A Microsoft befektet(ne) a Cyanogen Inc.-be

Címkék

A The Wall Street Journal szerint a Microsoft befektetést eszközöl abba a Cyanogen Inc.-be, amelynek vezérigazgatója, Kirt McMaster nemrég arról beszélt, hogy függetleníteni kellene az Android-ot a Google-től. A WSJ szerint Microsoft a 70 millió dolláros befektetésben egy kisebb szerepet vállalna. Sem a Microsoft, sem a Cyanogen Inc. szóvivője nem kívánta kommentálni a WSJ értesüléseit.

Részletek itt.

Hozzászólások

Azóta, hogy ismertté vált, hogy a Cyanogen Inc. hogy bánt a OnePlus-szal, nem bízom bennük.

--
trey @ gépház

Aki követi a történéseket a hivatalos bejelentések közt, az láthatja, hogy folyamatosan dolgoznak, újabb és újabb piacokra lépnek be. Főként Ázsiában ténykednek most, ezért (és mivel a marketing büdzséjük gyakorlatilag 0), kevesebbet hallani róluk.

--
trey @ gépház

Teljesen elégedett vagyok a OnePlus-szal. Valójában egyre jobban tetszik maga a termék. A mögötte álló céges huzavona egyelőre nálam nem érződik, hiszen európai lakos vagyok. Oda pedig 2 év támogatást vállalt a Cyanogen Inc.

Szóval 2 év után kell elgondolkodnom, hogy hogyan tovább. Egy iPhone-t sem használtam 2 évnél tovább, így számomra semmi sem változott.

--
trey @ gépház

> Telefont venni tudni kell.
FYI a telefon bőven a consumer kategória, ne kelljen már tudni Átlag Józsinak "hardvert venni".

> az iOS támogatása is kb. két évig ér valamit
És az iOS támogatása egyábként szvsz szuper, az androidéhoz képest főleg. Nem a két évvel van a baj. Hanem azzal, hogy az átlag device-t két évig _sem_ támogatják. Sőt, egy napig sem: amilyen OS-sel kijött, az marad rajta a termék életciklusának végéig. Ebben beleértve a security patch-ek teljes hiányát.

"FYI a telefon bőven a consumer kategória, ne kelljen már tudni Átlag Józsinak "hardvert venni"."

Nem kell tudnia. Viszont ha hülye hozzá

a) kérje ki más, hozzáértő véleményét
b) haljon meg (ahogy a mondás tartja)

Nem kell mindenkinek mindenhez értenie.

"És az iOS támogatása egyábként szvsz szuper, az androidéhoz képest főleg. "

A két-három havonta érkező "valami", ami javít "valamit". Placebo.

--
trey @ gépház

„FYI a telefon bőven a consumer kategória, ne kelljen már tudni Átlag Józsinak "hardvert venni".”

Sajnos ez már egyre kevesebb dologra igaz. Ha venni akarsz egy TV-t, akkor utána kell olvasni/nézni egy rakás dolognak, mert könnyen előfordulhat, hogy nem tud valamit az egyébként szimpatikus kinézetű tévé, amire neked szükséged lenne. Helyette van egy rakás funkciója, amit esetleg soha nem is használsz. Pedig a tévé aztán tényleg „consumer kategória”. A fórumokban elég sokat panaszt lehet olvasni, mert Átlag Józsi szerint az okos tévé mégsem elég okos. A DLNA képességek is okozhatnak meglepetéseket. Az esetleg használható kiegészítők köre és ára is meglephet egy Átlag Józsit.

De egy sokkal egyszerűbb helyzet: Elromlik a 20 éves kotyogós kávéfőző, és már nincs hozzá megfelelő alkatrész. Elmegy Átlag Józsi a boltba, hogy vegyen egy újat. Ott meg csak kapkodhatja a fejét a kapszulás, párnás, darálós, kapucsínó készítős, víztartályos,… gépek láttán. Alternatívaként vehet egy kotyogóst, és reménykedhet, hogy az is működni fog 20 évig.

-----

(&%;_98\<|{3W10Tut,P0/on&Jkj"Fg}|B/!~}|{z(8qv55sr1C/n--k**;gfe$$5a!BB]\.-

"Ott meg csak kapkodhatja a fejét a kapszulás, párnás, darálós, kapucsínó készítős, víztartályos,… gépek láttán."

Ez pontosan így van. Kapszulást akartam. Elmentem a boltba, fingom nem volt róla, melyik mi. Ezért van az eladó. Hogy tanácsot adjon. Odahívtam egy értelmesebbnek kinézőt. Elmondattam vele, hogy melyik mit tud, pro és kontra. Aztán hoztam egy döntést.

Meglepetés: azt kaptam, amit szerettem volna. Mondhatom ezt így 2 év használat után.

--
trey @ gépház

Ezzel azért 100%-ban nem értek egyet. Persze, a 4S már sokmindent nem kapott meg, amit a 6-osok igen és valóban nem olyan fickós, mint újonnan, de még használható. És még az iOS 8-al is kapott olyan képességeket, amelyek jól használhatóak a mindennapokban. És egy olyan készülékről beszélünk, ami 2011-ben jelent meg. Ezt azért túl sok eszköz nem csinálja utána.

Ave, Saabi.

Az iPhone 5-evel identikus harvderu 5C mai napig nem laggol. Es ez a szoftver lesz bizony szeptemberig nagyjabol, lassan 3 evvel a release date utan.

iPhone 4 meg 4S sokkal gyengebb hardver, az iPhone 5 CPU+GPU parosa hatalmas ugras volt (vegre telibeszartak az ARM Holdings ajanlasat ami nevetsegesen gyenge buszsebessegeket takart), ergo latok ra eselyt hogy az iOS 9 is szepen fog meg ezeken futni.

BTW: a két évhez lazán kapcsolódóan... 1996 óta 11 készülékem volt.

19/11=1,727272727

Ja, és semmi köze ennek ahhoz, hogy mennyi a support a telefonra. Már akkor is ~ két évente cseréltem telefont, amikor a telefonos szoftverfrissítés még nem létező fogalom volt. Ráadásul, mivel azokon a gépeken a szoftver a 0. naptól az utolsóig ugyanaz volt, lassulásról sem beszélhetünk.

Egyszerűen a telefonok életciklusa nálam ennyi.

--
trey @ gépház

Miért dobnám el? Attól még, hogy valamilyen üzleti döntésük miatt nem bízom bennük 100%-ban, attól még mindig jobban bízom bennük, mint a többiben.

100%-ban senkiben sem bízom.

Illetve Cyanogen Inc. nem egyenlő CyanogenMod, valamint a OnePlus keresi a kiutat ebből a helyzetből.

--
trey @ gépház

Az Androidot a Google fejleszti, Google tartja karban, újításokat Google adja hozzá. Régen a CyanogenMod-ot arra használtam, hogy friss Android verziót használhassak, ha már a gyártók (néha nem teljesen jogosan) nem adnak ki frissítéseket. A CyanogenMod arra jó volt, hogy pár hónapos lemaradással, de a legújabb Android nyomában loholt megtoldva egy csomó olyan funkcióval, ami jobban optimalizált működést tesz lehetővé (valójában a nem megfelelő hardverkövetelmény enyhítésére voltak toldozgatások).
Nem teljesen legális módon még Google Apps is elérhető. De a CyanogenMod annyira aktív fejlesztés alatt áll, hogy szinte lehetetlen hibamentes friss kiadást találni. Ezt nagyon meguntam, és azóta is boldog Nexus tulajdonos vagyok, nem kell többé másolnom a friss droidot.
A CynaogenMod már így sem tartalmazza licencek miatt a Google Apps-t, ha további távolodás a cél (pl saját alkalmazásbolt, vagy ki tudja még mi), nem szívesen gondolnék rá, mint alternatívára.

A gond az Androiddal az, hogy Google rengeteg gyári alkalmazást és funkciót már saját zárt alkalmazásokkal helyettesít.
Az android alap alkalmazásai pedig nem fejlődnek semmit.
Kis info. És azóta csak rosszabb lett a helyzet kb.
Play Services-zel, saját zárt API-kat kreál amik csak akkor mennek, ha ugye a Google szolgáltatásokat feltelepíted.
Ez az android már nem teljesen azt testesíti meg ami miatt anno megszerettem.

Szerény véleményem szerint erről a gyártók tehetnek. Nem a google mondta nekik, hogy dobjatok piacra egy telefont és egy éven belül vonjátok meg a támogatást, majd adjátok ki az új verziót. (Fejd a tehenet mint a hülye amíg meg nem döglik)
Google megálmodta a saját kis rendszerét. A gyártók ezt úgy értelmezték hogy F**k google majd mi jobban tudjuk. És sorra dobálták ki a használhatatlan androidos telefonokat hihetetlen rövid támogatási időszakkal. Ennek eredményeképpen tartunk ott hogy még az android 4.2 is sláger a felhasználók nagy többségénél. És pontosan ez a magatartás vezetett ahhoz hogy létrejöjjön a cyanogen mod és társai.

Mégis ki az isten kezdené el szabad idejében piszkálni azt a sza*os telefont ha normálisan kapná a frissítéseket, értelmes hardver konfigurációkban érkeznének és nem lennének tele felesleges reklám és szponzorált alkalmazásokkal? Most nem arra gondolok h csomag rágógumiért egyből az aktuális csúcs technológiát kapjuk. Hanem ilyenekre: Alsó kategóriás telefont ne azzal tegyük már tönkre hogy adunk 100mb tárhelyet alkalmazást telepíteni. És akkor úgy jár vele szerencsétlen hogy nem kapja meg az sms-t mert a telefon memóriája megtelt! Vagy középkategóriába ne kezdjünk már el fa**olni azzal hogy legyen benne fényérzékelő vagy sem. Vagy éppen szoftveresen ne tiltsuk le az elérhető rendszermemória felét (ZTE blade konkrétan így került forgalomba Magyarországon! 512->256).

Aláírom. Így is lennének olyanok akik ebben örömüket lelnék. De én eddig mind 2 androidos telefonomat pontosan emiatt piszkáltam. És biztos vagyok benne hogy sokan mások is.

A két évvel lehet, hogy én is kibékülnék, de
- nem _mindenki_ dobja el két év után a telefont. Én a gépet is szoktam ilyen gyakran cserélni, de én határozottan nem vagyok az egész emberiség egy személyben. Van olyan is, akinek erre nincs kedve/pénze/stb.
- A két év support már kiemelkedőnek számít a telefonok közt. Az átlag telefon úgy néz ki, hogy megjelenik az eszköz, majd soha többet nem nyúl hozzá a gyártó. Biztonsági frissítések miatt sem. Pont.

Szóval a mainstream két éves életciklus elterjedése már félig utópia lenne.

Mint ahogy az sem nagyon érdekel, hogy mit főz az emberiség vasárnap ebédre, az sem, hogy ki mit használ. Valószínűleg így vannak ezzel a gyártók is. Egy szolgáltatói hűségcsomag két év általában. Nyilvánvaló, hogy utána olyan kedvezmények vannak, hogy le akard cserélni a telefonod. Nem véletlenül mozognak ezek együtt. Ez az átlagembernek.

Flottában is két évente cserélnek általában az emberek (legalábbis felénk).

Aki meg tehetős, az meg amúgy is gyakran cserél.

--
trey @ gépház

Értem. Tehát azt mondod, hogy nem baj, ha egy átlagos _számítógép_ nem kap security patcheket sem a megjelenés után, mert kétévente úgyis cseréled?

Csak az a baj, hogy ez a számítógép hiába kicsi, és egyébként alkalmas telefonálásra is, képes arra hogy ezen keresztül bankolj, olvass bizalmas dokumentumokat, stb. Innentől kezdve nagyon nem mókás, ha a gyártó azért nem ad ki semmilyen frissítést (beleértve a javításokat) hogy téged a készülékcsere felé tereljen majd a távoli jövőben.

Tudom, persze, hardvert venni tudni kell, csak ugye az emberek 99%-a még mindig nem ért az informatikához, ez pedig egyértelműen egy consumer device.

"Értem. Tehát azt mondod, hogy nem baj, ha egy átlagos _számítógép_ nem kap security patcheket sem a megjelenés után, mert kétévente úgyis cseréled?"

Így van. Én ezt mondom. Pontosabban azt, hogy a telefonomat. Ami több tekintetben sem átlagos számítógép.

"Tudom, persze, hardvert venni tudni kell, csak ugye az emberek 99%-a még mindig nem ért az informatikához, ez pedig egyértelműen egy consumer device."

Mint ahogy autót, házat, kenyeret, cipőt....

--
trey @ gépház

Akkor az normális, ha a telefonod fél éves korában kiderül, hogy van benne egy nagy sechole, akkor használod még másfél évig, reménykedve, hogy pont a te telódat nem találja meg valaki egy exploittal (gyári javítás nem jön), amíg lejár a hűséged és akkor váltasz?

--
"In a cult, there is a person at the top who knows it's a scam. In a religion, that person is dead."

Nem, ez nem normális, viszont olyan telefont igyekszek nem venni, amihez gyári javítás nem jön másfél évig. Számomra az nem telefon, amit legalább két évig nem támogatnak. Hiába van ráírva a dobozára az olyannak, hogy telefon, kb. annyira veszem telefonnak, mint a filézett csirkemellet.

Hűségem meg nincs és valószínűleg nem is nagyon lesz.

--
trey @ gépház

+1

Anno amikor s2-vel csapattam találtam rá a cyanogenre, és határozottan felette volt (szinte) mindenben a többi romnak. Galaxy Nexust azért vettem, mert anno az egyik akkori cyan-fejlesztő csávó is váltott. Még a nexus 4 idején is király volt a cm, most viszont már messzemenőkig egyetértek, és a nexus öttel már stock lillipopot használok.

(jelenleg mondjuk pont valamelyik cm12 nightly van fent, de komoly led-kamera-akkuidő problémáim vannak....)

jAzz

Jo hat befektet egy termekbe amibol penze is lehet az okostelefonok piacan. Mert ugye amilye van....persze a droidsarcon kivul :D