23 éves a Debian!

Címkék

Huszonhárom éve annak, hogy 1993. augusztus 16-án 13:05:37-kor (GMT) Ian Murdock bejelentette a "Debian Linux Release"-t a comp.os.linux.development hírcsoportban:

Fellow Linuxers,

This is just to announce the imminent completion of a brand-new Linux release, which I'm calling the Debian Linux Release. This is a release that I have put together basically from scratch; in other words, I didn't simply make some changes to SLS and call it a new release. I was inspired to put together this release after running SLS and generally being dissatisfied with much of it, and after much altering of SLS I decided that it would be easier to start from scratch. The base system is now virtually complete (though I'm still looking around to make sure that I grabbed the most recent sources for everything), and I'd like to get some feedback before I add the "fancy" stuff.

A teljes eredeti bejelentés itt olvasható. Boldog 23. születésnapot, Debian!

Hozzászólások

tortaaaaaa ......
desktopon a etch volt az első debianom
a legelső linuxom slackware, aztán a még ingyenes red hat, suse 6.4 sokáig, mandriva dobozos, suse dobozos 7.3, aztán több helyen UHU valamelyik, majd vegyesen mindenféle valamix, ahogy kézre esett ... aztán debianok :)
most az otthoniakon debian 6-tól felfelé, a régi cégesen a 6-os, és amiről most írkálok az 1 ubimókus
:):):)
_____________________
www.pingvinpasztor.hu

Kezdetben SUSE-val és Mandrake-kel bohóckodtam. Aztán egyszer írattam magamnak valakivel az ország másik végéből egy szett Potato-t. Ja, akkor még így ment. Fiataloknak biztos fura, de otthoni gyors és állandó internet híján telefonon adtam le a rendelést, hogy kell egy szett Debian Potato (nem tudom már mennyi CD volt), ami kb. egy hét alatt jött meg postával. Be kellett mennem érte a győri 2-es postahivatalba. Persze a CD tokok össze voltak törve... De megjött, telepítettem és sosem akartam utána más Linuxot használni, csak .deb alapút.

--
trey @ gépház

Potato-t írattam én is először, azóta is Debian fut mindenütt, amit én használok (laptop, szerver). (Kivéve a cégeset, ott Oracle Unbreakable Linux (:)), meg CentOS szívat).
Arch-ot próbálgattam, alapvetően tetszett, de egyrészt könnyű volt belefutni olyan update-be, ami tönkretett korábban működő konfigot, másrészt egy hosszú nem használat (néhány hónap) után nagyon nehéz volt frissíteni. Úgyhogy vissza a Debianra, főleg amióta tudom, hogy a "testing" gyakorlatilag "rolling release"...
Ubuntu-t próbáltam, de tök sok teljesen felesleges cuccot telepít, és a félévenkénti frissítések pont nem hiányoznak sok gépen.

Én Slink-et telepítettem először és Chip magazin melléklete volt. Előtte a szintén magazinos Red Hat telepítőket próbálgattam, de a CD-s frissítések során előbb-utóbb mindig összeomlott/használhatatlan lett a rendszer. Valahogy a függőségek kezelésével volt gond. Ezek után a Debian-t nagyon becsültem.

Határozottan tudom, hogy a 4.0-ás Red Hat után váltottam, ami 96 vége, 97 eleje lehetett, vagyis valószínűleg a Rex lehetett az első.

Amit már szerveren is használtam és kb. 50-60 desktop gépre is terítettem, az a Potato volt. Még emlékszem mennyire vártuk a Woody-t, amibe már bekerült a 6-os vim :)

'99 nyara volt, és slink.
Itt is köszönöm Ákosnak, hogy segített akkor feltelepíteni, és megadta a kezdőlépést a Linux felé. :)
A szerver a mai napig megy (bár már számtalan vasat túlélt (hardverhibákat is), de újratelepíteni csak egyszer kellett, ami után virtualizálva lett és a host kidöglött alóla.... Jellemző... :)).
A mai napig a magánlevelezésem arról a gépről megy.

HBD!

Bontok 1 söricilint az egészségére ! :D
Még sokszor ennyit !

woody :) Szeretem meg mindig, a debiant.
Mar vagy 8 eve only rpm :)

--
http://szolarenergia.hu - A hálózat építést csak elkezdeni lehet, befejezni nem....

Woody-t hasznaltam elosszor, aztan kicsit Fedoraztam meg CentOSoztam Debian mellett, aztan rajottem, hogy a Debian jobban fekszik, mint a tobbi, igy maradtam...

A CentOS/Oracle Linux/Ubuntu LTS Server mellett még mindig nem tudok leszokni róla, valahova egyszerűen nincs kedvem mást tenni, mert stabil és megbízom benne még mindig! ;) HBD Debian! :D

---
"Maxi Disco Rádió, ahol a Kedvencek találkoznak!"
128k Stream: http://live.maxidiscoradio.com:19730/
64k Stream: http://live.maxidiscoradio.com:19730/live2.mp3
Web: http://www.maxidiscoradio.com
FB: www.facebook.com/maxidiscoradio

Slink óta használtam nagy megelégedéssel. 23 éves lenne... de számomra halott, a systemd integrálása óta. Nyugodj békében, Debian.

Az első a Potato volt, de egy minimalizált Woody még mindig fut itthon egy Siemens Nixdorfos (i486/66MHz/48MB RAM) PC-ből épült fájlszerveren.

Máig ereklyeként őrzöm azt a '97-es Chip CD Debian Bo mellékletet, aminek köszönhetően megismerkedtünk, és azóta is töretlen a kapcsolatunk :)

Szegény Murdock, igazán megélhette volna...

--
robyboy

Etch óta használom. Volt pár félresiklás, de a Debian örök szerelem marad :)

kicsit off: végül kiderült, hogy miért halt meg?