Az EU jogalkotásra készül a "jog a javításhoz" témakörben

 ( trey | 2017. július 10., hétfő - 19:54 )

Hogy csökkentse a tervezett elavulás miatt képződő elektronikai hulladék mennyiségét és felvegye a harcot azzal a helytelen gyártói magatartással szemben, ami megtiltja a fogyasztók számára a saját eszközeik javí(tat)tását, az EU olyan jogalkotásra készül, mi legalizálná a javításhoz való jogukat (right to repair) és rászorítaná a gyártókat arra, hogy hosszabb élettartamú és könnyebben szervizelhető eszközöket tervezzenek, gyártsanak. Ez a jogalkotási folyamat jelenleg korai fázisban (nyilvános vita) van, de már több EU-s parlamenti képviselő és szervezet is beállt mögé.

Részletek itt és itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Milyen olyan eszközről tudtok, ahol a gyártó konkrétan megtiltja a javítást? Egyáltalán, van ehhez joga? Olyat láttam már, hogy garancia elvesztésével jár, de olyat,
hogy megtiltja, még nem.

Ha elolvastad volna a hivatkozott cikkeket akkor világos lenne, hogy itt kicsit más dologról van szó:
- A termékeket NE csak márka szervizben lehessen javíttatni, hanem kb bármilyenben, ergo ne legyenek olyan vendor lock-in tényezők, amik miatt 1-1 szervizelést csak a vendor által "támogatott" boltban lehessen elvégezni (hanem akár otthon is)
- A kedves gyártók ne alkalmazzanak olyan technikákat amelyek miatt 1 eszköz javítása többe kerülne mint annak teljes cseréje (pl ne kelljen a komplett board-ot cserélni egy kidöglött aksi miatt).

Mindezt a tervezett elavulás intézménye ellen szeretnék foganatosítani, hogy ne termelődjön annyi szemét 3-4 éves ciklusokban amikor is a felhasználók elkezdik lecserélni "régi" telefonjaikat.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Igen, pont ezért kérdeztem, mert én is így olvastam a hivatkozott cikkben.

Bocsánat, azt hiszem sikerült félreértenünk egymást. Arra próbáltam reagálni, hogy ugyan a gyártók nem tiltják meg azt, hogy javíts 1-1 eszközt, de bizonyos esetekben meglehetősen ellehetetlenítik azt, főleg azért mert plusz alkatrészt beszerezni vagy nem tudsz, vagy csak nehézkesen.
Továbbá nem tudom ide merjem e sorolni a software okozta károkat, ahol mondjuk a gyártó által eszközölt biztonsági intézkedéseket megkerülve lehetne csak 1-1 hibát javítani.
Példa: Én pl pont most szívtam azzal, hogy egy upgrade után a telefonom nem tudott a 12/13as Wireless channelekre kapcsolódni, mert az upgrade csomagban csak a standard US csatornákat hagyták jóvá (1-11). Hiba jelentve, a javítást majd ígérik, de addig meg 1-2 AP-t a mobilom szimplán nem lát.
Ezt ugye orvosolni tudnám gond nélkül egy rootolt telefonon, de egy lockolt bootloaderünél esélyem sincs, amit simán értelmezhetek gyártói limitációnak / tiltásnak.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Részben egyetértek veled, tényleg fura (maradjunk egyelőre ennél), hogy míg a laptopomon rendszergazda vagyok, a telefonomon "nincs rendszergazda", vagyis a szolgáltatók azok részben. Egyedi igénynek helye nincs, és kész.

Viszont, gyártói oldalról nekem semmi bajom azzal, hogyha egy gyártó azt mondja, hogy ez van, én ezt tudom csak garantálni, hogy ha nem tudsz belenyúlni, akkor nem lesz olyan hiba benne, amit te okoztál, de én nem tudom bizonyítani, és önköltségemen javítanom kell.

A megoldás szerintem megint nem a törvényi kötelezés kéne legyen, hanem a piaci igény felmerültére reakcióként egyre több megoldás kéne legyen, de szerintem a fenti problémád 1% alatti érintettségnek örvend a széles lakosság körében, az meg nem túl vastag piac.

Ezzel csak részben értek egyet: Az rendben van, hogy a gyártó védeni akarja magát a user okozta hibáktól, főleg ha azt neki kell majd javítania. Viszont erre meg azt mondom, hogy addig amíg a user nem tud a HW-ben kárt tenni SW-s behatással, addig simán ott van (és volt) a lehetőség a teljes factory restore-ra. Ha ezt megfejelik egy lockolt bootloaderrel (szóval hogy ne tudjam a ROM minden részét szabadon piszkálni), akkor simán megvalósítható az, hogy bármikor vissza tudjak állni a factory default ROM-ra, a HW-t ne legyen jogom alacsony szinten turkálni (és így tönkre is tenni), ha meg valami SW issue-m van akkor vagy nekiállok hackolni, vagy factory reset. Ha ezt még megfejelik azzal hogy a root hozzáférést külön aktiválni kell ((Lineage / CynagenMod ha jól rémlik ugyan ezt a taktikát követte) akkor a legtöbb user még a funkció létéről se nagyon fog tudni, és így még a kevésbé "vastag" piacnak is lehet egy bullet proof megoldást adni.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Itt az a gond, ami volt az Apple általam vélt indoka a háttérkép csere tiltására: csak legyen egy hülye ismerősöd, aki gyárilag root-olt állapotban (bekapcsolva azt, mert aszongyák úgy gyorsabb lesz a teló) elcsesz valamit, már kisebb eséllyel veszel te is ilyen típust. Ezt nem tudod kimagyarázni egykönnyen a zéró türelmű leendő vevőknek. Lásd még "a Zandroid az fagy", mondta az Apple felhasználó, csak hogy tisztában legyünk azzal, hogy kikről, milyen felkészültségű vevőkről, milyen alacsony érdeklődésről, nyitottságról beszélünk.

(Mondom ezt úgy, hogy én nyitottam a hup-on nemrég a gyárilag-rootolt és garancia-és-root topic-ot, sok hasznos info lett ott is a témában.)

Itt nem tudom mennyire releváns a root ténye, mert egy ilyen okos ismerős nem rootolt telefont is szét tud cseszni, és kb ugyan arra az eredményre jutunk nyomban. A nem rootolt telefonokat is kell gyárilag factory resetre rakni (1-2 gyártó egyenesen ajánlja major (6.0 -> 7.0) upgrade után) néha néha, szóval nem értem a különbséget a te általad vázolt és a manapság is előforduló helyzetek között.
"Okos" hozzáértők meg mindig vannak (és lesznek is), azt meg egyik módszerrel se tudod kivédeni, innentől meg a nem tényeket mellőző fikázás lehetősége kb irreleváns a szálat illetően szerintem.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

"A termékeket NE csak márka szervizben lehessen javíttatni, hanem kb bármilyenben, ergo ne legyenek olyan vendor lock-in tényezők, amik miatt 1-1 szervizelést csak a vendor által "támogatott" boltban lehessen elvégezni (hanem akár otthon is)"

Ez jelenleg is így van, csak a garancia akkor ugrik, nemde? Alkatrész elérhetőségen lehetne persze javítani, vagy ha elérhető akkor az árain.

"A kedves gyártók ne alkalmazzanak olyan technikákat amelyek miatt 1 eszköz javítása többe kerülne mint annak teljes cseréje (pl ne kelljen a komplett board-ot cserélni egy kidöglött aksi miatt)."

Pápá ragasztott touch és kijelző. Vicces volt amikor a telefonom 3-4 hónaposan CSAK érintő törötten a vásárlási érték 70%-áért lett volna javítható, mert külön nem cserélhető az érintő.

gari ugrik, de javitani sem tudod eleve, mert vendor specifikus potalkatreszt nem kapsz (marmint a vendor se arulja), speci csavarok (pl. secure Torx, Robertson, válassz kedvedre, ezek feléhez Kínából se tudsz szerezni bitet), van hogy azert, mert egyedi a alkatresz es pont annyit gyartanak, amennyit a vendor megrendel, etc etc...

Talán a legtipikusabb példa a törött mobil kijelző, amit az 50 ezres telefonnál 30+munkadíjért cserélnek...

Nemrég olvastam valahol, hogy minden eddignél több kijelzőtörés van, kell is az embereknek az 5 colos :), és ezzel egyidőben tört nekem is a telefonom kijelzője (gorilla glass, yes), kb. ezt az árat kaptam, mint amit írtál. Persze azóta is használaton kívül ül egy polcon, még az aksit se tudom kivenni belőle, a zárt kivitelének hála.

Nem tudom. Ez tényleg ilyen nagy gond?

Látok egy csomó kis boltot, ahol a kirakatban kijelző cserét is kínálnak. Nem márkaszervíz. Feltételeztem, hogy olcsóbb lehet.

Amikor a lányom a Nexus 7-es tabletjének eltörte a képernyőjét (csak az érintő részt), ebay-ről rendeltem alkatrészt olcsón (nem emlékszem már, talán az új ár 10-20%-a lehetett? Biztos, hogy a felénél jóval kevesebb volt).
Csak érintőt is lehetett volna kapni fillérekért, de utánaolvasva kiderült, hogy annak inkább nem állok otthon neki.
Így a kijelzőt és érintőt egyben vettem és cseréltem.
Aztán a jó kijelzőt a törött érintővel ebay-en valaki megvette tőlem.

Szóval nem volt drága (az más kérdés, hogy napokat eltöltöttem vele).

Szóval ennek alapján azt tippeltem, hogy a kisbolt megveszi ebay-ről vagy alibabáról vagy akármi a kijelzőt, kicseréli a gyakorlott szervízes tizedannyi idő alatt, mint én, és anyag + munkadíj még mindig bőven nem drága.

egyaltalan nem garantalt, hogy lesz potalkatresz mas telefonhoz. amit kaptal, az is jo valoszinuseggel bontott (jo kijelzos nexus7 szar akksival/procival/barmivel, leadva hulladeknak).

Nem nézett ki használtnak, de persze nem ismerem az előéletét.

Ha használt volt, nagyon ügyesen eltüntettek minden nyomot és nagyon jól becsomagolták.

tudod, penzert barmit :)

Az utolsó sarki mobilos se vállalta külön csak a touch cserét, és alig voltak olcsóbbak, mint a márkaszervíz, illetve mindegy, hogy ha egyszerűen 60-70%-ra jön ki az eredeti telefon árához képest olcsóbb telefonoknál.

Nagyon terméktől függ, hogy van-e hozzá olcsó cserealkatrész. Ahogy fent írták, a high-end készülékekhez esélyesen van. Vagy ha mákod van, akkor bevitt valaki egy töröttet.

"Ez jelenleg is így van, csak a garancia akkor ugrik, nemde? "
Szerintem ezek a scenario-k pont hogy inkább garancia időn túli javításnál lennének fontosak. Most ha egy ilyenbe belefutsz, akkor a gyártó erősen próbál "terelgetni" az új -na és persze "jobb" eszköz fele, még akkor is ha a régi neked minden igényedet kielégítette, és amúgy csak egy 10$-os alkatrész kéne bele hogy ismét működjön, amit viszont vagy nem gyárt már, vagy ha igen te akkor se tudod beszerezni, a márkaszerviz meg aranyárban hajlandó csak (és akkor is erősen húzza a száját)
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Ez a cserealkatrész egyébként egy érdekes kérdés logisztikai szempontból: egy konténernyi tök egyforma telefont elhozni egyben olcsó, mert nem okoz nagy logisztikai problémát: felstócozod raklapra, berakod konténerbe, azt hajóra és egyben elviszed valahova, majd a kereskedelmi lánc elintézi a többit.

Viszont, ha már tartalék alkatrész kell, akkor jön az érdekes kérdés, hogy hova és mennyit? Tartalék alkatrész ugyanúgy egy árucikk, mint a telefon. Az, hogy te most a már megvett készülék áráért (garancia) vagy külön fizetsz érte (nem garancia), az irreleváns. Ilyen szempontból ugyanúgy senki nem szeret belőle készletet felhalmozni.

Szóval megfordítva: oké, legyen olcsó cserealkatrész. Lesz rá fizetőképes kereslet?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

A válasz valószínű az, hogy nem, ergo a tartalék alkatrész ára és/vagy beszerzési költsége magas lesz az olyan esetekben ahol nem éri meg raktár készletet tartani. Azoknál valszeg természetes szelekcióval lassan ki is hullanak majd az eszközök, max annyi lesz, hogy ugyan abban a körforgásban fog a végfelhasználó pörögni mint most, hogy az alkatrész + javítás díja majdnem magasabb lesz mint egy új telefon, szóval hacsak szentimentális okok miatt nem kötődik a telefonhoz, akkor el fog mozdulni egy másik készülék irányába. A lényeg inkább az, hogy az opció meglesz. Most még mindig létezik 1-2 olyan készülék aminél még ha akarnám se tudnám javíttatni mert szimplán nem lehet cserealkatrészt beszerezni hozzá, akkor se ha tényleg fizetnék is érte.
____________________________________
Az embert 2 éven át arra tanítják hogyan álljon meg a 2 lábán, és hogyan beszéljen... Aztán azt mondják neki: -"Ülj le és kuss legyen!"..

Szerintem ez a hatalmas sokféleség, és a félévenkénti modellváltás teljesen értelmetlen, és csak ilyen nagyon gyorsan változó korszakban működik.

Az autógyártás például racionalizálódott már: sokkal kevesebb márka van, illetve még márkák között is vannak egyező alkatrészek. Így már sokkal ésszerűbb az alkatrészlánc fenntartása. Ilyesmire számítanék mobil fronton is - persze nem hamar.

Mintha új kocsihoz -legyen az akár csak egy Suzuki is- emberi áron lehetne megvenni a gyári fiszem-faszom műanyag fröccsöntött szart (= az alkatrész). Az autógyártás rossz példa, ugyanúgy aranyárban van minden. Bontottan / használtan már más tészta, de azt a telefonnal is eljátszhatod.
--

Nem a Suzukitól kell venni, hanem a 3 db magyar alkatrész-nagykertől, ugyanazt kapod meg.

De ha bemész a nagykerbe, hogy kéne 1 db fröccsöntött szar, kibontják neked a raklapot? :) (Nem költői kérdés.)

Az lehet, hogy ugyanazt, de az is lehet, hogy mar csak az ocska kinai ujranyomasat. Mikor "eloregszik" a forma (ertsd: elszarodik az alakja az egymilliomodik froccsontestol es merethibas lesz), kidobjak, amit vagy szorgosz kisz ujjackak kikukaznak, vagy siman olcso penzert megveszik a beszallitotol (aki ugye nem a #insert car brand here#, hanem valami cegecske aki penzbol el), es meg egymillio lokharitot/muszerfalat/etc csinalnak vele. en meg orulok, hogy negyedannyiert van lokharito, csak a csavarhelyek meg a patentok nem illeszkednek, DE OLCSO VOLT!!!444negy2+2

Ja, csak gyáriban annyiért, amennyit a gyártó mond árnak. Aztán egy sima kapcsoló lesz pártízezer Ft, ha nem párszázezer. És vannak az olyan trükkök, hogy pontosan ugyanaz az alkatrész X gyártó matricájával 1,5x annyi, mint Y gyártó matricájával. Mert csak.

Mondjuk VW-nél fordítva volt, kb. 20 éves kocsinál nem is gondoltam, hogy műanyag patent van még a gyártónak. Az alkatrészkereskedő kb. dupla áron, egy hetes rendeléssel tudta volna hozni, mint a márkaszervíz, náluk ráadásul aznap, raktárról.

Csak tudnám hogy csinálja Kína, hogy egészen filléres szarokat meg lehet venni ingyen kiszállítással. Pl. most rendeltem microusb csatlakozót, 10 db, 0.94 dollár postával (az majd kiderül, hogy milyen nehéz kézzel beforrasztani a pici kis lábacskáihoz a madzagot). Mondjuk 1 elég lett volna, de 10 volt a legkisebb csomag.

(Nem tudom, hogy arról is van-e szó a törvényben, hogy nem kellhet várni az alkatrészre. De majd lesz szerviz, ahol adnak egy cseretelefont arra az időre, amíg az alkatrészre vársz.)

Csatlakozó kellett, nem aljzat, kábel végére. A kábel másik felén pedig egy töltő van, amit nem is tudom, hogy szét lehet-e szedni. De megjegyzem, jól jöhet még.

Ja hogy dugó. Röhögni fogsz, olyan is van

Bagoert, elore lefoglalnak kontener szinten helyet, majd azt toltik fel. Igy egy kis lofasz gyufasdobozra toredek dollarnyi postakoltseg jut.
A postakozi megallapodasok miatt meg a nalunk torteni kiszallitasra is ezek a tarifak vonatkoznak.

Kedvenc: hiaba szeretned te fuggetlenkent egy gyarto termekeit szervizelni, mert csak akkor kapsz alkatreszt, ha leszerzodsz veluk. A szerzodesben meg kikotik, hogy nem forgalmazhatod/javithatod masok cuccait.

Azért ez a sztori is megér egy misét:
http://www.myce.com/news/samsung-removes-youtube-app-smart-tv-models-2012-82000/

Most legyen elektronikai hulladék a SMART TV-ből is, mert a legfontosabb smart tulajdonság benne kb. a Youtube volt?
És tényleg nincs már a 2013-ban vásárolt "2012-es modell" TV-ben július 1-től Youtube. És nem készülék meghibásodás által.

Megeri a miset, temetes utan.

Nagyon gaz.

Kb. 6 éve vettük a mostani TV-t.
Először vettünk egyet, jó volt, de nem smart. Asszony mondta, hogy smartot akar. Visszaküldtük az elsőt, vettük a mostanit. Kb. ugyanaz a modell, csak smart és 40%-kal többe került.

Nem mondom, hogy soha nem használjuk a smart tulajdonságait, de nagyon keveset.

BBC iplayer megy rajta, azzal néztünk már ezt-azt.
youtube elméletileg megy rajta, gyakorlatilag viszont nekem inkább nem sikerül használni, mint igen. Nem is próbálkozom már vele. Asszony néha sikeresen játszik róla ezt-azt.

Egy csomó mást, on-demand TV adást (AllFour, pl.), letöltött filmet viszont inkább a laptopról játszunk, hdmi kábelen át.

Az eredeti, olcsóbb TV simán ugyanilyen jó lenne, akár a laptoppal használva, akár egy olcsóbb és okosabb kis dobozzal.
Sőt, a filléres DVD lejátszómra is köthetném az ethernetet, és youtube mehetne onnan a TV-re. (Mondjuk a BBC iplayer meg az AllFour meg a My5 nem).

Nem vagyok képben, de azok a hdmi-s android-os stick-ek nem jó megoldások erre? Pár éve láttam ilyeneket, nem tudom netflix és youtube volt-e rájuk.

Van egy csomó megoldás.

Apple-nek, Google-nek van terméke, meg gondolom még kismillió másik gyártónak.

Es ha mar HUP, akkor ugye senki se akkora popper, hogy a TV-be epitett smart funkciora fanyalodjon :)
Odroid-C2 Debiannal tokeletesen megy. Sot, HDMI-CEC, tehat a TV-t is siman vezerli, de erre a szuloket mar nem egyszeru betanitani...

Dehogynem. Csak normális rendszerű okostv-t kell venni.

Az összes Tizen és webOS "okos tévé" egy vicc. Platform appok nélkül. A gyártók szűklátókörűsége miatt ez a piac is az Android terület lett.

[off] Ezt azért megkérdőjelezném. Android TV is egy vicc, gyorsan hozzá tenném. Másrészt a cégnél, ahol dolgozom, elég sok eladott TV Samsung, ritkábban LG. Egyetlen egyszer sem kérdezték a smart funkciókat. Wifi, YouTube legyen, meg screen mirror, esetleg hbo go app.

Most vettem több okból egy Samsung tvt, de nem mondom, hogy nem gondolkodtam rajta sokat, de android TV eszembe sem jutott. Power gombot megnyomom, 2 másodperc és YouTube videó megy onnan, ahol kikapcsoltam a tvt egy napja. Ezt a funkciót valahogy nem találtam meg egyik Android tvnél sem.

Alapvetően sokszor vásárlásnál, amikor a márkára kérdezek, 3 féle vásárló van. Egyik, hogy márka mindegy, de mennyibe kerül a legnagyobb tv, a másik pedig hogy milyen Samsung TV van, harmadik pedig hogy minden mindegy, a legolcsóbbat szeretném. Elég nagy ügyfélkörrel tartom a kapcsolatot, mondhatni.

Neked milyen okostévéd van otthon? Milyen androidosat vásárolnál? Milyen appot használnál napi/heti rendszerességgel egy tévén? [/off]

Nekem Samsung tv-m van smart funkcióval. Youtube-os példáddal élve, Nálam talán egy percre is elnyúlik egy youtube videó indítása. Amíg betölt a smart hub, meg a youtube... Inkább a régi notebookom használom kodival. :D Akármilyen Kodi-s eszköz és gyártó beépítettet smart között számomra ég és föld a különbség.

Röhej mikor a Samsung TV-men 2-3 havonta jön a notification csík, h. asszongya "Helló hülyegyerek, az xy fiszem-faszom app 2 hét múlva megszűnik létezni, kuka az app store-ból, ÉS KUKA A TVDRŐL IS! Csá!" ("Hívása fontos számunkra, kérjük tartsa", ezt már csak én képzelem oda a végére, mint a tehetetlen konzumer idióták még jobban bosszantását).

Eleve b+ törlik a tvm-ről is a telepített változatot! Emlékszem milyen parasztlázadás volt, mikor pár éve az Amazon remote-ból törölni mert az emberek Kindle-jeiről vmi ebook-ot vásárlás után, mert vmi gebasz volt a könyv jogi státuszával. Hőbörgött fél USA, hogy képzeli az Amazon h. hozzányúlhat a végfelhasználó eszközén tárolt adathoz. Akkor még csak a rettegett és félig-meddig hipotetikusnak behazudott ("háát van vmi, de becsszó nem fogjuk használni csak ha nagyonnagyon szükség lesz rá") KILLSWITCH-ként hivatkozott rá több gyártó is (ami amúgy az appstore-os ökoszisztémák "legkirályabb" hozadéka).

Ma meg? Rutinszerűen törlik store-ból és enduser device-ról is a "problémás" appokat. LG és Samsung okostv-nél kezdődött a dolog a Skype-al (baszd meg Microsoft!), és úgy látszik nincs megállás.
--

Az androidos TV-n futtatom a Kodi-t.

Szerintem a smarttv eleve egy nagy parasztvakítás. Csak azért van smart tévém, mert azokkal a paraméterekkel ilyet lehetett csak kapni. Egyébként nem Samsung hanem LG. A "második típusú" vásárlódat nem is értem, a kép minősége jobb LG-nél mint Samsungnál. Magyarországon ennyire jól nyomja a marketinget a Samsung?
A webOS-t nem használom, androidos tv boxot használok és chromecastot. Amit a tv okos funkciójának kellene tudnia azt ez a két android eszköz valóban tudja. Elég lenne az egyik is különben. Nem attól "okos" egy tv, hogy megy rajta youtube (legalábbis egy ideig) meg esetleg van egy csökkent képességű böngészője. A terminológia a mobilok világából lett átvéve, ott pedig a smart definíció része a széles körű app választék. Butamobilokból is volt érintőképernyős, amin még böngésző is volt, sőt flashjátékokat is lehetett rá sms-ben venni. Esze ágába nem jutott a Samsungnak, hogy smartphone-nak hívja.
WebOS és Tizen okostévéken formailag ugyan van alkalmazásbolt, de alkalmazások alig vannak benne. Sőt a meglevőket is folyamatosan vonja ki az LG és Samsung. Akinek valóban smart funkció kell a tévéjén az vagy Chromecastot használ, vagy valamilyen tévé okosító Androidot, esetleg pc-t köt rá. Vagy konzolt.
Ha az üzletek polcain ott állnának a webOS és Tizen tévék non-smart változataik azonos paraméterekkel senki nem venné ezeket a smarttv-ket még 5% árrés alatt sem.
Smarttv jövője egyértelműen az Android. Sony és Philips már rájött erre.
De még a RokuTV is jobb mint a Tizen és webOS, nem akar többnek látszani annál ami.
Android mellett a másik jó megoldás a KODI, de azt házilag kell összerakni.

> Akinek valóban smart funkció kell a tévéjén az vagy Chromecastot használ, vagy valamilyen tévé okosító Androidot, esetleg pc-t köt rá. Vagy konzolt.

Azert ne menjunk mar el szo nelkul ezek normalisabb alternativaja, az AppleTV mellett.

Jogos. Két megjegyzéssel:
1. nem "normálisabb" csak ugyanúgy jó alternatíva. A chromecast hordozhatósága például nagy előny. Android box-ra van KODI Play-ről, AppleTV-re csak körülményesen telepíthető.
2. gyenge a magyar filmes/video/tv tartalom AppleTV-n.

2. Az AppleTV-n pontosan ugyanannyi a magyar tartalom, mint a Chromecaston. :)

Hagyjuk most az üres moralizálást, amit fórum kívül senki nem gondol komolyan, sőt fórumokon sem. Magyar nyelven a filmes tartalom torrentről jön ahol teljes a kínálat. Ez nagy tévén legkényelmesebben KODI-val nézhető. KODI bár van Apple TV-re, de a telepítése körülményes, össze sem hasonlítható az Android Play-es pár kattintásos/érintéses telepítéssel.

En a taviranyitot nagyon nagy elonynek tartom, hajam egnek allt amikor a telefont kellett simogatni, hogy le tudjak allitani valamit, vagy tekerni tudjak. Kodi jogos.

Egyénfüggő. Ezért jó, hogy Chromecast mellett az Android box is alternatíva. Ahhoz szvsz az airmouse a legkézreállóbb. Sok ismerősöm bluetooth touchpades billentyűzetre esküszik.
Ha KODI megy, akkor egy game kontoller is tökéletes a használatára.

Sony 4K android here.

Konkretan egy fos. pl ha kikapcsolas elott Youtube appot hasznaltam es kikapcsoltam a tevet akkor bekapcsolasnal bejon a Youtube app uresen csatornak es mindenfele nelkul fekete hatterrel es nem lehet semmit csinalni vele. Ki kell lepni a Home menube Youtube app megkeres es elindit...

Meg maga a navigalas is a menukben hiresen szar es lassu. Az a szerencsejuk hogy 50% kedvezemmyel vettem.

Én nem fogom ezért kidobni a 2011-es TV-met, de hogy ilyen SMART hülyeséget sose veszek többet, az biztos. Egyébként nem a Samsung állította le, hanem a youtube a flashes oldalát. Az app annyi volt, hogy betöltött egy weboldalt. Mondjuk a Samsung meg baszik az új appot kiadni a régi tévére. Gondolom új HTML5-ös böngésző is kéne hozzá.

Nincs nem-smart TV idén már. Sőt, kb muszáj UHD tvt venni, mert már normális full HD sincs.

Ami viszont sajnálatos, hogy az UHD tévék nagy részéből eltűnt a 3D. Nem tökéletes az a sztereotipikus 3D megoldás amit a 3DTV-k használnak, akár aktív akár passzív technológiáról van szó. De legalább van, azaz egyre inkább csak volt.
Nem nézünk 3D sportközvetítéseket, a híradó is megfelel 2D-ben és a többi tévéműsor is.
De ha már vannak 3D filmjeim, azokat továbbra is 3D-ben szeretném látni akkor is ha UHD-ra cserélem a tévémet. Különben az UHD csere visszalépés. A passzív 3D technológia ráadásul még hozni is tudná a full HD vertikális felbontást UHD-n.

A hivatalos UHD tartalom sajnos a túltömörítés miatt képminőségben nem jobb mint a fullHD bluray. A "felesleges a 3D" nem jó érv, mert ezzel az erővel az UHD is "felesleges".

A "felesleges a 3D" nem jó érv, mert ezzel az erővel az UHD is "felesleges".

Mind a kettő az, BTW.

A tv előtt eltöltött idő 90+%-ában teljesen igazad van. Persze egyénfüggő az is ki mennyi 3D filmet néz otthon, ezért a maradék 10% is lehet jóval kevesebb. A 3D mozifilmek egy jó része is teljesen jó 2D-ben is. De ha már van egy jó tévém és meg akarom nézni egy barátommal az Avatart, ami azért csak 3D-ben az igazi, hadd tehessem már meg.
Szóval szvsz jelenleg az UHD feleslegesebb mint a 3DTV.

Majd ha a mostani menthetetlenül bedöglik, megnézem a kínálatot :)
Engem ez a UHD láz nem hat meg nagyon. Ha már filmet nézek, a 720p is bőven jó. De igazából egy film élvezeti értékét a felbontás határozza meg a legkevésbé számomra. Attól, hogy a CGI-t 4k-ban tolják az ember arcába, az még szar lesz. A régi, 2000 előtti jó filmek meg ritkán FullHD-sak.

Azért jó a 720p, mert nem látod a különbséget amit a nagyobb felbontás hoz. Link

Nézd, egy Beverly Hillsi zsarut még SD-ben is szívesebben megnézek, mint egy Halálos Irambant akárhány K-ban :) Mostanában a látványon a hangsúly, ami persze CGI, és abszolut látszik rajta, mintha rajzfilmet nézne az ember, a forgatókönyv az meg olyan szükséges rossz Hollywoodban.
És egyébként sokszor a stúdióban felvett jelenetekre sincs jó hatással a nagy felbontás és az éles kép, annyira valóságtól elrugaszkodott, híradószerű lesz a látvány. Régebben pont a nem tökéletes kép adta meg azt, hogy megvolt a valóság illúziója, olyan igazinak látszottak a filmek. Nem beszélve az olyanokról, mint pl. a Végső Visszaszámlálás, repülős filmet így fényképezni sose fognak mégegyszer. És ez 1980-ban volt. Ezen nem fog segíteni semmilyen UHD meg HDR.

A stúdió is azért életszerűtlen, mert az is greenbox.

Annyi igazság van benne, hogy a mostanában nem hivatalosan restaurált eredeti classic Star Wars kiadások (a normálisak) 720p-ben készülnek, mert a korabeli cellulóz filmtekercs minőségének ez bőven megfelel.

Na az eredeti Star Warsok DVD-n is jobbak, mint ez az Ébredő Erő 4k-ban :)

Most kizárólag a filmhordozók minőségére és nem a tartalmi minőségre utaltam. Konkrétan a SW Despecialized Edition-ökre.

Egybol ez ugrott be.

Most Magyarországról beszélünk. DMCA itthon nem érvényes.

AFAIK van EU-s társa.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

1-2 éve hallottam, hogy az Alma lépéseket tett a javítás ellehetetlenítése céljából. NY-i szerelő beszélt róla https://www.youtube.com/results?search_query=louis+rossmann+apple

Nem hiszem, hogy a gyártó megtilthatná neked a 100%-ban megvásárolt cuccod elvitelét szerelőhöz, de
sztem azt már megtilthatja, hogy független szerelő a gyártó termékével kapcsolatos szolgáltatást nyújtson.

sztem azt már megtilthatja, hogy független szerelő a gyártó termékével kapcsolatos szolgáltatást nyújtson

Nyilván nem teheti meg.

hát, nem tudom... a "kizárólagos szervizpartner" szóösszetétel eléggé meghatározhat egy piacot.

Nem látom, hogy ez hol érinti a legalitást. Van egy törvény, ami előírja a tisztességtelen piaci magatartások tilalmát. Az, hogy úgy élből a vállalkozások jelentős része leszarja, továbbá az állam sem tesz sokat a betartatásáért, még nem jelenti azt, hogy ezek a dolgok legálissá válnának. Csak éppen ritkán üti meg miatta valaki a bokáját.

"... könnyebben szervizelhető eszközöket tervezzenek, gyártsanak."

Ezt hogy lehet mérhetővé venni?

Megnézik pl. hogy egy mobilnál az 5 leggyakrabban előforduló szervizelési oknál mennyibe kerül a javítás. Ha egy törött USB csatlakozó miatt ki kell cserélni a mobil 70%-át, az nem tartozik bele a könnyen szervizelhető kategóriába.

Én is jobban örülnék a modulárisabb felépítésnek, fairphone.com-os megoldással mindig szemezek, de meredek az ára.

Ha pusztan anyagilag nezzuk, akkor szerintem erdmesebb az epp aktualis legnepszerubb highend telefont valasztani, mert ahhoz van alkatresz ebayen.

A hardver ugyanugy avul. Es egy gyengebb specifikalt telefon, hamarabb avul.

Egy kis peldanyszamban gyartott telefonhoz vagy nincs alkatresz, vagy annyira draga, hogy nem erdemes cserelni.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A gondolatmeneted jogos, de a highend készülékeknél sem garantált az alkatrész, forrása nem tiszta, azért egy fairphone-nál garantált (időtartamát nem tudom, meddig gyártják).

Pusztán anyagi szempontból a 2 éve vásárolt 35000 Ft-os kínai Doogee telefonhoz 5 $-ért van akku, 20$-ért komplett kijelző, érintővel. Meg hátlap 5$-ért, és minden más alkatrész is, fillérekért. Megérte megvenni, mert barátnőmnek kb lett egy új telefonja, fillérekből. Ismerős Samsung S3-asát meg nem éri meg javítani, mert még mindig a telefon értékével vetekszik egy kijelző ára, pedig csak az üveg törött. És az anno csúcsmodell volt. Szóval logikus amit mondasz, csak nem igaz.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

És a samsungon is van gyárilag beépített backdoor/adware, mint a doogee-n? link

--
40% of OpenBSD installs lead to shark attacks. It's their only standing security issue.

A doogee 1 modelljébe került bele egy bug-os apk, nem szándékos backdoor-ként, ráadásul javították is, OTA frissítéssel. Mellé.
Amúgy nem X5 van, hanem Y100 Pro.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Samsung galaxy s3 kijelzoje (lcd screen assembly)
10-15kHUF kozott van:

http://m.ebay.com/itm/LCD-Display-Touch-Screen-Assembly-for-Samsung-Galaxy-S3-i9300-i9305-i747-T999-/172389278197?hash=item282333a1f5%3Ag%3AhHQAAOSwx2dYEinY&_trkparms=pageci%253A0f28c318-67f4-11e7-98da-74dbd1808ca0%257Cparentrq%253A3d14c71215d0ab6a85ff0369ffe6bfc5%257Ciid%253A6

Kinai telefonokkal sincs semmi gond, hogyha valami elterjedtet valasztasz.

Viszont lehet olyan kinai telefonokat
is venni pl. az auchanban, hogy egy tokot nem kapsz ra, annyira elterjedt....

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Igen, de nézz meg használt S3 árakat is. 20kHUF körül mennek használtan. Nem éri meg.

---
A Linux nem ingyenes. Meg kell fizetni a tanulópénzt.
Az emberek 66 százaléka nem tud számolni! Gondoljatok bele, ez majdnem a fele!!
Mindenki jó valamire. Ha másra nem, hát elrettentő példának.

Mar az is szep gondolat, hogy valaki egy 5 eves mobilt javittatni probalt.

Megnezem, hogy a doogee y100 pro-dat 4 ev mulva mennyiert javitasz, ha egyaltalan meg lesz meg.

En 2 dolgot probaltam mondani:

1. elterjedt mobilt kell venni, hogy ertelmes aron (az uj arahoz kepest) lehessen javitani

2. highend mobilt kell venni, hogy technikailag ne avuljon el a kezed kozott

Persze ertelmes gyartotol (kivalasztasi szempont lehet, hogy pl. Lineage OS csont nelkul fusson rajta)

En szemely szerint Samsungot sose vennek mobiltelefonbol.

A masik verzio hogy evenkent osszetorsz egyet es 30k-ert veszel egy ujat. De a javitas sose fordul meg ebben az esetben a fejedben. Es ugye pont errol szolna az egesz tema, hogy ne termeljunk ekkora mennyisegben elektronikai hulladekot.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Feltéve ha azt nem használják sok másik telefonban. :) Kis példányszámnál előfordul hogy már meglévő alkatrészekből legózzák össze.

Cserelheto rom, a leggyengebb resze a legtobb telefonnak.

Ok, azt aláírom, de itt is piac oldalról megfogva a dolgot: vannak gyárilag, gyártói eszközzel rom-csere alkalmas telefonok.

Az egységesített csatlakozó után ez is hatalmas acsi lesz, ha sikerül értelmesen végigcsinálni és hatása is lesz. Hajrá!

ez végül életbe lépett?
mert most legalább háromfajta töltő van az EU-ban. (type C, micro USB, Apple).
nem lehet, hogy a Google írta elő az Androidhoz (Play Store-hoz), hogy kötelező rajta lennie valami szabvány csatlakozónak az eszközön?

de egyébként igen, ha értelmesen verik keresztül, akkor kurva jó dolog lesz.
kár, hogy legalább ~10 év.
--
blogom

Ha mar ott vannak legyenek opensource driverek, hogy lehessen frissiteni a cuccot, es ne kelljen cserelni (ha a hardver meg elegendo lenne).

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Áliccsukmeg.

Kevés és lassú. Már rég
- meg kellett volna növelni a 2 év garanciaidőt,
- kiterjeszteni a kinézetre is (fél éves telefon ne kopjon annyit normál használattal ha nincs tokban)
- telefonok, laptopok akkumulátora, laptopok töltője, LCD-je, billentyűzete, stb, ezeket már mind lehetett volna szabványossá tenni.
- egyéb, már 50 éve létező háztartási gépek, pl mosógép egyes részeinek szabványosítása

Garanciaidővel egyetértek, de mióta mobil szolgáltatói boltban láttam milyen állapotban adják oda az emberek a telefonjaikat az ügyintézőnek, a kopás nem biztos, hogy könnyen bizonyítható lesz :).

Szabványosításra a laptopoknál, pont mint a telefonoknál, tényleg sor kerülhetne, de mint lenovo felhasználó a billentyűzet már kevésbé elképzelhető nekem, az már tud egyedi lenni. Csatlakozás lehetne szabványos, de minek, ha bele se fér a házba? Részben a többire is vonatkozik ez, pl. aksi elhelyezése is ipari design kérdése.

"már 50 éve létező háztartási gépek, pl mosógép egyes részeinek szabványosítása"
+1 Például a kerékpárok esetén ez példaértékű, szinte az összes alkatrész szabványos (jó létezik néhány különböző szabvány), de elég jól cserélgethetők az alkatrészek. Pl. sanszos, hogy egy 70 éves csepelben ugyan olyan a középcsapágy menete, mint egy újonnan vásárolt gépben. Fejcsapágyból is van 4 fajta, de azok fejlődés eredménye, és igazából abból kettő elterjedt a colos menetes, meg 1 1/8-os ahead.
Ugyan ez mosogépek esetében hasznos lenne, pl. szabvány motor, meg csapágy.

Azért azt valljuk be, hogy a biciklinél nincs is olyan nagy fejlődés. Van pár kilóval könnyebb, meg tárcsafékes, dobfékes, megy 1-2-vel több sebességfokozat, és kész. Ráadásul, amihez hasonlítasz (pl. a 70 éves Csepel bicaj), az már eleve eléggé kiforrott volt.
Az elektronikában nagyon kevés az ilyen, ahol nem akarsz nagy fejlődést, és már elég régóta van, ahhoz, hogy szépen kiforrott legyen. Talán a középhullámú zsebrádió volt ilyen, de az meg kihalt.

Támogatom. Sokszor már gépjármű szerelés után is installálni kell az új alkatrészt, különben nem működik. Hallottam olyat, hogy elit márka fékrendszere régi Ladáéhoz hasonlított, de szoftver nem engedte indítani a járművet csere után. Miután kiderült, hogy megkerülte a helyi szerelő a szoftvert, azonnal jogi lépésekkel fenyegetőzött a márkaképviselet.

A villanykörte összeesküvés ellen is véd? Régebben hallottam mendemondákból, hogy van olyan, hogy avulás-mérnök. Az ő feladatuk úgy megtervezni a rendszert, hogy az előírt 2-3 év után azonnal tönkremenjen. Ez nem kis mérnöki teljesítmény, de ha ezt az erőfeszítést arra használnánk inkább, hogy sokáig működjön a cucc, lehessen javítani, és az élettartama után lehessen reciklálni is, akkor azért előrébb lennénk.

Amúgy én azt gondolom, hogy a gazdasági teljesítőképesség nagyon régen annyira nagyra nőtt, hogy ha nem lenne ez a folyamatos mindent kidobás, akkor az egész bedőlne egy pillanat alatt. Ha esetleg valamilyen okból lenne a kínálati oldalon visszaesés, akkor lehetne egy ilyet meglépni. Sőt, lehet, hogy akkor magától erre fog elmozdulni a piac. A probléma csak az, hogy annak sem fogunk örülni...

Szerintem az lenne a megoldas, ha a Fold nepesseget erosen korlatoznank.
Mondjuk 100 millio ember eleg lenne.
Az eletkepteleneket hagyni kene elpusztulni.
Kell egy jo eros igenyt feltamasztani, aki meglepi az eletben maradhat. Kesz.

Kész szerencse, hogy ez alapján te nem lennél az életben maradók között.

Az nem is baj. A bolygo tobbet er nalam.

Tehát akkor, ha a globális sorshúzáson az jön ki (kb 1:75 eséllyel), hogy neked menni kell, akkor nyugodt szívvel ledurrantod magad? Persze csak miután megtetted ezt kiskorú gyermekeiddel meg magatehetetlen szüleiddel? Meg persze miután kapartál egy gödröt magadnak, hogy a szerencsés 100 milliónak legalább azzal ne kelljen küzdeni?

Miert, miutan te egy ilyen cikket elolvasol, neked nem megy el az eletkedved?
Nem akarsz meghalni?

wtf

En nem akarok egy olyan vilagban elni, ahol mar az EU jogaszai is elismerik, hogy letezik a tervezett elavulas nevu jelenseg(*), valamint hogy a megvasarolt gepeimet ne javithassam meg a legjobb lehetosegem szerint, a gyartotol fuggetlenul.

* Mivel az en kis eletemben nem sokat tudok megtapasztalni, inkabb meg csak olvastam errol, de nem hittem, hogy ez ilyen globalis jelenseg. Megdobbentett, hogy ezt iparszeruen, nagyban uzik.

He? Nem, nem megy el. Nem gondolom egyébként, hogy nem probléma, de azok, akik előadják, hogy bármi, ami nem bírja ki legalább 80 évig, mint a sámli, amit még a nagypapa rakott össze azzal a két áldott kezével, az szar, és direkt rosszul tervezték, és egyáltalán mi az, hogy valami élettartamra van méretezve, nos azok szerintem egy erősen torz szemüvegen keresztül nézik a világot.

Vagy csak nem volt még vállalkozásuk :). Aranyos dolog az opensource is, de amikor először dönt úgy az ügyfeled, hogy akkor mással, olcsóbban foltoztatja tovább azt, amit te megcsináltál, és az a másik lazán elkezdi tovább értékesíteni a terméket, mert opensource, akkor nem mosolyogsz. Ugyan ez igaz arra, hogy hát de a népek hálásak a jó TV-ért, igen, de 5 év múlva pont lecarják, hogy mennyire jól ment a Samsung TV-jük, simán vesznek egy LG-t, hiába csak 2 évet kellett volna kibírnia papíron. A márkahűség és az emberek emlékezete eléggé felülértékelt dolog, főleg olyan "unalmas" kérdésekben, mint a tartósság. Az emberek kéne a keresletükkel irányítani a piacot, nem össze vissza szabályozni.

"The planet has been through a lot worse than us. Been through earthquakes, volcanoes, plate tectonics, continental drift, solar flares, sun spots, magnetic storms, the magnetic reversal of the poles … hundreds of thousands of years of bombardment by comets and asteroids and meteors, worldwide floods, tidal waves, worldwide fires, erosion, cosmic rays, recurring ice ages … And we think some plastic bags and some aluminum cans are going to make a difference? The planet isn’t going anywhere. WE are!"

(George Carlin)

Az öregnek általában igaza volt...

"... és az élettartama után lehessen reciklálni is,..."
Kötelezni kellene a gyártókat az elavult mobiltelók visszavásárlására pár száz forint értékben (üvegbetét:-). Ha már össze kell gyűjteniük és el kell szállítaniuk, akkor talán az újrahasznosításon is komolyan elgondolkoznának.

--
eutlantis

Normalis cegtol kell venni telefont.

https://www.youtube.com/watch?v=AYshVbcEmUc

Varjal, ez osszeszereles, nem?

A legjobb lenne _minden_ csomagoláson betétdíjat szedni. Egy rakás alacsony IQ-val végezhető melót teremtene, és megszűnne a szemetelés is. Win-Win.

Az "avulás-mérnök" létében nem hiszek, de az biztos, hogy vannak olyan emberek, akiknek az a dolga, hogy az adott termék minél kisebb költséggel készüljön el. Márpedig a jó minőségű alkatrészek, normális hűtés, normális sw, a rendes mérnöki munka, a túlméretezés, stb., ezek bizony pénzbe kerülnek. Lásd konzumer és üzleti kategóriás notik, ugyanaz a proci és chipset és HDD és RAM és stb. van benne, mégis ég és föld a különbség.

Ugyanakkor szempont az is, hogy túl hamar ne dőljön ki a gép, mert az rossz hírét viszi a gyártónak, és a garanciaidőn belüli javítás vagy csere is költséget jelent.

Szóval pénzügyileg ott van az optimum, ahol még nem dől be gariidő előtt túl sok készülék, de már elspóroltak benne mindent annyiram hogy jellemzően a gar. lejárta (tervezett élettartam) után viszont ne bírja túl sokáig.

Ahhoz kepest szepen leirtad, hogy mit is csinalhat.
Akkor ne "avulas-mernok"-nek hivjuk, hanem mondjuk csak koltseg-optimalizalo team-nek. Igy jobban hangzik? Reszlet kerdes, hogy mi a neve.

Így van, ne hívjuk avulás-mérnöknek.

Nem az a célja, hogy direkt tönkremenjen 2 év 1 napnál, hanem az a célja, hogy minnél olcsóbban tudjon adni egy 2 év garis laptopot. Ennek KÖVETKEZÉNYE az, hogy ha olcsóbb, akkor esélyesen kevésbé tartós.

Nezd meg az egyes melegedo eszkozokben hova teszik az elkokat es hinni fogsz az avulas mernok leteben..

Nem elsősorban az a baj, hanem hogy milyen a hőtűrése, a feszültsége és hogy ki gyártotta...
Kb. örök életre gyártott, sokezer dolláros készülékeknél is láthatsz olyat, hogy berakja az elkót, pl. itt.

ur-is-ten

Mi úristen?

en nem raknam be hutozaszlok koze eleve, de ez egyeni szoc problema, jobban tetszik a kabel ami korbemegy tokon paszulyon hetedhet hataron. Egyik elozo munkahelyem sejlik fel a mult homalyabol.

Iiigen, azon Dave is csodálkozott, jellemzően nem ez az elvárt egy ilyen drága, profi, márkás laborműszer esetében. Aztán néha mégis ez van.
A kondik pedig tényleg a hűtőzászlók között vannak, de valszeg eléggé jó minőségűek, másrészt pedig pont a légáramban van (a táp mögött van a FET-ek hűtője, mögötte a venti). De maga a NYÁK is érdekes, valszeg utólag lett kitalálva hogy legyen már kétcsatornás, aztán nem álltak neki az egészet újratervezni, hanem ahol találtak helyet oda került a 2. csatorna :)

definitely egyik volt munkahelyemre emlekeztet :D

hajbazer merre vagy? :)

Dühöng a monitor előtt :), megjegyzem ebben a témában részben jogos felvetései voltak, ezért tragikus, hogy olyan rosszul adta elő.

+1

Minel nagyobb volt az indent a kommenten, annal inkabb vesztette el az amugy kezdetben meg letezo ertelmet a mondandoja. Amikor mar fullhd monitor kellett a kommentjehez, mar nagyon egybites volt.

"tervezett elavulás"

Mondjuk apró megjegyzésként megjegyzem, hogy a tervezett elavulás valójában szimpla méretezés, aminek egy részében maguk a vevők is ludasak: legtöbb embernek a tartósságon kívül nagyon sokszor fontosabb az ár, ami miatt sokszor arra kellett méretezni a terméket. Aztán persze, hogy nem ment el a végtelenségig.

Másrészről meg elgondolkodtató az agyonintegráltság kérdése is: jól hangzik a modulárisan cserélhető komponensek, meg, hogy lehet bütykölni, de azért érdemes elgondolkodni a másik oldalról is: vegyünk egy 8086-os PC-t: maga az alaplap kb. másfélszer akkora, mint maga a gép alapterülete és ehhez külön van hangkártya, külön van hálókártya, külön van IDE vezérlő, külön van floppy vezérlő, stb. Mindenre külön kártya. Csak abból, amit a csatlakozókra és a nyákokra költöttek anyagot régen, abból ma le lehet gyártani többtíz telefont, vagy SoC boardot. Igen, ha egy meghibásodik, nem nagyon lehet (gazdaságosan) javítani. Viszont anyagban meg sokkal-sokkal takarékosabb még úgy is, hogy ha csak egy része rossz, ki kell dobni a fél/egész eszközt.

Aki szerint meg egy mérnöki munkánál nem valamire méretezve történik a tervezés, az hülye és ne menjen mérnöki szakmák közelébe.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

+1

Illetve kérdés az, hogy érdemes-e örök élet +1 napra méretezni? Szerintem nagyon sok galaxy s ma is működőképes, max. akkut kellene benne cserélni. A kérdés csak az, hogy van-e olyan, aki ma használná? És ha igen mire, mert a sw régen nem támogatott, a mai appokhoz kevés a vas (még ha az OS támogatott is lenne), szóval telefonáláson és SMS-ezésen kívül másre nem alkalmas. Arra viszont nem optimális.

Szóval érdemes-e pl. egy mobilt 10+ évre tervezni?

Vagy a másik, háztartási gépek: az 19xx-ben vásárolt hajdú mosógép még ma is megy. Megy, ja, csak az akkor 3 havi átlagfizetésbe került. Ma is vehetsz 600 ezerért mosógépet, mégse az a kategória dimálja a piacot.

Ez a törvény nem az elektronikai hulladékra vonatkozik, hanem minden terméke. Nem kevés olyan dolog van, ami nem avul el 2 év alatt. Példának okáért mosógép, ahol találkoztam olyan megoldással, hogy az összeszerelt tengely-csapágy-persely-mosóüst részre ráragasztották a műanyag dobot. Ami azért jó, mert nem lehet cserélni a csapágyat (legkönnyebben a tömítés megy tönkre, attól meg a csapágy), csak egybe az egészet, 40-50e Ft-ért. (csak csapágy 1000Ft alatt). És régen csavarozták. lehet olcsóbb ragasztva 15Ft-al, csak épp javíthatatlan.
Na erre tökéletes lenne az ilyen törvény.

+1

Már az összes új mosógép ilyen. Van cég, aki szétvágja az üstöt, majd újrahegeszti, 15.000-ből megvan a csapágycsere.

nem lenne job 5500-bol? (500 a csapagy, 5000 a munkadij)

Sajátomban, ami még csavaros, 2000-ből megoldottam (volna, ha a dobcsillag nem lett volna szintén cserés, így 13.000 lett az összeg), igaz a munkadíjat magamnak fizettem. Csapágyból amúgy 2 kell, +szimmering. Házhoz nem hiszem, hogy 5000-ért jönne szerelő.

Azért a 15 Ft-ért az anyjukat is megölik a gyártók...

Pont az a tervezett elavulás lényege, hogy az ésszerű méretezésen _túl_ igyekeznek csökkenteni az élettartamot.

Hipotetikusan: például van egy külön technológiai lépés, amivel direkt meggyengítenek valamit, hogy eltörjön 3 év után. Ugye ez a gyártást megdrágítja, de az eladott darabszám miatt behozhatja az árát. Ez már etikátlan lenne?

A szabályzásnak egyébként pont az lehetne a lényege, hogy egy tiszta kapitalizmusban az optimális élettartamot a gyártó mondjuk belőheti 3-7 évre (legalább a garancia, de talán kicsit több, hogy ne rontsuk el a cég nevét), viszont a társadalmi optimum lehet, hogy az lenne, ha 20 évre terveznének. (Tegyük fel, hogy olyan termékről van szó, ahol reálisan megvalósítható lenne egy 20 éves élettartam.) Ezt a cégek haverságból nem fogják megtenni, de szabályzással talán kikényszeríthető lenne.

"Hipotetikusan: például van egy külön technológiai lépés, amivel direkt meggyengítenek valamit, hogy eltörjön 3 év után. Ugye ez a gyártást megdrágítja, de az eladott darabszám miatt behozhatja az árát. Ez már etikátlan lenne?"

Nem, ez hülyeség lenne. Ideális piaci viszonyokat feltételezve jönni fog a cég konkurenciája, aki ugyanezzel a gyártástechnológiával, csak az extra lépést kihagyva olcsóbban, tartósabb terméket fog előállítani. A vevő pedig nem (annyira) hülye, hogy megszokásból megvegye a drágább, kevésbé tartós terméket.

Konkrét példa, picit ironikus módon pont villanykörtékkel: asztali lámpámba 2x vettem izzószálas égőt, de mivel mindkettő kiégett egy éven belül, harmadszor inkább vettem egy LED-es égőt. Igaz, hogy utóbbi jóval drágább volt, de ha jól számolom ez volt 3 éve és azóta is működik, ráadásul még kevesebbet is fogyaszt.

"A vevő pedig nem (annyira) hülye, hogy megszokásból megvegye a drágább, kevésbé tartós terméket."

A vevonek tobbnyire fogalma sincs arrol, hogy mit vesz. Azt a termeket valasztja, amit reklamoznak, amit az elado ajanl, vagy amit a kedvenc gyartoja keszitett.

"a társadalmi optimum lehet, hogy az lenne, ha 20 évre terveznének"

Mit? Szamitogepet? Mosogepet? Fogkefet? Lehet tervezni 20 evre szamitogepet is, a Voyager 1-2 meg mindig mukodik 40 ev utan is pl. De akarsz te meg P1-esen netezni?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Azert ugyesen nem vetted eszre a kozvetlenul ez utan irt mondatot:

"(Tegyük fel, hogy olyan termékről van szó, ahol reálisan megvalósítható lenne egy 20 éves élettartam.)"

/sza2

De észrevettem. De nem az az érdekes, hogy mi a megvalósítható, hanem, hogy hol van értelme.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

OK, en maskepp ertelmeztem a "realisan megvalosithatot". Szamomra a ez magaban foglalta azt, hogy van ertelme - hiszen a technika jelenlegi fejlodese mellett valoban nem realis 1-2 ev alatt magatol elavulo (nem tonkremeno) dolgot hosszabb tavra meretezni. Ha jol gondolom a Te ertelmezesedben a "realisan megvalosithato" azt jelenti, hogy technikailag megoldhato (pl. kepesek vagyunk olyan csapagyat kesziteni ami 20 even keresztul nem megy tonkre).

Nem tudom asch forumtars hogyan ertette.

/sza2

"a technika jelenlegi fejlődése mellett" egy átlag user nyugodtan használhatja akár 5 évig is a PC-jét. Korábban ez az időszak jóval rövidebb volt, 2 év maximum.
TV is bőven használható 5 évig vagy akár tovább is. A mostan erőltetett UHD tévék fontos képességekben visszalépést jelentenek. Tudják ugyan a 4k felbontást, amihez nincs tartalom. De nem tudják a 3D-t, pedig sok 3D film gyűlt össze az elmúlt években az embereknél.
Mobil az ahol valószínűleg mostanában nyúlik meg a használati idő. Egy 8-10 cpu magos, 4GB rammal szerelt mobil szvsz használható marad két év után is, pláne ha a gyártója nem feledkezik meg a frissítésekről. Amelyik gyártó nem ad frissítéseket lemarad a versenyben, ezért ez egyre kevésbé ok a mobilcserére. Inkább kopás, törések miatt határolódik be a mobilok használhatósága a jövőben.
Fényképező, videokamera szintén olyan eszközök, amiket nem kell rendszeresen cserélni.
Szerintem igenis jogos ez a kezdeményezés. Az 1-2 év alatt elavuló termékkörök száma gyorsan csökken, miközben hatalmasra nőtt forgalom miatt halmokban áll az elektronikus hulladék.

Így gondoltam én is. Én azt sem látom be, hogy a PC vasat miért kellene 5 évente feltétlen cserélni. Vagy a telefont? Ha valakinek nem nagyok az igényei, miért ne használhatná tovább? Én például telefonban igénytelen vagyok, a mostani telefonom lassan 5 éves lesz, és teljesen boldog vagyok vele. Illetve lennék, ha nem lenne egy rakás hibája, ami már újkorában is megvolt... De az ingerküszöbömet nem éri el, és simán használom. Egyszer vettem hozzá aksit, az eladó hülyének nézett, hogy miért nem cserélem inkább. De engem ilyen ócska trükkökkel nem lehet behúzni a csőbe, hogy többet költsek :-).

Most Hajbazer lettem? :-)

Mondjuk azért vannak különbségek. Első gépem pont 20 éve volt egy P200MMX Virge DX2 16 MB EDO. Második 4 évre rá egy 1333 Mhz-s Athlon, 256MB SD, Radeon 9600XT. Az a négy év ott ég és föld.

Most van egy 5 éves gépem, amire anno ráköltöttem bőven (E1620, 32G ram, HD7870). Szerintem egy jóideig még bőven jó lesz.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem tudom mi értelme van a megvalósíthatót és az értelmest összemosni. Két teljesen külön fogalom és ha már egy kontextusban akarunk beszélni róla, akkor leginkább két egymásra merőleges tengelyként lehetne ábrázolni.

Konkrét példa: gőzmozdony ma is reálisan megvalósítható közlekedési forma, hiszen ismert a technológia és akár még a hatékonyságon is lehet fejleszteni a modern módszereknek köszönhetően. Csupán értelme nincs.

Ugyanígy megfordítva: teljesen szélenergiáról értelmes lenne hajtani egy országot, csak reálisan nem megvalósítható.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Pedig most nagy retrohullám van, 30+ éves gépeket szedegetnek elő az emberek a fiók mélyéről :)

Ja, előszedegetik, nosztalgiáznak rajta egy keveset, kiposztolnak a mobiljukkal wifin pár képet róla a facebookra, aztán visszaülnek a rendes gépük elé és használják azt. ;)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem mindegy milyen gépet. Csöves erősítős bakelit lemezjátszó teljesen jó 2017-ben is. 30 éves számítógép már más dolog. Az valóban csak nosztalgia perceire jó.

10-20$-os es amugy is ritkan hibasodo motherboardok / logic boardok eseten igazad van

Viszont ami a lo tulso oldala:

iPhone display (6, 6S es 7, tulajdonkeppen identikus)

Statisztikailag szignifikans szamban torik az uveg olyan esestol, amitol semmi mas, meg az LCD is sertetlen marad alatta legtobbszor.

Gyarto felelossege meg nemhogy NULLA, de

2 eve ilyenkor i6: £60 Apple Care-rel, £80 Apple Care nelkul
Ma: i6-6S-7: £80 Apple Care Plus-szal(!), £136 Apple Care nelkul

Az Apple-nek utkozben biztos sokkal dragabb lett kijelzo uveget beszereznie, foleg a 6-os modellhez. Es raadasul a statisztikus enem azt mondja, hogy nem a user hibaja, hogy betorik, valahogy minden mas epsegben szokott maradni mikor kiesik a telefon a zsebbol.

De meg ezt a £136-ot se sajnalnam ra, ha nem lenne annyira gyenge a minosege az uvegnek, hogy kiesik a zsebembol az Apple Store-bol kifele menet es bookolhatom is a kovetkezo idopontot a Genius barban ujabb kijelzocserere.

Ha mashol csinaltatod ugrik a gari.

Apple-on kivuli vilagban hasonlo a tortenet, par kiveteltol eltekintve.

Ritkan mondom azt, hogy "bele kell szolni a kapitalizmusba", de ebben az esetben erosen indokoltnak erzem.

(source: https://support.apple.com/en-gb/iphone/repair/service/pricing )

(piaci res UK-ban: normalis rugalmas biztositas erre, mert mindenhol legalabb £50 az onresz (excess), lopasra meg elhagyasra ugyanugy, mint cracked display-re)

"De meg ezt a £136-ot se sajnalnam ra, ha nem lenne annyira gyenge a minosege az uvegnek, hogy kiesik a zsebembol az Apple Store-bol kifele menet es bookolhatom is a kovetkezo idopontot a Genius barban ujabb kijelzocserere."

Ez az un. Apple-tax amit az Apple "életérzés"-ért fizetsz ki a pénztárnál. Ha az emberek nem vennék az Apple -szerinted is silány minőségű- szarjait ennyi pénzért, előbb-utóbb muszájból csökkentenék az árat. Vagy Kuki éhendöglene.

--

Nem csak a gyenge minosegu uveg a kerdes, hanem a design. Nekem egy 950-est sikerult betorni egy eve, pont a sarkara esett es nincs olyan burkolat a kijelzo korul, mint a 920-ason volt. Masreszt nem mindegy, hogy milyen iranybol kapja az erot.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

> aminek egy részében maguk a vevők is ludasak: legtöbb embernek a tartósságon kívül nagyon sokszor fontosabb az ár

Gondoltam veszek egy hutot, ami Inox, mert a regi huto alja szetrohadt.

Meg az 1.5 MFt-os huto (nem is gondoltam, hogy ennyiert is van) sima matrica az inox rajta.
Azert egy tuzhelybol az inoxot 100k alatt meg lehet lepni, itt se szakadnanak bele.

Csak a hatodik zona, a nagy ajton a kis ajto, amiben meg kisebb ajto van,
meg ilyen agyatlan marhasagok melle ez nem fert bele.

Szoval az ar nem minden. Hiaba fizetnel tobbet, hogy minoseget kapj,
amikor a dragabb arert parasztvakitas jar csak.

Az autoknal meg elesebb a kontraszt.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Erről egyik mániám jutott eszembe. Néha a mikor körülnézek áruházakban és találok jó drága erősítőket, vagy bármilyen nagy forgató gombbal rendelkező eszközt, mindig megnézem a gomb minőségét. Szinte mindig gagyi műanyag gombokkal találkozom. :S Mennyibe fájna egy fém gomb, csapággyal? Bár ez is paraszt vakítás, de legalább érzi az ember hogy kapott valamit a pénzéért. :)

jaja.

A dragabb cuccba minosegi alkatreszt varna az ember nem pedig wifit. (pl.: lg huto)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Wifi se lenne hülyeség, de ott el van szúrva a dolog, hogy csak a gyártó saját rendszerével működik együtt. Általában, nincs semmilyen interfész amin keresztül el lehetne érni saját megoldással. Hiába van egy okosotthon központod, ha se a TV-vel se a hűtővel nem tud együtt működni.

Frissites nincs ra, egy plusz sechole az otthoni halodon. Miert is van ra szukseg?
Hogy okostelefonrol meg lehessen nezni a user manualt, igy azt se kell a hutohoz csomagolni?

Tenyleg nehez elkepzelnem egy olyan helyzetet, ahol a hutobe wifit kellene raknom.
Fogyasztast lejelentsen a kozpontnak? Jelezzen, ha ki van nyitva? Jelezzen, ha elmegy az aram?
(de akkor szunetmentes is kene bele:)

De lehet, hogy kell a hutobe wifi, en itt megakadtam. Es direkt nem vettem wifis hutot.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Femet megmunkalni azert nagyobb munka, mint muanyagot.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Egy dragabb cuccnal ez irrelevans (boven kifizetted akar a fem megmunkalasat is).

Legyen egy masik pelda is: mostanaban divatosak a futocipok talp nelkul
(nincs meg rajta a fekete gumi a kritikus helyeken (sarok, orr, ahol hajlik)),
hanem csak a feher szivacs van ott.

Ez igy tartossagban alig tud valamit, ettol olcsobb lett egy-egy ilyen cipo? A feneket.
Most epp ez a divat, es teljesen mindegy, hogy ez mennyire tartos.

Konkluziom: a kifizetett penz nincs osszefuggesben a tartossaggal
vagy a felhasznalt anyagok minosegevel. Es nem szamit mennyi penzt fizettel ki.

Millio+1 ilyen pelda van.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

No, 1x éve vettem egy asics-ot. Akkor volt olyan 30-40 ezer forint. Még mindig úgy néz ki, mint egy cipő :)

Csak használni nem érdemes. Futócipő esetében max 2 év vagy 1000 km ajánlott a gyártók szerint, utána eloregszik a talp. (Mondjuk én eleve nem használok erősen párnázott cipőt, meg az 1000 km az nem tart 2 évig..).

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Igazán bosszantó tervezett elavulással Epson tintasugaras nyomtatónál találkoztam.
Méri a tisztításkor kitüsszentett festéket és ha úgy gondolja, hogy a tartály tele van akkor vége a dalnak. A firmware letiltja a működést és annyi. Az érdekes az, hogy egy kis ajtócska is van rajta, amink keresztül hozzá lehet férni a tintát felszívó anyaghoz, tehát tisztíthatóra tervezték eredetileg.
A neten árulnak resetelő szoftvert, ami vagy működik vagy nem - nekem nem működött.
Sógorom akié a nyomtató volt szervizbe is vitte, de nekik sem sikerült nullázni a számlálót.
Ha lenne végtelen időm valószínűleg meg tudnám találni a firmware-ben a megfelelő részt, így viszont kuka az egyébként teljesen jól és ráadásul olcsón működő nyomtató.

Hat igen a tintasugaras nyomtato talan az etalon ebben a temakorben.

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A "fuse resistor" is nagy találmány. Lézernyomtatónál találkoztam ilyennel, amit X nyomtatott oldal után lazán kiégetett.
Hack: cseréld ki ezt a filléres alkatrészt, és a nyomtató "tervezett élettartama" át van verve.
Természetesen ehhez előbb találd meg. Csendben, feketedés nélkül tehető tönkre.

Mondjuk azért megnézném mindkettőtök arcát, amikor elkezdene folyni a festéktartályból (szivacsból) az asztalotokra a matéria. Akkor meg az lenne a baj, hogy miért ilyen szart gyártanak.

Akkor sípoljon, hogy cseréld ki, de ne dobja fel a talpát.
Szerintem a tök hülyéknek kéne olyan autót is gyártani, amit teletankolva adnak el, és ha kifogy a benzin, akkor kuka. Ez pörgetné a gazdaságot. Bár a mai modern autók már elég közel járnak ehhez.

Azért a kettő messze nem ugyanaz. Akkor lenne igazad, ha a festéket nem lehetne újratölteni. Egy autóban is van olyan rész, aminek a tervezett élettartama után már nem gazdaságos a javítás.

Az egy sima kb 1.5cm vastag vatta.
Azt azert lehetne mondjuk 3 evente cserelni a vegfelhasznalonak. (akar kihuzhato talcakent)

Nem hiszem, hogy az a megoldas, hogy a komplett gepet ki kell 3 evente dobni...

De vannak am egyeb trukkok is: nem cserelheto a nyomtatofej benne,
es a tinta olyan zarlatot okoz, hogy elszall a nyomtatofej elektronikaja is.
Konkretan 40e forintos fotonyomtatoval esett meg.

A tintasugaras nyomtatas egy olyan szinten felosztott piac, hogy ihaj.
De konteokkal nem terhellek:)

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

"Azt azert lehetne mondjuk 3 evente cserelni a vegfelhasznalonak. (akar kihuzhato talcakent)"
Persze, sokmindent lehetne, csak minél bonyolultabb egy szerkezet, annál többe kerül legyártani.
Hogy csinálod meg hülyebiztosra? Mi van, ha a kedves user siettében kihúzza, meg lendületből vissza is csapja a tálcát? Ha tudni akarja a nyomtató, hogy van-e még hely, akkor kell hozzá valami szenzor, ami pénzbe kerül.
Helyette most az van, hogy a legtöbb gép esetében szétszedheted, kitakaríthatod, a számlálót meg lehet nullázni. Más kérdés, hogy ez annyi időbe kerül, hogy szervizbe már nem érdemes miatta vinni.

Szvsz ebben nem csak a gyártók bűnösök, kell hozzá az is, hogy az emberek 12e Ft-ért akarjanak nyomtatót venni. Neked viszont senki nem tiltja meg, hogy tudatos vásárlóként olyan készülékért fizess, amit ez a probléma nem érint.
Mondom ezt úgy, hogy én is igyekszem az elektronikus cuccaim élettartamát maximalizálni. Az egeremben pl. épp a héten cseréltem harmadszor mikrokapcsolót.

canonoknal is ilyen, az is letilt, de azt lehet resetelni par gombnyomogatassal, mas kerdes hogy nem hozzaferheto helyen van a szivacs, kb atomjaira kell szedni a nyomit hozza, ha meg nem csereled elobb utobb orran-szajan folyni fog a cucc :)

hp-nek meg volt egy olyan tipusa (3420 asszem, a 920 utodja) amibe volt egy muanyag fogaskerek, ami szinte napra pontosan 1.5 ev utan szetporladt. nem eltort, hanem kb elbomlott. eladtunk a nyomibol kb 50db-ot kulonbozo ugyfeleknek, es kivetel nelkul mindegyikben. abban is amin naponta 100 szines lapot nyomtattak es abban is amiben 1.5 ev alatt 1x csereltek patront annyira nem hasznaltak.
a szervizes ismeros legyartatta fembol es szepen cserelgette, azota is mukodik a tobbsege :)

A'rpi