megszívta egy ilyen géppel, az előadásmód volt vicces.

Az X201-esem után mobilitási igényem csökkenésével átváltok amúgyis asztali gépre, szerintem nagyon nagyon sok olyan felhasználó van, akinek a mobilitás nem szükséges, csak úgy gondolják, a laptop is jó mindenre, közben nem. Aksi és hűtés elsődleges tervezési elveket ír át egy laptopnál egy asztali géphez képest, ez van. Aztán persze van amikor durván átírja, lásd fenti példa.

Azt mondod, hogy nem vicces, hogy fagyasztott csirkét tesz a laptopja alá, hogy gyorsabban végezzen a rendereléssel? Szerintem ez vicces :D

--
trey @ gépház

Meg az a vicc, hogy már évek óta adott a probléma... Eleve 45 max 55W TDP-s CPU-t tettek eddig max egy laptopba úgy egyáltalán... Már akkor is küzdelem volt a hűtés, és az még normális gépházat kapott... Igaz azok rendes workstation laptopok. Erre egy ekkkora házba beletesznek egy 45W-ost.

A fizikát nem lehet megerőszakolni, ezek mégis megpróbálják, aztán jól besülnek... Én nem is értem, miért lett ennyire elfogadva, hogy throttlingol egy proci.

Egy masik laptopnal tesztben lattam, hogy a komolyabb, i7-es proci, bar agyon volt trhrottle-olva, sokkal jobban teljesitett, mint az alacsonyabb kategorias i5. Azaz en elfogadom, hogy valoszinuleg (fogalmam sincs, hogy ebben az esetben ez fennt all-e egyaltalan, csak latom ertelmet) megeri magasabb kategorias procit belerakni, meg akkor is, ha a teljes kapacitasan nem tud sokat mukodni. Azaz nem biztos, hogy fizika megeroszakolasa es besules tortent itt.

Csak az a gaz, hogy nincs hivatalosan feltuntetve, hogy az i9 mennyire van visszafogva, es az egysegsugaru juzer a szamokra veri a nyalat, szerinte i9 az i9, ugyanaz, mint desktopon, ezert lesz atveres szagu...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

"hogy az i9 mennyire van visszafogva"

Az a gáz, hogy annyira, hogy ugyanabban a taszkban a 2017-es, i7-es MacBook gyorsabb, mint a 2018-as, i9-es MacBook. Pedig, gondolom, az i7-es is throttlingol.

https://www.flickr.com/photos/h_u_p/42582853075/

Erre adj elfogadható magyarázatot.

(Tudom, tegyük fagyasztóba. Annak is ott az értéke (Freezer), btw. A Windows gépé is, de azt hagyjuk is figyelmen kívül. Tök más liga.)

--
trey @ gépház

>Tudom, tegyük fagyasztóba.

Hát Matyikám, ezt le kell fagyasztani! :DDDDD

Teljesen logikus. Az i7-es is leszabályoz, de kevésbé, az i9-es ugyanolyan elégtelen hűtés mellett még jobban melegszik, még jobban leveszi az órajelet. Plusz az i9 sok szálon erős, egy szálon adott esetben lehet gyengébb, mint egy erősebb i7-es. Plusz az ilyen videórenderelésbe belesegíthet a GPU is.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Igen és ezt hívják nem 300 dolláros upgrade-nek, hanem dizájn fail-nek.

--
trey @ gépház

Az már inkább szánalmas kategória. Ha egyszer nem bírja a vas, akkor nem bírja. Meg elég megkérdőjelezhető fagyasztani, vékony ház, csomó ragasztás van belül, pára csapódik ki. Olcsó tesztgépnél megérteném, de egy ilyen Mac egy kicsit drága ehhez.

Egyébként erről az Macbook Pro i9-es throttlingról most csináltak stream videót Linusék is, extrém terhelésen (Prime95 FFT teszt) 3-5 mp. alatt lép fel throttling, életszerűbb workloadnál (videó renderelése) kb. 1 perc.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Édes istenem, az öltönyös-nyakkendősöknek eddig tartott, amíg rájöttek, hogy throttlingol. Az i9 egy elég bika proci, asztali gépbe, meg esetleg vaskosabb workstation laptopba való (a 45W TDP-s mobil változat), nem papírvékony Macbookba, meg ultrabookokba. Utóbbiakba az ultralow voltage U-s procik valók, de sokszor már ilyen 7-8. genes i7 U-s procik is throttlingolnak, hiába csak 15W TDP-sek, ha nincs normálisan megoldva a hűtés, akkor vissza fogják venni melegedés miatt az órajelet.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

A videóban elhangzott, hogy nem maga a throttling a probléma, amit itt felemlegettek, hiszen más laptop is throttlingol. Hanem a throttling ezen elfogadhatatlan (értsd: pofátlan) ___mértéke___.

--
trey @ gépház

A throttling a legcsekélyebb mértékű előfordulásban is elfogadhatatlan. Itt meg csak azért volt még nagyobb a mértéke, mert minél erősebb a proci, annál jelentősebben jelentkezik. Nincs ezen mit csodálkozni, nem az Apple tehet róla, így működik a fizika, egyre inkább vékonyítanak mindent, ami tényleg állati elegáns, meg coolnak és futurisztikusnak néz ki (ahogy a káva nélküliség kijelzőknél), de a hűtésnek nem marad hely (meg ha olyan mértékig vékonyítják, akkor a csatlakozóknak, akksinak se lassan).

Sok marketinges meg nyomni szokta a kamu dumát, hogy nem baj, hogy throttlingol, azért néha jól jön az erősebb proci, mondjuk képszerkesztésnél, amikor egy-egy műveletnél felpörög a proci, de olyan rövid időre, hogy nincs ideje annyira felmelegedni, hogy throttling lépjen fel. Ez még valahol igaz is, de az összes felhasználási use case közül ez csak egy lehetőség. Közben meg az igazság az, hogy az ilyen procik nem valók ilyen vékony gépekbe, akinek számítási teljesítmény kell, hordozzon szépen sok kilós workstation vagy gamer laptopot batár töltővel, vagy a hóna alatt asztali gépet. Az ilyen vékony gépek nem komoly munkára valók, hanem sokadik gépnek ilyen ultraportable üzemben netezni, e-mailt és piszkozatot írni, zenét hallgatni, filmet nézni, erre meg a 15W TDP i7 U-s procik is overkill szint (meg a 16 helyett a 32-128 GB RAM). Ahova teljesítmény is kell, oda fő gépnek rendes gépet kell venni, lehetőleg desktop gépet.

Egyébként meg az i9 egy annyira bika proci, hogy ha nem is throttlingol, a legtöbb ember és szoftver nem tudja kihasználni az a rengeteg magot, brutális mértékű cache-t még desktop gépben sem. Persze, értem én, hogy az i7 nem menő, hogy már van i9 is, meg jól mutat a task managerben látni a brutálisan sok magot, meg csodálgatni a szintetikus benchmarkok eredményét, de van, aki nem csodálgatni, hanem használni veszi a gépet.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

"coolnak és futurisztikusnak néz ki"

Cool és futurisztikus csak addig, amíg nem kezded el használni... utána már hot és futurisztikus. :)

"nem az Apple tehet róla [...] egyre inkább vékonyítanak mindent"

:D

--
trey @ gépház

Ezt úgy értettem, hogy nem csak ők vékonyítanak, hanem bármelyik ultrabook gyártó. Annyiból tehetnek róla, hogy a saját csapdájukba esnek, annyiból nem, hogy a trend miatt kényszerpályán vannak.


No keyboard detected... Press F1 to run the SETUP

Szóval nem ők kezdték? Akkor nem ők voltak az elsők? Ez lehetséges? :)

Szegény, ártatlan cég. Gyárt egy műszakilag megerőszakolt valamit, amit több ezer dollárért kínál és a végén kiderül, hogy még csak nem is nagyon tehet róla. Mert mások is. :(

--
trey @ gépház

a lenovo is csinálja, még sincs cikk tele a fikáddal benne. :(

Mert pl a levonók feleannyiért kevésbé szarok? Meg normális OS-ek mennek rá?

Fun-fact:
Linux Creator Linus Torvalds: I Love My MacBook Air!
-
The Linux Foundation, its executive director, Jim Zemlin, has declared 2017 as the «year of the Linux desktop» but ironically this announcement has been made using a proprietary desktop operating system (Mac OS X). What's even more sad, as Linux community has noticed already, it is not the first time for Jim who doesn't use what he actually promotes being a head of the most important organization behind Linux. - via

normális os-ek mennek rá? pl MacOS megy rajta? mert MacBookon megy nativan a Windows és Linux is.

https://www.argep.hu/product_2529019.html

jaja, fele annyi!

linkkel alátámasztott érv! köszi :)

Szívesen kárörvendenék, ha a t470p thinkpademen nem kellene cpu frekvenciát állítgatni, hogy ne throttlingoljon pár perc után. Sajnos már teljesen általános lett a kinézet és vékonyság hajszolása a használhatóság kárára, persze ebben legnagyobb sara a hullámot elindító és középpontba helyező Applenek van.

Szoval a tobbi gyarto _nem_ masolja az Apple-t, mikozben masolja az Apple-t.

Dontsuk mar el vegre :)

Ki mondta, hogy nem másolja?

Más apple haterek, akiknek a véleményét most rád projektálja, csak hogy beléd köthessen.

Ugy latom valahol hiba van a Matrixban...

:D

We need to go deeper!

De, sajnos másolják.

A legutolsó használható billentyűzetes laptopom a 2-vel ezelőtti, 2011-es HP 8440p.
Azóta volt egy HP 840G1, most van egy HP840G4. Idióta apple billentyűzet alakkal. Sokkal rosszabb használni. De legalább szép, vagy valami.

Évek óta folyamatosan jönnek az ilyen és ehhez hasonló dolgok az apple termékekről.
Azért az "antenna gate" se ma volt. Tudjuk, hogy minden csak nem prémium kategória. Tudjuk, hogy olyan bagatel hibákat produkálnak, amiért más gyártó termékeit egy tesztoldal simán lepontozna a béka feneke alá. (de elnézik az apple-nak mégis a kínai gyártó szintet) Tudjuk, hogy aki apple hívő az úgy se látja az almától az erdőt, mert ha ki mered mondani objektíven, hogy közép kategória arany áron, akkor egyből hater leszel. Aki ilyen ár/érték aránnyal apple cuccokat vesz, az éljen együtt ezekkel, mert megérdemli. Ha fagyasztott csirkét kell alá tenni, akkor keresse fel a tesco mirelit osztályát és kész. Világosan megmondja egy "hater", hogy gyerekek ez parasztvakítás cirka egy évtized óta. Ha benyaltad, így jártál. Vegyél normális vasat. :)

-42-

> Tudjuk, hogy minden csak nem prémium kategória. Tudjuk, hogy olyan bagatel hibákat produkálnak, amiért más gyártó termékeit egy tesztoldal simán lepontozna a béka feneke alá.

Mi lenne, ha elszakadnal a XX. szazadi felfogastol, es nem az eszkozoket kulon kulon nezned, hanem az okoszisztemat egyben vizsgalnad?

Tudod, mostmar a XXI. szazadban vagyunk, abban a szazadban, ahol a Microsoft meg a Google is belatta, hogy az egesz platformot az ellenorzesuk alatt kell tartani, ha legalabbis megfelelo user experience-t akarnak adni a felhasznaloknak. Es akkor meg nem is beszeltunk a _jo_ user experiencerol.

Persze van aki heterogen kornyezetben hakkolgat, vagy manualisan csinal olyan dolgokat, amik jobb helyeken regesregen integralva, automatizalva vannak( We call this principle Plug and Play. Or at least, Microsoft calls it that because it hasn't got it yet. In the Mac world we've had it for so long we didn't even think of giving it a name). De azert azt ne tekintsuk mar normalisnak.

Pl. a fentebb linkelt Magyarósi (a hazai fantábor egyik arca, ugye) évek óta ekézi őket a bugzó szinkronizáció és felhős szolgáltatásaik miatt, ami erősen megkeseríti a munkáját.

A Plug & Play poént el lehetne sütni visszafelé is, Google vs. Alma fronton a felhős cuccaikkal.

Tökmindegy mivel akarod mosdatni a szerecsent, ha az airdrop csodájuk nem működik, vagy a macbook alá kell kell tenni a fagyasztott csirkét, jelen esetben már édes mindegy :)
Az meg megint másik kérdés, hogy a cikk amihez kommentelünk nem az ökoszisztémáról szól hanem egy vasról, plusz azt se hagyjuk ki, hogy az ökoszisztémát vasak is alkotják :) És nagyon frankó ökoszisztémát kapsz idióta hibákkal megvert iphone vagy hűtőben renderelő macbook-al, szakadozó airdrop-al :D
És biztos remek vásárlói élmény, hogy az 1000 dolláros telefonod csak akkor tudja a gyorstöltést, ha veszel hozzá külön töltőt ami tudja is :D

Hagyjuk már a rizsát :D

-42-

Nálam és a környezetemben senkinek nincs problémája az AirDroppal, szóval talán túlzásba vitted az agyatlan trollkodást. "::D:D:D:D:D:D:DD:D:D:D:D:D:D:D:D:D:D:DD:D:D"

Életedben egyszer láttál egy Magyarósi Csaba adást, és azóta senkinél nem működik szerinted az AirDrop. Ennyi erővel valószínűleg homoszexuális vagy, hiszen biztos találnék körülötted embert aki szerint az vagy.

egyébként ki a faszom az a magyarósi csaba, akit itt emlegettek?

eddig én is eljutottam, "ki az" alatt azt értettem, hogy miért relevánsabb az ő véleménye, mint ~bárkié?

lásd ezt:
> Magyarósi [...] évek óta ekézi őket a bugzó szinkronizáció és felhős szolgáltatásaik miatt

nekem évek óta tökéletesen működnek a szinkornizációs és felhős szolgáltatások. ha Csabának nem, akkor a supportnak kell megküldeni a videót, nem a youtube-nak

"akkor a supportnak kell megküldeni a videót, nem a youtube-nak"

Jó, de abból nem lehet megélni.

Megnéztem. Viszketni kezdtem. :/

Na jó, ez kicsit gonosz volt, de mindegy.

Komolyan mondom, egy Dell Precision és Edius kombóval királynak érzem magam az Mac Pro-s balf@szkodók mellett.

Hevi kolléga után, szabadon:

Szóval a works4me mégis csak valid érvelés?

Döntsük már el végre :)

treynek mar bejott az ubival kapcsolatban :)

Érdekes asszociáció mac-ről a homokosokra. :)

gondolom sejted, hogy írhattam volna akármi mást is. viszont sajnálom, hogy a lényeg nem jött le.

Mármint az, hogy neked, meg pár haverodnak működik, tehát akkor minden OK?
Mert közben a net dugig van ilyen jóféle tanácsokkal a nem létező problémára: https://www.imore.com/how-to-fix-airdrop-iphone-ipad
Mint a legsötétebb windowsos/androidos időkben, indítsd újra a telefont, kapcsolgasd a hálózatot ki-be, stb...

Nem, nem ezt mondtam. Nagyjából 15-20 ismerősömmel használom Aktívan és soha nem volt vele semmi gond.

Tehát ezek után kijelentenéd, hogy senkinél sem működik és szar?

Mert oké, olvasom, hogy valakinél nem jó, de én ilyet még nem tapasztaltam sem a saját bőrömön, se az ismerőseim/munkatársaim nem számoltak be nem működő AirDropról. Így elég nehéz fikázni meg szarozni innen nézve valamit ami azóta működik jól nálam, hogy bemutatták.

>senkinél sem működik
Én ilyet sehol nem jelentettem ki, szerintem strogg se így gondolta (de majd ő megmondja).

>Mert oké, olvasom, hogy valakinél nem jó
Ez a "valakinél nem jó" legalább annyira bagatellizálása a problémának, mint a "senkinél sem működik" a túloldala a lónak.

+1

semmi baj az AirDroppal, ma is hasznaltam nem egyszer!

(Na jo, egy dolog zavar. Nem tudom, hogy hogy kell desktop Safaribol AirDropon keresztul atkuldeni egy oldalt telefonra. Nyilvan tudnam workaroundolni azzal, hogy megkeresem az oldalt a telefonon, mikor uj tabot nyitok, a laptoprol, de azert az nem az igazi 100+ tab eseten a 4 eszkozom kozt (MBP, MBA, iPad Pro, iPhone)).

> Nem tudom, hogy hogy kell desktop Safaribol AirDropon keresztul atkuldeni egy oldalt telefonra.

Safari > Share menü > Airdrop

Ez nem megy?

ki mondott olyat, hogy senkinél nem működik? Jesszusom. Szövegértés?
Képzeld nekem is van mac-es ismerősöm, és van aki szidja van aki nem. Éppen ki fut bele valamibe avagy sem.

-42-

Életszerű, hogy valaki 5K-s videót akar 4K-ra renderelni egy 15"-es kijelzőn legyen bármekkora is annak a felbontása?

igen

ha az a kérdés, hogy ugye ez nem átlagos felhasználás, akkor igazad van

Érdekes dolgot találtam, lehet hogy menthető a gépezet: https://www.youtube.com/watch?v=hdTsra-uLBI

Veszek egy zsírúj gépet, aztán szétszerelem, összerakom rendesen és akkor lehet használni... Valahol hallottam már ilyesmiről. Nem a 90 előtti Daciákra javasolták ugyanezt? :-)

jelenleg is lehet használni. bullshitet kommenteltél. :(

Ne legyél szomorú :(

csak túl nagy a fagyasztott csirke igénye ;(

Már akkor is az Apple-t másolták :D

Ráadásul ez i5-ös.

i7-es, az imac i5-ös. Különösen vicces nézni, hogy azok akarnak most vastagabb és jobb hűtésű gépet, akik pár éve még elélveztek rá, hogy milyen vékony, milyen szép, és bezzeg a többi cég nem tud ilyet.

Egy másik tesztben Canon C200 4k > h264 export (4m 54s):
- i9 + Premier: 28:42, Final Cut: 07:02, Davinci: 09:09
- i7 + Premier: 38:47, Final Cut: 09:02, Davinci: 10:22

Ez alapján nem tűnik olyan rossznak a helyzet, hozza a i9-által nyújtott pluszt.

Saját magához mérve igen (azonos modell másik cpu-val), de a throttling miatt messze elmarad az i7 és i9 szerelt változat is attól, amit ki lehetne hozni ezekből a procikból jobb hűtéssel.

Power G-vel is ilyen sok gond volt?
--
https://www.digitalocean.com/?refcode=7504fb2af065