Jövő hétfőtől systemd-vel bootol a Vivid Vervet

 ( trey | 2015. március 5., csütörtök - 21:22 )

Martin Pitt ma bejelentette, hogy a tavasszal Ubuntu 15.04-ként kiadásra kerülő, jelenleg Vivid Vervet kódnév alatt fejlesztett disztribúció jövő hétfőtől upstart helyett már systemd-vel bootol. A váltás érinti a desktop, server és cloud/autopkgtests és a többi változatot is. A cloud/autopkgtests-nél a váltás megtörtént két nappal ezelőtt. A váltás az Ubuntu Touch-t nem érinti.

Ha pár hét tesztelés után úgy találják, hogy a váltás túl sok problémát / regressziót okoz, akkor visszaválthatnak default upstart-ra két csomag (ubuntu-standard és init) feltöltésével.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Rendesen hagytak rá időt tesztelni.

A legjobb tesztelő az ügyfél :-)

Nem gondolom, hogy eddig init d-vel fejlesztették és holnaptó systemd-re váltanak. Különben is még több mint egy hónapjuk van a kiadásig.

Amúgy meg ha a RedHat szerint is a systemd az alkalmasabb akkor én nem ódzkodnék az ellen hogy újat kell tanulni!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem ódzkodok az újtól, évek óta systemdét használok.
Az ubuntu 1 hónapot ad egy igen jelentős átállásra a stabil kiadásig. Az ubuntu egy professzionális distro nagypályássá válni akaró céggel a háta mögött. Ez tűnik érdekesnek. Vagy behozhatták volna az előző stabil után és az alphákban már lehetett volna, vagy várjanak még 1 hónapot és a stabil kiadás után álljanak át.

A vég kezdete. :-)

A kezdet vége. :)

Öööööö... ezt vajon miért a célegyenesben kell eldönteni, nem pedig a fejlesztési ciklus elején?? Csak én nem értem?

http://devopsreactions.tumblr.com/post/112502661235/watching-systemd-evolve :)

Csak én nem látom, hogy mi jelzi, hogy ezt most döntötték el? Mert az, hogy most lépték meg, azt látom.

"Ha pár hét tesztelés után úgy találják [...], akkor visszaválthatnak"

Tehát még csak el sem döntötték. De én is pontosítom a kérdésemet: miért a célegyenesben kell meglépni? Szerintem a normális az lett volna, ha végszükség esetére megtartják a visszaállás lehetőségét, de az átállást a fejlesztési ciklus elején ejtik meg. Érted: kód freeze van, nem lehet verziót frissíteni vagy ártatlan javításokat alkalmazni külön engedély nélkül, de az egyik legkritikusabb komponenst jól megbolygatjuk?!?

én mondjuk érteni vélem: az ubuntu egyébként is egy komolytalan OS (v.ö.: zfs helyett gányolások, a felhasználóik nagyrésze a hupmeme-ben található, stb), ezért a döntéseik súlyát is mindössze az userek "igényszintjéhez" kell igazítaniuk (ld.: "hogymegy a kádée, vanémántelefondikk, unitysuxx", etc)

„a felhasználóik nagyrésze a hupmeme-ben található”

Jobb vagy rosszabb mutatószám, mint a distrowatch page hit?

Miután a DW-s hitcountok szó szerint nem mutatnak semmit, így meg merem kockáztatni, hogy még a hupmeme is jobb mutatószám. :)

a felhasználóik nagyrésze a hupmeme-ben található

Na ezen most elég erősen röhögtem. :)

-pilisig-

Egyetlen rajongója saját maga, kell az önfényezés :)

Bevallom, hogy bár nem szimpatizálok Gabuval, de azért a hupmeme-ben van pár durva dolog amit érdemes volt elolvasni...

-pilisig-

Lehet hogy félreértettem eddig és a neki szimpatikusokat gyűjti össze :)

Ezen besírtam, de nem. Akkor volna fair, ha ő is ott lenne ezzel-azzal, vagy jelölné az aliasokat (nem mindegyikkel vagyok tisztában), mert ő is egy igazi hupmeme. Érdemes néha kis önkritikát is gyakorolni a mások kritizálsa mellett.

-
JVM futásidejű monitorozása

>Akkor volna fair, ha ő is ott lenne ezzel-azzal

az szörnyű mazoizmus lenne

Látom mint mindig most is képben vagy ;)
-
JVM futásidejű monitorozása

Szóval nyelvtani hibával is fel lehet kerülni a kis pöcs listájára ... lol.

--
GPLv3-as hozzászólás.

"jelölné az aliasokat"

Trey-et, Zokomovet, Erendis-et es bviktoret jeloli pl.

Sajnos. A unity után nekem ők bóvlikategóriába estek. Míg a Microsoft megengedhette magának a win8-al, hogy leszarja a felhasználóinak az igényeit, ők nem engedhetnék meg. A unity után próbálkoztam más disztrókkal, de nem találtam meg még az igazit. Nekem nem kellenek a világmegváltó desktopok, és nem érdekel, hogy systemd, vagy más dolgozik a gépen, csak végre egy megbízható Linux-ot szeretnék, amit letesztelnek rendesen. Ez vonatkozik az összes többi disztróra is. Install problémák, kisebb-nagyobb problémák a felinstallált rendszerben mindegyik disztróban előfordultak, amit kipróbáltam. Először talán ezeket kellene lerendezni, aztán nem bánom, váltsák meg a világot, csináljanak amit akarnak, de azt is a felhasználókkal együttműködve.

"ők nem engedhetnék meg" még sokkal inkább megengedhetik, hiszen még csak egy árva petákot sem kértek érte, nem úgy mint az a bizonyos másik. Egyfelöl, másfelöl meg ugye a szokásos, hogy nem kötelező használni, meg van hivatalos alternatíva, és nem utolsó sorban még olyan is akad, akinek bejön. Jobban használható, mint a Gnome3 tálcája, vagy akármelyik random 3rd party vacak, amik meg nekem nem jöttek be. KDE alatt is a hagyomámnyos gombok az ablaknévvel, és a gombok az ikonnal megoldások közül lehet válogatni (igen a dasy, meg a kooldock, meg ezek nem alternatívák). Szóval lehet nem tökéletes, de aki ezt a stílust keresi, annak az egyik legjobb választás. Persze tudom nem véletlen, hogy a MATE a mai napig virágzik, nem mindenki keresi ezt.

Debiannal mi volt a gond? Mert ők nem akarják megváltani a világot, stabilnak és megbíhatónak is mondanám?

-
JVM futásidejű monitorozása

Szakértői véleményt olvashattunk, köszönjük. de legalább nem csak a szokásos röfögés, ez is valami ;)

-
JVM futásidejű monitorozása

A 15.04 egy rövid támogatású kiadás, lényegében otthoni felhasználóknak szánják, mivel egy cégnél az ilyen rövid életűek ki vannak zárva, tehát egy üzletileg kockázatmentes tesztközönség fogja használni.
A 15.10 az 6 hónappal az LTS 16.04 előtt van, ami már gondolom systemd-vel kell kijöjjön, és arra fel kell alaposan készülni, és úgy látták, nem elég rá 6 hónap, és inkább adtak maguknak 1 évet az alapos tesztelésre.

Utolsó mondat helyesen: ... adtak a felhasználóknak 1 évet az alapos tesztelésre.

--
robyboy

"Gondolkozni nehéz, ezért legtöbben ítélnek." - Márai Sándor

nem tudok róla, hogy bárkinek is pisztolyt szorítanának a tarkójához, hogy ezt használja. akinek nem kell ez, használ LTS-t, akinek a bleeding edge kell annak meg ez jár. semmi nem kötelező (el lehet innen menni kérem :D)

És teljesen igazuk van. Aki pl. munkahelyen használni akarja, az használjon LTS-t, aki meg hajlandó nem LTS-re, az vagy tanulja meg, hogy mi módon kell a frissítési anomáliákat gyorsan megoldani, vagy előre jelezze a főnökség felé, hogy időnként lesznek üresjáratok a munkában, mert rosszkor frissített - esetleg maradhat a "nem frissítek" állapotnál.

Van lehetőség az upstartot is használni. Én az első alpha-tól használom systemd-vel a 15.04-et, konkrétan systemd-t érintő hibával nem találkoztam ez alatt.

Fedora, openSUSE, nem ugyanerről szól? Csak ott enterprisének híjják, itt meg LTSnek (tudom nem teljes a párhuzam)

-
JVM futásidejű monitorozása

Tök vicces, ezek szerint az ubuntu csinál egy "szerintünk is kockázatos" meg egy "szerintünk business-ready" de a valóságban gyenge minőségű kiadást.

--
arch,debian,openelec,android

Bár én nem az üzemeltetésen vagyok (csak a saját appok üzemeltetéséért felelek), de nálunk van párszáz ubuntu szerver, és ahogy tudom nincs rájuk különösebb panasz.
Persze lehet csak mazoisták a srácok.
-
JVM futásidejű monitorozása

Szerveren nem tudom milyen, de desktopon én nagyon messzire hajítottam, pedig időnként megnézem hogy milyenek az állapotok (nem valami prekoncepció miatt hanem konkrét bugok).

--
arch,debian,openelec,android

Milyen bugok?

Miért váltanak? A saját upstart nem egy sikertörténetnek indult?


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

kell a GNOME-hoz

Ezen kívül általában felesleges széllel szemben pisilni.

--
arch,debian,openelec,android

Ha visszaváltanak upstart-ra, akkor nem lesz GNOME? Vagy lesz systemd a GNOME-nak és upstart a többieknek?


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Vagy lesz systemd wrapper az upstarthoz a gnome-nak :D

Akkor ezek szerint nem lesz többet GNOME BSD-ken vagy éppen Solarison (HP-UX-on)? Csak mert ezek egyikén sincs systemd. De gnm igen.

aha

Vagy csak mivel mar van alternativa (systemd), nem akarnak eroforrast pazarolni az upstartra? (upstart initial release: 2006, systemd initial release: 2010).

Ezek szerint hiába volt négy év előnye az upstart-nak, a systemd végül lenyomta.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Nem, csak nem jött össze elég bitcoin egy biztos kezű bérgyilkosra. :-)

Chrome OS-ben marad az Upstart?