Microsoft - megérkezett a Windows 8

A Microsoft Corp. ma bejelentette népszerű operációs rendszere, a Windows 8 világméretű elérhetőségét. 2012. október 26-tól, péntektől kezdve az egyéni és üzleti felhasználók világszerte egyaránt megtapasztalhatják mindazt, amit a Windows 8 kínál, beleértve egy gyönyörű, új felhasználói felületet, valamit a Windows Store nagymegnyitójával az alkalmazások széles skáláját. - olvasható a bejelentésben. További részletek a The Windows Blog-on.

Hozzászólások

During Microsoft’s official launch event for Windows 8 in New York City today, Steven Sinofsky, the president of the company’s Windows and Windows Live division, said that the company’s new operating system went through 1,240,000,000 hours of testing in public in 190 countries. “No product anywhere receives this kind of testing anywhere in the world,” he said.

- forrás

--
trey @ gépház

És kikkel tesztelték? Majmokkal, zsiráfokkal, elefántokkal? Teljesen mindegy, egyik fülükön be, a másikon ki, mégis elmondhatják, hogy tesztelték rendesen.

" - Ha pofára esés van, azt én csináltam, ha mennybemenetel, azt mi csináltuk, ugye?" - Rizzo felügyelő

---------------------------
http://www.rivalcomp.hu

Én vagyok az egyik, és jó páran feltűntek a különböző fórumokon és egyéb helyeken a hozzám hasonlóak, akik a meglévő hardvereikhez/problémáikhoz kerestek megoldást.
Pl.: Menjen rendesen az Odin a Samsung piszkáláshoz, legyen működő TC, nem ment pár lemezes itthoni játék, a vista/w7 driver nem megy a zboard-al, milyen webcam megy alatta ootb, stb...
Nem vagyok igazán win függő, nem vagyok linux függő sem. Ingyenes operációs rendszereket használok itthon. Ha van win alapú, akkor előfordul, hogy azt favorizálom. Ha az az ára, hogy küldi a gép a felhasználási szokásaimat, a programok listáját, és hogy működik-e... Legyen. Warezolni nem szoktam, ami olyan az meg linux alól megy.
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Az a baj, hogy eddig sem a tesztelők hiányán v. kis számán múltak a bugos dolgok. Olyan feszített tempóban pörgetik az újabb és újabb releaseket, h. meg sem szárad a pecsét az aktuális RTM-en, másnap már kezdenek is neki a "version Next"-nek. Egyszerűen nincs semmi ideje kiforrni egyik változatnak sem, mert loholni kell előre hogy 3 év múlva megint legyen eladnivaló dobozos szar. Ami elkészült, az már másnap elavultnak számít házon belül, és nem éri meg javítani a hibáit. Majd beleteszik a javítást (már ha egyáltalán) a 3 év múlva kiadott következőbe. Sajnos ez van, fércmű minden windows, exchange, sharepoint, sql, lync stb. release ami megjelent az utóbbi 6 évben, maximum változó hogy melyikben mennyire fájóak a hiányosságok. Soha nem a teszteletlenség hiánya miatt lett/maradt szar valami, hanem gazdaságosság miatt sosem érte meg javítani még ma, ha lehet javítani majd holnaputánra is. Ebbe az eröltetett és fenntarthatatlan körforgásba fognak belebukni előbb v. utóbb

Ui. javításon természetesen nem security peccseket kell érteni, azokat muszáj kiadniuk, hanem inkább az elszabott funkciókat, időben nem implementált v. menetközben kidobott fícsöröket értem

" there is a *reason* why enterprise Linux distro's spend 6-9 months or more just stablizing the kernel,"
Másrészt most akkor műkedvelők, vagy profi open source fejlesztők? Érdekes, amikor az MS-hez kell hasonlítani, akkor ők amatőrök, amikor meg arról van szó, hogy a Linux egy amatőrök által fejlesztett valami, akkor arról van szó, hogy hát de ezek profi, fizetett emberek, és már rég nem igaz az a mítosz, hogy egyetemisták fejlesztik szabadidejükben.
Na, mi az igazság?

Én is olvasom mindegyiket itt gyakran. A disztribútor nem szükségszerűen fejlesztő. A Linux disztrók összetevőit a felhasznált komponensek _fejlesztőközösségei_ fejlesztik. Ilyen fejlesztőközösségek (hogy csak a nagyobbakat említsem):

- Linux kernel fejlesztői közösség (kernel)
- FSF/GNU társulat (eszközök, segédprogramok, toolok stb.)
- GNOME társulat (desktop környezet)
- KDE társulat (desktop környezet)
- stb.
- Apache (httpd, OpenOffice.org és a többi szar)
- LibreOffice
- Mozilla

A nagyobbak mellett ott vannak a cégek:

- Google (Chrome stb.)
- Oracle
- Intel
- Fujitsu
- stb.

Ezek a cégek sokszor tagjai a fent említett közösségeknek - kiváltképp a Linux kernelfejlesztő közösségnek is.

Aztán itt vannak a egyéni fejlesztők, vagy kisebb fejlesztői csapatok.

A végén pedig ott a disztribútor, aki vagy fejleszt maga is érdemben (pl. Red Hat), vagy nem nagyon (Canonical és még vagy 900 másik "disztribútor").

Az olyan disztribútor, mint a Canonical, fejleszt nyilván valamicskét, de nem összehasonlítható a Red Hat-tel, ahol házon belül is jó néhány alkalmazott foglalkozik valódi fejlesztéssel. A Canonical-hoz hasonló disztribútorok inkább a fentebb említett fejlesztői közösségek munkájának gyümölcsét válogatják ki, szedik össze a saját ízlésük szerint és csomagolják össze egy végfelhasználó által fogyasztható __disztribúcióvá__. E válogatás része az, hogy fognak egy kernelt (fejlesztője a kernelfejlesztői közösség) nekiállnak tesztelni, jó esetben hibát bejelenteni az upstream-hez (LKML-re), majd ha kapnak hibajavítást (az igazi fejlesztőktől), azt beleteszik a saját kernelükbe. Végül, ha úgy döntenek, hogy elég stabil a saját kernelük, akkor kiadják. Ez nem igazán fejlesztői munka. Sokkal inkább tesztelői.

Persze nem lehet azt mondani 100%-ban, hogy a Canonical nem fejleszt (a szó szoros értelmében) semmit. Nyilván ír kódsorokat. Telepítőt például. De abban is más munkáját hasznosítja újra. Ráadásul a Canonical olyan szempontból is különleges eset, hogy függ a Debian-tól. Még egy ok, hogy ne nevezzük őket az általuk terjesztett OS fejlesztőinek.

Ők disztribútorok.

Ha csak a Linux kernelt nézzük, ott is vegyes a kép. Az is megérne a komplett elemzést. De itt a Canonical-ról és az Ubuntu-ról volt szó.

--
trey @ gépház

Linux != Ubuntu (azzal együtt, hogy utóbbit is használom)
És nem csak általában, de konkrétan a cikkben sem, ugyanis a Linux kernelt nem a fentebb említett űrhajós által verbuvált társulat tartja karban. ;)

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Az a milliós win8 tesztelő tábor korántsem biztos h. valóban tesztelési célt szolgál.
Gyanitom PR az egész. A durvább hibákat persze javitják, de az elsődleges cél a tervezett "kiszivárogtatás", és a termék előemésztése a piacra dobás előtt. A nagy teszt program célja, hogy a termék körül nagy legyen a felhajtás.
--

Szerintem ez a milliós tábor valahogy úgy jött ki, hogy fogták összeszorozták azoknak az usereknek a számát, akik bétáztak azzal az idővel, amennyivel használták (hogy azt hogy mérték, ne kérdezd.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Azért arra már vannak egészen jó eszközök, amivel lehet mérni egy program használatának idejét. Sőt, ettől sokkal meglepőbb dolgokat is. Mi is használunk ilyeneket a játékokban. Persze ezek is csak közelítőleg pontos értékek, de ettől még mérések.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Jaja, de hát kell növelni a részvények értékét, utol kell érni a mobileszközöket, össze kell húzni a vindóz portfóliót stb., muszáj rohanniuk. Közben a vállalatok (az én látókörömben) még csak kb. egy éve ízlelgetik a szinte napra pontosan 3 éve megjelent Win7-et.

-activer

document.write(new Date().getFullYear()+1)

will be the year of Linux on the desktop!

Multi, hagy ne mondjam h. mostanában kezdik már az újonnan érkező notikat w7-el imagelni. Pont jókorra időzítették, épp csak hogy megjelent a w8. Exchange-ből botrányosabb a helyzet, 2003 van most (cirka 9 év technológiai lemaradás egy -elvileg- az IT-ban az élvonalba tartozó multinál). A héten jött a központi levél h. megkezdték a tervezését(!tervezését, nem a tényleges melót) áttérni újabb levelező szerverre, és ez az exchange 2010 lesz. Eléggé meglepődtem, mert miután kiismertem hogy mennek a dolgok, exchg 2007-et tippeltem volna next lépcsőnek. Így pont már nem lett volna supportált mikor 2015 végére lesz is kézzel fogható migráció.

Halkan megjegyzem, mivel tud tobbet lenyegeben egy Exchange 2010 mint egy Exchange 2003? Mar a 2003-ban is lehetett levelet kuldeni. Ez eleg durva egyszerusites, de szerintem itt latszik tokeletesen hogy a cegek nyugodtan adhatjak ki evente vagy felevente az ujab releaseket, azt sok helyen egyszeruen nem lehet kovetni. Mi is meg Windows XP-vel imagelunk, elvetve van 7 de mar itt a 8.

Mondandód egy részével még egyet is értenék, ha nem egy technológiai cégről beszélnénk, aminek elsődleges profilja az IT és kommunikáció, beleértve az email, voice, network stb. Ahol az IT csak azért van jelen, mert muszáj ott kb. utolsó utáni költségtétel lesz az 1 szem mindenes exchange szerver upgrade-je hacsak nem megy tönkre idő előtt. De ahol ezzel foglalkozik napi szinten a dolgozók jelentős része, ott lyukas a suszter cipője.

Inkább az a helyzet, hogy pityipalkó bt-nél egy átállást viszonylag könnyű leszervezni,
egy nagy cégnél, ahol több 100, esetenként több 10.000 alkalmazott van, akik egy rakás
különböző rendszert használnak, nem annyira egyértelmű. Meg ugye amíg állnak a munkások,
addig is kell fizetni őket, esetenként határidős munka van, és nem lehet oprendszert,
levelezőrendszert, akármit cserélni.

A Vista-t használhatatlannak minősítettük. (ügyfeleknél kellett Vista -> XP visszamigrációt csinálnunk)

Amikor megjelent a Windows 7, elkezdtünk előkészíteni az XP -> Win7 migrációt. Azóta folyamatosan, teljes mellszélességgel dolgozunk azon, hogy egyszer XP-nél újabb Windows lehessen a klienseken. A fél világot le kellett hozzá cserélni szoftveresen, (volt olyan szoftver, amiből most pár hete jött meg az első támogatható, Win7-képes verzió) most tartunk ott, hogy a kritikus dolgok alapjaiban véve jól mennek, apró bökkenők még vannak, de a szintetikus tesztkörnyezetben (és néhány lelkes kolléga gépén) már jó a helyzet. Jövő év elején kihelyezünk éles felhasználásra pár gépet, és ha nem dől össze a világ, akkor váltunk a teljes gépparkkal jövő ősszel. Ehhez azonban még 10+ mHUF értékben kell szoftvert vásárolnunk(!), és valószínűleg a komplett nyár erre fog rámenni.

Pedig, mi csak ezres felhasználói nagyságrendben játszunk...

Mindemellett hadd tegyem hozzá, hogy az XP-vel tulajdonképpen ma sincs az ég világon semmi probléma. A homokozó IPv6 hálózaton szopás, hogy nincs hozzá normális DHCPv6 kliens, de ezzel nagyjából vége is a probléma-listának. Kiforrott, működik, felhasználók már jól ismerik.

A Vista használhatóságban semmivel sem volt rosszabb mint a Windows 7, csak mindenki annyira megszokta az XP-t, hogy nem is akart mást használni. A Microsoft csinált is egy kísérletet ami azt volt hivatott bemutatni, hogy a felhasználók úgy fikázták a Vista-t, hogy nem is próbálták használni. Egyszerűen divat volt azt mondani rá, hogy rossz. Tulajdonképpen a Windows 7 ennek a kísérletnek az eredménye. Kicsit még faragtak a Vista-n és kiadták mint egy új oprendszer. Imádtam amikor ismerőseim dicsérték azokat a funkciókat amik igazából a Vista-ban jelentek meg...

Én ugyan nem használtam soha Vista-t, és nem is szídtam/dícsértem soha, de ha annyira használhatatlan szar a rendszer, ahogy beállítják, akkor nem meglepő, hogy a csodafícsörök nem tűnnek fel, csak mire használhatóvá válnak. Ettől függetlenül azt aláírom, hogy az emberek rém manipulálhatóak.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Nálunk is 2013 vége, 2014 a Win7 migráció kezdete.

De az legalább 64 bites lesz 8-)
Így is van, ami nem indul el (FoxPro pl.).

Nem egyszerű 5-10.000 gépet átállítani. Kezdve a szerverekkel,
utána a munkaállomásokkal (10-11 nyelven).

Ez a nagy rohanás nem tetszik senkinek egy nagy cégnél ;-)

---
Repeat after me: I Will Use Google Before Asking Stupid Questions...

Nálam csak 18 gép van, de csupa spéci programmal, régi DOS-os /foxpros kutyafasza/ könyvelőprogram, spéci könyvvizsgálói jelentés készítő meg beszámoló meg mérleg készítő és rengeteg egyéb szirszarral, mindenkinek minden más, máshogy. Kb minden géppel elmegy egy nap, amíg mindent felrakok majd úgy ahogy az adott usernek kell, kb együtt végigcsinálva mindegyikkel egyesével. ...mondjuk utána a mindenfélével teleszemetelt XP roming profilokat legalább törölhetem a szerverről. ...hogy aztán a win8 profilok nőljenek az asztalra hányt dolgoktól ;) (Apropó csempe most, hogy lesz az asztal meg roaming profil? Tisza szerencse, hogy van egy évem.)
PErsze előtte mindent tesztelni, hogy megy-e win8 alatt, ha nem megy hogyan megy, mert olyan hogy nem megy az nem lehetséges. Kérdés még az is mit fog szólni a samba tartományvezérlő a win8 kliensekhez.
Szerencse minden más a hálón, levelek imapban, csoportmunka egroupware, minden fájl megy a hálóra, szóval ez a fele egyszerű lesz. Igazán lehetne 2025-ig az XP-hez támogatás! ;)

Szervert nem tervezek cserélni, marad a Debian, illetve van ott még egy win2003 terminál szerver, nos azt valahogy vassal együtt kéne ápgrédelni /vas csere is meg win szerver upgrade is/ úgy, hogy a rá felszuszmákolt spéci könyvelőprogram megmaradjon. ...asszem ez impossible mission. ;)

Rózsár Gábor (muszashi)

+1

Nem hogy elégséges, még talán túl sok is... Pl. Office2003-ból (ez fut az xp-s gépeken) semmilyen nekünk szükséges funkció nem hiányzik, ellenben már ez is tartalmaz sok olyat, ami számunkra felesleges. Így a váltást nálunk csak a support megszűnése indokolhatja... :-) Azzal pedig még ráérünk...

A Metro es a start menu miatti panaszokat is leszartak, nem hiszem, hogy valami minor bugnak utanamentek volna.
(google://get rid of metro ui - 2280000 talalat)

--
My gold plated butt-plug business is being sued by Apple.
Apparently they have a patent for overpriced crap for arseholes.

Ehhez csak annyit, hogy valaki csinált egy tesztet. Ugyanazon a napon elérhetővé tette a játékát ingyenesen és fizetősen, DRM-mel. Felhívta az oldalon mindenki figyelmét, hogy a két játék teljesen azonos, aki támogatni akarja, az vegye meg a fizetőset, de ingyen is vihető. Egy napon belül kint volt a warez oldalakon a fizetős változat, a mért warez arány pedig azonos volt a hagyományos módon publikált játékok warez arányával. :)

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

"190 országban (hasraüt) 10 000 fő/ország -> kb. 652 tesztóra (27 nap). Ügyes.
1.9 millió bétateszter vagy beleszámolták a warezt is? :P"

erre válaszoltam. milyen istenverte warezról trollkodik , mikor ingyenesen legálisan elérhető volt bárki számára? :) akkor ez hogy lenne warez? csak jött beböfögni valami trollságot

Én értettem, csak azért hoztam fel példának, hogy ha mondjuk csak a Beta elérhető, attól még a mondjuk nem publikus RC-t simán le fogják warezolni. Tudom, hogy a W8 esetén nem ez volt a felállás, mivel az RC is publikus volt. Meg gondolom irónia volt a részéről.

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

egyik haverom szerint:
"hogy van pofája a ms-nek kápráztatni a népet, meg elvárni hogy csorogjon a nyáluk az új szarjaira, amikor 15 évig tartotta nyomorban a számítástechnikát a bóvli és nyomasztó szoftvereivel??"
:D

aztán már arról beszélünk, hogy min 20+ év és a dos is legalább ennyiszer fagyott ki, ahány órát ezek említettek... :) :(

Gyorsan? 3 év gyors? Beleszartak! Kiadták az XP SP3-at, és meghosszabbították a támogatását 2014-ig, 5 évvel! Közben meg a szokásos rendes ütemben fejlesztették az os-t tovább.

________________________________________
"The vision of Christ that thou dost see
Is my vision’s greatest enemy."

Ehee:)

Egyébként, ha a Surface rendes multitaskinggal jönne és nem dolgoznék amúgy otthon is, akkor baromira nem kellene nekem otthonra laptop, csak néha, amikor mondjuk videót vágok. Tök jól el lennék egy olyan tablettel (iPad nem igazán képes kiváltani a laptopot, de kiegészítőnek ideális).

Szerény véleményem szerint, ez a Windows 8 egy katasztrófa lett. Többször felraktam, esélyt adtam neki, de úgy vélem, hogy nem leszünk barátok...

+sok.
Én igazán próbáltam nyitottan hozzáállni, de egyszerűen nem áll kézre.
Nem tudtam megszokni a hot cornereket meg a mindenféle eltűnő menüket többszöri nekirugaszkodásra sem. Zavar, hátráltat, idegesít az egész.
Classic shell nevű ui tweakerrel egész jó, de akkor gyakorlatilag ott állunk hogy van egy nagyon ronda windows 7-esünk.
Villámgyors, stabil, de én hanyagolni fogom az ui miatt.
Xp-vista váltás is sok usert megviselt, az ehhez képest semmiség volt pedig.
Ezt nem tudom hogy fogják megemészteni a tömegek.

Nekem tetszett a UI, bár én az a fajta perverz vagyok, akinek már a Gnome 3 is bejött. :D

Amit szerintem nagyon jól megcsináltak benne, az az integráció. Még Win7 után is meglepő volt - nem újdonság, de nagyon tetszik.
- ActiveSync-es emailek, naptárértesítések, stb. megjelennek HUD-szerűen, *külső alkalmazás indítása nélkül*
- Ugyanez Gmaillel, Hotmaillel, stb
- Ugyanez Facebookkal és más közösségi hálókkal, feltéve, hogy a MS-accounthoz hozzá lettek adva
- Skydrive
- Oprendszer beállítások szinkronizálása - erre értelmes megoldás, ilyen szinten megoldva tudtommal nincs is máshol

"Ugyanez Facebookkal és más közösségi hálókkal, feltéve, hogy a MS-accounthoz hozzá lettek adva"
Facebook-ot próbáltam, de nem vált be. Gondok:
A "People" alkalmazás kényelmetlen, és annak ahogy megjeleníti a dolgokat semmi köze a rendes facebookoshoz. A "Messaging" meg feltételezi, hogy csak azt használod és nem tudja ha már máshol elolvastad az üzenetet. Így rengeteg olvasatlan üzenetem volt mindig. Ráadásul azt sem kezeli le ha az egyik ismerősöm nem elérhető. Ilyenkor nem tudok írni neki, tehát mindenképpen használnom kell a webes felületet is. Röviden tömören: annyira próbál egy közös felületet ráerőltetni az összes szolgáltatásra, hogy kényelmetlen lesz használni. Ráadásul még lassú is és soha sem tiszta, hogy mikor vagyok elérhető státusszal.

"Oprendszer beállítások szinkronizálása - erre értelmes megoldás, ilyen szinten megoldva tudtommal nincs is máshol"
Nem szinkronizál mindent. Pl. olyan alap dolgokat sem mint a start képernyő háttere vagy az ikonok sorrendje. Gyakorlatilag előnyét nem látom.

Igen, tetszik, hogy villámgyors és stabil, de az UI-t nem tudom megszokni, meg ezeket a beépített pdf meg videó meg zenelejátszó appokat, oké, tudom, hogy lelehet törölni, de nem. Ha jól tudom van egy akció, hogy a Windows 7 licencet átlehet konvertálni Windows 8-as licencere, ha tetszene a Windows 8 és tudnám, hogy esetlegesen barátok lennénk, megtenném ezt a lépést és kiadnék X dollárt érte, de amiért többszöri próbálkozás árán se jött be a Windows, ezért nem fogom megtenni ezt a lépést.

A videó alapján a nem túl régi olvasmányélményem jut eszembe. Ez is a távol-keletnek készült volna?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Szerintem sem véletlen a sok ázsiai utalás a videóban. Leginkább azért, mert a világ gazdagabbik felén azok már megvettek a tabletet, akinek megtetszett. Sőt az Egyesült Államokban sok iskolában használnak tabletet, van ahol kötelező minden gyereknek (ez általában iPad).

Ázsia nagy része viszont feltörekvő piac, és ott még talán lehet valamit kezdeni... Emellett PC-n az upgrade aránylag olcsó lesz, eltérően a korábbi árazástól és a Microsoft bízik abban, hogy egy esetleges siker kiterjeszthető további eszközökre (tablet, smartphone).

In addition to the range of new Windows-based devices available, consumers can also upgrade their existing PCs. Through the end of January, consumers currently running PCs with Windows XP, Windows Vista or Windows 7 are qualified to download an upgrade to Windows 8 Pro for an estimated retail price of US$39.99.

Kár, hogy Ubuntu-ról nem lehet upgrade-elni. :D

--
trey @ gépház

Haha! Hát, ez nagyon megtisztelő, de mash is nyúlt már mellé nagyon, pont WP7 ügyben. :)
Mindenesetre én most kivárok. A W8-at támogatni fogjuk a saját app store miatt, aztán meglátjuk mi a helyzet. A WP8-at viszont egyelőre nem, ott kivárásra játszunk. Mindenesetre szerintem jobban fogja tolni a MS a WP8-at, mint a WP7-et tolta, már csak a W8 miatt is. De tényleg nem tudom, így nem tippelnék. Várjuk ki a végét!

Szerk.: közben ebbe futottam bele:
http://mobilarena.hu/hir/osszeolvad_a_windows_es_windows_phone.html
Valami ilyesmire gondoltam, amikor azt mondtam, hogy a WP8-at jobban fogja tolni a MS, mint a WP7-et, a W8 miatt. Izgalmas. Meglátjuk, hogy bukta lesz, vagy hosszú távon siker...
Meg úgy tűnik, hogy újra "feltalálták" a Compizt:
http://mobilarena.hu/hir/csempek_utan_henger_es_doboz.html

_______________________________________________________________________

Android: https://play.google.com/store/search?q=artex+studios
iOS: http://itunes.apple.com/hu/artist/artex-studios-inc./id399983944

Én úgy gondolom, hogy azért a Windows Phone 8 megjelenése kicsit fordíthat a trendeken: az új kiadás rengeteg olyan limitációt kijavít, amelyek közvetlenül akadályozták a platform terjedését. Úgy vélem, hogy azzal, hogy végre nagyobb szabadság lesz a hardver kialakításában (többmagos processzor, nagy felbontás), lesz rendes multitasking és lehetőség lesz natív játékok fejlesztésére, sokkal vonzóbb lehet a platform. Az sem árthat, hogy véleményem szerint a HTC Windows Phone 8X az utóbbi idők egyik legszebb telefonja lett.

Persze a siker rengeteg dolgon fog múlni, és az egyik fontos tényező éppen a játékok lesznek. Ha jönnek olyan nagy nevek, mint a Halo vagy a Forza, az sokat lendíthetne a platform sikerén.

2010-ben pedig azt szólta a Gartner, hogy 2013-ra már többen fognak mobilról netezni, mint PC-ről. 2012 májusban viszont még az USA, Kanada web forgalomnak is csak kb. ötöde ment mobilokról, tabletekről. Igaz, van még két hónap 2013-ig...

Windows 8 -ból egy év múlva már bőven százmillió feletti peldány lesz a felhasználóknál az oem és az olcsó upgrade miatt. Az sem lenne meglepő, ha a közepes árfekvés feletti tablet piacon lenyomnák a google-t és beérik az apple-t. Volt már rá nem egy példa, hogy az MS késve érkezett meg egy szegmensbe - a grafikus operációs rendszer is ilyen volt, vagy a böngészők - végül pedig maga alá gyűrte.

"vagy a böngészők"
Én ez alapján mindent látok, csak maga alá gyűrést nem :
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/8/86/Usage_share_of_web_b…

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Nekem szerencsére nincsen szükségem a Windows 8-ra, de elvi szinten érdekel: a "gyönyörű, új felhasználói felületet" át lehet kapcsolni Windows 7-szerű megjelenésre?
Úgy értem, hogy legyen rendes desktop, meg Start menü, taskbar, stb., nem pedig ez a sok kis izé a képernyőn.
Roppantul idegesítőnek tartom, hogy még animáltak is... a színvilágukról már nem is beszélve.

(Nem is értem: a Nokia komolyan úgy gondolta, hogy ez egy barátságos, vonzó felület lesz a hűséges vásárlóiknak, hogy ismét szívesen válasszanak új Nokia-készüléket?)

Dedikált start menü nincsen, trükökkel lehet start menü szerűséget barkácsolni csak. Szerintem a hagyományos egér + keyboard input rendszereken nagyon szar használni. Keresni az egérrel a sarkokat, toszigálni le az ablakokat stb. Úgy tűnik, a tacsszkrín a jövő tapipadja...

És ez soha nem is volt másképp, a Windowsoknak egyszerűen csapnivalóan fapados volt mindig is a UI, a testreszabhatóság/konfigurálhatóság pedig a béka segge alatt.
Értem én, hogy az átlagfelhasználónak ez elég, de nem egyszer jöttem haza dolgozni csak azért, mert a jó kis KDE4 asztalommal kb. 3x-4x gyorsabban tudtam haladni, mint a Windows7-el.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Kb 2 hónapja használok Windows 8at otthon, egy két dolgot leszámítva szerintem egyáltalán nem rossz. A csempéket eléggé testre lehet szabni: az animáció kikapcsolható, a színek beállíthatóak, az alap csempék kitörölhetőek, stb.
Ha olyan programot indítasz, akkor megjelenik a "klasszikus" asztal taskbarral, és majdnem olyan mintha win7en futtatnád. Nekem pl van egy olyan csempe, ami a desktopot jeleníti meg, utána ugyanúgy tudom használni, mint ahogy a win7-et használtam.

ez - ti, hogy "csak rákattintasz a izére meg ctrl+win+d és jobb felső sarokba böksz az egérrel, és máris ugyanúgy használható, mint a win7" a kedvenc érvem a win8 mellett.

szóval ha megveszem a win8at, backupolok, upgradelem a gépem, stb. és elég ügyes vagyok, akkor használhatok továbbra is egy hasonló rendszert, mint enélkül :)

Ja, a Metron kivul ugyanaz, mint a 7.

http://4sysops.com/archives/windows-8-new-features-the-complete-list-up…

(Kiveve a Hyper-V, Storage Spaces, W2G, WinRT, connected standby, integralt skydrive, antimalware, gyorsabb boot, Windows Store, PC refresh, meg meg jopar dolog.)

----------------------
while (!sleep) sheep++;

Ha figyelmesen elolvasod amit írtam, akkor láthatod, hogy nem érveltem windows 8 mellett. A hozzászólásom arról szól, hogy nem kell túlmisztifikálni meg félni a csempéktől. Közepes felhasználói szintű számítástechnikai tudással testreszabható a felület.

Nyilván ha windows 7-et akarsz használni, akkor használj azt, azért nem kell windows 8-ra frissíteni ;)

Szerintem az a desktop layout, amit említesz, az eléggé eltér attól, amit megszokott egy xp vagy win7 user. Az egérrel matatást a sarkokon meg szokni kell, ez így van ezen a desktopra hajazó layouton is... ahogy a search sem olyan jó szerintem mint egy rendes start menü lenne. Az áttérést xp-ről vagy win7-ről nem éppen intuitív, megszokást igényel a használata. Tableteken biztos nagyon jó lesz, nem vitatom, de a billenytűzet + egér + passzív (és nagy) képernyős klasszikus desktop konfigokon szerintem a win7-hez képest ez a UI nem hogy adna valami pluszt, hanem bizonyos értelemben visszalépés.

Nem akarom vitatni a win8 rendszer elég nyilvánvaló műszaki értéktöbbletét a win7-hez pláne xp-hez képest. Viszont nem kizárt, hogy ami a piaci fogadtatás szempontjából legtöbbet fogja nyomni a latban, az nem a műszaki tartalom, hanem a UI. A nem üzleti végfelhasználók többségénél szinte biztosan.

Vagy nem ugyanazt értjük desktop layouton, vagy nem tudom pontosan mire gondolsz.
Nálam így néz ki a csempés felület: http://i.imgur.com/ZAXLx.png
Így pedig a desktop: http://i.imgur.com/8fZ5K.png
A windows gombbal lehet ide-oda váltani.

Ha alkalmazást akarok indítani, akkor pedig a windows gombbal átváltok a csempés felületre, elkezdem gépelni a program nevét, majd enter és elindul. Ezek a műveletek egér nélkül is mennek. Például Chrome esetén nálam elég a "ch" betűket beírni, ilyenkor már a Chrome az első a keresési eredmények között, ilyenkor ez fog elindulni enter megnyomásakor.

Ha van rá lehetőséged akkor próbáld ki. Elsőre szokatlan, de szerintem gyorsan megszokható és utána már kényelmes használni az új felületet.

Gratulálok, te is pontosan leírtad, hogy miért rossz a Windows 8, úgy hogy közben észre sem vetted.
(klikk)
Röviden tömören: te is csak egy csicsás Windows 7-ként használod és nem Windows 8-ként amin amúgy használhatók a legacy programok is. A modern felület nem erről szólna...

Köszönöm a gratulációt, bár a véleményem nem egyezik a tiéddel.

Szerintem az operációs rendszer arra való, hogy futtassa az alkalmazásokat és kezelje a hardvert. Én pont erre használom a win8-at is, ahogy már évek óta az összes OS-t ami a gépeimen volt.

Mindig értelmetlennek tartottam a felület miatti kiborulásokat: amíg nem akadályoz a munkámban, és nem néz ki undorítóan, addig megfelelő. Az, hogy másik irányba kell húzni az egeret, hogy elérjek egy funkciót, vagy máshol tudok bezárni egy programot, az szerintem irreleváns. Funkcionálisan minden elérhető a win8ban azok közül, amire eddig szükségem volt, tehát számomra nem rossz.

Hany olyan rendszer van, ahol nincs Start menu? Oket nem erdekli, vajon miert? A taskbaron lehet ikonokat tarolni, az asztalon is lehet. Az egesz start menu hatekonysaga rossz, hiszen sokkal tobb ido igy megtalani valamit, mint a Start screen-nel. Azert kivancsi lennek, hogy akik nyivakolnak a hianyan, azok kozul hany is ismeri es tudja is hasznalni a win8-at.
A csempek sokkal tobb informaciot tudnak nyujtani a felhasznaloknak, mikozben alkalmazas inditok is.

Több monitoros rendszeren hogyan működik ez a sarokba rántom az egeret dolog? Végigrántom mind a 3 monitoron, vagy el kell találjam valamelyik monitor szélét? Első esetben sok lesz a pohártörés. Második eset értelmetlenné teszi az egészet (ne kelljen célozni az egérrel).

Ugyan nem a véglegest próbáltam, de az egér használata valami idegtépő. Mindenképpen kell hozzá az egér mellé az Appletől lopott desktop tapipad. A gesztusok használata rendkívül kényelmetlen, a jobb klikk új értelmet nyert, a görgőt nem kezeli a görgethető natív Win8-as appokban, meg kell ragadni a képernyő alján/oldalán a gördítősávot és huzigálni. Ezzel ellentétben "Desktop" képernyőn pedig a tapipad használata válik kényelmetlenné. Szal' vagy rászokom a balkezes tapipadra+jobbkezes egérre, vagy elviselem, hogy a hülye mérnökök miatt tovább kopaszodom. :(
Viszont a laptopom Vista Business OEM-jét upgradelem akciósan Win8-ra. Kár, hogy a tapipadja csak 1 érintést kezel.

A Win8 SP2/3 után már ez is egy használható oprendszer lesz. Addig csak egy drága "valamit adjunk ki, MOST!".

"Appletől lopott desktop tapipad."

Azt ugye tudod, hogy a Synaptics tapijaival szerelt laptopok évek óta támogatják a csili-vili dolgokat? Anno XP-n próbáltam, jól ment.
http://www.synaptics.com/solutions/technology/touchpad
http://www.synaptics.com/solutions/technology/touchpad-linux

Nem meglepő, mivel a Synaptics szállítja (vagy csak szállította?) a tapipadokat az Apple-nek is. (Amúgy kétujjas görgetés már korai G4-es gépek óta van.
Amúgy szerintem legyes nem arra gondolt, hogy az Apple találta fel a trackpad-et, hanem hogy a Windows 8-as gépekhez is gyártanak majd külső tapipadokat.

@0:20 VLC media player befigyel 3 peldanyban is...:-D

Windows Media Playerrel mi lett? Vagy ez ilyen onkritika?

---
Saying a programming language is good because it works on all platforms is like saying anal sex is good because it works on all genders....

Más is meglepődött, hogy a végleges már nem megy nx bit nélkül?

Emberek, hol lehet a teljes (nem upgrade) Pro verzio normalis aron megvasarolni?! Mind az angol, mind a magyar hivatalos MS oldalon csak az upgrade-rol irnak. Magyar webshopokon es europai amazonoknal ~36-37kHUF-ba kerul, ez lenne a hivatalos ara..? :S

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Ahhoz kepest, amit nyujt, tenyleg nem sok, csak a hiresztelesek alapjan en joval kisebb arra szamitottam. Ha ennyi marad az ara, akkor megveszem ennyiert, de nem szeretnek tulfizetni par eladoert, aki a release utani bizonytalansagot kihasznalva probal minel tobbet nyerni vele...

----------------------
"ONE OF THESE DAYS I'M GOING TO CUT YOU INTO LITTLE PIECES!!!$E$%#$#%^*^"
--> YouTube csatornám

Arról van információ esetleg, hogy a kifizetett összegért videó támogatást is adnak-e vajon a rendszerhez? Vagy ennyi pénzért megint semmit sem lehet lejátszani egy alap W8-on (DVD-re, Blueray-re és normál átlag videóra gondolok, avi-k, mp4-ek h264-es és mpeg4 kódolással) ?

Nekem ez a reklámvideó felér egy agyérgörccsel. Miért nem mutatják meg, hogy mit tud a cucc? Mit érdekel engem az, hogy mit mondott a kínai vagy az indiai, és hogyan nyomogatta a képernyőt? Ezzel mit akarnak eladni?

Ráadásul aki nem ugatja az informatikát, annak mi jön le ebből? Családom több tagja kérdezte, hogy akkor itt most mit is reklámoznak? Földgömböt?

nagyon gaz amit itt tolnak egyesek :)

haho, ez csak egy OS. megujult a UI, mas lett. nyilvan mint az elozo, ez a mas is valakinek jobban bejon, van akinek kevesbe. rohej ahogy nehanyan probalnak komolyan ervelni pixelkockak ellen vagy mellett.

a hatterkepre kulon monitorotok van? nalam a programok futnak mindegyiken, nem szoktam se a start menut orakig nezegetni, se a unityt, valoszinuleg a tileokat sem fogom. ha flashelni akarok, berakok valami videot.

Bocs, tudsz ennél jobb okot mondani arra, hogy a Windows RT-ben (ahol a desktop felületre új programot telepíteni nem lehet) miért létezik még ez a felület? :)

szerk. továbbá érdemes körülnézni a vezérlőpulton, hogy mennyi mindent nem lehet beállítani a "PC settigs"-ben.

Most akkor döntsd el, hogy a desktop vagy az RT rendszerről beszélsz. Másrészt az office, ami az egyedüli lehetőség az RT-n a dekstop használatára nem illik bele a csempés modern ui-ba. És ha már a dekstop létezik, mert a nem-RT verzióban aktívan használódik, akár használhatják RT-n is.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

"Most akkor döntsd el, hogy a desktop vagy az RT rendszerről beszélsz."
Mind a kettőröl, hiszen nem nagy különbség van köztük felhasználói felület szempontjából.

"Másrészt az office, ami az egyedüli lehetőség az RT-n a dekstop használatára nem illik bele a csempés modern ui-ba."
Ennek inkább az az oka, hogy az Office-t még nem tudták átültetni WinRT-re, ahogy a fájlkezelést sem.

"a nem-RT verzióban aktívan használódik"
Most még... a cél egyértelműen az lenne, hogy minél kevesebb program használja ezt a felületet. Ugyanakkor jelenleg még sok esetben a modern ui kevés ennek a kiváltására, így marad.

Ne érts félre, nem azzal van a bajom, hogy van új felület. Azzal sincs bajom, hogy maradt a régi. Inkább az a furcsa, hogy két világban létezik a rendszer egyszerre és folyamatosan váltogatni kell. Közben a userek nagyrésze nem is érti, hogy nem csak egy skinről van szó, hanem egy új környezetről. A legtöbben nem is használják csak a desktopot legacy programokhoz. (A tablet PC-men sem használom az programokat.)

Amúgy egyetértek, hogy hülyén néz ki, főleg desktopon. De azzal nem, hogy azért lenne, mert a modern ui nincs kész. Egyszerűen az a koncepció nagyon korlátozott, sok minden nem fér bele, és by design nem is fog soha, ezért kell a dekstop mód.
----
India delenda est.
Hülye pelikán

Persze, most még biztos nem is akarták ezeket megoldani, de abban nem vagyok biztos, hogy a desktop sokáig fog még maradni. Windows RT-n vagy engedélyezik arra is a fejlesztést (ehhez nagy bukás kell WinRT fronton) vagy a következő verzióra megkerülik. Asztali Windows-on persze nem dobhatják ki olyan könnyen, de a jelentőssége/funkciói biztosan csökkenni fognak.

Szerk: ez GFS-nek ment volna.

Eh, a mai nap felét Windows 8-on töltöttem az új Visual Studioban, és nekem a legtöbb idegeskedést bizony a pixelkockák okozták.

Egyrészt baromi rossz, hogy a menüpontokhoz tartozó eddig különböző színű kis képecskéket egyszínű feketére, vagy valami nagyon sötét színre cserélték. Eddig ha kellett valami funkció, amire nem tudtam a billentyűkombót, csak kerestem a megszokott színű pacát, és ráklikkeltem. Ehhez képest - számomra legalábbis - sokkal fárasztóbb így használni.
Másrészt, ami nyilván állítható, de még nem kerestem meg, hogy hol: az inaktív ablakok fejléce ugyanolyan színű, mint a menüsor háttere, a keret pedig egy szintén alig eltérő színű, 1px vastag vonal. Emiatt szintén meg kell néznem, hova kattintok.

Más, ami már nem a pixelekre vonatkozik: eddig ha valamit el akartam indítani, megnyomtam a win gombot, begépeltem a program nevét, enter, köszi. Most van egy win+run lehetőségem, amiben vagy eltalálom a futtatható nevét (már ha egyáltalán benne van a pathban), vagy nem... Ha nem sikerült, akkor win gomb, képernyő másik felére vándorol az egérrel, jobb klikk, all apps, görgetősáv, keres. Tudom, pineljem ki. De azt már a win7-ben sem szerettem, mert ugye ha egyszer elindítok így valamit, megintcsak nagyon körülményes mégegy példányt csinálni belőle.
Ezek az apróságok durván odatettek a mai napi produktivitásomnak.

Persze amúgy majd megszokom, de kicsit olyan ez, mint mikor disztrót frissítek: csomó minden el van cseszve, ami korábban tök jól/kényelmesen működött. Szerintem lesz pár ember, akinek ezt nem fogja bevenni a gyomra.

"Más, ami már nem a pixelekre vonatkozik: eddig ha valamit el akartam indítani, megnyomtam a win gombot, begépeltem a program nevét, enter, köszi. Most van egy win+run lehetőségem, amiben vagy eltalálom a futtatható nevét (már ha egyáltalán benne van a pathban), vagy nem..."

Azt próbáltad, hogy win és elkezded gépelni a nevét? Amikor én próbáltam akkor működött.

"De azt már a win7-ben sem szerettem, mert ugye ha egyszer elindítok így valamit, megintcsak nagyon körülményes mégegy példányt csinálni belőle."

Középső gombbal lehet, mi ebben a körülményes?

" De azt már a win7-ben sem szerettem, mert ugye ha egyszer elindítok így valamit, megintcsak nagyon körülményes mégegy példányt csinálni belőle."

W7: Jobb click a pinelt cumóra és ott kiválasztod a programot. Ebben mi a "nagyon" körülményes?

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Azóta feljebb már megbeszéltük ezt a dolgot. Ha sokat használnék Windowst, biztosan vettem volna a fáradságot és utánanézek, hogy mit hogy kell, de általában az én tevékenységem ebben a környezetben annyi, hogy valakinek beklikkelgetek valamit a vezérlőpultban, telepítek egy programot/drivert, esetleg elindítok valami játékot. Ilyen szempontból jó lett volna egy olyan bevezető akármi, amit az arcomba tolnak, mint pl. talán a Win98-ban volt az új lehetőségekről.

egy ideje mar vs12-ben megy a munka, nem igazan zavar, hogy masok az ikonok. amugy kb minden ugyanott van, tehat a szin nem annyira relevans. mit nem talaltal meg? az elso 1-2 nap tenyleg kicsit szokni kell, de nem hiszem, hogy ez komolyabb problemat okozna barkinek, aki mar dolgozott vs-ben.

Habár nem vagyok különösebben ismerős a VS-ben, én is megtalálok mindent. Csak nem is tudom hogy fogalmazzam meg, de valahogy az agyamnak fárasztóbb a kis képecskéket dekódolni, mintha csak a színükre kellene figyelnem. Nyilván erre is át tudtam volna szokni, ha a mysql-es integráció miatt nem kell mégis felraknom a 2010-est.
Egyébként semmi komolyat nem csinálok, "látokörszélesítési" célból felvettem egy .net-es tárgyat, ahhoz kellene összekalapálnom egy házit.

"Nem kell hát hányszor mondjam nem kell?
Akkor sem kell semmi,
Semmi nem kell nem kell!
Tőlük nem kell nem kell
Még a nemkell sem kell nem kell!
Nem kell nem kell nem kell!
Nem kell!Hát hányszor mondjam nem kell???!!!"

Arról mit lehet tudni, hogy meddig használhatóak legálisan a Developer, és Consumer Preview-k?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

+1 – Az FSF-et gyakran hajlamos vagyok a magukat ridegtartott szarvasmarhákhoz láncoló Greenpeace-aktivistákkal egy kalap alá venni. :-/ Bámulatos, hogy vannak, akik a fenti bejegyzést komolyan veszik…
Ami a szabad szoftvereket illeti, sok helyütt gyakran pont annyit érnek sajnos, mint amennyit fizetnek értük… :-/

int getRandomNumber() { return 4; }  // ← aláírás
//szabályos kockadobással választva. garantáltan véletlenszerű.  xkcd

AppFest... 'nyád. Nem.

--
GPLv3-as hozzászólás.