Beköszöntött a Final Beta Freeze a Xenial Xerus-nál

Címkék

Adam Conrad ma - az ütemtervhez képest két nappal korábban - bejelentette, hogy beköszöntött a végleges béta fagyasztás a majdan Ubuntu 16.04 LTS-ként kiadásra kerülő, jelenleg Xenial Xerus kódnév alatt készülő disztribúciónál. A kiadási ciklus hátralevő főbb állomásai:

Részletek a bejelentésben és a kiadási ütemtervben.

Hozzászólások

Kiváncsi vagyok. Vicces, hogy a desktop környezetekkel a mai napig szívok. Az előző LTS-ben nagyon elég jól használható volt a KDE. Édesanyámnak azt használja azóta is. Az új KDE elég gyatra minőségű lett, úgyhogy a nem LTS-es gépeimen váltanom kellett.

A feleségemnek nem az LTS volt telepítve, úgyhogy a KDE5 upgrade óta visszatettem neki a gnome3-at, amit én utálok, de ő egészen elégedett vele. A saját gépemen pedig XFCE-t használok, és nagyjából elégedett vagyok. Lassan kipróbálom, hogy milyen lett az LTS, melyik környezetet válasszam az upgrade után. Az biztos, hogy a feleségem gépe LTS-en fog maradni, nem fogok félévente uprgade-del szórakozni.

Van amúgy egy apt-specifikus upgrade kérdésem: ha telepítőből felteszek egy uborkát, az pikkpakk felmegy. Az upgrade viszont marha sokáig tart. Az a gyanúm, hogy amiatt van, hogy a csomagokat egyesével teszi fel, és a triggerek minden telepített csomag után lefutnak. Emiatt egy csomó trigger feleselgesen sokszor fut le. Van erre kapcsoló, amivel egyszerre megy fel az összes csomag, és aztán egyszerre lehet a triggereket lefuttatni?

Pontosan az van amit mondasz. Az upgarde esetében minden egyes csomagot külön letölt, kipakol és telepít. Ez a dpkg cosmagkezelésének legalapvetőbb tulajdonsága, ezt kibekkelni nem igazán lehet, de legalábbis nem érdemes.

Ha nagyon kemény vagy és érzed az erőt akkor persze lehúzhatod az összes csomagot manuálisan és azoknak az összes függőségét is és dpkg-deb -x paranccsal rá tudod tolni a gyökér könyvtáradra. De ez azért feketeöves húzás és szerintem nem éri meg. Én szoktam ezzel operálni olyan virtuális gépeket és chroot-okban amiknél nincs vesztenivaló.

Amúgy a legokosabb megoldás az az, hogy a /home egy külön partíción van és az upgrade helyett egyszerűen betolod a dvd/usb eszközt és újrarakod pik-pak az egész rendszert.

Ja az ultimate megoldás amúgy hamarosan érkezik és az egységsugarú felhasználóknál az Ubuntu phone és Snappy rendszerekben már bevált image alapú upgarde-ek lesznek. Ez esetben maga a rendszer egy read-only partíción lakik és az alkalmazások mind egy szeparált, user space területre mennek. A mobil világban ez bevállt. Szóval ez fog átmenni az asztali pc-kre is.

A KDE pedig szerintem a 3.5 kiadásig volt használható. Azóta bár csinos és szellemes DE, de erőforrászabáló és összevissza az egész. Én egyszerű ember vagyok... full screen-ben használom az összes alkalmazást és a DE (Unity) nekem arra van, hogy kezelje a levelező, böngésző, IM és terminál alkalmazásokat. De főleg a terminált :) Ezen túl nekem minden más felesleges nyűg.

Ebbe a verzióba is igérték a Mir defaulttá tételét. Látjuk. :-(