Raspberry Pi model "B" mostantól 512 MB RAM-mal

Címkék

A Raspberry Pi Foundation bejelentése szerint a Raspberry Pi "B" modellje mostantól 512 MB RAM-mal rendelkezik az eddigi 256 MB helyett. Ezzel sokak kérésének tettek eleget, a hardver ugyanis így alkalmasabbá vált általános célú számítógépként való felhasználásra. A készülék ára változatlan maradt, a most megrendelt példányok már 512 MB RAM-mal kerülnek szállításra. Az frissített firmware elérhető itt.

Hozzászólások

"A készülék ára változatlan maradt"

Sajnálom azokat akik éppen most spájzoltak be belőle.

Nem.
Úgy érti, hogy a CPU az inkább zavaró, szűk keresztmetszet.

Amúgy szerintem is inkább az SD kártya (ahogy lent írták), csak ezután a RAM, USB és CPU.

Mármint ha az ember asztali gép helyett szeretné használni.
Ugye a LAN is az USB-t "eszi".

Bár valójában attól függ, mi lesz belőle...

:O kétszer annyi RAM van benne, mint az asztali számítógépemben ( pl amiről most írok )

mik a tapasztaltok, megéri rpire váltani? lesz/van rá nórmális linux támogatás? ( a másik amire gondolok az a rockchip/freescale/amlogic etc kétmagvas cortex A9, bár még nem hallottam arról hogy bármi használhatóan futott volna bárhol )

Puppy linux felhasználó

Desktop irányból a raspbian-nal nézegettem. Háát nem egy szélvész. Médialejátszásra normálisan csak az omxplayer használható (az tudja használni a hw gyorsítást), az analóg hangkimenetén nálam van némi zaj (az ajánlott RS-féle táppal). A Firefox 10.0-át próbáltam rajta: 25mp alatt indult el egy közepes sebességű (5-10 mbyte/sec) SD kártyáról.

Azért egy 10 MByte/s-os SD kártyát nem neveznék közepes sebességűnek. Az 5 MByte/s az már inkább közepes sebesség az SD kártya esetén. Bár olyan elméletileg nincs, csak gyakorlatilag. :-)

Persze másképp fest a helyzet, ha a mbyte/s-ot komolyan gondoltad. :-D

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

Az elnevezésben szereplő szám (Class X) adja meg, hogy elméletileg legalább hány MByte/s-ot tud. Többet tudhat, de arra nincs garancia. Ettől még örülhetünk neki. Egy ideig a Class 10-es volt a leggyorsabb. Ennél már van gyorsabb is, de azokat nem mindegyik SD kártya olvasó tudja kezelni. A Raspberry Pi kompatibilitási listáján sincs rajta mindegyik.

Off: A megjegyzésemmel a milli és a Mega különbségére utaltam. :-)

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

A Class-os besorolást ismerem, de már rég csak a dd-nek hiszek. (Meg korábban volt a szorzós meghatározás is, amikor pl. a 100x-os az 15 Mbyte/sec-et jelentett.) A kérdéses kártya egyébként Class 4-es, viszont szerepel rajta megcsillagozva 15 Mbyte/sec is.

A milli/Mega felvetés jogos, de vannak olyan mértékegységek, ahol azért a +/- hatványkitevők valamelyikét elég ritkán használjuk. Ilyen ugye a byte mellett a farad is. :-)

Ezt egy 8GB Samsung Class6 produkálja:

root@raspberrypi:~# time sh -c "dd if=/dev/zero of=ddfile bs=8k count=125000 && sync"
125000+0 beolvasott rekord
125000+0 kiírt rekord
1024000000 bájt (1,0 GB) másolva, 99,3272 mp, 10,3 MB/s

real 1m41.168s
user 0m0.340s
sys 0m13.390s

root@raspberrypi:~# time dd if=ddfile of=/dev/null bs=8k
125000+0 beolvasott rekord
125000+0 kiírt rekord
1024000000 bájt (1,0 GB) másolva, 50,1586 mp, 20,4 MB/s

real 0m50.205s
user 0m0.330s
sys 0m7.350s

---------------------------------------------------
Hell is empty and all the devils are here.
-- Wm. Shakespeare, "The Tempest"

Június végén fizettem ki, múlt héten érkezett meg. Csöppet se vagyok boldog.

A memóriaduplázás miatt. Ki ne akarna dupla memóriát ugyanannyiért...

Mondjuk az is igaz, hogy a raspbian memóriahasználata konzollal bootolva kb. 40-50 megabájtnál meg is áll. Kraft ügyben az már kiderült, hogy NAS-nak például oké. Még van pár teszt, amit szeretnék vele megejteni: mennyire bírja a Drupal-t, a PBX-ként működést, hogy viselkedik az rbmc-vel és úgy egyáltalán hány csomag/sec-nél dobja el magát az ethernet vezérlője?

640k is elég lett volna.


------------------------
Jézus reset téged

Egy kicsit azert :-(

Most erkezett meg 6db, jobb lett volna 100%-kal tobb RAM-mal...

BTW, Amerikaban miert olcsobb? Illetve Europaban miert dragabb? Erdekes a Farnell arkepzese. 35USD = 27.03EUR jelenleg. A Newark ara tenyleg 35USD de a Farnell 29.03EUR-ert adja. Azaz 2EUR (~560Ft) kulonbseg. Es az a netto ar, szallitas nelkul, aminek illene megegyeznie.

/sza2

Az ar (legalabbis a Farnell-nel) nem tunik valtozatlannak.

Sot, 1db eseten 3.5EUR a kulonbseg, de meg 50db-nal is 1EUR.

/sza2

Ah, pár hónapja jött meg... fenébe, hogy nem tudták hamarabb, várhattam volna, bár már úgy éreztem, hogy lassan kifutó termék, annyira mindennapos, de nem ... örüljön, aki most kapja!

A Rockchip-e sdual-core Cortex-A9-nek (RK3066) jelek szerint nem lesz Linux támogatása soha, mert a Rockchip megszegi a GPL-es kötelezettségeit és nem adja ki a kernel forrásokat. Kár, mert ez már kint van már HDMI stick és tablet formában, jó áron a piacon.

A Freescale i.MX6 quad-core-os elvileg tablet formában már kapható, de HDMI stick formában még nem hallottam róla. Ebből lesz Linux-os, mert a Freescale rndesen kiadja a forrásokat.

Az új dual-core Cortex-A9 Amlogic chipes HDMI stick-ek nemsokára már a boltokban lesznek:
http://liliputing.com/2012/10/kimdecent-droid-stick-a2-mini-pc-packs-a-…
Ezekhez is van kiadott kernel forrás, ezért lesz rájuk Linux.

Ezek processzorban 4-8x akkora teljesítményt adnak le mint a Pi, úgyhogy lényegesen erősebbek. Tény, hogy az áruk is legalább kétszerese. Ezek tipikusan 1GB DDR3 RAM-al jönnek.

Én valamikor ~ 1,5 hete rendeltem meg egyet, és ma reggel jött a banktól az SMS, hogy levették az árát a kártyámról. Kíváncsi vagyok, mennyi memóriával jön, bár gyanítom, ez még a kisebb lesz.

Én kipróbáltam vele a squiedet. 25ös UPC-vel a letöltési sebességet teljesen ki lehetett használni rajta keresztül:) FTP-vel tudtam rá írni 6MB/sec körül fényképeket(kis fájlok).

Valaki Asterisket próbálta már vele?

--
Kreszán K.
--

A sima letöltés meg se kottyan az RPi-nek.

Egyébként tervezem, hogy csinálok egy Asterisk-es tesztet (hogy melyik verzióval, azt még passzolom), de a korábbi ARM-os kütyüm alapján én arra tippelek, hogy transzkódolás nélkül a 10-15 egyidejű beszélgetést észre se fogja venni.

A másik, amire kíváncsi vagyok: oké, hogy 100 Mbit/sec a hálózati interfész, de vajon hány csomag/sec-et tudhat?