Kipróbáltuk: Metro: Last Light (Linux verzió)

Címkék

A 4A Games sokak örömére elérhetővé tette Linuxra is a Metro: Last Light című poszt-apokaliptikus játékát. Joggal merülhet fel a kérdés a linuxos játékosokban, hogy milyen konfigurációval érdemes a játéknak nekiindulni, hiszen a játékok mellé megadott paraméterek sok esetben köszönőviszonyban sincsenek a valósággal. Nem mindegy, hogy a 30 euró kipengetése után az embernek öröme vagy bánata lesz a játékban...

Hogy nektek ne kelljen zsákbamacskát venni, mi megvettük és kipróbáltuk.

A játékhoz a következő konfigurációt használtuk:

  • Gigabyte GA-EP43-UD3L alaplap
  • Intel(R) Core(TM)2 Quad CPU Q9400 @ 2.66GHz
  • 8 GB DDR2 RAM
  • Gigabyte NVIDIA GeForce GTX 650 OC 1GB
  • Ubuntu 13.04 (64 bit)
  • NVIDIA 331.20 Linux Display Driver

NVIDIA 331.20 Linux Display Driver

Amint az látszik, egy 4 éves gépen, egy viszonylag középszerű (56. helyezett) grafikus kártyával egészen jól fut a cucc Linux alatt. Maximum beállítások mellett egy közepes konfiguráción vígan elszalad átlag 30-40 fps-sel.

Jó játékot!

Hozzászólások

Hallod, annyira nem megy ez a nyomozás neked, hogy hihetetlen. Az összes videót a fiam készíti, vágja, néha kommentálja, teszi ki a YouTube csatornájára. Az övére, nem az enyémre. Semmi közöm hozzá.

Igen, mindegyiket ő csinálja. Egyetlen egy volt a 40 (vagy mennyi) közül, amit én recordoltam, de azt is ő vágta meg. Volt szó érintőlegesen a "Fater, mit használsz?" - avagy Linux játék helyzetkép egy koros PC-vel cikkben arról, hogy nekiállt Linuxozni, csak valószínűleg átaludtad. Előtte is olvasta az oldalt (regisztrált is, mert 10 éves volt kb., amikor elkészítette első, önálló Greenday fan weboldalát (PHPNuke alapon, nyilván a segítségemmel) és azt gondolta, hogy ha megakad, akkor majd itt kér segítséget, én meg támogattam ebben, fontos a tanulás) szórványosan, hol kisebb, hol nagyobb intenzitással. Közben a Greenday elmúlt, az oldal sincs már meg (de már a hosting cég sincs), így az oldalt egy időre hanyagolta. Más kötötte le.

Amióta Linux az elsődleges desktopja, azóta újra olvassa az oldalt, ráadásul napi rendszerességgel, ami engem is meglep.

Az általad linkelt hozzászólásból nem tudom, hogy hogyan jön le, hogy 2001-ben is használt már Linuxot (szerintem csak van annyira ügyi, hogy lekattintotta az első hírt a "játék" rovatban), mindenesetre, jól néz ki amit írsz, lehet rá "frankó" elméleteket gyártani.

Ja, a cikkben a többesszám használata nem véletlen, közösen tesztelünk, mert neki még újdonság a Linux (lásd fenti "Fater" kezdetű cikk).

Vagyis:

Én telepítettem neki Linuxot (kérésére), segítek neki ha valahol elakad (pl. drivertelepítés, vagy játékok elindítása, ha az nem triviális folyamat), hibaelhárításban. Néha megkér, hogy recordoljak helyette, mert éppen tanulnia kell, én meg úgyis játszok. Szóval a munka ritkán közös, de a 98%-át ő végzi, ezért még közösnek sem biztos, hogy kellene neveznem. Nyilván, hogy ebből kifolyólag a neve alatt szerepelnek egyes hírek. Kivéve akkor, ha a nem tudja, nem akarja, beküldeni, mert mással van elfoglalva, vagy szerinte "annyit nem ér, hogy beküldjem". Ilyenkor néha én akkor is kiteszem, mert szerintem jó (háttérinfó: általában igazam van és utólag örül neki, hogy kitettem, mert "lett 3 új feliratkozóm" és ennek örül). Ilyen például a No more room in hell játékvideó, amit szintén 100%-ban ő készített, de nem küldte be. Majd én lehet, hogy kiteszem, mert pl. egy külföldi Linux oldal simán belinkelte, kérés nélkül, magától.

A kommenteket ő készíti, a cikkeket ő küldi be és én hagyom jóvá.

De szórakoztató egyébként - együtt nevetünk - amikor önjelölt nyomozók az interneten együtt nyomoznak, úgyhogy kérlek ne hagyd, ne hagyjátok abba!

Hogy ezt most miért írtam le neked? Nem azért, hogy téged felvilágosítsalak, mert annyit az egész nem érne. Inkább azért, hogy 3 linkkel most is hozzájáruljak az indulófélben levő YouTube csatornájának népszerűsítéséhez.

PS: okoskodóknak üzenem, hogy játékhírek már akkor voltak a "HUP-on", amikor az itteniek közül sokan még a csattogós lepkét tologatták:

Régi "HUP" / Linuxgames rovat. Persze akkor a HUP még nem HUP volt, de nem is portal.fsn.hu, hanem talán még hostneve sem volt, csak egy IP címe. Rég volt, tán igaz sem volt.

Ha, az meg, hogy az oldal életében ilyen újoncok, mint te, mit nem értesz, vajmi keveset nem érdekel. Nyilván ezért sem válaszoltam ott a felvetésre.

Arról meg, hogy az oldal miért HUP, miért volt Hungarian Unix Portal és, hogy nekem ehhez mennyi közöm volt, mint értelmi szerzőnek (semmi), arról máshol tudsz az oldalon olvasni, hiszen erről is írtam már. Meg arról, hogy miért volt az oldal korábban debian host névvel, és miért volt a cél a Debian és Solaris hírek (más hírek / infók melletti összegyűjtése).

Tudod, az újoncoknak ezt mindig elmondani elég melós feladat.

Viszont te szeretsz nyomozni. Hát rajta! Nézz utána.

--
trey @ gépház

Dumika ne bazz, a fater tényleg épphogy 10 éves korodat betöltve regisztrált ide téged?

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Én is kipróbáltam, jól működik, és jó a játék is. Nekem úgy tűnt, hogy kicsit szaggat maximumon, úgyhogy visszavettem a grafikát, így folyamatos. (Nvidia Geforce GTX 660M)

Mélyebben még nem néztem bele, de lehet, hogy nagyobb összecsapásban már beszaggatna a GTX650. Ha minden jól megy, akkor jövő héten megnézem egy GTX760-nal is. Ma már nem ér ide vele a futár.

Mindenesetre a 32 ezer forintos GTX650-nel is kevés kompromisszumot kell kötni és ez egyrészt kellemes meglepetés, másrészt, hogy ez az első kiadáskor már így van, az bíztató, ha a jövőre gondolok (reménykedem, hogy ennél már csak jobb lesz a frissítésekkel, rosszabb nem).

--
trey @ gépház

Ma játszottam egy órát kb. Nagyobb külső tereken, sok mozgásnál láttam néha 20 fps alatti számot is kimaxolás mellett. Viszont belső téren akár 50-et is. Főleg miután az NVIDIA utility-ben állítgattam ezt-azt.

Sok időm még nem volt ezzel szórakozni, de az látszik, hogy ha nagyobb felbontást tudó monitorod van, illetve mindenképpen a maximumot akarod, akkor az az ajánlott GTX680 reális igény.

Viszont a GTX650 és a GTX680 között majdnem 70 ezer forint a különbség.

--
trey @ gépház

Én a metro 2033-at próbáltam ki w7 64-bit, dual nvidia GT 750M (SLI) kártyával, és 1920x1080-ban (minden fullon) és durván beszaggatott nyilt terepen. Erre számithatok vajon a Last Light-al is?

-[Lenovo y510p SLI]-

Itt jegyezném meg, hogy a Microsoft Xbox 360 kontrollerrel kiválóan irányítható a Metro: L L Linux alatt is OOTB, semmit sem kell hozzá reszelni.

--
trey @ gépház