Linux számítógép és Android telefon a STRaND-1 műholdon

Címkék

A STRaND-1 (Surrey Training, Research, and Nanosatellite Demonstrator) nevű nanoműholdat 2013. február 25-én lőtték fel az indiai Sriharikota űrközpontból. A szerkezet érdekessége, hogy egy Nexus One okostelefon köré épült.

Ha minden jól megy ezekben a napokban, órákban vált át a műhold a mobiltelefon vezérlésre. Az irányíthatóság érdekében a műhold saját meghajtási (WARP DRiVE - Water-Alcohol Resistojet Propulsion Deorbit Re-entry Velocity Experiment, Pulsed plasma thruster) rendszerrel rendelkezik.

A szerkezetben egy Linux számítógép is található, amely mindaddig felel a vezérlésért, amíg a csapat át nem vált (részben) a Nexus One-ra. A csapat azért választotta a Nexus One-t, mert rajta a felhasználóbarát Android fut, mert olcsó és mert a projekt indításakor könnyen hozzáférhető volt.

Mit csinál a Nexus One a műholdban?

  • számos alkalmazást futtat - tudományos adatok gyűjtése stb.
  • fotókat készít a Földről a saját kamerája segítésével
  • átvesz néhány kulcsfontosságú rendszerfunkciót a műhold saját operációs rendszerétől, hogy a műhold irányítható és vezérelhető legyen a Föld körüli pályán

További részletek:

Hozzászólások

De miért hagyták rajta a készüléházat?

Azt még megérteném, hogy magát az alaplapot és az OS-t használják, de az egész telefont egy az egyben becsomagolni egy műholdba... furcsa döntés. Nekem elég sok rossz tapasztalatom van az androiddal - hiszen nekem is androidos telefonom van - ezért meglepett, hogy ők erre bízzák a műhold irányítását is (persze csak részben).

Ez azért aranyos:

How are you stopping the phone battery from getting too cold?
The onboard computer will monitor the temperature of the phone battery. If it sees it is getting too cold, it will trigger a processor intensive program to run on the mobile phone, which will warm it up.

Mivel grammonként horribilis összegekbe kerül stuffot az űrbe juttatni, szerintem amatőrként érdemes (legalábbis anyagiak miatt) mindent "mindegy hogyan, csak működjön" alapon megoldani. Ha az akkumelegítés funkciót ellátja egy Angry Birds elindítása, akkor minek építsenek bele egy komplett fűtőrendszert?

Ennek a 3,5 kg-os eszköznek az ára így is egy csúcskategóriás családi autó ára.

--
trey @ gépház

Szóval erre való a repülő üzemmód. :)

"mert olcsó és mert a projekt indításakor könnyen hozzáférhető volt."

Azert erdekes, hogy pont ezen sporoltak - a wikipedia szerint a MASAT felkuldese kb. 20 millio forint volt, ugy hogy meg par masik muholddal utazott, es 10x10x10cm, meg 1kg volt. Ha az animacio kicsit is valosaghu, akkor egy csomo mas panel is volt (bizonyara nem RPi-k 35USD-ert), amik osszessegeben szerintem legalabb egy nagysagrenddel drahabbak, mint maga a telefon.

Persze lehet, hogy a kinai postat kertem meg, ami 1USD-erd akar mas naprendszerbe is elszallit barmit 4-6 het alatt...

/sza2

Néhány profi viszonylag rövid idő alatt egy Linux rendszerből azt hajtogat amit nem szégyell mert nyílt kódú. Gyanítom nem a pár 100k dollár érdekelte annyira őket, hanem az idő. Mert nem 0-ról hanem mondjuk 90%-kész állapotról kell indulni. Ha bármi ilyen fejlettségű os nyílt lenne pont ilyen esélyes és jó lenne.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Az utobbi idok Linux / Android SBC dompingjet nezve, meg mindig nem ertem, miert nem valasztottak egyet akar ezek kozul (jo, jo, lehet, hogy nem olvasnak hup-ot):

http://hup.hu/szavazasok/20120712/ha_olcso_android_linux_sbc_akkor

ami _sokkal_ alkalmasabb egy ilyen feladatra mint egy telefon, amin raadasul az egyetlen hasznalhato interfesz szamukra egy USB (ami alap esetben csak device, es mar ahhoz is barkacsolni kell, hogy host legyen).

/sza2

Ez magyarázat lehet:

"The STRaND-1 is carrying a now fairly antiquated Nexus One device, which is due to the fact that construction and planning of the satellite started a number of years ago. Even so, raw power is rarely a concern when dealing with space-fairing vehicles, as designers tend to favor more reliable and better understood components than those on the cutting edge (consider that NASA’s now retired fleet of Space Shuttles ran on the 386 processor)."

Évekkel ezelőtt kezdődött a tervezése, akkor ezek a cuccok még nem voltak ilyen elterjedtek. Az energiafelhasználását tervezni kell és jobban bíznak egy bevált, kiszámítható modellben, mint egy új, ismeretlen valamiben. Apropó energiafelhasználás. Egy Rpi pl. mennyi ideig lenne képes üzemelni arról az akkuról, amiről a Nexus One elmegy? Gondolom ilyen kérdések is fontosak az űrben, ahol az energia véges.

--
trey @ gépház

Haaat, nem tudom. Van benne valami, de nem gyozott meg 100%-ig. A Nexus One 3 eves. A fejlesztes evekkel ezelott kezdodott - gondolom a Nexus One-t sem a kiloves elott egy honappal valasztottak ki. Szoval en ugy gondolnam, egy egy-ket eves telefon ilyen feladatra azert meg cutting egde.

Az ketsegtelen, hogy evekkel ezelott meg nem volt ennyi ilyen olcso, mindent tudo SBC, bar korabban is lehetett azert jokat talalni a Nexus akkori araert.

Ami az energia felhasznalast illetet a RPi valoban sokat fogyaszt, a B modellt kb. 2 oraig tartana eletben a Nexus akkumulatora. De azert egy A modell, csokkentett orajellel mar kozelit. Es van meg sok mas board a piacon, koztuk olyanok is amelyek epp az alacsony fogyasztasra vannak kihegyezve.

De nem akartam ilyen hosszu thread-et generalni, csak furanak tartottam. En biztos nem egy telefonnal lattam volna hozza, de izlesek es pofonok. Meg nekik van urtelefonjuk nekem meg nincs.

/sza2

Nem ismerem annyira a Raspberryt, de azon van aránylag jó minőségű, pöccre kész kamera? Gyakorlatilag feldobnak a telefonra egy fotó szoftvert, ami képes végtelen darab fotót készíteni 10 perces időközökkel (tuti van ilyen), s egy gond kilőve, nem kell fejleszteni.

Egyreszt, a kepeket nem csak tarolni kell (mondjuk egy SD kartyan), hanem valahogy a Foldre is el kell juttatni, tehat a telefonbol ki kell szedni (persze ha lenne fent 3G kuldhetne e-mail-ben is:-). Ami persze nem tul nagy gond, de nem csak fenykepeket kell csinalni 10 precenkent.

Ami lenyegesebb, ugy olvastam mas funkciok is ra lesznek bizva, vezerlesekert is felel, ha jol ertettem.

/sza2

Végtelenül egyszerű, miért Nexus. Tuti, h. a google támogatta őket.

"A csapat azért választotta a Nexus One-t, mert rajta a felhasználóbarát Android fut, mert olcsó és mert a projekt indításakor könnyen hozzáférhető volt." :DDDD

űrprogram vs felhasználóbarátság :D
űrprogram vs felhasználóbarát mobiltelefonOPrendszer :D
olcsó és a sarki gsm-esnél kilószám vásárolható... :D

kész... :)

Azért egy (X) mehetett volna a cikk végére.
Kicsit elemezgetve a dolgot:
A műholdon fut egy Linux alapú operációs rendszer, ami bizonyos feladatokat átad egy másik Linux alapú operációs rendszernek. Rohadt innovatív.
Arról nem beszélve, hogy mi értelme, a reklámon kívül, egy komplett telefont fellőni, értem itt az érintőkijelzőjét. Hogy az ufók is tudjanak Angry Bird-el játszani? Vagy, E.T. haza tudjon telefonálni?
Szóval, újabb nesze semmi, van elégetni való pénzünk szintű marketing project.
Csak abban reménykedek, hogy az első flarenél nyom egy resetet a foss és az újraindulás után egy óra alatt szárazra szívja az akksiját, mert folyamatosan próbál a hálózathoz csatlakozni...
--
"Maradt még 2 kB-om. Teszek bele egy TCP-IP stacket és egy bootlogót. "