A Slackware dobta a MySQL-t, MariaDB-re váltott

Címkék

Az utóbbi időben több terjesztés fontolgatta vagy döntött úgy, hogy a MariaDB-t részesíti előnyben a MySQL-lel szemben. A MariaDB egy "drop-in replacement" a MySQL-hez, azaz az átlag felhasználó elvileg semmit sem vesz észre, ha a MySQL-t MariaDB-re cseréli. A Slackware -current változások listája dokumentuma is arról tanúskodik, hogy a Slackware is a MariaDB mellett tette le a voksát:

The big news here is the removal of MySQL in favor of MariaDB. This shouldn't really be a surprise on any level.

Hozzászólások

Ez a MariaDB azt az openszósz direktívát viszi tovább, hogy fujjcsúnya orákulum, nem kellenek a tranzakciók meg tárolt eljárások és hasonló, vagy mi célja van a forknak?
(Igen, tudom, hogy kicsit off, meg flém-szagú, nem azért csináltam, csak ha már felmerült, tényleg érdekel, mert múltkor a hátam mögött félig elkaptam róla egy beszélgetést, és rájöttem, hogy azt se tudom, eszik-e vagy isszák)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

A tranzakciókat elég régen támogatja a MySQL az InnoDB táblatípussal, még az Oracle előttről. (Hogy a több táblatípus mennyire jó vagy rossz az megint egy külön vita lehet.) A MySQL pedig készült valamire anno és aztán elkezdték mindenfélére használni, ami azon túlmutat. :) Soksok weboldal alá még ma is bőséggel elég az INSERT/UPDATE/SELECT/DELETE quartett néhány minimális extrával.

Előre írom: nem programozó vagyok, hanem pusztán kíváncsi.
Ui. openSUSE 12.2 alatt kellene egy Drupal 7 alapú kísérleti, rendkívül egyszerű valamit "átállítani". Miután ilyet még soha nem barmoltam, adódik a kérdés: mennyire "bonyolult" kicserélni a MySQL-t erre a Máriára?

Oké, akkor értem, tehát alapvetően a MySQL nagy bumszli lett, és a Maria egy lightweight cucc akar maradni, ha jól értem. Így világos. :)
--
"Always code as if the guy who ends up maintaining your code will be a violent psychopath who knows where you live." John F. Woods

Get dropbox account now!

Optimalizálás tekintetében Maria eléggé lefőzi a MySQL-t, még az 5.6-ost is.

(Bár az is érdekes, hogy ha az 5.5 meg az 5.6 alig különbözik e téren, akkor hogyhogy mégis annyival gyorsult az 5.6. Gondolom, hogy nem nagyon vezettek be újfajta optimalizálást, csak az eddigieket jobban megírták.)

Engem inkább egy MariaDB vs. Percona összehasonlítás érdekelne.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Mi a helyzet a library-, és csomag-függőségek és hasonlók terén?

Attila, Perger
-----------------------------------------------------
"Az a szoftver, amelyiket nem fejlesztik, az halott!"

Ez a faszi marha jol megcsinalta. :)

Csinalt egy adatbazis kezelot -persze sok hozzajarulo segitsegevel-, ami olyan nepszeru lett, hogy megvette egy nagy multi egy nagy szakajto penzert. De ezutan nem kattant le a temarol, nem yachtozni ment meg uj internet startupot alapitani, hanem forkolta a sajat cuccat es fejlesztette tovabb (megintcsak, nem o szemelyesen, hanem egy csapat). Lassan ott tart, mintha el se adta volna es meg a penz is megmaradt. Igy kell ezt csinalni. :)

(Amugy meg postgres. Tisztabb, szarazabb erzes. :) )