A Minecraft megalkotója ünnepli a Valve SteamBox bejelentését

Címkék

Markus "Notch" Persson, a Minecraft atyja a Twitter-en örömmel fogadta a Valve SteamBox/SteamOS bejelentését. Rövid üzeneteiben arról írt, hogy a Valve megmenti az egész játékvilágot, csodálatosnak nevezte a bejelentést és ismét aggodalmának adott hangot a Windows 8-cal kapcsolatban.

Notch - akárcsak a Gabe Newell - nincs jó véleménnyel a Microsoft legújabb desktop operációs rendszeréről annak zártsága miatt. Korábban a Microsoft megkörnyékezte, hogy minősíttesse a Minecraft-ot a Windows 8-ra (Windows Store), de a fejlesztő ezt akkor élesen elutasította. Ahogy akkor fogalmazott: "Azt mondtam nekik, hogy ne próbálják meg a PC-t mint nyílt platformot tönkretenni,". Notch azt remélte, hogy így talán néhány embert rá tud venni arra, hogy távol maradjon a rendszertől.

A Valve következő bejelentéséig még éppen 11 óra van hátra....

Hozzászólások

[troll]
... ami az lesz, hogy a steambox előtelepített minecrafttal jön
[/troll

Mivel az Xbox-ra portolása olyan sikeres volt az elmúlt két évben és olyan csodálatos eredményeket értek el, hogy ez a vélemény nem is annyira meglepő.

Én nem követem a microsoftos híreket, valaki el tudná magyarázni, mivel lett zártabb a Win8, miért háborognak a játékfejlesztők?

Én még mindig nem értem. Mi a probléma a TPM-el? Kikapcsolom, bekapcsolom, ahogy jólesik, semmitől nem zár el, ha tetszik használom, nem tetszik nem használom. Mi köze ehhez a windows 8-hoz? Az is kiválóan működik ki- és bekapcsolt tpm-el is.

Windows store detto. Nem kötelező használni, én még semmit nem vettem ott, ugyanúgy telepitettem játékot, alkalmazást a setup.exe elinditásával a desktopon mint eddig bármelyik windows-on. Nem érzek nagyobb zártságot w8-on mint bármelyik másik windows-on.

Mi baj a Windows 8-cal? Már azt leszámítva hogy gagyi az új UI, de mitől zártabb mint a régiek?

Nem tudom, szerintem egy fokkal jobb is lett mint az eddigi windowsok. És végre kidobták ezt a start menü dolgot. Eredetileg se kellett volna beletenni, a világ legrosszabb ötlete volt. Persze mindettől még mindig nem lett egy kimondottan jó rendszer. De, szerintem határozottan jobb mint volt.
Hirtelen nagyon divatos lett szidni, ennyit látok, és ennek nincs köze a valós problémákhoz, amik mindig is jelen voltak a rendszerben, de javuló tendenciát mutatnak.

(Zártság: Store -ból közvetlenül megvenni csak a Modern UI -ra épülő appokat lehet, szerintem ezt kifogásolják. Ez nem értem mit változtat a zártság kérdésén, továbbra is le lehet töltögetni store -on kívül desktop _és_ modern appokat is legjobb tudomásom szerint)

Alapvetően nincs gond a Store-ral; a kérdés csak az, hogy mi az MS hosszútávú célja: ha olyan, mint az almabolt, akkor jogos a félelem a zártságtól (nem tört vagy fejlesztői rendszeren telepítés csak a boltból), vagy inkább olyan, mint a robotbolt, ami nem kötelező, de célszerű (de a nyitottság megmaradt, csak kockázatosabb). Az MS múltját és _minden_ tekintetben hegemón törekvéseit elnézve sajnos inkább az alma-stílusra tippelnék...

Introversion's Chris Delay expressed similar concerns.

[...]

"Nothing scares me more than the thought that one day, all Windows apps may have to be certified by Microsoft before they can be released and installed on users computers," he continued.

"That just fills me with dread because I've been on the receiving end of Microsoft's certification process for Darwinia+ (Xbox Live Arcade)."

--
trey @ gépház

Azert meg annyit hozzatennek, hogy A Windows Store-be desktop alkalmazasok is bekerulhetnek. A feltetele, hogy a minositesen at kell esni. Ott meg mar szep szammal vannak olyan technikai kovetelmenyek/limitaciok, amik sok embernek nem tetszik, mert at kene irni jelentosen a software-t. Aki koveti a VLC for WinRT-s hireket, az sejt valamit.

Mert minden mas alkalmazasboltba mindenfele ellenorzes es barmifele elokovetelmeny nelkul szamolatlanul midnen hulladek felkerulhet?

Erdekes, hogy az X360 eseten nem voltak ilyen fenntartasai Notchnak.

http://marketplace.xbox.com/en-US/product/minecraft-xbox-360-edition/66…

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Mert minden mas alkalmazasboltba mindenfele ellenorzes es barmifele elokovetelmeny nelkul szamolatlanul midnen hulladek felkerulhet?"
Nem is azt mondtam, hogy ez baj. Sok Windows-os alkalmazas hiv olyan api-kat, fuggvenyeket, amiket mar reg nem szabadna. Emiatt nem is menne at a minositesen. Jelentosen at kene irni az alkalmazast, amit meg nem akarnak. Ezert, inkabb azt mondjak, hogy szar a Win 8. Jo pelda erre a VLC for WinRT.

"Erdekes, hogy az X360 eseten nem voltak ilyen fenntartasai Notchnak."
Azota jott a Valve.

"Attól még a Franchise a Mojanggé."
Ez így igaz.

"az asztali verzió túljutott már szerinted a bétán?"
Igen, túl.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Es játszol is vele? (Az új "ötleteket" meg hagyjuk, az új anyagokon kivul a nagyjat nem kevesen a pokolba kivanjak. Kb. A bedrock köddel kezdve. Meg a csodás új bugokkal. Lighning rendszert mai napig nem tudtak normálisan megcsinálni a felblokkollal.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Köszönő viszonyban sincs a PC kiadással. a bejárható terület az ötöde a tárgyak korlátozottak a vegetáció bugos és csak most sikerült majdnem mindent átültetni(mármint avegetációt, nem a teljes "felszerelést"). A co-op mód laggzik, de keményen, nincsen szerver, neked kell hostolni a világot.
A franchise a Mojanggé bár nekik _csak_ az ötlete volt benne a megvalósítást a fent említett cégek _okádták_ össze.

"Mi baj a Windows 8-cal?"

Erről korábban már több játékfejlesztő is elmondta a véleményét:

Blizzard exec echoes 'Windows 8 catastrophe' comments
More game developers expressing chagrin over Windows 8
Game developers hate Windows 8, Microsoft responds

--
trey @ gépház

Semmivel. Csak van a store miatt némi érdekütközés a Valve oldalán.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Notch meg a nyilt platform a DRM vedett Minecraftjaval es a soha el nem keszulo Mod API-val. (Amire az eddigi alternativak az obfuszkalt kod wrapperezesevel megoldva)

HAHAHAHAHA.

Meg mindig a Steam a tema?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™