Változik a CUPS licence

Címkék

Az Apple bejelentette, hogy a 2.3-as kiadástól kezdve immár nem GPL, hanem Apache License v2.0 alatt lesz elérhető a CUPS:

CUPS License Change Coming

Apple is excited to announce that starting with CUPS 2.3 we will be providing CUPS under the terms of the Apache License, Version 2.0.

For more information about the Apache License, Version 2.0, please see the Apache Software Foundation licenses page.

Hozzászólások

Mókás lesz, ha ezt is forkolják... És majd lehet találgatni, hogy az ember kedvenc disztója vajon melyiket választja.

Értem én, hogy mik az Apple motivációi, de nem örülök, a kódminőség látja kárát hosszú távon valószínűleg. (véleményem szerint)

nem is tudtam, hogy a cups-t az apple csinalta. Mondjuk nem is hasznaltam...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

Ez egy eleg valoszinu motivacio. A GPL-lel igen nagy bajok vannak ezen a teren, faznak is tole rendesen a nagyobb cegek.

Persze szep dolog a megvaltoztatott forraskod visszaosztasa, de hatalmas veszelyeket rejt magaban. Csak egy gyoker kis pelda:
Mondjuk Vargane es Tsa Kft hozzair valamit egy GPL kodhoz. Publikalni kenyszerul valamilyen formaban, azinban semmi lopott kod, semmi sechole, semmi nagy talalmany, amit vedeni kene, semmi rejtegetnivalo. Mindenki boldog. A ceg jofej volt, bekerul az ujsagba, hogy mennyire tamogatja a nyilt szoftvereket. A vevo boldog, kap egy mukodo alkalmazast, amit meg lehet, hogy magaeva is tesz a nyilt kozozsseg, szoval kesobb ingyen kaphat hozza javitasokat. A GPL kod eredeti tulaja is boldog, hiszen ezert (is) csinalta az egeszet.
Ket ev mulva jon Jozsika Bt, hogy o bizony levedette a hatulgombolos for-ciklust Braziliaban, amelyhez nagyon hasonlot lat a hozzaadott kodban. Ugyhogy, kedves Vargane es Tsa Kft, legyenek szivesek befizetni a brazil forgalmuk 3%-at erre a szamlara.

Mondjuk Vargane es Tsa Kft hozzair valamit egy GPL kodhoz. Publikalni kenyszerul valamilyen formaban

ha nem terjeszti, mert csak sajat maganak kell, akkor nincs ez a publikalasi kenyszer. Masfelol, lehet, hogy azzal mar megfelel ennek a Vargane es Tsa Kft, ha bekuldi a patch-et az eredeti szerzonek. Ill. biztos csak a peldad rossz, de egy algoritmust tan meg Braziliaban sem lehetne levedetni...

--
t-systems-es it architect allast keres. Jelige: csak webshopot ne kelljen...

De ha terjeszti is, akkor is csak az ügyfelei számára kell terjesztenie a hozzáadott kódjait, és nekik is csak akkor ha ezt kérik tőle.
Tömeges terjesztésű szoftvereknél természetesen egyszerűbb alapból feltenni a forráskódot mint egyesével adminisztrálni az erre vonatkozó igényeket.

Csak pár példa: az NSA elég nagy Linux felhasználó, mégsem kell közzétennie a saját patcheit. Vagy a Google szerverein levő saját kernel patchek közzététele sem kötelező. Még úgy sem, hogy milliárdnyi ügyfelét szolgálja ki ezekkel a szervereivel. Internetes szolgáltatás igénybevételekor nem jön létre olyan jogi kapcsolat a szolgáltató és ügyfél között amiről a GPL licenc rendelkezne. (Az egy másik licenc lenne, az AGPL).

Mi java fejlesztünk, és a legtöbb könyvtár nem GPL, hanem apache licence alatt van. Ennek az az előnye, hogy nem kell a saját forráskódunkat
GPL alatt kiadnunk csak azért, mert használunk egy könyvtárat. Értem a GPL logikáját, meg is van a helye, de nem mindenhol. Ennek ellenére
bugreportot is küldtünk, meg patch-et is.

Direkt erre találták ki az LGPL licencet. Szép is lenne ha mindent minden Linuxra fejlesztett program forráskódját ki kellene adni. Az OpenJDK licence egyébként GPL linkelési kiegészítéssel. Kívülről lényegében LGPL.

Aki pedig saját kódját adja ki és van egy csöpp esze de nincsenek Google-milliárdjai, GPL licenc alatt adja ki. Úgy pénzért el lehet adni kereskedelmi licenccel is.

Szerintem eléggé egyértelmű. A Google a milliárdjaival vagy hozzá hasonló méretű és vagyonú cég. Ebben a méretben megengedhető, hogy egy nagyvonalú opensource licenc alatt adják ki a fejlesztéseiket, mert máshol úgyis visszajön. Lényegében mindenhol jelen vannak. Sőt az Apache licences kódok terjedésével visszaszorulnak a szoftverszabadalmak. Járulékos haszon.
Egy kisebb fejlesztőcég azonban már nem mondhat le arról, hogy egy nagyobb fejlesztése után közvetlenül is bevételre tegyen szert.

Nincs is ezzel semmi baj. Néhány bohóc van itt mindössze, akinek rögeszméje, hogy ne beszéljük róla ;)

BTW: nyilván azt lehet parodizálni, aki/ami valamilyen. Ebben az Apple-nek elvitathatatlan érdeme van. Mármint, hogy határozottan NEM semmilyen!

Egyébként sem szégyen ez! Jól meg lehet belőle élni. A Múltkor volt a TV-ben a "Hogyan lettem milliomos?" sorozat, amiben egy nőről volt szó, aki azzal foglalkozott, ami másnak büdös volt. Konkrétan a szarral. Mobil WC-k takarításából és kihelyezéséből lett Amerikában sokszoros milliomos. :)

--
trey @ gépház

Ebben egyébként zseniálisak. Szerintem ők is nagyon jól tudták h. mit csinálnak, amikor bepakolták a keynote-ba a "beszélő szart". Azt sem tudom már mikor volt a keynote, de azóta is téma ez a dolog. Hol negatívan, hol pozitívan, de megint az Apple a téma és h. mit csinál.
Tehát abban tök igazad van, hogy abban rettentően jók, hogy érzelmeket váltsanak ki az emberekből. Az, hogy ez negatív v. pozitív szinte mindegy is, mert minden marketingfogás egyik legfontosabb eleme maga a terjedés, itt a beszélő sz.r csak egy eszköz volt, de rohadtul bejött.

Ha ez volt a cél és itt is beszélünk róla, akkor az Apple-fanboyoknak mi a baja ezzel? Számukra kellemetlen a szarukról beszélni? Nem tudnak azonosulni azzal, hogy az Apple marketinggépezete szarral játszatja őket a saját érdekeit kiszolgálandó? Vagy éppen ezzel van a bajuk? Egy pszichológiai elemezést ez is megérne.

--
trey @ gépház

Én őszintén megértem. Az a baj, hogy nagyon triviálisnak tűnik a dolog, és az emoji jellege miatt nevetséges is róla beszélni, de a mögöttes probléma (hogy minden szart (no pun intended) bepakolnak az unicode-ba) olyasmi, amit tényleg nem kéne szó nélkül hagyni. És hát mit lehet tenni, mint minél nagyobb hírverést csapni, és szónokolni az ilyen szarságok ellen.

Élljen! Mostantól pontosan ugyanúgy fogom tudni használni otthon!

... és az most mit jelent?

-fs-
Az olyan tárgyakat, amik képesek az mc futtatására, munkaeszköznek nevezzük.
/usr/lib/libasound.so --gágágágá --lilaliba