Az AMD csatlakozott a The Document Foundation tanácsadói testületéhez

A LibreOffice mögött álló The Document Foundation (TDF) ma bejelentette, hogy a félvezetőgyártó AMD csatlakozott a tanácsadói testületéhez. A cél nyilvánvalóan a LibreOffice jobbá tétele. Az AMD-vel már tizenegyre nőtt a TDF tanácsadói testületének létszáma. A tagok közt ott van az AMD mellett az Intel, a Google, a Red Hat, a SUSE, az FSF... Hogy az AMD miben tud segíteni a LibreOffice-nak, arról bővebben itt.

A bejelentés itt.

Hozzászólások

GPU boost... ezen hangosan kacagok. Mit akarnak??? Nincs mit gyorsitani, szerencsétlen LibbreOffice táblázatkezelő összeomlik MINDEN PLATFORMON amit használok (linux, osx, windows) ha megnyitok egy combosabb táblázatot. Ezer sorosokat meg minek gyorsitan?

LOAD "http://digx.hu",8,1

Ha bizonyos típusú számítások gyorsak lesznek a GPU használat által, akkor majd megéri erre a célra a táblázatkezelőt használni. Sokan örülnek majd neki, mert a táblázatkezelők használata általánosan elterjedt, és többen értenek hozzá, mint más, általad hatékonyabbnak tartott eszközökhöz.

A másik dolog, hogy mégis, mivel lehetne az AMD-t rávenni, hogy csatlakozzon a tanácsadó testülethez (gy.k. fizessen)? Egy érv, hogy az Intel már ott van, de azért kell még valami, mondjuk támogathatná a LibreOffice a feltörekvő technológiájukat. :) Mindenki jól jár.

A GPU része a kulcsa és az nem számít újdonságnak. Még HPC világban is van rá példa, hogy dedikált GPU-s kártyákat használnak tudományos számításokhoz nem CPU mellé integráltat.
Az Intelnek GPU-ban komoly lemaradása van, ezért Core i-be integrált gpu-ja sem képes csodákra.

Arra van példa HPC világban, hogy másra is használnak GPU magokat mint grafika. Te dobtad be egyébként a HPC témát. Otthon, pláne PC játékok világában már közel két évtizede van hardver gyorsított 3D, és már több mint egy évtizede dobta be az Nvidia a GPU fogalmát is. Az AMD/ATI kiforrott mainstream GPU technológiával rendelkezik. Szintén több mint egy évtizede kétszereplős a kurrens PC-s GPU világ: Nvidia Geforce és AMD/ATI Radeon.

,,Szintén több mint egy évtizede kétszereplős a kurrens PC-s GPU világ: Nvidia Geforce és AMD/ATI Radeon."

ugye tudod, hogy eladott intel GPU-ból több van, mint a másik kettőből összesen? :P

Maradjunk annyiban, hogy az ati/nv a saját rétegpiacán ketten van, a PC picaon meg az intel vezet előttük.

Korrens PC-s GPU-ról írtam, okkal tettem elé jelzőt. Az Intel-féle 3D lassítóból sok van ez tény, ebben ki is merül minden pozitívum amit el lehet róla mondani. :-)
Arról szólt a vita, ami már kezdett parttalanná válni, hogy feltörekvő technológia-e az AMD GPU-ja. Az évtizedes történelme és széles körű elterjedtsége miatt (nem dominanciát írtam, de vitathatatlanul meghatározó szereplője a piacnak az AMD Radeon) szerintem nem nevezhető feltörekvő technológiának.

Látom még mindig nem érted, hogy timar által említett "feltörekvő technológia" nem általában a GPU-ra vonatkozott, hanem a GPGPU-ra, azon belül is az AMD által nagyon tolt APU (HSA) elgondolásra...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Nyilván egy ilyen változtatás komoly refactoringot igényel, a cikkben külön ki is emelik, hogy:
"[...] a spreadsheet was typically held in memory in a very non-optimal way and [...] the plans were to reorganise it so it could be traversed more efficiently"

Szóval mintegy melléktermékként sanszos, hogy sok hibát is ki fognak javítani amivel mindenki jól jár...

"...handing C++ to the average programmer seems roughly comparable to handing a loaded .45 to a chimpanzee." -- Ted Ts'o

Mondjuk, ha megoldható lenne, hogy ne 1000 év alatt induljon el, az már hatalmas ugrás volna. Az Office 2013 mellett egyszerűen lassúnak számít, borzasztóan.