Samsung elnök a Windows 8-ról: "nem jobb a Windows Vista platformnál"

A Samsung egyik rangidős elnöke, Jun Dong-soo arról beszélt pénteken, hogy a Windows 8 kiadása nem erősítette meg a PC-k iránti igényt, keresletet és személy szerint nem várja, hogy a PC iparág mostanában feléled. Dong-soo szerint a globális PC iparág folyamatosan szűkül a Windows 8 megjelenése ellenére is. A vezető szerint a Windows 8 nem sikerült jobbra, mint amilyen a Windows Vista volt. A Microsoft Surface tabletje sem ütött be (pláne nem az RT, amelyet a Samsung a hírek szerint Németországból és más európai országokból is kivonni készül - a szerk.).

A vezető szerint az Intel/Microsoft ultrabook erőfeszítései leginkább a kevésbé versenyképes Windows platform miatt vallottak kudarcot.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólások

Vista-t nem használtam, de a 7-esnél sokkal jobb a 8-as, pedig a Windows 7 is nagyon jó rendszer.

Nekem sajnos nem jött be a 8, de nem az MS hibájából: A Lenovo nem volt hajlandó még mindig kiadni a Thinkpademhez Switchable Graphics drivert.
Viszont ami nagyon tetszett, az a gyorsabb boot és a suspend/resume felgyorsulása.
Az Aero új felülete nagyon nem tetszik, ezek a teljesen 2D scrollbarok szerintem nem jók, de ez ízlés kérdése.
Az új Start menü pedig megszokható könnyen, amikor 3 hónap tesztelés (90 napos eval) után vissszatértem Windows 7-re, rutinból kerestem az új menüt :)

Csak kíváncsiságból kérdezem, hogy miért zavar az default teljes képernyős képmegnyitás? Én mindig is utáltam az olyan képnézőket, ahol nem lehetett beállítani, hogy teljesbe nyíljanak és sose értettem, hogy miért nem ez a default. Első sorban mire használod, fotónézésre? Szóval tényleg kíváncsi vagyok, hogy te miért érzed az ablakosat kényelmesebbnek :)

Nem, nem fotó nézésre. Képernyőképeket készítek pl. egy telepítés során (mondjuk beállításokról), amelyet később meg akarok nyitni, hogy a beállításokat kiolvassam és visszaírjam egy alkalmazásba. Ehhez a képmetszővel csinálok mondjuk egy 180x200-as képet. Ezen kettőt kattintva - ha éppen nem figyelek - kinyílik egy fullscreen app, amit aztán mancsozhatok a tetején, dobhatom a képernyő alja felé, ami után nyomhatok egy windows billentyűt, hogy visszatérhessek a munkához. Hát ezért utálom a default működést. Mert akadályoz. Persze, ez csak egy probléma. Ezen kívül még legalább kettőt felsoroltam vele kapcsoltban (lassú és buta).

--
trey @ gépház

A Windows lassú és buta képnézőjével maximálisan egyetértek :)
Ezek szerint a különbség, hogy én fénykép nézésen kívül másra alig használom, azt meg fullscreenben jó. Köszönöm a választ!

Esetleg lehetne egy szavazást írni a kedvenc képnézegetőről, én legalábbis kíváncsi lennék, mik nálunk a népszerűek. Már csak azért is, mert Ubuntun még mindig nem találtam meg az igazit.

+1
Amugy szerintem nem lenne problema a fulscreen, de akkor egy workspace systemre is.szukseg lenne. En IceWM-en csak fullscreenes alkalmazasokat futtatok
pl:
Workspace 1: xpdf
Workspace 2: firefox
Workspace 3: vlc
Workspace 4: geany
Workspace 5: tobb xterm amin gepinfo fut (sensors, top...)
Nincs egy erogepem de fullhd film nezesen kivul nem erzem a hatranyat ennek a minimalis konfignak.
Bocs ha kicsit offtopic volt.
---
Where there is a shell, there is a way.

Szia Trey!

Több módon is kényelmesebbé tehet ezt a folyamatot:

1. Nem csukod be a képnézegető alkalmazást, hanem a bal felső sarokba tolod az egeret.
2. Nem csukod be a képnézegető alkalmazást, hanem nyomsz egy alt-tab-ot.

A fenti megoldások a háttérbe rakják a képnézegetőt, amely azonnal hibernálja magát, 0 CPU fogyasztás a memóriáját pedig automatikusan felszabadíthatóvá teszi. Energia-gazdálkodás szempontjából sokkal jobb, mint a Windows Photo Viewer vagy bármely más desktop alkalmazás, mivel azok viszont visznek CPU ciklusokat. A egér mozgatása nem igényel preciz műveletet, mert a művelet végén az egér "ütközik", ezzel szemben a desktop becsukásához az egeret pontosan a becsukás gombra kell irányítani. (Nüansznyi különbség, tudom.)

3. Megváltozatható az alapértelmezett képnézegető. (Az alábbi szálakból kiderül, hogy ezt miért nem tartod elfogadhatónak, csak a teljesség kedvéért írtam ide.)
4. Nem nézegeted a képeket, csak leütsz néhány Win-PrtScn billentyű kombinációt. Ez sorozatban készíti a teljes képernyőképeket
5. Használod a Problem Step Recorder-t, ami pont a fenti szituáció kezelésére született.

Ugyanakkor világos, hogy amit írtál, az csak egy példa, ezért érdemes a példán keresztül az általános problémát is látni és arra mondani valamit.

Az esztétikai bírálatra nem tudok mit mondani, mindenkinek megvan az egyéni preferenciája. Technikai szempontból viszont nem előnytelen a modern alkalmazások összekötése (pl. fájlkiterjeszéseken keresztül) a desktop alkalmazásokkal, mert:

1. Kisebb energia-fogyasztáshoz vezet (lásd fentebb)
2. Könnyebben karbantartható a rendszer eredményez (pl: az OS, illetve a Windows Store gondoskodik a biztonsági rések befoltozásáról ezen alkalmazások esetén, még akkor is, ha 3rd party alkalmazásról van szó. Valaki említette, hogy inkább a Reader App-ot használja, mint az állandóan frissítésre szoruló Adobe Reader-t)
3. Testreszabható a rendszer, miközben ismert marad a konfigurációja (Ismert jelenség, hogy a Windows telepítő és eltávolító alkalmazások néha nem az elvárt módon működnek és felesleges állományokat és registry bejegyzéseket hagynak maguk után. A Modern alkalmazások viszont nem ilyenek. Ha nem tetszik az egyik app, eltávolítod, letöltesz helyette egy másikat és máris használhatod, miközben az OS állapota nem változik.)

Üdv:
Lepenye Tamás

Any*d (a Samsung vezetőjének).

Tény, hogy a Metro/Modern desktopra házasítása nem kicsit merész ötlet volt a Microsoft részéről, de alapvetően érthető mert ellenkező esetben nem szembesültek volna a PC felhasználók egyáltalán a tabletes/telefonos interfésszel.
De innen odáig hogy "nem jobb a Windows Vista" rajtnál kicsit meredek. Technikailag a Win7-hez képest igenis előrelépés a 8.

Arról, hogy a PC iparág szűkül nem feltétlen az MS tehet, hanem többek közt a Samsung is, akinek a termékei elárasztják a felhasználókat nekik elégséges tabletekkel. Akkor most minek panaszkodni?

Az enduserek most smartphone és tablet lázban égnek, ezzel nem nagyon tud az ms mit kezdeni. A desktop os legfőbb vevői, a cégek, és államigazgatás mostanában pedig erősen visszafogják az it kiadásokat, főleg az új beruházásokat. Nagyon nagy felhasználásban jelentkező előnyt kellene tudjon felmutatni a win8 hogy megvegyék. Az hogy technikailag előrelépés a win7-hez képest, az nem ok a vásárlásra.

"Az enduserek most smartphone és tablet lázban égnek, ezzel nem nagyon tud az ms mit kezdeni."

Ez itt a lényeg kérem. Annak a szegmensnek, ahol az MS tartolt, nagyjából vége. A desktop számítógépek felhasználói tábora visszaszűkül a kezdeti szintre: csak azok használnak majd laptopot, akiknek a munkájukhoz szükséges, PC-t pedig éppen senki sem. Na ez az a változás, amit az MS nem tud meglépni, és nem is fog meglépni soha. És tudod miért? Mert a monopol helyzet kiöli a cégből a kreativitást.

És ez így van rendjén...

Az enduserek most smartphone és tablet lázban égnek, ezzel nem nagyon tud az ms mit kezdeni.

- Hat esetleg csinalhatott volna idoben smartphone es tablet platformot.
- Ha idoben megcsinalta, akkor a tableteket AD domainbe helyezhetove tette volna, ezzel az enterprise szegmenst mar le is tarolta volna (mert ugye melyik Windows-only ceg tudott volna ellenalni annak, hogy a meglevo infrastrukturajaval es szakertelmevel menedzselheto olcso ARM-os tableteket adjon minden kozepvezetojenek?)

2002 óta van Microsoft Windows XP Tablet PC Edition.
2003 óta van Microsoft Windows Mobile 2003.
Volt időben Microsoft smartphone és tablet platform is csak olyan volt amilyen. De a Microsoftnak az is megfelelt még nem jöttek sok évvel később igazán kemény versenytársak.

Normális HUP-ot használok!

Vista piaci részesedése 2007 júniusában, 5 hónappal a kiadás után: 4,52%

Windows 8 piaci részesedése 2013 februárjában, 4 hónappal a kiadás után: 2,79%

Van rá esély, hogy egy hónap alatt 62%-kal nőjön a jelenléte?

Mondjuk, az OEM-árakat csökkentette, de nem hiszem, hogy a júzerek emiatt tömegesen vesznek majd Win8 gépet. Tabletet sem.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Egy ideig Windows Vistát használtam és a 32-bites változattal elégedett voltam.

A Vistánál jobbnak tartom a Windows 7 kiadást, a Windows 8-nak csak a fejlesztői, angol nyelvű verzióját próbáltam ki tavaly, akkor még nem nyerte el a tetszésemet.

Pedig a win8 tabletre jó. De van jobb és/vagy elterjedtebb akkor minek egy sokadik. Lemaradtak a vonatról.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Erősen szubjektív dolgokról megy már a vita. Azt értem, hogy ez vagy az a dolog nem jön be valakinek, de Win7, Win8, vagy más, az már majdnem a "vallás" kategória, nem? Az tény, hogy az MS próbálkozik, kapaszkodik. Én nem annyira bánom, hogy a piac adott nekik igazi versenyhelyzetet. Most megmutathatják, hogy mennyire kreatívak! A Win8 egy próbálkozás volt. (Szerintem a "nem nyert" kategóriában, de az idő majd eldönti.) A próbálkozást értékelem, de kíváncsi leszek, ha majd vállalati környezetben akarják majd implementálni, akkor mi lesz. Most vezetjük be a Win7-et éppen, ez még egész jól megy. Mutattunk egy tesztgépet Win8-cal néhány felhasználónak. Néztek rá, mint tyúk a piros kukoricára...Úgy tudom, hogy MS bevételeinek nagyon-nagy része a vállalati felhasználásból adódik. Hááát, kíváncsian várom az akkori posztokat majd mindenkitől. A táblagépes próbálkozás, meg szánalmasan későn és gyengén jött ki. Már-már Nokia utánérzésem van tőle. Azért csak hajrá! Kellenek a piacra, mert színt visznek bele. Remélem, azért visszatérnek valamivel és nem halnak ki, mint a dinoszauruszok. Hiányoznának...

*** Snowman ***

A probléma szerintem az, hogy nem esküvőre és szántani ugyanabban a ruhában menni.

Vagyis, nekem 8, hogy tabletre ráhúzzák ezt a metroszexuális interfészt, de legyen már egy Windows 8 Core, vagy Windows 8 Enterprise Desktop kiadás (vagy uram bocsá' - 2013-at írunk - telepítési opció), amiben nincsenek kacsintgató csempék, de helyette van klasszikus, letisztult desktop, mindenféle akadályozó csengettyűcske nélkül.

De hogy a Windows 8 Enterprise-nak miért kell úgy kinéznie és működnie, mint egy családi tablet OS-nek, arról nekem fogalmam sincs.

--
trey @ gépház

Pontosan! Eddig hozzászoktak, hogy bármit leerőltethetnek a vevők torkán, mert nem igazán volt alternatíva. Ami volt, meg nem volt rossz. (XP, Win7, bár voltak fiaskók, mint a Vista.)Ezen piacok megnyitása, valamint az, hogy elmaradtak, mint a borravaló, valahogy másfajta magatartást követelne. OK, hogy újítottak, de tették azt agyatlanul (desktop és enterpise vonal) és még erőltetik is, mint ahogy eddig mindig. A piac és a monopol helyzet az két különböző dolog és nem ugyanazt a gondolkodást követeli meg. Nekem már az fura volt, hogy várható volt valami hasonló piaci trend, erre odateszik Steve Balmert, aki köztudottan egy barom, (akarom mondani) nehézfejű vezető.

*** Snowman ***

...aki köztudottan egy barom, (akarom mondani) nehézfejű vezető.

Szerintem annál sokkal rosszabb.
Visszagondolva az "ugrálós, üvöltős belépési jelenetére" (valami új M$ termék bejelentése kapcsán követte el) mutatta meg az igazi énjét, hmm, nagyon visszafogottan fogalmaztál! :-)
Kár, hogy a bp.-i látogatásakor a tojás (?) nem találta el! :-)

Az MS szemszögéből talán az a baj, hogy ennél többet nem is nagyon tett oda. ;)
Mert van ilyen is.

Szerintem amúgy ez nem lelkesedés, hanem agyament teátrális őrjöngés.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Egy showba sok minden belefér. Steve Ballmer nem trágárkodott, mint például Fábry bátyánk, hanem lecsillapodása után kimondta, hogy szereti ezt a vállalatot.

Akár az örömugrándozás is lehet béna dolog mások szemében:

Lőn pedig, hogy mikor az Úr ládája Dávid városába ért, Mikál, Saulnak leánya kinéz vala az ablakon, és látván, hogy Dávid király ugrál és táncol az Úr előtt, megútálá őt szívében.

Ez is jó. :)

Dávid és Steve őrjöngése között van némi különbség. Lehet, Dávidnak is volt vele pr-szándéka, de hogy Steve őrjöngését az utolsó milliméterig megtervezték, abban szinte 100%-ig biztos vagyok.
De a baj továbbra is az, hogy "ennél többet nem is nagyon tett oda". Hogy ezt milyen - spontán vagy megrendezett őrjöngés - formában nem tette, már teljesen mindegy.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Azon le vagyok halva, hogy ezt desktopra is szánják (tudtam, hogy így van, de marhaság). Desktopon semmi értelme annak a érintő képernyőre optimalizált os-nek ami egér+billentyűzetre optimalizált alkalmazásokat tartalmaz.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Nem értem, miért zavar téged ennyire a Metro. Tulajdonképpen csak azzal a néhány előtelepített alkalmazással (képnézegető, PDF olvasó, térképek, naptár, időjárás, ...), vagy magával a Start képernyővel is problémáid vannak? És ha a Start képernyővel vannak problémáid, akkor esetleg leírnád hogy mondjuk a Windows 7-es Start menüvel összehasonlítva mi az ami nem tetszik? Én az új Start képernyőt is pontosan ugyanúgy használom, mint a régi Start menü-t: megnyomom a Win gombot és elkezdek gépelni.

Az egyetlen ami nekem nem teszik, és amit nem tartok logikusnak az az, hogy ha desktop módban elindítok egy Metro-s alkalmazást (pl. a PDF olvasót), majd abból kilépek, akkor ahelyett, hogy visszadobna a desktop módba, a Start képernyőre kerülök. Lehetséges, hogy ezt a viselkedést át lehet állítani, én még nem próbáltam, de akkor is érthetetlen hogy miért ez a viselkedés az alapértelmezett.

"Nem értem, miért zavar téged ennyire a Metro."

Mert szerintem ergonómiailag hibás elképzelés.

"Tulajdonképpen csak azzal a néhány előtelepített alkalmazással (képnézegető, PDF olvasó, térképek, naptár, időjárás, ...), vagy magával a Start képernyővel is problémáid vannak?"

Vállalati desktopon a egésszel. Máshol nem használom / nem támogatom.

"És ha a Start képernyővel vannak problémáid, akkor esetleg leírnád hogy mondjuk a Windows 7-es Start menüvel összehasonlítva mi az ami nem tetszik?"

Maga léte. Egy, a trendiség oltárán feláldozott funkcionalitásnak tartom.

"Én az új Start képernyőt is pontosan ugyanúgy használom, mint a régi Start menü-t: megnyomom a Win gombot és elkezdek gépelni."

Én is tudom használni. Sajnos ehhez a kezembe és agyamba megfelelő workaround rutinokat kellett augmentálni.

"Az egyetlen ami nekem nem teszik, és amit nem tartok logikusnak az az, hogy ha desktop módban elindítok egy Metro-s alkalmazást (pl. a PDF olvasót), majd abból kilépek, akkor ahelyett, hogy visszadobna a desktop módba, a Start képernyőre kerülök."

Ez is egy defekt. Nyomkodhatom a Windows billentyűt.

--
trey @ gépház

Amit írtál, abból nekem az jön le, hogy a te problémád éppen az, ami a felhasználók nagy többségének a problémája: hogy valami megváltozott. Nincs a szokott helyen a Start gomb, utána kellene nézni néhány dolognak, hogy hogyan működik, időt kellene áldozni arra, hogy a megismerkedjenek a változásokkal, hogy megtanulják effektíven használni a rendszert. Ez sokaknak probléma. Már az Office 2007, vagy a Unity is éppen ezért generált hisztériát egyébként, és lehetne még sorolni a példákat.

Az új Start képernyőnek többféle feladata is van, ezek közül egy a klasszikus Start menü kiváltása. Ezért is érdeklődtem hogy a Windows 7 Start menüjével összehasonlítva mi az, ami nem tetszik az új Start képernyőben.

Maga léte. Egy, a trendiség oltárán feláldozott funkcionalitásnak tartom.

Ez csak azt erősíti, amit fentebb írtam, hogy amennyire meg tudom állapítani a hozzászólásaidból neked elsősorban azzal van problémád, hogy egyáltalán valami megváltozott. Amint azt írtam, számomra a Start képernyő 100%-ban kiváltja a Start menü funkcióit, úgyhogy érdekelne, hogy szerinted miféle funkcionalitást 'áldoztak fel a trendiség oltárán'. Szerintem desktop-on az Start menü lecserélése a Start képernyőre igaz, hogy nem sokat tesz hozzá a rendszerhez, de nem is vesz el semmit.

Amúgy meg ha érdekel, hogy miféle vízió van a Windows 8 mögött, akkor javaslom nézd meg a lepenyet által linkelt videót: The Story of Windows 8. Tényleg zseniális prezentáció.

A megváltozott nem egyenlő a megbonyolódottal. Ha csak megváltozott volna, említésre sem méltattam volna. Feljebb már írtam egy példát arra, hogy ez az egész hogyan töri meg a szokásos munkafolyamatokat.

"Amint azt írtam, számomra a Start képernyő 100%-ban kiváltja a Start menü funkcióit,"

Mint milyen felhasználónak (otthoni, IT staff, tablet user ...)?

--
trey @ gépház

Bármilyen felhasználónak.

Ha komolyabban vennéd magad akkor nem azzal példálóznál, hogy dupla klikkre megnyílik a fájlhoz társított alkalmazás - és emiatt a kb. 3.1 óta default viselkedés miatt szar a W8? :D - hanem azzal, hogy sok programos felhasználás esetén kb. ugyanolyan nehézkes lehet a kezelése mint a sima Start menüsnek.

A W8-al érkező alap/ingyenes alkalmazásoktól - áruházas, csempés, modern ui-s (talán ha sokat ismételgetjük megjegyzitek itt a HUP-on hogy olyan, hogy "metro" már nincs ezért oktalanság erre hivatkozni ezen a "szakmai" portálon)- meg nem érdemes sokat várni, mivel NEM érdeke az MS-nek ingyenesen sok funkciós, pro dolgokat a rendszer mellé pakolni. Ékes példa erre az alap levelező alkalmazás, ami felületben irtó kényelmes, cserébe tök macera visszanézni vele a leveleket vagy egyéb dolgokat tőle elvárni. Marika néninek, Józsi bácsinak egyébként még ez is sok lesz.

Akinek több kell ott az áruház, amiben két klikkel vásárolhat jobb programokat vagy nekifeszülhet az internetnek és keres a saját szája ízének megfelelő programot, de nagy titkot árulok el: ez eddig minden windowsnál így volt, nincs ezzel semmi baj.

Engem az sokkal jobban idegesít, amit pl. a driverekkel műveltek, Lepenyéék meg inkább ilyen dolgokat oszthatnának meg a facebookon, mint hogy a Fradi alkalmazást promotálják az FB-n vagy hogy saját magukat égessék a rosszul tömörített jpg képekkel.

No rainbow, no sugar

A problémát nem sikerült megértened. Nem azzal van a baj, hogy dupla klikkre nyílik meg. Olvasd el még egyszer figyelmesen azt, amit írtam.

(A Metro-s kioktatást annak, aki használta. Én nem használtam. A "metroszexuális" szitoksz melléknevet ne keverd össze egy tulajdonnévvel.)

--
trey @ gépház

Ki kényszerít rá, hogy az legyen továbbiakban is erre az esetre a default alkalmazás, hmm? Az MS hater hozzáállást leszámítva, persze.

Szép terelés volt, bár nem tudom a metro mióta tulajdonnév - na de hagyjuk is - viszont gondolom ezt az analógiát követve akkor a Unity meg nálad az uniszex kategória a rószaszín, barna cuccaival.

No rainbow, no sugar

Kényszeríteni senki, mindenesetre a véleményemet elmondom róla, ha tetszik neked, ha nem. Ahogy nézem, osztják ezt mások is.

Tőlem lovagolhatsz is azon, hogy egyesek Metronak (huh micsoda ötletes név, vajon mire akartak vele utalni? egy biztos, hogy nem a földalattira és nem is a bevásárlóláncra) hívják azt, amit ezen a héten a Microsoft - nagy kínjában - a rosseb se tudja minek hív éppen, csak annyira száni már, hogy mindenhova beletrollkodod.

Ja, a Unity uniszex. Mondjuk rózsaszínt éppen nem látok benne, szerintem kevered a lilával.

--
trey @ gépház

"Kényszeríteni senki, mindenesetre a véleményemet elmondom róla, ha tetszik neked, ha nem. Ahogy nézem, osztják ezt mások is."

Jah, csak a ti fájdalmatok azon a hatalmas problémán alapszik, hogy nem tudtok elszámolni kettőig, ugyanis W8-n kétféle típusú alkalmazás van: a desktop és a csempés. Nyilván aki valamelyiket felhasználási módot favorizálja az használjon csak olyan típusú programokat, de hát ehhez isten tudja mekkora linux desktop szakértői végzettség kell már. Egyébként lenne tengernyi más felület ahol lehetne osztani a W8-at nem véletlen, hogy ezen a legpiszlicsárébb dolgokon lovagoltok.

"hívják azt, amit ezen a héten a Microsoft - nagy kínjában - a rosseb se tudja minek hív éppen, csak annyira száni már, hogy mindenhova beletrollkodod."

Modern ui-nak hívja. Téged se hívunk pl. : trinity-nek.

No rainbow, no sugar

Egyébként tényleg lehetne más miatt szidni a Windows 8-at rendesen...

Hibák, amelyekbe belefutottam:

- a default power management opciók mellett a laptopom lassan elmegy hibernate állapotig, ebből pedig nem hajlandó felkelni (Dell Vostro 3360 - lett rá Dell-es fix, de idegesítő volt, mivel a power gomb nem működött és az aksit sem lehetett kivenni...)

- USB3 kezelés nem annyira stabil még, az USB buszon csücsülő ujjlenyomatolvasót néha elfeleti a Windows 8, ahogy a rádugott billentyűzetet is (megoldás még nincs, workaroundként a reboot rendberakja a dolgokat)

- hálózatkezelés kapcsán mókoltak valamit, így a wireshark működéséhez "néha" (még nem sakkoztam ki, hogy mikor) újra kell indítani valamelyik service-t (npf vagy nfp vagy hasonlónevű)

További hiányosság, hogy bár lehet, hogy a csempés alkalmazások nagyon jók, de az biztos, hogy kevés olyan van belőlük, ami nekem kellene. Pl. keressetek egy használható ssh klienst csempéset. Vagy bármilyen fájlkezelőt, mégcsak az se kell, hogy használható legyen. Torrentkliens. Csináljatok screenshotot értelmes módon a csempe egy részéről. Ezek _még_ nincsenek. Ha lesznek, az jó, de ebben őszintén szólva annyira nem bízom...

Nono! Én nem akarom ezeket. Nekem momentán mindegy, hogy milyen terminálom van, felőlem lehet fizikai termináltól kezdve a 80x25-ös putty ablakon át csempés terminál emulátorig bármi. Csak felhívtam rá a figyelmet, hogy speciel jól használható csempés ssh kliens még nem létezik tudtommal, és igyekeztem kifejezésre juttatni, hogy a felsorolt alkalmazások csempés változatainak hiánya szerintem hiányosság.

Torrent is van, SSH is pár forintért. Engem spec. ezeken a vonalakon a csempés appok nem hoznak lázba.

Alkalmazásokat ne a gépen keress, hanem a weboldalon - csak tippem van miért nem működik úgy ahogy kéne.

Az USB3-re - ha Intel chipes - lehet az lesz a megoldás amit a blogomban is írtam.

No rainbow, no sugar

"Microsoft's design team cites as an inspiration for the design language signs commonly found at public transport systems; for instance, those found on the King County Metro transit system,[6] which serves the greater Seattle area where Microsoft has its headquarters. The design language places emphasis on good typography and has large text that catches the eye."

http://en.wikipedia.org/wiki/Metro_(design_language)

És bocsánat, nem a földalatti, hanem a tömegközlekedési vállalat neve a King County Metro.

Arról volt szó, a Start képernyő képes-e a Start menü kiváltására. Tapasztalatom szerint igen. Nem látom be mit változtat a dolgon az hogy otthoni vagy vállalati desktopon használom-e. Abban reménykedtem, hogy majd te felvilágosítasz azt illetően, vállalati környezetben miért kevésbé effektív az egész képernyős menü a régi menünél, tehát teszem azt prezentálod egy adott feladaton hogy mennyivel bonyolultabb annak megvalósítása az új menüvel. Eddig minden konkrétum amit leírtál csak annyi volt hogy problémáid vannak az adott fájltípushoz társított alapértelmezett alkalmazás beállításával.

Szerintem nincs helye egy touch készülékekre kitalált felületnek olyan gépen, amin nincs touch felület. Ha a Microsoftnál egy csöpp eszük is lett volna, akkor írtak volna egy rutint, ami leellenőrzi, hogy touch-képes eszközön fut-e az OS. Ha azon, akkor nesze csempe, ha nem, akkor ott a hagyományos desktop. Nem lett volna egy atomfizika megcsinálni (a sajátgép -> tulajdonságoknál ki is írja, hogy nincs érintőképernyő, ha nincs).

"Eddig minden konkrétum amit leírtál csak annyi volt hogy problémáid vannak az adott fájltípushoz társított alapértelmezett alkalmazás beállításával."

A szövegértéssel biztos hadilábon állsz, de nem te vagy az egyetlen ebben a szálban, ezért elismétlem. Nem CSAK az a baj, hogy alapértelmezetten full képernyő (mantrázhatod még ha akarod), hanem az is, hogy LASSÚ ÉS BUTA.

Talán így megérted.

--
trey @ gépház

Csempék Mancikáknak. (Iroda - Úr Isten! Hová tűnt a Word ikon már megint???)
Csempék Kovács úrnak. (10 éve technológus, 2 ujjal gépel, az egér is "érdekes esemény" az életében, a nagyfrekvenciás generátorok javítása mellet, de műszaknaplót valahogy be kell gépelni, nem?)
Csempék a gépkezelőknek. (Na talán itt majd, mert érintős kijelzőt használnak, csak Win95 és Xp alapon, mert máshoz nincs hardver támogatás...)
... és még folytathatnám! Mi lesz itt, ha a Win7 támogatottsága - ami még el sem kezdődött az iparban - hirtelen véget ér?

*** Snowman ***

Szerintem a win8 egy átmenet csak. Az asztali vonalhoz a tapicskolós, húzogatós működés már sok, tablethez meg kevés. Én úgy gondolom, el kartak már valamerre mozdulni, kiadtak egy valamit win8 néven és a felhasználók visszajelzései alapján döntik el, merre tovább. Ez üzlet és mivel mi is erről "beszélgetünk", hogy jó vagy rossz, ezt az 51-nél több százalék fogja eldönteni.

Az a baj, hogy egy tobbe-kevesbe jo, megszokott UI lecserelesevel konnyen el lehet rontani mindent.
Ez az, amivel a user az adott SW-t azonositja.
Amikor egy ceg valami hasonlot muvel, altalaban ugy teszi, hogy a regi felulet is elohozhato legyen (foleg, ha technikailag nem bonyolult a regi tamogatasa).

A valtas meg akkor sem egyszeru, ha az uj felulet jobb (ez persze szubjektiv), de ha ekkora ellenallasba utkozik, akkor mindenkeppen ajanlott a regi felulet alternativ elohozasa. Aztan az uj elterjedtsege alapjan mar lehet mereseket vegezni, hogy jobb lett-e, erdemes-e ezzel kiserletezni, vagy nem.
Ha van egy egyebkent jo termek, azt nem erdemes ilyen aprosaggal elrontani.

Volt mar par hasonlo tapasztalatom azzal, amit hasznalok/hasznaltam:
-a Firefox uj felulete (aki a regi felulettel telepitette, annak maradt a regi, hatalmas plusz pont a FF csapatnak!)
-a Facebook timeline "sikere": "get rid of timeline" Guglin 9000000 talalat
-Office ribbon: szerencsere a LibreOffice nem vette at, szoval eleg feltelepiteni (minusz pont a MS-nak) (ld. meg a jobb savban a cikket: "Sokan használnak nem támogatott, régi Office-t" - na vajon miert? :) )
-Android 2.x -> 4.x: nagyot alakitottak, szerintem kenyelmes a JB, bar meg egy kicsit szokatlan
-Netpinceres felulet: szerintem jo lett, kollegaim viszont panaszkodtak, hogy semmit nem talalnak (es az atalakitas kornyeken volt par leallas).. ha meghagytak volna a regi kinezetet (es funkciokat) az uj felulet elhamarkodott bevezetese helyett, jobban jartak volna vele (ugy is le lehet cserelni egy oldalt, hogy az egesz site hatteret atirjak, de az uj felulet helyett a regit is ujraimplementaljak, ami mar az ujat hivja)
-KDE x, Gnome y, egyeb DE z: a kulonbozo verziok kulonfele feluleteket adtak. A legacy mode valahogy mindegyiknel elmaradt, pedig jo lett volna. (egyebkent a KDE4 szerintem kenyelmes, de eleinte furcsa volt)

--
I can calculate the movement of the stars, but not the madness of men. -Sir Isaac Newton

Nincs itt semmilyen kísérlet élesben, mellesleg tízmilliárdokat kockáztatva. Ez a következménye a szoftverszabadalmaknak aminek a bevezetéséért oly keményen lobbizott a Microsoft, de mára úgy tűnik öngólt rúgtak. Csak le kellene másolni az érintőképernyős desktop legjobb ötleteit a versenytársakról, mögé tenni a Windows PC piacon elért domináns pozícióját és a PC gyártókkal való jó Microsoft kapcsolatokat. Az első Windows ezt csinálta, lekoppintotta a Macintosh legjobb ötleteit. Kicsit fapadosabb volt viszont jóval olcsóbb. Most a szabadalmak miatt nem másolhatott a Microsoft, kénytelen volt újat kitalálni akkor amikor a legjobb ötleteket már megvalósították a versenytársak. Közben volt a Microsoftnak tablet és smartphone rendszere is csak tíz év alatt alig fejlesztett rajtuk.

Normális HUP-ot használok!

Akit érdekel, hogy

- ki az, aki végső soron a Windows 8 felhasználói élményért felelős
- milyen gondolatok foglalkoztatták a tervezőket a projekt indulásakor (2009 júniusában)
- miért tértek el a Windows eredeti dizájnjától (amit pedig mindenki ismer és jól ismer)
- melyek a Windows 8 UX tervezési alapelvei
- Miért pont olyan lett a Windows 8, amilyen

az nézze végig ezt a videót: The Story of Windows 8

Hosszú az egy óra az Internet mai világában, de azt gondolom megéri.

Üdv:
Lepenye Tamás

Koszi, ez erdekes volt!

Azt is megneztem, amit az eloadasaban emlitett:
http://www.ted.com/talks/richard_seymour_how_beauty_feels.html

Azt ertem, hogy mobil eszkozokon miert hasznaljak ezt a UI-t. Azt viszont nem magyarazta meg, hogy a regi eger+bill. desktopokrol miert nem lehet kiirtani. Ott a multitouchos drag&drop - amit kulon kiemelt - amugy sem mukodne.

Amugy iOS-en tenyleg nincs widget? Ha van, akkor az idojaras appnak miert nem csinalnak ikon helyett widgetet?

Ha visszanezed a korabbi reakciokat, a legtobb ember nem azt roja fel neki, hogy a win phone 8-on vagy a surface-en lenne hasznalhatatlan a felulet, hanem azt, hogy desktopon. Az mar mas kerdes, hogy a win phone sem kell senkinek, annak inkabb az Android es az iOS az oka.

Ha felteszel egy XP-t, a sajat designjarol es a ketoszlopos start menurol par kattintassal vissza tudsz valtani klasszikus kinezetre es klasszikus start menure (altalaban megteszem). Ha felteszel egy Win7-et, ott is megmaradt a klasszikus kinezet. Meg quick start menut is letre tudtam hozni, bar ehhez gugli kellett.

--
I can calculate the movement of the stars, but not the madness of men. -Sir Isaac Newton

"Ha visszanezed a korabbi reakciokat, a legtobb ember nem azt roja fel neki, hogy a win phone 8-on vagy a surface-en lenne hasznalhatatlan a felulet, hanem azt, hogy desktopon."

A legtöbb embernek az baja, hogy nem tudja start menü nélkül elképzelni a Windowst, a ragaszkodás gyökerei több mint 15 éves múltra tekintenek vissza.

Ki se tudja kapcsolni, mert kikapcsolni a gépet a Start menün keresztül lehet ugye.

Persze az embereknek kell az új rendszer, de csak az a jó új rendszer ami maximum a motorházetető alatt változik, és cukibb a felülete.

Egy új Windows nem fél évente szokott megjelenni. Tegyük fel minimum három évig használná az adott rendszert, de ennek ellenére sincs úgy kb 1 órája arra, hogy elolvassa hogyan lehet használni, mik lettek a változások.

Ha valakinek meg ennyire start menü fétise van, talál rá egy halom megoldást ez nem érv ellene.

Erre azt mondanám, hogy előbb-utóbb mindent meg lehet szokni, amit lenyomnak a torkunkon, de attól az még nem lesz automatikusan jobb mint a régi.
Értsd: igaz, hogy jórészt az a baj, hogy megváltozott a ui de ez így még nem jelenti azt, hogy jó irányba. Belefér az a lehetőség, hogy nem.
Nekem például munkára továbbra se jön be, maradok a Win7-nél, ahol Windows kell. (ilyen szempontból érdekes a helyzet, egyaránt használok OSX-et, Linuxot és Windowst, mindegyikről megvan a véleményem, hogy mire alkalmas)

"A legtöbb embernek az baja, hogy nem tudja start menü nélkül elképzelni a Windowst, a ragaszkodás gyökerei több mint 15 éves múltra tekintenek vissza. "

Érdekes, mert nekem Linuxon nincs start menüm évek óta és nem is hiányzik. Fura lenne, ha csak ez lenne a bajom a W8 elképzeléssel.

--
trey @ gépház

"A legtöbb embernek az baja, hogy nem tudja start menü nélkül elképzelni a Windowst, a ragaszkodás gyökerei több mint 15 éves múltra tekintenek vissza."
Részben igaz. A legnagyobb baj a már sokszor (itt a hsz-ek között trey által is) leírt skizofrén működés.
Én spec. lesz@rom a startmenü hiányát, de az idióta váltogatás a két felület között nagyon idegesítő. Pl. desktopról akarsz IE-t indítani, akkor mindenképp egerészni kell, mert a Win-bill-vel a metróról csak a metrós IE-t indítja. Nyilván lehet bütykölni, de kapják be!

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

1) A Windows 8 kezelőfelületénél rosszabbat én még eddig nem láttam. Tudathasadásos, skizofrén megoldás, és nem lehet teljesen orvosolni az oly sokat hangoztatott third party programocskákkal. Teljesen ketté kellett volna válasszák az érintőképernyős metró-izét az asztali kezelőfelülettől. De ez a kettő össze van kutyulva. Bizonyos programok így is úgy is visszavezetnek egyikből a másikba. A rendszer skizofréniája gyógyíthatatlan.
2) Egyszerűen nem igaz, hogy a 8-as kevesebb erőforrást igényelne. Épphogy fordítva áll a helyezet. Egy kicsit többet eszik.
3) Komoly termelőmunkát MA IS legjobban a nagy, asztali gépeken lehet csinálni. Az más lapra tartozik, hogy a legtöbb felhasználót kielégit egy okostelefonos kütyü is, mert csak a facebook-ra, youtube-ra és a neten való csellengásre használják a kütyüt, semmi másra nem.

1.) Nem értem miről írsz. Ott van mögötte a megszokott Windows desktop, egyedül a Start menü hiányát kell megszokni.
Nekem sokkal inkább kézreálló, mint a Start menüben kutakodás.
Pont az a jó benne, hogy a változásra kevés hajlandóságot mutatok is a megszokott felületet használhatják, ugyanakkor ott van mellette a Metro, a saját alkalmazásaival.
2.) A bootolási folyamaton rengeteget gyorsítottak, egy középkategóriás SSD-vel 6 sec alatt a Windows desktopig jutok, egy ma már entry levelnek sem mondható T61-el.
GPU renderinggel hátba csapott Explorer látványosan gyorsabb, érzésre a task váltások is reszponzivabbnak tűnnek.
Felhasználói oldalról mindenhol elérhető a PS, ribbonok nekem könnyedséget jelentenek, multi monitornál végre mindenhol van tálca. Feladatkezelő sokkal informatívabb.
Defenderbe integrálták az MSE-t, nálam így lényegesen gyorsabb, mint a kettőt külön futtatva.

2. Komolyan ez az elet a boot ido? Konyorgom en meg mint rendszergazda szopok hogy meg ujabb 5 perc mire a szervizek elindulnak. Kell a hohernak a desktop ha ott kell utana varnom hogy pl az sccm becsatlakozzon mar a distrib. point-hoz. Kreativ gondolkodas. SSD-vel igy is gyors a boot.
1. Ja meg a start menu mogott ami van... es ha napi 100x azt hasznaltad akkor szopas megint. Bar ki tudom tenni az asztalra az eddig start menubol elerheto vezerloelemeket linkben is ;o)))) Aki kutakotodd a start menuvben az naiv volt... de aki napi kismillioszor hasznalta nem kutakodott tudta mit keres. Sot inkabb gepelt eger nelkul billentyuzetkomboval.

Amilyen könnyen megszoktam a unity-t, valószínűleg ugyanolyan könnyen megszoknám a metró-t (metró, metró, metró :-)) is. Szerencsére nem vagyok rákényszerítve, hogy Windows-t használjak, nem is használom már vagy 15 éve. No, ez sem volt egy építő jellegű hozzászólás... :-)

Ennek a metro feluletnek csak egy celja van: Hasznald a microsoft keresot, szolgaltatasait, vegyel valami izet a webshop-bol, xbox jatekot.

Fo celja a sajat termekeik propagacioja, ezert nem lehet olyan konnyen torlni es hozzaadni menupontot a metro-hoz, hogy minel nehezebb kigyomlalani annal valoszinubb, hogy valaki vegtere is vesz valamit.

De ez nem ujdonsag, ezt csinalja mar regota a apple a itunes-al, google a chome-val (ezek is rogton appstore-t nyomjak a kepedbe mint a metro ui) es a tobbiek is megprobalnak minel tobb penzt kifacsarni azoktol, akik bedolnek az ilyen parasztvakitasnak.

Amit én nem értek, az az, hogy az amúgy sokat kritizált - és okkal kritizált - Windows RT-ből miért nem szedik ki teljesen a desktop módot, ezzel lényegében az Android/iOS szintjére butítva a rendszert, és miért nem próbálják vele a belépőkategóriás tableteket is célba venni.

Éppen ezért írtam, hogy előbb le kellene butítani az Android/iOS szintjére a desktop mód kidobásával, és ez után lehetne célba venni a belépőkategóriát. Így lenne egy olyan rendszer, amely a két vetélytárs képességeivel, de náluk sokkal szebb és használhatóbb kezelőfelülettel érkezne. Persze nyilván a Microsoft-nál okos emberek hozzák a döntéseket, és meg van az okuk arra hogy mit miért tesznek vagy nem tesznek, de így kívülről nekem ez nyerő lépésnek tűnne.