Elindult az opensource.google.com weboldal

 ( trey | 2017. március 29., szerda - 12:18 )

A Google bejelentette, hogy elindította az opensource.google.com weboldalt, ahol nyílt forrású projektjeiről - Android, Chromium, Go, Kubernetes, TensorFlow stb. - ad tájékoztatást.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Újabb csapás a MS-Fanboiokra. Ezt a lejárt szavatosságú cikket is le kell húzniuk a troll-listájukról. :)

Nocsak, open source lett a Gmail, a Maps, a Talk és a YouTube?

^Íme az egyik!

^Íme a többször kirúgott troll sokadik nicknevén.

Erdekes modon abban a szalban nem erezted fontosnak, hogy megfelelo magyarazatot adj a felmerult kerdesekre.

Mindent megmagyaráztam. Példákkal, szájbarágósan. Azzal nincs mit kezdenem, hogy nem vagy képes / nem vagy hajlandó felfogni.

A tenyerbemaszo stilusodat keretik mellozni, ha velem beszelsz.

Es nem. Nem magyaraztal meg semmit. Barki lathatja a szegenysegi bizonyitvanyodat, ha az altalad linkelt szalba belenez. Vajon egy nyitott kerdes megvalaszoltnak szamit?

Itt a te stílusoddal van baj, ami nem is tenyérbemászó hanem egy fogyatékost sejtet. Vagy egy végsőkig elvakult fanboit. Mindegy is.
Kár is neked linkelni a máig nyílt Android forráskódját, úgysem értenéd.
De hoztam két közismert példát is. A Xiaomi és OnePlus is a linkelt troll-cikk után építette fel sikeres üzletét a nyílt forráskódú Androidra. A Xiaomi mára a világ harmadik legnagyobb mobilgyártója. Ráadásul úgy, hogy sok országban hivatalosan nem is kapható, és még kevesebb mobilszolgáltatótól kínálatában található meg.
A OnePlus első One mobilja pedig fél évvel a cikk után jelent meg.

:D

Most oszinten mondd meg, mi koze 3rd party cegeknek a Google altal bezart Google kliensekhez? :)

Szoval miert is zarja be a Google a klienseinek forraskodjat?

A "nem tudom" is valid valasz.

kérlek ne beszéltesd az adware botot

kövesd a többiek példáját és csak röhögj rajta.

Rajtad csak szánakozunk gabu. Bár túl sok lehetőség sosem volt benned.

Igazad lehet, de azert meg remenykedem, hogy megerti.

Hulyeseg, tudom.

Végre sikerült felfognod, hogy a nyílt forráskódú Android továbbra is nyílt forráskódú marad? Hihetetlen!
Maradt néhány alkalmazás, amik nem részei az operációs rendszernek. Minek lennének nyíltak azok az alkalmazások, amik a Google szolgáltatásaihoz kapcsolódnak?! Potenciális támadási felület lehetne az érintett szolgáltatásokhoz.

Azt ertem, hogy te tisztaban vagy a jelenlegi helyzettel, viszont az a baj, hogy a folyamatokat nem latod at.

Az egy dolog, hogy jelenleg az Android meg nyilt (es valoszinuleg az is marad), de az is teny, hogy a Google farol ki sok opensource alkalmazas mogul. Vagyis az irany latszik: a kozos, open source kodbazis reszelgetese helyett, ahol lehet, ott helyettesiti a meglevoket a sajat closed source megoldasaival, es az open source verziot magara hagyja. Nyilvan az Android nyiltforrasu marad, hiszen a Google-nek elemi erdeke megtartani a partnereit, es ezaltal az Android piaci elonyet (jelenleg).

De ne felejtsuk el, hogy a Google is raallt a Microsoft utan az Apple utra, miszerint nem csak a software es a szolgaltatasok, hanem a keszulek tervezes is naluk kell oszpontosuljon, ld Pixel.

Google szepen lassan ketsebessegesse teszi a sajat okoszisztemajat. Az Android alaprendszer marad open source es azt hasznalhatjak tovabbra is gyartok. Viszont az osszes szolgaltatast closed source modellbe koltozteti. Kb, mint az Apple, ahol a macOS kernele opensource, viszont a lenyeg, a user space closed.

Azt meg mindig nem latom be, hogy egy szolgaltatas kliense miert jelentene biztonsagi kockazatot, ha open maradna. Ha csak ezen mulik a dolog, mar regen rossz. Van egy olyan erzesem, hogy a Google kettos cellal nem az open source valtozatot tutujgatja tovabb: a cikkbol is ismeros "igy a konkurencianak is tobbet kell dolgoznia a Google elleneben", illetve baromira nem akarjak a kulvilag fele kommunikalni, hogy epp milyen A/B teszteket futtatnak az appokban, hiszen ez a konkurencianak is otleteket adhat. Nyilvan abban az esetben el ez, ha a Google A/B tesztel mobilappokban, de pont a Google ne tenne ezt?

Szoval a Microsoft utan a Google is kezd elApplesedni. Ami nem gond, mert 10+ eve mondom, hogy ez a jovo a nagy cegeknek, ugy latszik meg csak most hallottak meg.

Viszont erdemes a marketing moge nezni, es elgondolkozni, hogy mit miert csinal egy piaci szereplo. Egy dolgot bizton ki lehet huzni: "szivjosagbol".

Minek lennének nyíltak azok az alkalmazások, amik a Google szolgáltatásaihoz kapcsolódnak?! Potenciális támadási felület lehetne az érintett szolgáltatásokhoz.

ROTFL

ettől kinyílt a zsebemben a stallman... ettem is gyorsba' egy kis gombát

Ez így azért elég erős kijelentés volt a sráctól... :D

-

grat a guglinak!

--
GPLv3-as hozzászólás.