ZX Spectrum Next - Kickstarter kampány a legendás gép feltámasztására

Címkék

Hozzászólások

Valamire fogják is használni még? Vagy dísztárgy lesz vitrinekbe? Mint régen a porcelán kacsák? :D

Az lenne a klassz, ha valami kis praktikus dologra használni lehetne. Mondjuk valami otthon automatizálás vagy valami. És lenne valami ami spektrumos fényeket csinál, akármit is jelentsen ez :D Akkor tök menő lenne. Így is az persze. Maga az lenyűgöző, hogy ezt manapság meg lehet valósítani. Csak az az ember érzése, hogy fél nap nyomkodás után a szekrényben kötne ki, ami meg szomorú.

Otthon automatizálásra ott az RPi3, Abból egy "lap" 32 angol Font. Tehát veszel egy Spectrum árából min. 3-at. Kisebb helyen elfér, ami ennél a felhasználási módnál nem mellékes, még lehet, hogy kevesebbet is fogyaszt. És így látatlanban rá merném mondani, hogy több mindenre használható manapság, mint egy Spectrum.
Gyűjtőknek, nosztalgiázóknak biztos jó, meg a vitrinbe dísznek. De ezeknek drága, bár a Herendi is az.

Drága: Minden nézőpont kérdése. :-) Amikor megvettem a Spectrumot (~ 1984-85), akkor kb. 4–5 havi fizetésembe került, és nem is voltam rosszul fizetve (az akkori átlaghoz képest). Most egy havi fizetésemből többet is tudnék venni, ha akarnék. Viszont nosztalgiának tényleg drága.

Egyébként ha belegondolok például C64 esetén 300.000 darab 8 bites utasítás/másodperc körüli volt a tempó, a Raspberry Pi3-ban pedig 4 x 1,2 millióárd darab 32 bites utasítás.
Bőven elég ez a tempó arra, hogy retrósan bedobozolva szoftverből emulálja a C64-et vagy a ZX spektrumot.

Update: látom van is ilyen projekt. https://www.raspberrypi.org/magpi/commodore-64-c64/

xc6slx9 alapon kezdeni bármit is nem túl futureproof dolog. Évek óta nincs hozzá támogatott fejlesztőkörnyezet (hogy népszerű kifejezéssel éljek: csak a bloat ISE), míg a 7-es szériához sokat pucoltak az egész kócerájon, gyorsabb, kevesebb memóriát zabál, stabilabb (ez mondjuk meglepő volt nekem is), jobban automatizálható.

Elütöttek egy tizedestpontot az árban.
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "

Mire fogják fordítani az összegyűlt pénzt? Ügyvédekre?