Mégsem lesz alapértelmezett a Mir/XMir az Ubuntu 13.10-ben

 ( trey | 2013. október 2., szerda - 13:44 )

Június végén Olli Ries (Unity és Mir műszaki programigazgató a Canonical-nál) azt írta, hogy céljaik közt szerepel, hogy az Mir/XMir alapértelmezetten engedélyezve legyen az Ubuntu 13.10-ben azokon a desktopokon, ahol a grafikus kártya azt támogatja (ahol nem, ott fallback az X-re).

Tegnap azonban arról írt, hogy technikai problémák miatt ezt a céljukat nem tudják elérni. Ugyan jó úton vannak afelé, hogy okostelefonokra kihozzák időben a Mir-t, desktopon egy kicsit lemaradtak, ezért nem tudják alapértelmezett "desktop élményként" biztosítani a 13.10-ben a Mir + XMir + Unity 7 hármast.

Ugyan a stack nagy része már működik, de az XMir-rel még vannak megoldandó technikai problémák, így pedig nem akarták szállítani. Ugyan alapértelmezett nem lesz, de a Mir és XMir elérhető lesz tesztelésre opcionálisan az Ubuntu archívumból.

Ries azt is közölte levelében, hogy ugyan NDA köti ezzel kapcsolatban, de annyit azért elmondhat, hogy haladnak a GPU gyártókkal a tárgyalások a Mir támogatásával kapcsolatban.

Részletek a levélben.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Nincs valami Valve vs. Canonical konfliktus a háttérben?
Egészen mostanáig azt kommunikálta a Valve, hogy az Ubuntu a támogatott linuxos rendszerük. A nyáron jött a Canonical az erőltetett Mir bevezetéssel, most pedig a Valve a saját SteamOS-sel Ubuntu helyett.

Inkább Canonical vs Intel,Nvidia,AMD vs Wayland

Látom beindult az elméletgyártás...
Az eredeti levélben Ries leírja, hogy a multi-monitor nem működik elég megbízhatóan, és ez a fő ok. Tekintve, hogy már egy hónapon belül stabil verziót kéne kiadniuk Ubuntuból, szerintem így is az utolsó utáni pillanatig vártak a döntéssel.

Hogy mi a viszony a Valve meg a Canonical között azt ugyan nem tudjuk (elvégre azt sem tudjuk mire fog épülni a StreamOS), de a Mir léte vagy nem léte teljesen érdektelen a Valve, és a játékfejlesztők szempontjából.

Az Intel-nVidia-AMD hármasból az Intelen kívül szintén mindenkinek mindegy, hogy Mir vagy Wayland, mert nekik EGL támogatást kell csak nyújtaniuk.
Az Intel is csak azért szórakozik, mert ők fizetik a fő a Wayland fejlesztőket...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

"Magyarország Vezető Informatikai Portálja" már tudja ????. Bár látom most már a tetőépítés reklám is elfér a főoldalon a többi "megbízható" cikk között.

Hát ez eléggé mellé...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

azért az várható volt, hogy nem ubuntu lts-el adják oda a kis steamboxot. kap egy szép loading splash-t meg alapértelmezett full képernyős steamet aztán pörög majd a háttérben az apt-get upgrade nem kell félni tőle. (mint mondjuk egy zentyal vagy mint)

Tán nem kéne annyira kapkodni, csereberélni a grafikus alrendszereket és akkor nem lenne ilyen gond...

-------------------------
Trust is a weakness...

Mit jelent az, hogy kapkodni? Mikor volt grafikus alrendszer cserélve utoljára? Pont akkor kapkodnának, ha kicserélték volna úgy, hogy nem működik? Most mi a kapkodás? Hogy semmit sem változtattak?

--
trey @ gépház

+1
Ez tetszett :)

vicces azert, hogy evtizetekig semmi nem tortent, most meg ket potencialis X11 replacement is van :D

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

+1

A "nagy" XFree86 vs Xorg szakadás óta állóvíz volt.

Ez nem igaz, az Xorg szépen fejlődött, egy rakat új technológia megjelent benne, épp emiatt a fejlődés miatt nem jöttek a replacement-ek.

+sok
---------------------------
���������������������������

Mi is volt az első tervezet a xorg leváltására? Wayland. 2 évnyi munka után dobták az egészet, hogy jöhessen a Mir. Mikor is volt ez? Kicsit több, mint fél éve. Reális volt azt gondolni, hogy a 13.10-re elkészülnek vele? Szvsz nem.

-------------------------
Trust is a weakness...

Továbbra sem értem, hogy mi itt a kapkodás. A fejlesztői listákon folynak különböző irányú fejlesztések, tervezések, amik az igények változásával más irányt vehetnek. Ezek a változások a felhasználók számára teljes mértékben láthatatlanok. Nem készülnek el vele a 13.10-re? Nem is készültek volna el, a 13.10 az első lépcsője lett volna a folyamatos átállásnak.

Idézet:
Ubuntu 13.10: XMir on Mir by default, with a fallback session to X where there is no Mir driver support, supported for 9 months
Ubuntu 14.04 LTS: XMir as default with the fallback session removed, full Mir driver support, traditional LTS support for 5 years
Ubuntu 14.10 and beyond: Mir stack as default, including rootless X support for legacy X applications, supported for 9 months

Borzasztó nagy tragédia történt, hogy _nem_ kapkodták el.

--
trey @ gépház

Szerintem azért Canonicaléknál most összeült a válságstáb. Ugyanis ez a csúszás azt jelenti, hogy vagy bevállalják, hogy a) tartják magukat a fenti ütemtervhez default lesz az (X)Mir fallback nélkül és ezt 5 évig supportálják, b) tartják magukat a fenti ütemtervhez egy release csúszással és X-fallbackel bevezetik az (X)Mir-t és 5 évig supportálják vagy c) két release-t késik az (X)Mir default szállítása (és lemaradásba kerülnek a Wayland-del szemben) [esetleg d) a 14.04 mégsem lesz LTS és a 14.10 lesz az].

5 évre támogatást bevállalni egy széles körű tesztelés nélküli cucchoz legalábbis merész.

BlackY

A Canonical ezen a téren szemmel láthatóan az Ubuntu Touch-ra koncentrál. A tendenciákat nézve, szerintem helyesen.

--
trey @ gépház

Én ebben sem vagyok biztos, mivel a lemaradóknak (WP, UT, FFOS) nagyon nehéz lesz piacot szerezni - elég megnézni a WP nyűglődését, de említhetném a a BlackBerry-t is. Kétségeink meg ne legyenek, nagyobb arányú piacvesztést esetén mind az Apple-től, mind a Google-től jönnek majd a FUD-kampányok.

-------------------------
Trust is a weakness...

Milyen válság? Szerintem a 13.10 nem LTS lesz és szó nincs 5 éves támogatottságról. A 14.04 meg még odébb van.

A 13.10 nem, viszont így a 14.04-re csúszik az (X)Mir bevezetés, ami viszont LTS.

BlackY

miért?

WUT?

Fentebb trey írta a tervezett bevezetést. Aminek az első állomása (13.10) egy nem-LTS release, a második állomása (14.04) LTS release. A hír szerint a 13.10-ben nem fogják bevezetni. Akkor legkorábban a 13.10 utáni első relese-ben (ami a 14.04, ami ugye LTS a tervek szerint) fogják tudni bevezetni. Mit miért!?

BlackY

miért ne tudnák a 14.04-be beletenni?

Mert szénné nem tesztelt cuccot nem illik betolni LTS-be?

Lesz az tesztelve, hidd el. Pláne, hogy azt mondták: nem lesz elérhető, hanem azt: nem lesz alapértelmezett.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

bviktor, te vagy az? :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)