Virgil - virtuális 3D GPU

Címkék

OpenArena egy QEMU VM-ben, Virgil virtuális GPU-t használva

A Red Hat alkalmazásában álló Dave Arlie (airlied) tavaly nyár eleje óta dolgozik Virgil projektjén, amelynek célja az, hogy kiderítse, lehetséges-e (van-e értelme) létrehozni olyan, 3D-képes virtuális GPU-t a QEMU-hoz, amelyet a Linux és Windows guest operációs rendszerek felhasználhatnak arra, hogy OpenGL/Direct3D támogatást nyújtsanak a guest-en belül.

Részletek a Virgil-ről itt. Dave napokban, a linux.conf.au 2014 rendezvényen tartott előadásának videó felvétele itt.

Hozzászólások

VirtualBox-on és Vmware-en eddig is volt virtuális 3D gyorsító. 3Dmark teszteken pont fele annyi pontot kap mint a host rendszeren. És kevesebb képességgel bír a virtuális 3D, ezért egyes tesztek nem futnak le rajta.
Ha itt sikerülne a host 3D teljesítményének legalább 90%-át hozó virtuális 3D kártyát összehozni az pont jól jönne a Steam Machine leendő játékosainak.

Nekem már az is elég lenne ha valódi kártyát meg lehetne osztani a guest-el(VT-D). Hiába próbálkoztam Qemu-val, egyszerűen a VGA bios nem akart életre kelni egy PCI-E 2.0 NVIDIA kártyával, így elsődleges VGA-ként sehogy sem működött. Egyedül egy Ubuntu live-CD bootolt be rajta, de mint másodlagos kártyán, gyorsítás nélkül. A Virtualbox-os tesztek még hátra vannak, de annak se jósolok túl sok eredményt.

Hát ezt is meg lehet próbálni, de jobban szerettem volna valami desktop barátabb megoldást, tehát hogy legyen host operációs rendszer.
Szerk:
Na most jól beégettem magam. Xen mellett lehet a host gépen teljes értékű linux-ot futtatni? Elnézést kérek hogy hülyeségeket beszélek.

Ez azért is jó lenne, mert úgy terveztem hogy a host operációs rendszer (Ubuntu) használná az Intel integrált VGA-t, ami használ "graphics address remapping table (GART)"-ot, ezért nem lehet guest-nek átadni állítólag, mert így meg úgy ütközik az IOMMU-val. Viszont a guest-nek meg maradt volna az NVIDIA kártya.

Szerk2:

Már vágom, akkor ez a "domain 0" akarna lenni a klasszikus értelemben vett host gép, és ez egy 64bit-es Ubuntu is lehet, X-el, intel driverrel, minden kutyafülével.

Ebben az esetben ez egy életképes megoldásnak tűnik. Köszönöm a tippet.

Mintha valahol olvastam volna olyan Biosról, ami egyszerre képes betölteni 2 rendszert, és váltogatni lehetne közöttük.

Ez már kezd durvulni. Virtuális GPU :D Mi jöhet még? Egyébként remek munkát végeztek, jól megy a quake.