Frissítettem Quantal Quetzal-ról Raring Ringtail-re

Címkék

(A Miért váltottam Debian Sarge-ról Ubuntu 5.10-re?, a Frissítettem Ubuntu Breezy-ről Dapper-re, a Frissítettem Ubuntu Dapper-ről Edgy Eft-re, a Frissítettem Ubuntu Edgy Eft-ről Feisty Fawn-re, a Frissítettem Ubuntu Feisty Fawn-ről Gutsy Gibbon-ra, a Frissítettem Gutsy Gibbon-ról Hardy Heron-ra, a Frissítettem Hardy Heron-ról Intrepid Ibex-re, a Frissítettem Intrepid Ibex-ről Jaunty Jackalope-ra - ... - a Frissítettem Karmic Koala-ról Lucid Lynx-re, a Frissítettem Lucid Lynx-ről Maverick Meerkat-ra, a Frissítettem Maverick Meerkat-ról Natty Narwhal-ra, a Frissítettem Natty Narwhal-ról Oneiric Ocelot-ra, a Frissítettem Oneiric Ocelot-ról Precise Pangolin-re, a Frissítettem Precise Pangolin-ről Quantal Quetzal-ra avagy lehet újratelepítés nélkül is élni - kaland folytatódik...)

Az Ubuntu 13.04 (kódnevén "Raring Ringtail") már jó ideje kinn van. Más elfoglaltságok miatt a megszokott tavaszi frissítésem jócskán nyár elejére csúszott, de nem kell aggódni, ami késett nem múlott! Akik izgatottan várták már a beszámolót (nem kell a rossz duma, tudom, hogy vannak ilyenek), megnyugodhatnak, mert itt van!

Tegnap délután egy hirtelen megfogalmazódott ötlettől vezérelve úgy döntöttem, hogy nincs miért tovább halogatni, meg KELL csinálni a frissítést. Az esti brazil-olasz meccsig még volt hátra egy kis idő, így gyorsan készítettem egy klónt a rendszeremről, majd meglátogattam az Ubuntu Wiki témába vágó weboldalát:

Quantal-ról Raring-re #1
A weboldalon leírtakat követve 17 óra 57 perckor indult a móka

Quantal-ról Raring-re #2
A jelenlegi operációs rendszer (Ubuntu 12.10) naprakész, de van elérhető frissebb disztribúció. Nosza, essünk neki!

Quantal-ról Raring-re #3
A disztribúció-frissítéshez nagyobb jogosultsági szintre van szükség

Quantal-ról Raring-re #4
A megfelelő jelszó megadása után a frissítőrendszer tájékoztat az új disztribúcióról. Haladjunk...

Quantal-ról Raring-re #5
A frissítési környezet előkészítése megkezdődik

Quantal-ról Raring-re #6
A rendszer megállapítja, hogy milyen feladatokat kell elvégeznie, majd a végén ad róla egy összefoglalót. Hadd szóljon!

Quantal-ról Raring-re #7
18 óra 02 perckor megkezdődik a csomagok letöltése. Több mint 2000 csomagról van szó, amit egy 5/1-es ADSL vonalon kell leechelni. Magára hagyom a gépet. Mivel nem az első (és nem is a tizedik) dist-upgrade-em, tudom, hogy felesleges most őrizni.

Quantal-ról Raring-re #8
Körülbelül fél óra múlva a csomagok fele lecsorgott

Quantal-ról Raring-re #9
19 óra 15-re már majdnem mind...

Quantal-ról Raring-re #10
... és hamarosan kezdődhetett a telepítésük

11
Néhány szolgáltatást újra kellett indítani, ezért engedélyt kért a frissítőrendszer

Quantal-ról Raring-re #13
A GRUB menu.lst fájljának beállításánál szintén

Quantal-ról Raring-re #14
Folytatódott a frissítés

Quantal-ról Raring-re #15
Az elavult csomagok eltávolítására kért engedélyt a rendszer

16
19 óra 58-kor újraindítás (már látszik, hogy néhány ikon megváltozott)

Quantal-ról Raring-re #17
20 óra 15-re minden ellenőrzés elvégezve, a megfrissített rendszer használatra készen

Quantal-ról Raring-re #18
A VMware Workstation szó nélkül elindult

Quantal-ról Raring-re #19
A Software Updater pedig közölte, hogy minden naprakész.

20
A Ksplice szintén elérhető ingyenesen az Ubuntu 13.04 desktop felhasználóinak

A frissítés bőven befejeződött a brazil-olasz kezdetére. Emberi beavatkozást szinte nem igényelt, talán 2-3 kérdésre kellett válaszolni a folyamat közben. E cikk már az Ubuntu 13.04 alatt íródott. A jelenlegi ~ 19 órás uptime alatt komoly problémába nem ütköztem. Következő frissítés ősszel (ha megérjük)!

Hozzászólások

ThinkPad R400 (7439-WPG)

Product & Parts Detail page

Az oldal szerint az R400 csak 1 GB-os és 2 GB-os modulokat támogat, 4 GB-ost nem.

Memory Compatibility - Notebooks

R400, R500 PC3-8500 DDR3-1066 SODIMM 1066 MHz Maximum Memory Size 4GB

Supports up to 4GB maximum memory

Eddig jutottam.

--
trey @ gépház

pár éve az R400/500 javított datasheet-je tartalmazta a maximum 8G-t. szerencsétlen dolog volt eltüntetniük, mivel a tiédhez hasonló kérdéseket vet fel a felhasználóknál. nekem meg azt veti fel, hogy miért vették le, és miért maradt az első verziós dokumentum.

általánosságban a 4G modul egyben mehet :: amiről beszéltem itt :: ThinkWiki infók:: támogatott RAM-ok pl. itt

utóbbiról: sajnos ilyen szart kell hivatalos beszerzési forrásként linkeljek, mivel a Kingston keresőjeis 2G-t ad maximumként a típushoz. szóval én megpróbálnék pl. a Demandtól vagy CHS-től kérni nem dokumentált 4G Kingston-t, ami Lenovo kompatibilis, pl. KTL-TP3B/4G vagy KTL-TCM58BS/4G. esetleg gyári Lenovo-t (pl. CHS LEN 0A65723). a memóriákat a palmrest alatt találod. még a billentyűzetet sem kell leszedni róla ha jól emlékszem. először egy db 4G modult kérj, a te egyik 2G-d mellé. amint látod BIOS-ból és a self-test is lemegy, az oprendszer ellenőrizendő mindössze.

ajánlom ezt a mondatot when the spec of the R400, T400, W500, T500, etc were released, they were tested only up to 4 gigs ram, since there was no 4 gigs DDR3 modules. So the spec sheet just reflect that

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Ha van raktáron megfelelő, akkor nem az. Ha nincs, akkor eléggé izzasztó. Tegyük fel, hogy akarnám bővíteni a rendszert (bár feljebb jeleztem, hogy más okból nem sok értelme van). Blindre nem íratok eszközigénylőt, engedélyeztetem, szereztetem be (ráadásul egyenként), próbálom bele, majd ha nem jó, küldetem vissza és kezdem az egészet elejéről.

--
trey @ gépház

Zsolt, ígérem, ha nem lesz jobb dolgom, akkor mindenképpen hozatok ki a raktárból és a szervizes srácokkal beletetetem. :)

" neked ez pénzt ér majd."

Már hogy érted, hogy pénzt ér? Ez egy céges gép. Leadom, kapok egy másikat. Ráadásul bővítéskor mérlegelik, hogy gazdaságos-e.

Pl. ha úgy ítélik, hogy ez a gép 4GB RAM-mal pont megfelel egy célra, akkor nem fognak bővítést venni bele (nem beszélve arról, hogy akku és DVD olvasó is véleményes benne már). Én kapok egy újabb gépet, ezt meg használja más arra, amire még jó.

--
trey @ gépház

"Már hogy érted, hogy pénzt ér?"

arra gondoltam, hogy elad(hat)od. mellément. bár a cégednek is pénzt fog érni, mivel ha nem készletről leírva viheti haza valaki pár ezresért, hanem bármilyen céges célból él tovább, akkor akár virtualizációra is alkalmasabb lesz (mint 4G memóriával).

jah, szívesen :)

--
Vége a dalnak, háború lesz...

Virtualizációhoz a processzor sovány már most is. Másra viszont még jó a gép, de ahhoz nem kellene ennyi RAM (adatgyűjtés, diagnosztika).

Viszont a nyár folyamán nem hiszem, hogy lesz időm új gépet nézni magamnak. Mielőtt elkötelezem magam pár évre egy gép mellett, azért alaposabban tesztelni szoktam, hogy mit fogok használni.

Abban igazad van, hogy a RAM-ok ára nem akkora, hogy ezen kéne szarakodni.

Utánanézetek hogy melyiket lehet kapni. Majd beszámolok a fejleményekről.

--
trey @ gépház

Na, ma volt egy kis időm ezzel foglalkozni. Kértem 2 darab 4 GB-ost (Micron) és beletettem. Úgy fest működik vele. Hogy stabil-e vagy sem, majd kiderül. Majd blogolok róla. Lesz Kingston is, majd azzal is kipróbálom.

Köszi.

Szerk: http://hup.hu/treyblog/20130628/8gb

--
trey @ gépház

igen, most ezt tudom ajánlani, vagy a Lenovo Magyarország ad neked ajánlatot bizonyosan támogatott modulokra (ami nem kizárt, hogy az lesz amit írtam). jelenleg a probléma abban áll, hogy a könnyen elérhető modulok sebessége nagyobb, mint az elvárt: normális esetben ez nem jelent problémát, biztonságra játszva ajánlottam kísérletezgetést. ha igazán szar kísérletezgetést ajánlottam volna, akkor azt mondtam volna, hogy vegyél le a polcotokról valami kingfos SO-DIMM DDR3 1066MHz 4G modult és láss csodát. ez ~5 percbe telne neked is.

akár 2 éve még te maga tudtál volna rendelni bármilyen csatornán dobozos Lenovo 4G DDR3 PC8500 SO-DIMM-et. ezzel ez 5 perces próbák is megspórolhatóak voltak, nem is túl drágán.

--
Vége a dalnak, háború lesz...

nekem mondjuk x200am van ami ugyanabból a generációból való mint a te géped. 8 giga ram van benne, teljesen jól működik. 2x4GB kingston, semmi kísérletezés nem volt...
de már az előzőek is (r61,t61,x61) is tudtak 8 giga ramot kezelni.

de tessék itt van pár link is, 10 másodperc google után: lenovo fórum, thinkwiki (Up to 8GB)

t61 8gb support...

Változhat az ember véleménye, ahogy a cégek és azok termékei is változnak. Ebben az esetben nem erről volt szó. Ez egy félig kényszerhelyzet volt két éve, amikor hozzám került a gép (gyorsan kellett valami, ez volt készleten, ráadásul beragadva). Mindegy, a blogomban akkor írtam róla.

--
trey @ gépház

A debianos multiarch még sehol sem volt, amikor én már 32 bites rendszerre 64 bites kernelt telepíthettem repóból. És a 64 bites kernel bizony vitte a 32 bites rendszert, csak a zárt ati drivernek nem tetszett ez a hibrid megoldás. Ha pedig 64 bites kernel már van, akkor elvileg a telepíthető 64 bites csomagoknak is futnia kéne... Vajon akkor így le lehet szépen cserélni a 32 bites csomagokat 64 bitesekre?

Nem, nem kellene futniuk. Kernelt valoban lehet cserelni 64 bitesre, azonban a betoltott 32 bites glibc melle nyugos betolteni a 64 biteset, es ossze is akadnak rendesen, azt az apro tenyt meg sem emlitve, hogy tok mas a filesystem layout a ket rendszeren.

Mas a kernel csere, es mas a 64 bites binarisok futtatasa, a ketto nem osszekeverendo. A kernel nem teljesen ELF binaris.

De persze VirtualBoxban barmikor kiprobalhatod, elore szolok, hogy olyan szopasnak indulsz neki, hogy a reinstall ahhoz kepest laza nyaresti szello.
--

Ki oda vagyik, hol szall a galamb, elszalasztja a kincset itt alant. 

Nekem ezek az új bugok jöttek elő eddig 13:04-en:

- Sound recorder nem működik: 1106908
- A command-not-found helytelenül ajánl fel csomagokat installálásra: 1174509
- Bluetooth indicator eltűnik, ha kikapcsoljuk a BT-t: 1134375
- Backspace nem csinál semmit Nautilusban: 1108637
- Chromium néha egy tabbal nyílik meg és hiányzik a tab bar. Ekkor nyomok egy alt+0-t és minden rendben lesz. Erről nem találtam/nyitottam bug reportot.

Egyik sem életveszélyes.

Ezek közül csak eggyel találkoztam, de én azt hittem, hogy ez egy (általam régen várt) feature és nem bug. Remélem, hogy feature!

"Bluetooth indicator eltűnik, ha kikapcsoljuk a BT-t: 1134375"

Hála az istennek. Az az istenverése eddig se tudom minek volt ott állandóan. Én pl. éltemben nem használtam bluetooth-ot. Nekem az ott baromi felesleges.

A bugreportból:

"bluetooth indicator is missing when bluetooth antenna is off, giving the user no way to *enable* bluetooth"

Hazugság a bolddal szedett rész.

Dash -> írni, hogy "Blue..." -> Bluetooth on

és ott az indicator

--
trey @ gépház

1 / A hangkeverőben nálam sincs a bemeneten értékelhető forrás (a FIIO e10 DAC-om nemlétező bemenetét látja csak, ha azt lehúzom, akkor azt se). Az Ubuntu 13.04, a Mint és a Fedora 19 beta is hasonló, csak annyi a különbségel, hogy a Mint hangkeverője még el is száll, ha a bemenetre kattintok. Ahogy nézem, az ALSA lát minden eszközt, de a Pulse nem. Kubuntu-t live módban futtattam a Phonon miatt és ott elvileg ment minden.
2, 3, 4 / nem tűnt fel az általad említett hiba.

+1 / A 13.04 Baromi lassan áll le. Az okát még nem tudom, de sokaknak feltűnt. A Mint viszont szép gyorsan, ahogy várható tőle.

-1 / A F@szbúk profillal voltak gondok az online fiókok beállításakor, de itt a megoldás:

/usr/share/accounts/providers/facebook.provider

https://docs.google.com/file/d/0BzyEAQKnLTfqemFHVXVXX19YOTg/edit?usp=sh…

Nem emlékszek melyik sort kell beszúrni, de ebben már benne van.

Sajna a 13.04 rendesen hemzseg a hibáktól. A Béta óta használom, de a fenti hibák ott még nem voltak tapasztalhatóak, csak a véglegesnél.

Ha valaki esetleg a hangproblémával és a leállítással kapcsolatban tud (értelmes) tanácsot adni, azt szívesen várom.

Nem tudom milyen timeout lehet. Az alap hálózati beállításon kívül semmit se állítottam. A network-manager a régebbi változatokban is tett gonoszságokat, talán most is ez a ludas. Ami viszont furcsa, hogy a Mint, ami szintén Ubuntu, ilyet nem csinál, pedig a network-managere ugyanaz.

---szerkesztve---

Azóta újrahúztam és szórakoztam egy sort. A tapasztalataim a következőek:
Maga az alap telepítés nem csinálja a hibát. A szokásos frissítések telepítése után romlik el a dolog. Elkezdtem szépen szűkíteni és legnagyobb megdöbbenésemre a liblightdm-gobject-1-0 és a lightdm frissítésekor romlik el. A neten mindenki mindent állít, a speech dispatcher-től a modem managerig, de azok nem tűntek célravezetőnek. Ha ez így van, akkor érthető, hogy a Mint miért jó mindaddig, amíg ubuntu-desktop-ot nem csinálok belőle.
Megerősítés képen még nejem gépén is visszafejtem, meglátjuk mi lesz a végeredmény. Ha nem ez az oka a hibának, akkor visszajelzek.
Ha a gyanúm megalapozott, akkor jó volna jelezni a fejlesztőknek. Sajna én ilyet nem szoktam és az angolom is kevés, így aki érez kedvet a kedvenc disztrójának a fejlesztéséhez, tegye meg helyettem.

udv,

Van valakinek tapasztalata Kubuntu verzoval? 12.10 -> 13.04 valtassal ?

Asztali gépen 12.04->12.10->13.04 váltást csináltam néhány hete. A KDE-ben javítottak pár apróságot viszont a glibc miatt néhány program rendszeresen segmentation faultot dobálgat (vmware, git svn). Ez annyira nem vészes, mert workaroundolhatóak a problémák valamennyire.

Viszont van egy kritikus, reprodukálható bugom: a thunderbird indítására becsíkozódik a képernyő és teljesen megfagy a gép (se konzol, se villogó ledek, csak megáll). Logokba nem kerül semmi, sehol nincs semmi nyoma. Nouvo driverre vagy valami kernel parára tudok gondolni. Kb. tizedik újraindításra, ima mormolása mellett elindul rendesen. Mivel néha elindul, kétlem, hogy a thunderbird profilommal lenne a baj. Kiegészítők nincsenek telepítve, mail lekérés indításkor kikapcsolva.

Persze _lehet_, hogy elromlott a memóriám közvetlenül disztró frissítés után, majd futtatok memtestet is, hogy ezt is kizárjam.

Én is frissítettem, volt is galiba bőven...
Aztán kiderült, hogy hibás az egyik ramom. :D :(

Úgy izgulom végig félévente ezeket a beszámolókat, mint régen a Colombo epizódokat... hátha egyszer meglóg a gyilkos. De nem, és nem és nem... :-D

Csak nálam lett gyorsabb a Nautilus a 12.10-hez képest?

--
trey @ gépház

Huh! Megkönnyebbültem. :D
Viccen túl, már vártam.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Én majdhogynem elégedett voltam a 13.04-gyel, de a compiz zabálta a procit- Főleg két monitort használva. Nem is kellett nagyon meghajtanom a gépet, futott egy böngésző, esetleg youtube-on videót játszottam le, mellette néha minden darabossá vált. Úgyhogy frissítettem Saucy Salamanderre :) Ahhoz képest milyen elvárások vannak egy alpha verzióval kapcsolatban egész stabil, néha segfaultol a software center, és kb ennyi problémám van vele. Viszont nagyon gyors lett, remélhetőleg nem rontják ezt el mire kijön a végleges :)