"Szoftverrel simította el a modemes huplit az Apple"

Címkék

"Két gyártótól rendelt modemet új iPhone-hoz az Apple. A jelenleg elérhető információk szerint ezek közel sem egyformák, így a telefonok egy része nagyobb letöltési sebességet produkál. [...] A problémát tehát a két, gyökeresen eltérő modem okozza. Míg egyes modellekbe (pl.: A1660, A1661) a Qualcomm X12-es (MDM9645M) fejlesztése került, addig másokban (pl.: A1778, A1784) már az Intel XMM 3360 kapott helyet, a két chip specifikációi pedig nagy mértékben eltérnek. [...] A Qualcomm chipjével gyártott iPhone 7 minden esetben jobban szerepelt, az átlagos különbség 30 százalék körüli volt az inteles készülék kárára."

Az Apple megoldása: "Szoftveresen limitálja egyes, a Qualcomm modemjével szerelt iPhone 7 készülékek rádiós képességeit az Apple. [...] Azért, hogy az egyes verziók között ne legyen számottevő különbség, az Apple az Intel szintjére korlátozta a Qualcomm modemmel szerelt készülékeket,"

A teljes cikk itt olvasható.

Hozzászólások

Ezt újra jól beárazták előre, biztos nyomják a nyakukra a class-action-t.

Olyan ez, mintha csak az Esélyegyenlőség Minisztériuma hozta volna ezt a döntést.

Na fasza, akkor az egyikre rá lehet írni, hogy Limited Edition! :)

Specifikációt hozza? Hozza. Innentől implementation detail. Gondolj bele, melyik idegesítene jobban, ha vennél egy iPhone-t: miután megveszed, kiderül, hogy a lassabb szériából való, vagy pontosan ugyanolyan lassú, mint az összes többi, de lehet, hogy a hardver tudna többet is. Amerikából származó kollégám szokta mondani, hogy a magyar vállalkozásokból a konzisztenciát hiányolja leginkább, vagyis a szolgáltatás minősége mindig, minden körülmény között ugyanaz legyen. Ennek része az is, hogy pozitív irányban sem lehet eltérni a garantálandó minőségtől, mert az megnöveli az elvárásokat.

Es akkor mi van? Nem ertem ezt az egesz hisztit. Ha en rendelek otthonra 500-as Digi internetet, beszerelik, es kiderul, hogy 750-et tud, orulok. Beszerelik a szomszednak, az o modemje max. 500-at tud, ezert egy frissitessel az enyemet is 500-ra korlatozzak, akkor most kezdjek anyazni?

--
L

Nnnnajó, de te amikor 500-as netet veszel, akkor kifejezetten adott sebességért fizetsz. Ha pedig egy iphone-t veszel, akkor adott specifikációért. Ha a specifikációban nincs konkrétan meghatározva, hogy milyen sebességet kell hoznia, mégis miért fáj nekik, hogy egykét ember gyorsabban tud tölteni?

Itt veszel 4G LTE halozatot hasznalo kepesseget. Megkapod.

Ketlem hogy a belso tarolo vagy a soc tud mit kezdeni 600mbit adattal, a szabad ram meg elfogy 5 mp alatt valamint nincs ilyen halozat tul sok helyen. Vagyis nem csinaltak semmit es nem adnak mast mint amit igertek.

En inkabb a zafir lencsevedorol beszelnek.

Nem erről van szó. Adtak valamit, amit utána önkényesen visszavettek. Mintha vennél egy autót krómozott dísztárcsával, majd egyik reggel bekopogtatnak az autógyártó emberei, bemennek a garázsodba és leszerelik a krómozott dísztárcsákat mert azt nem is akarták hozzáadni.

Az SGS 7 hálózati képességekben így simán lenyomja az iPhonet, mert ott nem korlátozzák a Qualcomm chipet. Ez meg arcvesztés az Applenek.

Nem adtak. Azt mondták, hogy lesz zafyr üveg de nem lett, azt mondták, hogy van 4G lett és van is.

Ha véletlenül nem tesznek korlátozást egy M5-ös BMW-be de később egy SW update-el bekerül rendjén van mert vásárláskor 250kmph volt a megadott max amit amúgy sosem lépett túl a vevő vagy el sem ért.

Rohad az alma, van ez így más gyümölccsel is.

Ha egy vidéki házban laksz ahol gyenge a térerő, és iPhone 7 vásárlása után rendesen működik a kapcsolat a mobilhálózattal, mobilnetet tudod használni, majd egyszer jön egy update ami után nincs mobilnet és a térerő is folyton nullára esik, akkor a vásárlói jogaid sérülnek.
Ha vásárlás után nem lett volna térerőd, három - nyolc napon belül visszavihetted volna a mobilt. Hetekkel a vásárlás után is visszatériti az iPhone 7 árát az Apple? Mert egy térerő nélküli mobil használati értéke csekély. Ha aláirtál 2 éves hűségszerződést iPhone 7-re visszaviheted hetekkel később és kérheted, hogy cseréljék ki inkább egy SGS7-re. Mert az utóbbi továbbra is működni fog a házadban még az iPhone 7 nem.

Nyilván csak azt nézték, hogy az alapértelmezett követelményeket teljesíti, tehát a deklarált specifikációt tudja. Technikai oldalon tudja, tovább nem érdekelte őket.
Nyilván, ha veszel egy kocsit amire azt ígérik, hogy 4 hengeres és 6 literből eljár, majd megtudod, hogy egy V6-os állat van benne ami 6 literből leszaggatja az aszfaltot, akkor megmozgatja a fantáziádat. De ettől még a userek nincs átverve, azt amiért fizettek, megkapták. Szvsz szerintem erre fognak csinálni valami törést, túl nagy ziccer lenne kihagyni. Az erősebb telefon piaca is tuti hogy ki fog alakulni.

Naívan nézed.

Valahogy úgy történt a dolog hogy nem akartak egy beszállítón lógni, ezért alapból úgy indultak ki hogy kell alternatíva. Aztán jött a kérdés hogy ki adja olcsóbban és olyan volumenben ami érdekli őket. Ja, hogy (nem)kicsit gyengébb azt tudták, de elfogadhatónak ítélték. Spec-et pedig a minimálisra állították be.

Nem! Ez olyan, mintha veszel egy 500-as netet amin 10 ms alatt van az átlag ping. Majd átkonfigurálják a gpon dobozod úgy, hogy csak 1000 ms körül legyen a ping mert a szomszédnak az utca másik felén csak Vsat-tal tudták megoldani a netet és ezért ott ennyi a látencia.

Ha már termékké válás előtt lekorlátozták és nem ámítottak senkit a +30%-al, akkor szerintem korrekt megoldás. Ha a már piacon lévőt lassítják le, az felvet aggályokat, de ha speckón belül marad, akkor még az is kimagyarázható. Végülis volt már olyan a világtörténelemben, hogy egy termék egy SW frissítés után lassabb lett.

Az alkatrészek source-olása egyébként tudtommal komoly probléma bármilyen termék gyártásánál. Baromi nehéz biztosítani, hogy a gyártás során végig elérhető legyen az alkatrész. Sok esetben előre ki kell fizetni vagy hatalmas felárral rendelni. Mondjuk azt hinném, ha az Apple beállít, hogy ezt a csipet kérjük, akkor nem fogják azt mondani, hogy "oké, de csak 1 évig tudjuk szállítani".

Azt lehet tudni, hogy mi az oka a kétféle csipnek? Eleve így tervezték, vagy nem tudtak eleget source-olni az eredeti csipből, és ezért váltottak?

Ez inkább a minőségfetisizmus szempontjából bukó.
"mi szállítjuk a legjobbat, a technológia csúcsa, stb stb.." aztán kiderül, hogy szállítja a jót, de a szarabbat is.. :D

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Latom, nalad is problemat okoz a szovegertelmezes. Nincs olyan, hogy legjobb meg szarabb. Az egyik chippel szerelt modell hozza azt, amit a ceg iger es reklamoz, ezen kivul meg vannak olyan peldanyok, amelyek ezt papiron tulteljesitik a masfajta alkatresz miatt.

--
L

Egy másik oldalon volt egy ábra, hogy ugyanazokkal a képességekkel nézve is gyengusabb az Intel, mert a hálózati eszközök inkább a Qualcomm-ra optimalizáltak. Amúgy szerintem se kell ezen sírni, akkor sok proci miatt is lehetne nyafogni, hogy azoknak is az olcsóbb változataik butítva vannak.

Azert azzal nehez vitatkozni, hogy az Apple marketing szempontbol nem jon ki jol ebbol. Gondoljunk egy pillanatig azokra a userekre akiknek semmit nem mond az a szo, hogy "specifikacio", de az se igazan, hogy Kb/s, egyszeruen csak megvettek a "legjobb" telefont. Ok azt fogjak olvasni a hirekben, hogy "az Apple egy szoftverrel lekorlatozza a sebesseget". Mar ha olvasnak hireket. :)

Nem arról van szó, hogy nem értem. Hozza a specifikációt, és kész. De ha arra gondolok, hogy az Apple hogyan pozicionálja a termékét, hogyan építi fel a "brand"-et, akkor ez gáz. Mint amikor a megalkuvást nem tűrő minőség és egyebek mellett is csak 6-bites TFT volt a k* drága gépekben.

Én se felháborodva nem vagyok, se nem fog ez most bojkottra késztetni stb.. csak kontrasztba állítottam két dolgot. Minden gyártó valami stiklit csinál.. Ki mikor mit. Most ennek számomra ez az üzenete.

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

mi szállítjuk a legjobbat, a technológia csúcsa, stb

Ezt az első iphone megjelenésekor már elbukták (amikor a versenytársak 3G-t, GPS-t, 640x480-as felbontást már tudtak).

Azóta volt, hogy utolérték a konkurenciát. Nem követem annyira, bizonyára olyan is volt, hogy esetleg valamilyen paraméterben egy ideig meg is előzték a többieket. De ebben az iparban nincs olyan, hogy X termék mindig jobb, mint a többiek. Egymásra licitálás megy. Néha az egyik jobb, utána a másik, aztán a harmadik.

Én nem lepődtem meg. Lásd GSM modemes (3G) ipad-ek, amikről nem lehet SMS-t irni*. Sokféle magyarázatot hallottam már róla, de az igazság az, hogy bár a hw és az ios tudná, le van tiltva, hogy vegyél iphone -t.

*tudom, hogy ha van egy iphone -od és összefütyülteted a kettőt akkor lehet, vegyük azt az esetet hogy csak ipad -ed van

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Erről jut eszembe az, amikor az első iphone-ok után megjelent az ipad. Az alkalmazások nagyrésze fel lett töltve újracsomagolva külön ipad-ra optimalizált alkalmazásként, HD jelzóvel ellátva, lényegesen drágábban, mint az iphone verziója.

Talán a retinára váltásnál is eljátszották ezt, bár akkor már nem figyeltem a piacot.

Eközben andoridon van egy app, ami kell hogy jól kinézzen és alkalmazkodjon az eszköz méretéhez, felbontásához.

Ez hasonló ahhoz kb. mint amikor az autógyártók leszabályozzák a teljesítményt 250 km/h-nál.

--
robyboy

Jöhetnek a korlátozást feloldó patchek.
--
Aláírás szünetel...

Ez az egész szép és jó. De mibe fogadjunk, hogy az iPhone következő verzióját azzal fogják reklámozni, hogy 30 + x%-kal gyorsabb wifi+mobile hálózat! :D

-------
It is our choices that define us.