Új Linux disztrók érkeznek a Bash/WSL-re a Windows Store-on keresztül

 ( trey | 2017. május 13., szombat - 19:36 )

Multi-distro

A Microsoft részéről Rich Turner a napokban bejelentette, hogy folytatják a korábban megkezdett együttműködést a Canonical-lal, illetve újabb Linux disztribútorokkal - Fedora, openSUSE - működnek együtt annak érdekében, hogy Linux terjesztéseiket a Windows Store-ba betehessék.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

trey, a fiad a leendő Windows 10 S-én még válogathat is majd a környezetek közt :D

Üdv,
Marci

Minek idén code blocks, amikor van emacs, meg gcc... :-P
--
blogom

Én tényleg várom, amikor a Surface Phone-on elindítom majd a GTK+-s fingós appot. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Hibaigazítás: nem lesz rajta Linux
Elnézést.

Üdv,
Marci

Hibaigazítás: "Tegnapi számunk hátsó oldalán tévesen jelent meg a nutriatelepről készült fénykép aláírása. A helyes aláírás a következő: HÁROM JÓL FEJLETT NUTRIA. Helytelen tehát az előző aláírás, hogy a NUTRIATELEP HÁROM VEZETŐJE."

Még mindig nem értem, miért kell nekem Windows 10 ahhoz, hogy linux-ot futtassak?

--
robyboy

Best dev box a cél.

Üdv,
Marci

Majd ha ugyanazt, ugyanúgy tudja, mint egy natív linux környezet, mindezt ingyen, akkor lehet még alternatíva is. Valahogy nem tudok hinni egyik feltétel megvalósulásában sem.

--
robyboy

Dev box soron mi hiányzik ebből ma legjobban Neked?

Üdv,
Marci

Nekem a Docker. (A Linux se az igazi, mert ott meg a kollaboraciohoz szukseges eszkozok nem mennek -- se join.me, se G2M, se Webex, se egy csomo minden mas.)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Evvel nem vagy egyedül...

Üdv,
Marci

systemd
Vagy a System V init
Vagy nemtom

Van az embernek egy megszokott környezete ahol kényelmesen érzi magát, szokták ezt sok helyen desktopnak csúfolni. Tudod ez az amit nem túl óvatosan a cégetek 10 évente újragondol és rinyálnak miatta (nem kell aggódni ugyanúgy van ez gnome-shell/gnome) esetén. Mindenesetre a Linux Desktop nem ér véget ott hogy tud shell-t futtatni..

Hála Istennek, az Xfce szerény mértékben fejlődik, nem kell félévente teljesen új környezetet megszoknom.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Jó, de az xfce szerintem készen van mint a derékszög :D
Oda bugjavítás kell csak. Én nem nagyon támogatnék egetverő fejlesztéseket bele :D
(pont ezért szeretem, nagyon kellemes egyensúly az egyszerűség és tudás között :) )

-42-

Tökéletesen egyetértek. Ugyanakkor vannak software-ek, amelyek sohasem bírnak elkészülni, mindig csak fejlődni akarnak a használhatatlanságig akár. Szerencsére az Xfce nem ilyen, én is ezért szeretem.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

+1

--
"Nem akkor van baj amikor nincs baj, hanem amikor van!"
Népi bölcsesség

Mert nincs ingyen ebéd !
Hogy klaszikust idézzek.

Spybot frissít

http://www.kepfeltoltes.eu/view.php?filename=904Spy_boat.png

Mert megérdemled

Kiválló a kérdés.
Pár 100 millió Linux felhasználó is ezt kérdezi.

Rossz a kérdés. Ha valamiért már windowsod van, tudsz így alatta linux binárisokat futtatni, nem kell telepítened a Windows mellé semmit.


"I'd rather be hated for who I am, than loved for who I am not."

...Es meg mindig nem lehet elrakni mashova a rootjat az appdata\local\blabla alol.

Az miért lenne fontos?

Üdv,
Marci

Hogy legyen pl hely a linuxnak? :)

Nem értem: ha máshol lenne, kisebb helyet foglalna? :D

Üdv,
Marci

Ha máshol lenne, nem a 120GB-s rendszer particiót enné, hanem a 2TB-os data+egyéb vinyót.
Mondjuk a meghajtó mountolása mappába nem ördögtől való.
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

"Mondjuk a meghajtó mountolása mappába nem ördögtől való." -- a felhasználói profil esetén ördögtől való, sajnos.

Üdv,
Marci

Azert mert egy relative kicsi SSD a C:, ahova a rendszeren kivul mast nem telepitek.
De oszinten: csak nekem teljesen alap az, hogy lehetoseget biztositsunk a juzernek, hogy hova szeretne telepiteni valamit?

"csak nekem teljesen alap az, hogy lehetoseget biztositsunk a juzernek, hogy hova szeretne telepiteni valamit?"
Alapni alap lenne, de Windowson nem igazán az.

Ezt a rugalmasságot ugyanis nem (csak) a WSL, hanem a Windows általában nem biztosítja, sajnos.
Úgyhogy amíg a \Users mappa helyét nem válogathatom meg, hanem a profilkönyvtáron belül irányítgathatom át a mappákat kézzel (aztán az alkalmazásokat vagy érdekli-vagy sem!), addig nekem sokkal kisebb fájdalom, hogy hol a WSL root (ami ráadásul nem olyan nagy helyet foglal)...

Üdv,
Marci

aztán az alkalmazásokat vagy érdekli-vagy sem!

Számomra ez a legfájdalmasabb az egészben. Mi az, hogy az oprendszer nem tud valamit úgy elfedni az alkalmazás elől, hogy az ne is tudjon róla? Épp, mint a globbing. Nem az alkalmazásnak kell feldolgoznia például a *.*-ot, hanem a shellnek, de Windows-on valamiért csak remélhetjük, hogy két alkalmazás hasonlóképp emészti ezt meg, amit literálisan megkapott.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

El tudja fedni, de ha az alkalmazásban hardcoded URI-k vannak, akkor a hajadra kenheted. Ez Linuxra is igaz.

off

Vicces. Egy példát akartam írni, mire aztán rájöttem, nem is lenne igazán jó példa, mert a hardcoded ostobaságra valóban nincs ellenszer. (Lehet, zavarosan fogalmaztam. Te írtad helyesen, az a programozó az ostoba, aki effélét elkövet.) Viszont, miközben a példához gyűjtöttem a konkrét infót, észrevettem, hogy nem megy a profile-sync-daemon. A program maradt a régi, de a bash újabb, s elhasalt ugyanazon a scripten. Kijavítottam, most működik, szerintem bugreportolni fogom. :)

Volt egy ilyen kifejezés:

${#DIRArr[@]##*/}

Picit túltolták. Az első # nélkül még értelmes, hiszen előállítja a tömbből az elemek utolsó / utáni részeit szóközzel szeparálva. Viszont, amikor ezt meg kell számolni, akkor felesleges az elemek leszabdalása, az elemek számosságát a ${#DIRArr[@]} kifejezés adja vissza. Az eredetit a régi bash megette, de az új már egy bad substitution üzenettel honorálja azt.

Valami olyasmi akart lenni a példám, hogy nekem a / (SSD) alá van mount-olva a /home (HDD) és a /var (HDD), a /home alatt van valahol a .mozilla, ami egy symlink a /var alá, de valójában az nem is a /var, mert oda bind mount-oltam az SSD-m egyik filerendszerének egy könyvtárát. S ha ez nem volna elég, alatta van a firefox profile, ami viszont egy újabb symlink valahova a /tmp-ben található könyvtárra, ami meg tmpfs, tehát RAM és swap. Viszont ezt a szörnyű ámokfutást a böngésző úgy éli meg, hogy valahol a $HOME-ban van neki egy profilja. :)

Mindezt azért csináltam így, mert azt szerettem volna, hogy a hatalmas böngésző profil másolása gyors legyen RAM-ba, tehát SSD-ről történjék, ne pedig HDD-ről, mert különben odavész a rövid boot time. A psd meg azért kell, hogy a böngésző gyors legyen, s ne generáljon adatforgalmat az SSD-re.

Amúgy van tovább is, mert a RAM disk valójában egy overlayfs az SSD fölött. Jó, hát elvoltam, na! :D


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

nem annyira off ez.
Pontosan megmutatja a felfogásbeli különbséget.
GNU/Linuxéknál a várható impacttól függetlenül dobják a visszafelé kompatibilitást, ha meg nem működik a szoftvered, akkor így jártál, oldd meg magad.
Míg a Microsoft igyekszik ügyelni a visszafelé kompatibilitásra, pont azért, mert a vállalati ügyfeleknek nem mindegy, hogy a belső ügyviteli rendszerük, amit egy már nem működő 3rd party cég készített, működik-e vagy nem.
Persze van, amikor dobni kell a kompatibilitást (vagy épp a támogatást), de amíg csak lehet, tartani kell.

Emiatt sem megy igazán a vállalati szférában a Linux, és pont az ilyen kompatibilitási szarok miatt kellenek a konténerek. Mert valamelyik szoftvernek frissebb libc kell, az meg szentségtörés, hogy egyszerre több libc legyen a rendszerben (Windows alatt ez tök alap).

Amellett, hogy igaz, amit írsz, úgy érzem, a Linux és alkalmazásai általánosabban kezelnek dolgokat, talán kevésbé nyúlnak át rétegek felett, s így hiába forgatnak fel egy-egy alrendszert, attól még a legtöbb program működőképes marad. Pulseaudio-nak is lett egy alsa-lib intarface-e, hogy menjenek azok az alkalmazások, amelyekbe sohasem implementálják a pulse illesztést. Vagy a példám a filerendszerek kezelésének végtelen rugalmasságával. Az alkalmazásnak fogalma sincs arról, hogy ez hogyan van alul összeszögelve. Kernel majd megoldja, alkalmazás meg ugyanazt az elérési utat látja.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ugyan bugreportoltam, küldtem patch-et, de ez elárvult csomag, Fedora 23-hoz volt utoljára, így arra számítok, nem lesz visszhangja a hibajelzésemnek. Mivel shell script, működik ez, magamnak ki javítottam, frissítés meg aligha fogja elrontani, mert várhatóan nem lesz.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Mi az, hogy az oprendszer nem tud valamit úgy elfedni az alkalmazás elől, hogy az ne is tudjon róla?"

A Microsoft néha tán túlzottan is erősen őrzi a visszafelé kompatibilitást, gyanítom, hogy ennek a következménye a fenti tünemény is.
A másik fele a kérdésnek -- gelei-vel egyetértve -- a fejlesztők oldalán van. Egy Linux sem tud mit kezdeni azzal, ha egy program a /home/$USER alatt akarja a felhasználó filejait kezelni.

Üdv,
Marci

Az vitán felül áll, hogy lehet csökönyös programot írni, ami aztán nem foglalkozik holmi környezeti változókkal, olyan apróságokkal, hogy hol van a felhasználó saját alkönyvtára, s effélék. Bár erre meg azt mondom, állítólag a pékeknél munkaerőhiány van, az ilyen ne programozzon. Bár ki tudja, a kenyeret is biztos elégetné. :(


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"Egy Linux sem tud mit kezdeni azzal, ha egy program a /home/$USER alatt akarja a felhasználó filejait kezelni."

A Linux ad eszközt a probléma megoldására/workaroundolására? Van valami komplexitás a probléma mögött, hogy az nem elég jó, ha átbindelem az user profilt oda, ahol az alkalmazás hiszi, hogy megtalálja?

Nem értem...
Hogy jön ide a workaround lehetősége, milyen komplexitásra gondolsz, mi az a bindelés? Nem értem...

Üdv,
Marci

"Hogy jön ide a workaround lehetősége"

Felvetettél egy problémát, azt mondtad, hogy a Linux nem tud mit kezdeni vele. Erre írtam, hogy igen is van a Linuxban eszköz rá.

"mi az a bindelés?"

A bindelés, szebben bind mount pongyolán fogalmazva annyit tesz, hogy adott mappát valahonnan becsatolsz a fájlrendszerbe máshova. innentől olyan, mint ha ott is létezne ahova csatoltad. Ha egy alkalmazás a home alatt keresi az user mappáját, oda lehet bindelni, és fog rendesen működni. Hacsak... nos, nagyon speciális esetek biztos előfordulhatnak, ezért is említettem komplexitást.

Szerintem nem is kell mount, egyszerű link megoldja.


„Pár marék nerd-et leszámítva kutyát se érdekel már 2016-ban a Linux. Persze, a Schönherz koliban biztos lehet villogni vele, de el kéne fogadni, ez már egy teljesen halott platform. Hagyjuk meg szervergépnek stb…” Aron1988 @ Proharder Fórum

Zseniális az aláírásodban lévő idézet. :D Az összes rokon, ismerős, akinek én telepítettem a gépét, Fedorát használ nagy megelégedettséggel. Mondjuk ez a pár marékba belefér. :) Bár a nerddel nem értek egyet.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

"azt mondtad, hogy a Linux nem tud mit kezdeni vele"

Azt mondtam: "sem". És így is van: ha a /home már másra foglalt (és emiatt nem a /home alatt laknak a felhasználók), akkor ez a workaround fabatkát sem ér.
Sem bind mount-tal, sem symlinkkel, sehogy.
Ahogy a hasonló eset Windowson sem workaroundolható.

Félreértetted a mondandómat: nem a Linuxot szóltam le, hanem annyit állítottam, hogy a fejlesztői trehányság-műveletlenség-elavult módszerek alkalmazása az OS platform oldalán tetszőleges nehézséget is okozhat. (Amiből nyilván van workaroundolható is, meg nem is - platformtól függetlenül)

Üdv,
Marci

"akkor ez a workaround fabatkát sem ér."

Ezt légyszi elaboráld, biztos én nem tudok valamit, de nem igazán értem miért nem ér fabatkát sem.

"a /home már másra foglalt"

Ez alatt mit értesz? Nehezen képzelek el egy olyan rendszert, ahol a jozsi nevű felhasználó lakik teszemazt /jozsi alatt, és emellett a /home/jozsi is használva van valamire. Ha mégis így lenne, akkor tényleg gáz van, mert a mounttal elfeded a /home/jozsi tartalmát a /jozsival. Egyéb esetben viszont nem látom miért ne működne.

"a fejlesztői trehányság-műveletlenség-elavult módszerek alkalmazása az OS platform oldalán tetszőleges nehézséget is okozhat"

Egyetértünk, az ilyen dolog gáz.

"Ezt légyszi elaboráld" -- vö. "ha a /home már másra foglalt"

"Nehezen képzelek el egy olyan rendszert" -- nem baj.

"Egyetértünk, az ilyen dolog gáz." -- Örülök, ennyi volt a mondandóm, a többit max odaképzelted.

Üdv,
Marci

Egyébként nagyon rá vagy állva, hogy mindent támadásnak vegyél a fórumon. Feldobtál egy problémát aminek a megoldása triviálisnak tűnik linux alatt, próbáltam kitalálni mért gondolod annak (simán lehet az, hogy én nem értek eléggé a lovakhoz) de inkább terelsz :) Oké :)

Nem volt problémafelvetés, max egy nagyjából bénán sikerült illusztráció, itt.

Annyit akart illusztrálni, amiben épp itt értettünk egyet. Ne toljuk túl! :D

Üdv,
Marci

Reálisan el tudom azt képzelni, hogy egy szinttel lejjebb vannak a felhasználók, például:

/home/fejlesztes/jozsi
/home/gyartas/karcsi

Ilyenkor lehet csinálni egy symlinket /home/jozsi -> /home/fejlesztes/jozsi formában, vagy mkdir /home/jozsi; mount -o bind /home/fejlesztes/jozsi /home/jozsi. Probléma akkor van, ha a különböző területeken azonos nevű felhasználók vannak, de mivel a login name eltérő, csak nem csinálták azt, hogy ennek ellenére a directory név azonos.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Reálisan egy csomó dolgot el lehet képzelni pl system user esetén, akinek a homeja random változatos helyeken lehet.

>Nem az alkalmazásnak kell feldolgoznia például a *.*-ot, hanem a shellnek

added

Ez az én véleményem. Baj? Tudom, Linuxon is van olyan, amikor egyfajta globbingot az alkalmazás dolgoz fel, de ott ez indokolt. Például az

rpm -qa kernel\*

parancsban literálisan adom át a csillagot, mert ez az rpm számára glob. Úgy értve, az rpm adatbázisból túrja ki, ami úgy kezdődik, hogy kernel, s utána bármivel folytatódik. Itt nem volna jó, ha a shell kifejtené az aktuális alkönyvtárban található kernel* file-okat. Ha nincs ilyen, az mázli, mert akkor a shell szintén literálisan adja át a csillagot, ellenben ha van, akkor azt megkapja az rpm, s ha van olyan nevű csomag az rpm adatbázisban, listázza azt, ha nem, akkor pedig nem, de várhatóan kevesebb csomag lesz listázva, mint ami az rpm adatbázis van, hiszen a rpm adatbázisban és az aktuális alkönyvtárban szereplő nevek halmazának metszete lesz az eredmény.

Ettől függetlenül egy rm, cp - del, copy - esetében szerintem igen is praktikus az, ha a shell bontja ezt ki, s nem maga az alkalmazás.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

$IFS

>igen is

hoty mit

Jogos. Helyesen: igenis. :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A szomoru az, hogy a tisztelt fejlesztoknek meg se fordult ez a lehetoseg az agyuk legtavolabbi szegleteben sem :) Meg akkor sem, amikor mar nem egy, nem ket user erdeklodott ez utan a bugtrackeren... Ami lehetoseg meg volt az elejen az athelyezesre, azt gyorsan el is tuntettek.

protip: homedir=symlink

Nekem az ilyen problémákat eddig elég jól sikerült workaroundolni az mklink parancs (azon belül directory junctionök) segítségével. A WSL-t még nem próbáltam átrakni, de kapásból biztosan így próbálnám megoldani ezt. Nem ideális módszer, de nekem eddig bevált. :)

Dokumentaltan nem mukodik. Nyilvan ezt probaltam eloszor (ahogy csinalom x masik esetben), meg rajtam kivul jo paran :)

https://github.com/Microsoft/BashOnWindows/issues/449

Aha. No, akkor örülök is, hogy nem akartam ilyet (pedig volt eszemben, csak aztán gépet cseréltem, így nem kellett), legalább nem téptem ki a maradék hajamat. :)

Van akinek nem elég egy cé meghajtó

Majd talán a Windows 10 File System Mounters Update után...

https://technet.microsoft.com/en-us/library/cc722177(v=WS.10).aspx

Üdv,
Marci

Lehet, hogy nem fontos, de az oszi Creators' Update-ben pont ez a feature jon.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Annál jobb! ;)

Üdv,
Marci

Ha ez elterjedne az eléggé kinyírná a kommersz desktop appok linux piacát és ezen keresztül a linux desktopot.

Én azért álltam át anno OS X-re mert tudtam, ott vannak jó kommersz appok, cserébe ha valami hiányzik a linuxból, indítok egy X-et oszt szevasz, a legtöbb dolog lefordul rá, és alapból van rajt egy unix env.

Namost az hogy Windowson is vannak kommersz appok az senkinek nem meglepő, viszont ha tömegesen kezdenék a WSL-t használni az emberek, akkor a Skype meg a Spotify feltenné a kezét, minek neked linux kliens, rakj fel egy Windows-t meg egy WSL-t oszt hadd szóljon.

Így se nagyon van sok és jó closed source app arra a platformra, de így lehet hogy nulla lenne, amit Pistike összehekkel a feltört API-kból, az van...

Attól még továbbra sem lesz ingyen a Windows. Tehát aki az oprendszer ára, s nem utolsó sorban az EULA elfogadhatatlansága (privacy!) miatt nem használt eddig Windowst, az továbbra is éppen ezért nem fog, hiába került fel a Windowsra egy WSL. Jó, ott van, és? Attól az még egy Windows marad minden kínjával, ideértve a váratlan frissítéseket, reboot-okat, tiltott, de visszamászó csomagokat, s így tovább. Szerintem éppen ugyanannyi embernek lesz szüksége linuxos Skype kliensre, mint eddig.

Nem is igazán értem a gondolatmeneted. Windowsra eddig is volt Skype kliens. Most, hogy van Windowsra WSL, hirtelen miért érezném úgy, hogy a Fedora 26 helyett Windows 10-nek kellene lennie a gépemen? Valahogy nincs bennem efféle késztetés.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Touche

Igen, értjük, hisztizni kell, hogy jajajaj, fúj Windows. Nem te vagy a célközönség, haladjunk.

A valós célközönség oldaláról nézve meg: aki heterogén környezetben dolgozik, és használ Windowst és Linuxot is vegyesen, annak végre nem kell virtualizált szarokkal szenvednie, csak, hogy megkapja azt az userlandet, ami a munkájához szükséges. Ugyanis bármilyen meglepő, az userek 98%-ának édesmindegy a kernel, ami a rendszer mögött megy és az az érdekes számára, hogy az userland mit nyújt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Szerintem nem nagyon figyelted, mire reagáltam. Nem az volt a lényeg, hogy szeretjük a Linuxot, a Windowst meg nem annyira, hanem azon a vélelmezésen tűnődtem, mely szerint a WSL keresztbe fog tenni a zárt linuxos alkalmazásoknak. Megvallom, én nem látok efféle összefüggést.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Kik olvassák el az EULA-t? Pláne vásárlás, használat előtt?

--
robyboy

Legalább hallomásból van annyi ismeretük a népeknek, hogy aki például érzékeny a privacy-re, az elolvassa, hogy meggyőződhessen arról, tényleg nem neki való ez.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

És ki érzékeny a privacy-ra? Akik facebook-on posztolnak percenként? Vagy akik úgy juttatják ki a céges információkat, hogy fogalmuk sincs róla mit tesznek?

A civil életben is hiánycikk az IQ, miért pont az IT-felhasználásban ne lenne az?

--
robyboy

Értem a keserűséged, de ne mondd már, hogy kihalt az utolsó tudatos felhasználó, s már állatkertben vagy rezervátumban sem szaporítható. :) Talán van még esély, ha oly csekély is.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

:-) Így van, optimistának kell lenni!

--
robyboy

Engem érdekel pl., ez is egyel több ok, hogy ne használjak Windows-t. Mondjuk továbbra is az a fő okom a használata ellene, hogy mennyire kín dolgozni (programozni) rajta.
--
:wq

Ezt nem hiszem. Akinek csak egy Linux shell kell az virtualizál, mi a fenének állt volna át azért Linuxra. Most annyi történt, hogy a virtualizáció pehelysúlyúvá vált.

és egyébként ez tenné a legjobbat a binusznak

Szóval előbb lesz Debian/kWindows, mint Debian/Hurd?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Értem, hogy fájást okoz ez, de csak jelzem, ez nem a Linux szégyene, hanem a dicsérete.

--
trey @ gépház

Miféle linux? Az nem csak egy kernel? :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

... vagy papucs orrán pamutbojt... ;)

Üdv,
Marci

Apró, jelentéktelen észrevétel, flamebite, whatever:

Mindhárom disztró minialkalmazás vagy miaszösz alkalmazásikonja egy Ubuntu logo.


Manjaro KDE 17.0.1


Illetve: nice tray :D (froáf)

--
trey @ gépház

https://i.imgflip.com/bnyal.jpg
Alighanem beta-sága miatt, de az biztos, hogy ennek a motyónak a brandingje eddig is szokatlanul zavaros volt. Kíváncsi vagyok, hogy bogozzák ki! :D

WSL, Bash on Ubuntu on Windows...

Üdv,
Marci

És tényleg! Nahát, hogy te miket észre nem veszel... :)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

self correction+flood:
flamebite==flamebait


Manjaro KDE 17.0.1


Az egyik fejleszto epp most mondta a HN-en, hogy ez oszre kijavul :)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

3 hónap kell az MS-nek két darab 32x32 pixeles ikonhoz?


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Ha jól értem, egy internal build látszik a képen, az őszre megjelenő update egy korai, nem publikus változata.
Magyarán ezzel a jelenséggel még Insiderek sem találkozhatnak...

Szerintem a szigornak is van értelmes mértéke...

Üdv,
Marci

6 fejleszto dolgozik az egesz projekten, ok csinaltak nullarol. Ahhoz kepest ez szerintem meno termek.

----------------------
while (!sleep) sheep++;

A részletekről nem tudtam, fogalmam sincs arról, mennyi erőforrást allokált az MS ehhez. Ez szerintem tipikusan a kellemes melók közé tartozhatott.


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

A Microsoft milyen lelkesen szolgálja ki a Linuxot is használó ügyfeleit. Teheti, hiszen a Linux nyílt forrású és szabadon felhasználhatja, a GPL betartása mellett.
De mikor jut el odáig, hogy ugyanilyen Windows alrendszer beépítését teszi majd lehetővé a Linux rendszereken? Vagy legalább azokon a Linuxokon, amelyeket ő is implementál a Windows alá.
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nézz csak utána, hogyan működik az SQL Server for Linux és lepődj meg! ;)

Üdv,
Marci

demo, vagy erdemi munkara?

Mert erdemi dologra sehogy...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Mit tapasztaltál? És mi a különbség az SQL Server for Linux felépítésében és működési elvében, amikor munkára meg amikor demora használod? :)

Üdv,
Marci

A demonál csak ciki ha összeomlik, munkánál csörög a sev1 telefon.
Végül is, a felépítésben semmi különbség nincs, csak abban hogy mennyire ciki. :)

Aki a beta terméket éles munkára használja, nyilván alapos okkal teszi.

Amúgy te tulajdonképpen miről beszélsz? Mert ebben a szálban erről van szó: "De mikor jut el odáig, hogy ugyanilyen Windows alrendszer beépítését teszi majd lehetővé a Linux rendszereken?" (Nem mintha khiraly-t érdekelte volna... :( )

Üdv,
Marci

> Aki a beta terméket éles munkára használja, nyilván alapos okkal teszi.
Ebben egyetértünk. Remélem nem kerülünk be hétvégén a hírekbe. :D

> Amúgy te tulajdonképpen miről beszélsz?
Tulajdonképpen fejlődik a téma, megvan a kapocs, nézd csak: Dejo kvázi hiányolta a Microsoft saját Wine implementációját -> Te írod hogy nézze meg az MSSQL for Linuxot, nyilván utalva arra, hogy egy user modú NT kernel fut a dolog mögött -> khirály bedobta, hogy kvázi csak játszani jó vele -> megkérdezted hogy miért másabb ha munkára vagy demora használja -> jöttem én, próbálva utalni arra (jó, ez nem volt túl közeli), hogy ami opcionálisan használható saját, kísérletezgetős környezetben, az már jó eséllyel demozáskor meghal, de ha mégsem és ki lesz élesbe engedve, akkor garantált a sev1. Ez a különbség. Válaszoltam a kérdésedre.

Elvittük a szálat kétségtelen, de erről beszélünk. No nem mintha te olyan ontopik lettél volna. :)

No de hogy visszakanyarodjunk az eredetihez: felmerült bennem a kérdés, hogy van-e elérhető dokumentáció arról, hogy milyen szolgáltatásokat nyújt ez a kiskernel az MSSQL-nek és ha ezek más alkalmazások számára is használhatóak, akkor mondjuk Wine-on keresztül hívhatóak lennének-e? Alapvetően ugyanaz foglalkoztat engem is, mint Dejot.

"milyen szolgáltatásokat nyújt ez a kiskernel az MSSQL-nek és ha ezek más alkalmazások számára is használhatóak, akkor mondjuk Wine-on keresztül hívhatóak lennének-e?"

A szolgáltatásokat én nem ismerem pontosan, ezt javaslom olvasgatni: https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:kFbvm2NRQ6kJ:https://blogs.technet.microsoft.com/dataplatforminsider/2016/12/16/sql-server-on-linux-how-introduction/+&cd=2&hl=en&ct=clnk&gl=us
A wine nekem ennek a konkurrenciájának tűnik és igencsak eltérő elvek mentén működik, ezért kétlem, hogy ez megvalósulna.
Inkább elvileg érdekes ma még csak, hogy ez a későbbiekben akár más Win32 holmik futtatását is lehetővé teheti Linuxon.

Üdv,
Marci

THX az olvasnivalót.

(Szép ez az IIS error.)

off

Béta? Hol van az még? :D Fedora 26-ot használok. ;)


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

OK, játsszuk ezt a kinek hosszabb az idő a várható release-ig dolgot! :)

Microsoft Windows [Version 10.0.16193.1001]

Várható megjelenés valamikor 2017. ősz (Fall Creators Update)
;)

Üdv,
Marci

Jól van, Te nyertél! :D


tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hehe, kicsit még vársz, amig a debian stetch kijön, és utána az összes testinget használó éveket fog ráverni erre :D

Ja, ez nekem nem verseny :)
Lehet, le is szedem, mert megszűnt működni az Azure Backup...

Üdv,
Marci

nyilván véresen komolyan gondoltam ;)

0. step:

Read the EULA.

Majd szoljatok ha meg is lehet venni eles hasznalatra.

Egyebkent meg altalaban az MSSQL es a .net egyutt jar...

Szoval az MSSQL-lel onmagaban nem vagyok kisegitve...

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Ebben a szálban erről van szó: "De mikor jut el odáig, hogy ugyanilyen Windows alrendszer beépítését teszi majd lehetővé a Linux rendszereken?"
Ki mondta, hogy ez kész termék?
Ki beszélt arról, hogy éles használatra alkalmas?
Ki mondta Neked, hogy nincs .Net Linuxon?
Tkp miről beszélsz? :)

Üdv,
Marci

Én neked válaszoltam, és konkrétan erre reagáltam:
"""
Nézz csak utána, hogyan működik az SQL Server for Linux és lepődj meg! ;)
"""

Ha a szálban feljebb szerettem volna reagálni egy másik embernek,
akkor neki válaszoltam volna.

> Ki mondta Neked, hogy nincs .Net Linuxon?
> Tkp miről beszélsz? :)

Én konkrétan megnéztem egy MSSQL+.Net-ben írt program portolásának lehetőségét.

Szerinted van *támogatott* út a .Net linuxon való futtatására?

Vagy csak úgy be-bedobunk valamit még pluszba, hogy egyre több mindenről beszéljünk?

Legutoljára, amikor néztem, az MSSQL for linux demo volt, amit EULA-val el kellett fogadni, és csak úgy futtathattad
(telepítettem és játszottam vele egy napot).

Azóta nem néztem, ez igaz. Változott valami?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

A fenti mondatomban a "hogyan működik" jelentése "milyen elven működik" és nem "milyen klasszul működik" vagy "hogyan fogható munkára".

Üdv,
Marci

A Fedora Engineering Steering Committee áldását adta a dologra.

--
trey @ gépház