Elindult az opensource.google.com weboldal

Címkék

A Google bejelentette, hogy elindította az opensource.google.com weboldalt, ahol nyílt forrású projektjeiről - Android, Chromium, Go, Kubernetes, TensorFlow stb. - ad tájékoztatást.

Hozzászólások

Itt a te stílusoddal van baj, ami nem is tenyérbemászó hanem egy fogyatékost sejtet. Vagy egy végsőkig elvakult fanboit. Mindegy is.
Kár is neked linkelni a máig nyílt Android forráskódját, úgysem értenéd.
De hoztam két közismert példát is. A Xiaomi és OnePlus is a linkelt troll-cikk után építette fel sikeres üzletét a nyílt forráskódú Androidra. A Xiaomi mára a világ harmadik legnagyobb mobilgyártója. Ráadásul úgy, hogy sok országban hivatalosan nem is kapható, és még kevesebb mobilszolgáltatótól kínálatában található meg.
A OnePlus első One mobilja pedig fél évvel a cikk után jelent meg.

Végre sikerült felfognod, hogy a nyílt forráskódú Android továbbra is nyílt forráskódú marad? Hihetetlen!
Maradt néhány alkalmazás, amik nem részei az operációs rendszernek. Minek lennének nyíltak azok az alkalmazások, amik a Google szolgáltatásaihoz kapcsolódnak?! Potenciális támadási felület lehetne az érintett szolgáltatásokhoz.

Azt ertem, hogy te tisztaban vagy a jelenlegi helyzettel, viszont az a baj, hogy a folyamatokat nem latod at.

Az egy dolog, hogy jelenleg az Android meg nyilt (es valoszinuleg az is marad), de az is teny, hogy a Google farol ki sok opensource alkalmazas mogul. Vagyis az irany latszik: a kozos, open source kodbazis reszelgetese helyett, ahol lehet, ott helyettesiti a meglevoket a sajat closed source megoldasaival, es az open source verziot magara hagyja. Nyilvan az Android nyiltforrasu marad, hiszen a Google-nek elemi erdeke megtartani a partnereit, es ezaltal az Android piaci elonyet (jelenleg).

De ne felejtsuk el, hogy a Google is raallt a Microsoft utan az Apple utra, miszerint nem csak a software es a szolgaltatasok, hanem a keszulek tervezes is naluk kell oszpontosuljon, ld Pixel.

Google szepen lassan ketsebessegesse teszi a sajat okoszisztemajat. Az Android alaprendszer marad open source es azt hasznalhatjak tovabbra is gyartok. Viszont az osszes szolgaltatast closed source modellbe koltozteti. Kb, mint az Apple, ahol a macOS kernele opensource, viszont a lenyeg, a user space closed.

Azt meg mindig nem latom be, hogy egy szolgaltatas kliense miert jelentene biztonsagi kockazatot, ha open maradna. Ha csak ezen mulik a dolog, mar regen rossz. Van egy olyan erzesem, hogy a Google kettos cellal nem az open source valtozatot tutujgatja tovabb: a cikkbol is ismeros "igy a konkurencianak is tobbet kell dolgoznia a Google elleneben", illetve baromira nem akarjak a kulvilag fele kommunikalni, hogy epp milyen A/B teszteket futtatnak az appokban, hiszen ez a konkurencianak is otleteket adhat. Nyilvan abban az esetben el ez, ha a Google A/B tesztel mobilappokban, de pont a Google ne tenne ezt?

Szoval a Microsoft utan a Google is kezd elApplesedni. Ami nem gond, mert 10+ eve mondom, hogy ez a jovo a nagy cegeknek, ugy latszik meg csak most hallottak meg.

Viszont erdemes a marketing moge nezni, es elgondolkozni, hogy mit miert csinal egy piaci szereplo. Egy dolgot bizton ki lehet huzni: "szivjosagbol".

grat a guglinak!

--
GPLv3-as hozzászólás.