1,75 millió darab értékesített Raspberry Pi - 1 millió az Egyesült Királyságban készült

 ( trey | 2013. október 8., kedd - 14:30 )

A Raspberry Pi egy igazi sikertörténet. Az apró számítógépet eleinte Kínában gyártották, majd 2012-ben a gyártás átkerült a Sony dél-walesi gyárába. Az alapítvány gyártói partnerei, az RS Components és a Premier Farnell fokozatosan átterhelték a gyártást az európai gyárba és az elmúlt néhány hónapban eladott Pi-k már mind ott készültek.

A Raspberry Pi alapítvány nevében Liz néhány órával ezelőtt bejelentette, hogy Pencoed-ben található Sony gyárban legyártották az egymilliomodik brit Raspberry Pi-t. Az egymilliomodik Rpi-hez a Sony egy aranyozott házat készített és azt átadta az alapítványnak. Az alapítvány büszkén mutogatja majd a mérföldkőnek számító készüléket az ajándék házban.

Részletek a bejelentésben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Grat.

(Lassan időszerű lenne egy kicsit erősebb model C, és-vagy árcsökkentés...)

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Én inkább egy beépített min 2 Gb garantált minőségű flash memóriára szavaznék. 1 év alatt nekem a 3. SD-kártyát fogyassza. Sajna rendszeresen tönkremegy a fájlrendszer rajta. Most már ott tartok, hogy ott van mellette egy csere kártya a backup-al.
Vettem hozzá kamera modult is, de a nyaralásunk második napján megállt minden. Azóta nem is használtam a camerát, mert megbízhatatlannak tartom az alapot erre a célra. Hálózati médialejátszónak viszont tökéletes.

Hopp, min. 10EUR-ral drágább lenne.

és teljesítményben is agyoncsapja a rpi-t, lásd blogomban a tesztek :)

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Egyértelműen jobb választás pl. a pcDuino. A RP nekem inkább egy túlhypeolt brit "ipari népnemzeti megvalósításnak" tűnik, ami nem jelenti azt, hogy nem forradalmi és nemes dolog, csakhogy már nagyon sok platform (kínai népnemzeti koppintás) mérföldekkel megelőzi.

egy túlhypeolt ->

While schematics are available, board layout for the Pi is not, and I see precisely no reasons for not distributing it openly. Raspberry Pi has nothing to do with open hardware.

The whole system cannot function without the GPU as it’s the first component to boot and controls some vital peripherals, and the GPU can only work with a closed-source firmware.

Oh, and before calling this a conspiracy theory, take a look at the sister site of Pi Foundation. That’s right: instead of promoting free, open and royalty-free standards like WebM, the Foundation sells licenses for two proprietary and obsolete video encoders. Also, if you want the Foundation to send more documentation to you, they require you to provide a business model. This has nothing to do with education and everything with marketing.

Fortunately, not Beagle Board nor ODROID-X require GPU drivers (or, for that matter, any proprietary code or binaries at all) for regular operation. You’d only need them for rendering accelerated graphics.

If you are looking to develop truly open hardware, take a look at Milkymist One. It isn’t cheap, but is worth way more than its cost.

If you are looking for a more sane alternative to Pi, consider buying Texas Instruments Beagle Board or Samsung ODROID-X. Both vendors have released complete documentation for the SoC (except for the graphics processor, described above), and are generally more friendly to open-source community than Broadcom.

http://whitequark.org/blog/2012/09/25/why-raspberry-pi-is-unsuitable-for-education/

Milyen rendszer módosításokat eszközöltél annak érdekében, hogy ne legyenek ciklikus írásaid? Ha semmit, akkor kb reális. Az SD kártya nem kifejezetten ciklikusan író rendszer alá való.

Még a rev1-es RPi-nél vettem észre, hogy a noname SD kártyákat nem szereti (kernel panic boot során, fagyás). Viszont egy éve használok rev1-es és rev2-es Raspberry-kben egy 4GB-os Sandisk és egy 32GB-os Samsung SD kártyát, amik még mindig bírják. Csodának is tartom, mert hónapokig futtattam a Raspberry-n OpenTTD szervert folyamatos logolással. Mostanában pedig timelapse fotóra használom a kamera modullal. (A kameránál arra kell vigyázni, hogy a lapkábel meg ne törjön.)

Cubieboard, TADA.WAV Van 4G flash, microSD, SATA. ARMv6 helyett ARMv7, 1G ram, tobb IO port, stb. stb. stb.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Mennyi volt?

f2fs fájlrendszer kell neked

UBIFS mellett ez egy párhuzamos fejlesztés? Mit tud amit az ubi nem?

A Raspberry Pi a nyugat Ladája. Kínában már rég négymagos, külső wifi antennás, kamerás, szebbnél-szebb és olcsóbb mini PC típusok százait gyártják gyro egérrel és távirányítóval, ezek meg még nyomják tovább a már kezdetben is elavult fapados típust. (A Szovjetek a Fiattal közösen kifejlesztett kocka Ladákat 1970-ben mutatták be és egészen 1988-ig gyártották... "Igazi sikertörténet"?)

Tudsz mondani ilyen típusokat? Vagy ebay://mini pc aztán ami ott van?

A Picuntun lehet frissíteni is az Ubuntu-t, csomagokat telepíteni eltávolítani is? Vagy olyan mint a Motorolas webtop volt, fix alkalmazások amiket úgy használhatsz ahogyan elkészítették neked. Root jelszót kapsz hozzá? Ha elromlik valami boot sd-kártyáról vagy hogyan lehet újratelepíteni az Ubuntut?

Nem használtam még de olvastam, hogy sima apt-get-tel lehet rajta telepíteni akár más desktop környezetet is.
Root jelszót nyilván kapsz hozzá, és ha jól emlékszem akkor a recovery partícióra települ, a fileokat meg az SD kártyán tárolja (gondolom ha 8GB-os belső tárhely van akkor az is megfelel). A recovery partíciót rá kell flash-elni, vagy valószínűleg az SD kártyán található image-ről is telepíthető ha update.img a neve. Telepítés után az Android és a Linux is bootolható. Sajna a Picuntu csak valami 8-10 Rockchip RK3066-os gépre telepíthető tökéletesen, illetve már van a négymagos RK3188-as típusra is, és egy vadi új típus eleve Picuntuval érkezik.

én abban látom a RPi előnyét, hogy rengeteg kis hobbi rendszert hackeltek rá. Nem kell túl sok ész a telepítésükhöz, és lehet őket próbálgatni. A kínai minipc-kre ha fel is mennek ezek, gondolom sokat kell hegeszteni, hogy az adott hardveren normálisan fusson.

Persze röhej, hogy sokkal olcsóbban micsoda hw-ket lehet kapni, ha droidos minipc kellene, biztos nem RPi-t választanék.
--
Syrakuza Team
http://www.syrakuza.hu

Egyetértek, már-már én is vettem volna egyet, de nevetséges a RPi teljesítménye és a külön doboz, kamera meg hűtőborda a végén már nagyon sokba fáj.

A Pi nagy előnye a nagyon erős közösségi támogatás. Ebben minden versenytárs messze elmarad tőle.

Pont ez a lényeg: mit érsz egy quad processzoros szuper embedded számítógéppel, ha egyrészt nincs szükség arra a teljesítményre, másrészt mivel nem használják 1,5 millióan, nehezen találsz hozzá kész megoldásokat.

A Raspberry-hez millió hackelési leírás, hardver, szoftver és leírás van. Ez az ereje.

De szükség van nagy teljesítményre, egy jobb 4 magos mini PC kiválthat egy teljes másik számítógépet ha nem vagyunk nagy igényűek.

Ezen pl egy Picuntu rendszer látható egy két magoson:
http://cdn03.arctablet.com/mirrors/picuntu_home-io/screenshots/picuntu_homeio_screenshot_joomla_mysql_qt_gimp.png

Abban egyetértek, hogy nincs annyi kész megoldás, de veszek egy gépet amiben van külső wifi, bluetooth, kamera, mikrofon, rendes hűtéssel ellátott gyors processzor, HDMI, akkor mi kell még.

A bejelentésben a legmeglepőbb, hogy Európában európai körülmények és szabályzás közt is lehet kifizetődő módon is elektronikai termelést is végezni, ellenben a kínai rabszolgamunkával.

Ugyanitt az alma rohadjon csak szépen körbe, mert amíg a hazájában csak nő* a munkanélküliség, 5 usd különbözetért Kínában és kitudja hol gyártatja a luxustermékeit (Amerikában átlag) (*földrajzilag függő)

Azért a képlet nem ennyire egyszerű. Az apple profitorientált cég, egy alapítvány jellemzően nem.
Itt milliós nagyságrendben gyártott eszközökről beszélünk. Tehát ha csak egy centtel olcsóbban legyártják neki valahol, azzal is milliókkal többet keres. Márpedig ezért csinálja, hogy minél többet keressen.
iPhone 5 eladási statisztikát találtam, aszerint eddig csak a sima 5-ösből 89 milliót adtak el. szorozd meg a megspórolt 5 USD-t a darabszámmal, és egy csúnya nagy számot kapsz még USD-ben is...

Ha Neked lenne céged, te lemondanál több tíz- vagy százmillió profitról hazafias érzelmektől vezéreltetve?

Ha már adót sem fizet és ez törvényes belefér az is, hogy a hazájára is tojik. Az alma mindig is profitorientált cég lesz, de szerintem 134Mrd USD kp tartalékkal szerezhetne több befolyást magának főleg, hogy a felhasználók simán ki is perkálnának 5usd-t egy MADE IN U.S.A. feliratért a Made in China helyett

Akkor ennek fenyeben mi a helyzet a Google-lel?

---
pontscho / fresh!mindworkz

Hint: a moto x usaban keszul

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

A gugel se jobb. Mindkettőt elővették mostanság az off shore ügyeik miatt minden földrészen.
A probléma sokkal tágabb mint gondolnánk, a valsagunk egyik alapja is ez, persze a lobby dolgozik és megy a ködösítés.

Hint: mielott nagyon belemelyedsz az esz osztasba, nezz utana a Google adougyeinek. :)

---
pontscho / fresh!mindworkz

"hogy a felhasználók simán ki is perkálnának 5usd-t egy MADE IN U.S.A. feliratért a Made in China helyett"

A google meglépte ezt, es ugytunik nem volt rossz otlet, erre celoztam.
Az adougy meg a nagy amerika dolga, ha hagyja hogy ekkora cégek is ellopják a zsetont, IJ

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

" ellopják a zsetont"
Lopni illegális. Adót optimalizálni legális keretek közt nem az.

A törvényhozás mindenhol hagy kiskapukat vagy nem zárja be azokat mert ez az érdek bizonyos körökben akik hatni tudnak a törvényhozásra. Ez van. Így legális, de nem tisztességes vagy jó esetleg fenntartható.

Így lett a nyugati világ legnagyobb exportcikke a nyomor és a környezetszennyezés.

Így alakult ki az, hogy a törvények egy globalizált világban területileg szabályoznak és nem a termékekre vonatkoznak... így ha akarod, ha nem részt veszel abban, hogy embereket vernek vagy gyerekeket dolgoztatnak.

"Az alma mindig is profitorientált cég lesz..."

????
Nem akarlak elkeseríteni, de minden cég profitorientációs céllal jön létre. A magyar MVM, az amerikai Apple, Google, meg koreai Samsung is. Sőt, a saját munkahelyed is. Sőt, továbbmegyek, te magad is profitorientált vagy. Ha odamegy hozzád két cég hogy fel szeretne venni X munkára, oda fogsz menni amelyik többet fizet. És ha a cég véletlen pont a határ mellett működik és irodája van minkét oldalon és megkérdezi hol akarsz adózni, akkor ott fogsz adózni, ahol netto több marad a zsebedben.

Ha ez feltétel nélkül igaz, prostitúciónak hívják.

:)

A cég melegpornós és prosti szexet kínál jó sok pénzért, a B cég szokásos irodai munkát átlagos fizetését. Akkor te annyit mérlegelsz, hogy A többet fizet és azt választod? Érdekes. :-)

"Ha odamegy hozzád két cég hogy fel szeretne venni X munkára"

Ebből te hogy vezetted le, hogy A cég/X munka, B cég/Y munka?

Nem írtad, hogy X-et konstansként és nem változóként definiáltad. :-) De így sincs igazad. A Malév csődje után a pilóták inkább választottak kevesebb pénzért egy európai légitársaságot mint több pénzért egy távol-keletit. Sokan így is a távol-keletre kényszerültek.

Európa és távol-kelet nem egy határ két oldalán van.

KisKresz

Nem. A távol-kelet nem azonos Ázsiával északon az Ural nem határhegység és délen ott van a kettő között a közel-kelet.

Hol látsz két konstanst? Vagy hol látsz új értékadást?

Hol látsz itt programkódot?

"...konstansként és nem változóként..."
Akarod még folytatni?

Az Ouya eladásairól lehet tudni valamit? Érdekelne az is, és az összevetés a RPi számaival.