Újabb, 23 millió dolláros tőkeinjekciót kapott a CyanogenMod

 ( trey | 2013. december 20., péntek - 10:14 )

Steve "cyanogen" Kondik egy összefoglalót tett közzé tegnap a CyanogenMod projekt elmúlt egy évéről. Mint írta, vad vágta volt a hátrahagyott 12 hónap. Egyebek mellett óriási lépést tettek azzal, hogy egy részidős hobbiprojektből teljesidős céggé nőtték ki magukat. Befektetőpartnereik - a Benchmark Capital és Redpoint Ventures - segítségével áprilisban megalakult a Cyanogen Inc. cég. Azóta számos ajtó nyílt ki előttük és olyan dolgok váltak valósággá, amelyek egy vegytiszta nyílt forrású közösségként lehetetlennek tűntek korábban számukra.

Kondik szerint most újabb lépést tettek előre, újabb ajtó nyílt ki előttük. A cég mögé beállt a kockázati tőke szektorban működő Andreessen Horowitz és a kínai Tencent cég. Ez a hírek szerint újabb 23 millió dollárt hozott a CyanogenMod-hoz a korábban megszerzett 7 millió mellé. Ezen kívül Peter Levine igazgatótanács tag minőségben csatlakozik a céghez, ami garancia lehet arra, hogy pénzügyekhez értő ember is egyengeti majd a gyerekcipőben járó cég útját.

A CyanogenMod bővül. Várhatóan 70 fővel növeli jelenlegi létszámát. Új embereket elsősorban szoftvermérnöki és tervező pozíciókra vesz majd fel az elkövetkező 6-8 hónapban. Ezen kívül irodát nyit Kínában, Sencsen városban.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Ha ez elég arra, hogy a dual sim-es világ felé is kacsingassanak, vagy csak elkezdjenek kacsingatni, akkor hurrá. Mert azon a fronton lenne rájuk igény.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

miert 2?

Multi-SIM technology allows cloning up to 12 GSM SIM cards (of format COMP128v1) into one card. The subscriber can leave the original cards in a secure place and use only the multi-SIM card in day to day life.
http://en.wikipedia.org/wiki/Multi-SIM_card

--
Live free, or I f'ing kill you.

Egyszerű önzésből. Nekem dual simes van. :-)

Amúgy a kérdésre, ilyen multisimes telefon vagy kártya létezik a piacon? Mert a lényege, ha jól vettem ki, hogy egy kártyán tud több előfizetést kezelni, nem kell minden előfizetéshez külön sim. Ami király, de például Telenor és T megférne egymás mellett? A szolgáltatók itt egyáltalán hajlandóak lennének egy másikat maguk "mellé" venni? Szolgáltató jellemzően két kártyás telefont sem árul.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Én a jogi hátterére lennék kíváncsi. Van egy pár buktatója.
---
Régóta vágyok én, az androidok mezonkincsére már!

Nekem vagy egy Nexus S ( második Nexus ) meg egy dual sim Prestigio.
Nexus gyárilag 4.1-ig frissül, most egy friss Cyanogen van rajta.

Ha jól értem akkor az alap Android nem tudja a dual sim-et? Mennyire piszkálják meg ezek a kisebb gyártók az Andoidot? Mert sok minden kényelmesebb a Prestigio-n mint a Nexus-on. Bár a Cyanogen sokat javított rajta.

Ha lenne rá időm, ahogy nincs sajnos, meg tudnám nézni a nem dualos és dualos rendszer közti különbséget (esetemben i9195 és i9192). A dualos és nem dualos között általában minimális eltérés van egyéb paraméterben. Enyémben nincs NFC, cserébe van dual sim (és instabilitás :-). Alcatel frissítő alatt láttam, hogy van SingleSimAgent.apk és DualSimAgent.apk állomány.

Jó lenne rendszer szinten ha benne lenne, hogy több sim kártyát kezeljen. Nem tudom ez így van-e jelenleg.


"Belépés díjtalan, kilépés bizonytalan."
"Vajon mit várok a sorstól, ha hányok az édestől, és izzadok a sóstól."

Mennyire durván fejlődnek. 23 millió dollár jó sok pénz, tudnak mit csináli vele biztosan. Az meg, hogy kínában lesz iroda, elég egyértelmű miért van, még közelebb a tűzhöz, ahonnan a legtöbb andorid eszköz jön.

Elsosorban nem emiatt jo Kina.
A Gugli eleg durvan korlatozza az alternativ Android disztrokat (nem kapnak Google-s programokat, csak ha backupbol visszateszed ROM csere utan). Emiatt a vilag nagy reszen csak korlatozottan lehetne Cyanogen-es kutyut elterjeszteni. Kinaban amugy sem hozzaferheto a Google infrastruktura egy resze, emiatt alternativ market-ek vannak (mondjuk van itt is, pl. Appbrain, f-droid, stb..), sajat megvalositassal. Ott nincs ilyen hatranyban a Cyanogen, es eleg nagy piac (valoszinuleg a legnagyobb).

--
Why did the chicken cross the road?
It was trying to get a signal on its iPhone 4.

"A Gugli eleg durvan korlatozza az alternativ Android disztrokat (nem kapnak Google-s programokat"

Azért a Google vezetői - sok más világcég főnökeivel ellentétben - nem idióták. Pontosan tudják, hogy CM-re is bárki készíthet kiváló GMail, Google Drive és hasonló appokat, márcsak azért is, mert pont ők nyitották meg az API-jaikat. Tehát addig ütik a vasat, amíg meleg, utána mehet az egész Android a CM szárnyai alá. (Valószínűleg valamivel békésebb formában, mint ahogy az OO.o átment LO-ba.)

Ha pedig a CM átveszi az Androidot, akkor annak lesz pár érdekes következménye:

  1. A Google elesik bevételei egy részétől, viszont a kiadásai is csökkennek.
  2. A WinPhone anyagi katasztrófává válik, csak viszi a pénzt, míg az MS által beszedett Android-adó továbbra is pozitív marad, így a WP-t egyszerűen dobják. (Az MS-Nokia nem véletlenül kísérletezik Android telefonnal.)
  3. A Tizen értelmét vesztheti, hiszen vele a Samsung elsődleges célja a Google vitorlájából kifogni a szelet.

És ők is zárják be. Nem tudom mit szívsz, de kérek szépen egy szállal belőle.

Na várjál, én nem azt mondtam, hogy a Google jótékonysági intézmény vagy hogy egy legyintéssel lemond az Android feletti hatalomról és a belőle származó pénzről. Azt írtam, hogy "addig ütik a vasat, amíg meleg, utána mehet az egész Android a CM szárnyai alá". És igen, ütik a vasat. Foggal, körömmel harcolnak. Kérdés, hogy meddig tehetik.

A CM kilépett a naiv szerepből, valódi cég lett. Vannak megbízható fejlesztőik és vannak partnereik, vevőik. Még csak a Google Play-re sem szorulnak rá, pl. a Yandex.Store segítségével el tudnak indulni. Első körben nem lehet egy teljes Android KitKat élmény, de ameddig a kritikus Google cuccok (pl. GMail, YouTube, Google Doc) szabványos böngészőben elfutnak, addig semmi gond. Nem néztem meg a boltot, de a Yandex.Maps mellett navigálni nyilván ott van/lesz a Nokia-féle Here.com és talán az OsmAnd fejlesztői sem húzódzkodnak újabb felhasználótábortól.

Na de ez még mind semmi! Ha a Google Play nélküli CM igazán beindul, de a Google nem tejel nekik, ahogy a Mozillának is fizet, akkor keresőnek alapból pl. a Yandex.Search kerülhet be.

Szerk: Egy párhuzamos NSA cikket olvasva az ugrott be, hogy esetleg az USÁban nem örülnének a Yandex térnyerésének és esetleg a Google appok hirtelen felbukkannának CM-en is.

Szerk 2: Úgy tűnik, a Google is pont erre jutott, mint én: http://www.muktware.com/2013/12/oppo-n1-gets-googles-blessing-cyanogenmod-phone-will-run-google-services

Van egy olyan "system" app, hogy Google Play Services. A fragmentációt letörendő ezt arra csinálták, hogy a legújabb API-k, lib-ek ily módon portolható része minden telefonon elérhető legyen. Ha Google féle API-t használ az app, akkor ezt csak akkor lehet az eszközön futtatni, ha a Play Services is fut. Ezzel mellékhatásként inkompatibilissé tették a fork rendszerek appjainak nagy részét. Persze lehet API-t klónozni, ahogy az Amazon is csinálja, de folyton csak a baj van abból, ha valaki Androidot akar Google nélkül, sérülni fog a funkcionalitás.
Az más kérdés, hogy a Google-nek teljesen mindegy, hogy te otthon a sötét szobában felvarázsolod a CM-et a telódra, hiszen maradsz az ökoszisztémában, továbbra is termeled a bevételt és a support miatt sem kell aggódniuk, mert megoldja a közösség.

Itt az a meglepő, hogy a gyárilag CM változat is megkapta a blessinget (a ColorOS verzós természetes, hiszen az Oppo tagja az OHA-nak), ezzel kommunikációs szempontból a Google elismerte a CM-et, valójában pedig csak annyi történt, hogy kiderült, a sufnitákolt ROM a Google számára semmiben sem különbözik a TouchWiz, Sense és egyéb borzalmaktól. Kilépésről és alternatív marketekről itt szó sincs.

Érdekes, amit írsz. De - mint ahogy te is írtad - ez egy áthidalható technikai probléma. És már át is hidalták páran.

Az Alibaba-féle YunOS (Aliyun OS) rendszere és boltja konkrétan egy ilyen. Sebaj, a kínai piacról amúgy sem sok pénzt remélhet a Google.

A Xiaomi-féle MIUI és Mi Market annyiból veszélyesebb, hogy a legkevésbé sem szeretnének Kínán belül megmaradni. Kingsoft néven már elég erős "nyugati" üzleti tapasztalattal rendelkeznek és az egyik nagy fejes a Google-től igazolt át hozzájuk.

Az előbbiekkel szemben nem nyílt Android alapú, egyelőre jelentéktelen játékos, de a Jolla Sailfish OS is egy Android boltból szedi az appokat, a Yandex.Store-ból. Ráadásul kifejezetten Európa és USA a célterületük, ahonnan a Google reméli a bevételei jelentős részét.

Ezek a CM mellett mind a Google-féle Android olcsó alternatívái. Az API-k és az appok viszont közösek, a cél elvileg az, hogy forráskód szinten és binárisan is átjárhatóak legyenek. A CM érdekessége a témában csupán annyi, hogy "nyugati" piacra gyártó cégek a partnerei.

Ezek alapján gondolom, hogy a Google már el is veszítette az Android feletti uralmát. Nemsokára nem az OHA tagok fizetnek a Google-nek, hanem a Google nekik, hogy pl. az alapértelmezett kereső, levelező és térkép a Google legyen. És ez, hogy a készülékgyártóknak az Android nem lesz kiadás többé, a padlóra küldheti a WP-t.