Virgil - virtuális 3D GPU

 ( trey | 2014. január 11., szombat - 14:29 )


OpenArena egy QEMU VM-ben, Virgil virtuális GPU-t használva

A Red Hat alkalmazásában álló Dave Arlie (airlied) tavaly nyár eleje óta dolgozik Virgil projektjén, amelynek célja az, hogy kiderítse, lehetséges-e (van-e értelme) létrehozni olyan, 3D-képes virtuális GPU-t a QEMU-hoz, amelyet a Linux és Windows guest operációs rendszerek felhasználhatnak arra, hogy OpenGL/Direct3D támogatást nyújtsanak a guest-en belül.

Részletek a Virgil-ről itt. Dave napokban, a linux.conf.au 2014 rendezvényen tartott előadásának videó felvétele itt.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

VirtualBox-on és Vmware-en eddig is volt virtuális 3D gyorsító. 3Dmark teszteken pont fele annyi pontot kap mint a host rendszeren. És kevesebb képességgel bír a virtuális 3D, ezért egyes tesztek nem futnak le rajta.
Ha itt sikerülne a host 3D teljesítményének legalább 90%-át hozó virtuális 3D kártyát összehozni az pont jól jönne a Steam Machine leendő játékosainak.

Először egy nagyon gyors és nagyon stabil 2D támogatás kellene szerintem.

És a Gallium3D? http://en.wikipedia.org/wiki/Gallium3D
Esetleg a SPICE? http://en.wikipedia.org/wiki/SPICE_%28protocol%29

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

.

Nekem már az is elég lenne ha valódi kártyát meg lehetne osztani a guest-el(VT-D). Hiába próbálkoztam Qemu-val, egyszerűen a VGA bios nem akart életre kelni egy PCI-E 2.0 NVIDIA kártyával, így elsődleges VGA-ként sehogy sem működött. Egyedül egy Ubuntu live-CD bootolt be rajta, de mint másodlagos kártyán, gyorsítás nélkül. A Virtualbox-os tesztek még hátra vannak, de annak se jósolok túl sok eredményt.

Xen

http://wiki.xen.org/wiki/Xen_VGA_Passthrough

|| "Software is like sex: it's better when it's free." Linus Torvalds

Hát ezt is meg lehet próbálni, de jobban szerettem volna valami desktop barátabb megoldást, tehát hogy legyen host operációs rendszer.
Szerk:
Na most jól beégettem magam. Xen mellett lehet a host gépen teljes értékű linux-ot futtatni? Elnézést kérek hogy hülyeségeket beszélek.

Ez azért is jó lenne, mert úgy terveztem hogy a host operációs rendszer (Ubuntu) használná az Intel integrált VGA-t, ami használ "graphics address remapping table (GART)"-ot, ezért nem lehet guest-nek átadni állítólag, mert így meg úgy ütközik az IOMMU-val. Viszont a guest-nek meg maradt volna az NVIDIA kártya.

Szerk2:

Már vágom, akkor ez a "domain 0" akarna lenni a klasszikus értelemben vett host gép, és ez egy 64bit-es Ubuntu is lehet, X-el, intel driverrel, minden kutyafülével.

Ebben az esetben ez egy életképes megoldásnak tűnik. Köszönöm a tippet.

Mintha valahol olvastam volna olyan Biosról, ami egyszerre képes betölteni 2 rendszert, és váltogatni lehetne közöttük.

Ez egy kicsit bővebben is érdekelne.
☼☆♫♪♫♪☆☼
AGA@
Fork portal és az egyik logóm :)

Ez már kezd durvulni. Virtuális GPU :D Mi jöhet még? Egyébként remek munkát végeztek, jól megy a quake.