30 éves a Macintosh!

Címkék

1984 óta nem látott videó a Macintosh első nyilvános szerepléséről. Steve Jobs és a Mac Team mutatja be a terméket a The Boston Computer Society-nek, 1984. január 30-án.

apple.com/30-years

Hozzászólások

Gratulálok!
--
Fight / For The Freedom / Fighting With Steel

Tök jó ez a videó, a 13. perc környékét linkelni fogom, ahol Munkás Pityu bevallja, hogy az IT-képzetlen idiótáknak vásárlóknak targetálják a rendszereiket. Ill. hogy az egyik promó videóban elismerik, hogy mindenki, aki nem az ő asztali számítógépeiket veszi (mivel az almások a rest), géniusz (jó, azokról, akik nem használnak számítógépet nem szólnak, de akkor is, jól esett a dícsérett :) ).

BlackY

Nos, én nem bírom Jobs-t, de
1, Nem helyes valakinek a nevéből viccet csinálni,
2, A marketing üzenet mindig ez, minél több embert elérni. Szerinted, ha a fúráshoz csak a "forgácsolóknak" és fűnyíráshoz "csak a kertészeknek" szóló eszközöket forgalmaznának, akkor ez egy jobb világ lenne?
"érj el minél több embert, sugallva, hogy az amit kapsz az sokkal értékesebb mint amennyit hozzá tenned kell, és ez rajtam keresztül elérhető"
Annak hogy most a mostani formában otthonról írogatsz ide ezt Jobs-nak is köszönheted (a hangsúly az "is"-en van).
A videót pedig kezeld a környezetében (USA, 1984) és az elérhető eszközökben. Steve Jobs csak marketinggel, felnagyít dolgokat amik a közhiedelem részei voltak akkor.
3, Arról persze nem szól a fáma, hogy miért nem jött nekik össze a világuralom, az Apple történetében már sokadjára. :)
Ettől még jó hogy van Apple, meg hogy volt Macintosh.

Disclaimer: megrögzött Apple(és kifejezetten SJ)-hater vagyok, ehhez mérten kell kezelni a hozzászólásaimat (ill. Uborkás topicokban Canonical(és kifejezetten MS)-haterként) :)

1, Nem helyes valakinek a nevéből viccet csinálni,

Én csak letükörfordítottam :)

Szerinted, ha a fúráshoz csak a "forgácsolóknak" és fűnyíráshoz "csak a kertészeknek" szóló eszközöket forgalmaznának, akkor ez egy jobb világ lenne?

Nem, csak a hobbi-forgácsolókban és hobbi-kertészekben nincs meg az a - többnyire alaptalan - elitizmus, ami az (európai) epül-userekben.

Steve Jobs csak marketinggel, felnagyít dolgokat amik a közhiedelem részei voltak akkor.

Yup. Viszont a reklám üzenete továbbra is az: az (IBM) PC használatához zseninek kell lennie (a néhány milliárd embertársam nevében is köszönöm az elismerést :) ), az Apple-éhez nem. Ha valaki a föld lakosságának kb. 1/3-a (tippre annyi lehet a nem-Apple személyi számítógépet használók aránya, mondjuk manapság) alá helyezi a vásárlóközönségét szellemi kapacitásban... :)

BlackY

Mégegyszer:

[..] a reklám üzenete továbbra is az: az (IBM) PC használatához zseninek kell lennie [...], az Apple-éhez nem.

Vagyis kimondják (az amúgy tényleges :) ) igazságot, hogy a szerényebb képességű emberek (<- politikai korrekt kifejezés ;) ) a célközönség. A graf. felület intuitívabb, az tény, de azért az ERŐS túlzás, hogy egy DOS-os IBM PC-hez zseninek kellett lenni (vagy kurva sok zseni rohangászik a világon), viszont ezzel az állítással ők maguk degradálják a usereiket.

BlackY

A Mac-PC mindig is jó vitatéma, de sokan elfelejtik, hogy teljesen más filozófia szerint jöttek létre, és teljesen más célközönségnek szánták őket.

A PC az üzleti világba készült és onnan került később a magánemberekhez. Így a PC hardvere és szoftvere inkább a céges felhasználást segítette, onnan alakult tovább úgy, hogy jó legyen cégeknek és magánszemélyeknek is. A maga idejében a PC a DOS-al céges szemszögből könnyebben kezelhető volt, mert a nagygépes-operátoros rendszert cserélte egyemberes üzemre.
A Mac a magánembereknek készült, és néhány kivételt nem számítva (DTP, fotó-, zenefeldolgozás) nem is lett belőle nagy céges felhasználású platform. Az akkor elérhető céges felhasználásra szánt gépek túl bonyolultak voltak a számítástechnikához nem értő magánszemélyeknek, ezért volt jelentős előrelépés ezen a téren a Mac és a GUI.

A felhasználói felület jósága pedig nem abszolút tényező, hanem relatív attól függően, mire használják. Szerverek esetében a kattintgatós grafikus felület általában a rendszer hátrányára válik (plusz sokan hiszik, hogy értenek hozzá, hisz csak kattintgatni kell és minden megvan). Stabilitás és/vagy nem kellő mélységű beállítási lehetőség miatt. A felhasználói gépek (magán vagy céges) esetében pedig jobb a grafikus felület, mert a felhasználó jobban átlátja, több információ jelenthet meg sok formában egy időben rajta.

Egyébként az Apple befektetői szempontból nagyon jó cég, mert minden ponton magához köti sz ügyfelet, csak rajta keresztül mehet minden. Számítástechnikai szempontból pedig szörnyű, hogy a mai világban hogy korlátozzák a készülékeken keresztül az embereket a saját üzleti érdekük miatt.

A sok különféle hater tevékenységbe ölt idő és energia helyett miért nem csinálsz valami értelmeset? Én soha nem értem az ilyen embereket. Ettől nem leszel előrébb. Őszintén szólva nagyon butának is tűnsz. Bocs ha fájt :/

--------------
Sok ember hord Superman-pizsamát. Superman Chuck Norris-pizsamát hord.

A sok különféle hater tevékenységbe ölt idő és energia helyett miért nem csinálsz valami értelmeset?

Mert azzal az energiával, amit ebbe beleölök (kb. havonta pár perc 1-2 hozzászólásra), nem sok értelmes dolgot kezdhetnék, így legalább plusz egy vélemény megmarad az archívumnak.

De érted, ilyen alapon az állatkinzókkal szemben fellépőket (mert ők ugyebár szintén egy csoport hate-lnek) miért nem hülyézed le, mert attól még, hogy tüntetgetnek, véleményt mondanak, nyilatkozgatnak lesznek állatkinzók... pazarolhatnák értelmesebb dolgokra is az energiájukat ;)

Szerk.: Így utólag esett le, hogy ezt a hasonlatot akár úgy is lehet értelmezni, hogy leállatoztam az epülusereket. Nem volt szándékos.

BlackY

Hehe, én valamiért mindig többre értékeltem az alkotómunkát, mint a marketinget, habár pénzben kifejezve sajnos ez nem mindig igazolódik.

Az, hogy itthon ülve a "mostani formában írogatsz be" pedig igen, Jobs-nak is köszönhető, valamennyire biztosan. Szerintem viszont a Xerox Palo Alto-i laborjának (GUI, OOP, Ethernet, egér, stb) és a DARPA-nak (internet, stb) kellene megköszönnünk.

Jobs abban is zseniális volt, hogy fanatizálni tudta a népeket (úgy látszik elég sok mindenkit), de véleményem szerint pl a NEXT-nél eltöltött ideje alatt mérnöki szempontból többet tett le az asztalta mint utána bármikor is. Vajon miért is OSX és nem OS 10 ?

Minél több embert elérni? Mennyibe kerülnek az almás cuccok? Ja, hogy pont ez a lényeg, hogy aki csóró, az is vágyjon rá, hogy aki megengedheti magának, az kellően irigység tárgya lehessen. Sznob faktor rulez. Ez zseniális, csak szerintem meg gusztustalan.

Valakinek az aláírásában láttam korábban valami ilyesmit, hogy: tisztelem Job-ot, mint magánembert, imádom, mint mérnökembert, de mint vallásalapítót, ki nem állhatom!

"Minél több embert elérni? Mennyibe kerülnek az almás cuccok? Ja, hogy pont ez a lényeg, hogy aki csóró, az is vágyjon rá, hogy aki megengedheti magának, az kellően irigység tárgya lehessen. Sznob faktor rulez. Ez zseniális, csak szerintem meg gusztustalan."

Hm, ha más, lehet, hogy ez ösztökél embereket arra, hogy többet dolgozzanak vagy fejlesszék magukat (ahhoz, hogy jobb állást kapjanak)...vagy bankot raboljanak. :)

Mivel a selling point a gui volt, illetve annak a némileg elérhetőbbé tétele a Lisa után, akkor miért is vagyunk meglepődve, hogy ezt próbálta kidomborítani? Az is tény, hogy sok feladat addig sokkal nehézkesebben volt elvégezhető gui nélkül, ahogy ma is az, de ezt a helyén kell kezelni.

Ha pedig Neked ebből az csapódott le, hogy zseni vagy, akkor rendkívül jót mosolyogtam. :)

A Xerox kutató részlege is szóba került, akkor azt azért nem árt megemlíteni, hogy ha Jobs-ék nem csapnak le az ötleteikre és nem csinálnak belőle eladható terméket, akkor talán még ma is konzolban pötyögnénk, de legalább is jócskán kitolta volna az elterjedését.

Én azért boldogan (és ezek szerint hülyén) felnéztem tegnap az Apple oldalára és megkerestem az első Mac-emet, majd jól ráböktem a timeline-on és kaptam egy ilyet:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/5201/vegyes/Screen%20Shot%202014-01…

szerk: Egyébként Jobs sosem a mérnöki géniuszával tűnt ki. Ő abban volt kiemelkedő, hogy a születendő, vagy már megszületett, de eldobott ötleteket felkarolta, összegyúrta/gyúratta és meglátta, hogy milyen formában lehet azt hasznosítani és termékként eladni. Sok esetben ezért is volt lépéselőnyben.
Az már külön szerencsés húzás, hogy a sz*r helyzetekből is tudott építkezni lásd Think different kampány.

Ha pedig Neked ebből az csapódott le, hogy zseni vagy, akkor rendkívül jót mosolyogtam. :)

A videó azt mondja, hogy az IBM PC-vel szemben a Macintosh használatához nem kell zseninek lenni. Ezzel azt is állítva, hogy az IBM PC használatához igen. Használtam IBM-kompatibilis PC-t, következésképp ebben a logikai rendszerben zseninek kell lennem.

Amit Jobsnál teljesítményként még én is elismerek, az a sokat emlegetett Reality Distortion Field, azt tényleg kevés ember tudja utána csinálni. Viszont a (jóesetben) féligazságok ismételgetésére épített marketing számomra továbbra is visszataszító.

BlackY

"A videó azt mondja, hogy az IBM PC-vel szemben a Macintosh használatához nem kell zseninek lenni. Ezzel azt is állítva, hogy az IBM PC használatához igen. Használtam IBM-kompatibilis PC-t, következésképp ebben a logikai rendszerben zseninek kell lennem."

Akkor nyilvánvalóan nem te lettél volna a célközönség, hanem az az akkori sok ezer ember, akinek komoly nehézséget okozott a konzol használata. Pötyögj tovább a konzolodon, te zseni. ;)

Viszont akkoriban volt sok ezer ember, aki IBM PC-t használt. Vagyis a saját felhasználóikat egy konkurrens cég legalább akkora felhasználótábora alá helyezték.

Akkor mai hasonlat: ez olyan, mintha a Novell azt állítani, hogy azért jobb, mint a Red Hat, mert nem kell zseninek lenni a használatához. Van jónéhány olyan dolog a SLES-ben, ami miatt tényleg egyszerűbb kezelni (egy szintig), mint egy RH-t (leginkább a Yast - GUI vs. konfig turkálás/shell parancsok, ugyebár), de átvitten ezzel lehülyézné a usereit.

Szerk.: Amúgy az egyértelmű, hogy nem én vagyok/voltam a célközönségük, és az induló hozzászólásban is csak annyit írtam, hogy ezentúl linkelni fogom, hogy maga az Apple is állította, hogy... a kevésbé értelmes embereknek szánta a termékeit :) [amúgy még mindig csak Apple-hater trollkodom, nem kell mindent komolyan venni, ill. a felhasználóik iránt érzett ellenszemvemet inkább a vallás ellen kell számon tartani]

BlackY

Ez az egész PC-Mac vita egy fából vaskarika. Mert mind a kettő gyakorlatilag a számítástechnika egyéni (értsd: személyi) felhasználását célozza. Számomra mindkettő egyenlő a PC-vel. A különbség a minőségben és ezzel egyenes arányban az árban illetve ezek következményeként az intendált gazdasági-szociális rétegben van. Ja, hogy a Mac-en futó OSX hardverspecifikus? Szvsz ez az utolsó G4-es architektúrával befejeződően teljesen ügyefogyott kijelentés.

A különbség a minőségben és ezzel egyenes arányban az árban illetve ezek következményeként az intendált gazdasági-szociális rétegben van. Ja, hogy a Mac-en futó OSX hardverspecifikus? Szvsz ez az utolsó G4-es architektúrával befejeződően teljesen ügyefogyott kijelentés.

Mert nincs minőségi PC. Mert ugyanaz a hardver attól, hogy rajta van a rágott alma, máris minőségi lesz, az alma nélkül meg dzsunka.

Az egyetlen különbség a vallási fanatizmusban van, kiváltképp az Intelre váltás óta.

BlackY

Not sure if irony or not...

Ha nekem szólt, és úgy értelmezendő, hogy azért az Apple-nek van egy sajátos gyártástechnológia (ami leginkább azért kell nekik, mert ilyen förmedvényhez más nem adná a nevét, hogynézezki), igen. Viszont továbbra is megépíthető standard komponensekből (még ha nem is a kifejezetten az Apple-nek gyártott alkatrészeket használva) [a házat egyelőre valóban leszámítva, de annak az okát lásd az előző zárójelben :) ]

BlackY

A legnagyobb különbség Bill Gates és Steve Jobs közt az, hogy Gates segélyt adna a gyerekeknek, míg Jobs munkát!

.
.
.
.
.
.
.
.
irony

Jobs az eddig általam látott legjobb előadó. Kevés ember tudja így fenntartani a hallgatóság figyelmét egy órán keresztül. Élmény volt a '84-es bemutatót megnézni, sok hasonlóságot mutat a későbbi WWDC előadásaival. Konzekvensen felépített és átgondolt előadások ezek.

Trey, egy h-val több került abba a Machintosh-ba :)

"1984 óta nem látott videó"

Nos, ezzel csak az a baj, hogy kb. évente kiteszik ezt a videót valahova.

Olyan 8 évvel ezelőtt PalmOS 3.5-öt kellett programoznom, hardver felépítésében eléggé hasonlított az 70-es évek végén készült Apple Lisa-hoz: Motorola 68000 CPU, 1 MB ram, 160x160 képpont fekete-fehér grafikus kezelőfelület. Amiben különbözött, hogy a Palm gép a tenyeremben elfért, kétszer olyan gyors CPU volt benne és teljes OS benne volt az 1MB ROM-ban. Szerintem a Lisa teljesítménye fele-harmada lehetett (a jóval lasabb RAM miatt).

Picit utánaolvasgattam a dolgoknak. Steve Jobs már akkor is nagyon szépen tudott vetíteni és lenyomni a vevői torkán a saját akaratát: az eredeti Macintosh billentyűzetéről hiányoztak a kurzor billentyűk és nem volt numerikus billentyűzete. Mindezt azzal indokolták, hogy a programozóknak ne legyen lehetősége egyszerűen csak portolni a régebbi billentyűzetes programokat. Nem volt benne HDD (az általa fikázott IBM PC-kben ez akkoriban már standard volt), nem volt bővíthető (csak minősített Apple márkaszerviz bonthatta meg a gépházat), míg az IBM PC-k szabványos kártyákkal bővíthetőek voltak. Mellesleg ugyanebben az évben mutatták be az IBM AT-t, amiben már 286-os processzor volt, 16 MB-ig bővíthető volt, 1.2MB-os floppy meghajtó, ... (és az IBM XT is már egy éve létezett, szóval mintha most a 3 évvel ezelőtti NVidia videókártyához hasonlítgatná az AMD a legújabb ATI cuccot).
Szóval nekem az jött át a videóból, hogy Steve Jobs már akkor is megragadott minden alkalmat, hogy féligazságokkal hipnotizálja a hallgatóságát.
Ettől függetlenül le a kalappal előtte, jó politikus lehetett volna belőle :D
Ja, és még egy apróság: állítólag az Apple Lisa még használt védett memóriát (de hogy, a Motorola 68000 MMU-jában még nem volt ilyen funkció), majd ez a funkció újra 2001-ben jelent meg a Mac OS X-ben. Szóval miközben a Windows, az OS X és a Linux 386 protected módot használt már évek óta, azalatt a Mac OS X egyetlen közös memóriatérben futtatta a programokat... (jaj, bocs, a windows is csak a kernelt szigetelte el a user space-től).

...protected módot használt már évek óta, azalatt a Mac OS X egyetlen közös memóriatérben futtatta a programokat...
Nem ez a helyzet. Ahogy elhangzott, valóban szükséges megkülönböztetni a MacOS-t az OS X-től. Ez utóbbi alapja egy Darwin nevű FreeBSD fork.

Néhány link azoknak, akik esetleg nem ismernék az OS felépítését:

Maga a Darwin teljes mértékben hozzáférhető bárki számára.
http://en.wikipedia.org/wiki/Darwin_(operating_system)
Plusz a portok: http://en.wikipedia.org/wiki/GNU-Darwin

A Darwin-on futó grafikus réteg a Quartz: http://en.wikipedia.org/wiki/Quartz_(graphics_layer)

Az ablakozónak pedig Jobs NeXT nevű cégének NeXTSTEP nevű terméke volt az alapja.
(http://en.wikipedia.org/wiki/NeXTSTEP és http://en.wikipedia.org/wiki/OpenStep)
Jóságok: http://www.afterstep.org/ és http://en.wikipedia.org/wiki/GNUstep

Mindezekből látható, hogy ez egy kipróbált és jól működő komponensekből felépülő BSD rendszer a szokásos GNU eszközökkel a zsebében. Az pedig, hogy viszonylag szűk számú hardware komponens kerül felhasználásra, garantája, hogy a gépcsaládon belül felhasznált driverek alaposan teszteltek legyenek. (Egyen hw, mint a konzoloknál vagy a Commodore 64-nél :) ) Ráadásul mostantól az OS ingyen van, valamint kidobták azt a hülye policy-t, hogy csak az újabb gépekre megy fel az új verzió.

Kb. 4 éve választhattam munkahelyi gépnek Mac-et, azóta van egy otthon is, mivel nagyon kényelmes vele dolgozni. Soha nem értettem a flame okát.

---
JMP $EA31

Ez utóbbi alapja egy Darwin nevű FreeBSD fork.

Nem egeszen. A Darwin egy mach mikro kernelre, amiben a 4.4BSD-bol vettek at reszeket, de ezek is kezdenek kopni.

Mindezekből látható, hogy ez egy kipróbált és jól működő komponensekből felépülő BSD rendszer a szokásos GNU eszközökkel a zsebében.

10.4 ota egyre kevesbe igaz, a GNU cuccok kezdenek repulni es sajat komponensel helyettesitik oket. Xcode4 ota mar a fordito sem gcc, hanem clang+llvm.

A tobbi nagyjabol stimmel.

---
pontscho / fresh!mindworkz