"Szoftverrel simította el a modemes huplit az Apple"

 ( trey | 2016. november 28., hétfő - 16:58 )

"Két gyártótól rendelt modemet új iPhone-hoz az Apple. A jelenleg elérhető információk szerint ezek közel sem egyformák, így a telefonok egy része nagyobb letöltési sebességet produkál. [...] A problémát tehát a két, gyökeresen eltérő modem okozza. Míg egyes modellekbe (pl.: A1660, A1661) a Qualcomm X12-es (MDM9645M) fejlesztése került, addig másokban (pl.: A1778, A1784) már az Intel XMM 3360 kapott helyet, a két chip specifikációi pedig nagy mértékben eltérnek. [...] A Qualcomm chipjével gyártott iPhone 7 minden esetben jobban szerepelt, az átlagos különbség 30 százalék körüli volt az inteles készülék kárára."

Az Apple megoldása: "Szoftveresen limitálja egyes, a Qualcomm modemjével szerelt iPhone 7 készülékek rádiós képességeit az Apple. [...] Azért, hogy az egyes verziók között ne legyen számottevő különbség, az Apple az Intel szintjére korlátozta a Qualcomm modemmel szerelt készülékeket,"

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ezt újra jól beárazták előre, biztos nyomják a nyakukra a class-action-t.

-nvm-

Nem lassabb az, csak rosszul fogja (a jeleket).


DigitalOcean 10$ kredit- Cloudatcost VPS 50%: MEQy2epUny - <3 openSUSE, Ubuntu, KDE <3

Ez viccnek is rossz.

Olyan ez, mintha csak az Esélyegyenlőség Minisztériuma hozta volna ezt a döntést.

Na fasza, akkor az egyikre rá lehet írni, hogy Limited Edition! :)

:D

Ja. Mindkettore :)

+1

Specifikációt hozza? Hozza. Innentől implementation detail. Gondolj bele, melyik idegesítene jobban, ha vennél egy iPhone-t: miután megveszed, kiderül, hogy a lassabb szériából való, vagy pontosan ugyanolyan lassú, mint az összes többi, de lehet, hogy a hardver tudna többet is. Amerikából származó kollégám szokta mondani, hogy a magyar vállalkozásokból a konzisztenciát hiányolja leginkább, vagyis a szolgáltatás minősége mindig, minden körülmény között ugyanaz legyen. Ennek része az is, hogy pozitív irányban sem lehet eltérni a garantálandó minőségtől, mert az megnöveli az elvárásokat.

Gyönyörű okfejtés. Csak az a baj, hogy az iPhone 7 már megjelent.

Es akkor mi van? Nem ertem ezt az egesz hisztit. Ha en rendelek otthonra 500-as Digi internetet, beszerelik, es kiderul, hogy 750-et tud, orulok. Beszerelik a szomszednak, az o modemje max. 500-at tud, ezert egy frissitessel az enyemet is 500-ra korlatozzak, akkor most kezdjek anyazni?

--
L

Nnnnajó, de te amikor 500-as netet veszel, akkor kifejezetten adott sebességért fizetsz. Ha pedig egy iphone-t veszel, akkor adott specifikációért. Ha a specifikációban nincs konkrétan meghatározva, hogy milyen sebességet kell hoznia, mégis miért fáj nekik, hogy egykét ember gyorsabban tud tölteni?

Itt veszel 4G LTE halozatot hasznalo kepesseget. Megkapod.

Ketlem hogy a belso tarolo vagy a soc tud mit kezdeni 600mbit adattal, a szabad ram meg elfogy 5 mp alatt valamint nincs ilyen halozat tul sok helyen. Vagyis nem csinaltak semmit es nem adnak mast mint amit igertek.

En inkabb a zafir lencsevedorol beszelnek.

Nem erről van szó. Adtak valamit, amit utána önkényesen visszavettek. Mintha vennél egy autót krómozott dísztárcsával, majd egyik reggel bekopogtatnak az autógyártó emberei, bemennek a garázsodba és leszerelik a krómozott dísztárcsákat mert azt nem is akarták hozzáadni.

Az SGS 7 hálózati képességekben így simán lenyomja az iPhonet, mert ott nem korlátozzák a Qualcomm chipet. Ez meg arcvesztés az Applenek.

Nem adtak. Azt mondták, hogy lesz zafyr üveg de nem lett, azt mondták, hogy van 4G lett és van is.

Ha véletlenül nem tesznek korlátozást egy M5-ös BMW-be de később egy SW update-el bekerül rendjén van mert vásárláskor 250kmph volt a megadott max amit amúgy sosem lépett túl a vevő vagy el sem ért.

Rohad az alma, van ez így más gyümölccsel is.

Ha egy vidéki házban laksz ahol gyenge a térerő, és iPhone 7 vásárlása után rendesen működik a kapcsolat a mobilhálózattal, mobilnetet tudod használni, majd egyszer jön egy update ami után nincs mobilnet és a térerő is folyton nullára esik, akkor a vásárlói jogaid sérülnek.
Ha vásárlás után nem lett volna térerőd, három - nyolc napon belül visszavihetted volna a mobilt. Hetekkel a vásárlás után is visszatériti az iPhone 7 árát az Apple? Mert egy térerő nélküli mobil használati értéke csekély. Ha aláirtál 2 éves hűségszerződést iPhone 7-re visszaviheted hetekkel később és kérheted, hogy cseréljék ki inkább egy SGS7-re. Mert az utóbbi továbbra is működni fog a házadban még az iPhone 7 nem.

Ezaz, cica, egesd meg magad azzal, hogy fogalmad sincs, mit beszelsz.

--
L

Elhiszem, hogy ketsegbeesetten kapalozol, hogy tovabb alazd magad, csak igy tovabb :) Legalabb elolvasnad es ertelmezned, amit belinkelsz :))

--
L

Akarsz beszélni róla?

No, láttuk az érveidet, vagyis nem láttuk. Szóval oltod még az embereket, vagy elkezdesz érvelni, vagy csendben maradni? Trollfórumokon megszokott ez a magatartás, itt nem.

"Adtak valamit, amit utána önkényesen visszavettek."
Adtak valamit ami véletlen a specifikációnál erősebb lett. Mivel elvileg egyenhardver, egységesítettek a specifikált értékre. Intel évek óta hasonlóan jár el a procikkal.

Már bocs, de amikor összerakták a kütyüket nem vették észre hogy az egyik 30%-kal erősebb?

--
A főnököm mindig megtartja amit ígér, ha pénzt ígér azt is!

Nyilván csak azt nézték, hogy az alapértelmezett követelményeket teljesíti, tehát a deklarált specifikációt tudja. Technikai oldalon tudja, tovább nem érdekelte őket.
Nyilván, ha veszel egy kocsit amire azt ígérik, hogy 4 hengeres és 6 literből eljár, majd megtudod, hogy egy V6-os állat van benne ami 6 literből leszaggatja az aszfaltot, akkor megmozgatja a fantáziádat. De ettől még a userek nincs átverve, azt amiért fizettek, megkapták. Szvsz szerintem erre fognak csinálni valami törést, túl nagy ziccer lenne kihagyni. Az erősebb telefon piaca is tuti hogy ki fog alakulni.

Naívan nézed.

Valahogy úgy történt a dolog hogy nem akartak egy beszállítón lógni, ezért alapból úgy indultak ki hogy kell alternatíva. Aztán jött a kérdés hogy ki adja olcsóbban és olyan volumenben ami érdekli őket. Ja, hogy (nem)kicsit gyengébb azt tudták, de elfogadhatónak ítélték. Spec-et pedig a minimálisra állították be.

Ok. És? Megkapták a vevők ami a dobozra volt írva minimumkövetelménynek, vagy nem? Ha megkapták, akkor onnantól ez filozófia óra.

Nem fajt nekik, egesz addig (felteszem), amig a usereket nem kezdte zavarni, hogy az egyik eszkoz lassabb a masiknal.

Nem! Ez olyan, mintha veszel egy 500-as netet amin 10 ms alatt van az átlag ping. Majd átkonfigurálják a gpon dobozod úgy, hogy csak 1000 ms körül legyen a ping mert a szomszédnak az utca másik felén csak Vsat-tal tudták megoldani a netet és ezért ott ennyi a látencia.

+1

Ha már termékké válás előtt lekorlátozták és nem ámítottak senkit a +30%-al, akkor szerintem korrekt megoldás. Ha a már piacon lévőt lassítják le, az felvet aggályokat, de ha speckón belül marad, akkor még az is kimagyarázható. Végülis volt már olyan a világtörténelemben, hogy egy termék egy SW frissítés után lassabb lett.

Az alkatrészek source-olása egyébként tudtommal komoly probléma bármilyen termék gyártásánál. Baromi nehéz biztosítani, hogy a gyártás során végig elérhető legyen az alkatrész. Sok esetben előre ki kell fizetni vagy hatalmas felárral rendelni. Mondjuk azt hinném, ha az Apple beállít, hogy ezt a csipet kérjük, akkor nem fogják azt mondani, hogy "oké, de csak 1 évig tudjuk szállítani".

Azt lehet tudni, hogy mi az oka a kétféle csipnek? Eleve így tervezték, vagy nem tudtak eleget source-olni az eredeti csipből, és ezért váltottak?

Hardware A/B teszt?

Esetleg olcsobb az intel :>

En is teszteltem 2 mini pci-e modemet, egyik huawei ~19k, másik intel csipes jóval olcsóbb. Viszont mi maradtunk inkább a huawei-nél. Az intelnek van még mit fejlődnie, ezen a téren.

Fedora 24, Thinkpad x220

Ezt még tolja, de ki tudja mikor mond le róla mint a mobilos Atomról is. Azzal is szenvedett a piac egy darabig.
Valószínű hogy beta tesztelik az Apple fan-eken. Nyilvánvalóan nem az Apple pénzén.

Ez inkább a minőségfetisizmus szempontjából bukó.
"mi szállítjuk a legjobbat, a technológia csúcsa, stb stb.." aztán kiderül, hogy szállítja a jót, de a szarabbat is.. :D

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Latom, nalad is problemat okoz a szovegertelmezes. Nincs olyan, hogy legjobb meg szarabb. Az egyik chippel szerelt modell hozza azt, amit a ceg iger es reklamoz, ezen kivul meg vannak olyan peldanyok, amelyek ezt papiron tulteljesitik a masfajta alkatresz miatt.

--
L

Tehat az egyik jobb, mint a masik?

Látom te sem érted. Én se. De az Apple a legjobb, még önmagánál is jobb. Hehe.

:)

Egyikőtök sem érti. lberes az Apple hup-ra delegált kéretlen prédikátora megmondta:
AZ APPLE NEM HIBÁZOTT! MINDEN A LEGNAGYOBB RENDBEN VAN!
Aki ezt sem képes megérteni annak "problemat okoz a szovegertelmezes".
:)

+1

Egy másik oldalon volt egy ábra, hogy ugyanazokkal a képességekkel nézve is gyengusabb az Intel, mert a hálózati eszközök inkább a Qualcomm-ra optimalizáltak. Amúgy szerintem se kell ezen sírni, akkor sok proci miatt is lehetne nyafogni, hogy azoknak is az olcsóbb változataik butítva vannak.

Azert azzal nehez vitatkozni, hogy az Apple marketing szempontbol nem jon ki jol ebbol. Gondoljunk egy pillanatig azokra a userekre akiknek semmit nem mond az a szo, hogy "specifikacio", de az se igazan, hogy Kb/s, egyszeruen csak megvettek a "legjobb" telefont. Ok azt fogjak olvasni a hirekben, hogy "az Apple egy szoftverrel lekorlatozza a sebesseget". Mar ha olvasnak hireket. :)

+1

Most egy sokkal szélesebb körben tudatosul az, hogy például a Samsung SGS7 mobilok jobb képességűek mint az iPhone7.

Nem tök mindegy? Egy év múlva mindkettő elavult lesz! ;-)

Olyan szempontból nem, hogy ha valaki (és vannak ilyenek), azt gondolja, hogy az apple telefon a legjobb, mindenféle tények ismerete nélkül (nem is érdeklik a részletek) akkor ha szembesül azzal, hogy egy másik telefon jobb, akkor esetleg a jövőben már nem fogja ezt gondolni.

Mar csak ezert sem mindegy. Egy ev mulva sok usernek kell dontenie majd, hogy mit vegyen.

Nem arról van szó, hogy nem értem. Hozza a specifikációt, és kész. De ha arra gondolok, hogy az Apple hogyan pozicionálja a termékét, hogyan építi fel a "brand"-et, akkor ez gáz. Mint amikor a megalkuvást nem tűrő minőség és egyebek mellett is csak 6-bites TFT volt a k* drága gépekben.

Én se felháborodva nem vagyok, se nem fog ez most bojkottra késztetni stb.. csak kontrasztba állítottam két dolgot. Minden gyártó valami stiklit csinál.. Ki mikor mit. Most ennek számomra ez az üzenete.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Idézet:
mi szállítjuk a legjobbat, a technológia csúcsa, stb

Ezt az első iphone megjelenésekor már elbukták (amikor a versenytársak 3G-t, GPS-t, 640x480-as felbontást már tudtak).

Azóta volt, hogy utolérték a konkurenciát. Nem követem annyira, bizonyára olyan is volt, hogy esetleg valamilyen paraméterben egy ideig meg is előzték a többieket. De ebben az iparban nincs olyan, hogy X termék mindig jobb, mint a többiek. Egymásra licitálás megy. Néha az egyik jobb, utána a másik, aztán a harmadik.

Mára a prémium androidok lehagyták az iPhonet.

Az, hogy nyersen odab*szod a felhasznalok ele a technologiat, hogy "nesze, kezdjetek vele valamit", azt nem neveznem innovacionak. Ha moge teszel valamit, aminek ertelme is van... na az innovacio.

Egyetértünk, de ebben a szálban nem ez a téma.

Én nem lepődtem meg. Lásd GSM modemes (3G) ipad-ek, amikről nem lehet SMS-t irni*. Sokféle magyarázatot hallottam már róla, de az igazság az, hogy bár a hw és az ios tudná, le van tiltva, hogy vegyél iphone -t.

*tudom, hogy ha van egy iphone -od és összefütyülteted a kettőt akkor lehet, vegyük azt az esetet hogy csak ipad -ed van

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Erről jut eszembe az, amikor az első iphone-ok után megjelent az ipad. Az alkalmazások nagyrésze fel lett töltve újracsomagolva külön ipad-ra optimalizált alkalmazásként, HD jelzóvel ellátva, lényegesen drágábban, mint az iphone verziója.

Talán a retinára váltásnál is eljátszották ezt, bár akkor már nem figyeltem a piacot.

Eközben andoridon van egy app, ami kell hogy jól kinézzen és alkalmazkodjon az eszköz méretéhez, felbontásához.

Nyilvan csak egyszer lehet ezt eljatszani, masodszorra mar nem olyan jo :P

Na és? Ha appfejlesztő vagy és adódik az egyszeri lehetőség hogy beszedhetsz majdnem nulla munkával extra 10-100.000 dollárt a fanboyokon, akkor nem játszod el?

Ez hasonló ahhoz kb. mint amikor az autógyártók leszabályozzák a teljesítményt 250 km/h-nál.

--
robyboy

Azert en latok egy kis kulonbseget. Az autogyartok alapvetoen eletvedelmi celbol teszik ;) mert a motor sokkal tobbet tud, mint az auto stabilitasa megenged.

És nem utólag korlátozzák le miután megvetted és már használtad a jobb képességekkel.

Ahogy nezem a Qualcomm chip sokkal jobban teljesit gyenge tereronel. Egy ilyen butitos update utan siman elkepzelheto, hogy ahol meg eppen elfogadhatoan mukodott a frissites utan sehogyan sem fog.

--
http://blog.htmm.hu/

Azért a VW-s károsanyag botránynál nem így volt, ott is utólag volt teljesítmény csökkenés....;)
--------
HOWTO: Zentyal+Zarafa+Setup+Outlook+Thunderbird+mobilephone sync

De fizettek is a tulajoknak... :) (az USA-ban legalabbis)

+ azt se felejtsuk el hogy pl a Mercedes ki is veszi a tiltast ha kered illetve vezetestechnikai treninget is biztosit hozza ( persze mindezt nem ingyen de legalabb van ra hivatalos megoldas)

Azért írtam, hogy "hasonló".

--
robyboy

Jöhetnek a korlátozást feloldó patchek.
--
Aláírás szünetel...

Ez az egész szép és jó. De mibe fogadjunk, hogy az iPhone következő verzióját azzal fogják reklámozni, hogy 30 + x%-kal gyorsabb wifi+mobile hálózat! :D

-------
It is our choices that define us.