Jövő hétfőtől systemd-vel bootol a Vivid Vervet

Címkék

Martin Pitt ma bejelentette, hogy a tavasszal Ubuntu 15.04-ként kiadásra kerülő, jelenleg Vivid Vervet kódnév alatt fejlesztett disztribúció jövő hétfőtől upstart helyett már systemd-vel bootol. A váltás érinti a desktop, server és cloud/autopkgtests és a többi változatot is. A cloud/autopkgtests-nél a váltás megtörtént két nappal ezelőtt. A váltás az Ubuntu Touch-t nem érinti.

Ha pár hét tesztelés után úgy találják, hogy a váltás túl sok problémát / regressziót okoz, akkor visszaválthatnak default upstart-ra két csomag (ubuntu-standard és init) feltöltésével.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólások

Rendesen hagytak rá időt tesztelni.

Nem gondolom, hogy eddig init d-vel fejlesztették és holnaptó systemd-re váltanak. Különben is még több mint egy hónapjuk van a kiadásig.

Amúgy meg ha a RedHat szerint is a systemd az alkalmasabb akkor én nem ódzkodnék az ellen hogy újat kell tanulni!
--
Tertilla; Tisztelem a botladozó embert és nem rokonszenvezem a tökéletessel! Hagyd már abba!; DropBox

Nem ódzkodok az újtól, évek óta systemdét használok.
Az ubuntu 1 hónapot ad egy igen jelentős átállásra a stabil kiadásig. Az ubuntu egy professzionális distro nagypályássá válni akaró céggel a háta mögött. Ez tűnik érdekesnek. Vagy behozhatták volna az előző stabil után és az alphákban már lehetett volna, vagy várjanak még 1 hónapot és a stabil kiadás után álljanak át.

"Ha pár hét tesztelés után úgy találják [...], akkor visszaválthatnak"

Tehát még csak el sem döntötték. De én is pontosítom a kérdésemet: miért a célegyenesben kell meglépni? Szerintem a normális az lett volna, ha végszükség esetére megtartják a visszaállás lehetőségét, de az átállást a fejlesztési ciklus elején ejtik meg. Érted: kód freeze van, nem lehet verziót frissíteni vagy ártatlan javításokat alkalmazni külön engedély nélkül, de az egyik legkritikusabb komponenst jól megbolygatjuk?!?

én mondjuk érteni vélem: az ubuntu egyébként is egy komolytalan OS (v.ö.: zfs helyett gányolások, a felhasználóik nagyrésze a hupmeme-ben található, stb), ezért a döntéseik súlyát is mindössze az userek "igényszintjéhez" kell igazítaniuk (ld.: "hogymegy a kádée, vanémántelefondikk, unitysuxx", etc)

Sajnos. A unity után nekem ők bóvlikategóriába estek. Míg a Microsoft megengedhette magának a win8-al, hogy leszarja a felhasználóinak az igényeit, ők nem engedhetnék meg. A unity után próbálkoztam más disztrókkal, de nem találtam meg még az igazit. Nekem nem kellenek a világmegváltó desktopok, és nem érdekel, hogy systemd, vagy más dolgozik a gépen, csak végre egy megbízható Linux-ot szeretnék, amit letesztelnek rendesen. Ez vonatkozik az összes többi disztróra is. Install problémák, kisebb-nagyobb problémák a felinstallált rendszerben mindegyik disztróban előfordultak, amit kipróbáltam. Először talán ezeket kellene lerendezni, aztán nem bánom, váltsák meg a világot, csináljanak amit akarnak, de azt is a felhasználókkal együttműködve.

"ők nem engedhetnék meg" még sokkal inkább megengedhetik, hiszen még csak egy árva petákot sem kértek érte, nem úgy mint az a bizonyos másik. Egyfelöl, másfelöl meg ugye a szokásos, hogy nem kötelező használni, meg van hivatalos alternatíva, és nem utolsó sorban még olyan is akad, akinek bejön. Jobban használható, mint a Gnome3 tálcája, vagy akármelyik random 3rd party vacak, amik meg nekem nem jöttek be. KDE alatt is a hagyomámnyos gombok az ablaknévvel, és a gombok az ikonnal megoldások közül lehet válogatni (igen a dasy, meg a kooldock, meg ezek nem alternatívák). Szóval lehet nem tökéletes, de aki ezt a stílust keresi, annak az egyik legjobb választás. Persze tudom nem véletlen, hogy a MATE a mai napig virágzik, nem mindenki keresi ezt.

Debiannal mi volt a gond? Mert ők nem akarják megváltani a világot, stabilnak és megbíhatónak is mondanám?

-
JVM futásidejű monitorozása

A 15.04 egy rövid támogatású kiadás, lényegében otthoni felhasználóknak szánják, mivel egy cégnél az ilyen rövid életűek ki vannak zárva, tehát egy üzletileg kockázatmentes tesztközönség fogja használni.
A 15.10 az 6 hónappal az LTS 16.04 előtt van, ami már gondolom systemd-vel kell kijöjjön, és arra fel kell alaposan készülni, és úgy látták, nem elég rá 6 hónap, és inkább adtak maguknak 1 évet az alapos tesztelésre.

És teljesen igazuk van. Aki pl. munkahelyen használni akarja, az használjon LTS-t, aki meg hajlandó nem LTS-re, az vagy tanulja meg, hogy mi módon kell a frissítési anomáliákat gyorsan megoldani, vagy előre jelezze a főnökség felé, hogy időnként lesznek üresjáratok a munkában, mert rosszkor frissített - esetleg maradhat a "nem frissítek" állapotnál.

Miért váltanak? A saját upstart nem egy sikertörténetnek indult?

"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."