Mozilla Firefox 15

Címkék

A Mozilla elérhetővé tette népszerű böngészője, a Mozilla Firefox 15-ös verzióját. A változásokról részletesen a kiadási megjegyzések weboldal számol be. A kiadásban javított bugok teljes listája itt. További részletek a kiadással kapcsolatban a Mozilla Blog-on. Elérhető Windows, Linux és OS X platformokra számtalan nyelven, köztük természetesen magyarul is.

Hozzászólások

NEW: Silent, background updates

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Mondjuk így?


akion@quadra:~$ ls -l `which firefox`
lrwxrwxrwx 1 root root 21 júl   24 11:20 /usr/bin/firefox -> /opt/firefox4/firefox
akion@quadra:~$ ls -ld /usr/bin
drwxr-xr-x 2 root root 110592 aug   30 09:08 /usr/bin
akion@quadra:~$ 

És voila! Frissül az.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

De ez miért jó az hogy engeded a FF-nak saját magának megváltoztatni a binárisát? Ha belefutsz egy olyan oldalba aminek sikerül átírni a binárist egy sebezhetőség folytán, akkor ha következőre belépsz bankolni, már a fertőzött binárist fogod használni a tudtod nélkül. Míg ha nincs írás jog rá a user-ednek amivel netezel, akkor azért nehezebb ezt megtenni.

Hmm. Értem amit mondasz.
Ezen esetben vajon nem megoldás, ha pl. csak a binárist root tulajdonba rakom? Amikor frissíteni akar, akkor meg max. indítok egy kdesudo firefoxot?

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

A disztróra és a csomagkezelőre lenne jó bízni a frissítést szerintem. Vagy ha minden áron így akarod, akkor a frissítés idejére chown-nal adj jogot a user-ednek, frissítés után meg chown -R root a fájlokra.

Nem tudom mit használsz, de azért amit a disztró szállít, ott hozzá lehetnek konfigurálva a SELinux vagy AppArmor jogok is a rendszerbe, ezért keményebb lehet eleve mint a kézzel tar-ból kicsomagolt mindenféle context nélküli binárisokkal.

Szerk.: sudo firefox-ot meg szerintem semmilyen esetben se futtass. Ezzel a full rendszered kinyitod ennek a folyamatnak, attól független hogy megbízható-e vagy sem, kimész vele a netre vagy sem. Értelmetlen, inkább ahogy feljebb írtam meg te is mondtad, hogy a frissítés idejére változtatnál csak jogot, de csak normál userrel frissítve (vagy egy dedikált másikkal éppen).

a fejlesztés szempontjából úgy tűnik bevált a gyakori release, viszont marketing szempontból szerintem rosszabbul jártak, mert igaz, hogy gyakrabb megjelenés van, de egyre kevésbé megy esemény számba a dolog. korábban azért a normál hírportálokat is bejárta egy firefox megjelenés.

Ubuntu 12.04-be megérkezett.

--
trey @ gépház

Tudom, nem tőlem kérdezted, viszont jól működik. A böngésző Firefox 15, az oprendszer Fedora 17 x86_64, bár ez nem számít. Nem lehet, hogy zoom-oltál? Mert attól valóban szétesik. Nyomj egy Ctrl-0 billentyűkombinációt az Index főoldalán, hátha...

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Fedorára feltettem a build szerverről. Működik.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Támogatja az opus codec-et, királyság.

Ha egy új, nagyobb hatékonyságú codec szabadon beépíthető bármelyik böngészőbe, akkor a weboldalak jobb minőségű hangot és képet tudnak szolgáltatni extra kiadások nélkül. A HTML5-höz codec-ek kellenek.

Hogy milyen gyorsan terjed az új formátum az már más lapra tartozik, de nincs technikai/jogi akadálya a felhasználásnak.
Ez növeli a szabad codec-választékot, és ez mindenképp előrelépés.

Extra kiadás az, hogy a jelenlegi video transcoding szoftverek és azok minősége helyett eddig ismeretlen codechalmazzal kell operálni.
Amíg a böngészők nem támogatják a codec-et, felesleges olyan formátumban streamelni, illetve egyáltalán: tárolni a videókat, ha weboldalakról van szó.
Itt egyáltalán nem előny az, hogy valami nyílt vagy nem, ez nem minőségi mérce kodekek esetén.

Mivel a webről van szó valóban lényeges a szabadon felhasználhatóság. Ma már annyiféle webes eszköz van, mint égen a csillag. De a zárt/nyílt forrás nem minőségi tényező, ez napnál világosabb.

Az Opus codec veri az AAC-t is minőségben. Az hogy nyílt csak hab a tortán.

Én amúgy örülök hogy a Mozilla támogatja az Opus fejlesztését, ez technikai eredményt is hoz a jobb algoritmusával, s a webet is jobbá teszi a szabadon felhasználhatósággal.

A weben az a lenyeg, hogy royalty-free legyen a dolog.

A webtartalom fogyasztasra (pontosabban HTTP-n at streamelt audiovizualis tartalom fogyasztasara) kitalalt webes eszkozok szamara pedig az akkuido es a teljesitmeny (mivel ezek tipikusan mobil eszkozok) fontos, ott meg az a lenyeg, hogy legyen hardveres kodek megvalositas.

Hmm, upgrade óta flash videók (youtube, vimeo) akadnak, mint a fene. Valaki már tapasztalt hasonlót?

Nos, meghallgattam a Queen-től a Don't stop me now című számot teljes képernyőn, és valóban, úgy kb. háromszor elakadt kb. 100-200 ms-ra. Ami feltűnt, hogy a plugin container mintha nem evett volna 100 %-nál nagyobb futásidőt, pedig a Flash plugin emlékeim szerint ki tud használni több CPU magot. Gondolom, reszelni kell valamit az Adobe-nak is, hogy jó legyen.

tr '[:lower:]' '[:upper:]' <<<locsemege
LOCSEMEGE

Hát ha csak háromszor akadt volna <200ms-ra, akkor talán észre se veszem ;) De itt minden 3-4 frame lejátszása után jött fél-1 másodperc szünet...

Viszont az éjszaka jót tett, alighanem sikerült kipihennie magát, mert ma már nyoma sincs a szaggatásnak, megy ugyanúgy, mint annak előtte. Misztikum.