Minnowboard - "nyílt forrású" Intel Atom lap az Inteltől

 ( trey | 2013. augusztus 5., hétfő - 9:32 )

A MinnowBoard (adatlap) az Intel bejelentése szerint egy nyílt forrású, kisméretű, beágyazott, megfizethető árú, Intel Atom processzor köré épülő hardverplatform. Vele elsősorban a hacker, fejlesztői és hardverépítői közösséget célozták meg. Jellemzői: 1 GHz-es Intel Atom processzor (Hyperthreading és VTx támogatás), 1 GB RAM, magas IO teljesítmény, gigabit Ethernet, Intel GMA 600 grafika, UEFI. A lap hivatalosan Angstrom Linux támogatással érkezik.

MinnowBoard Minnowboard

Létrehoztak a platform köré egy weboldalt is, abban a reményben, hogy életképes közösség alakul majd ki körülötte.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

132 font / 200$... nem olcso

A'rpi

Szerintem pont ez a baj az Atom-mal. Nem elég olcsó, hogy megszorongathassa az ARM megoldásokat, kicsivel drágábban meg már teljesértékű x86-ot lehet összerakni.

http://fdh.hu/products/662799
brutto 48ezerert nagyon nem eri meg.
Jobb lett volna, ha pl a ram foglalatos so-dimm, abbol ugyis sok van elfekvoben upgradek miatt.

200$ B+?

Ennyiért stock, gyári Atomos alaplapokat lehetett évek óta kapni, amin pont ugyanúgy nincs semmi értelmes elektronikai bővítési port (I2C, SPI, GPIO, stb), mint ezen.

Most akkor mi itt a hír ebben? Miben tud ez többet, mint egy Intel D525MW vagy egy Asus AT5NM10?

Akinek azok kellenek azok fejlesztők és plusz pár száz usd nem lesz probléma. Egyébként arm-os lapokon szokott lenni.

Mit lehet tudni az Angstrom Linuxról? (Azon kívül amit a szokásos google keresés ad és a saját oldala ír).

azt, hogy nagyon rég óta ARM gépekre készül, nem egy egyszerű debian mod, annál sokkal több munka van benne ... anno (3-5 éve) kb. az egyetlen használható distrib volt ilyen célokra, ami nem állt meg egy fél év fejlesztés után

sharp zaurus készülékekre készült elsőleg ha jól tudom, elég meggyőző volt amikor legutoljára láttam, nagyon jó volt adott (kis)vason a teljesítménye

azt nem tudom, hogy manapság mennyire elterjedt ARM lapkák esetén, de az biztos, hogy az egyik legnagyobb műltú ARM területen

Akkor egy mai alsó-kategóriás Android mobilon hasítana, ha támogatná a vasat.

Igen :D Ennyiért adnak hozzá kijelzőt, kamerát, wifi és mobil adaptert, szünetmentest és ha ég a ház akkor akkor az egész gépet lehet vinni :D

A másik legnagyobb baj az Atom-mal, hogy x86 ISA-ás.

" Intel Atom processzor (Hyperthreading és VTx támogatás)"

Gondolom egy marha széles superscalár proci lehet sok végrehajtó egységgel, amik 1 thread esetében gyakran idle-ben vannak, ezért érdemes Hyperthreading-et tenni bele.

Ez ennyiért egy rossz vicc, igazából egyék meg. Gyorsabb, jobb lapok Magyarországon áfával, béfával, tréfával együtt is kézben van 68 usd-ért.

melyikre gondolsz?

GMA 600 mellett Linux tamogatasrol beszelni nagy vicc. Majd ha ITnel megtanulnak drivert irni.. Addig messze el kell kerulni!

Ahogy nézem, ilyet nem fognak venni a hupperek :D

3-4 éve nagy jóság lett volna :-).

A viccet félretéve, ha valami beágyazott dolgot csinálnék ebben az
"erőtartományban", akkor lehet, hogy ARM helyett ezt választanám. Azért az ARM-ekkel van szívás rendesen.

Ha beágyazott rendszert csinálnál, ennyi pénzért vagy picit többért rendes beágyazott rendszer vennél nem egy leolcsóbbított gagyit. De igen arra jónak tűnne.

Persze, mindennel van szívás amihez az ember nem ért, és azért lássuk be, nagyon sokan vagyunk akik x86-on nevelkedtünk. De ettől egyék meg :). Még nem elég kétségbeesettek az Intelnél. Féláron már izgalmas lenne, így...

Azért ez nem ilyen egyszerű, hogy nem értek az ARM-hez. Ugyanis szigorúan véve az x86-hoz sem értek. (Oké, az x86-os assemblyről van fogalmam régről, az ARM-ről meg nincs. De nem írok x86-ra se assembler kódot, ha arra dolgozok, tehát ez nem issue.)

Viszont nézzetek utána, hogy hány olyan ARM-es alaplap van, amin out of the box, hegesztés nélkül meg minden driver, plusz még az OpenGL is? Ráadásul mindez bináris blob nélkül, teljes mértékben szabad szoftverekből?

Az ára meg kis sorozat esetén nem nagyon fog érdekelni, nem összemérhető a fejlesztés költségeivel.

Szerintem itt a virtualizációs képesség a pláne. Bár ARM-en is egyre erősödik a dolog. Igazából én a felhasználási kört látom kevésbé, az 1ghz és 1gb ram-al max 1-2 mini linuxot lehet futtatni, ami valami számolást végez és ebből van sok, de akkor meg inkább kihagynám a virtualizációt, nem szivatnám még ezt a kis lapkát virtualizációval meg sok OS-el.

Mondjuk kezdeményezésnek nem rossz. Hátha fejlődik a dolog és valami jónak a kezdete.

-----iGlobal------
http://iglobal.hu/

Nem szeretnék kötözködni, jobbító szándékkal írok.

Nem "ARM-en", hanem "ARM-on". Ezt onnan tudom, hogy pár éve a nürnbergi beágyazott rendszerek kiállításon megkérdeztem az ARM-os standon, hogy hogyan kell kiejteni a cégük nevét: [arm, és nem AeReM].

Alighanem a germán "arm" (kar) szóval képzett szójáték miatt adták az egyik vonalnak a StrongARM (erős kar) nevet.

Egyébként ennek az eszköznek lehetne értelme, ha futna rajta Windows, mert olyan helyeken lehetne alkalmazni, ahol a Linux nem jó megoldás.

Fuszenecker_Róbert

Igen, az egy klassz dolog, de 70 usd-ért tudja mindent AMD E-3XX-as cpu-s lap is. Vagyis kétszázból már kijön akármennyi ram, ház, hdd és még teljesítménye is lesz, meg vga, meg opencl meg nagyon minden. Ez a lap akkor is egy szar.

Ez így van :)
Ellenben nézd meg az áramfelvételét....

Ráadásul nincs vele akkora szívatás, mint a Pi-vel, hogy nem tudsz USB-s hangkártyát rádugni és még - horribile dictu - hálózatot is kezelni egyszerre (amit a TP-Link routeremen simán megcsinálok - ráadásul nem csak hangkártyával, hanem webkamerával is :P ).

Pici szervernek egész jó, de ilyen van intelből MINI-ITX-es verzióban, notebook táppal is - 20kHUF körül.
---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

Van valami általad használt konfig, vagy amit ajánlsz?

KAMI | 神
--
Szavazz a videónkra!

Valami olyat dumál, hogy felhasználható ez a dizájn és átalakítható opensource alapon. Gondolom itt inkább az az üzlet, hogy a procit tőlük kell így is megvenni.

De mi a fasznak tervezném át, amikor 42 rétegű panel kell alája, és csillió BGA IC van rajta, így az egész sokezres darabszámnál tud csak rentábilis lenni?
Aki meg sokezres szériát gyárt, annak nem okoz gondot megtervezni egy ilyet nulláról se, pláne, ha egyébként az áttervezés menne.
Szóval nem látom a célközönséget...

raadasul erre mar ugy 10 eve kitalaltak az ETX szabvanyt, a neccessen gyarthato (sok reteg sok bga) resz egy pici panel egy nagy csatlakozoval, amit megveszel keszen, es az I/O reszt te tervezheted hozza olcson. amugy ott is az arat basztak el, eleg horror arakon adjak az etx boardokat :(

A'rpi

"elsősorban a hacker, fejlesztői és hardverépítői közösséget célozták meg"

Hát ez rendben is volna, de ezt a közösséget már nagyon sokan megcélozták.
Raspberry Pi , Parallella , Udoo ezek a "lapkák" szerintem ugyanazt a célt szolgálják mint ez, viszont jóval olcsóbban.

(Jó mondjuk a Raspberry Pi közel sem ilyen erős, de szerintem azt semmi sem tudja megszorongatni. Egész kis kultusza van már.)