Hordozható time-lapse kamera Raspberry Pi-ból és ételdobozból

Címkék

Timelapse kamera Raspberry Pi-ből és ételdobozból

Korábban már volt arról szó, hogy a Raspberry Pi és annak kameramodulja segítségével a hobbisták viszonylag olcsón építhetnek maguknak olyan megoldást, amellyel time-lapse videókat készíthetnek. Az ilyen felvételek többnyire a szabadban készülnek, sokszor szoros felügyelet nélkül, az időjárás viszontagságai közepette. Nem biztos, hogy sok milliós géppel érdemes az első lépéseket megtenni annak, aki time-lapse videózásba akar kezdeni. Kis kreativitással akár egy ételdobozból és Rpi-ből is lehet olyan mobil eszközt fabrikálni, aminek a leejtése, elvesztése, beázása stb. kevésbé fáj, mint egy drága eszközé.

szantaii fórumtárs blogján olvashatunk arról, hogy hogyan lehet egy ilyen eszközt összeállítani. Egy, a készülékkel készült Budapest time-lapse felvétel:

További videók itt.

Hozzászólások

ez tetszik :).

jó lett a videó összeállítás.

van raspberry-re köthető jobb-optika? csak ezt látom fejlesztésre szoruló részletnek

(az hogy 8 db AA elemről ment 5 órát, hát ez nem rossz :) )

1) Meglepoen jo a kep minosege... mar nem ugy ertem, hogy nagyon jo, hanem, hogy meglepoen jo a kis kamerahoz kepest. (Azert ha en ilyesmit csinalnek szerintem egy kicsit jobb kamerat probalnek raszerelni.)

2) En ugy tudtam, hogy akkumulatort/elemet nem szabad parhuzamosan kotni, mert egy kis feszultsegkulonbseg (ami mindig van) azonnal oriasi aramokat indit el.... De a mellekelt abra szerint ez azert mukodokepes megis. Aki errol nalam tobbet tud az tudna kommentalni ezt a megoldast?

Nem gondoltam volna, hogy ez külön bejegyzést kap a HUP-on. :)
Nagyon örülök, hogy másnak is tetszenek a felvételek, de ezek még közel sincsenek kész, nincs rajtuk semmi javítás, nincsenek megvágva. Ahogy egyre többet járok (járunk barátokkal) ezzel fotózni egyre jobb és jobb felvételeket készítünk.
Több emailt is kaptam azzal kapcsolatban, hogy mégis mennyibe kerül, hogy kell összerakni, a szükséges szoftvereket hogyan kell konfigurálni stb. Ezekre nem egyenként fogok válaszolni, hanem a hétvégén írok erről egy bejegyzést. Először arról, hogy kb. mennyibe kerül, és honnan lehet összeszedni az alkatrészeket, aztán majd a többit is megpróbálom bővebben kifejteni.
Kösz az érdeklődést, próbálok válaszolni, amint tudok.

___________________
http://sidenote.hu/

Szia, megnéztem a felvételeket, nagyon jók! Magam is száznál több time-lapse felvételt csináltam főleg androidos telefonokkal és a Tina Time-lapse nevű programmal. Telefonnal szerintem mindennél egyszerűbb csinálni, a telefon egy tartóval akár az autó szélvédőjére is rögzíthető vagy egy ablaküvegre (de én fényképezőgép állványba tettem főleg), és a képminőség telefontól függően jobb. Mostanában már olcsó vízálló telefont is lehet venni és telefonhoz nagylátószögű előtét lencséket, szűrőket... De Linux alatt az imagemagick és megfelelően intelligens script segítségével meglepően sokat lehet javítani a nem elég kontrasztos, szürke vagy hibás felvételeken is, mert hiába a legjobb fényképezőgép ha köd vagy szmog van. (Lehet persze a videószerkesztőben is javítgatni a képet de az hamar meglátszik.) Egyszer majd virágok, növények, gombák növését is szeretném megörökíteni, de ahhoz már külön kivilágított szekrény kellene és rengeteg idő :)

A felvételeid egyedülállóak a helyszínek miatt, az külön hozzáad az értékükhöz, hogy egy saját magad által összeállított készülékkel csináltad. Gratulálok! Kíváncsian várom a leírásodat!