Az NVIDIA mérnöke azt kérdezi, hogy vállalata hogyan javíthatná a Linux támogatást

Címkék

Úgy tűnik, hogy Linus sommás véleménye és a kínai baki felkavarta az állóvizet az NVIDIA háza táján. Stephen Warren, az NVIDIA vezető Linux szoftvermérnöke (grafikus chip Linux eszközmeghajtó-program fejlesztés) az LKML-en pár nappal ezelőtt jelezte, hogy részt venne az idei Linux Kernel Summit rendezvényen, illetve azt tudakolta, hogy munkaadója, az NVIDIA mely területeken tudna javítani a Linux támogatáson. Talán Linus kirohanása arra készteti a hardvergyártót, hogy szorosabb együttműködésre lépjen a Linux kernelfejlesztői közösséggel? Majd kiderül...

Hozzászólások

Hát ez... Lehet kicsit arcon csapta az elbukott ~500 misi ?

"... azt tudakolta, hogy munkaadója, az NVIDIA mely területeken tudna javítani a Linux támogatáson..."
Szerintem kezdheti az ilyen hozzáállásnál:
"...ők egy nagy amerikai vállalat és, hogy a Linux driverek újrafordítása nagyon sok pénzébe kerül majd a kínaiaknak..."

--
openSUSE 11.4

Mivel ő technikai ember, nem tehet a cég bohócainak (marketing, sales rep., középvezetői vezetői kör) bakijairól. Szerintem ő inkább közvetíteni szeretné a kernel közösség által látott technikai problémákat a cég vezetéséhez. Persze az erősen valószínű, hogy úgy őt küldték felülről békülni, nem magától írt, mert a partizánakciókat nem nagyon szokták jó szemmel nézni a multicégek vezetői.

--
trey @ gépház

Optimus például? De nehogymár ne tudják, hogy mikkel vannak gondok...

Fasza! Végre elkezdődik valami. Hátha a többi gyártó se akar lemaradni.

Nem ezt a reagálást vártam, de így sokkal jobb. :-)
Tényleg valami kommunikációs iskolát is kellene indítani Linusnak. :-D

:)
Rögtön a rendőrös vicc ugrott be, amikor a turista hiába próbálkozik kérdezni a rendőröktől, mert azok semmilyen nyelvet nem értenek, mire az egyik rendőr megjegyzi, hogy talán igaza van azoknak, akik szerint nyelveket kéne tanulni, erre a másik rendőr válasza az, hogy minek, hisz látod, a turista se ment a sok nyelvével semmire...

1 Adjanak lejjebb a beképzelt amcsi stílusból (nem csak az Nvidia, hanem komplett kontinens).
2 GOTO 1

Habár a hardvereik tényleg jók, ez a stílus a mai gazdasági helyzetben már nem megengedhető. Régen volt az, hogy Amerika volt monopólium. A Linux megkövetel egy fajta nyíltásgot, aki ezt nem teszi meg az kiesik, az (egyenlőre úgy tűnő) egyre erősödő piacából.
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Gondolom mennyire reszketnek az NVIDIA HQ-n, hogy elvesztik a piac 1%-t jelentő Linux felhasználóikat. Még ha az egész felhasználói bázis döntéshozó pozícióban lenne, akkor sem tudná érdemben befolyásolni a tényleges pénzeket termelő platformokat. Az jól látszik, hogy az NVIDIA is inkább a mobil szegmensre koncentrál egyre inkább, a Linux közösségnek meg odadob egy ilyen gumicsontot, mint ez a nevetséges kérdés: hogyan javíthatunk a Linux támogatáson. Mint ha nem lennének pontosan tisztában vele. A szomorú, hogy van aki ezt be is nyeli. :)

1% desktopon. Smart tv, okos telefon (tudom android!=linux, de igen csak rokonlelkek), söt set top box-oknál, amik egyuttal gyakran nas-ok is szerinted ugyan ez a helyzet? Aztán majd úgy járnak mint most az ms, hogy desktopon még mindíg egyeduralkodók, de sehol máshol koránt sem. Sőt sokadikak. Még 4-5 évig a desktop pc a "divat", utána lehet pislogni. Szomorú hogy sokan csak a pillanatnyi helyzetet látják.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Azért felhívnám a figyelmed, hogy mondjuk az Androidnak valóban nem sok köze van az x86-os Linux driver problémáihoz. Az általad emlegetett mobilokon meg ugye Android megy, ahol azért a Tegra elég sikeres és megfelelően támogatott. Akkor meg miről beszélünk, hogy a jelenre gondolnak?! Pont arról van szó, hogy lesz*rják a sikertelen Linux desktopot és elsősorban az Androidra, másodsorban a desktop Windowsra koncentrálnak. Az egyikből még jönnek a nagy pénzek, a másikból meg már jönnek a nagy pénzek. A Linux desktop meg kívül van ezen a körön, így lényegtelen. Mi ezzel a baj?

Jó, ehhez te jobban értesz és jobban tudod, hogy mi van ott. GPGPU-val nekem az össz tapasztalatom az a röpke félév, amit egy szabadon választható tárgy keretein belül követtem el (amely magába foglalt OSX-en prototipizálást, mert a MacMini-mben volt egyedül CUDA képest hw, valamint a félkész cucc OpenCL/Windowsra való portolását, mert a tanárral többeknek sikerült lebeszélni, h fogadja már el OpenCL-t is).

(Igaz, érdekes és tanulságos volt.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

android!=linux

Ezt már mintha láttam volna pár helyen, de miért is nem? Akkor mi? Android, így egyszerűen? Vagy mi a Linux például? Az OpenWrt nem Linux, hanem mondjuk Backfire? Vagy mondjuk a Windows CE nem Windows? Azért csak egy Linus féle kernel az Android alapja és nem az MS-DOS. Ne sajnáljuk már az Androidtól a Linuxot, hiszen leginkább egy nem hagyományos Linux disztribúció. IMHO.

Nahát, akkor az Android mégsem desktop Linux? ;)
Egyébként iróniának szántam. Az világos, hogy Linux kernel alap van az Android alatt, de ettől még nagyon messze van attól, hogy egyenlőségjelet tegyél Android és a desktop Linux közé, szvsz.

Egyébként jelenleg nincs Tegra 3-as asztali gép (nootebook) tudtommal, bár igény az lenne rá. :) Nekem pl. itt van az asztalomon egy Geniatech ATV100-es (1GHz CPU, 512MB RAM, Adreno 200 GPU, stb.) kis doboz, amire billentyűzetet és egeret kötve, HDMI-s monitorral remekül lehet böngészni, játszani, stb.

Most attól eltekintve, hogy egyetlen egyszer sem írtam le azt a szót, hogy "desktop", sőt, pont, hogy az OpenWrt-t említettem példának, ehhez mit szólsz?

https://picasaweb.google.com/103484993465704648984/AndroidX86OnAMDATIDe…

Én nem vagyok elvakult linux fan, az sem érdekel ha kisbocinak hívnak egy rendszert, de az Android sokkal inkább linux, mint, hogy bármi más. Speciálisnak speciális, de linux kernel hajtja. A MeeGo sem linux, ha már megkérdezhetem?

Jó, rendben, akkor (most eltekintve az olyan nyelvtani-értelmezési kérdésektől, hogy Linux kernel és a Linux ugyanazt jelenti, meg a milyen Linuxot használsz kérdés általánosan elterjedt) pontosítva a fogalmakat, az a kérdés, mondhatjuk-e egy olyan valamire (értsd operációs rendszer) ami Linuxot (értsd Linux kernelt) használ, hogy nem linux disztribúció. Ergó az Android, vagy a MeeGo, vagy az OpenWrt Linux disztribúció-e vagy sem?
Csak mert szerintem valakik kitalálták, hogy az Android például Linux kernelt használ, de nem Linux disztribúció, hanem valami egyéb, de nem definiált izé (OS). Most azt nem tudom, hogy az Androidtól szégyellik-e a Linux kernelt, vagy a Linux kerneltől az Androidot, de ez maradjon jótékony homályban! :)

Androidot azért nem igazán lehet Linux disztribúciónak leírni, mert a kernel kivételével gyakorlatilag nem használ szinte semmit a hagyományos Linux userlandből.

Míg a Linux disztribúciók próbálják követni a hagyományos Unixokból is eredeztethető Linux vonalat (pl. File Hierarchy Standard, Linux Standard Base szabványnak lehetőleg megfelelés ... stb.) Még a beágyazott célra szánt Linux disztribúciók is a lehetőségekhez képest betartják ezeket az ajánlásokat / szabványokat, lásd akár OpenWRT, akár OpenEmbedded, akár buildroot származékok.

Valójában az Android egyetlen ok miatt használ Linux kernelt: nem volt más olyan kernel, ami megfelelt volna a céljaiknak. A Linux kernel előnyei:
- minden SoC gyártó támogatja
- jó a driverellátottsága beágyazott környezetben
- nagy fejlesztői bázis
- nyílt forrású
- jó teljesítmény, POSIX környezet ... stb.

Hátránya: GPLv2 licenc

Ha lett volna Apache2 vagy BSD licencű kernel a Linuxhoz hasonló tulajdonságokkal, elterjedtséggel és gyártói támogatással, akkor valószínűleg azt választják.

"A Linux distribution is a member of the family of Unix-like operating systems built on top of the Linux kernel" - vonatkozó szócikk a Wikipedián.

Szóval mi akarjuk rosszul érteni. A logika amögött, hogy nem tartjuk kifejezetten disztribúciónak szerintem jogos, ettől függetlenül a definíció szerint mégis csak az.

Amiről te beszélsz az a GNU/Linux. Hogy őszinte legyek abban sem vagyok biztos, hogy ennek nem felel meg az Android.

A szócikk folytatása: These operating systems consist of the Linux kernel and, usually, a set of libraries and utilities from the GNU Project, with graphics support from the X Window System.

Tehát egyértelműen nem az Androidra gondolt aki írta. Másrészt ez a definíció nem univerzálisan elfogadott valami, lásd "citations needed" a szócikk felett.

"Amiről te beszélsz az a GNU/Linux. Hogy őszinte legyek abban sem vagyok biztos, hogy ennek nem felel meg az Android."

Javaslom, hogy nézz meg közelről egy Android rendszer forráskódot (source.android.com). Nem sok hasonlóságot fogsz találni egy GNU/Linux rendszerrel.

Üdv,
Gergely

az az 1% az nvidia? amúgy naptár szerint meg 2012őt írunk. jelenleg 40 teljes% körül van a tegrás, andoridos platform részesedése a nyereségből és jó úton van afelé, hogy no. 1 legyen a cég nyereségességének szempontjából. így valójában tényleg reszketnek ha van egy csepp eszük. Hogy miért? mert pl. mondhatjuk, hogy Linus Torvalds un. benvolent dictator for life a kernel guruk között. ha hirtelen ciki lesz nvidiának dolgozni. akkor megnézheti magát a sok un. trey által is említett "bohóc". mert kódot ők ugye nem írnak

egyébként szerintem semmi drasztikus dolog nem lesz ebből csak mivel beszólt a "főnök" összekapják magukat és a végén _mindenki_ jól jár.

100%ban köze van hozzá hiszen ugyanaz a cég. A leszarjuk a linuxot itt-ott, de gyakorlatilag meg lassan abból élünk egyszerre - az esetből láthatóan - nem működik. Amúgy meg engem nem érdekel. A multban sem érdekelt a jövőbe meg nem látok :)

--------------
Sok ember hord Superman-pizsamát. Superman Chuck Norris-pizsamát hord.

"100%ban köze van hozzá hiszen ugyanaz a cég."

Bocs, de ez mekkora csúsztatás már! :) Ennyi erővel akkor azt is mondhatnád, hogy mivel a Windows drivert orrba-szájba fejlesztik, akkor a Linuxosat is kell, mert ugyanaz a cég. Csakhogy ha egy cégnek a bevételeinek 99%-a X. termékből jön és 1%-a Y-ból, akkor nem fog Y termékre túl nagy hangsúlyt fektetni, még akkor is, ha ez Y felhasználóinak nem nagyon tetszik.

"A leszarjuk a linuxot itt-ott, de gyakorlatilag meg lassan abból élünk egyszerre - az esetből láthatóan - nem működik."

LOL! A Tegra 3 megrendeléseket sorban mondja vissza az összes smartphone és tablet gyártó, mert Linus megemelte a középső ujját. xD
Ugyan már, ne nevettess! Ennek a cirkusznak annyi lesz az eredménye, hogy az NVIDIA mérnök elvezekel az LKS-re, aztán a driver meg marad ugyanolyan sz*r, mint az elmúlt öt évben is volt, mert több időt, pénzt és energiát nem éri meg az NVIDIA-nak rááldozni, mint eddig.

Azért az nem tudom jelent-e valamit, hogy 3 gépen játszom linuxon, mindhárom nvidiás. Véletlen bekerült egy HD4200,
úgy adtam el mint a huzat, mert mindazonáltal, hogy meggyőző volt a teljesítménye linuxon (is), gdm restartkor olyan
hátast dobott, hogy "öröm" volt nézni. Gyakorlatilag emiatt a leállítás kernel pánikban végződött, power off-al
lehetett kikapcsolni. Nem tudtam orvosolni gentoo alatt. Hasonlót sem láttam nvidián. A 7025 teljesítménye kritikán aluli, de azt hiszem nem is játékra adták ki az erre épülő alaplapokat. 10-15 ezres kategóriában elviselhető teljesítményt lehet kapni nvidiából, (amik a driverüknek köszönhetően nem is olyan rosszul futnak linux alatt,)nem kizárt, hogy ugyanennyiért amd-ből jobbat lehet kihozni, de ahhoz windowst kell használni. Windows alatt az új APU-k teljesítménye
engem lenyűgözött ugyan, (a leggyengébbet volt alkalmam kipróbálni), de a linux kompatibilitásáról azóta sincs infóm....
Egy közepes fm1-es eléri a 4 magos phenomok teljesítményét kevesebb energia igénnyel, de az a fránya driver linuxon...
Igazából csak azt akartam mondani, hogy az nvidia zárt drivere szerintem még mindig fényévekkel jobb linuxon, mint bármelyik másik (zárt). Köszönöm, hogy meghallgattak :))

Reszketni nem biztos, hogy reszketnek, mindenesetre kiadtak azonnal egy állásfoglalást (bullshit-et) a sajtónak, hogy mennyire fontos a Linux és elküldték a senior linux mérnöküket a 2012-es Kernel Summit-ra. Ha nem érdekelné őket a dolog, akkor bele se szarnának. Természetesen érdekli őket, hogy mit mondott róluk Linus.

--
trey @ gépház

Nem tudjuk, hogy történik-e valami. Nekem a műsor már most tetszik, remélem, hogy egész nyáron kitart. Az meg csak hab lesz a tortán, ha az NVIDIA változtat a hozzáállásán.

Engem mondjuk teljesen elvesztettek már évekkel ezelőtt (pedig nagy NVIDIA fan voltam), de nem is tűnik úgy, hogy visszatérnék a termékeikre. Ebből kifolyólag rettentően azért nem érdekel, hogy mire jutnak egymással.

--
trey @ gépház

(Ok, csak errol eszembe jutott a TO-s neni eloadasa meg, mikor beiratkoztam, hogy "o nem erti, miert hivja mindenki NEPTUN-nak nagybetuvel, regen siman csak Neptun volt. Annyira azert nem jo.")

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Pár éve olvastam egy pont a fent említett Stephen Warren-el készült interjút. Ebben a csóka azt mondta a riporternek, hogy igazából leszarják az 1% linux desktopot, nem azért csinálják a drivereket, hogy nekik jó legyen. Hanem azért, mert van pár terület a 3D grafika terén, ahol sok pénz van, és sok a linux/freebsd is. A csávó konkrétan Hollywood-ot említette, hogy ott nagyon sok linuxos célszoftver van a használatban, és az ilyen megrendelések miatt készült a driver.
Amúgy, ha jól tudom, az első CUDA driver is linuxra készült. Ennyit a gumicsontról.

Felhasználó szinten megoldandó:

1. Optimus technologia használhatósága az NVIDIA driverrel. Primary!
2. Video bemenet, de lehet hogy ez már nem is lényeges
3. A HDMI kimnenettel nem tudom hogy áll. Hang, video beállítások működnek-e. Bár szerintem ez sem fontos, miután olcsón adják a media boxokat.

Azt hogy miként, és milyen stílusban oldják meg le8z@r0m, csak működjön.
Linus meg ügyes volt, ezzel a húzással :-) Állóvízből, háborgó tenger.

--
r@g3
jáTék0s l1NuX [http://www.youtube.com/user/gerig0d]>

Nem volt itt semmilyen nagy seggberúgás. Nem volt itt semmi komoly. Nem hívtak össze sajtókonferenciát a Linux Foundation-nel, nem adtak ki hivatalos állásfoglalást az NVIDIA ellen. Egy kötetlen beszélgetésen hangzott el egy vélemény. Linus egy ezredrangú előadáson elmondta a véleményét és bemutatott. A blogoszféra meg felkapta.

Az NVIDIA úgy is tehetett volna, mintha el se jutott volna hozzá az eset híre.

--
trey @ gépház

A powervr is ilyen módszert használt mint amit itt belelátni vélek a szövegbe. Szóval volt a driver-nek egy open-source külső része(inicializáló függvény, minimális integráció), amit össze kellett linkelni egy pre-compiled lib fájllal.

A 2.4-2.6-os váltást nem élte túl.

Szerintem meg így ahogy van, fasza a zárt linuxos driver, én maximálisan meg vagyok vele elégedve, akinek meg nem tetszik, az használja a nouveau-t.
Érdekes módon az AMD meg épp most dobta a Radeon HD 3000/4000 kártyák támogatását, de persze ez senkit nem érdekel.

Nem dobta teljesen, legacy módba került. Bár a HD4000 még nem annyira elavult, hogy indokolt legyen.

(Viszont az érdekes, hogy mindig pont egy korábbi sikeres zászlóshajónál lépik meg, pl. most a HD4800-asok, vagy anno vista idején a 9000-esek.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Az AMD/ATI technológiás laptopok azonos teljesítmény és szolgáltatáskör mellett kb. 75%-os áron kaphatók az Intel/nvidia mellett (sőt, ha azt veszem hogy a intel hd3000 / nvidia páros csak külön-külön képes dolgozni ellentétben az amd féle crossfire -rel, akkor még gyengébb is), tehát én azt válaszolnám, hogy legyen olcsóbb, mert a marketinget és a márkanevet nem, de a minőséget és a szolgáltatást hajlandó vagyok kifizetni.
A fenti eredményeként dual bootolok (tudom, őskori lelet a módszer), mert Win7 -en szépen muzsikál a játék, Linuxon meg szépen muzsikál a meló.

--
http://neurogadget.com/

Pl. nvidia-settings nélkül is lehessen váltani a monitorok közt, anélkül is lehessen kezelni a kijelzőkhöz társított színprofilokat, a kártya teljesítményszintjét (a PowerMizer résznél) meg jobban lehessen szabályozni (mondjuk hogy ne pörögjön, mint az állat). Kezdetnek ennyi elég.