Pinebook - megfizethető, 64 bites ARM "Open Source Notebook"

 ( trey | 2016. november 25., péntek - 10:05 )

pinebook

Az olcsó single-board számítógépek után úgy fest, hogy az olcsó laptopok ideje jön. A Pine64 egy Allwinner A64 ARM Cortex-A53 processzorra épülő laptoppal állt elő. A Pinebook nevű mobil eszköz két változatban érhető el: 89 dolláros 11,6 hüvelykes kijelzős, illetve 99 dolláros 14 hüvelykes kijelzős változatban.

Mindkét modell ugyanazzal a paraméterekkel rendelkezik:

  • quad-core, 64-bit processor
  • 2GB of RAM
  • 16GB of eMMC 5.0 storage
  • 802.11b/g/n WiFi
  • Bluetooth
  • two USB 2.0 ports
  • a microSD card slot
  • a mini HDMI port
  • headphone jack
  • 1280 x 720 pixel IPS display

Részletek itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ranezesere, ez egy nagyon jo cuccnak latszik. Kb mint egy telefon, csak redes kijelzovel, billentyuzettel. Amire a telefonjat potyogo tomegnek szuksege van. :)

Közben 2-3 project-et láttam már, ami telefonra köthető laptop (windows mobile-hoz is volt anno, de android-hoz most sok minőségi project-et láttam), az fog ezzel versenyezni egy ideig. Megmondtam, hogy a tablet nem munkaeszköz, a textil nem billentyűzet, az 5 col nem elég :).

Asus Padphone-féle kütyükre gondolsz?

A Cortex lightos cpu magokra épülő gépek, mint itt az A53 elég jól teljesítenek Android alatt. Chromeos-nél már előfordulnak teljesítményproblémák, bár az utóbbi időben sokat fejlődött a Chromeos ezen a téren.
Egy általános Linux desktop alatt viszont nem optimálisak a Cortex A53 alapú gépek.

https://www.kickstarter.com/projects/andromium/the-superbook-turn-your-smartphone-into-a-laptop-f?ref=nav_search

Ez konkrétan azt hiszem MHT-n keresztül működik, de lehet nem, viszont nem önálló gép, csak a rákötött telefon a valós számítógép (ala Celio Redfly volt anno, az első ilyen gépként azt láttam). Láttam még nagyon hasonlót az egyik desktop android vendor-tól akik csináltak kb. 10x10cm-s android okosítókat, de ők lehet még csak demo-ztak, ez a kickstarter-es már megvalósulás közelinek nézett ki.

Ez annyira nem új, forradalmi ötlet. Asus Padphone már nem mai gyerek. Kirobbanó siker nem lett belőle.
Szerintem az a baj ezekkel a megoldásokkal, ha megcsörren a telefonod dokkolt vagy bekábelezett állapotban. Persze felveheted notebook módban a hívást. Sőt az Asus még egy vékony bluetooth telefonkagylóként is használható tollat is adott hozzá, de ez minden csak nem kényelmes. Ha USB kábelen lóg a mobil az sem túl szerencsés.
Szvsz a notebook módnak wireless is működnie kell. Mellette lehet második lehetőségként usb kábeles kapcsolat is, de csak a wireless mellett.
Továbbá A72 magok kellenek a mobilba, nem csak A53. Mert azzal lassú egy Linux desktop és a desktop programok.

Kár, hogy 500-as error dob a honlap, ez elég érdekesnek hangzik.

[insert line here]
B.C. 3500 - DIY Vehicle / A.D. 30 - DIY Religion / A.D. 1991 - DIY OS

Már azt se :D

Wow, 100 zöldhasúért 14-es IPS kijelző... Változnak az idők...
FathoM

Látott valaki hasonlókat, amikről van is elérhető, életszerű tapasztalat?

Én is keresek értelmes (lehetőleg megfizethető) ARM notebook-ot, de eddig nem találtam. Ez a Pinebook jónak ígérkezik, de a webshop-ban nem találom.

Pine isn’t selling the laptop yet, but you can register to be notified when it goes on sale.

--
trey @ gépház

Igen, én vettem egy Navon N14 -es ilyet. 57 pénz windózzal. (10) Az spec. éppen butítva volt 32 bites uefi-re. Gyanítom ugyanazok a boardok vannak benne.
Amit tudok róla (hosszú történet lesz kicsit), egy 4 magos atomos board volt benne, a BIOS-ban MINDENT tudsz állítani, ez azt jelenti, hogy egy rossz mozdulat, és annyi, képet nem ad, ha emlékezetből nem tudsz belépni megint, akkor buktad. Én visszavittem gariba, simán befogadták, de láttam van 11es méretben :D
Elhoztam egy navon nx11-et, korrekten árkülömbözetet megkaptam. Azon nincsen OS, nosza linux fel.
Csak szeretnéd, szenvedés vár rád. Beléptem bios-ba, sikerült valamit úgy félrenyomni, hogy a billentyűzet sem megy, csak chip rewrite-al lehetne életre kelteni. (tech szupport nagyon rendesen még bios-t is adott, hogy hátha sikerül újraéletszenem)
Ez a tapasztalatom ezekkel a kici ócó vasakkal. Mondjuk ez arm-os, nem atomos, de akkor is óóóóóvatosan.
Én tuti nem veszek többé gépet anélkül, hogy nem megy linuxal csont nélkül (ez azért esélyes :D ), és nincsen korrekten védve a bios-a :)

Amúgy tapintásra olcsó műanyag, képminőség, webkamera okádék, minden egyszerű mint a faék. Ez benne a jó és a rossz is. Trehány, és gány az egész, nagyon olcsó érzeted van, ellenben pont ezért kiváló "terepre", ahol ha leejted és annyi, akkor nem szakad meg a szíved érte.
Szóval ha ez csont nélkül linuxal okés, én ezért még vennék belőle egyet.

Ha ezekkel nem vagy kibékülve, akkor felejtsd el :)

-42-

Nehezen tudtalak követni, de rákeresve azt látom, hogy a Navon megnevezett gépein a portok pont ott vannak, mint ezen a Pinebook-on, gondolom ugyan az a ház az alapja. Nekem nem pálya még egyik se, trackpoint és 12 inch-es teljes szélességű bill. nélkül esélytelen, de jó látni, hogy van mozgolódás, és lehet nem csak a renew gépek között lesznek megfizethető thin feladatokra szánható gépek.

Igen, nagyon hasonló, de mivel az nx11-14 atomos, erről meg azt írták arm, így gyanítom csak kívülről uaz.
Bizalmatlan lettem tömören az ilyen vasakkal.
Esélyes, hogy tényleg max a gari időszakot húzza ki :D (1 év)

-42-

"Én tuti nem veszek többé gépet anélkül, hogy nem megy linuxal csont nélkül"

Úgy tűnik ez megy :)

-42-

Hát, elnézve a CPU-ját, nekem igen erős fenntartásaim vannak :D

"BIOS-ban MINDENT tudsz állítani, ez azt jelenti, hogy egy rossz mozdulat, és annyi, képet nem ad"

Volt ilyesmi tabletem (2). Ezeket csak azzal a rendszerrel, és csak azokkal a bios beállításokkal és verziókkal lehet használni, amivel kaptad. Legalábbis az én tapasztalatom ez. :D Mondjuk sikerült valami lark-ot w10-re frissíteni, de valami imaget kellett másolgatni, meg hely sem volt elég, azzal trükközni, már nem emlékszem pontosan. Utána a touchscreen nem ment, mert a remek egyedi firmware-t kellett hozzá visszamásolni. Szóval kalandos történet.

MacBook kinézet koppintás... Ami nem jelenti, hogy rossz... Főleg ennyiért... Tetszik.
--
"Sose a gép a hülye."

lajk :-)

Egy ilyen eszközön szerintem fél évig lehet böngészget-get-getni a világhálón, aztán kész... Ilyen gépbe "belefecölni" nem érdemes. Én is nagy fanja voltam az ilyen témáknak, hogy RPi-ből notebook és különböző Singleboard platformokat ésszel, napi szintű dolgokra használni és "a" hasonlók... Néhány napig játszik vele az ember aztán plutty... Inkább vegyetek egy 60-70 ezres ~11" kijelzős notebookot Intel Celeron, Pentium vagy Atom processzorral. Már jobb. Nem eMMC-vel, hanem SSD-vel...

Több, mint egy évig volt egy rpi az úgymond fő és egyetlen otthoni desktop vasam. Vegyesek az érzelmeim. Nem tudom egyértelműen azt mondani,hogy nem volt arra a célra alkalmas, de azt sem, hogy most nem cseréltem le nagy örömmel egy intel desktopra. Igényektől függ ezen gépek használhatósága, de amikor meghallom, hogy allwinner, valamiért elkezd nem érdekelni a dolog, akármilyen olcsó is.

És mi a véleményed? Egy arm alapu kis nótást ha épít az ember alkalmas jegyzetelésre, howto keresésre a google-ban, hálózat adminolásra, és hasonlókra? Mert elméleti ismereteim szerint igen, de semmi tapasztalatom nincsen az ügyben. Viszont most agyalok, hogy kéne építeni/venni erre a célra valamit, tehát nem desktop célra, hanem olyan, "táskába behajíom, levelezek adminolok, jegyzetet írok, összetört de sebaj" gépet.

-42-

El tudom képzelni, hogy alkalmas lehet. Én internetböngészésre használtam, meg youtube, messenger.com, gmail alap html felülettel, ilyesmi. Még a flash pluginnal is vacakoltam, hogy menjen a spotify, meg barátnőmet láttam pár fb játékkal is játszani rajta. Nem volt gyors, főleg a javascript futtatása elég nehézkes. (nyilván a flash is nehézkes, de azt nem igazán emelném ki, mert nem hiszem, hogy mérvadó) Nem volt viszont vészesen lassú, amolyan meh... jólvan kategória. Ram mennyisége hamar limitáló tényezővé válhat.

Azért maradt annyi ideig "fő gép otthon", mert nem éreztem égető szükségét jobbnak. Szóval ilyen backup gépnek, vagy szükséghelyzetben, vagy más, hasonló helyzetben, hogy nincs más kéznél, egy jó cucc lehet. Használható.

Sejtem, hogy végül is teljesítményben az rpi, és ezek a socok hasonló felhasználói élményt adhatnak.
Szóval szerintem az általad említett dolgokra jó lehet.

Ha nem ragaszkodtok a saját barkácsolás élményéhez, akkor Chromebooknál nehéz jobbat találni. Tökéletesen támogatja a hardverük gyárilag a Linuxot mert desktop Linux van rajtuk. Dual boot sem kell egy fullos Ubuntu desktophoz, csak Crouton Chromeos-ből.
A Google Pixeljét leszámítva nagyon olcsók. Nincs bennük mozgó alkatrész, általában még ventilátor sem. Ha több tárhely kell, usb3-as merevlemez már hozza egy beépített hdd sebességét.
Az Amazon nobebook eladási listát vezető Acer Chromebook 14 megbízható, jó és olcsó is.
Vagy 11.6-os képernyőmérettel Acer Chromebook CB3-131-C3SZ 11.6 szinte gombokért.

(És ezekben normális minőségű a webcam is)

"Tökéletesen támogatja a hardverük gyárilag a Linuxot mert desktop Linux van rajtuk. "
non sequitur

Valamit esetleg a témához?

Inkább körkörös érvelés, nem?

Nem, hiszen az egyik tagmondatból (mert desktop Linux van rajta) nem következik a másik tagmondat (hogy támogatott Linux alatt a hardver). Könnyedén tudok olyan gépre desktop Linuxot telepíteni, ahol nem mindegyik hardver támogatott.

"Nem, hiszen az egyik tagmondatból (mert desktop Linux van rajta) nem következik a másik tagmondat (hogy támogatott Linux alatt a hardver).
_fail_
Pontosan ez következik belőle.

"Könnyedén tudok olyan gépre desktop Linuxot telepíteni, ahol nem mindegyik hardver támogatott."

Ez még ha igaz is lenne akkor sem cáfolná, hogy gyárilag desktop Linux támogatott számítógép egy Gnu Linux támogatott számítógép. Triviális, a gyártó adja Gnu Linuxszal.
De nyugodtan próbálj telepiteni destop Linuxot mondjuk egy MS Surface arm tabletre.
Sok sikert hozzá.

te nem érted a támogatott meg az előretelepített között a különbséget szerintem. használtam én is Ubuntu certified Dell notebookot, ami a Dell szerint teljes Ubuntu desktop linux támogatottsággal bírt. Előre telepítve meg is kaptam az Ubuntu 14.04-et ha jól emlékszem. Na, azon kb. 10 percenként fosta össze magát a gyárilag telepített és konfigurált radeon driver miatt az X. Valóban támogatott a hardver. Ja, várj, nem.

"te nem érted"
Miközben te nem érted. Epic!

Előre telepített Linuxról eddig szó sem volt. Tesco notebook is van "előre telepített" Linpus Linuxszal gui nélkül. Ezt még a Tesco sem gondolja komolyan.

Ami a Dell notebookodat illeti sajnos azt kell írnom, hogy Canonical és Google kompetenciája között nagy rés van.
Chromebookoknál minden tökéletesen működik. Wifi, bluetooth, grafika, minden részegység hibátlanul teszi a dolgát. Ezek hivatalos termékek.
Azoknál a kicsi távol-keleti gyártóknál fordulhat elő probléma, akik hivatalos Google partnerség helyett maguk burnyákolnak ChromeOS helyett ChromiumOS-t. Ha egy Dell-Canonical együttműködésben készülő notebook ezen a szinten van, az sajnos ezeket a cégeket minősíti. Feltéve természetesen ha az általad írottak megfelelnek a valóságnak és nem te haxoltál addig még előjöttek ezek a problémák.

igaz :-p

Kicsivel többért mindennél lehet egy kicsivel jobbat találni.
RPi 14ezerért nem volt sok, arra, hogy szórakozzak vele. Aztán úgy hozta az élet, hogy fő gép lett egy jó időre, előfordul.
~10ezerért vettem atomos tabletet, akcióban. HDMI miatt vettem meg, amúgy nem érdekelnek az ilyesmik.

Most itt ez a "laptop" a hírben, vagy nézzük bármelyik chromebook-ot: egy családba egy ilyesmi elég. Úgy is lesz igény jobbra/nagyobbra. Kicsivel többért meg van valamivel jobb megint csak.

Van egy árszint, aminél elgondolkodik az ember, hogy, ha már ennyit ráköltök, hozzácsapok egy kicsit és veszek jobbat. És van az ellenkezője, hogy ennyibe mi fér bele. Nekem a pi a jóvanaz ennyiért kategória. ~150 dolláros cuccnál azért meggondoldandó már, hogy mennyiért veszek egy lehet, hogy gyorsan kukázandó valamit, ami nem jó igazán semmire.

Pont ez a különbség az ilyen A53 cpu-ra épülő kérdéses gyártási minőségű notebookok és egy alumínium házas, Intel processzoros Chromebook között. Az ár Chromebooknál alacsony, a minőség mégis megfelelő.
A RPi nem egy általános célú gép. Nem is kész termék, hanem a 2010-es évek kedvelt hobbielektronikai részegysége. Általános használatra, webböngészésre még egy RPi3 sem ideális az átlag felhasználónak. Chromebook azonban tökéletesen megfelelő notebook webböngészésre.

Nem tudom, ki hogy van vele, de 11" lassan tabletben is kicsi nekem. Azert komolyabban dolgozni, olvasni 14" a minimum.

Ebben egyetértek veled. Az Acer Chromebook 14 szerintem ezért is jó vétel. Annak 14" a képernyőmérete.

Szerintem már a youtube sem tud ezen kompromisszumok nélkül menni. Szerintem a nagyobb felbontású videókkal már akad...

Használtál RPi3-at?
_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/apps/developer?id=Artex+Games
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Pont ilyenre lenne szükségem, igényem már régóta. Kérdés, hogy létezik-e java applet támogatott böngésző.

java applet? gondolom akkor nem általános használatra, valamilyen terep eszköz mellé, vagy biztonságos eldobható netbankos gépnek? :)

Leginkább sslvpn portalrol forgatott rdpket használok. Még nem tart ott a tudomany, hogy a javat kiszorjak az ilyesmikből.

részvétem, ha belefutok valahol még a browser + java + arm csillagok együttállásába, akkor kiabálok majd, de nem fogadnék rá, hogy fogok ilyet látni...

Vannak már jelek arra, hogy egyszer hmtl5-ben lesznek az ilyenek, de egyelőre még a sajtreszelővel történő örömszerzés élményét hozzák.

és az applet-eket (kérdezem fejlesztőként és felhasználóként java-val tapasztalatlan) nem lehet böngészőn kívül futtatni? kötődnek a DOM-hoz, vagy böngésző egyéb részéhez?

Az authentikáció és az applet indítás böngészőben történik. Lehet vastag vpn klienst használni, de arra inkább corporate os kell... .

OpenJDK afaik van arm -ra, az openjdh -hoz meg van applet támogatás (icedtea), vagy rosszak az infóim?

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Hiányzik belőle az LTE.
F@szom sem akar telefonon osztott wifin dolgozni.
Becsattanok VPN-nel, közben elmegyek a géptől kicsit távolabbra a telefonnal, szakad minden.

Az LTE modem egyébként sem általános felszereltség a laptopoknál. Ez a laptop csak annyiban más hogy ARM-os és olcsó.

--
arch,debian,retropie,osmc,android,windows

Viszont jelentősen növelné a használhatóságot.
És elég lenne opcióként is.

sot sata port sincs rajta!!444 :D

--
A vegtelen ciklus is vegeter egyszer, csak kelloen eros hardver kell hozza!

De az is vicces kép, amikor valaki LTE notebookkal az ölében mászik az ablak párkányra mert csak ott van megfelelő mobil térerő. Mobilról osztott netnél meg elég az ablakba betenni a mobilt. Vagy lehet Mifi-t is használni.

ócsó mekbook air.

--
GPLv3-as hozzászólás.

+1

korunk 4gb-os iPaq-ja

--
tej @ hagymáz

>ablak logó a billentyűzeten, és nem egy toboz
Miért?

Ha nem tévedek, akkor egy 29 USD-s PINE64 lehet a lelke ( https://www.pine64.org ).
Végülis minden interfész rajta van: http://wiki.pine64.org/index.php/Main_Page#Expansion_Ports
A laptop formára való összeintegrálás ennek ellenére szép munka lehetett.

I have a pine... I have a book... uhh... a have a pinebook :-)

--
robyboy

De miééért? :)
Amúgy szerintem a legjobb eddig: https://m.youtube.com/watch?v=nqL75fASb6U

Üdv,
Marci

Csak ne AllWinner lenne.. :(

Software is like sex, it's better with a penguin. :D (r)(tm)(c) آكوش

Inkább, mint a MediaTek ;-)

Van esetleg valoban jo a bradcomon kivul?

Attól függ, mire kell.

Ha például kell a számítási teljesítmény és ARM-nál akarsz maradni: http://elinux.org/Jetson_TX1
Persze ennek kettő hátrányos paramétere van: ventillátor és a lapka ára.

Viszont a számítási teljesítménye alapján már egy erős ARM alapú PC.

Az iparag ket veget nem hasonlitanam ossze, a kendzso tenyleg a legalja, driver, update, stb semmi. De van-e elet rpi-n tul?

UltraScale :-)

Mi a bajod a MediaTek-kel? Szvsz a kínai ARM-ok között a legjobb. Ami még említésre méltó az a box-okra specializálódott Amlogic. 4k lejátszásban elég jók, nagy tapasztalattal. Már jó régóta fejlesztenek videolejátszásra chipeket. Bár egyik sem hivatalosan kínai. Az MTK tajvani, az Amlogic székhelye szerint amerikai.

MediaTek + Linux kompatibilitás pl.? Lelkesedsz a Linuxért, de pont a MediaTeknél... ne nevettess vele.

Ja, hogy a Gnu Linux kompatibilitásra értetted. Akkor félreértettelek. Én Androidra gondoltam, ott elmegy a MediaTek.

Elmegy. Elmegy a fenébe. Próbálj meg ROM-ot fordítani egy adott MTK SoC-s telefonra.

es a PINE levelezoprogramot telepitik ra? :)

:D

Csakazértis elm!

A kérdésem az, hogy lesz-e kicsit több rammal... mondjuk 4GB-vel már el lehet indulni, illetve mit fog bírni az aksi.

### ()__))____________)~~~ ########################
# "Do what you want, but do it right" # X220/Arch

Notebook méretű okosóra szenzorok nélkül... Billentyűzetes táblagép érintő panel nélkül...

Csinálhatnának egy drágább változatot is 8GB RAM-al és 256GB SSD-vel. Mondjuk nem sokan vennék, ha nincs hozzá jó SW támogatottság.
Kellene vmi bika ARM bele, ami vmilyen JIT-es módszerrel normálisan tudna x86 kódot futtatni. Vagy vmi transzparens x86 ELF -> ARM ELF binary-binary compiler.

[off]Bármilyen flame indítási szándék nélkül: Amúgy ezeket használja is valaki? Ha igen, milyen use casere jó? Oké, kiderült, hogy a skype megy vele.
Valahogy nekem egyrészt kicsit scam kinézete van, másrészt tényleg nem jut eszembe olyan dolog, amire én használnám, de esetleg más véleménye érdekelne.[/off]

Majd raksz rá Androidot és ott a Google Play azon része, ami működik touch screen nélkül is.
_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/apps/developer?id=Artex+Games
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Ha x86 kell, akkor ARM+emuláció helyett ajánlom figyelmedbe az Intel Z37xx ultra kis fogyasztású és az Intel N3xxx szériás kisfogyasztású laptopjait. Ezeket hazai boltokban bruttó 60 ezer Ft körül megkapod újonnan.

Tudsz konkrét modelleket mondani? Gyors kereséssel nem igazán találtam.

Néztem pl. a Lenovo IdeaPad 100S 80R2008NHV Notebook-t és pár hasonlót

http://www.arukereso.hu/notebook-c3100/lenovo/ideapad-100s-80r2008nhv-p326475381/

Szerintetek ez mennyire jó árérték arányra.

Ismerősnek kéne, felbővíteném 4GB-ra a memóriát, mert van elfekvőben?

Ha jól tudom, akkor az Intel Atom Z3735F-nél l 2GB memóriánál nincs többre lehetőség, mert "vissza van butítva a memória vezérlő", ellenben a Intel N3060 ("Dual Core") procik-kal. Esetleg gondolkodtam AMD alapú megoldáson... E1-6010, de laptop-ban csak rossz tapasztalatom van az AMD-vel.

Olyan 70eFt az eszközre szánt keret.

Gondolom így az alap igényeket böngészés és alap szövegszerkesztés terén kielégítené.

Tudnátok tanácsot adni, hogy melyik lenne a nyerő irány?