Telefon Adó 1.0

 ( kisg | 2012. május 19., szombat - 12:06 )

Megjelent a Telefon Adó Android alkalmazásunk első verziója. A hívás és SMS történeted felhasználásával kiszámítja a tervezett telefon adót, amit fizetned kell majd. A számítás paraméterei a beállítás fülön testreszabhatók.

Az Android rendszer korlátai miatt jelenleg csak az utolsó 500 hívás naplója érhető el, ezért csak ezeket tudjuk figyelembe venni. Az elküldött SMS-eknél csak a készülék tárkapacitása szab határt.

Az alkalmazás sehova semmilyen személyes információt nem küld.

Elérhetőség:

Telefon Adó on Google Play

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Adómentes telefonkártya rendelés nálam! :D)

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

azhogy?

Én ~60 percet beszélek / hó. Nem tudom, hogy bírom majd ezt a nagy terhet. Lehet, hogy 120 Ft-ot is le kell perkálnom adóra? :O Basszus! Azon vehettem volna egy akciós Mars-szeletet.

Na meg szegény emberek, akik 500-600 perceket is eltelefonálnak minden hónapban. Velük mi lesz? Hogy vesznek így cuki telcsit minden 2. hónapban? Ja vagy lehet, hogy aki ennyit fecseg, annak meg se fog kottyanni az a pár száz Ft plusz (maximum 700 Ft lehet)? Ja és hogy ezt a pénzt csak 2012 végéig kell fizetnie az előfizetőknek (vagyis csak pár hónapig), amíg a mobiltársaságoknak le nem jár a különadójuk, utána már ők fogják? Ja? Ja!

Ugorjunk ki az ablakon és szidjunk mindenkit, amiért meg merte tenni ezt az aljas gonosz dolgot a kormány.

Idézet:
Ja és hogy ezt a pénzt csak 2012 végéig kell fizetnie az előfizetőknek (vagyis csak pár hónapig), amíg a mobiltársaságoknak le nem jár a különadójuk, utána már ők fogják? Ja? Ja!

Remélem sohasem veszik vissza a cégek és végig a felhasználók fizetik. Sőt, én a különadót is rájuk terheltem volna. Remélem attól kicsit jobban megjön az eszük, amikor szavazni kell.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Igen, ne is fizessen inkább senki adót, az ország adósságai maguktól kifizetődnek :) Mint eddig. Eddig is olyan szép tempóban fizetődtek ki.

Azok fizessék, akik csinálták. Amíg nem hallom azt, hogy a képviselők és magas pozícióban lévő köztisztviselők lemondtak volna bármilyen juttatásról (pl. a fizetésük feléről), addig azt mondom: üssék a népet, hogy tanuljon belőle: ezekre soha többet! Csak az a baj, hogy a magyar elég fafejű, lassan tanul. Túl lassan.

Mondom ezt úgy, hogy magyar vagyok és itthon élek.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Mindenki befizet kb. 100-200 Ft-ot havonta. Ez egy embernek, még a szegénynek se, meg se kottyan. Viszont ha megszorozzuk több millióval a 100-200 Ft-ot, az óriási segítség az országnak. Igen, a képviselők lemondhatnának a juttatásaikról, de az maximum morális kérdés, mert az a pár millió, ami összejön pár emberkétől, semmit nem számítana. Ha képviselő lennél, te se mondanál le a törvényes juttatásaidról, ahogyan én sem.

Nem az országnak segítség, hanem a képviselőknek. A morális kérdés pedig itt nagyon fontos, mert ha azt látom, hogy arányosan (!) ők is beleadják a részüket, akkor én is szívesebben adakozok.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ugyan már. Nem a képviselők fogják megkapni. Te tényleg ezt gondolod? A képviselők továbbra is fix összegű fizetést és juttatást kapnak, nem gondolhatod komolyan, hogy ami összejön a telefonadóból, azt átutalják nekik. Tény, hogy sok pénzt kapnak, de itt 386 emberről beszélünk, ami a több millió emberhez képest elhanyagolható. Több ezer, vagy tízezer olyan magánember, vagy vállalkozó van, akik sokkal durvább összegeket zsebretesznek. Csak róluk nem beszél a TV, meg a Blikk, így ők nem téma.

Azért ezt elteszem propaganda-szövegnek. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Szerinted mi az, ami nem így van? Propaganda? Mégis ki mellett? Ezek tények.

De jó hogy itt vagy Breaknet, befizetheted helyettünk is! Flottás hívásaink költsége 15-20%-al fog emelkedni, csak írd meg az adataid és biztos meg tudom beszélni a srácokkal, hogy továbbszámlázzák neked azt a csekély havi 700 EZER Ft-ot.

Nagyon durván félre lett ez számolva :) Kíváncsi vagyok, hogy jött ki ez az összeg.

Ez nagyon-nagyon alulbecsült összeg, mert tavalyi adatokkal dolgozik.
1400 TAG, átlag 3000 Ft beszélgetés. Flottán belül ingyenes hívások. Percdíjat nem írhatok, mert azzal szerződést sértek..
Ja és csóró diákokról van szó, nem üzletemberekről.

Akkor ez havonta max. 250 Ft-ot jelent fejenként.

Nem győzöm hangsúlyozni: flotta!
Nem 30, nem 20, de nem is 15 Ft-os percdíjak. Oké?
A csóró egyetemista sose fizetne elő 2 éves hűséggel ekkora percdíjra. Akkor venne feltöltőkártyát és kevesebbet beszélne. De ugye szolgáltató azt mondja, hogy kösd le magad: biztos pénz. Csakhogy a szerződésben benne van, hogy a díj módosulhat ha rajta kívül álló okból történik valami a piacon (például egy észlény bevezeti a 2 Ft-os adót, megemeli az ÁFA-t, stb..).

Tehát nagyon nem 250 Ft-ot fog fizetni, hanem minimum a többszörösét.
Ha az ingyenes hívásokat is megadóztatják, akkor pedig a maximumot.

Ezért írtam, hogy nagyon alulbecsültem a dolgot. Ráadásul ma már szerintem 2000 körül lehet a tagok száma.

SZERK:
Ja és nem egy céges flottát tudok, ahol 10 Ft alatt van a bruttó percdíj most. Ezek azért tudnak ilyen olcsó percdíjat kialkudni, mert egy számlafizető van.

flottában kétezer-sok a limit, nem 700.

Üzleti előfizunál nem 700 a plafon.

(Egyébként az ilyen partnerkedvezményes cuccra mi vonatkozik? Ugye, mint magánszemélyként szerződtünk a T-vel, de a díjcsomag az nem az átlagos előfizetéses, hanem annál kedvezőbb a partnerkedvezményből kifolyólag).

(Vicc az egészben, hogy anno a T-nél se tudták eldönteni anno, hogy most ez hova tartozik, mikor egyszer számlareklamációm volt :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez engem is érdekelne...

Neeeeeem, hát miért is ők kapnák? Jajj breaknet, hát hogy gondolhat BÁRKI is ilyet? Szerintem természetesen Jóska bácsi fogja megkapni, aki egyedül neveli a gyermekeit, és az egykulcsos adózás által bevezetett nagyobb adóteher révén, nagy hasznát fogja venni annak a pénznek. Oh várjunk, nem ő fogja kapni. Nem is én. Nem is te. Akkor ki is? :)

Te abban a tudatban tengeted a napjaid, hogy van egy ilyen Dagobert bácsi féle széf, és ott szépen bele rakosgatják a pénzt, majd jól kifizetünk mindent miután a belünk is kiadóztunk és az embereket a mélyszegénységbe tuszkoltuk, aztán mindenki boldog lesz, és aranyeső lesz meg dínomdánom!

Kik kapják? Kik is? Ja lehet, hogy azok a külföldiek, akiknek az ország tartozik! Magyarország az első kölcsönét valamikor a 90-es években vette fel. Sajnos.

Gondolom nem láttad azt a videót ahol demonstrálták az ország adósságát, és elmagyarázták hogyan is működik ez az egész. (Megköszönöm, ha valaki belinkeli.)

Lényegében felvettünk X milliárdot, ebből csak Y milliárd érte el az országot (többit lenyúlták), és hiába is vagyunk adósak, nem kéne így kezelni a dolgot. Minden ország adós. Mindenki tartozik mindenkinek. Nincs rendben, de ez a mai gazdaság. Egyszerűen növekedésre kéne sarkalni az országot, támogatni kéne a magyar vállalkozásokat, vállalkozókat. Arra lenne szükség, hogy növeljük az átfolyó pénzek mennyiségét, a bevételeinket, amiből aztán lehet adózni. A semmit próbálják egyre jobban megadóztatni. Hasraütésszerűen találnak ki mindenféle adónemet. Mindezt azért, mert valamelyik cég megint 2ft-ot termel, és a fejesek 3ft-ot nyúlnak le. (Lásd BKV, MÁV.)

Nincs azzal semmi gond, ha gazdagodni szeretne egy felsőbb berkekben mozgó emberke, de akkor tegyen is érte. A kormány meg észbekaphatna, hogy ezzel csak a fejlődést fogják vissza, az embereket folytogatják. (Ez nem mindenütt érződik, de nekem megadatott az a szerencse, hogy több szegény családot is elég jól ismerek. Szegények tényleg nem tudnak már mit kezdeni, depresszívek, katasztrofális a hangulat.)

(Most képzeld el. Van 120k havi bevételed. Volt. Ebből félre tudtál rakni mondjuk 20-40 ezer forintot, HA nagyon spóroltál. Mert ugye van egy családi házad, kutya, gyereked. Ezen kívül mennek tönkre a dolgok folymatosan. Na most bejött az egykulcsos rendszer, ez az összes jelenleg 90-re csökkent. Most ott tartunk, hogy a kassza fenekét látjuk csak, nem lehet pótolni a kivett pénzeket, hiába "egyszer díj", "krízisadó" meg miegymás. Nincs miből. Nincs. Nem tudom mi lesz. Börtönbe fogják csukni az embert mert nem képes minden adót kifizetni? Foggalmam sincs.)

Apám magyartanár egy gimnáziumban és most többet keres, mint az állítólagos gazdasági válság előtt. Ez miért van?

Azt nem tudom, gondolom szintúgy egy hibája a gazdasági rendszernek. Ő pont a szerencsések közé tartozik. Köreimben a szegényebb családoknál mindenkinek csökkent a fizetése. :-/ (+ elvették a kaja jegyet is)

Mert a közszféra figyelmen kívül hagyja a gazdasági válságot. Ebből lesz az adósság, amit te szeretnél visszafizetni. (itt érsd: 1995-2001 közt az akkori GDP 52%-ig sikerült levinni az államadósságot majd jött Medgyessy kormány aki (főleg te nem tudhatsz róla, de ebből neveltek fel) megemelte a közszféra dolgozóinak fizetését 50%-al (ami már ugyan égető kérdés volt, de pénz az nem volt rá 2007-re ezér már 66% volt az adósság most meg 79% épp).
Most sem a kiadási (többek közt apád fizetése) hanem a bevételi oldal korrekciója zajlik, és most szólok idén is 3% felett lesz a hiány (tudod, ebből van a hitel).
Vegyél vissza légy kedves.

+1!
Édesanyám közalkalmazott volt, amikor Medgyessyéktől megkapták az 50%-os emelést, akkor ő nagyon örült, én meg k*rvaanyáztam, hogy ezt most mégis miből (az EU-s 300 milliárdból) és miért kell "elszórni", miért nem inkább mondjuk kutatás-fejlesztésre, amiből később pénz is lehet?! Ő meg nem értette, hogy miért nem jó az, hogy több pénzt kap. Szerintem ma már érti. :(

nettó értéken, vagy reálértéken?

Nem sokáig lesz magyartanár, mivel sorra fogy a tanulók száma, lévén hatalmas jólét van és egyre több a gyerek, meg a gyorsnaszád. Ezek tények, sajnos.

Ekkor megkapja majd a 3 hónapos munkanélküli ellátást, majd a továbbiakban Te tartod el, vagy elmegy közmunkás magyartanárnak (kevesebbért, "mint az állítólagos gazdasági válság előtt"). Ebben az esetben természetesen jól fog jönni minden adónem, amit még addig rádterehelnek.

Ekkor majd lapozz ide vissza.

Ne legyen igazam.

3 vagy több gyerek?

Tudom, hogy miért van.
Pontosan azért, amiért édesanyám kevesebbet keres egy bölcsődében gondozónőként, mint a gazdasági válság előtt (még nominálértéket nézve is asszem).

Börtönbe biztos nem fogják csukni, mert nagyon sokba kerül.

Szerintem azért vezették be az egykulcsos adót, mert az alacsonyabb képzettségű réteg mobilitása alacsonyabb. Nem beszélnek nyelveket, egyetlen tulajdonuk a szüleik háza (így röghöz vannak kötve), nincs annyi félretett pénzük sem, hogy kint 1-2 hónapot eléljenek.

Van olyan ismerősöm, aki ELTE-n végzett és halmozottan fogyatékos gyermekekkel/felnőttekkel (autista stb..) foglalkozik és mindig készül Angliába. Ott ezzel a képzettséggel és tapasztalattal 8x-osát kapná KEZDŐ fizetésként az itteninek. Csak állami bérlakásban lakik a félig fogyatékos anyjával, aki dohányzik és iszik. És aki a rezsire adott pénzeket szépen titokban elitta és nem fizette be a számlákat, ezért már csak a közmű kikapcsolás előtt értesült róla, hogy gond van. Hitelt kellett felvenni a számlák kiegyenlítésére, amit máig is fizet. Persze ez csak egy a sok közül, mindig történik valami hasonló dolog, ami miatt nem tud annyit félretenni az amúgy nevetséges keresetéből, hogy elmehessen az országból.

Az értelmiségi rétegben pedig így is hatalmas a kivándorlási hullám. Ezt az egykulcsos adó próbálja lassítani, de így is több BME-s villamosmérnök/informatikus ismerősöm hagyta el az országot, mint amennyien itthon maradtak. Aki pedig itthon van az is tervezi a kivándorlást.

Csak arra leszek kíváncsi, hogy ki fogja így eltartani a nyugdíjasokat..
Nem lepődnék meg, ha néhány éven belül az állam ingyen adna lakást/házat minden fiatalnak, aki vállal gyereket (és ezzel tönkretéve az ingatlanpiacot, megkezdődne az ország külföldi felvásárlása).

Annyit tennék hozzá, hogy vannak, akik lusták kimenni. Nem akarnak, mert az csomó kín, költözés, nyelvhasználat, más jogrendszer, nincs túrórudi, etcetc.
Majd elkezdenek dolgozni egy multinál, amely felismeri a tehetséget és a szorgalmat. Párszor kiküldik a gyereket usaisztánba. Persze tetszik ott minden, beszokja a gyerek, vágyakozik, jó a taco, élmény a szték. Majd elé tesznek egy fecnit, hogy évi 80k és segítünk lakást találni, meg intézzük a papírmunkát. Szerinted hány utasította vissza eddig? Van olyan, aki babával, asszonnyal ment ki, azóta se bánták meg.
Persze a szar kóderek maradtak JavaEE-t kódolni 160 bruttóért (ilyen is van Debrecenben), ők hisztiznek a leghangosabban, hogyaszondja: szaraoktatás, túlelméleti, nincsmunka, szaramunka, thanksobama.

Kurva nagy gáz van.

Arról nem is beszélve, hogy pl. az ÁFA emeléssel csak és kizárólag azokat a cégeket szopatják, akik még fizetnek adót. Akik elcsalják az ÁFÁ-t, azoknak gyakorlatilag szimplán csak jó a 27%-os ÁFA: nekik gyakorlatilag ingyen +2% árrés.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez a szívatás. Nem csak ez és nem csak így volt/van probléma. Elviszed olyan irányba a kérdést ami ráfogja valakikre a problémát (amiben kiadós részük volt, ettől a videó még demagóg eléggé) anélkül, hogy a probléma megoldásán dolgoznánk. A probléma összetettebb. Először is a videót 2001-től kellett volna kezdeni, és bemutatni a 2001-es politikai és társadalmi helyzetet, a rá tett válasz ígéreteket, valamint bele kellett volna venni a koloncot amit addig cipeltünk (hitel, társadalmi elszakadás) majd 2008-as válságot is jó lett volna belevenni. Így korrekt lenne, enélkül csak vélemény és annak is eléggé torz. "Fiúk, ki fog borulni a fal, ne nyomjátok, ne pakoljatok rá többet! Na de a Feri 2 évig nyomta, ő a hibás nem az hogy ezt a 2 könyvet még ráraktam a kupacra.." (kit érdekel? nem a fallal kéne foglalkozni?)

Igaz, hogy ráfogja valakire a problémát. Persze, mindig kell egy bűnbak.
Belinkeltem, hogy erre gondolt-e anon7002197 .

Légy kedves ezeket a butaságokat ne terjeszd, ha nem tudod elég ha nem mondod. (1989ben az ország az akkori GDP 73%-ig volt eladósodva) Láthatóan nem a tényeket hanem a szólamokat ismered, most szólok: nem úgy vannak.

A töritanárod délután verd meg, mert kegyetlenül átbaszott.
Ezúton értesítelek, hogy a rendszerváltáskor már 22 Milliárd USD államadósságunk volt a romlott, hanyatló nyugat felé. Mai árfolyamon ez 136 Milliárd USD, ebből jelenleg 64 Milliárd USD környékén állunk valahol + az azóta felvettek. Ez a 3,60-as kenyér, meg munkát mindenkinek, illetve vas és acél országa leszünk jegyében született nyomás hatására történt, mikor már az SzU se tudta finanszírozni, ezért kellett már a 70-es években elkezdeni kívülről pénzt bevonni. Hogy érezd az átmenetet: 1970-től kezdve 15 év alatt nulláról 13 Milliárd dollárra (80 Mrd mai Dollár) ugrott az államadósságunk.

Az meg, hogy apád most többet keres, még nem garancia arra, hogy holnap is lesz állása.

Ez a pénz nem a vas és acél országa szlogenhez kellett, hanem a jólét fenntartásához/emeléséhez, ami mögött nem volt valós gazdasági teljesítmény. No persze nem a hitellel van önmagában a gond, mert ha azt nem életszínvonal megtartó dolgokra költötték volna el, hanem valós befektetésekre, akkor nem lenne ennyi szar a latrinában.

Ahogy egy érával előtte mondották, felfalták az aranytojást tojó tyúkot.

hát nemtom mennyire lettünk vas és acél országa :)

Teljesen fogalom nékül vagy.

386 + a minisztériumok összes dolgozói + az előző kettőben ülő emberekkel valamilyen haverságban álló állami kifizetőhelyek emberei.

Így már picit sok.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Akkor szólj az elvtársaidnak, és kezdhetitek visszatalicskázni a nokiásdobozokat.

Köszönöm a felkérést, szerencsére vagy sajnos, de nekem nincs egy nokiásdobozom sem, sőt Nokia telefonom sem volt sohasem. :)
Viszont abban igazat adok másoknak, hogy aki hirdeti ennek az adónak a jogosságát, az nyugodtan fizetheti helyettem is. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ingyen tolod a propagandát, és még erre büszke is vagy? Hasznos hülye.

Egyébként meg én is úgy gondolom, hogy annak aki mértékkel és ésszel telefonál, ez nem fog komoly megterhelést okozni. A sok telemarketinges, meg két forint miatt ájvékoló barom meg nem baj ha nem hív fel.

Az ado nem "jogos" vagy "jogtalan": ez a tarsadalmi szerzodes resze, amit te az allammal kotottel. Az allam biztosit neked orvost, tanart, utat, satobbi, te pedig adozol neki. A szerzodes szerint.

Persze lehet azt mondani, hogy a szerzodes rossz, valtoztassunk rajta (= masra adod a voksod). Lehet azt is mondani, hogy a szerzodest felmondod ("mi a fasznak fizessek adot"), csak akkor tessek azt is bekalkulalni, hogy az allam sem fog veled szemben teljesiteni.

Nem mellesleg, hogy ontopik is legyek: ha igazi verseny lenne a 3 nagy szolgaltato kozott (nincs), mar most azon versenyeznenek, hogy ki nyeli be jobban (100%-120%-ig) az uj adot. Nyugati osszehasonlitasban jelentosen tularazottak a honi mobil szolgaltatasok...

Udv,
benz

Boduletes szamarsag. Az ado nem visszterhes, azert neked nem jar semmi...

nem szabad keverni a járulékkal.

Ez eléggé bunkó és személyes, nem?

De sajnos igaza van! :(

Nincs igaza, mert ez a világ nem fekete és fehér. Az, hogy messzemenőkig nem értek egyet a kormány intézkedéseivel nem jelenti automatikusan azt, hogy az előző dolgaival egyetértettem vagy közöm lenne hozzájuk. Inkább a fenti (talán fizetett?) pártkatonák szerepe érdekes, akik valóban tolják itt a propagandát. Én pedig továbbra is azt mondom, hogy ha ennyire szimpatizálnak, akkor nyugodtan fizethetnek helyettem is, köszi! :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

És helyettem is fizethetnek, beszállok. Miért nincs olyan lehetőség a szavazólapon, hogy "Egyik sem"?
Vagy inkább legyen a köztársasági- és miniszterelnök is egy rozsomák. Nem tud lopni, nem tud hazudni, nem tud plagizálni és nem tud olyan törvényeket hozni, amelyek tönkreteszik az országot. Még a semmittevés is jobb, mint ami most van.

Idézet:
Miért nincs olyan lehetőség a szavazólapon, hogy "Egyik sem"?

http://feherkocka.info/
http://w.blog.hu/2006/11/28/blanco

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Hát ezzel nem sokat érsz el, csak a szavazatszámlálók dolgát nehezíted meg. Ezeket a beírásokat senki sem látja rajtuk kívül. Én voltam függetlenként szavazatszámláló: ezeket ki kellett válogatnunk és a végén minden egyes ilyen lapnál szavazással kellett dönteni a bizottságnak, hogy érvénytelen-e a szavazat.

SZERK:
Mellesleg bármit csinálhatsz, verselhetsz, rákenheted a reggeli szendvicsedet, önkényuralmi jelképet is rajzolhatsz rá, stb.. Nem lesz róla egy darab feljegyzés se, mert jegyzőkönyvbe csak az kerül be, ha valaki a szavazáskor a döntést kifogásolja.

...avagy a politikának itthon nem arról kellene szólni, hogy négy évente egy X-et rak az ember, hanem mondjuk időközben is az orrukra koppintani a kedves megválasztott képviselőknek, hogy "ezt ígérted, ezt csináltad, mégis mi a faszért?"

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

"Miért nincs olyan lehetőség a szavazólapon, hogy "Egyik sem"?"

Van. Úgy hívják, hogy magadra szavazol.

Ezt nem értem.

Mindenki szar == "én sokkal jobban csinálnám".

Nyugodtan meg lehet próbálni :)

Igen és ki ad rá lehetőséget? A politikában csak az ismerősök ismerősei érvényesülhetnek. Itthon még vállalkozóként sem kaphatod meg a nagyobb munkákat politikai ismeretség nélkül. Ha pedig pattogsz, akkor nem fenyegetnek csak annyit mondanak, hogy "könnyen megrúg a ló"..

Én úgy tudtam, hogy szinte bárki indulhat a választásokon.

Ez mosolyogtató :)

Kb olyan mint bárki indulhat a közbeszerzéseken :D

Inkább mosolyogjunk, mint állandóan keseregjünk mindenen :)

Ha valami szar, tegyél ellene.

Hát ez a másik, tehetnék ellene.
Csak nagyon fájdalmas itt hagyni a szüleimet és nagyszüleimet. Az országot egyáltalán nem sajnálom, de hozzájuk nagyon kötődöm.
Legszívesebben azonban elhúznék és barátnőm különösen mondja ezt (neki egyik szülője már régóta külföldön él, nagyon jól!).
Ráadásul már gyereket kellene vállalnunk, de ugye Magyarországon ez eléggé nevetséges. A kicsinek pedig már jó lenne inkább nyugaton vagy északon születnie, ahol normális kormányok vannak és NAGY mértékben támogatják a gyermekvállalást.
De ugye van itthon egy ingatlanunk, amit képtelenség eladni.. és persze a válság előtt lett véve. Szóval nem olyan egyszerű, de én is tervezem a kivándorlást..

Nagypapám anno elmehetett volna az országból a nagymamámmal, mert nagymamám sváb származású volt. De nem ment, hazafi volt és itthon maradt. Aztán 56-os szabadságharcos volt, majdnem kivégezték, később meghurcolták. Majd a változások után Göncz Árpád tüntette ki 1991-ben, történelem könyvben is szerepel. Akkor úgy gondolta, hogy érdemes ezért a hazáért harcolni, de az évek során ő is nagyot csalódott az egész országban. Mindig azt mondja, hogy "Birka lett ez a nép". És szerintem teljesen igaza van. Nem tudom, hogy ha tudta volna előre mi lesz, akkor harcolt volna-e ezekért az emberekért vagy inkább ő is elmegy, mint azt sokan tették.

Az idosek megerik ( tapasztalat :)) csak neha meg kell latogatni.

Mármint "megértik"

valóban :) köszi

"Ha pedig pattogsz, akkor nem fenyegetnek csak annyit mondanak, hogy "könnyen megrúg a ló".."

Az ilyeneket nem szabadna soha többé megválasztani. A politikusoknak csak és kizárólag addig van hatalma, míg az emberek a kezükbe adják. (Persze, sok birka nem fogja fel.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hát, hihetetlenek vagytok! Vergődtök itt max. 700 Ft miatt, de azt leszarja mindenki, hogy nálunk a legmagasabbak a mobildíjak enélkül is. Vicc ez az ország, meg azok is, akik lakják. :(
http://www.portfolio.hu/vallalatok/telekom/magyarorszag_vilagbajnok_nalunk_a_legdragabb_a_mobilozas.167422.html

Úgy érted, ha van "K" költségű végződtetés, és ezt most K+2 Ft-ra emelem, akkor javítok a versenyen? Főleg hogy K nem sokkal nagyobb mint az a 2 Ft..

A versenynek az tenne jót, ha kicsit rászállnának kicsit erre a kartell-gyanúra.

Nem az ország adósságaival van probléma, hanem, hogy az állam szórja a pénzt minden szarra. És, hogy néhol felelőtlen "leszarom, úgy se az én pénzem" hozzáállású emberek (és azokból túl sok) ülnek a minisztériumokban, amelyeket az emberek soha nem vonnak felelősségre.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Így nehéz kiadási oldalon csökkenteni:

"Az önkormányzati munkahelyek megőrzését és egy húszszázalékos tarifaemelést akar elérni a Magyar Köztisztviselők és Közalkalmazottak Szakszervezete"

http://index.hu/belfold/2012/05/19/husz_szazalekos_tarifaemeles_akarnak_a_kozalkalmazottak/

Most mondjam azt, hogy IJB? Legszívesebben leépíteném az egész államapparátust a felére és akkor szerintem még az is kiderülne, hogy a felesleges funkciók, posztok kigyomlálása után még hatékonyabb is lenne, mint a mostani.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hat igen, fizetik a sok allami alkalmazottat, egyesek csak unatkozni jarnak a munkahelyukre, igaz a fizetesuk nem mondhato valami magasnak, de a semmittevesert nem is rossz.

Megoldas: Csokkenteni a burokraciat, egyszerusiteni az eljarasokat es kitenni az allami alkalmazottak harmadat.

Remélem, hogy kevesebbet fognak pofázni az emberek feleslegesen. Átlagban hetente 2-3 alkalommal ütnek el majdnem olyan emberek, akik telefonnal a kezükben vezetnek autót. Persze a kihangosítót hírből sem ismerik. Amúgy is elegem van a nagyon fontos emberekből, akiknek állandóan pofázhatnékjuk van _bárhol_, legyen az Snooker VB döntő, templom, könyvtár és minden olyan hely, ahol másokat zavarnak a nagyon fontos ügyintézéseikkel. Ha meg szeretnek pofázni, akkor perkáljanak befele. Beleszarok a havi kétszéz forintba, ha cserébe kevesebb okostóni lesz körülöttem.

--
trey @ gépház

Álmodj királylány :)

Ha csak egy ember kétszer meggondolja, hogy felhívjon feleslegesen a jövőben, én már nyertem vele. Nyugalmat. Nekem megéri :)

--
trey @ gépház

Tegyük fel feleslegesen beszél 2 órát egy hónapban (ez eddig került neki x Ft-ba), most hogy többe (x+2 Ft) -ba kerül neki, gondolod hogy ez meggondolásra készteti (pláne hogy x a legtöbb esetben x > 2*10)? Nem fog vele foglalkozni.
A probléma nem itt jön létre, mert pl. Breaknet tolja a hülyeséget a 200ft-al, némi gazdasági ismeretet igényelne hogy 11 millió előfizetői SIM modul után akar 52 milliárd forint adót tervez beszedni ami alsó hangon 4700 Ft átlagos SIM/év befizetést jelent. A valós 7-8 millió körüli aktív SIM-ekre leosztott átlag még rosszabb. Mivel azonban a számokban eddig sem volt erős a kormányzat (tervezést tekintve 20% belül semmit nem sikerült eddig hozni) valószínűleg túl is lőnek a célon. Tekintve hogy a magán előfizetőknél 700 ft/SIM modulban maximalizálták vállalati ügyfelenként pedig 2500Ft ban maximalizálták a SIM kártyánként havonta fizetendő adó felső határát ezáltal eltolták az egész kérdést egy másik irányba mivel a statisztikai számok felső határát. Nem gondoltak a több faktoros authentikációra, az ingyenes percekre, az átirányításokra, a médiaváltásokra, az ügyfélszolgálatokra (40/80/rövidszám),a feltöltős kártyákra stb stb stb.)
Nagyon sok iparág alapjait rengetik meg ezzel az adóval megemelve a költséget 10-20 % -al, és biztosan drágítás okoznak egy olyan piacon, ahol látják bevezethető.
A harmadik probléma ezzel, hogy ha nem elég akkor a 2 Ft-ból hirtelen lehet 3, majd 5..... könnyen emelhető kis adó.
Harmadrészt szinte fix, de virtuális költséget építenek be egy piacra, ami rontja a versenyt. Értünk vannak. Szeressük őket.
Ergo, nem a dumaerzsike, és nem nagypofájújózsi fogja ezt fizetni, rájuk ez nem hat.

Remélem, hogy a titkos számról, levakarhatatlan hívogató direkt marketingesekre is hatni fog.

--
trey @ gépház

Nem, az adóelkerülés célzó törvények nem az adóelkerülőkre, hanem a becsületes adófizetőkre fejtik ki a hatás 90%-át, ez az analógia itt is bejön. Áttérnek VOIP-ra és kész.

VoIP -ról hív, lesz..ja.

És az hogy a tökömbe' jut el a mobiltelefonomig? Nem egy GSM gateway-en keresztül? :)

--
trey @ gépház

GonoszPistike vesz IP vonalat VOIPCompany Ltd, (UK) -től és szépen végződteti a hívást nálad, nem a fogadásért, hanem a hívás kezdeményezésért kell fizetni (körbetekerve ilyen jótékony választónyugtató maszlaggal, hogy az első 10perc (20ft) ingyen van, meg hogy mi a státusza a kezdeményező félnek (magán/egyéb) és attól függően maximalizált érték) Igen, jól látod: Teljesen szakmaiatlan fércmunka. Nem csoda, nézd ki tolta ki magából.

Én biztos, hogy nem, mert sokszor még a haveroknak sem veszem fel, nem hogy ismeretlennek. :D Rühellek telefonálni.

--
trey @ gépház

+1

Ebben nagyon egyetértünk. Utálok telefonálni, utálom, ha telefonon keresnek. Az írásbeliséget sokkal többre értékelem, legyen az email, twitter, bármi. Ha elterjedne normálisan a videohívás, az tetszene, mert legalább látnám a másik arcát. De ez a "hallom a hangot, de nem tudom, mit csinálsz" felállás nekem nagyon nem tetszik.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Sohasem beszélgetek fölösleges, tekintettel arra, hogy a személyes kontaktust többre tartom, mivel látom a beszélgető partnerem arcát, gesztusait. Mégis összejön havi 100-200 perc.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Ha kihangosítóval beszélne, hogy látnád, hogy iPhone4-e van? vagy Galaxy S 3 Luxury golden edition, Swarowsky kristályokkal kirakva?
Naugye. Akinek az autó státuszszimbólum, annak még a telefon is az.

hogy jön ez ide?
ki beszél státuszszimbólum autókról?

Hát ez marhaság, aki egész nap telefonál (vagy azért mert esetleg kell, vagy mert megteheti és leszarja), azt rohadtul nem fogja érdekelni sem a templom, sem a könyvtár, se semmi ezentúl se a +2Ft miatt.
--
Discover It - Have a lot of fun!

"Remélem attól kicsit jobban megjön az eszük, amikor szavazni kell."
Normális alternatíva nem lévén...mire is lehetne szavazni?

Akárkire, csak ne arra, aki eddig volt. És ha nem teszik, amit ígértek, felelősségre vonni és elhajtani a picsába.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Felelősségre vonás?
Miért?
Kit?
A választópolgárt lehet felelősségre vonni, ha barom volt és hitt bárkinek is, pártállástól függetlenül; s ő maga is bűnhődik meg a hülyesége miatt (meg mások, akik nem tehetnek róla).
Ez a demokrácia; de a választási lehetőség megvan (arra is, hogy elmenjünk innen, s arra is, hogy rosszul döntsünk - jó alternatíva ugyanis NINCS).

Ha megbetegszek, és elmegyek egy orvoshoz, akit választok, aztán attól meghalok, akkor az az én hibám, mert hittem neki. Miért is van annyi műhiba-per, nem értem :)

Igen, a mostani helyzetért csak a birka embereket lehetne felelősségre vonni.

Ettől függetlenül a demokrácia nem ez, hanem az, amikor a választó akarata érvényesül a megválasztottakon keresztül. Elméletben :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Aztán majd kire szavazzanak?
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

Úgy gondolom, hogy a megfelelő mértékű elégedetlenség mindig kitermeli az alternatívákat.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

És vajon az jobbra vezet, mint a jelenlegi?
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

Ez már csak rajtunk áll. Nyilván a meleg szarban ülni és onnan sírni mindig könnyebb.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Na pont ez az... A másik kedvenc kérdésem ilyenkor, hogy vajon a másik banda, legyen balos vagy jobbos, mit csinálna másképpen? És a kampány dumát azt hagyjuk. A felállás ismert: kevés a bevétel, és növelni kell. Kérdés, hogy hogyan?
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

Mondjuk a kibaszott egykulcsos adó kivezetésével, ami évi kb. 300 milliárd Ft bevételkiesést okozott az országnak... de persze abból nem lehet szavazatokat venni.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

"A másik kedvenc kérdésem ilyenkor, hogy vajon a másik banda, legyen balos vagy jobbos, mit csinálna másképpen?"
Azt nem tudom, hogy mit csinálnának, de van pár ötletem:

- Csak annak legyen szavazati joga aki produktív életciklusában van (szja-t fizet). Nyugger, gyesen vagy gyeden lévő, munkanélküli, rokkant, külföldön élő, illetve politikus és közalkalmazott ne szavazhasson.
- A külföldi nyugger ne utazhasson ingyen a tömegközlekedési eszközeinken, mert ő ide egy forint adót sem fizetett...
- Ne kapjon bárki rokkant kártyát, legyenek inkább mások elöl elzárt parkolók fenntartva nekik, de azok sem ingyen!
- Minden (helybéli lakos) kötelezően vegyen meg éves bérletet. Vonják le adó formájában, vagy tudom is én, hogy hogy. Ezzel megoldódna a tömegközlekedés finnanszírozása, és az emberek is átszoknának a P+R életstílusra.
- Ne járjon utazási kedvezmény nagycsaládosoknak, kapják a családi pótlékot abból gazdálkodják ki az utazást.
- Ne járjon utazási kedvezmény a nyuggereknek sem, és a MÁV-os, BKV-s, egyéb alkalmazottaknak sem. Kapnak ők is fizetést, úgyhogy nincs miről beszélni.
- Ne mentse meg az állam a devizaadósokat mások pénzén (legyen magáncsőd), így talán felvirágozhatna az albérlet piac is.
- Ne korlátozzák az önkormányzatok az állattartást a településeken, így nem kéne még a parasztoknak is a Tescoban vásárolniuk.
stb.

A fentiek következményeként, mindig "gazdaságbarát" kormányunk lenne!

---
http://youtu.be/mzycLGudWTw

Eddig sem azzal volt probléma, hogy kire szavaznak az emberek (jó, azzal is), hanem, hogy rohadtul elmaradt a felelősségre vonás, amikor nem azt tették, amit ígértek.

Szóval tökmindegy, úgy is lesz valaki, akire szavazni lehet, csak kérdés, hogy olyan hatalmat ad a kezébe a nép, hogy bármit megtehet, vagy olyat, hogy pofán lesz vágva, ha nem azt teszi, amiért odaengedték.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hurr-durr. A fizetésed adóztatva van, ha szarni mész a vízre adózol, a wc-papír árán adó van, az autóval amiért újabb tekercsért mész megint adó volt, és közben adózva fizeted a különféle terheket.

De ne aggódj! Szerintem tárt karokkal várnak ha besétálsz a parlamentbe és elkiáltod magad: ITT A PÉNZEM, TESSÉK, NEKEM NEM KELL, FIZETNI AKAROK.

ui.: Egy diák 1490-ért kapott 3 emberre 100 órát ingyen. 700ft mit számít? Sokat, ilyen esetben.
2012, Magyarország. :(

Volt egyszer egy gyökér, amelyik azt mondta, hogy ha nem tetszik, ami itt van, akkor el lehet ballagni :)

--
trey @ gépház

Már ha van az embernek miből. :)

Most már nem is kell mondani, a többség rájött magától.

Jobb helyeken ilyenért a lámpavason ragadt volna a haverjaival együtt.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

+1
--
ne terelj

"Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!” - mondta Magyarország miniszterelnöke."

tl;dr fennforgása esetére kiemelném mindenkinek, hogy a _munkáltatóknak_ mondta ezt fletó.
illetve köszönjük az idézést.

Tök mindegy, hogy kinek mondta. Akkor most a munkáltatók értsék magukra. Nem tetszik a telefonadó? El lehet ballagni. Fecó szerint.

--
trey @ gépház

el is fognak, ne aggódj :)
csak ha majd a munkanélküliek száma meghaladja a munkavállalók számát mert nem lesz elég munkahely, ne sírj, hogy mennyi lusta faszt kell eltartani, mert basznak dolgozni.

Még egyszer, mert látom nincs meg: Fecó szerint. Én senkinek sem mondtam, hogy el kell menni, sőt.

--
trey @ gépház

Ahhoz képest meglehetősen sokat idézed.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Sokat? Életemben ha kétszer kiejtettem, de ezt a faszságot még az unokáimnak is megemlítem majd.

--
trey @ gépház

Csak itt a topicban legalább 2x leírtad már ;)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Igen, ez volt az a kettő.

--
trey @ gépház

Ungarische Flatley visszaszájkaratézott a munkáltatók egyesületének, mikor azok pampogtak, hogy ők nem akarnak TB-t fizetni a melósok után (gondolom arra számítottak, hogy majd a munkás magának fizetgeti, vagy fassetudja) és persze példálóztak, hogy bezzegszlovákia. Erre közölte Fletó, hogy ha Szlovákiába vágynak, menjenek oda, már nem kell éveket várni az útlevélre, meg szabad országban élünk.

Bár nem tisztem védeni, és legszívesebben rugdalnám, de amit mondott az nem emberekre, hanem a cégekre mondta, mikor számon kérték rajta a szlovák adórendszert.
Miután ezt a csúsztatást letudtuk, sajnos most ott tarunk, hogy azok az emberek akik előre vihetnék az országot vagy tervezik hogy mennek, vagy már mentek. Néhány mazohista marad meg a "maradék" és akkor mi lesz?

Ez sajnos így van. Ferdítés állandóan. Jobbosok is ferdítenek, meg a balosok is. Minap néztem Frei Dosszié Magyar kiegyezés című részét, és abban nagy igazságokat lehetett hallani. Ugyan 2007-es a film, de ma is aktuális. Állandóan marjuk egymást, aztán egyes jóemberek meg ebből gazdagodnak meg.. Mikor lesz már ennek vége...
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

"Hurr-durr. A fizetésed adóztatva van, ha szarni mész a vízre adózol, a wc-papír árán adó van, az autóval amiért újabb tekercsért mész megint adó volt, és közben adózva fizeted a különféle terheket"

Erről a tervezett ingatlanadó jut eszembe: amikor egy házat felépítesz, minden egyes téglája után megfizeted az adót. Ha bevezetik, akkor azért kell fizetned, hogy a felépített házadban lakhass. Az adóztató közeg (állam, vagy hívjuk bárhogy) válik a főbérlőddé. Ez, akárhogy is vesszük, egy gusztustalan, nyílt kizsákmányolás újabb lépése lesz. Csak hát ezt lassan kell csepegtetni, hogy lenyeljék az emberek, ha tényleg bevezetésre kerül.
Tudom, most csak kiragadtam egyetlen dolgot sok közül.

Az a helyzet, hogy _van_ ingatlanadó.

Persze Budapesten nincs, állítólag kormányzati szinten sem értenek egyet vele...
...csakhogy van az országnak olyan része, ahol ezt az adót keményen fizetik az önkormányzatnak - és nem azért, mert sokkal jobb fizetésük van mint pl. a fővárosiaknak, koránt sem.

Tehát már most van olyan hely, ahol bérled a saját ingatlanod, lakásod csak azért, mert van.
Telekadó szintén van.

Igen, tudom, hogy van. Ahol lakom, ott is van és azzal sem értek egyet. Viszont a legutóbbi felvetés, amit olvastam, egész hajmeresztő módon szeretné az értékét meghatározni. Igazából fentebb erre gondoltam.

Szerintem ember nem értett még egyet adóval azóta, hogy bevezették. A történelemkönyvben utána lehet nézni, hogy bizony nem mostanában volt, hogy az első adót kivetették.

--
trey @ gépház

Persze, de egy szolgáltatásra adót kivetni... legfeljebb nem/kevesebbet használom (van valamennyi mozgástér).

Lakni viszont kell valahol... Ha valami állítólag a tulajdonodban van és havi/féléves/éves díjat szednek utána, azért az felháborító és pofátlan dolog.

Autót ki lehet vonni a forgalomból és lehet, hogy megvan nélküle az ember... de egy házat?
Minél többet tesz/tett félre az ember, hogy legyen hol laknia, annál több fix súlyt kell a nyakába aggatni?
Bocs, nem is fix... folyamatosan emelik.

Az apró ember megmondta: ha nem fogyaszt a plebs, meg lesz adóztatva a megtakarítás.
És azt hogyan? Hát fizetési színvonal fölé emelünk mindent, így kénytelenek lesznek a megtakarításaikból adózni.
Ez történik? Ez történik.

Nem tudom, hogy ki az az apró ember és mit mondott, de nekem 2006 óta legombolják a megtakarításaim után a kamatadót. Ezek után a "lesz" nehezen értelmezhető, hacsak nincs időgéped. És ez sokkal jobban bosszant, mint ez a nevetséges adó. Százas, ezres nagyságrendekkel több zséről van szó.

--
trey @ gépház

orbán viktor, és igen, nem ma kezdték az ipart... és én nem szívesen fizetném be évente a lakásom mindenkori árának 3%-át.

Ha jol tudom errol szo sem volt. De lehet le vagyok maradva.

2011-ben 3% volt a tervezet. Ez egy 10 milliós ingatlannál jó kis tétel. Azóta már van újabb ötletet: http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/05/16/johet_az_ujfajta_ingatlanado/
Területrendeznek közpénzből, aztán az onnan elköltözni vágyoktól megint "hozzájárulást" szednek. Gondolom ezt az építmény, stb. adó mellett tervezik, nem helyette.

Ennek van értelme == a spekulatív ingatlanvásárlást visszaszorítja.

én spekulatívan vennék kertes házat. arra spekulálok, hogy ott fogok lakni kb életem végéig.

Akkor te mentesülsz ezalól az adó alól, hipp-hipp-hurrá!

Hát ezt az agyament ingatlanadót biztos hogy nem fogják bevezetni az önkormányzatok, ha rájuk bízzák. Helyi adóként egyébként van ingatlanadó, vagy ki lehet vetni 1990 óta. Olyan 25 ezer forint a maximális értéke ingatlanonként/év.

hurrá!!!

Azt ugye tudod, hogy honnan jött a kamatadó? Meg az ingatlanadót is kik pedzegették pár éve?

--
trey @ gépház

Szerintem félreértettél: nem magával, az adózással van bajom; az szükséges, ez kétségtelen. A példámban az elvvel van a gondom. Sajnos nem tudnék jó autós példát mondani, de valaki biztosan... ;-)

Ezzel az adóval semmi gond sem lenne, ha egy jól prosperáló országba vezették volna be, egyfajta fogyasztási adóként. Viszont itt egy kurvára elb.szott gazdaságpolitika következményeit érezhetjük a bőrünkön különböző idióta adó formájában, és akkor még a tranzakciós adó csak jövőre jön.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Mintha a 10millió csöves országában megadóztatnák a település szintű lakcímbejelentéseket.

"amíg a mobiltársaságoknak le nem jár a különadójuk, utána már ők fogják?"

Muhahahahhha

--
"You're NOT paranoid, we really are out to get you!"

Jó, de neki a szemináriumon ezt tanították. Nem tehet róla.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

LOLB+

Már más is mondta: vegyél vissza az arcodból, rohadtul fogalmad sincs, hogy működnek a dolgok. Főleg ott, hogy ennek az adónak már az elvi és morális alapjaival is bajok vannak.
Vegyünk egy esetet: bátyám orvos. Van neki céges mobilja (=kórházi), amihez a készüléket neki kellett megvennie, és fizet érte havi 3-4 ezer forintot (nehogy azzal gyere nekem, hogy ezt miért nem állja a kórház, vagy hogy miért nem vonják automatikusan inkább a netto 140 ezer szakorvosi fizetéséből, mert kiröhöglek). Miért? Mert a kollégáival, akik így benne vannak a kórházi flottában, ingyen tud beszélni. Éjszaka ügyeletben (központi intenzív terápiás osztály) még szarni is ezzel megy a zsebében, hogy minden esetben el tudják érni. És nem keveset beszél rajta. De ha szabadnapos, akkor is nála van, mert akkor is elég gyakran hívják fel pl. konzultálni.
Tehát, ha csak a morális alapokat nézzük: te ezt még megadóztatnád? Munkaeszközt? Komolyan megfordult neki a fejében, hogy dacból beint, lemondja, azt ha majd valaki emiatt patkol el, akkor mossa kezeit. De tudod, nem teszi, mert neki van gerince, nem úgy mint a kedves képviselő uraknak és hölgyeknek, akik ezt megszavazták.
Ha adóelvi alapokat nézzük, akkor mit adóztatsz? A percdíjat? Mit, a 0 forintot? Vagy az előfizetést? Amin már rajta van a 27% ÁFA, tehát már adózott érte?

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

+1
És aki nem orvos, mást dolgozik?..

Jó, lehet ezt így is gondolkodni. Meg úgy is, hogy megadóztatod a vizet, ami nélkül elpatkolsz néhány napon belül? Igen, az után is adózol. A telefon nem alapvető az élethez.

--
trey @ gépház

Félre értetted. A gond az hogy az ÁFA esetén azért van visszaigénylési lehetőség, hogy csak 1x legyen kifizetve. Azaz a munkát ne terhelje egy ilyen mértékű adó, ez esetben pedig pont sok esetben munkára fog ráterhelődni egy forgalmi jellegű adó (ami nem is lehetne még egy persze).
Ez a gond, illetve az egész szakmaiatlan, elkapkodott volta. Lehet behozni a képbe orvost/halált/stb. a probléma súlya az előfordulás gyakoriságát hozza elő. Emellett felfordul a gyomrom a kivetés módjától is, hiszen mindenki tudja, hogy mi fizetünk, de az adó alanya a szolgáltató, és majd jól elmondják, a szolgáltatók a gonoszok.

Milyen visszaigénylési lehetősége van annak aki nem vállalkozó? Vagy csak szegény vállalkozók? Szaros fél hamburger árából nem vagyok magamnak hajlandó problémát csinálni. Persze, szar, hogy újabb adó. De egy kicsit ez az egész megint túl van spilázva. Lehet rinyálni, lehet jajveszékelni. Ez a lényeg. Ezt szeretjük.

--
trey @ gépház

Ha csak ez az egy adó lenne, de jó lenne.
Csak tudod, sok kicsi sokra megy. Ezt egy kicsit megadóztatjuk, erre egy kis illetéket kivetünk, amarra is rácsapunk valamit, stb.
Akinek van egy-két kutyája, olyan városban él, ahol van kutyaadó, nedjaisten telefonja is van, amin pl. az állatorvost hívja, aki esetleg merészel bármit is vásárolni, és 25% helyett 27% áfát fizet... sok kicsi sokra megy, és az a 120 forintod már nem is 120, hanem már 1200 vagy akár 12ezer.

Sőt, hogy egy kicsit filozofáljunk: a letelefonált percekért egyszer már adózol (előfizetési díj, kártyafeltöltés, stb.), amit asszem talán emeltek már 25%-ról 27%-ra. És az egyszer már adózott tétel miatt még egyszer adózol (nem hiszem, hogy Gabika néninek lesz igaza). Inkább mondják azt, hogy megemelik 30%-ra (persze akkor az adó-ötletgyárost nem lehet megfizetni)...

"25% helyett 27%"

Ugy erted, 20% helyett... mert volt annyi is mar az AFA. Nem is olyan reg, sikerult rovid ido alatt 7%-al feltornazni, annyival amennyi normalis helyen a fogyasztasi ado.

Érthetem úgy is :)

Semmi gond, egyre jobban közeledik a voip korszak...
Fizetsz havi 2-3 ezer forintot fixen, aztán annyit skypeolsz meg viberezel, amennyi jólesik.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Vagy amíg a szolgáltatód nem kezd el extra felárat kérni érte.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Miért? Mi alapján? És hogyan?
Fizetek neki azért, hogy netet adjon, amit én arra használok amire akarom. Nem az ő szolgáltatása. Ha meg pl. korlátozza az elérését, az már igencsak az internetszabadság korlátozása, amiért szerintem perelni is lehet.
--
Discover It - Have a lot of fun!

http://www.hwsw.hu/hirek/48384/skype-tiltas-korlatozas-net-semlegesseg-telia-svedorszag.html

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Úgy, hogy a legtöbb szerződésben benne van, hogy pl. a tarifákat a szolgáltató kénye-kedve szerint bármikor megváltoztathatja menet közben is. Kijövő-bejövő portokat meg eddig is tiltottak vagy figyeltek, itt se lesz nehéz akár ez alapján korlátozni/megsarcolni bármit is.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Gondolkodj úgy, hogy a voip engedésével, amit persze végződtetni lehet akár a hagyományos analóg rendszerben is, gyakorlatilag telco-vá válik (közvetlen infrastruktúrát ad hangátvitelhez). Ha eléggé gumiszabály a telcotörvényünk, akkor az isp-dnek is auditálnia kellene a voip (pure voip/sip + skype, msn, gtalk,...) forgalmadat, hogy továbbróhassa a voice/video chat után telefonadót rád.
Érted az okfejtésemet? Ez még több pénz beszedéséről szól, mert kurvanagy az államháztartási hiány illetve "ha az imf jön, én el", semmi közteherviselést ne vizionálj bele.
Nem kell egyetértened, csak értened.

-

Több értelme lenne egy teljes telefon díj kalkulátornak, nem?
Sokkal inkább érdekel, hogy éppen mennyi lenne a részszámlám, mennyit percet használtam el a díjcsomagban levő percekből és SMS-ekből mint az, hogy telefon díjból mennyit fizetek az államnak telefon adóra.

Kapaszkodj meg, van ilyen :) call meter NG

Most le akartam írni olyan adatokat, hogy, a 200ezer riasztó/tűzjelző plusz, a 40ezres GPS flotta(kb...lehet kicsit több) és ki tudja mennyi privát autóriasztó, ami megint csak küld, (vagy GPRS-ezik) és igen, ezek nem két kapcsolást generálnak naponta...
Aztán rájöttem, hogy tök felesleges!

OnCall telefonok... minden alert +2 forint...

Jah, meg a teszt jelentések, meg a nyitás/zárás jelentés, a hiba jelentés.24 órában egy 4 és a felett alakuló hívás kezdeményezés.

iOS-re nem tervez valaki ilyet írni? (A 99$ -os díjat nem igazán akarom kifizetni publikáláshoz.)

:)

Én a "Beállítások" és "Info" tabokat kivenném és ezeket activityket az options menube kötném. Nincs hívási adatokat megjelenítő activity, pedig azt én beraktam volna egy tabba. Így a User logikai bukfencet érezhet, mert nem tudja hogy mi alapján számolta a statisztikát. Ezt a kikapcsolható üdvözlő képernyőt feleslegesnek tartom, illetve ha már ezt megcsináltad miért nem töltöd be az hívási adatokat a háttérben amíg a user olvas? A kezdő képernyő 2 helyen is kikapcsolható, de miért ez a redundancia alkalmazás szinten? Csak félreérthetőséget okoz. Miért tölti újra az adatokat ha nem volt onPause vagy onResume event és az alkalmazást sem lőttem ki közben?

Jelenleg van 225 percem ebben a hónapban. Beállítom az "Okostarifa 600" -ast azaz 600 ingyen perc, erre az App 8Ft adót számol. Ha jól tudom az első 10 perc csak az ingyenes havonta, tehát 430Ft fizetendő adó helyett 8ft az fals eredmény. Főleg így gyanús a dolog, hogy azt sem látom, hogy mi alapján számolt?

Több értelmét látnám, ha egy komplett hívási szokásokat analizáló app szolgáltatásába integrálódna ez a ficsör.

---
http://youtu.be/mzycLGudWTw

Nekem meg van a telenornál ez az 5 perc után ingyen hívás az első óra végéig. Meg ugye a szüleimnek is. Érdekes számlák fognak kijönni ezek után nekik is, meg nekem is.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

* A beállítás / infó tab nekem így jobban kézreáll, de ezen lehet vitatkozni. :)
* A hívási adatok ott vannak a phone app Call log fülén. Azt akarnád megjeleníteni itt is?
* Az üdvözlő képernyő 1.0-ás userek miatt van. A Settingsben azért van, hogy vissza lehessen kapcsolni, ha valaki véletlenül kapcsolta ki. Szerintem ez nem redundancia.
* Elvileg csak akkor tölti újra, ha a memóriából elveszett valamiért a felépített modell, pl. a processzt kilőtte a rendszer. Előfordulhat, hogy egy későbbi verzióban ezeket az adatokat perzisztensen fogjuk kezelni.
* Az ingyen perc nem a tarifacsomagodra vonatkozik, hanem arra, hogy hány perc ingyenes egy adott hónapban.
* Tervben vannak további funkciók, hogy ne csak alacsony vérnyomás kezelésére legyen alkalmas. :)

Üdv,
Gergely

Na akkor jó lenne ha az info tabban (ha már tabot kapott) akkor le lenne írva, hogy mi mit jelent.

Másrészt én sokat telefonálok, de nem hinném hogy 8ft adó az reális lenne nálam...

---
http://youtu.be/mzycLGudWTw

A Settings fülön a "Havi ingyen perc" alatt ez szerepel: "Ennyi perc egy hónapon belül adómentesen lebeszélhető", tehát nem arra vonatkozik, hogy hány percet beszélhetsz ingyen. Ez egyébként fixen 10 perc a törvény szerint, csak amikor a program készült, akkor még nem volt biztos, hogy ez is marad. Emiatt lehet, hogy ezt az opciót teljesen kivesszük a következő verzióból, vagy módosítjuk a szöveget, hogy egyértelműbb legyen.

A 8 Ft adó valóban furcsa. Ha 600-at állítottál be ingyen (adómentes) percnek és 225-öt beszéltél akkor 0-ának kéne lennie. Az SMS-sel együtt nézted esetleg? Azt tudom ajánlani, hogy a következő verzióban kivezetjük a felületre a debug loggolás bekapcsolás lehetőségét, és ha elküldöd a logot, akkor abból reprodukálni tudjuk remélhetőleg a hibát.

Üdv,
Gergely

Ezt az adót a hozzászólásokra nem lehetne kiterjeszteni? Hátha kisebb lenne a zaj itt a hupon is.

Trey szavaival élve: "volt egyszer itt egy gyökér, aki azt mondta, ha nem tetszik, el lehet innen menni". :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Kis offtopuc kérdés: Ha Androidra fejlesztenék, kötelező a Javat használnom, vagy van használható egyéb port is? Pl. Pythonról tudok, de nem tudom, hogy a gyakorlatban mennyire válik be.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

ActionScript 3 Flex-szel
JavaScript Appcelerator Titaniummal

Ezekkel tudsz iOS-re is fordítani.

Kérdés az, hogy miért akarod magad szívatni azzal hogy nem Javat használsz?

---
http://youtu.be/mzycLGudWTw

Nem ismerem a Java-t, és bár hobbi-szinten érdeklődök a mobilos alkalmazás-fejlesztés iránt, csak ezért nem biztos, hogy megtanulnám a szükséges szintig. Viszont pl. egy Pythont az élet más területein is tudok hasznosítani.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Annak én is tudnék örülni, ha valami közel teljes értékű megoldás lenne arra, hogy pythonban fejlesszünk androidra. Annyira nem is tűnik lehetetlennek, még sem találtam igazán jó megoldást még :(

Bár én is Javaban fejlesztek Androidra, de azért lássuk be, hogy egy egyszerű alkalmazás esetén, ha több platformra kell elérhetővé tenni, akkor time to market jelentősen rövidülhet például PhoneGap segítségével.

Ez a PhoneGap tetszik! Már a honlapjuk is nagyon jól meg van csinálva, nem mint ha az lenne mérvadó. Szóval... hol a trükk? :D

http://phonegap.com/

HTML és JavaScript

iPhone / iPhone 3G
iPhone 3GS and newer
Android
OS 5.x, OS 6.0+ (BB)
WebOS
WP7
Symbian
Bada

Támogatás mértéke eltérő:
http://phonegap.com/about/features

Ha másért nem is, ezért mindenképpen megérte ez a topic! :)
Kipróbáltam, pont azt és úgy tudja, ahogy nekem szükséges. Mivel webes dolgokat fejlesztek, ezért a HTML + CSS + Javascript amúgy is közelebb áll hozzám, mint amennyire a Java bármikor fog. Ha többet akar az ember, akkor már úgyis az adott rendszer saját eszközeivel kell dolgozni, bár elnézve a programokat, egész komoly fejlesztések is vannak köztük.

Köszönöm, hogy segítettél! :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Egybe kell írni.

Ezt az adót lehetett volna sokkal egyszerűbben és jobban is bevezetni.
Ha azt mondják, hogy a havi kifizetett számla X százalékát kellene adóba befizetni.
Így mindenkit egyformán érintene az adó, azt is akinek magas az alapdíja, de kicsi a percdíja (pl. 0Ft), meg azt is akinek kicsi az alapdíja de magas a percdíja.

Szerkesztve: akinek van ismerőse odafenn, az ajánlja ezt a módosítást! :-)

Persze, de mindenen adó van már, és nálunk a legdrágább a mobiltelefon.

A fentieket a telefonadóra értettem.

+1

Ilyent nem fizettethetnek még egyet (ÁFA). Az ÁFÁból meg EU tagdíjat fizetünk.

Van egy ismerősöm aki nincs bejelentve. Ha nem lenne ennyi fos adó (bár a tel adó pont nem érinti ebből a szempontból) akkor az őt alkalmazó cégnek lehet jobban megérné tisztán játszani, bejelenteni. Akár nézhetjük is úgy, hogy azáltal, hogy kevesebb adó van több az állam bevétele (azokból akik most nem adnak semmit, inkább sumákolnak)

Röviden: Ezt most f...ért kellett? (nem az appot, az adót)

Nem latjatok a fatol az erdot - az ado celja nem az, hogy beszedjenek nehany forintot hivasonkent es smsenkent. Hanem a teljes koru informaciogyujtes. Az adohatosag korabbi probalkozasat - a keszletezo adatgyujtest - az alkotmanybirosag durvan elmeszelte - az alkotmanybirak tanultak a korabbi partallami idokbol. Most, hogy tetelesen adoztatva van, igy "kenytelenek" gyujteni, hogy ellenorizheto legyen az adozas.
Ahhoz hogy a hatosag megorizze partatlansagat tobbek kozott az alabbi szempontok szerint tilos valogatni, adatbanyaszni:

"különleges személyes adat:
a) a faji eredetre, a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdek-képviseleti szervezeti tagságra,
b) az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre, a szexuális életre vonatkozó adat, valamint a bűnügyi személyes adat;"

Tehat tilos pl.: faji eredet, etnikai hovatartozas, partallas, vallast, stb a hivas graf alapjan felterkepezni egy csoportot es ellehetetleniteni. Tilos tovabba ujrahasznositani uj allami (mobil)szolgaltato inditasahoz.

A recept innentol egyszeru - amirol adatot szeretnenek gyujteni csak tetelesen meg kell adoztatni, es maris van jogalap. Panikra semmi ok, termekenysegi ado (szexado) is lesz, ami a nyugdijrendszerben fog indulni - lehet tippelni, mikor akarjak adoztatni tetelesen...

De a Google bezzeg nem gonoszcég! :)

Google vetett rád ki adót? nem? naugye.
:-)

Must have alkalmazás.

--
Kum G.
Linux pólók HUP pólók Linux tanga

Csak egy protip:

Van tarifakalkulátor a marketben, ami képes több mint 500 hívás adatát tárolni. Hogyan? El kell kapni egy Broadcast Receiverrel, hogy hívás van, és akkor csekkolni magad az utolsó 500 hívás adatával. Amit már egyszer megjegyeztél, az megtörtént, te megtartod, ki már nem tölröd, akkor se, ha nincs már a listában. Amit még nem jegyeztél meg, azt meg most felveszed.

Azért veszélyes csak a híváslistára alapozni, mert van, aki törli a tartalmát. A fenti módszerrel megmarad annak az adója is.

------------------------
Everyone is a winner*

Ahogy fentebb is írtam, ezek már mind tervben vannak. Sőt, pl. SMS Backup+ backupjából is a terv szerint ki lehet majd bányászni a Call / SMS logot. Tehát a program telepítése előtti adatokhoz is így hozzá fogunk férni.

Üdv,
Gergely

Én egyet mondok: "Ne a zemberekkel fizettessék meg!"

Kész.

Nem gondoltam, hogy ekkora nyomor van az országban, hogy a havi maximum 700 forint annyira megterhelő, hogy még egy alkalmazást is kellett írni, hogy spórolni lehessen vele, így lehet hogy 500 Ft havi adóval megússzuk.

A probléma nagyságrendje a vizitdíjra hasonlít. Bár akkor azért szavaztam az eltörlése mellett, mert hozzácsaptak 300 Ft-ot a szocsegélyhez és a nyugdíjhoz, hogy a kiváltságosok ne fizessék. Ez legalább egy igazságos adó.

nem az összeggel van gond.
ez az adó az utolsó csepp a pohárban, amitől már kezd lefolyni a víz a pohár oldalán.

ha az elmúlt év összes adóját meg adóemelését egy napon jelentették volna be, már te is a parlamentet gyújtanád. de így, elosztva hosszan, csendben, mindenki benyeli.

ugyan, csak 700 forint. ugyan, csak 5000-rel keresel kevesebbet. ugyan, csak 50 forinttal drágább a kenyér kilója. ugyan, csak 170 forinttal drágább a benzin literje. ugyan, csak 20ezerrel drágább a műszaki vizsga. ugyan, csak 60 forinttal több a frank.
sok kicsi sokra megy mondás megvan?

1) Engem miben érint a frank árfolyama?
2) Hol számoltad az egykulcsos adó többletét?

A progresszív adó a lehetséges legnagyobb marhaság volt, amit idáig kitaláltak.
Nagyon sok köze volt ahhoz, hogy a hitel/betét arány 150%-ig felment 2008-ra. 2014-ben ez a szám állítólag 110%-ig visszamegy.

Senkinek igazságosan nem volt pénze, mindenkinek hitel kellett, így a 150% még alacsonynak is tűnik.

Ez az idióta Patai pofázta legutóbb, hogy milyen szörnyű, hogy nincs hitel, így az ingatlanárak lemennek.
Mennyivel jobb lenne, ha a 10 milliós házat 12 millióért vennénk meg osztrák hitellel, nem?

1) A lisztérzékenyeket hol érinti a kenyér ára? :) Van, akit érint, van, akit nem.

10milliós házat 12 millióért: igen, ez egy ilyen "üzlet". Két lehetőséged van:

 • évtizeden keresztül gyűjtögetsz, míg ki tudod spórolni a ház árát, addigra leszel olyan 30-35, utána jöhet csak gyerek
 • elmégy albérletbe, fizeted az albérletet, azért, ami nem is a tied, és legtöbbször semmit nem csinálhatsz ott (fúrás-faragás-átalakítás)
 • felveszel egy hitelt és "utólag" spórolsz. Nem kell 35 évesnek lenni, hogy kiköltözz a mama-hotelből. Igen, ennek a megoldásnak is ára van, és ez az ára.
 • anyuka-apuka kőgazdag, és zsebből vesznek neked egy ingatlant
 • politikus leszel, állást halmozol, és egy év alatt kettő kacsalábon forgó házat veszel :)
 • Tudod, hogy mi történt, amikor a kormány megszüntette a szocpolt?
  - lement az ingatlanok ára
  Mi történt, amikor szűkítették a hitelezést?
  - ugyanúgy lement az ingatlanok ára

  Miért fontos nekünk, hogy az ingatlanok drágák legyenek és hatalmas hitelből kelljen megvenni?
  Miért fontos szocpollal is megemelni az ingatlanok árát?

  Az ingatlanok ára egy lufi volt, ami kipukkadt, maga mögött hagyva azt a szemetet, amivel még legalább 5 évig együtt fogunk élni. 10 milliós lakásokat 13 millióért vettünk (svájci frank esetén 15 millióért), kifizetjük, rájövünk, hogy átcsesztek és 5 millió elszállt a semmibe, azt kész.

  A megoldás nem újra beemelni az ingatlanok értékét és tovább folytatni a kreténkedést, amit Patai javasol, hanem le kell írni az 5 milliót veszteségként és elfelejteni a dolgot. Az ingatlanpiac azért fagyott be, mert vagy nem akarják, vagy nincs módukban leírni ezt a hatalmas a veszteséget.

  Tudod, én hitel nélkül még egy 5milliós kis lakótelepi lakást se bírtam volna megvenni (nem főváros, nem megyeszékhely, ezért mondtam ilyen árat). Gyerek nincs, feleség nincs (mondjuk "csak" ezért összeházasodhattunk volna), viszont egy házrésznek fele részben tulajdonosa (örökség, anyósnak haszonélvezet). Szóval szocpol kilőve.

  Tanári fizuból meg nem tudtam kispórolni, ui. mellette még élni is akartam (nem pedig éhendögleni). Szóval maradt a hitel. Még akkor is, ha teszem azt drágábban vettem meg ezért, mert az ingatlanárak fenn voltak. Ha nincs, ló a szamár is :)

  Tehát nem azt mondom, hogy legyenek drágák az ingatlanok. Sőt. De tudjam megfizetni. Sajnos csak hitellel tudom megfizetni.

  Azaz: vagy veszek hitelből egy kicsit drágábban, vagy pedig nem veszek semmit, mama-hotel továbbra is.

  Vagy költözöl albérletbe.

  -----
  "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
  rand() a lelke mindennek! :)

  Idéznék magamtól :)
  "elmégy albérletbe, fizeted az albérletet, azért, ami nem is a tied, és legtöbbször semmit nem csinálhatsz ott (fúrás-faragás-átalakítás)"

  Ha már fizetek, akkor inkább a sajátomba fizetnék (még akkor is, ha a bankhoz megy).

  Viszont többet fizetsz, ha nem tudod fizetni, akkor bukta. Röghöz köt, esetleges válásnál osztozkodni kell, neked kell felújítanod, stb. Persze jó dolog a saját, ha ki tudod egyben fizetni, vagy legalábbis kevés hitellel. Viszont azt látom, hogy míg nyugatabbra teljesen elfogadott a bérlakás-rendszer, addig idehaza mindenki sajátot akar, akár tudja fizetni, akár nem.

  -----
  "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
  rand() a lelke mindennek! :)

  "addig idehaza mindenki sajátot akar"

  És az az aprócska kósza gondolat nem fordult még meg benned, hogy talán azért, mert legalább így van egy biztos pont az ember feje felett?

  ----------------
  Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

  Miért, az albinál nem bukta ha nem tudod fizetni? Így-is-úgyis az utcán vagy, sőt, hitelnél inkább utóbb kerülsz az utcára mint előbb.

  Szép és jó a bérlés, de ma, Magyarországon ennek semmilyen feltételei nem adottak (ingatlanok, mentalitás, kiszámíthatóság, stb.) egy felső kört kivéve (bár aki ki tud havonta csengeti több százezret lakásra, annak valószínűleg a megvétel se okozna gondot), így marad a kényszerpálya albérlet, vagy a kényszerpálya hitelfelvétel. Vagy szerencsésebbeknek a szülőknél lakás. Merthogy mire összespórolnál egy valamire való lakásra való pénzt eltelik 10--15 év.
  Nevicceljél, milyen felújítás? Tudod miből áll a nagy magyar átlag kiadó lakás piac? Van valakinek valami lakása (örökölt, stb), aztán azt kiadja. Semmi felújítás nincs, de még te se újíthatod fel, mert nem akarja kifizetni. Egy nyomorult szöget nem verhetsz a falba. Persze, tudom, van olyan amikor nem, de ez mennyi a kiadó lakásoknak, 10%-a?

  Ráadásul még állami, önkormányzati bérlakások sincsenek, se pályakezdőknek, se fiatal házasoknak senkinek. Ami volt azt vagy eladták, vagy szociális lakásokat csináltak belőlük, amit meg tudjuk mindannyian mit jelent.

  Az albinál, ha nem tudom fizetni, akkor összepakolok és átmegyek egy kisebbe. Vagy keresek másik városban albérletet, esetleg munkát. Sokkal mobilisabb vagyok és tudok alkalmazkodni a környezethez.

  És ahogy lentebb is írták, a hitelből vett lakás is csak akkor lesz a tied, ha kifizetted. Sokat laktam albérletben (most is), tudom, hogy miről beszélek.

  -----
  "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
  rand() a lelke mindennek! :)

  Azért ez Magyarország, nem Németország. Itt a mobilitás az eseték nagy részében azt jelenti, hogy Budapestre kell költözni.

  Ha nem tudom fizetni, akkor a kisebbet se fogom tudni fizetni, mert ha elfogynak a tartalékok nem lesz miből. Namost hitelnél ezután még van legalább 3 hónapon, hogy kerítsek zsét...

  Lehet, hogy nem akkor kell kapkodni, amikor már elfogyott minden. És nem, nem feltétlenül kell Budapestre költözni. Persze nem akarom én megmondani a tutit, csak azt sem értem, amikor emberek felveszik a hitelt, hogy felépítsék (álmaik) házát, aztán ugye a hitelt törleszteni is kell. Itt jön az, hogy anya-apa a héten hét napot dolgozik + túlóra, persze a gyerekre, egymásra nem marad már idejük, élni nincs energiájuk, megkeserednek szépen. És persze jön a szitok, hogy a „k*rva bank, mocskos zsidók, szemét kormány”, pedig senki sem tartotta a pisztolyt a fejükhöz, hogy azt a hitelt fel kell venni.
  Erről csak egy reklámszlogen jut eszembe, talán a Budapest Banknál láttam: „A hitel üzlet. Önnek is, nekünk is.”

  -----
  "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
  rand() a lelke mindennek! :)

  Elég nehéz albérletben leélni egy életet. Saját lakásból persze lehet osztani az észt, de amikor egy szöget nem verhetsz be a falba, meg egyik napról a másikra a tulaj kirak, akkor elgondolkozol.

  Olyan helyen laksz, amire 0%-ban építhetsz hosszútávon. Hova járatod a gyermeket iskolába? Ahol éppen laksz?

  Ennél még a panel is jobb 30 éves hitellel.

  Lehet mondani, hogy tanácsi lakás, de sajnálatosan nincs olyan. Ha lenne, senki sem úszna a hitelben...

  Nem tudom, mert még nincs gyerekem, bár lassan tervezzük. Az életem utóbbi jópár évét albérletben éltem és azt látom a környezetben, hogy albérletben is ugyanúgy fel lehet nevelni gond nélkül a gyereket. Sőt, inkább nevelem fel albérletben több odafigyeléssel, mint saját lakásban hitelek közt őrlődve. Mindkettőre láttam több példát, tanulságos.

  -----
  "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
  rand() a lelke mindennek! :)

  Ha albérletben szeretsz élni, nem akarlak lebeszélni róla. Úgy élj, ahogy jólesik.

  Jelenleg a magyar nyugdíjakban nincs benne a lakhatás költsége. Ha nem lesz addigra saját lakásod, bajba kerülhetsz.

  Nyilván én is örülnék egy saját lakásnak. Sőt, egy kertes háznak még inkább. És bár törekszem rá, de nem fogom a saját és a családom életét feláldozni ennek a törekvésnek.

  -----
  "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
  rand() a lelke mindennek! :)

  inkább a családodat áldozod fel a pénzgyűjtésnek?

  Ez most nem értem.

  -----
  "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
  rand() a lelke mindennek! :)

  nem veszel hitelből a családodnak házat, ahol kényelemben és nyugalomban élhetnének, saját képedre formálhatnád, etcetc, inkább a főbérlőnek adod azt a pénzt, amit törlesztőre is fizethetnél, közben albiban kínlódtok, ahonnan kvázi bármikor kirakhatnak, de még egy képet sem rakhatsz fel a falra.

  A bérleti díj általában jóval olcsóbb, mint a hitel, eddig minden albérletben békében és nyugalomban éltünk, pedig még képet is tehettünk ki, soha nem jött a főbérlő a tudtunk nélkül. Nem kínlódtunk egy albérletben sem, viszont ha kicsi volt, könnyedén odébb tudtunk állni. A környezetemben pedig mások azon nyűglődnek, hogy kicsi lett a lakás, mennének nagyobba, de nem tudják eladni, mert pang a piac, meg amúgy is rajta van még tíz évig a hitel, stb.
  Mind a két oldalra van rálátásom, nem a levegőbe beszélek.

  -----
  "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
  rand() a lelke mindennek! :)

  Nemrég említetted, hogy nincs gyermeked, aki

  - egész nap üvöltözik a szomszédok örömére
  - a játék babakocsiját szétveri a 300.000 Ft-os asztalon
  - kinyitja az ablakot és a 10.-en a párkányon sétál
  - megissza a CIF-et, hipót,...
  - kinyalja a konnektort
  ...

  Szóval, ha azt szeretnéd, hogy a gyermek az első 2 hónapot túlélje és a bútorokat se zúzza pozdorjává, akkor bizonyos átalakításokra van szükség a lakásban. Például az üvegasztalt, aminek a tetején ugrálni szokott, kivágod a fenébe.

  Nem tudom, hogy egy albérletben eme átalakításokat mennyire egyszerű keresztülvinni.

  Az nagyon durva, ha nincs üvegasztal? :)
  Amúgy amire nem volt szükségünk, azt gond nélkül elvitte a tulajdonos, miután megkértük. Bár még nincs gyerekem, de igyekszem minél több tapasztalatot összeszedni, és azok alapján az általad soroltakat nem látom megoldhatatlan problémának. Azt sokkal jobban annak látom, ha nincs plusz egy szoba és kellene.

  Persze azért ne essünk át a másik oldalra, hiszen azt mondtam, hogy a saját tulajdon rossz, hanem azt, hogy nem mindenáron. És igen, inkább fizetem a tulajdonosnak a lakást, minthogy arra a sorsra jussak, mint a környezetben páran: Felvették a hitelt, kb. nulla önrésszel megvették a szép nagy lakást (hiszen van pénz), közben megjött a gyerek, aztán a törlesztőrészletek hirtelen megugrottak, a munkahelyi leépítések megkezdődtek, és most az van, hogy wtf.

  -----
  "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
  rand() a lelke mindennek! :)

  Gyermeke válogatja, nem mindegyik olyan, mint az enyém, lehet, hogy szerencséd lesz. :))

  Egyszer elutaztunk a Balatonra nyaralni és kovácsoltvas ágyon aludtunk. A gyermek a rácsok közé bedugta a fejét és üvöltött, mert beszorult. Hát, kivert a veríték, mert simán kitörhette volna a nyakát is, ha elkezd rángatózni.

  Szóval az idő folyamán szépen lassan derül ki, hogy mi veszélyes és mi nem. Mindenesetre üvegbútort semmiképpen sem javaslok, sehová.

  Gyermekeknél tipikus, hogy elesnek, beverik a fejüket,... Ha egy üvegezett ajtónak esnek neki, hát az bizony nem lesz kellemes.

  A lakás pozdorjává zúzása meg neked nem lesz kellemes, amikor a tulajdonosnak megmutatod, hogy véletlenül kivágta a széket a 7. emeletről az utcára, de azért annyira még nem ment tönkre...

  Remélem érthető, itt véletlenül kimaradt egy „nem”:
  „Persze azért ne essünk át a másik oldalra, hiszen nem azt mondtam, hogy a saját tulajdon rossz”

  -----
  "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
  rand() a lelke mindennek! :)

  albérletbe gyerek? főbérlő tud róla?
  utolsó albérletemben úgy jártak, hogy egyszercsak megjelent egy gyerek az albiban, majd basztak fizetni (upc-chellora volt pénz), majd jött a gyámügy, hogy innen őket nem lehet kilakoltatni, ha maga az úristen is jön pecsétes papírral. végül a főbérlő(!!!) szerzett nekik munkát pesten, ezért ki/felköltöztek. De ezt te már nem tudod bejátszani, mert 2011 óta ilyenkor a gyereket előbb állami gyámságba veszik (nem tudod ellátni hisz a lakhatást se tudod biztosítani), utána meg téged már simán kilakoltatnak :-)
  ez igen jól rímel jakabandor "miért nem alkalmazok nőt" bekezdésére a híres posztjában.

  Miért ne tudna róla? Azért mert van pár gáz eset, szerencsére még nem gáz mindenki. :) Csak ahol nincs gond, arról beszélnek, nem kerül bele a hírekbe, stb. :S

  -----
  "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
  rand() a lelke mindennek! :)

  Meg amikor a főbérlő tudtod nélkül rendszeresen bejár ellenőrizni a lakást míg nem vagy ott.
  Ilyet is hallottam nem egy albérletes ismerőstől. Engem bosszantana.

  Nem tudom pontosan, Mo-n milyenek a törvények, de szerintem ilyet nem tehet.

  jah, hát kérem, a mit lehet tenni, meg mit szoktak tenni halmaz nem mindig fedi egymást.

  ő tulajdona, a bérleti szerződés se tilthatja el tőle, üdv a klubban.

  Ahol én laktam mostanában (Svájc, USA), ott az a szabály, hogy nem jöhet be, csak akkor ha
  1) valami nagyon nagy gond van, pl. folyik a víz csőtörés miatt, ilyesmi, vagy
  2) ki fogunk költözni hamarosan, és meg akarja mutatni a lakást a következő potenciális bérlőknek. Ekkor is szólnia kell előre.
  Ennyi. Különben nem jöhet be.

  Olyan szokott lenni, hogy javítani akarnak valamit és emiatt akarnak bejönni, de természetesen ekkor sem vagy köteles őket beengedni, ill. szólnak egy nappal korábban.

  Azt gondoltam, hogy ez Mo-n is így van.

  Itthon is vannak ilyen látszat szerződések.
  Az én haverjaimnak kivétel nélkül mind ilyen. Úgy értem hogy "fekete" az albérlet. Valami MS office a/4es lap sablon szöveg 3 sorral írd alá te is meg te is meg te is. Aztán kb. annyit ér.

  Megcsinálják azt hogy egyik nap szólnak hogy másik nap költözz ki. Egyesek meg követelik hogy ha kiköltözöl mondjuk év közben akkor a TE felelősséged hogy hozz neki egy új bérlőt. Eddig ez volt a legvadabb amit én személy szerint hallottam albérlet tulajdonostól. (Pakoltuk ki a havert mert költözött át koliba fele annyiba került neki a koli és 3. körnél már ott volt a pacák is.)
  Meg egyik albérletes jelenti fel a másik albérletes lakóit. Ez is egy ismerős társaságnál esett meg. Szépen minden héten fel lettek jelentve. Nem buliztak nem hangoskodtak. Normális banda volt. Csak valamiért nem tetszettek a konkurenciának. Persze kiköltözéskor megkérdezte őket az úriember illedelmesen hogy: Miért költöznek el erről a szép csendes környékről?

  Itthon is vannak ilyen látszat szerződések.

  Itt nálunk nem látszat a szerződés, és nem csak a szerződés védi a bérlőt, hanem törvény. Van is valami bérbeadók szervezete, akik lobbiznak, hogy módosítsanak egyes törvényeket, mert sokszor tehetetlenek a bérlőkkel szemben, ha azok nem fizetnek, tönkreteszik a lakást, stb.

  Elhiszem, hogy Mo-n ez sokszor gáz tud lenni, a zsebszerződések és a feketézés miatt.

  +1 abszolút. Bp-en 5 helyen, külföldön 3 országban és 10 helyen laktam/laktunk eddig albérletben és nemsokára költözünk megint. Mindig olyan és akkora helyen amilyet éppen megengedhettünk magunknak, fél szobától a háromszobás lakásig.

  Sokkal kevesebb a gond, sokkal nagyobb a mobilitás. Ugyanazt az IKEA bútort meg lehet venni mindenhol, úgyhogy olyan, mintha el sem költöztünk volna. :)

  Albérletet mennyit fizetsz? És még nem is lesz a tulajdonod, amit esetleg eladhatsz, hogy pénzt csiholj belőle.
  Röghöz kötés: engem nem zavar, én szeretek abban a városban élni, ahol élek. Ideköt minden, a munkám nem rossz, hogy mást keressek. Biztos szakíthatnék máshol több pénzt, de én jól érzem itt magam.
  Felújítani: őszintén? Szívesen újítom, ha van pénz, szeretek ilyenekkel foglalkozni. Ha meg albira megy el havi X összeg, nem hitelre, ugyanott vagyunk.

  Albérlet:
  http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ket_gyermekkel_akarjak_utcara_tenni/2280604/
  Most nem a két gyerek a fontos, hanem az, hogy a főbérlő hipp-hopp eladta a lakást, egy hét, menni kell. Persze nem mindegyik albérlet ilyen, de azért ilyen is lehet.

  A hitelből még kb. két évem van, utána enyém a ház :)

  Lehet, hogy nyugaton a válásra terveznek, de én nem arra tervezek. Ezért nem úgy csinálom a dolgaimat, hogy "elválunk". Ez a híres magyar pesszimizmus :)

  Amíg hiteled van, addig sem a tied. Ez csak egy hamis illúzió. Csakis onnantól a tied, amint leperkáltad az utolsó centet is érte.
  Az meg ma már nagyon ritka albérlet, ahol legalább pár polcot ne rakhatnál fel magadnak, de továbbmegyek, simán meg lehet egyezni egy jó főbérlővel kb. minden lakásátalakításról, mondjuk 50-50% alapon.

  ----------------------------------------------------------
  "One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
  www.xonotic.org

  De miután leperkáltam az utolsó centet is, utána az enyém.
  Albérletnél viszont hiába fizetem éveken keresztül az albérleti díjat (ami mondjuk legyen annyi, mint a hitel törlesztőrészlete), nem lesz az enyém az ingatlan.

  Fizetem mondjuk 10 éven keresztül a hitelt, utána a végén az enyém az egész kóceráj, és utána nem kell a hitelt fizetnem.
  Fizetem 10 éven keresztül az albérletet, utána nem az enyém a kóceráj és fizethetek tovább.
  Találós kérdés: melyikkel járok jobban? :)

  Egy "mondás" jut eszembe:
  Suzuki - a mi autónk. Az enyém és a banké.

  Sőt, van aki úgy vesz hitelre lakást (pláne most amikor ócó á lakász), hogy a törlesztőt felkerekíti a következő 10ezerre és az az albidíj. Fizeted 20 évig az albit...és a főbérlőé lesz a lakás. Gratulálok, vettél egy lakást a főbérlődnek :) Na ezért vállaltam hitelt. Amúgy meg nem tartottak senki fejéhez fegyvert, hogy hitelt vegyen fel. Felvettem, félretettem, előtörlesztgettem, végtörlesztettem, cserébe nem voltam nyaralni azóta (és egy darabig nem is leszek) és mercim sincs (csak egy városi kompaktom) :-D Viszont a lakás az enyém. C'est la vie.

  Van, aki pedig kényszerűségből csinálja ezt - megnőtt a törlesztő (árfolyam), nem bírja fizetni, szülőkhöz költöznek a gyerekkel, aztán a házat kiadják albérletbe, és abból fizetik a törlesztést. És igen, valamilyen szinten az albérlők veszik meg neked a házat :)

  win-win? :-)
  neked van házad, albérlőknek van hol lakni? :-)

  Jó látni, hogy vannak még optimista emberek... :)

  Időskori probléma, hogy a 70-es években építtettek egy 160-200 nm-es lakást vidéken, ami nyeli az energiát.

  Eladni nem tudják, mert akinek lenne pénze, az jobb lakást vesz, nem lepattant vackot, akinek meg nincs, az meg nem vesz hőszigetelés nélküli 200 nm-es lakást.

  Pénzük nincs, fűteni alig tudnak, rohadt nagy a lakás, ami készül összeomlani a fejük felett.

  Elérhetetlen álom egy kicsi meleg meghitt lakás számukra.

  "1) Engem miben érint a frank árfolyama?"

  Nyilván Te sohasem veszel külföldön előállított javakat, sőt olyan magyar terméket vagy szolgáltatást sem, amiben külföldi alapanyag van.

  "Nagyon sok köze volt ahhoz, hogy a hitel/betét arány 150%-ig felment 2008-ra. 2014-ben ez a szám állítólag 110%-ig visszamegy."

  Ez egy darab mutatószám... önmagában semmit nem jelent. Nem mindegy, hogy a betétek feletti hitelezés fogyasztási vagy befektetési. Mert ha inkább befektetési, akkor az azt jelenti, hogy külföldi (anya)bankok finanszíroznak befektetéseket, amelyek meg tudnak térülni és mindenkinek jobb lesz. Ha inkább fogyasztási, akkor az jelenti, hogy külföldi pénzből éltünk jól, de nincs miből visszafizetni.

  A hitel/betét arány jelenleg azért csökken, mert a bankok nem hiteleznek a KKV szektornak (mert kockázatos, illetve sok munka van vele), illetve lakossági jelzálogfedezetes hitelezés is eléggé visszaszorult (mert nincs devizahitelezés, forinthitel pedig nagyon drága), ezért a hitelek aránya csökken. A bankok hiteleznének nagy projekteket, viszont nagy cégek nem indítanak beruházásokat, mert jelenleg "nem tervezető" státuszban van az ország.

  A fogyasztási és fedezetlen (személyi-hitel, hitelkártya, áruhitel, stb.) hitelek a reneszánszukat élik, tehát a befektetési-fogyasztás arány a fogyasztási hitel felé romlik, ami nem jó.

  Van köze az arányváltozásoknak a progresszív adórendszerhez, a rossz és drága hitelek továbbra is vannak, mert az emberek többsége rosszul járt az arányos adórendszerrel, nominálisan és reálértékben is csökkent a fizetése, csak hitellel tudja kiegészíteni, újabb hitelből fizet ki régebbi hitelt, így egyre nagyobb hitelt görget maga előtt. Aki jól járt, arra eddig se volt jellemző a nyakra-főre felvett fogyasztási hitel...
  --
  http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

  Bocs, de az államadósság és a hitel/betét arány miatt nyaljuk egyfolytában a padlót.

  Történetesen az Erste, Raiffaisen és a többi idióta osztrák bank miatt. Az OTP hitel/betét arányát érdekesen 108% körül tudták tartani.

  Az ország/gazdaság sorsa külföldi bankokon múlik. Ha a magyar betétállomány bőven fedezné a hiteleinket, akkor negyedekkora probléma sem lenne, a kamatok meg 3% körül mozognának.

  Szerény véleményem az, hogy:
  - szarrá kell adóztatni a bankokat
  - a bejövő pénzből meg hitelezni a KKV-kat, hogy a gazdaság ne rohadjon szét
  - az, hogy a lakosság nem kap hitelt, még külön jó is, mert nő a megtakarítások aránya és nem fogunk idióta bankoktól függni

  "Történetesen az Erste, Raiffaisen és a többi idióta osztrák bank miatt. Az OTP hitel/betét arányát érdekesen 108% körül tudták tartani."

  Nyilván az OTP nem tud honnan tőkét szerezni, a nyugdíjasok meg mind odaviszik a pénzüket, ezért viszonylag magas a betétállományuk... :)

  "Bocs, de az államadósság és a hitel/betét arány miatt nyaljuk egyfolytában a padlót."

  Bocsánat, de az államadósság és a hitel/betét arány önmagában nem rossz. Teljesen más a végeredmény, ha az ember azért vesz fel hitelt, hogy abból egy diófást hozzon létre, mint akkor, amikor plazmatévét, új autót és új lakást vesz. Pedig mindkét esetben azonos a hitel összege. Ezt kellene megérteni, de úgy látom nagyon nehéz, sokkal könnyebb -- és jellemzőbb -- mindig másra mutogatni, hogy ők tehetnek róla. Véletlenül se merül fel, az, hogy esetleg, talán az emberekben is van egy kis hiba.

  "Az ország/gazdaság sorsa külföldi bankokon múlik. Ha a magyar betétállomány bőven fedezné a hiteleinket, akkor negyedekkora probléma sem lenne, a kamatok meg 3% körül mozognának."

  Egyrészt mi az, hogy külföldi bank? Az OTP kb. 80 százaléka külföldi kézen van. Másrészt a magyar betétállományból nem lehet nagyberuházásokat indítani.

  "- szarrá kell adóztatni a bankokat"

  Hajrá. Majd szépen zombi bankokká alakulnak.

  "- a bejövő pénzből meg hitelezni a KKV-kat, hogy a gazdaság ne rohadjon szét"

  Ehhez olyan KKV szektor kellene, amelyiknek van 5-10 évre üzleti terve, ötlete, bevétele, versenyképes terméke és lehetősége a növekedésre. Ebből nagyjából egy sincs a KKV nagy részét tekintve.

  "- az, hogy a lakosság nem kap hitelt, még külön jó is, mert nő a megtakarítások aránya és nem fogunk idióta bankoktól függni"

  A lakosság egy része nem azért vesz fel hitelt, mert a bank ad, hanem azért, hogy megéljen. Ha a bank nem ad, akkor ad a szomszéd uzsorás, ahogy láttunk erre bőven példát.

  Egyébként egyszerűen nem értem... 40 éven át a vasfüggönyt két kézzel fogva néztük csorgó nyállal a nyugatot, hogy mennyivel jobban élnek, most meg minden mondatodban visszasírod az államszocializmust.
  --
  http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

  Érdekes, hogy te Gazsitól várnád el, hogy első fizetéséből ne rögtön hitelre plázmátévét vegyen, mer az a trendi, hanem spóroljon és gondolkozzon.

  Ezzel a bankokról is véleményt mondasz, hogy a bankok + MNB annyira kretének, hogy inkább Gazsira bízzuk a döntést.

  Ebben természetesen igazad van, mert a bankok hitelezési gyakorlatukkal bizonyították, hogy nincs meg mindenütt a 8 általános.

  Gazsi plazmatévét fog venni az első fizetéséből. Ha a bank ad hitel, akkor nagyjából visszafizethető hitelt kap. Ha a bank nem ad hitelt, akkor a szomszéd uzsorástól fog hitelt kérni és egy fél életre rabszolga lesz.

  "Ezzel a bankokról is véleményt mondasz, hogy a bankok + MNB annyira kretének, hogy inkább Gazsira bízzuk a döntést."

  Volt egy időszak, amikor a bankok kiszervezték ügynököknek jutalékért cserébe a hitelezést, ami nagy hiba volt, mert a banki backoffice nem tudta hitelesen elbírálni az ügyfél hitelképességét, az áruházban ülő ügynök pedig abban volt érdekelt, hogy a vásárló megkapja a hitelt, így gyakran az volt a helyzet, hogy a hitelt felvevőt az ügynök vezette, hogy milyen fekete jövedelmet valljon be. Ugyanez volt a helyzet az autóhiteleknél és az új lakások vásárlásánál. Mint írtam, ez hiba volt, de ezek a hitelek már kipörögtek a portfólióból.

  Egyébként próbáld meg reálisan áttekinteni a helyzetet, mert úgy tűnik, mintha dühből vagy felindulásból érvelnél... most éppen a bankok vannak a célpontban, de ha eltűnnének a bankok, akkor nem tudnál hátradőlni mosolyogva, mert a rosszabb helyzetért egy újabb célpontot kellene keresned, amely ellen harcolnod kellene. Vannak ilyen emberek, akiknek lételeme a harc, mert ha nem hibáztatnának senkit a rossz dolgokért, akkor esetleg magukba néznének és rájönnének, hogy nem más okozza a rosszat...
  --
  http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

  2008 november:

  Jövő héten írhatja alá a magyar kormány és az Európai Unió a 20 milliárd eurós finanszírozási csomag uniós részéről szóló megállapodást – mondta Veres János pénzügyminiszter, Simor András jegybankelnök pedig 600 milliárdos bankmentő csomagot jelentett be.

  2010 április:

  A lap azt írta, hogy a legtöbbet a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kaphatja a mintegy 800 millió eurós, kecskeméti beruházása után, a támogatási szerződés szerint az autógyár 2008. szeptember és 2013 vége között összesen 22,15 milliárd forintban részesül.

  Ha a 22 milliárdos Mercedes évi 1.5%-kal dobja meg a magyar GDP-t, akkor a 600 milliárdos bankmentő csomagnak nem 40%-kal kellene? De a 600 milliárd nyom nélkül eltűnt, mint szürke szamár a ködben.

  "Ha a 22 milliárdos Mercedes évi 1.5%-kal dobja meg a magyar GDP-t, akkor a 600 milliárdos bankmentő csomagnak nem 40%-kal kellene? De a 600 milliárd nyom nélkül eltűnt, mint szürke szamár a ködben."

  Ööö... izé... az ugye megvan, hogy a 600 milliárdos bankmentő csomagot _nem kérte_ egyik külföldi bank sem, egyedül az OTP kért 200 milliárd forintos _kölcsönt_, amelyet egy év alatt visszafizetett az államnak?
  --
  http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

  Arról beszéltem, hogy hosszútávon nem baj az, ha a bankok visszafogják a hitelezést, a jelenlegi trendek alapján 2014 végére 110% lesz a hitel/betét arány, ami eszméletlen jó szám (Csehországban 80% ugyanez, nálunk 160% is volt).

  Vannak mellékhatásai:
  - zuhannak az ingatlanárak
  - kinullázzuk a GDP növekedést
  - egyre kevesebből kell kijönnöd
  - az építőipar éhendöglik

  Az éremnek két oldala van és én a másik oldalról beszéltem, nem dühből. Minél kevésbé hiteleznek, annál gyorsabb a konvergencia az egyensúlyi állapothoz és annál inkább kaparod majd a küszöböt.

  A kormány ha a feje tetejére áll és örömódákat zengene a bankoknak, akkor is visszafognák a hitelezést. Érdemes-e alacsony adó a bankoknak, ha úgysem járulnak hozzá az ország növekedéséhez érdemben (azzal vannak elfoglalva, hogy szabaduljanak a magyar hitelektől)?

  Ha józan ésszel áttekinted, a bankoknál akkora a szar, hogy bármit csinálsz, nem tudsz javítani rajta, mindenképpen kiviszik a tőkét az országból. Az egyetlen lépés, amit tehetsz, hogy adóztatod a kimenő pénzt (átutalási adó) és megvárod, míg beáll újra az egyensúly. Nem érdemes lerobbant szarba ölni a pénzt gazdaságfejlesztés helyett, nyugodtan fizessenek, vagy menjenek csődbe.

  Idézet:
  Ha józan ésszel áttekinted, a bankoknál akkora a szar, hogy bármit csinálsz, nem tudsz javítani rajta, mindenképpen kiviszik a tőkét az országból.

  De nem azt mondtad, hogy a hitel/betét arány nálunk 1.6 volt? Tehát másfélszer annyi hitel van, mint betét. Tehát másfélszer annyi tőkét hoznak be, mint amennyit kivisznek. Nem? Vagy ez nem ennyire egyszerű?

  2001: a hitel/betét arány 82%-on állt
  2002-2008: között orrba-szájba hiteleztek devizában, a kormány 2 kézzel szórta szét a pénzt (amiből sokat nem láttunk, mert szellemautópályákra, kormányzati negyedre, MNYP működési költségre,... ment el)
  2008: jött a válság, elszállt a forint, a hitelek devizában voltak, a megtakarítások forintban, a hitel/betét arány 160%-ra megugrott (becslésem szerint 130%-140% körül állhatott a válság előtt)
  2008-2014: a bankok visszafogják a hitelezést, új hitel nincs, a régieket fizetjük vissza, a tőke megy ki az országból, a hitel betét arány 2014-re 110% lesz

  Levont következtetés: Orbán a hibás, mert az elmúlt 2 év bankellenes akcióival tönkretette az országot.

  Örülök, hogy ezeket az adatokat megosztottad velem, de nem ezt kérdeztem.

  Azt kérdeztem, hogy ha több a hitel, mint a betét, akkor a bankok inkább befele hozzák a tőkét az országba, nem kifele viszik. Nemdebár?

  "2002-2008: között orrba-szájba hiteleztek devizában, a kormány 2 kézzel szórta szét a pénzt (amiből sokat nem láttunk, mert szellemautópályákra, kormányzati negyedre, MNYP működési költségre,... ment el)"

  Mester. A másfél év alatt elköltött 2900 milliárd forintnyi manyup vagyonnak hol a nyoma? Mert se a deviza, se a forintadósság nem csökkent, állami beruházások pedig nem történtek, a lakossági fogyasztás se növekedett. Hol az a pénz? :)

  "Levont következtetés: Orbán a hibás, mert az elmúlt 2 év bankellenes akcióival tönkretette az országot."

  Te most protest-érvekkel próbálsz valamit alátámasztani: azt a következtetést próbálod levonni, hogy mivel az előző két kormány rossz volt, akkor szükségszerűen jó a mostani. Pedig ez egyáltalán nem így van. Sajnos az a helyzet, hogy most sokkal több befektetésmentes államadósság növelés történt, mint régebben (akkor se volt kevés)... és ez nagyon rossz az országnak. Persze minden rezsimnek voltak őszinte tapsolói, most se különb a helyzet.
  --
  http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

  Nem mondom, hogy a jelenlegi kormány superman-ek gyülekezete, de abból, amit megörököltek happy-end-et már nagyon nehéz lett volna kihozni.

  Kapkodtak össze-vissza, de ha nem csinálnak semmit, akkor is ugyanitt lennénk, vagy mégnagyobb szarban.

  A múltunk meghazározza a jövőnket. A 150%-os hitel/betét arány azt jelenti, hogy előre felvették a jövő hiteleit, most nincs hitel. A 80% körüli államadósság azt jelenti, hogy nincs már sok mozgástered, csak visszafizetni. A 2010-es 7% körüli hiány (amiből 5-6% akár igaz is lehet), szintén sokmindent előre meghatározott, például hogy valahonnan azonnal pénzt kell szerezni. Emellett az adók is maxon voltak (ÁFA, SZJA,...), hova a rákfenébe emeled tovább? 25% fekete gazdaság, munkanélküliség,... De beszélhetünk emellett a hitelállományról, amely nagyobbik része deviza.

  Miből lenne GDP növekedés?
  - a kurva magas adókból, amivel éppencsak szinten tudjuk tartani a költségvetést?
  - a belső fogyasztásból, akik nem győzik visszafizetni a devizahiteleket?

  Mindennek ára van, a Megyó-Gyurcsány-Bajnai kormányoknak az ára 10 év szopás lesz. Ezt nem lehet megúszni, ki kell fizetni.

  - költségvetési hiány 3% alatt
  - az államadósság csökkenő pályán
  - a hitel/betét arány csökken
  - a devizaarány csökken a hiteleknél

  De:
  - GDP növekedés nincs
  - a foglalkoztatás minimálisan növekedik
  - az adók még mindig rohadt magasak, de legalább szélesebb réteg fizeti
  - életszínvonal a béka segge alatt
  - belső fogyasztás nem nő, de nem is esik olyan durván
  ...

  Azért látni kell, hogy vannak olyan gazdasági mutatók, amelyek már pozitív irányba fordultak. Gyurcsány 2006-óta "küzdött" :) az államadósság csökkenő pályára állításáért. Az MSZP 2006-2010-es munkássága alatt összességében GDP csökkenést tudott felmutatni növekedés helyett 4 év alatt.

  Eszerint 2008-ban volt a GDP csúcsa, előtte meredeken emelkedett, utána csökkent, de 2010-re újra növekedett.
  Nem épp 2008-ban durvult el a mindig hivatkozott válság?
  Épp megnéztem, Luxemburgban és Svájcban is pont akkor volt törés, mint nálunk. Pedig ott nem volt Gyurcsók :)

  Szóval az a GDP csökkenés elég erősen elnagyolt, pontatlan kijelentés - de akkor a másik "oldalt" se felejtsük el: nézd meg az 1998-2002 közti időszakot. Ott is hasonlót látsz, csak fordítva: először csökkenés, utána növekedés - válságról ott pedig szó nem volt (hacsak a Napfogyatkozást nem számítjuk annak).

  GDP növekedés Magyarországon:

  2006 3.9%
  2007 0.1%
  2008 0.9%
  2009 -6.8%

  Summa: 1.039 * 1.001 * 1.009 * 0.932 = 0.978 = 2.2%-os GDP csökkenés 4 év alatt.

  Kevés állam volt képes ennyire lassan növekedni és ilyen rohadt nagyot zakózni. Igen, MSZP!

  Akkor azt magyarázd meg nekem, hogy az általam linkelt ábrán miért több a 2009-es GDP (meg a 2010-es is), mint a 2006-os, ha 2,2%-os csökkenés volt.
  2006-ban 112,5332 milliárd, 2009-ben 126,6317 milliárd, 2010-ben 128,6316 milliárd, dolcsiban mérve. Ez összeségében 12 illetve 14%-os növekedés 2006-hoz képest.

  Jól tolod a terelést, csak a kérdésemre nem válaszoltál, minden más előkerült... :)

  "Miből lenne GDP növekedés?"

  Abból, hogy ide csalogatjuk a külföldi tőkét, ha már saját tőkénk nincs. Ami most megy, az a működő tőke elzavarása (mert tervezhetetlen a gazdaság működése) és a spekulatív tőke idevonzása (mert állampapírt csak spekulatív célból vesznek már). Ehhez hozzájön a nagy cégek adóztatása, mert ugye onnan vesznek el, ahol van pénz és ott van, ahol versenyképes termékek vannak, ezzel kontraszelektálják a cégeket. Pluszban a környező országokban erősen keresik a produktív munkaerőt, havonta többször kapok prágai, pozsonyi vagy brno-i állásajánlatokat, miközben a hazai IT piac még mindig a túlélésért küzd, a többi szektorról nem is beszélve. Sajnos az a helyzet, hogy 2010-ben sokkal jobb helyzet volt, és sajnos az elmúlt 10-12 év sok nyomot hagyott az ország gazdaságán, bármennyire is vártuk a 2010-es kormányváltással a fordulatot: nem lett jobb, mert csak visszaélni tudnak a hatalommal, élni nem.

  "Mindennek ára van, a Megyó-Gyurcsány-Bajnai kormányoknak az ára 10 év szopás lesz. Ezt nem lehet megúszni, ki kell fizetni."

  A mostani ámokfutásnak hány év hátraléka lesz? Mert ezt is ki kell fizetni... csökkenő GDP-ből növekvő államadósságot nehéz rendezni. Több feltörhető malacpersely már nincs.
  --
  http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

  Túlzottan egyoldalú hírforrásokból gyűjtesz információt.

  Orbán Viktort az Európai Unióban és Amerikában kifejezetten utálják. Minthogy mindkét szerveződés a csőd szélén lavírozik, így Németországon kívül tőlük sok jót nem remélhetünk.

  Viszont: Magyarország meglehetősen népszerű jelenleg Ázsiában. Sőt, a ruszkiknak is kezdünk szimpatikusak lenni, Kínáról, Indiáról, Kazahsztánról,... ne is beszéljünk.

  Mikor hallottál egy Ázsiai vezetőt sopánkodni, hogy ó, már megint ezek a köcsög magyarok!

  Brüsszelnek és az USA-nak van baja velünk, de tőlük egyébként sem várhatunk túl sok jót, szóval részlet kérdés, ha nekik nem tetszik valami.

  "Túlzottan egyoldalú hírforrásokból gyűjtesz információt."

  Néha nézz tükörbe... :)

  Egyébként felőlem lehetne ázsiai beruházás is, ha fejlődőképes munkát hoznak, sorolnál néhány ázsiai nagyobb projektet az utóbbi két évből? De sorolhatnál néhány tervet is, hogy milyen beruházást terveznek ezek az országok kis hazánkban. Mert a "baráti beszélgetés" és a "szimpátia" kevés, attól nem lesz nagyobb a GDP. Az is kevés, hogy a mi pénzünkből kínai cégektől veszünk terméket vagy szolgáltatást, mert ettől nekünk nem lesz több és értelmesebb munkánk.

  Esetleg megválaszolhatnád azt is, hogy hova tűnt el 2900 milliárd forint másfél év alatt.
  --
  http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

  Sajnos a gazdaság nem úgy működik, hogy Viktor mosolyog egyet, azt dől a pénz.

  Már régen új kormány lesz, mire kiderül, hogy éppenséggel jól dolgoztak, vagy hozták a szokásos baromkodást. Gyurcsány 4 éven keresztül képes volt egyfolytában csinálni a balfaszkodást, mégsem álltunk fejre.

  Emlékszem is a Gyurcsány-függő haverjaimra 2006-ból, hogy ó, ugyan, csak egy fél éves átmeneti kiigazítás lesz. Na, azóta is tart.

  Már 2006-ban is láttam, hogy azért álltunk fejre, mert már nem nagyon lehetett tovább kozmetikázni a számokat.

  "Sajnos a gazdaság nem úgy működik, hogy Viktor mosolyog egyet, azt dől a pénz. Már régen új kormány lesz, mire kiderül, hogy éppenséggel jól dolgoztak, vagy hozták a szokásos baromkodást. Gyurcsány 4 éven keresztül képes volt egyfolytában csinálni a balfaszkodást, mégsem álltunk fejre."

  Jah... jött is az Audi, a Mercedes, az Opel... ami beruházást az utóbbi két évben átadtak, egyik se most indult, de a nagyberuházások ilyenek. :)

  Egyébként a fő probléma a keleti nyitással, hogy se Kínából, se keletről nem jön ide termelés, maximum logisztikai bázis, ahhoz meg nem kell sok ember és a GDP-t se növeli. Nyugatról tudna ide jönni termelés, de jelenleg inkább a környező országokba települnek, mert ott stabil a gazdasági környezet. A gazdasági döntések nem politikai utálat mentén születnek, hanem gazdasági racionalitások és a kockázatok metszete körül. Miért jöjjön ide egy külföldi cég, amikor havonta jön egy-egy újabb adó? Miért jöjjön ide egy külföldi cég, amikor egy nap alatt keresztülmegy a parlamenten egy hazai cégeket előnyben részesítő törvény?

  "Már 2006-ban is láttam, hogy azért álltunk fejre, mert már nem nagyon lehetett tovább kozmetikázni a számokat."

  És most mit látsz a számokban, mikor állunk fejre? Esetleg megválaszolhatnád azt is, hogy hova tűnt el 2900 milliárd forint másfél év alatt.
  --
  http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

  Kína és India 10000x kockázatosabb Magyarországnál. Kína diktatúra, Indiában meg mindennaposak a robbantgatások és terrortámadások.

  Magyarország stabil: nincsenek merényletek, nincs diktatúra, nincs háborús fenyegetettség, a nép mindent eltűr és bagóért dolgozik,...

  Kifejezetten előnyös a 300-as forint/euró árfolyam befektetőknek.

  "Kína és India 10000x kockázatosabb Magyarországnál. Kína diktatúra, Indiában meg mindennaposak a robbantgatások és terrortámadások."
  "Magyarország stabil: nincsenek merényletek, nincs diktatúra, nincs háborús fenyegetettség, a nép mindent eltűr és bagóért dolgozik,..."

  A stabilitás a tervezhetetlenségre értendő. Másrészt Magyarország nem kínával versenyez, hanem a környező országokkal. És sajnos azok egy évtizede stabilabbak politika tekintetében.

  "Kifejezetten előnyös a 300-as forint/euró árfolyam befektetőknek."

  Pillanatnyilag ennyi. A gond akkor van, ha jelentős kockázata van a hirtelen nagyobb változásoknak (megveszik a félkész terméket beszállítóktól gyenge forintnál, majd erős forintnál kellene eladni a készterméket. Ha közben 5-10 százalékot mozog a HUF-EUR, akkor az a teljes hasznot elviszi, illetve időnként nagyobb haszon jön, mint amennyit terveztek. A cégek pedig nem tőzsdézni akarnak, hanem stabil üzleti terv szerint termelni.

  Esetleg megválaszolhatnád azt is, hogy hova tűnt el 2900 milliárd forint másfél év alatt.
  --
  http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

  Magyarország tervezhető és kiszámítható.

  - a pénzügyi szektor szopni fog
  - a természetes monopóliumok szopni fognak (víz, csatorna, szemét,...)
  - a többi monopólium is szopni fog
  - az adófizetők pénzét szipolyozó tőkések szopni fognak (étkezési csekk,...)
  - a korrupció útján született PPP-k szopni fognak
  - a termelő szektort támogatjuk

  Mi az ami neked nem kiszámítható?

  :)

  "Mi az ami neked nem kiszámítható?"

  Például az, hogy jövő héten milyen új adó lesz, kit érint, ki fizeti, meddig fizeti és miből fizeti... oszt be is fejezem, mert kérdésekre nem válaszolsz, tévedéseket nem ismersz be, így pedig sok értelme nincs a vitának.
  --
  http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

  Gyurcsány is évről-évre változtatta: SZJA, vizitdíj,... Az adórendszeren keresztül alkalmazkodik egy ország a megváltozott környezethez. Fix adórendszerrel garantált a pofáraesés. Minden kormány felelőssége, hogy a költségvetést az adórendszerrel szabályozza. Minthogy az eddigi adórendszer megbukott, most váltás van. Vannak érdekeltek és ellenérdekeltek, az átmenet egy új angolszász rendszerre (magad szerencséjének kovácsa) a kommunista (osszuk szét a burzsoázia vagyonát a proletároknak), nem lesz egyszerű. A gazdaságot sokkolja és az emberi fejekben sem történt meg egyenlőre a váltás, hogy a jólétért ők maguk a felelősek, nem pedig az állam.

  Valószínűsítem, hogy az egykulcsos miatt 2014-ben a Fidesz megbukik. Nincs még rend a fejekben.

  A második legerősebb párt a végtörlesztés előtt a Jobbik volt, most az MSZP az. A Jobbik visszaesése a végtörlesztéssel magyarázható, a Fidesz ha nem osztja a frászokat a bankoknak, veszti el a szavazóit.

  Ennek a megoldása egyszerű, a Bankszövetség éléről Patait szétzavarják és olyan embert választanak, akit a nép nem akar azonnal felakasztani. Pl: Jelasity Radovánt.

  Vedd észre, hogy amíg a bankok felülről osztják az észt, addig a nép alulról húzza az X-et arra, hogy csesszen a kormány ki velük. A végtörlesztés is megúszható lett volna egy olyan bankárral, akinek a pofáját bírja a nép.

  Ez ütött mamitól :D

  Mellesleg engem is érdekelne, hogy: "... hova tűnt el 2900 milliárd forint másfél év alatt."

  ____
  Semmi sem biztos. Még az sem biztos, hogy semmi sem biztos.

  Kínos kérdésekre nem érkezik válasz - az én érdeklődésem is figyelmen kívül hagyva.

  Sajna a cenzúra utóbb elvitte a kommentemet...

  Kérlek, hogy mielőtt hazu valótlant állítasz, kérdezz. Mi állt a kommentedben? Csak nem ezt keresed?

  --
  trey @ gépház

  Mea culpa. Mentségemre szolgáljon, hogy sose láttam még itt több oldalra tördelt menyiségű kommentet, és a link se működött fenn. Szorri.

  > Azért jó látni, hogy pár embernek a szar is csokoládé, ha a mostani kormánytól kapja.

  Schmitt Pali plagizált, repült a köztársasági elnöki székből.
  Gyurcsány Feri leadta a sógora szakdogáját, következmény nincs, támogatottsága változatlan.

  Vedd észre, hogy a két eset pontosan ugyanaz: meghamisított egyetemi titulus. A jobboldal dobta a saját jelöltjét, a baloldal hallgat, mert Gyurcsánytól a szar is csokoládé.

  Ez a plagizálós téma egyébként egy nagy marhaság. Gyurcsányt nem a szakdolgozata miatt kellett volna régen kidobni, hanem 2004-2008-as miniszterelnökösdit játszó tevékenységéért.

  Neked igen erős Gyurcsány fixációd van... kezeltetned kellene, mert egyre inkább akadályoz a normál életvitelben.
  --
  http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

  Ne keverd a szinte biztos dolgokat a száz százalékig biztos dolgokkal. Schmitt Pál csalt, bizonyított, sőt be is ismerte. Gyurcsányról senki nem bizonyította hogy csalt, csak szinte biztosak vagyunk benne.
  Vedd észre, hogy nem ugyanaz a titulus, mivel ha valóban csalt Gyurcsány (én pl úgy gondolom hogy igen) akkor 2 diplomája helyett van 1 diplomája. Plagi bá meg azt hazudta, hogy doktor.
  Ez a csúsztatás magasiskolája.
  Megint más kérdés, hogy ez a képződménnyel (SP) nem az volt a fő gond, hogy valaha másolt, hanem ahogy kezelte: össze vissza hazudott, ami kiderült elmismásolta. Való egy ilyen ember egy ország reprezentációs képviseletére? A miniszterelnök szerepe más, mert jelöltként szinte közvetlenül választják, míg a KE cím egy megtisztelő titulus szinte hatalom nélkül amelyet az országgyűlés dönt el. A fent nevezettet pedig újraválasztották, és ha Orbánt megilleti a kijelentés, hogy mögötte az emberek állnak akkor ezt a züllött fazont is.
  Megjegyzem én azt tenném, hogy a V.G-t meg az O. V. meg a Gy.F.-t bezárnám egy ketrecbe olyan 45 napra megnézni mit kezdenek egymással. Legalább mulatnánk, mert a hasznuk ennyi.

  willy, megnézted a hírtv riportját, vagy megmaradtál a HVG-s verziónál?

  Számomra a exsógor dolgozatából és a bírálatból minden egyértelmű volt.
  Gyurcsány dolgozatának bírálata az exsógor dolgozatának elejével egyezett meg oldalszámra pontosan.

  Igen, lehetnek nagyon ritka véletlenek, pl. hogy oldalszámra minden megegyezik, egyszerre kapták az ihletet, de felettébb gyanús.

  Persze nem akarlak megakadályozni abban, hogy higgy. Finom az a Gyurcsány csoki.

  Te tényleg csúsztatsz. Elolvastad, amit írt? Értelmezni is sikerült, vagy azt már megtiltották?
  Szerintem ugorj neki még egyszer a hozzászólásának, jól összefoglalta a lényeget.

  -----
  "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
  rand() a lelke mindennek! :)

  Elolvastam, mellesleg Schmitt Pál dolgozata sem egyértelmű. Ezt azok tudják a legjobban, akik már életükben ledoktoráltak.

  Minden doktori 90%-a "másolás"-ról szól, azaz, hogy ma hol áll a tudomány, a maradék 10% egyéni munka.

  Ha úgy akarsz ledoktorálni, hogy fingod nincs semmiről, ami körülötted történik, fel akarod újra találni a kereket, elzavarnak a fenébe.

  A régi rendszer nem követelte meg a tételes idézést, csak a végén kellett a forrásokat feltüntetni. Az igazi kérdés, hogy a nem másolt 12 oldal egyéni munka volt-e, adott-e valamit a tudományhoz, vagy sem.

  Schmitt Pál dolgozatából következhet:
  A) - hogy összeollózták
  B) - vagy egy 20 évvel ezelőtti bírálatot a mai törvények alapján visszamenőleg érvénytelenítettek

  Én egyiket sem tartom kizártnak, Schmitt Pált politikai nyomásra távolították el.
  Bár Schmitt Pált ismerve az összeollózásos verzió valószínűbb.

  Ez a hírtévés verzió, igaz? :)

  Egyébként számomra nem ott van a fő probléma, hogy doktor vagy nem doktor, hanem az, hogy miután a "bomba robbant", tagadta az egészet, utána pedig elismerte. Röviden és tömören, egy szóval: hazudott, mégpedig egy elég komoly ügyben.

  Amit most te csinálsz, azt pedig úgy hívják, hogy mosdatás, terelés, a tények elbagatellizálása.

  Nem kell magyarázkodni, nem kell védeni, ami történt, megtörtént. Gyurcsányt se védi senki (bár azért neki nehéz bármi rangról is lemondani, már rég nem miniszterelnök).

  Pontosan ahogy Gyurcsány Ferenc.

  Nem értem, hogy miért kezeled Gyurcsiburcsit másképpen.

  Nem kezelek én senkit máshogy. Nem védtem egyiket se, egyik se szorul a védelmemre, meg mindkettő pofáján elég bőr van, hogy elbírja.
  Most te kezdtél bele SP mosdatásába és védésébe: GyF-nél gyanús a "véletlen", SP-nél pedig a kérdés csak annyi, hogy a maradék 12 oldal egyéni munka-e vagy se.

  SP esete azért más egy kicsit, mert ő a kiderülés pillanatában elég fontos személyiség volt. GyF meg egy újonnan megalakult kis futottak még pártnak a mittoménmije.

  Ha politikai, közjogi meg ilyen vonzatot nem nézünk, akkor mindkettő egyformán gáz. Ennyire egyszerű. Nem kell ezt túldramatizálni.

  SP-t nem akartam mosdatni, legfeljebb neked tűnt úgy.

  SP a múlt rendszerben csodálatos karriert futott be, valószínűleg nemcsak a két szép szeme miatt. Komálta Moszkva, Brüsszel és Viktor is a simulékony természete miatt, csak az MSZP vetette ki, amikor szocialista politikus akart lenni.

  Gyurcsány Ferenc esete azért más, mert ő a Fidesz befutó embere. Ha a kormány kinyírná Gyurcsányt, abból kizárólag az MSZP profitálna. Kell egy személy, akivel riogatni lehet, hogy összetartsa a jobboldali tábort. Folynak ellene eljárások, állandóan központban van, de ítéletet nem várok, maximum olyan súlyút, hogy 100.000 Ft-ot fizessen be, mert rossz kisfiú volt.

  Látod-látod! Ebből is jobb az emeszpé, mint a fidesz, mert az emeszpében nem adnak helyet ilyen simulékonyaknak. A fideszben meg pártkatonák kellenek, akik nem mondanak ellen :D

  Persze, GyF egy mumus a jobb oldalon, de kell is a valós ellenség-kép. A zsidózás meg cigányozás nem szalonképes, Gyurcsány "Elkúrtuk" Ferenc pedig pont kapóra jön (nézd meg, se Medgyessy, se Mesterházy nincs műsoron). De ez volt az előző kormánynál Orbán "Kézcsók" Viktor, vele volt a riogatás. Amíg a népet hülyének nézik (és a nép engedi is), addig mindig lesz valami ilyen.

  Így lehet (kell) elterelni a figyelmet a fontos dolgokról. Tudod, ez a kenyeret és cirkuszt a népnek mondásból a cirkusz rész. Könyérre mög már nem fussa :(

  Az MSZP-re akkor fogok szavazni, mikor már csak ők vannak a listán.

  A jelenlegi partlament számomra a legnormálisabb, mert sem a Jobbikkal, sem az LMP-vel, sem a Fidesszel nincs kimondottan bajom.
  Egyedül az MSZP-t utálom, a parlamenti pártok 75%-a elfogadható. Ilyen helyzet még nem volt az elmúlt 20 évben.

  Ennek örülök. Nekem a parlamenti pártok kb. 0%-a elfogadható.

  Olyan vagy mint Móricka meg a punci, csak neked mindenről Feri jut eszedbe. Még a segfault-okért is ő a hibás?

  Az a szomorú, hogy én mindkét főiskolai szakdolgozatomba egyenként is lényegesen több időt és energiát fektettem, mint ami szerinted a PhD dolgozathoz szükséges. Szomorú, hogy egy eszme vagy egy pár védelmében ennyire le tudja valaki degradálni a tudományos fokozatokat. Szomorú, hogy írástudó emberek ennyire el tudják veszteni az eszüket egy eszme vagy egy párt vak és védelmében... :(
  --
  http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

  Pontosan.
  A diplomamunkám az egyik szakon:
  érdemi rész 39 oldal (tartalomjegyzék, bevezető, ilyesmi nélkül)
  7 oldal: "Alapvető fogalmak bevezetése" - diffegyenletek, stabilitás, stb. - "másolás"
  3 oldal: két, orosz nyelvű cikk feldolgozása, értékelése
  8 oldal: a témavezetőm által felvetett problémák _önálló_ megoldása, leírása (mindenféle cikk és egyéb nélkül)
  7 oldal: újabb témakör összefoglalása
  6 oldal: az "önálló megoldást" újabb módon oldottam meg (új tételek felhasználásával)
  2 oldal: újabb matematikai terület ismertetése
  6 oldal: ezt is felhasználva, illetve összegzés

  "Másolás": 16 oldal
  Fordítás: (legyen) 3 oldal
  Egyéni: 20 oldal.

  Kb. fele-fele.

  Szakdogám:
  5 oldal: szükséges elméleti háttér ismertetése
  25 oldal: egyéni munka (amiben egy számítógépes program megírása is benne van, tehát még a forráskódot hozzá kéne számolni - nem, nem programozó szak).
  Kerekítéssel legyen 80%-20%.

  Bmeg. Kétszeres doktor vagyok! :)

  Idézet:
  Minden doktori 90%-a "másolás"-ról szól, azaz, hogy ma hol áll a tudomány, a maradék 10% egyéni munka.

  Ha egy olyan komoly, címmel járó valaminek, mint a doktori, 90%-a másolás és a maradék 10% pedig egyéni, akkor nehogy már egy "egyszerű" diplomadolgozatnak magasabb követelménye legyen. Legyen akkor a diplomamunka 95% másolt, 5% egyéni.
  Nem értem, hogy akkor mi a gond. Az 5% egyéni munka pedig az, hogy kiválasztotta a sógor dolgozatából azt a részt, amit ki fog hagyni.

  -- törölve --

  "Brüsszelnek és az USA-nak van baja velünk"

  USA-nak mindenkivel baja van.
  Brüsszel: tudomásom szerint az EURÓPAI Uniónak vagyunk tagja, nem az ázsiai uniónak :)

  egyenlőre, de a ruszkik már küzdenek egy keleti unión is, amiből nem kívánnak bennünket kihagyni.

  :)

  Jaja, oda is kell balek meg felvásárlópiac :) Eddig a nyugati sz@rt kapjuk, most kapjuk a keleti sz@rt :)
  1990-ig a ruszkik diktáltak, most a nyugat diktál, ezután akkor megint a ruszkik fognak diktálni? :)

  hallottad már, hogy a változatos étrend jót tesz az egészségnek?

  :)

  Tényleg. Te, a törökök mikor akarnak újra jönni? :D

  Én inkább úgy értelmezném, hogy azért devizahiteleztek az emberek, mert a forinthitel szétkúrtdrága volt akkoriban (bár most is).

  "Az éremnek két oldala van és én a másik oldalról beszéltem, nem dühből. Minél kevésbé hiteleznek, annál gyorsabb a konvergencia az egyensúlyi állapothoz és annál inkább kaparod majd a küszöböt."

  Kérlek olvasd el Széchenyi István egyik híres könyvét, amelynek a Hitel a címe, kissé régies a nyelvezete, de érthető. MEK-en szabadon letölthető. Aztán térjünk vissza a témára.

  "Ha józan ésszel áttekinted, a bankoknál akkora a szar, hogy bármit csinálsz, nem tudsz javítani rajta, mindenképpen kiviszik a tőkét az országból. Az egyetlen lépés, amit tehetsz, hogy adóztatod a kimenő pénzt (átutalási adó) és megvárod, míg beáll újra az egyensúly. Nem érdemes lerobbant szarba ölni a pénzt gazdaságfejlesztés helyett, nyugodtan fizessenek, vagy menjenek csődbe."

  A 0,1 százalékos tranzakciós adó nem a bankok tőkekivonása ellen van, hanem a költségvetési hiány ellen. És amíg nincs több évre előre tervezhető jövő az országban addig mindenki kifelé fogja vinni a tőkét és senki nem hoz befektetést. A folyamat ellen nem véd semmiféle adó, viszont egy kiszámítható gazdasági környezettel megfordítható lenne, de Neked is csak olyan ötleteid vannak, amelyek tovább erősítik a "tervezhetetlen" jelzőt az ország neve után.
  --
  http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

  2011 május 11. Hitel/betét arány:


  MKB Bank        188%
  CIB Bank        184%
  Erste Bank      178%
  Raiffeisen Bank 134%
  Budapest Bank   130%
  K&H Bank        115%
  OTP Bank        101%
  Unicredit Bank   98%

  Sokmindent elárul, hogy melyik bank mennyiben felelős Magyarország jelenlegi helyzetéért.