Telefon Adó 1.0

Címkék

Megjelent a Telefon Adó Android alkalmazásunk első verziója. A hívás és SMS történeted felhasználásával kiszámítja a tervezett telefon adót, amit fizetned kell majd. A számítás paraméterei a beállítás fülön testreszabhatók.

Az Android rendszer korlátai miatt jelenleg csak az utolsó 500 hívás naplója érhető el, ezért csak ezeket tudjuk figyelembe venni. Az elküldött SMS-eknél csak a készülék tárkapacitása szab határt.

Az alkalmazás sehova semmilyen személyes információt nem küld.

Elérhetőség:

Telefon Adó on Google Play

Hozzászólások

Adómentes telefonkártya rendelés nálam! :D)

-------------------------------------------------------------------------------------------
Mit használok? Na, na, na? Hát blackPanther OS v11.1-et * www.blackpanther.hu

Én ~60 percet beszélek / hó. Nem tudom, hogy bírom majd ezt a nagy terhet. Lehet, hogy 120 Ft-ot is le kell perkálnom adóra? :O Basszus! Azon vehettem volna egy akciós Mars-szeletet.

Na meg szegény emberek, akik 500-600 perceket is eltelefonálnak minden hónapban. Velük mi lesz? Hogy vesznek így cuki telcsit minden 2. hónapban? Ja vagy lehet, hogy aki ennyit fecseg, annak meg se fog kottyanni az a pár száz Ft plusz (maximum 700 Ft lehet)? Ja és hogy ezt a pénzt csak 2012 végéig kell fizetnie az előfizetőknek (vagyis csak pár hónapig), amíg a mobiltársaságoknak le nem jár a különadójuk, utána már ők fogják? Ja? Ja!

Ugorjunk ki az ablakon és szidjunk mindenkit, amiért meg merte tenni ezt az aljas gonosz dolgot a kormány.

Ja és hogy ezt a pénzt csak 2012 végéig kell fizetnie az előfizetőknek (vagyis csak pár hónapig), amíg a mobiltársaságoknak le nem jár a különadójuk, utána már ők fogják? Ja? Ja!

Remélem sohasem veszik vissza a cégek és végig a felhasználók fizetik. Sőt, én a különadót is rájuk terheltem volna. Remélem attól kicsit jobban megjön az eszük, amikor szavazni kell.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Azok fizessék, akik csinálták. Amíg nem hallom azt, hogy a képviselők és magas pozícióban lévő köztisztviselők lemondtak volna bármilyen juttatásról (pl. a fizetésük feléről), addig azt mondom: üssék a népet, hogy tanuljon belőle: ezekre soha többet! Csak az a baj, hogy a magyar elég fafejű, lassan tanul. Túl lassan.

Mondom ezt úgy, hogy magyar vagyok és itthon élek.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Mindenki befizet kb. 100-200 Ft-ot havonta. Ez egy embernek, még a szegénynek se, meg se kottyan. Viszont ha megszorozzuk több millióval a 100-200 Ft-ot, az óriási segítség az országnak. Igen, a képviselők lemondhatnának a juttatásaikról, de az maximum morális kérdés, mert az a pár millió, ami összejön pár emberkétől, semmit nem számítana. Ha képviselő lennél, te se mondanál le a törvényes juttatásaidról, ahogyan én sem.

Nem az országnak segítség, hanem a képviselőknek. A morális kérdés pedig itt nagyon fontos, mert ha azt látom, hogy arányosan (!) ők is beleadják a részüket, akkor én is szívesebben adakozok.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ugyan már. Nem a képviselők fogják megkapni. Te tényleg ezt gondolod? A képviselők továbbra is fix összegű fizetést és juttatást kapnak, nem gondolhatod komolyan, hogy ami összejön a telefonadóból, azt átutalják nekik. Tény, hogy sok pénzt kapnak, de itt 386 emberről beszélünk, ami a több millió emberhez képest elhanyagolható. Több ezer, vagy tízezer olyan magánember, vagy vállalkozó van, akik sokkal durvább összegeket zsebretesznek. Csak róluk nem beszél a TV, meg a Blikk, így ők nem téma.

Nem győzöm hangsúlyozni: flotta!
Nem 30, nem 20, de nem is 15 Ft-os percdíjak. Oké?
A csóró egyetemista sose fizetne elő 2 éves hűséggel ekkora percdíjra. Akkor venne feltöltőkártyát és kevesebbet beszélne. De ugye szolgáltató azt mondja, hogy kösd le magad: biztos pénz. Csakhogy a szerződésben benne van, hogy a díj módosulhat ha rajta kívül álló okból történik valami a piacon (például egy észlény bevezeti a 2 Ft-os adót, megemeli az ÁFA-t, stb..).

Tehát nagyon nem 250 Ft-ot fog fizetni, hanem minimum a többszörösét.
Ha az ingyenes hívásokat is megadóztatják, akkor pedig a maximumot.

Ezért írtam, hogy nagyon alulbecsültem a dolgot. Ráadásul ma már szerintem 2000 körül lehet a tagok száma.

SZERK:
Ja és nem egy céges flottát tudok, ahol 10 Ft alatt van a bruttó percdíj most. Ezek azért tudnak ilyen olcsó percdíjat kialkudni, mert egy számlafizető van.

Üzleti előfizunál nem 700 a plafon.

(Egyébként az ilyen partnerkedvezményes cuccra mi vonatkozik? Ugye, mint magánszemélyként szerződtünk a T-vel, de a díjcsomag az nem az átlagos előfizetéses, hanem annál kedvezőbb a partnerkedvezményből kifolyólag).

(Vicc az egészben, hogy anno a T-nél se tudták eldönteni anno, hogy most ez hova tartozik, mikor egyszer számlareklamációm volt :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Neeeeeem, hát miért is ők kapnák? Jajj breaknet, hát hogy gondolhat BÁRKI is ilyet? Szerintem természetesen Jóska bácsi fogja megkapni, aki egyedül neveli a gyermekeit, és az egykulcsos adózás által bevezetett nagyobb adóteher révén, nagy hasznát fogja venni annak a pénznek. Oh várjunk, nem ő fogja kapni. Nem is én. Nem is te. Akkor ki is? :)

Te abban a tudatban tengeted a napjaid, hogy van egy ilyen Dagobert bácsi féle széf, és ott szépen bele rakosgatják a pénzt, majd jól kifizetünk mindent miután a belünk is kiadóztunk és az embereket a mélyszegénységbe tuszkoltuk, aztán mindenki boldog lesz, és aranyeső lesz meg dínomdánom!

Gondolom nem láttad azt a videót ahol demonstrálták az ország adósságát, és elmagyarázták hogyan is működik ez az egész. (Megköszönöm, ha valaki belinkeli.)

Lényegében felvettünk X milliárdot, ebből csak Y milliárd érte el az országot (többit lenyúlták), és hiába is vagyunk adósak, nem kéne így kezelni a dolgot. Minden ország adós. Mindenki tartozik mindenkinek. Nincs rendben, de ez a mai gazdaság. Egyszerűen növekedésre kéne sarkalni az országot, támogatni kéne a magyar vállalkozásokat, vállalkozókat. Arra lenne szükség, hogy növeljük az átfolyó pénzek mennyiségét, a bevételeinket, amiből aztán lehet adózni. A semmit próbálják egyre jobban megadóztatni. Hasraütésszerűen találnak ki mindenféle adónemet. Mindezt azért, mert valamelyik cég megint 2ft-ot termel, és a fejesek 3ft-ot nyúlnak le. (Lásd BKV, MÁV.)

Nincs azzal semmi gond, ha gazdagodni szeretne egy felsőbb berkekben mozgó emberke, de akkor tegyen is érte. A kormány meg észbekaphatna, hogy ezzel csak a fejlődést fogják vissza, az embereket folytogatják. (Ez nem mindenütt érződik, de nekem megadatott az a szerencse, hogy több szegény családot is elég jól ismerek. Szegények tényleg nem tudnak már mit kezdeni, depresszívek, katasztrofális a hangulat.)

(Most képzeld el. Van 120k havi bevételed. Volt. Ebből félre tudtál rakni mondjuk 20-40 ezer forintot, HA nagyon spóroltál. Mert ugye van egy családi házad, kutya, gyereked. Ezen kívül mennek tönkre a dolgok folymatosan. Na most bejött az egykulcsos rendszer, ez az összes jelenleg 90-re csökkent. Most ott tartunk, hogy a kassza fenekét látjuk csak, nem lehet pótolni a kivett pénzeket, hiába "egyszer díj", "krízisadó" meg miegymás. Nincs miből. Nincs. Nem tudom mi lesz. Börtönbe fogják csukni az embert mert nem képes minden adót kifizetni? Foggalmam sincs.)

Mert a közszféra figyelmen kívül hagyja a gazdasági válságot. Ebből lesz az adósság, amit te szeretnél visszafizetni. (itt érsd: 1995-2001 közt az akkori GDP 52%-ig sikerült levinni az államadósságot majd jött Medgyessy kormány aki (főleg te nem tudhatsz róla, de ebből neveltek fel) megemelte a közszféra dolgozóinak fizetését 50%-al (ami már ugyan égető kérdés volt, de pénz az nem volt rá 2007-re ezér már 66% volt az adósság most meg 79% épp).
Most sem a kiadási (többek közt apád fizetése) hanem a bevételi oldal korrekciója zajlik, és most szólok idén is 3% felett lesz a hiány (tudod, ebből van a hitel).
Vegyél vissza légy kedves.

+1!
Édesanyám közalkalmazott volt, amikor Medgyessyéktől megkapták az 50%-os emelést, akkor ő nagyon örült, én meg k*rvaanyáztam, hogy ezt most mégis miből (az EU-s 300 milliárdból) és miért kell "elszórni", miért nem inkább mondjuk kutatás-fejlesztésre, amiből később pénz is lehet?! Ő meg nem értette, hogy miért nem jó az, hogy több pénzt kap. Szerintem ma már érti. :(

Nem sokáig lesz magyartanár, mivel sorra fogy a tanulók száma, lévén hatalmas jólét van és egyre több a gyerek, meg a gyorsnaszád. Ezek tények, sajnos.

Ekkor megkapja majd a 3 hónapos munkanélküli ellátást, majd a továbbiakban Te tartod el, vagy elmegy közmunkás magyartanárnak (kevesebbért, "mint az állítólagos gazdasági válság előtt"). Ebben az esetben természetesen jól fog jönni minden adónem, amit még addig rádterehelnek.

Ekkor majd lapozz ide vissza.

Ne legyen igazam.

Börtönbe biztos nem fogják csukni, mert nagyon sokba kerül.

Szerintem azért vezették be az egykulcsos adót, mert az alacsonyabb képzettségű réteg mobilitása alacsonyabb. Nem beszélnek nyelveket, egyetlen tulajdonuk a szüleik háza (így röghöz vannak kötve), nincs annyi félretett pénzük sem, hogy kint 1-2 hónapot eléljenek.

Van olyan ismerősöm, aki ELTE-n végzett és halmozottan fogyatékos gyermekekkel/felnőttekkel (autista stb..) foglalkozik és mindig készül Angliába. Ott ezzel a képzettséggel és tapasztalattal 8x-osát kapná KEZDŐ fizetésként az itteninek. Csak állami bérlakásban lakik a félig fogyatékos anyjával, aki dohányzik és iszik. És aki a rezsire adott pénzeket szépen titokban elitta és nem fizette be a számlákat, ezért már csak a közmű kikapcsolás előtt értesült róla, hogy gond van. Hitelt kellett felvenni a számlák kiegyenlítésére, amit máig is fizet. Persze ez csak egy a sok közül, mindig történik valami hasonló dolog, ami miatt nem tud annyit félretenni az amúgy nevetséges keresetéből, hogy elmehessen az országból.

Az értelmiségi rétegben pedig így is hatalmas a kivándorlási hullám. Ezt az egykulcsos adó próbálja lassítani, de így is több BME-s villamosmérnök/informatikus ismerősöm hagyta el az országot, mint amennyien itthon maradtak. Aki pedig itthon van az is tervezi a kivándorlást.

Csak arra leszek kíváncsi, hogy ki fogja így eltartani a nyugdíjasokat..
Nem lepődnék meg, ha néhány éven belül az állam ingyen adna lakást/házat minden fiatalnak, aki vállal gyereket (és ezzel tönkretéve az ingatlanpiacot, megkezdődne az ország külföldi felvásárlása).

Annyit tennék hozzá, hogy vannak, akik lusták kimenni. Nem akarnak, mert az csomó kín, költözés, nyelvhasználat, más jogrendszer, nincs túrórudi, etcetc.
Majd elkezdenek dolgozni egy multinál, amely felismeri a tehetséget és a szorgalmat. Párszor kiküldik a gyereket usaisztánba. Persze tetszik ott minden, beszokja a gyerek, vágyakozik, jó a taco, élmény a szték. Majd elé tesznek egy fecnit, hogy évi 80k és segítünk lakást találni, meg intézzük a papírmunkát. Szerinted hány utasította vissza eddig? Van olyan, aki babával, asszonnyal ment ki, azóta se bánták meg.
Persze a szar kóderek maradtak JavaEE-t kódolni 160 bruttóért (ilyen is van Debrecenben), ők hisztiznek a leghangosabban, hogyaszondja: szaraoktatás, túlelméleti, nincsmunka, szaramunka, thanksobama.

Kurva nagy gáz van.

Arról nem is beszélve, hogy pl. az ÁFA emeléssel csak és kizárólag azokat a cégeket szopatják, akik még fizetnek adót. Akik elcsalják az ÁFÁ-t, azoknak gyakorlatilag szimplán csak jó a 27%-os ÁFA: nekik gyakorlatilag ingyen +2% árrés.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Ez a szívatás. Nem csak ez és nem csak így volt/van probléma. Elviszed olyan irányba a kérdést ami ráfogja valakikre a problémát (amiben kiadós részük volt, ettől a videó még demagóg eléggé) anélkül, hogy a probléma megoldásán dolgoznánk. A probléma összetettebb. Először is a videót 2001-től kellett volna kezdeni, és bemutatni a 2001-es politikai és társadalmi helyzetet, a rá tett válasz ígéreteket, valamint bele kellett volna venni a koloncot amit addig cipeltünk (hitel, társadalmi elszakadás) majd 2008-as válságot is jó lett volna belevenni. Így korrekt lenne, enélkül csak vélemény és annak is eléggé torz. "Fiúk, ki fog borulni a fal, ne nyomjátok, ne pakoljatok rá többet! Na de a Feri 2 évig nyomta, ő a hibás nem az hogy ezt a 2 könyvet még ráraktam a kupacra.." (kit érdekel? nem a fallal kéne foglalkozni?)

A töritanárod délután verd meg, mert kegyetlenül átbaszott.
Ezúton értesítelek, hogy a rendszerváltáskor már 22 Milliárd USD államadósságunk volt a romlott, hanyatló nyugat felé. Mai árfolyamon ez 136 Milliárd USD, ebből jelenleg 64 Milliárd USD környékén állunk valahol + az azóta felvettek. Ez a 3,60-as kenyér, meg munkát mindenkinek, illetve vas és acél országa leszünk jegyében született nyomás hatására történt, mikor már az SzU se tudta finanszírozni, ezért kellett már a 70-es években elkezdeni kívülről pénzt bevonni. Hogy érezd az átmenetet: 1970-től kezdve 15 év alatt nulláról 13 Milliárd dollárra (80 Mrd mai Dollár) ugrott az államadósságunk.

Az meg, hogy apád most többet keres, még nem garancia arra, hogy holnap is lesz állása.

Ez a pénz nem a vas és acél országa szlogenhez kellett, hanem a jólét fenntartásához/emeléséhez, ami mögött nem volt valós gazdasági teljesítmény. No persze nem a hitellel van önmagában a gond, mert ha azt nem életszínvonal megtartó dolgokra költötték volna el, hanem valós befektetésekre, akkor nem lenne ennyi szar a latrinában.

Ahogy egy érával előtte mondották, felfalták az aranytojást tojó tyúkot.

Köszönöm a felkérést, szerencsére vagy sajnos, de nekem nincs egy nokiásdobozom sem, sőt Nokia telefonom sem volt sohasem. :)
Viszont abban igazat adok másoknak, hogy aki hirdeti ennek az adónak a jogosságát, az nyugodtan fizetheti helyettem is. :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ingyen tolod a propagandát, és még erre büszke is vagy? Hasznos hülye.

Egyébként meg én is úgy gondolom, hogy annak aki mértékkel és ésszel telefonál, ez nem fog komoly megterhelést okozni. A sok telemarketinges, meg két forint miatt ájvékoló barom meg nem baj ha nem hív fel.

Az ado nem "jogos" vagy "jogtalan": ez a tarsadalmi szerzodes resze, amit te az allammal kotottel. Az allam biztosit neked orvost, tanart, utat, satobbi, te pedig adozol neki. A szerzodes szerint.

Persze lehet azt mondani, hogy a szerzodes rossz, valtoztassunk rajta (= masra adod a voksod). Lehet azt is mondani, hogy a szerzodest felmondod ("mi a fasznak fizessek adot"), csak akkor tessek azt is bekalkulalni, hogy az allam sem fog veled szemben teljesiteni.

Nem mellesleg, hogy ontopik is legyek: ha igazi verseny lenne a 3 nagy szolgaltato kozott (nincs), mar most azon versenyeznenek, hogy ki nyeli be jobban (100%-120%-ig) az uj adot. Nyugati osszehasonlitasban jelentosen tularazottak a honi mobil szolgaltatasok...

Udv,
benz

Nincs igaza, mert ez a világ nem fekete és fehér. Az, hogy messzemenőkig nem értek egyet a kormány intézkedéseivel nem jelenti automatikusan azt, hogy az előző dolgaival egyetértettem vagy közöm lenne hozzájuk. Inkább a fenti (talán fizetett?) pártkatonák szerepe érdekes, akik valóban tolják itt a propagandát. Én pedig továbbra is azt mondom, hogy ha ennyire szimpatizálnak, akkor nyugodtan fizethetnek helyettem is, köszi! :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

És helyettem is fizethetnek, beszállok. Miért nincs olyan lehetőség a szavazólapon, hogy "Egyik sem"?
Vagy inkább legyen a köztársasági- és miniszterelnök is egy rozsomák. Nem tud lopni, nem tud hazudni, nem tud plagizálni és nem tud olyan törvényeket hozni, amelyek tönkreteszik az országot. Még a semmittevés is jobb, mint ami most van.

Hát ezzel nem sokat érsz el, csak a szavazatszámlálók dolgát nehezíted meg. Ezeket a beírásokat senki sem látja rajtuk kívül. Én voltam függetlenként szavazatszámláló: ezeket ki kellett válogatnunk és a végén minden egyes ilyen lapnál szavazással kellett dönteni a bizottságnak, hogy érvénytelen-e a szavazat.

SZERK:
Mellesleg bármit csinálhatsz, verselhetsz, rákenheted a reggeli szendvicsedet, önkényuralmi jelképet is rajzolhatsz rá, stb.. Nem lesz róla egy darab feljegyzés se, mert jegyzőkönyvbe csak az kerül be, ha valaki a szavazáskor a döntést kifogásolja.

...avagy a politikának itthon nem arról kellene szólni, hogy négy évente egy X-et rak az ember, hanem mondjuk időközben is az orrukra koppintani a kedves megválasztott képviselőknek, hogy "ezt ígérted, ezt csináltad, mégis mi a faszért?"

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Igen és ki ad rá lehetőséget? A politikában csak az ismerősök ismerősei érvényesülhetnek. Itthon még vállalkozóként sem kaphatod meg a nagyobb munkákat politikai ismeretség nélkül. Ha pedig pattogsz, akkor nem fenyegetnek csak annyit mondanak, hogy "könnyen megrúg a ló"..

Hát ez a másik, tehetnék ellene.
Csak nagyon fájdalmas itt hagyni a szüleimet és nagyszüleimet. Az országot egyáltalán nem sajnálom, de hozzájuk nagyon kötődöm.
Legszívesebben azonban elhúznék és barátnőm különösen mondja ezt (neki egyik szülője már régóta külföldön él, nagyon jól!).
Ráadásul már gyereket kellene vállalnunk, de ugye Magyarországon ez eléggé nevetséges. A kicsinek pedig már jó lenne inkább nyugaton vagy északon születnie, ahol normális kormányok vannak és NAGY mértékben támogatják a gyermekvállalást.
De ugye van itthon egy ingatlanunk, amit képtelenség eladni.. és persze a válság előtt lett véve. Szóval nem olyan egyszerű, de én is tervezem a kivándorlást..

Nagypapám anno elmehetett volna az országból a nagymamámmal, mert nagymamám sváb származású volt. De nem ment, hazafi volt és itthon maradt. Aztán 56-os szabadságharcos volt, majdnem kivégezték, később meghurcolták. Majd a változások után Göncz Árpád tüntette ki 1991-ben, történelem könyvben is szerepel. Akkor úgy gondolta, hogy érdemes ezért a hazáért harcolni, de az évek során ő is nagyot csalódott az egész országban. Mindig azt mondja, hogy "Birka lett ez a nép". És szerintem teljesen igaza van. Nem tudom, hogy ha tudta volna előre mi lesz, akkor harcolt volna-e ezekért az emberekért vagy inkább ő is elmegy, mint azt sokan tették.

"Ha pedig pattogsz, akkor nem fenyegetnek csak annyit mondanak, hogy "könnyen megrúg a ló".."

Az ilyeneket nem szabadna soha többé megválasztani. A politikusoknak csak és kizárólag addig van hatalma, míg az emberek a kezükbe adják. (Persze, sok birka nem fogja fel.)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Nem az ország adósságaival van probléma, hanem, hogy az állam szórja a pénzt minden szarra. És, hogy néhol felelőtlen "leszarom, úgy se az én pénzem" hozzáállású emberek (és azokból túl sok) ülnek a minisztériumokban, amelyeket az emberek soha nem vonnak felelősségre.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Most mondjam azt, hogy IJB? Legszívesebben leépíteném az egész államapparátust a felére és akkor szerintem még az is kiderülne, hogy a felesleges funkciók, posztok kigyomlálása után még hatékonyabb is lenne, mint a mostani.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hat igen, fizetik a sok allami alkalmazottat, egyesek csak unatkozni jarnak a munkahelyukre, igaz a fizetesuk nem mondhato valami magasnak, de a semmittevesert nem is rossz.

Megoldas: Csokkenteni a burokraciat, egyszerusiteni az eljarasokat es kitenni az allami alkalmazottak harmadat.

Remélem, hogy kevesebbet fognak pofázni az emberek feleslegesen. Átlagban hetente 2-3 alkalommal ütnek el majdnem olyan emberek, akik telefonnal a kezükben vezetnek autót. Persze a kihangosítót hírből sem ismerik. Amúgy is elegem van a nagyon fontos emberekből, akiknek állandóan pofázhatnékjuk van _bárhol_, legyen az Snooker VB döntő, templom, könyvtár és minden olyan hely, ahol másokat zavarnak a nagyon fontos ügyintézéseikkel. Ha meg szeretnek pofázni, akkor perkáljanak befele. Beleszarok a havi kétszéz forintba, ha cserébe kevesebb okostóni lesz körülöttem.

--
trey @ gépház

Tegyük fel feleslegesen beszél 2 órát egy hónapban (ez eddig került neki x Ft-ba), most hogy többe (x+2 Ft) -ba kerül neki, gondolod hogy ez meggondolásra készteti (pláne hogy x a legtöbb esetben x > 2*10)? Nem fog vele foglalkozni.
A probléma nem itt jön létre, mert pl. Breaknet tolja a hülyeséget a 200ft-al, némi gazdasági ismeretet igényelne hogy 11 millió előfizetői SIM modul után akar 52 milliárd forint adót tervez beszedni ami alsó hangon 4700 Ft átlagos SIM/év befizetést jelent. A valós 7-8 millió körüli aktív SIM-ekre leosztott átlag még rosszabb. Mivel azonban a számokban eddig sem volt erős a kormányzat (tervezést tekintve 20% belül semmit nem sikerült eddig hozni) valószínűleg túl is lőnek a célon. Tekintve hogy a magán előfizetőknél 700 ft/SIM modulban maximalizálták vállalati ügyfelenként pedig 2500Ft ban maximalizálták a SIM kártyánként havonta fizetendő adó felső határát ezáltal eltolták az egész kérdést egy másik irányba mivel a statisztikai számok felső határát. Nem gondoltak a több faktoros authentikációra, az ingyenes percekre, az átirányításokra, a médiaváltásokra, az ügyfélszolgálatokra (40/80/rövidszám),a feltöltős kártyákra stb stb stb.)
Nagyon sok iparág alapjait rengetik meg ezzel az adóval megemelve a költséget 10-20 % -al, és biztosan drágítás okoznak egy olyan piacon, ahol látják bevezethető.
A harmadik probléma ezzel, hogy ha nem elég akkor a 2 Ft-ból hirtelen lehet 3, majd 5..... könnyen emelhető kis adó.
Harmadrészt szinte fix, de virtuális költséget építenek be egy piacra, ami rontja a versenyt. Értünk vannak. Szeressük őket.
Ergo, nem a dumaerzsike, és nem nagypofájújózsi fogja ezt fizetni, rájuk ez nem hat.

GonoszPistike vesz IP vonalat VOIPCompany Ltd, (UK) -től és szépen végződteti a hívást nálad, nem a fogadásért, hanem a hívás kezdeményezésért kell fizetni (körbetekerve ilyen jótékony választónyugtató maszlaggal, hogy az első 10perc (20ft) ingyen van, meg hogy mi a státusza a kezdeményező félnek (magán/egyéb) és attól függően maximalizált érték) Igen, jól látod: Teljesen szakmaiatlan fércmunka. Nem csoda, nézd ki tolta ki magából.

+1

Ebben nagyon egyetértünk. Utálok telefonálni, utálom, ha telefonon keresnek. Az írásbeliséget sokkal többre értékelem, legyen az email, twitter, bármi. Ha elterjedne normálisan a videohívás, az tetszene, mert legalább látnám a másik arcát. De ez a "hallom a hangot, de nem tudom, mit csinálsz" felállás nekem nagyon nem tetszik.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Sohasem beszélgetek fölösleges, tekintettel arra, hogy a személyes kontaktust többre tartom, mivel látom a beszélgető partnerem arcát, gesztusait. Mégis összejön havi 100-200 perc.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Felelősségre vonás?
Miért?
Kit?
A választópolgárt lehet felelősségre vonni, ha barom volt és hitt bárkinek is, pártállástól függetlenül; s ő maga is bűnhődik meg a hülyesége miatt (meg mások, akik nem tehetnek róla).
Ez a demokrácia; de a választási lehetőség megvan (arra is, hogy elmenjünk innen, s arra is, hogy rosszul döntsünk - jó alternatíva ugyanis NINCS).

Igen, a mostani helyzetért csak a birka embereket lehetne felelősségre vonni.

Ettől függetlenül a demokrácia nem ez, hanem az, amikor a választó akarata érvényesül a megválasztottakon keresztül. Elméletben :)

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Na pont ez az... A másik kedvenc kérdésem ilyenkor, hogy vajon a másik banda, legyen balos vagy jobbos, mit csinálna másképpen? És a kampány dumát azt hagyjuk. A felállás ismert: kevés a bevétel, és növelni kell. Kérdés, hogy hogyan?
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

Mondjuk a kibaszott egykulcsos adó kivezetésével, ami évi kb. 300 milliárd Ft bevételkiesést okozott az országnak... de persze abból nem lehet szavazatokat venni.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

"A másik kedvenc kérdésem ilyenkor, hogy vajon a másik banda, legyen balos vagy jobbos, mit csinálna másképpen?"
Azt nem tudom, hogy mit csinálnának, de van pár ötletem:

- Csak annak legyen szavazati joga aki produktív életciklusában van (szja-t fizet). Nyugger, gyesen vagy gyeden lévő, munkanélküli, rokkant, külföldön élő, illetve politikus és közalkalmazott ne szavazhasson.
- A külföldi nyugger ne utazhasson ingyen a tömegközlekedési eszközeinken, mert ő ide egy forint adót sem fizetett...
- Ne kapjon bárki rokkant kártyát, legyenek inkább mások elöl elzárt parkolók fenntartva nekik, de azok sem ingyen!
- Minden (helybéli lakos) kötelezően vegyen meg éves bérletet. Vonják le adó formájában, vagy tudom is én, hogy hogy. Ezzel megoldódna a tömegközlekedés finnanszírozása, és az emberek is átszoknának a P+R életstílusra.
- Ne járjon utazási kedvezmény nagycsaládosoknak, kapják a családi pótlékot abból gazdálkodják ki az utazást.
- Ne járjon utazási kedvezmény a nyuggereknek sem, és a MÁV-os, BKV-s, egyéb alkalmazottaknak sem. Kapnak ők is fizetést, úgyhogy nincs miről beszélni.
- Ne mentse meg az állam a devizaadósokat mások pénzén (legyen magáncsőd), így talán felvirágozhatna az albérlet piac is.
- Ne korlátozzák az önkormányzatok az állattartást a településeken, így nem kéne még a parasztoknak is a Tescoban vásárolniuk.
stb.

A fentiek következményeként, mindig "gazdaságbarát" kormányunk lenne!

---
http://youtu.be/mzycLGudWTw

Eddig sem azzal volt probléma, hogy kire szavaznak az emberek (jó, azzal is), hanem, hogy rohadtul elmaradt a felelősségre vonás, amikor nem azt tették, amit ígértek.

Szóval tökmindegy, úgy is lesz valaki, akire szavazni lehet, csak kérdés, hogy olyan hatalmat ad a kezébe a nép, hogy bármit megtehet, vagy olyat, hogy pofán lesz vágva, ha nem azt teszi, amiért odaengedték.

----------------
Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

Hurr-durr. A fizetésed adóztatva van, ha szarni mész a vízre adózol, a wc-papír árán adó van, az autóval amiért újabb tekercsért mész megint adó volt, és közben adózva fizeted a különféle terheket.

De ne aggódj! Szerintem tárt karokkal várnak ha besétálsz a parlamentbe és elkiáltod magad: ITT A PÉNZEM, TESSÉK, NEKEM NEM KELL, FIZETNI AKAROK.

ui.: Egy diák 1490-ért kapott 3 emberre 100 órát ingyen. 700ft mit számít? Sokat, ilyen esetben.
2012, Magyarország. :(

"Lehet Szlovákiával példálózni. És el lehet dönteni, hogy szlovák viszonyokat szeretnénk-e. Szlovák nyugdíjakkal. Persze, nem kell fizetni az osztalék után adót, nem kell! Nem kell fizetni annyi tb-t! Nem kell! De lényegében magyar árszínvonal mellett fele annyi a nyugdíj, mint nálunk. Ez a programja a munkáltatóknak? Én is tudok keményen kérdezni! Ez? Hogyan fogjuk kifizetni a nyugdíjakat? Hogyan? El lehet menni Magyarországról! Itt lehet bennünket hagyni, kérem szépen! Tessék! Lehet menni!” - mondta Magyarország miniszterelnöke."

Ungarische Flatley visszaszájkaratézott a munkáltatók egyesületének, mikor azok pampogtak, hogy ők nem akarnak TB-t fizetni a melósok után (gondolom arra számítottak, hogy majd a munkás magának fizetgeti, vagy fassetudja) és persze példálóztak, hogy bezzegszlovákia. Erre közölte Fletó, hogy ha Szlovákiába vágynak, menjenek oda, már nem kell éveket várni az útlevélre, meg szabad országban élünk.

Bár nem tisztem védeni, és legszívesebben rugdalnám, de amit mondott az nem emberekre, hanem a cégekre mondta, mikor számon kérték rajta a szlovák adórendszert.
Miután ezt a csúsztatást letudtuk, sajnos most ott tarunk, hogy azok az emberek akik előre vihetnék az országot vagy tervezik hogy mennek, vagy már mentek. Néhány mazohista marad meg a "maradék" és akkor mi lesz?

Ez sajnos így van. Ferdítés állandóan. Jobbosok is ferdítenek, meg a balosok is. Minap néztem Frei Dosszié Magyar kiegyezés című részét, és abban nagy igazságokat lehetett hallani. Ugyan 2007-es a film, de ma is aktuális. Állandóan marjuk egymást, aztán egyes jóemberek meg ebből gazdagodnak meg.. Mikor lesz már ennek vége...
________________________________________________
http://kronosz.sinuslink.hu

"Hurr-durr. A fizetésed adóztatva van, ha szarni mész a vízre adózol, a wc-papír árán adó van, az autóval amiért újabb tekercsért mész megint adó volt, és közben adózva fizeted a különféle terheket"

Erről a tervezett ingatlanadó jut eszembe: amikor egy házat felépítesz, minden egyes téglája után megfizeted az adót. Ha bevezetik, akkor azért kell fizetned, hogy a felépített házadban lakhass. Az adóztató közeg (állam, vagy hívjuk bárhogy) válik a főbérlőddé. Ez, akárhogy is vesszük, egy gusztustalan, nyílt kizsákmányolás újabb lépése lesz. Csak hát ezt lassan kell csepegtetni, hogy lenyeljék az emberek, ha tényleg bevezetésre kerül.
Tudom, most csak kiragadtam egyetlen dolgot sok közül.

Az a helyzet, hogy _van_ ingatlanadó.

Persze Budapesten nincs, állítólag kormányzati szinten sem értenek egyet vele...
...csakhogy van az országnak olyan része, ahol ezt az adót keményen fizetik az önkormányzatnak - és nem azért, mert sokkal jobb fizetésük van mint pl. a fővárosiaknak, koránt sem.

Tehát már most van olyan hely, ahol bérled a saját ingatlanod, lakásod csak azért, mert van.
Telekadó szintén van.

Persze, de egy szolgáltatásra adót kivetni... legfeljebb nem/kevesebbet használom (van valamennyi mozgástér).

Lakni viszont kell valahol... Ha valami állítólag a tulajdonodban van és havi/féléves/éves díjat szednek utána, azért az felháborító és pofátlan dolog.

Autót ki lehet vonni a forgalomból és lehet, hogy megvan nélküle az ember... de egy házat?
Minél többet tesz/tett félre az ember, hogy legyen hol laknia, annál több fix súlyt kell a nyakába aggatni?
Bocs, nem is fix... folyamatosan emelik.

Nem tudom, hogy ki az az apró ember és mit mondott, de nekem 2006 óta legombolják a megtakarításaim után a kamatadót. Ezek után a "lesz" nehezen értelmezhető, hacsak nincs időgéped. És ez sokkal jobban bosszant, mint ez a nevetséges adó. Százas, ezres nagyságrendekkel több zséről van szó.

--
trey @ gépház

2011-ben 3% volt a tervezet. Ez egy 10 milliós ingatlannál jó kis tétel. Azóta már van újabb ötletet: http://index.hu/gazdasag/magyar/2012/05/16/johet_az_ujfajta_ingatlanado/
Területrendeznek közpénzből, aztán az onnan elköltözni vágyoktól megint "hozzájárulást" szednek. Gondolom ezt az építmény, stb. adó mellett tervezik, nem helyette.

Ezzel az adóval semmi gond sem lenne, ha egy jól prosperáló országba vezették volna be, egyfajta fogyasztási adóként. Viszont itt egy kurvára elb.szott gazdaságpolitika következményeit érezhetjük a bőrünkön különböző idióta adó formájában, és akkor még a tranzakciós adó csak jövőre jön.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

Már más is mondta: vegyél vissza az arcodból, rohadtul fogalmad sincs, hogy működnek a dolgok. Főleg ott, hogy ennek az adónak már az elvi és morális alapjaival is bajok vannak.
Vegyünk egy esetet: bátyám orvos. Van neki céges mobilja (=kórházi), amihez a készüléket neki kellett megvennie, és fizet érte havi 3-4 ezer forintot (nehogy azzal gyere nekem, hogy ezt miért nem állja a kórház, vagy hogy miért nem vonják automatikusan inkább a netto 140 ezer szakorvosi fizetéséből, mert kiröhöglek). Miért? Mert a kollégáival, akik így benne vannak a kórházi flottában, ingyen tud beszélni. Éjszaka ügyeletben (központi intenzív terápiás osztály) még szarni is ezzel megy a zsebében, hogy minden esetben el tudják érni. És nem keveset beszél rajta. De ha szabadnapos, akkor is nála van, mert akkor is elég gyakran hívják fel pl. konzultálni.
Tehát, ha csak a morális alapokat nézzük: te ezt még megadóztatnád? Munkaeszközt? Komolyan megfordult neki a fejében, hogy dacból beint, lemondja, azt ha majd valaki emiatt patkol el, akkor mossa kezeit. De tudod, nem teszi, mert neki van gerince, nem úgy mint a kedves képviselő uraknak és hölgyeknek, akik ezt megszavazták.
Ha adóelvi alapokat nézzük, akkor mit adóztatsz? A percdíjat? Mit, a 0 forintot? Vagy az előfizetést? Amin már rajta van a 27% ÁFA, tehát már adózott érte?

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Félre értetted. A gond az hogy az ÁFA esetén azért van visszaigénylési lehetőség, hogy csak 1x legyen kifizetve. Azaz a munkát ne terhelje egy ilyen mértékű adó, ez esetben pedig pont sok esetben munkára fog ráterhelődni egy forgalmi jellegű adó (ami nem is lehetne még egy persze).
Ez a gond, illetve az egész szakmaiatlan, elkapkodott volta. Lehet behozni a képbe orvost/halált/stb. a probléma súlya az előfordulás gyakoriságát hozza elő. Emellett felfordul a gyomrom a kivetés módjától is, hiszen mindenki tudja, hogy mi fizetünk, de az adó alanya a szolgáltató, és majd jól elmondják, a szolgáltatók a gonoszok.

Milyen visszaigénylési lehetősége van annak aki nem vállalkozó? Vagy csak szegény vállalkozók? Szaros fél hamburger árából nem vagyok magamnak hajlandó problémát csinálni. Persze, szar, hogy újabb adó. De egy kicsit ez az egész megint túl van spilázva. Lehet rinyálni, lehet jajveszékelni. Ez a lényeg. Ezt szeretjük.

--
trey @ gépház

Ha csak ez az egy adó lenne, de jó lenne.
Csak tudod, sok kicsi sokra megy. Ezt egy kicsit megadóztatjuk, erre egy kis illetéket kivetünk, amarra is rácsapunk valamit, stb.
Akinek van egy-két kutyája, olyan városban él, ahol van kutyaadó, nedjaisten telefonja is van, amin pl. az állatorvost hívja, aki esetleg merészel bármit is vásárolni, és 25% helyett 27% áfát fizet... sok kicsi sokra megy, és az a 120 forintod már nem is 120, hanem már 1200 vagy akár 12ezer.

Sőt, hogy egy kicsit filozofáljunk: a letelefonált percekért egyszer már adózol (előfizetési díj, kártyafeltöltés, stb.), amit asszem talán emeltek már 25%-ról 27%-ra. És az egyszer már adózott tétel miatt még egyszer adózol (nem hiszem, hogy Gabika néninek lesz igaza). Inkább mondják azt, hogy megemelik 30%-ra (persze akkor az adó-ötletgyárost nem lehet megfizetni)...

Miért? Mi alapján? És hogyan?
Fizetek neki azért, hogy netet adjon, amit én arra használok amire akarom. Nem az ő szolgáltatása. Ha meg pl. korlátozza az elérését, az már igencsak az internetszabadság korlátozása, amiért szerintem perelni is lehet.
--
Discover It - Have a lot of fun!

Úgy, hogy a legtöbb szerződésben benne van, hogy pl. a tarifákat a szolgáltató kénye-kedve szerint bármikor megváltoztathatja menet közben is. Kijövő-bejövő portokat meg eddig is tiltottak vagy figyeltek, itt se lesz nehéz akár ez alapján korlátozni/megsarcolni bármit is.

----------------------------------------------------------
"One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
www.xonotic.org

Gondolkodj úgy, hogy a voip engedésével, amit persze végződtetni lehet akár a hagyományos analóg rendszerben is, gyakorlatilag telco-vá válik (közvetlen infrastruktúrát ad hangátvitelhez). Ha eléggé gumiszabály a telcotörvényünk, akkor az isp-dnek is auditálnia kellene a voip (pure voip/sip + skype, msn, gtalk,...) forgalmadat, hogy továbbróhassa a voice/video chat után telefonadót rád.
Érted az okfejtésemet? Ez még több pénz beszedéséről szól, mert kurvanagy az államháztartási hiány illetve "ha az imf jön, én el", semmi közteherviselést ne vizionálj bele.
Nem kell egyetértened, csak értened.

Több értelme lenne egy teljes telefon díj kalkulátornak, nem?
Sokkal inkább érdekel, hogy éppen mennyi lenne a részszámlám, mennyit percet használtam el a díjcsomagban levő percekből és SMS-ekből mint az, hogy telefon díjból mennyit fizetek az államnak telefon adóra.

Most le akartam írni olyan adatokat, hogy, a 200ezer riasztó/tűzjelző plusz, a 40ezres GPS flotta(kb...lehet kicsit több) és ki tudja mennyi privát autóriasztó, ami megint csak küld, (vagy GPRS-ezik) és igen, ezek nem két kapcsolást generálnak naponta...
Aztán rájöttem, hogy tök felesleges!

iOS-re nem tervez valaki ilyet írni? (A 99$ -os díjat nem igazán akarom kifizetni publikáláshoz.)

Én a "Beállítások" és "Info" tabokat kivenném és ezeket activityket az options menube kötném. Nincs hívási adatokat megjelenítő activity, pedig azt én beraktam volna egy tabba. Így a User logikai bukfencet érezhet, mert nem tudja hogy mi alapján számolta a statisztikát. Ezt a kikapcsolható üdvözlő képernyőt feleslegesnek tartom, illetve ha már ezt megcsináltad miért nem töltöd be az hívási adatokat a háttérben amíg a user olvas? A kezdő képernyő 2 helyen is kikapcsolható, de miért ez a redundancia alkalmazás szinten? Csak félreérthetőséget okoz. Miért tölti újra az adatokat ha nem volt onPause vagy onResume event és az alkalmazást sem lőttem ki közben?

Jelenleg van 225 percem ebben a hónapban. Beállítom az "Okostarifa 600" -ast azaz 600 ingyen perc, erre az App 8Ft adót számol. Ha jól tudom az első 10 perc csak az ingyenes havonta, tehát 430Ft fizetendő adó helyett 8ft az fals eredmény. Főleg így gyanús a dolog, hogy azt sem látom, hogy mi alapján számolt?

Több értelmét látnám, ha egy komplett hívási szokásokat analizáló app szolgáltatásába integrálódna ez a ficsör.

---
http://youtu.be/mzycLGudWTw

Nekem meg van a telenornál ez az 5 perc után ingyen hívás az első óra végéig. Meg ugye a szüleimnek is. Érdekes számlák fognak kijönni ezek után nekik is, meg nekem is.

--------------------------

Csak a viták elkerülése végett. Ha nem használok ékezetet, mobiltelefonról írok.

* A beállítás / infó tab nekem így jobban kézreáll, de ezen lehet vitatkozni. :)
* A hívási adatok ott vannak a phone app Call log fülén. Azt akarnád megjeleníteni itt is?
* Az üdvözlő képernyő 1.0-ás userek miatt van. A Settingsben azért van, hogy vissza lehessen kapcsolni, ha valaki véletlenül kapcsolta ki. Szerintem ez nem redundancia.
* Elvileg csak akkor tölti újra, ha a memóriából elveszett valamiért a felépített modell, pl. a processzt kilőtte a rendszer. Előfordulhat, hogy egy későbbi verzióban ezeket az adatokat perzisztensen fogjuk kezelni.
* Az ingyen perc nem a tarifacsomagodra vonatkozik, hanem arra, hogy hány perc ingyenes egy adott hónapban.
* Tervben vannak további funkciók, hogy ne csak alacsony vérnyomás kezelésére legyen alkalmas. :)

Üdv,
Gergely

A Settings fülön a "Havi ingyen perc" alatt ez szerepel: "Ennyi perc egy hónapon belül adómentesen lebeszélhető", tehát nem arra vonatkozik, hogy hány percet beszélhetsz ingyen. Ez egyébként fixen 10 perc a törvény szerint, csak amikor a program készült, akkor még nem volt biztos, hogy ez is marad. Emiatt lehet, hogy ezt az opciót teljesen kivesszük a következő verzióból, vagy módosítjuk a szöveget, hogy egyértelműbb legyen.

A 8 Ft adó valóban furcsa. Ha 600-at állítottál be ingyen (adómentes) percnek és 225-öt beszéltél akkor 0-ának kéne lennie. Az SMS-sel együtt nézted esetleg? Azt tudom ajánlani, hogy a következő verzióban kivezetjük a felületre a debug loggolás bekapcsolás lehetőségét, és ha elküldöd a logot, akkor abból reprodukálni tudjuk remélhetőleg a hibát.

Üdv,
Gergely

Ezt az adót a hozzászólásokra nem lehetne kiterjeszteni? Hátha kisebb lenne a zaj itt a hupon is.

Kis offtopuc kérdés: Ha Androidra fejlesztenék, kötelező a Javat használnom, vagy van használható egyéb port is? Pl. Pythonról tudok, de nem tudom, hogy a gyakorlatban mennyire válik be.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Nem ismerem a Java-t, és bár hobbi-szinten érdeklődök a mobilos alkalmazás-fejlesztés iránt, csak ezért nem biztos, hogy megtanulnám a szükséges szintig. Viszont pl. egy Pythont az élet más területein is tudok hasznosítani.

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ha másért nem is, ezért mindenképpen megérte ez a topic! :)
Kipróbáltam, pont azt és úgy tudja, ahogy nekem szükséges. Mivel webes dolgokat fejlesztek, ezért a HTML + CSS + Javascript amúgy is közelebb áll hozzám, mint amennyire a Java bármikor fog. Ha többet akar az ember, akkor már úgyis az adott rendszer saját eszközeivel kell dolgozni, bár elnézve a programokat, egész komoly fejlesztések is vannak köztük.

Köszönöm, hogy segítettél! :)

-----
"Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
rand() a lelke mindennek! :)

Ezt az adót lehetett volna sokkal egyszerűbben és jobban is bevezetni.
Ha azt mondják, hogy a havi kifizetett számla X százalékát kellene adóba befizetni.
Így mindenkit egyformán érintene az adó, azt is akinek magas az alapdíja, de kicsi a percdíja (pl. 0Ft), meg azt is akinek kicsi az alapdíja de magas a percdíja.

Szerkesztve: akinek van ismerőse odafenn, az ajánlja ezt a módosítást! :-)

Van egy ismerősöm aki nincs bejelentve. Ha nem lenne ennyi fos adó (bár a tel adó pont nem érinti ebből a szempontból) akkor az őt alkalmazó cégnek lehet jobban megérné tisztán játszani, bejelenteni. Akár nézhetjük is úgy, hogy azáltal, hogy kevesebb adó van több az állam bevétele (azokból akik most nem adnak semmit, inkább sumákolnak)

Röviden: Ezt most f...ért kellett? (nem az appot, az adót)

Nem latjatok a fatol az erdot - az ado celja nem az, hogy beszedjenek nehany forintot hivasonkent es smsenkent. Hanem a teljes koru informaciogyujtes. Az adohatosag korabbi probalkozasat - a keszletezo adatgyujtest - az alkotmanybirosag durvan elmeszelte - az alkotmanybirak tanultak a korabbi partallami idokbol. Most, hogy tetelesen adoztatva van, igy "kenytelenek" gyujteni, hogy ellenorizheto legyen az adozas.
Ahhoz hogy a hatosag megorizze partatlansagat tobbek kozott az alabbi szempontok szerint tilos valogatni, adatbanyaszni:

"különleges személyes adat:
a) a faji eredetre, a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozásra, a politikai véleményre vagy pártállásra, a vallásos vagy más világnézeti meggyőződésre, az érdek-képviseleti szervezeti tagságra,
b) az egészségi állapotra, a kóros szenvedélyre, a szexuális életre vonatkozó adat, valamint a bűnügyi személyes adat;"

Tehat tilos pl.: faji eredet, etnikai hovatartozas, partallas, vallast, stb a hivas graf alapjan felterkepezni egy csoportot es ellehetetleniteni. Tilos tovabba ujrahasznositani uj allami (mobil)szolgaltato inditasahoz.

A recept innentol egyszeru - amirol adatot szeretnenek gyujteni csak tetelesen meg kell adoztatni, es maris van jogalap. Panikra semmi ok, termekenysegi ado (szexado) is lesz, ami a nyugdijrendszerben fog indulni - lehet tippelni, mikor akarjak adoztatni tetelesen...

Csak egy protip:

Van tarifakalkulátor a marketben, ami képes több mint 500 hívás adatát tárolni. Hogyan? El kell kapni egy Broadcast Receiverrel, hogy hívás van, és akkor csekkolni magad az utolsó 500 hívás adatával. Amit már egyszer megjegyeztél, az megtörtént, te megtartod, ki már nem tölröd, akkor se, ha nincs már a listában. Amit még nem jegyeztél meg, azt meg most felveszed.

Azért veszélyes csak a híváslistára alapozni, mert van, aki törli a tartalmát. A fenti módszerrel megmarad annak az adója is.

------------------------
Everyone is a winner*

Én egyet mondok: "Ne a zemberekkel fizettessék meg!"

Kész.

Nem gondoltam, hogy ekkora nyomor van az országban, hogy a havi maximum 700 forint annyira megterhelő, hogy még egy alkalmazást is kellett írni, hogy spórolni lehessen vele, így lehet hogy 500 Ft havi adóval megússzuk.

A probléma nagyságrendje a vizitdíjra hasonlít. Bár akkor azért szavaztam az eltörlése mellett, mert hozzácsaptak 300 Ft-ot a szocsegélyhez és a nyugdíjhoz, hogy a kiváltságosok ne fizessék. Ez legalább egy igazságos adó.

nem az összeggel van gond.
ez az adó az utolsó csepp a pohárban, amitől már kezd lefolyni a víz a pohár oldalán.

ha az elmúlt év összes adóját meg adóemelését egy napon jelentették volna be, már te is a parlamentet gyújtanád. de így, elosztva hosszan, csendben, mindenki benyeli.

ugyan, csak 700 forint. ugyan, csak 5000-rel keresel kevesebbet. ugyan, csak 50 forinttal drágább a kenyér kilója. ugyan, csak 170 forinttal drágább a benzin literje. ugyan, csak 20ezerrel drágább a műszaki vizsga. ugyan, csak 60 forinttal több a frank.
sok kicsi sokra megy mondás megvan?

1) Engem miben érint a frank árfolyama?
2) Hol számoltad az egykulcsos adó többletét?

A progresszív adó a lehetséges legnagyobb marhaság volt, amit idáig kitaláltak.
Nagyon sok köze volt ahhoz, hogy a hitel/betét arány 150%-ig felment 2008-ra. 2014-ben ez a szám állítólag 110%-ig visszamegy.

Senkinek igazságosan nem volt pénze, mindenkinek hitel kellett, így a 150% még alacsonynak is tűnik.

Ez az idióta Patai pofázta legutóbb, hogy milyen szörnyű, hogy nincs hitel, így az ingatlanárak lemennek.
Mennyivel jobb lenne, ha a 10 milliós házat 12 millióért vennénk meg osztrák hitellel, nem?

1) A lisztérzékenyeket hol érinti a kenyér ára? :) Van, akit érint, van, akit nem.

10milliós házat 12 millióért: igen, ez egy ilyen "üzlet". Két lehetőséged van:

  • évtizeden keresztül gyűjtögetsz, míg ki tudod spórolni a ház árát, addigra leszel olyan 30-35, utána jöhet csak gyerek
  • elmégy albérletbe, fizeted az albérletet, azért, ami nem is a tied, és legtöbbször semmit nem csinálhatsz ott (fúrás-faragás-átalakítás)
  • felveszel egy hitelt és "utólag" spórolsz. Nem kell 35 évesnek lenni, hogy kiköltözz a mama-hotelből. Igen, ennek a megoldásnak is ára van, és ez az ára.
  • anyuka-apuka kőgazdag, és zsebből vesznek neked egy ingatlant
  • politikus leszel, állást halmozol, és egy év alatt kettő kacsalábon forgó házat veszel :)
  • Tudod, hogy mi történt, amikor a kormány megszüntette a szocpolt?
    - lement az ingatlanok ára
    Mi történt, amikor szűkítették a hitelezést?
    - ugyanúgy lement az ingatlanok ára

    Miért fontos nekünk, hogy az ingatlanok drágák legyenek és hatalmas hitelből kelljen megvenni?
    Miért fontos szocpollal is megemelni az ingatlanok árát?

    Az ingatlanok ára egy lufi volt, ami kipukkadt, maga mögött hagyva azt a szemetet, amivel még legalább 5 évig együtt fogunk élni. 10 milliós lakásokat 13 millióért vettünk (svájci frank esetén 15 millióért), kifizetjük, rájövünk, hogy átcsesztek és 5 millió elszállt a semmibe, azt kész.

    A megoldás nem újra beemelni az ingatlanok értékét és tovább folytatni a kreténkedést, amit Patai javasol, hanem le kell írni az 5 milliót veszteségként és elfelejteni a dolgot. Az ingatlanpiac azért fagyott be, mert vagy nem akarják, vagy nincs módukban leírni ezt a hatalmas a veszteséget.

    Tudod, én hitel nélkül még egy 5milliós kis lakótelepi lakást se bírtam volna megvenni (nem főváros, nem megyeszékhely, ezért mondtam ilyen árat). Gyerek nincs, feleség nincs (mondjuk "csak" ezért összeházasodhattunk volna), viszont egy házrésznek fele részben tulajdonosa (örökség, anyósnak haszonélvezet). Szóval szocpol kilőve.

    Tanári fizuból meg nem tudtam kispórolni, ui. mellette még élni is akartam (nem pedig éhendögleni). Szóval maradt a hitel. Még akkor is, ha teszem azt drágábban vettem meg ezért, mert az ingatlanárak fenn voltak. Ha nincs, ló a szamár is :)

    Tehát nem azt mondom, hogy legyenek drágák az ingatlanok. Sőt. De tudjam megfizetni. Sajnos csak hitellel tudom megfizetni.

    Azaz: vagy veszek hitelből egy kicsit drágábban, vagy pedig nem veszek semmit, mama-hotel továbbra is.

    Viszont többet fizetsz, ha nem tudod fizetni, akkor bukta. Röghöz köt, esetleges válásnál osztozkodni kell, neked kell felújítanod, stb. Persze jó dolog a saját, ha ki tudod egyben fizetni, vagy legalábbis kevés hitellel. Viszont azt látom, hogy míg nyugatabbra teljesen elfogadott a bérlakás-rendszer, addig idehaza mindenki sajátot akar, akár tudja fizetni, akár nem.

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    Miért, az albinál nem bukta ha nem tudod fizetni? Így-is-úgyis az utcán vagy, sőt, hitelnél inkább utóbb kerülsz az utcára mint előbb.

    Szép és jó a bérlés, de ma, Magyarországon ennek semmilyen feltételei nem adottak (ingatlanok, mentalitás, kiszámíthatóság, stb.) egy felső kört kivéve (bár aki ki tud havonta csengeti több százezret lakásra, annak valószínűleg a megvétel se okozna gondot), így marad a kényszerpálya albérlet, vagy a kényszerpálya hitelfelvétel. Vagy szerencsésebbeknek a szülőknél lakás. Merthogy mire összespórolnál egy valamire való lakásra való pénzt eltelik 10--15 év.
    Nevicceljél, milyen felújítás? Tudod miből áll a nagy magyar átlag kiadó lakás piac? Van valakinek valami lakása (örökölt, stb), aztán azt kiadja. Semmi felújítás nincs, de még te se újíthatod fel, mert nem akarja kifizetni. Egy nyomorult szöget nem verhetsz a falba. Persze, tudom, van olyan amikor nem, de ez mennyi a kiadó lakásoknak, 10%-a?

    Ráadásul még állami, önkormányzati bérlakások sincsenek, se pályakezdőknek, se fiatal házasoknak senkinek. Ami volt azt vagy eladták, vagy szociális lakásokat csináltak belőlük, amit meg tudjuk mindannyian mit jelent.

    Az albinál, ha nem tudom fizetni, akkor összepakolok és átmegyek egy kisebbe. Vagy keresek másik városban albérletet, esetleg munkát. Sokkal mobilisabb vagyok és tudok alkalmazkodni a környezethez.

    És ahogy lentebb is írták, a hitelből vett lakás is csak akkor lesz a tied, ha kifizetted. Sokat laktam albérletben (most is), tudom, hogy miről beszélek.

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    Azért ez Magyarország, nem Németország. Itt a mobilitás az eseték nagy részében azt jelenti, hogy Budapestre kell költözni.

    Ha nem tudom fizetni, akkor a kisebbet se fogom tudni fizetni, mert ha elfogynak a tartalékok nem lesz miből. Namost hitelnél ezután még van legalább 3 hónapon, hogy kerítsek zsét...

    Lehet, hogy nem akkor kell kapkodni, amikor már elfogyott minden. És nem, nem feltétlenül kell Budapestre költözni. Persze nem akarom én megmondani a tutit, csak azt sem értem, amikor emberek felveszik a hitelt, hogy felépítsék (álmaik) házát, aztán ugye a hitelt törleszteni is kell. Itt jön az, hogy anya-apa a héten hét napot dolgozik + túlóra, persze a gyerekre, egymásra nem marad már idejük, élni nincs energiájuk, megkeserednek szépen. És persze jön a szitok, hogy a „k*rva bank, mocskos zsidók, szemét kormány”, pedig senki sem tartotta a pisztolyt a fejükhöz, hogy azt a hitelt fel kell venni.
    Erről csak egy reklámszlogen jut eszembe, talán a Budapest Banknál láttam: „A hitel üzlet. Önnek is, nekünk is.”

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    Elég nehéz albérletben leélni egy életet. Saját lakásból persze lehet osztani az észt, de amikor egy szöget nem verhetsz be a falba, meg egyik napról a másikra a tulaj kirak, akkor elgondolkozol.

    Olyan helyen laksz, amire 0%-ban építhetsz hosszútávon. Hova járatod a gyermeket iskolába? Ahol éppen laksz?

    Ennél még a panel is jobb 30 éves hitellel.

    Lehet mondani, hogy tanácsi lakás, de sajnálatosan nincs olyan. Ha lenne, senki sem úszna a hitelben...

    Nem tudom, mert még nincs gyerekem, bár lassan tervezzük. Az életem utóbbi jópár évét albérletben éltem és azt látom a környezetben, hogy albérletben is ugyanúgy fel lehet nevelni gond nélkül a gyereket. Sőt, inkább nevelem fel albérletben több odafigyeléssel, mint saját lakásban hitelek közt őrlődve. Mindkettőre láttam több példát, tanulságos.

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    Nyilván én is örülnék egy saját lakásnak. Sőt, egy kertes háznak még inkább. És bár törekszem rá, de nem fogom a saját és a családom életét feláldozni ennek a törekvésnek.

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    nem veszel hitelből a családodnak házat, ahol kényelemben és nyugalomban élhetnének, saját képedre formálhatnád, etcetc, inkább a főbérlőnek adod azt a pénzt, amit törlesztőre is fizethetnél, közben albiban kínlódtok, ahonnan kvázi bármikor kirakhatnak, de még egy képet sem rakhatsz fel a falra.

    A bérleti díj általában jóval olcsóbb, mint a hitel, eddig minden albérletben békében és nyugalomban éltünk, pedig még képet is tehettünk ki, soha nem jött a főbérlő a tudtunk nélkül. Nem kínlódtunk egy albérletben sem, viszont ha kicsi volt, könnyedén odébb tudtunk állni. A környezetemben pedig mások azon nyűglődnek, hogy kicsi lett a lakás, mennének nagyobba, de nem tudják eladni, mert pang a piac, meg amúgy is rajta van még tíz évig a hitel, stb.
    Mind a két oldalra van rálátásom, nem a levegőbe beszélek.

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    Nemrég említetted, hogy nincs gyermeked, aki

    - egész nap üvöltözik a szomszédok örömére
    - a játék babakocsiját szétveri a 300.000 Ft-os asztalon
    - kinyitja az ablakot és a 10.-en a párkányon sétál
    - megissza a CIF-et, hipót,...
    - kinyalja a konnektort
    ...

    Szóval, ha azt szeretnéd, hogy a gyermek az első 2 hónapot túlélje és a bútorokat se zúzza pozdorjává, akkor bizonyos átalakításokra van szükség a lakásban. Például az üvegasztalt, aminek a tetején ugrálni szokott, kivágod a fenébe.

    Nem tudom, hogy egy albérletben eme átalakításokat mennyire egyszerű keresztülvinni.

    Az nagyon durva, ha nincs üvegasztal? :)
    Amúgy amire nem volt szükségünk, azt gond nélkül elvitte a tulajdonos, miután megkértük. Bár még nincs gyerekem, de igyekszem minél több tapasztalatot összeszedni, és azok alapján az általad soroltakat nem látom megoldhatatlan problémának. Azt sokkal jobban annak látom, ha nincs plusz egy szoba és kellene.

    Persze azért ne essünk át a másik oldalra, hiszen azt mondtam, hogy a saját tulajdon rossz, hanem azt, hogy nem mindenáron. És igen, inkább fizetem a tulajdonosnak a lakást, minthogy arra a sorsra jussak, mint a környezetben páran: Felvették a hitelt, kb. nulla önrésszel megvették a szép nagy lakást (hiszen van pénz), közben megjött a gyerek, aztán a törlesztőrészletek hirtelen megugrottak, a munkahelyi leépítések megkezdődtek, és most az van, hogy wtf.

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    Gyermeke válogatja, nem mindegyik olyan, mint az enyém, lehet, hogy szerencséd lesz. :))

    Egyszer elutaztunk a Balatonra nyaralni és kovácsoltvas ágyon aludtunk. A gyermek a rácsok közé bedugta a fejét és üvöltött, mert beszorult. Hát, kivert a veríték, mert simán kitörhette volna a nyakát is, ha elkezd rángatózni.

    Szóval az idő folyamán szépen lassan derül ki, hogy mi veszélyes és mi nem. Mindenesetre üvegbútort semmiképpen sem javaslok, sehová.

    Gyermekeknél tipikus, hogy elesnek, beverik a fejüket,... Ha egy üvegezett ajtónak esnek neki, hát az bizony nem lesz kellemes.

    A lakás pozdorjává zúzása meg neked nem lesz kellemes, amikor a tulajdonosnak megmutatod, hogy véletlenül kivágta a széket a 7. emeletről az utcára, de azért annyira még nem ment tönkre...

    Remélem érthető, itt véletlenül kimaradt egy „nem”:
    „Persze azért ne essünk át a másik oldalra, hiszen nem azt mondtam, hogy a saját tulajdon rossz”

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    albérletbe gyerek? főbérlő tud róla?
    utolsó albérletemben úgy jártak, hogy egyszercsak megjelent egy gyerek az albiban, majd basztak fizetni (upc-chellora volt pénz), majd jött a gyámügy, hogy innen őket nem lehet kilakoltatni, ha maga az úristen is jön pecsétes papírral. végül a főbérlő(!!!) szerzett nekik munkát pesten, ezért ki/felköltöztek. De ezt te már nem tudod bejátszani, mert 2011 óta ilyenkor a gyereket előbb állami gyámságba veszik (nem tudod ellátni hisz a lakhatást se tudod biztosítani), utána meg téged már simán kilakoltatnak :-)
    ez igen jól rímel jakabandor "miért nem alkalmazok nőt" bekezdésére a híres posztjában.

    Miért ne tudna róla? Azért mert van pár gáz eset, szerencsére még nem gáz mindenki. :) Csak ahol nincs gond, arról beszélnek, nem kerül bele a hírekbe, stb. :S

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    Ahol én laktam mostanában (Svájc, USA), ott az a szabály, hogy nem jöhet be, csak akkor ha
    1) valami nagyon nagy gond van, pl. folyik a víz csőtörés miatt, ilyesmi, vagy
    2) ki fogunk költözni hamarosan, és meg akarja mutatni a lakást a következő potenciális bérlőknek. Ekkor is szólnia kell előre.
    Ennyi. Különben nem jöhet be.

    Olyan szokott lenni, hogy javítani akarnak valamit és emiatt akarnak bejönni, de természetesen ekkor sem vagy köteles őket beengedni, ill. szólnak egy nappal korábban.

    Azt gondoltam, hogy ez Mo-n is így van.

    Itthon is vannak ilyen látszat szerződések.
    Az én haverjaimnak kivétel nélkül mind ilyen. Úgy értem hogy "fekete" az albérlet. Valami MS office a/4es lap sablon szöveg 3 sorral írd alá te is meg te is meg te is. Aztán kb. annyit ér.

    Megcsinálják azt hogy egyik nap szólnak hogy másik nap költözz ki. Egyesek meg követelik hogy ha kiköltözöl mondjuk év közben akkor a TE felelősséged hogy hozz neki egy új bérlőt. Eddig ez volt a legvadabb amit én személy szerint hallottam albérlet tulajdonostól. (Pakoltuk ki a havert mert költözött át koliba fele annyiba került neki a koli és 3. körnél már ott volt a pacák is.)
    Meg egyik albérletes jelenti fel a másik albérletes lakóit. Ez is egy ismerős társaságnál esett meg. Szépen minden héten fel lettek jelentve. Nem buliztak nem hangoskodtak. Normális banda volt. Csak valamiért nem tetszettek a konkurenciának. Persze kiköltözéskor megkérdezte őket az úriember illedelmesen hogy: Miért költöznek el erről a szép csendes környékről?

    Itthon is vannak ilyen látszat szerződések.

    Itt nálunk nem látszat a szerződés, és nem csak a szerződés védi a bérlőt, hanem törvény. Van is valami bérbeadók szervezete, akik lobbiznak, hogy módosítsanak egyes törvényeket, mert sokszor tehetetlenek a bérlőkkel szemben, ha azok nem fizetnek, tönkreteszik a lakást, stb.

    Elhiszem, hogy Mo-n ez sokszor gáz tud lenni, a zsebszerződések és a feketézés miatt.

    +1 abszolút. Bp-en 5 helyen, külföldön 3 országban és 10 helyen laktam/laktunk eddig albérletben és nemsokára költözünk megint. Mindig olyan és akkora helyen amilyet éppen megengedhettünk magunknak, fél szobától a háromszobás lakásig.

    Sokkal kevesebb a gond, sokkal nagyobb a mobilitás. Ugyanazt az IKEA bútort meg lehet venni mindenhol, úgyhogy olyan, mintha el sem költöztünk volna. :)

    Albérletet mennyit fizetsz? És még nem is lesz a tulajdonod, amit esetleg eladhatsz, hogy pénzt csiholj belőle.
    Röghöz kötés: engem nem zavar, én szeretek abban a városban élni, ahol élek. Ideköt minden, a munkám nem rossz, hogy mást keressek. Biztos szakíthatnék máshol több pénzt, de én jól érzem itt magam.
    Felújítani: őszintén? Szívesen újítom, ha van pénz, szeretek ilyenekkel foglalkozni. Ha meg albira megy el havi X összeg, nem hitelre, ugyanott vagyunk.

    Albérlet:
    http://www.delmagyar.hu/szeged_hirek/ket_gyermekkel_akarjak_utcara_tenn…
    Most nem a két gyerek a fontos, hanem az, hogy a főbérlő hipp-hopp eladta a lakást, egy hét, menni kell. Persze nem mindegyik albérlet ilyen, de azért ilyen is lehet.

    A hitelből még kb. két évem van, utána enyém a ház :)

    Lehet, hogy nyugaton a válásra terveznek, de én nem arra tervezek. Ezért nem úgy csinálom a dolgaimat, hogy "elválunk". Ez a híres magyar pesszimizmus :)

    Amíg hiteled van, addig sem a tied. Ez csak egy hamis illúzió. Csakis onnantól a tied, amint leperkáltad az utolsó centet is érte.
    Az meg ma már nagyon ritka albérlet, ahol legalább pár polcot ne rakhatnál fel magadnak, de továbbmegyek, simán meg lehet egyezni egy jó főbérlővel kb. minden lakásátalakításról, mondjuk 50-50% alapon.

    ----------------------------------------------------------
    "One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
    www.xonotic.org

    De miután leperkáltam az utolsó centet is, utána az enyém.
    Albérletnél viszont hiába fizetem éveken keresztül az albérleti díjat (ami mondjuk legyen annyi, mint a hitel törlesztőrészlete), nem lesz az enyém az ingatlan.

    Fizetem mondjuk 10 éven keresztül a hitelt, utána a végén az enyém az egész kóceráj, és utána nem kell a hitelt fizetnem.
    Fizetem 10 éven keresztül az albérletet, utána nem az enyém a kóceráj és fizethetek tovább.
    Találós kérdés: melyikkel járok jobban? :)

    Egy "mondás" jut eszembe:
    Suzuki - a mi autónk. Az enyém és a banké.

    Sőt, van aki úgy vesz hitelre lakást (pláne most amikor ócó á lakász), hogy a törlesztőt felkerekíti a következő 10ezerre és az az albidíj. Fizeted 20 évig az albit...és a főbérlőé lesz a lakás. Gratulálok, vettél egy lakást a főbérlődnek :) Na ezért vállaltam hitelt. Amúgy meg nem tartottak senki fejéhez fegyvert, hogy hitelt vegyen fel. Felvettem, félretettem, előtörlesztgettem, végtörlesztettem, cserébe nem voltam nyaralni azóta (és egy darabig nem is leszek) és mercim sincs (csak egy városi kompaktom) :-D Viszont a lakás az enyém. C'est la vie.

    Van, aki pedig kényszerűségből csinálja ezt - megnőtt a törlesztő (árfolyam), nem bírja fizetni, szülőkhöz költöznek a gyerekkel, aztán a házat kiadják albérletbe, és abból fizetik a törlesztést. És igen, valamilyen szinten az albérlők veszik meg neked a házat :)

    Időskori probléma, hogy a 70-es években építtettek egy 160-200 nm-es lakást vidéken, ami nyeli az energiát.

    Eladni nem tudják, mert akinek lenne pénze, az jobb lakást vesz, nem lepattant vackot, akinek meg nincs, az meg nem vesz hőszigetelés nélküli 200 nm-es lakást.

    Pénzük nincs, fűteni alig tudnak, rohadt nagy a lakás, ami készül összeomlani a fejük felett.

    Elérhetetlen álom egy kicsi meleg meghitt lakás számukra.

    "Nagyon sok köze volt ahhoz, hogy a hitel/betét arány 150%-ig felment 2008-ra. 2014-ben ez a szám állítólag 110%-ig visszamegy."

    Ez egy darab mutatószám... önmagában semmit nem jelent. Nem mindegy, hogy a betétek feletti hitelezés fogyasztási vagy befektetési. Mert ha inkább befektetési, akkor az azt jelenti, hogy külföldi (anya)bankok finanszíroznak befektetéseket, amelyek meg tudnak térülni és mindenkinek jobb lesz. Ha inkább fogyasztási, akkor az jelenti, hogy külföldi pénzből éltünk jól, de nincs miből visszafizetni.

    A hitel/betét arány jelenleg azért csökken, mert a bankok nem hiteleznek a KKV szektornak (mert kockázatos, illetve sok munka van vele), illetve lakossági jelzálogfedezetes hitelezés is eléggé visszaszorult (mert nincs devizahitelezés, forinthitel pedig nagyon drága), ezért a hitelek aránya csökken. A bankok hiteleznének nagy projekteket, viszont nagy cégek nem indítanak beruházásokat, mert jelenleg "nem tervezető" státuszban van az ország.

    A fogyasztási és fedezetlen (személyi-hitel, hitelkártya, áruhitel, stb.) hitelek a reneszánszukat élik, tehát a befektetési-fogyasztás arány a fogyasztási hitel felé romlik, ami nem jó.

    Van köze az arányváltozásoknak a progresszív adórendszerhez, a rossz és drága hitelek továbbra is vannak, mert az emberek többsége rosszul járt az arányos adórendszerrel, nominálisan és reálértékben is csökkent a fizetése, csak hitellel tudja kiegészíteni, újabb hitelből fizet ki régebbi hitelt, így egyre nagyobb hitelt görget maga előtt. Aki jól járt, arra eddig se volt jellemző a nyakra-főre felvett fogyasztási hitel...
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    Bocs, de az államadósság és a hitel/betét arány miatt nyaljuk egyfolytában a padlót.

    Történetesen az Erste, Raiffaisen és a többi idióta osztrák bank miatt. Az OTP hitel/betét arányát érdekesen 108% körül tudták tartani.

    Az ország/gazdaság sorsa külföldi bankokon múlik. Ha a magyar betétállomány bőven fedezné a hiteleinket, akkor negyedekkora probléma sem lenne, a kamatok meg 3% körül mozognának.

    Szerény véleményem az, hogy:
    - szarrá kell adóztatni a bankokat
    - a bejövő pénzből meg hitelezni a KKV-kat, hogy a gazdaság ne rohadjon szét
    - az, hogy a lakosság nem kap hitelt, még külön jó is, mert nő a megtakarítások aránya és nem fogunk idióta bankoktól függni

    "Történetesen az Erste, Raiffaisen és a többi idióta osztrák bank miatt. Az OTP hitel/betét arányát érdekesen 108% körül tudták tartani."

    Nyilván az OTP nem tud honnan tőkét szerezni, a nyugdíjasok meg mind odaviszik a pénzüket, ezért viszonylag magas a betétállományuk... :)

    "Bocs, de az államadósság és a hitel/betét arány miatt nyaljuk egyfolytában a padlót."

    Bocsánat, de az államadósság és a hitel/betét arány önmagában nem rossz. Teljesen más a végeredmény, ha az ember azért vesz fel hitelt, hogy abból egy diófást hozzon létre, mint akkor, amikor plazmatévét, új autót és új lakást vesz. Pedig mindkét esetben azonos a hitel összege. Ezt kellene megérteni, de úgy látom nagyon nehéz, sokkal könnyebb -- és jellemzőbb -- mindig másra mutogatni, hogy ők tehetnek róla. Véletlenül se merül fel, az, hogy esetleg, talán az emberekben is van egy kis hiba.

    "Az ország/gazdaság sorsa külföldi bankokon múlik. Ha a magyar betétállomány bőven fedezné a hiteleinket, akkor negyedekkora probléma sem lenne, a kamatok meg 3% körül mozognának."

    Egyrészt mi az, hogy külföldi bank? Az OTP kb. 80 százaléka külföldi kézen van. Másrészt a magyar betétállományból nem lehet nagyberuházásokat indítani.

    "- szarrá kell adóztatni a bankokat"

    Hajrá. Majd szépen zombi bankokká alakulnak.

    "- a bejövő pénzből meg hitelezni a KKV-kat, hogy a gazdaság ne rohadjon szét"

    Ehhez olyan KKV szektor kellene, amelyiknek van 5-10 évre üzleti terve, ötlete, bevétele, versenyképes terméke és lehetősége a növekedésre. Ebből nagyjából egy sincs a KKV nagy részét tekintve.

    "- az, hogy a lakosság nem kap hitelt, még külön jó is, mert nő a megtakarítások aránya és nem fogunk idióta bankoktól függni"

    A lakosság egy része nem azért vesz fel hitelt, mert a bank ad, hanem azért, hogy megéljen. Ha a bank nem ad, akkor ad a szomszéd uzsorás, ahogy láttunk erre bőven példát.

    Egyébként egyszerűen nem értem... 40 éven át a vasfüggönyt két kézzel fogva néztük csorgó nyállal a nyugatot, hogy mennyivel jobban élnek, most meg minden mondatodban visszasírod az államszocializmust.
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    Érdekes, hogy te Gazsitól várnád el, hogy első fizetéséből ne rögtön hitelre plázmátévét vegyen, mer az a trendi, hanem spóroljon és gondolkozzon.

    Ezzel a bankokról is véleményt mondasz, hogy a bankok + MNB annyira kretének, hogy inkább Gazsira bízzuk a döntést.

    Ebben természetesen igazad van, mert a bankok hitelezési gyakorlatukkal bizonyították, hogy nincs meg mindenütt a 8 általános.

    Gazsi plazmatévét fog venni az első fizetéséből. Ha a bank ad hitel, akkor nagyjából visszafizethető hitelt kap. Ha a bank nem ad hitelt, akkor a szomszéd uzsorástól fog hitelt kérni és egy fél életre rabszolga lesz.

    "Ezzel a bankokról is véleményt mondasz, hogy a bankok + MNB annyira kretének, hogy inkább Gazsira bízzuk a döntést."

    Volt egy időszak, amikor a bankok kiszervezték ügynököknek jutalékért cserébe a hitelezést, ami nagy hiba volt, mert a banki backoffice nem tudta hitelesen elbírálni az ügyfél hitelképességét, az áruházban ülő ügynök pedig abban volt érdekelt, hogy a vásárló megkapja a hitelt, így gyakran az volt a helyzet, hogy a hitelt felvevőt az ügynök vezette, hogy milyen fekete jövedelmet valljon be. Ugyanez volt a helyzet az autóhiteleknél és az új lakások vásárlásánál. Mint írtam, ez hiba volt, de ezek a hitelek már kipörögtek a portfólióból.

    Egyébként próbáld meg reálisan áttekinteni a helyzetet, mert úgy tűnik, mintha dühből vagy felindulásból érvelnél... most éppen a bankok vannak a célpontban, de ha eltűnnének a bankok, akkor nem tudnál hátradőlni mosolyogva, mert a rosszabb helyzetért egy újabb célpontot kellene keresned, amely ellen harcolnod kellene. Vannak ilyen emberek, akiknek lételeme a harc, mert ha nem hibáztatnának senkit a rossz dolgokért, akkor esetleg magukba néznének és rájönnének, hogy nem más okozza a rosszat...
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    2008 november:

    Jövő héten írhatja alá a magyar kormány és az Európai Unió a 20 milliárd eurós finanszírozási csomag uniós részéről szóló megállapodást – mondta Veres János pénzügyminiszter, Simor András jegybankelnök pedig 600 milliárdos bankmentő csomagot jelentett be.

    2010 április:

    A lap azt írta, hogy a legtöbbet a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kaphatja a mintegy 800 millió eurós, kecskeméti beruházása után, a támogatási szerződés szerint az autógyár 2008. szeptember és 2013 vége között összesen 22,15 milliárd forintban részesül.

    Ha a 22 milliárdos Mercedes évi 1.5%-kal dobja meg a magyar GDP-t, akkor a 600 milliárdos bankmentő csomagnak nem 40%-kal kellene? De a 600 milliárd nyom nélkül eltűnt, mint szürke szamár a ködben.

    "Ha a 22 milliárdos Mercedes évi 1.5%-kal dobja meg a magyar GDP-t, akkor a 600 milliárdos bankmentő csomagnak nem 40%-kal kellene? De a 600 milliárd nyom nélkül eltűnt, mint szürke szamár a ködben."

    Ööö... izé... az ugye megvan, hogy a 600 milliárdos bankmentő csomagot _nem kérte_ egyik külföldi bank sem, egyedül az OTP kért 200 milliárd forintos _kölcsönt_, amelyet egy év alatt visszafizetett az államnak?
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    Arról beszéltem, hogy hosszútávon nem baj az, ha a bankok visszafogják a hitelezést, a jelenlegi trendek alapján 2014 végére 110% lesz a hitel/betét arány, ami eszméletlen jó szám (Csehországban 80% ugyanez, nálunk 160% is volt).

    Vannak mellékhatásai:
    - zuhannak az ingatlanárak
    - kinullázzuk a GDP növekedést
    - egyre kevesebből kell kijönnöd
    - az építőipar éhendöglik

    Az éremnek két oldala van és én a másik oldalról beszéltem, nem dühből. Minél kevésbé hiteleznek, annál gyorsabb a konvergencia az egyensúlyi állapothoz és annál inkább kaparod majd a küszöböt.

    A kormány ha a feje tetejére áll és örömódákat zengene a bankoknak, akkor is visszafognák a hitelezést. Érdemes-e alacsony adó a bankoknak, ha úgysem járulnak hozzá az ország növekedéséhez érdemben (azzal vannak elfoglalva, hogy szabaduljanak a magyar hitelektől)?

    Ha józan ésszel áttekinted, a bankoknál akkora a szar, hogy bármit csinálsz, nem tudsz javítani rajta, mindenképpen kiviszik a tőkét az országból. Az egyetlen lépés, amit tehetsz, hogy adóztatod a kimenő pénzt (átutalási adó) és megvárod, míg beáll újra az egyensúly. Nem érdemes lerobbant szarba ölni a pénzt gazdaságfejlesztés helyett, nyugodtan fizessenek, vagy menjenek csődbe.

    Ha józan ésszel áttekinted, a bankoknál akkora a szar, hogy bármit csinálsz, nem tudsz javítani rajta, mindenképpen kiviszik a tőkét az országból.

    De nem azt mondtad, hogy a hitel/betét arány nálunk 1.6 volt? Tehát másfélszer annyi hitel van, mint betét. Tehát másfélszer annyi tőkét hoznak be, mint amennyit kivisznek. Nem? Vagy ez nem ennyire egyszerű?

    2001: a hitel/betét arány 82%-on állt
    2002-2008: között orrba-szájba hiteleztek devizában, a kormány 2 kézzel szórta szét a pénzt (amiből sokat nem láttunk, mert szellemautópályákra, kormányzati negyedre, MNYP működési költségre,... ment el)
    2008: jött a válság, elszállt a forint, a hitelek devizában voltak, a megtakarítások forintban, a hitel/betét arány 160%-ra megugrott (becslésem szerint 130%-140% körül állhatott a válság előtt)
    2008-2014: a bankok visszafogják a hitelezést, új hitel nincs, a régieket fizetjük vissza, a tőke megy ki az országból, a hitel betét arány 2014-re 110% lesz

    Levont következtetés: Orbán a hibás, mert az elmúlt 2 év bankellenes akcióival tönkretette az országot.

    "2002-2008: között orrba-szájba hiteleztek devizában, a kormány 2 kézzel szórta szét a pénzt (amiből sokat nem láttunk, mert szellemautópályákra, kormányzati negyedre, MNYP működési költségre,... ment el)"

    Mester. A másfél év alatt elköltött 2900 milliárd forintnyi manyup vagyonnak hol a nyoma? Mert se a deviza, se a forintadósság nem csökkent, állami beruházások pedig nem történtek, a lakossági fogyasztás se növekedett. Hol az a pénz? :)

    "Levont következtetés: Orbán a hibás, mert az elmúlt 2 év bankellenes akcióival tönkretette az országot."

    Te most protest-érvekkel próbálsz valamit alátámasztani: azt a következtetést próbálod levonni, hogy mivel az előző két kormány rossz volt, akkor szükségszerűen jó a mostani. Pedig ez egyáltalán nem így van. Sajnos az a helyzet, hogy most sokkal több befektetésmentes államadósság növelés történt, mint régebben (akkor se volt kevés)... és ez nagyon rossz az országnak. Persze minden rezsimnek voltak őszinte tapsolói, most se különb a helyzet.
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    Nem mondom, hogy a jelenlegi kormány superman-ek gyülekezete, de abból, amit megörököltek happy-end-et már nagyon nehéz lett volna kihozni.

    Kapkodtak össze-vissza, de ha nem csinálnak semmit, akkor is ugyanitt lennénk, vagy mégnagyobb szarban.

    A múltunk meghazározza a jövőnket. A 150%-os hitel/betét arány azt jelenti, hogy előre felvették a jövő hiteleit, most nincs hitel. A 80% körüli államadósság azt jelenti, hogy nincs már sok mozgástered, csak visszafizetni. A 2010-es 7% körüli hiány (amiből 5-6% akár igaz is lehet), szintén sokmindent előre meghatározott, például hogy valahonnan azonnal pénzt kell szerezni. Emellett az adók is maxon voltak (ÁFA, SZJA,...), hova a rákfenébe emeled tovább? 25% fekete gazdaság, munkanélküliség,... De beszélhetünk emellett a hitelállományról, amely nagyobbik része deviza.

    Miből lenne GDP növekedés?
    - a kurva magas adókból, amivel éppencsak szinten tudjuk tartani a költségvetést?
    - a belső fogyasztásból, akik nem győzik visszafizetni a devizahiteleket?

    Mindennek ára van, a Megyó-Gyurcsány-Bajnai kormányoknak az ára 10 év szopás lesz. Ezt nem lehet megúszni, ki kell fizetni.

    - költségvetési hiány 3% alatt
    - az államadósság csökkenő pályán
    - a hitel/betét arány csökken
    - a devizaarány csökken a hiteleknél

    De:
    - GDP növekedés nincs
    - a foglalkoztatás minimálisan növekedik
    - az adók még mindig rohadt magasak, de legalább szélesebb réteg fizeti
    - életszínvonal a béka segge alatt
    - belső fogyasztás nem nő, de nem is esik olyan durván
    ...

    Azért látni kell, hogy vannak olyan gazdasági mutatók, amelyek már pozitív irányba fordultak. Gyurcsány 2006-óta "küzdött" :) az államadósság csökkenő pályára állításáért. Az MSZP 2006-2010-es munkássága alatt összességében GDP csökkenést tudott felmutatni növekedés helyett 4 év alatt.

    Eszerint 2008-ban volt a GDP csúcsa, előtte meredeken emelkedett, utána csökkent, de 2010-re újra növekedett.
    Nem épp 2008-ban durvult el a mindig hivatkozott válság?
    Épp megnéztem, Luxemburgban és Svájcban is pont akkor volt törés, mint nálunk. Pedig ott nem volt Gyurcsók :)

    Szóval az a GDP csökkenés elég erősen elnagyolt, pontatlan kijelentés - de akkor a másik "oldalt" se felejtsük el: nézd meg az 1998-2002 közti időszakot. Ott is hasonlót látsz, csak fordítva: először csökkenés, utána növekedés - válságról ott pedig szó nem volt (hacsak a Napfogyatkozást nem számítjuk annak).

    Akkor azt magyarázd meg nekem, hogy az általam linkelt ábrán miért több a 2009-es GDP (meg a 2010-es is), mint a 2006-os, ha 2,2%-os csökkenés volt.
    2006-ban 112,5332 milliárd, 2009-ben 126,6317 milliárd, 2010-ben 128,6316 milliárd, dolcsiban mérve. Ez összeségében 12 illetve 14%-os növekedés 2006-hoz képest.

    Jól tolod a terelést, csak a kérdésemre nem válaszoltál, minden más előkerült... :)

    "Miből lenne GDP növekedés?"

    Abból, hogy ide csalogatjuk a külföldi tőkét, ha már saját tőkénk nincs. Ami most megy, az a működő tőke elzavarása (mert tervezhetetlen a gazdaság működése) és a spekulatív tőke idevonzása (mert állampapírt csak spekulatív célból vesznek már). Ehhez hozzájön a nagy cégek adóztatása, mert ugye onnan vesznek el, ahol van pénz és ott van, ahol versenyképes termékek vannak, ezzel kontraszelektálják a cégeket. Pluszban a környező országokban erősen keresik a produktív munkaerőt, havonta többször kapok prágai, pozsonyi vagy brno-i állásajánlatokat, miközben a hazai IT piac még mindig a túlélésért küzd, a többi szektorról nem is beszélve. Sajnos az a helyzet, hogy 2010-ben sokkal jobb helyzet volt, és sajnos az elmúlt 10-12 év sok nyomot hagyott az ország gazdaságán, bármennyire is vártuk a 2010-es kormányváltással a fordulatot: nem lett jobb, mert csak visszaélni tudnak a hatalommal, élni nem.

    "Mindennek ára van, a Megyó-Gyurcsány-Bajnai kormányoknak az ára 10 év szopás lesz. Ezt nem lehet megúszni, ki kell fizetni."

    A mostani ámokfutásnak hány év hátraléka lesz? Mert ezt is ki kell fizetni... csökkenő GDP-ből növekvő államadósságot nehéz rendezni. Több feltörhető malacpersely már nincs.
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    Túlzottan egyoldalú hírforrásokból gyűjtesz információt.

    Orbán Viktort az Európai Unióban és Amerikában kifejezetten utálják. Minthogy mindkét szerveződés a csőd szélén lavírozik, így Németországon kívül tőlük sok jót nem remélhetünk.

    Viszont: Magyarország meglehetősen népszerű jelenleg Ázsiában. Sőt, a ruszkiknak is kezdünk szimpatikusak lenni, Kínáról, Indiáról, Kazahsztánról,... ne is beszéljünk.

    Mikor hallottál egy Ázsiai vezetőt sopánkodni, hogy ó, már megint ezek a köcsög magyarok!

    Brüsszelnek és az USA-nak van baja velünk, de tőlük egyébként sem várhatunk túl sok jót, szóval részlet kérdés, ha nekik nem tetszik valami.

    "Túlzottan egyoldalú hírforrásokból gyűjtesz információt."

    Néha nézz tükörbe... :)

    Egyébként felőlem lehetne ázsiai beruházás is, ha fejlődőképes munkát hoznak, sorolnál néhány ázsiai nagyobb projektet az utóbbi két évből? De sorolhatnál néhány tervet is, hogy milyen beruházást terveznek ezek az országok kis hazánkban. Mert a "baráti beszélgetés" és a "szimpátia" kevés, attól nem lesz nagyobb a GDP. Az is kevés, hogy a mi pénzünkből kínai cégektől veszünk terméket vagy szolgáltatást, mert ettől nekünk nem lesz több és értelmesebb munkánk.

    Esetleg megválaszolhatnád azt is, hogy hova tűnt el 2900 milliárd forint másfél év alatt.
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    Sajnos a gazdaság nem úgy működik, hogy Viktor mosolyog egyet, azt dől a pénz.

    Már régen új kormány lesz, mire kiderül, hogy éppenséggel jól dolgoztak, vagy hozták a szokásos baromkodást. Gyurcsány 4 éven keresztül képes volt egyfolytában csinálni a balfaszkodást, mégsem álltunk fejre.

    Emlékszem is a Gyurcsány-függő haverjaimra 2006-ból, hogy ó, ugyan, csak egy fél éves átmeneti kiigazítás lesz. Na, azóta is tart.

    Már 2006-ban is láttam, hogy azért álltunk fejre, mert már nem nagyon lehetett tovább kozmetikázni a számokat.

    "Sajnos a gazdaság nem úgy működik, hogy Viktor mosolyog egyet, azt dől a pénz. Már régen új kormány lesz, mire kiderül, hogy éppenséggel jól dolgoztak, vagy hozták a szokásos baromkodást. Gyurcsány 4 éven keresztül képes volt egyfolytában csinálni a balfaszkodást, mégsem álltunk fejre."

    Jah... jött is az Audi, a Mercedes, az Opel... ami beruházást az utóbbi két évben átadtak, egyik se most indult, de a nagyberuházások ilyenek. :)

    Egyébként a fő probléma a keleti nyitással, hogy se Kínából, se keletről nem jön ide termelés, maximum logisztikai bázis, ahhoz meg nem kell sok ember és a GDP-t se növeli. Nyugatról tudna ide jönni termelés, de jelenleg inkább a környező országokba települnek, mert ott stabil a gazdasági környezet. A gazdasági döntések nem politikai utálat mentén születnek, hanem gazdasági racionalitások és a kockázatok metszete körül. Miért jöjjön ide egy külföldi cég, amikor havonta jön egy-egy újabb adó? Miért jöjjön ide egy külföldi cég, amikor egy nap alatt keresztülmegy a parlamenten egy hazai cégeket előnyben részesítő törvény?

    "Már 2006-ban is láttam, hogy azért álltunk fejre, mert már nem nagyon lehetett tovább kozmetikázni a számokat."

    És most mit látsz a számokban, mikor állunk fejre? Esetleg megválaszolhatnád azt is, hogy hova tűnt el 2900 milliárd forint másfél év alatt.
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    Kína és India 10000x kockázatosabb Magyarországnál. Kína diktatúra, Indiában meg mindennaposak a robbantgatások és terrortámadások.

    Magyarország stabil: nincsenek merényletek, nincs diktatúra, nincs háborús fenyegetettség, a nép mindent eltűr és bagóért dolgozik,...

    Kifejezetten előnyös a 300-as forint/euró árfolyam befektetőknek.

    "Kína és India 10000x kockázatosabb Magyarországnál. Kína diktatúra, Indiában meg mindennaposak a robbantgatások és terrortámadások."
    "Magyarország stabil: nincsenek merényletek, nincs diktatúra, nincs háborús fenyegetettség, a nép mindent eltűr és bagóért dolgozik,..."

    A stabilitás a tervezhetetlenségre értendő. Másrészt Magyarország nem kínával versenyez, hanem a környező országokkal. És sajnos azok egy évtizede stabilabbak politika tekintetében.

    "Kifejezetten előnyös a 300-as forint/euró árfolyam befektetőknek."

    Pillanatnyilag ennyi. A gond akkor van, ha jelentős kockázata van a hirtelen nagyobb változásoknak (megveszik a félkész terméket beszállítóktól gyenge forintnál, majd erős forintnál kellene eladni a készterméket. Ha közben 5-10 százalékot mozog a HUF-EUR, akkor az a teljes hasznot elviszi, illetve időnként nagyobb haszon jön, mint amennyit terveztek. A cégek pedig nem tőzsdézni akarnak, hanem stabil üzleti terv szerint termelni.

    Esetleg megválaszolhatnád azt is, hogy hova tűnt el 2900 milliárd forint másfél év alatt.
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    Magyarország tervezhető és kiszámítható.

    - a pénzügyi szektor szopni fog
    - a természetes monopóliumok szopni fognak (víz, csatorna, szemét,...)
    - a többi monopólium is szopni fog
    - az adófizetők pénzét szipolyozó tőkések szopni fognak (étkezési csekk,...)
    - a korrupció útján született PPP-k szopni fognak
    - a termelő szektort támogatjuk

    Mi az ami neked nem kiszámítható?

    :)

    "Mi az ami neked nem kiszámítható?"

    Például az, hogy jövő héten milyen új adó lesz, kit érint, ki fizeti, meddig fizeti és miből fizeti... oszt be is fejezem, mert kérdésekre nem válaszolsz, tévedéseket nem ismersz be, így pedig sok értelme nincs a vitának.
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    Gyurcsány is évről-évre változtatta: SZJA, vizitdíj,... Az adórendszeren keresztül alkalmazkodik egy ország a megváltozott környezethez. Fix adórendszerrel garantált a pofáraesés. Minden kormány felelőssége, hogy a költségvetést az adórendszerrel szabályozza. Minthogy az eddigi adórendszer megbukott, most váltás van. Vannak érdekeltek és ellenérdekeltek, az átmenet egy új angolszász rendszerre (magad szerencséjének kovácsa) a kommunista (osszuk szét a burzsoázia vagyonát a proletároknak), nem lesz egyszerű. A gazdaságot sokkolja és az emberi fejekben sem történt meg egyenlőre a váltás, hogy a jólétért ők maguk a felelősek, nem pedig az állam.

    Valószínűsítem, hogy az egykulcsos miatt 2014-ben a Fidesz megbukik. Nincs még rend a fejekben.

    A második legerősebb párt a végtörlesztés előtt a Jobbik volt, most az MSZP az. A Jobbik visszaesése a végtörlesztéssel magyarázható, a Fidesz ha nem osztja a frászokat a bankoknak, veszti el a szavazóit.

    Ennek a megoldása egyszerű, a Bankszövetség éléről Patait szétzavarják és olyan embert választanak, akit a nép nem akar azonnal felakasztani. Pl: Jelasity Radovánt.

    Vedd észre, hogy amíg a bankok felülről osztják az észt, addig a nép alulról húzza az X-et arra, hogy csesszen a kormány ki velük. A végtörlesztés is megúszható lett volna egy olyan bankárral, akinek a pofáját bírja a nép.

    > Azért jó látni, hogy pár embernek a szar is csokoládé, ha a mostani kormánytól kapja.

    Schmitt Pali plagizált, repült a köztársasági elnöki székből.
    Gyurcsány Feri leadta a sógora szakdogáját, következmény nincs, támogatottsága változatlan.

    Vedd észre, hogy a két eset pontosan ugyanaz: meghamisított egyetemi titulus. A jobboldal dobta a saját jelöltjét, a baloldal hallgat, mert Gyurcsánytól a szar is csokoládé.

    Ez a plagizálós téma egyébként egy nagy marhaság. Gyurcsányt nem a szakdolgozata miatt kellett volna régen kidobni, hanem 2004-2008-as miniszterelnökösdit játszó tevékenységéért.

    Ne keverd a szinte biztos dolgokat a száz százalékig biztos dolgokkal. Schmitt Pál csalt, bizonyított, sőt be is ismerte. Gyurcsányról senki nem bizonyította hogy csalt, csak szinte biztosak vagyunk benne.
    Vedd észre, hogy nem ugyanaz a titulus, mivel ha valóban csalt Gyurcsány (én pl úgy gondolom hogy igen) akkor 2 diplomája helyett van 1 diplomája. Plagi bá meg azt hazudta, hogy doktor.
    Ez a csúsztatás magasiskolája.
    Megint más kérdés, hogy ez a képződménnyel (SP) nem az volt a fő gond, hogy valaha másolt, hanem ahogy kezelte: össze vissza hazudott, ami kiderült elmismásolta. Való egy ilyen ember egy ország reprezentációs képviseletére? A miniszterelnök szerepe más, mert jelöltként szinte közvetlenül választják, míg a KE cím egy megtisztelő titulus szinte hatalom nélkül amelyet az országgyűlés dönt el. A fent nevezettet pedig újraválasztották, és ha Orbánt megilleti a kijelentés, hogy mögötte az emberek állnak akkor ezt a züllött fazont is.
    Megjegyzem én azt tenném, hogy a V.G-t meg az O. V. meg a Gy.F.-t bezárnám egy ketrecbe olyan 45 napra megnézni mit kezdenek egymással. Legalább mulatnánk, mert a hasznuk ennyi.

    willy, megnézted a hírtv riportját, vagy megmaradtál a HVG-s verziónál?

    Számomra a exsógor dolgozatából és a bírálatból minden egyértelmű volt.
    Gyurcsány dolgozatának bírálata az exsógor dolgozatának elejével egyezett meg oldalszámra pontosan.

    Igen, lehetnek nagyon ritka véletlenek, pl. hogy oldalszámra minden megegyezik, egyszerre kapták az ihletet, de felettébb gyanús.

    Persze nem akarlak megakadályozni abban, hogy higgy. Finom az a Gyurcsány csoki.

    Te tényleg csúsztatsz. Elolvastad, amit írt? Értelmezni is sikerült, vagy azt már megtiltották?
    Szerintem ugorj neki még egyszer a hozzászólásának, jól összefoglalta a lényeget.

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    Elolvastam, mellesleg Schmitt Pál dolgozata sem egyértelmű. Ezt azok tudják a legjobban, akik már életükben ledoktoráltak.

    Minden doktori 90%-a "másolás"-ról szól, azaz, hogy ma hol áll a tudomány, a maradék 10% egyéni munka.

    Ha úgy akarsz ledoktorálni, hogy fingod nincs semmiről, ami körülötted történik, fel akarod újra találni a kereket, elzavarnak a fenébe.

    A régi rendszer nem követelte meg a tételes idézést, csak a végén kellett a forrásokat feltüntetni. Az igazi kérdés, hogy a nem másolt 12 oldal egyéni munka volt-e, adott-e valamit a tudományhoz, vagy sem.

    Schmitt Pál dolgozatából következhet:
    A) - hogy összeollózták
    B) - vagy egy 20 évvel ezelőtti bírálatot a mai törvények alapján visszamenőleg érvénytelenítettek

    Én egyiket sem tartom kizártnak, Schmitt Pált politikai nyomásra távolították el.
    Bár Schmitt Pált ismerve az összeollózásos verzió valószínűbb.

    Ez a hírtévés verzió, igaz? :)

    Egyébként számomra nem ott van a fő probléma, hogy doktor vagy nem doktor, hanem az, hogy miután a "bomba robbant", tagadta az egészet, utána pedig elismerte. Röviden és tömören, egy szóval: hazudott, mégpedig egy elég komoly ügyben.

    Amit most te csinálsz, azt pedig úgy hívják, hogy mosdatás, terelés, a tények elbagatellizálása.

    Nem kell magyarázkodni, nem kell védeni, ami történt, megtörtént. Gyurcsányt se védi senki (bár azért neki nehéz bármi rangról is lemondani, már rég nem miniszterelnök).

    Nem kezelek én senkit máshogy. Nem védtem egyiket se, egyik se szorul a védelmemre, meg mindkettő pofáján elég bőr van, hogy elbírja.
    Most te kezdtél bele SP mosdatásába és védésébe: GyF-nél gyanús a "véletlen", SP-nél pedig a kérdés csak annyi, hogy a maradék 12 oldal egyéni munka-e vagy se.

    SP esete azért más egy kicsit, mert ő a kiderülés pillanatában elég fontos személyiség volt. GyF meg egy újonnan megalakult kis futottak még pártnak a mittoménmije.

    Ha politikai, közjogi meg ilyen vonzatot nem nézünk, akkor mindkettő egyformán gáz. Ennyire egyszerű. Nem kell ezt túldramatizálni.

    SP-t nem akartam mosdatni, legfeljebb neked tűnt úgy.

    SP a múlt rendszerben csodálatos karriert futott be, valószínűleg nemcsak a két szép szeme miatt. Komálta Moszkva, Brüsszel és Viktor is a simulékony természete miatt, csak az MSZP vetette ki, amikor szocialista politikus akart lenni.

    Gyurcsány Ferenc esete azért más, mert ő a Fidesz befutó embere. Ha a kormány kinyírná Gyurcsányt, abból kizárólag az MSZP profitálna. Kell egy személy, akivel riogatni lehet, hogy összetartsa a jobboldali tábort. Folynak ellene eljárások, állandóan központban van, de ítéletet nem várok, maximum olyan súlyút, hogy 100.000 Ft-ot fizessen be, mert rossz kisfiú volt.

    Látod-látod! Ebből is jobb az emeszpé, mint a fidesz, mert az emeszpében nem adnak helyet ilyen simulékonyaknak. A fideszben meg pártkatonák kellenek, akik nem mondanak ellen :D

    Persze, GyF egy mumus a jobb oldalon, de kell is a valós ellenség-kép. A zsidózás meg cigányozás nem szalonképes, Gyurcsány "Elkúrtuk" Ferenc pedig pont kapóra jön (nézd meg, se Medgyessy, se Mesterházy nincs műsoron). De ez volt az előző kormánynál Orbán "Kézcsók" Viktor, vele volt a riogatás. Amíg a népet hülyének nézik (és a nép engedi is), addig mindig lesz valami ilyen.

    Így lehet (kell) elterelni a figyelmet a fontos dolgokról. Tudod, ez a kenyeret és cirkuszt a népnek mondásból a cirkusz rész. Könyérre mög már nem fussa :(

    Az MSZP-re akkor fogok szavazni, mikor már csak ők vannak a listán.

    A jelenlegi partlament számomra a legnormálisabb, mert sem a Jobbikkal, sem az LMP-vel, sem a Fidesszel nincs kimondottan bajom.
    Egyedül az MSZP-t utálom, a parlamenti pártok 75%-a elfogadható. Ilyen helyzet még nem volt az elmúlt 20 évben.

    Az a szomorú, hogy én mindkét főiskolai szakdolgozatomba egyenként is lényegesen több időt és energiát fektettem, mint ami szerinted a PhD dolgozathoz szükséges. Szomorú, hogy egy eszme vagy egy pár védelmében ennyire le tudja valaki degradálni a tudományos fokozatokat. Szomorú, hogy írástudó emberek ennyire el tudják veszteni az eszüket egy eszme vagy egy párt vak és védelmében... :(
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    Pontosan.
    A diplomamunkám az egyik szakon:
    érdemi rész 39 oldal (tartalomjegyzék, bevezető, ilyesmi nélkül)
    7 oldal: "Alapvető fogalmak bevezetése" - diffegyenletek, stabilitás, stb. - "másolás"
    3 oldal: két, orosz nyelvű cikk feldolgozása, értékelése
    8 oldal: a témavezetőm által felvetett problémák _önálló_ megoldása, leírása (mindenféle cikk és egyéb nélkül)
    7 oldal: újabb témakör összefoglalása
    6 oldal: az "önálló megoldást" újabb módon oldottam meg (új tételek felhasználásával)
    2 oldal: újabb matematikai terület ismertetése
    6 oldal: ezt is felhasználva, illetve összegzés

    "Másolás": 16 oldal
    Fordítás: (legyen) 3 oldal
    Egyéni: 20 oldal.

    Kb. fele-fele.

    Szakdogám:
    5 oldal: szükséges elméleti háttér ismertetése
    25 oldal: egyéni munka (amiben egy számítógépes program megírása is benne van, tehát még a forráskódot hozzá kéne számolni - nem, nem programozó szak).
    Kerekítéssel legyen 80%-20%.

    Bmeg. Kétszeres doktor vagyok! :)

    Minden doktori 90%-a "másolás"-ról szól, azaz, hogy ma hol áll a tudomány, a maradék 10% egyéni munka.

    Ha egy olyan komoly, címmel járó valaminek, mint a doktori, 90%-a másolás és a maradék 10% pedig egyéni, akkor nehogy már egy "egyszerű" diplomadolgozatnak magasabb követelménye legyen. Legyen akkor a diplomamunka 95% másolt, 5% egyéni.
    Nem értem, hogy akkor mi a gond. Az 5% egyéni munka pedig az, hogy kiválasztotta a sógor dolgozatából azt a részt, amit ki fog hagyni.

    "Az éremnek két oldala van és én a másik oldalról beszéltem, nem dühből. Minél kevésbé hiteleznek, annál gyorsabb a konvergencia az egyensúlyi állapothoz és annál inkább kaparod majd a küszöböt."

    Kérlek olvasd el Széchenyi István egyik híres könyvét, amelynek a Hitel a címe, kissé régies a nyelvezete, de érthető. MEK-en szabadon letölthető. Aztán térjünk vissza a témára.

    "Ha józan ésszel áttekinted, a bankoknál akkora a szar, hogy bármit csinálsz, nem tudsz javítani rajta, mindenképpen kiviszik a tőkét az országból. Az egyetlen lépés, amit tehetsz, hogy adóztatod a kimenő pénzt (átutalási adó) és megvárod, míg beáll újra az egyensúly. Nem érdemes lerobbant szarba ölni a pénzt gazdaságfejlesztés helyett, nyugodtan fizessenek, vagy menjenek csődbe."

    A 0,1 százalékos tranzakciós adó nem a bankok tőkekivonása ellen van, hanem a költségvetési hiány ellen. És amíg nincs több évre előre tervezhető jövő az országban addig mindenki kifelé fogja vinni a tőkét és senki nem hoz befektetést. A folyamat ellen nem véd semmiféle adó, viszont egy kiszámítható gazdasági környezettel megfordítható lenne, de Neked is csak olyan ötleteid vannak, amelyek tovább erősítik a "tervezhetetlen" jelzőt az ország neve után.
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    2011 május 11. Hitel/betét arány:


    MKB Bank        188%
    CIB Bank        184%
    Erste Bank      178%
    Raiffeisen Bank 134%
    Budapest Bank   130%
    K&H Bank        115%
    OTP Bank        101%
    Unicredit Bank   98%

    Sokmindent elárul, hogy melyik bank mennyiben felelős Magyarország jelenlegi helyzetéért.

    Nagyon remélem, hogy amikor egy kormánypárti politikus „elmúltnyolcév”-ezik, akkor beleérti a jelenlegi kormány idejét is. Mert ugyanolyan szar.
    A cégeket pedig biztatom, hogy minden ilyent terheljenek rá az emberekre és mondják hozzá, hogy „bocs, a kormány akarta, nem mi”, talán egyszer megjön az emberek esze is, hogy kell lennie alternatívának, bármi is legyen az. Mert amikor S. G. azt mondja, hogy „neazemberekkelfizettessékmeg”, akkor még senki sem kérdezett vissza, hogy mégis kikkel, a lovakkal?

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    Valaki okosat mondott nem régiben: Ha nem lenne összejátszás a mobiltel vállalatok közt, akkor most azt harsogná az összes reklám, hogy melyik hogy nyeli le, hogy ne kelljen az ügyfélnek fizetnie. Ahogy az ÁFA-emelésekből is elég jó PR kampányokat csináltak különböző boltok.

    Lehetséges, de én azt is megértem, hogy nem akarják benyelni. Mert azzal csak erősödne az a kép az emberekben, hogy „ezekben a cégekben van pénz, lehet ezeket fejni korlátlanul”, a politikusokban pedig az, hogy „ezek gyávák, úgyse mernek ellenkezni velünk”.
    Remélem mindkét képre rácáfolnak.

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    Tévedsz, nem szurkolok semmi cégnek. Annak szurkolok, hogy valami vagy valaki felnyitja az emberek szemét és ráébrednek arra: nem kell mindig szótlanul tűrni, elvégre demokrácia van, vagy mi a szösz. Sajnos úgy látom, hogy ebben a felnyitásban elég szűkösek a lehetőségek, így hát abból kell élni, ami van.
    Azt számtalan helyen hallottam már a politikában, hogy ez a válság így a cégek, meg úgy a bankok miatt van, de azt még sohasem, hogy valaki kimondta volna: Emberek, saját nyomorotoknak legalább fele részben ti vagytok az okai.

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    Nem, ez megint hárítás. Itt kevesen tudnak szembenézni a problémákkal és azt mondani, hogy „bocsi, de ezt most én szúrtam el”, inkább mindig másban keressük a kudarc okát. Amúgy meg a politikusokat is mi választottuk, nem az erdőben teremtek.

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    Orulok, hogy sikerult felfedezned a pszichologia 1x1-et - azonban az sem egeszseges, ha minden letezo hibaert onmagat okolja. Nem hiszem az olvasok kozul sokan olyan rengetegen megvalasztottak Bill Clintont...
    A nepneveles mar megindult, immar alkotmanyba van vesve, hogy "mindenki felelos onmagaert". Mar csak az a kolto kerdes maradt, hogy ez tenyleg csak nevelesi celzattal kerult bele, vagy inkabb a jogkovetkezmenyek miatt...

    Legegyszerubb lenne jovedeki adot tenni az ivovizre ugy mint az alkoholra es a benzinre, vegso megoldas lehet meg a a szemely altal belelegzett levego mennyisegenenek adoztatasa, legalabb valamiben vilagelso lenne Magyarorszag.

    Lehetne meg esetleg 40% Afa is, miert ne, ha mar a 29-et lenyelte a nep a negyvenet is lefogja vagy akar mennyit.

    Arra is adot vezetne be es meg gyozkondne is, hogy ez mennyire szukseges es igazolt, mert a kormanynak tobb penzre van szuksege.

    De az, hogy a lakossagnak is tobb penzre lenne szuksege az mar senkit se erdekel. Sajnos az allam megmondhatja, hogy adj tobbet, a nepnek meg pofa be es meg abbol a kevesbol is ami van adj tobbet es legyen neked eleg az a keves is, mert ugye ilyenek a piaci feltetelek/korulmenyek. De az allamnak nem kell alkalmazkodni, takarekeskodni, egyszerubb inkabb kivenni a zsebedbol meg valamit, mert szukseg van ra. Hogy neked mire van szukseged az a kutyat se erdekli.

    jobb ötletem van: minden politikus, akit nem választanak újra és nem lesz a második legtöbb szavazatot kapott a szavazáson, ha újra indult, vagy menet közben lemondott, automatikusan 2-4 év börtön, mert biztosan okkal nem szavaztak rá, kifejezve eddigi munkájával való elégedetlenséget. Lehetne finomítani, hogy börtön vagy 10 évig közügyektől távolmaradás, ilyesmi. Máris lenne elszámoltathatóság.
    Na?

    Első körben inkább azt kellene bevezetni, hogy ha A feljelenti B-t akármilyen váddal, és bebizonyosodik, hogy B ártatlan, akkor A kapja meg azt a büntetést, amit B kapott volna bűnössége esetén. Sőt, esetleg ha az Országházban (vagy hol, már nem tudom követni, minek mi a neve) hangzik el valami "vád", az is essen ezen kategóriába :)

    Rögtön kevesebb politikus játszana média-paprikajancsit, és több foglalkozna érdemi dolgokkal. Kevesebb lenne a sok hülye vizsgálóbizottság, nem kapnának annyi plusz pénzt, több maradna az országnak (sok kicsi sokra megy)...

    Lehet, hogy hülyeséget mondok, de mintha valami "elmaradott" országban lenne ilyen. Vagy esetleg régebben mintha lett volna valahol (nem a politikusokra vonatkozó rész, hanem a hamis vádas rész).

    Szerk.: tehát ha Gabi néni vagy valaki azt mondja, hogy nem a fogyasztókra fogják hárítani, és mégis azt teszik, akkor neki kellene mindenki többletét kifizetnie :) Na, így biztos nem tennének ilyen könnyelmű kijelentéseket, és a "nemleszgázáremelés" se hangzott volna el... Rend lenne így az országban egyhamar...

    Gabi néni hazudott!
    http://www.vg.hu/vallalatok/infokommunikacio/gyors-valaszlepes-jon-a-ke…

    A Nemzetgazdasági Minisztérium a parlamenti szavazás után közleményt adott ki, amelyben jelezte: a kormány szerint a cégek nem hárítják majd át az adót a fogyasztókra...

    a Telenor már csütörtökön jelezte: érvényesíteni fogja áraiban az adó hatását

    A Vodafone sajtóosztályán a Világgazdaság kérdésére elmondták, hogy a törvényjavaslat ismeretében már a múlt hét elején meghozták a szükséges döntéseket. A cégnél hangsúlyozták: mivel az Országgyűlés a szolgáltatók javaslatait figyelmen kívül hagyva szavazta meg a törvényt, ezért e döntések felülvizsgálata nem szükséges. Az előkészületek folynak, a vállalat a részletekről később tájékoztat.

    Hasonló tartalmú állásfoglalást tett közzé a piacvezető Magyar Telekom is, mely a tőzsde honlapján tájékoztatta befektetőit, hogy az új teher idén 10 milliárd forinttal csökkenti a cég nyereségét, a válságadóval összesen 34 milliárdot visz el. Ezzel egy időben jelezték: a következő hetekben felmérik, hogy a változások milyen hatásokkal járhatnak, s ennek megfelelően hoznak döntéseket.

    Nézd, ha Gabi néni csak a hátsóját riszálja, már akkor sem tudják áthárítani az adót a fogyaszókra, maximum részben.

    A)
    Jóska kártyás telefonnal nyomul, mami rátölt havonta 3000 Ft-ot, azt el is telefonálja.

    Változás a telefonadó után:
    - Jóska kevesebbet csacsog
    - az állam beszed 100 Ft-ot
    - a szolgáltató profitja csökken

    Ez az az eset, ahol 0%-ban lehet áthárítani.

    B)
    Nyilván ha Mancikának az Audis pasija fizeti a számlát, akkor ott 100%-ban át tudják hárítani a csacsogás költségét. Mancika nem gondolkozik csak dumcsizik, a pasija meg fizet.

    A két fenti példából egyértelmű, hogy az áthárított költség / profitcsökkenés valahol a kettő között lesz.

    A) eset: roppant egyszerű. A percdíj eddig X forint, ezután X+2 forint lesz. Ebből 2 forint állambácsihoz vándorol, marad a szolgáltatónak X forint (amiből persze a 27%-os vagy mennyi adót lefizeti, ahogy eddig is). Ennyire egyszerű. Persze lehet, hogy nem X+2 lesz, hanem X+1.5 a 10 perc miatt. Azaz Jóska 3000 forintból eddig 3000/X percet beszélt, most 3000/(X+2) percet fog. Itt az áthárítás, még ha nem is úgy nevezi Gabi néni és Gyuri bácsi, mert ez nem az, ez csak reform :P

    B) eset: lásd A) eset, csak most az audis pasi pár forinttal többet fizet Mancika telefonjára a percdíj-növekedés miatt.

    Ahogy szól a "vicc": a benzin nem drágul, hiszen minden hónapban ugyanannyiért tankolok a kocsiba. /persze az más kérdés, hogy literre egyre kevesebb, azaz a forint/km arány növekszik/

    A)

    Ha kevesebbet beszél a nép és több adót fizetnek a szolgáltatók az államnak, az profitcsökkenéshez vezethet.

    Attól a részvényesek nem lesznek boldogabbak, hogy a vonalak kihasználtsági szintje 5%-kal csökken. Ők akkor boldogok, ha pénzhez jutnak.

    Ennek szélsőséges esete, ha senki sem telefonál semmit: se adó, se bevétel, a részvényesek profitja is 0 lesz. A fogyasztás szűkülése értelemszerűen bevételkieséshez vezet. Áthárítani pont ezért nem lehet.

    De mondjuk egy második SZJA kulcs bevezetése hasonló kiesést okozna a telefontársaságoknál, a fogyasztás szűkülése miatt.

    Nem tudom, hogy Orbán Viktor elég erős-e a Telenor vezetőjének kirúgásához.

    A józan paraszti ész azt diktálná, hogy Viktor nem tudná elmozdítani a Telenor vezetőjét, de a gyakorlati tapasztalatok ezzel éppen ellentétesek. Lásd, Viktor előbb tudta, hogy mit akar a MOL csinálni, mint Hernádi Zsolt. Be is jelentette, hogy kilépünk a Nabucco-ból, Hernádi meg tudomásul vette.

    Orbán őrülten hasonlít Gyurcsányra:
    - Gyurcsány megígérte, hogy a 4% szolidaritási adó átmeneti a "gazdagok" fizetésén
    - amikor eltörölte, megemelte a felső kulcsot és szolidaritási adó nélkül is annyit fizettél, mint előtte
    - Orbán megígérte, hogy a bankadó átmeneti lesz
    - mikor eltörli, a bankok észreveszik, hogy ugyanannyit fizetnek, mint előtte, bankadó nélkül

    Minimális problémát jelentett Gyurcsánynak az Európai Jog, 2006-ban simán szétverette a népet, pedig akkor éppen nem is őrjöngtek. Nem okozott fennakadást, hogy úgy nyert választást, hogy meghamisította a KSH adatokat és hazudott mindenkinek. Sőt, a kuruc.info lekapcsolása (lefizették az amerikai szolgáltatót) hasonló európai szellemiséget tükrözött.

    Orbán is hasonlóan Microsoftos szellemiségben fogja fel a jogrendszert. Az Európai Jog annyiban probléma, hogy egy csomó drága ügyvédet kell alkalmazni, aki EU konformra fordítja az államosítás szót.

    Amikor külföldiekkel beszéltünk az EU-s jogról, meg hogy védi-e a polgárokat, kötelességszegési eljárásról, akkor elmagyaráztam, hogy a jelen kormánynak minimális nehézséget okoz EU konform megoldással lehúzni a pénzt a bankszámládról, ha akarja.

    :)

    Nem mondtam. Csak jólesik látni, ahogy a sok köcsög, aki 2006-ban osztotta az észt, most ráfizet. Mégpedig a saját módszereikkel, amiket ők fejlesztettek ki tökélyre. Jog nincs, ügyvédek vannak helyette.

    Kívülről szemlélve igazad van, normális országnak nem így kellene működni. Érzelmileg persze nem tudom kikapcsolni, hogy ne örüljek annak, ami van. Gyurcsiból és bandájából egy életre elegem lett.

    Valahogy az MSZP-SZDSZ duó nem érezte, hogy hol a határ, ahol már megállj van.

    Leginkább Gerő Ernőre hasonlítottak az embereik. Egyik rokonom este meghallgatta a Gerő beszédet, reggel ment volna dolgozni, de a villamos késett, miután megjött, valaki leszállt, fegyvert nyomott a kezébe, hogy "gyere a pártházhoz, megyünk és kifüstöljük a kommunistákat". Az öreg 60 évesen fogta a fegyvert és ment, pedig nyelvész professzor volt.

    Gyurcsány alatt minden nemzeti ünnep után könnygázzal kellett oszlatni és veretni a népet. Bajnaival ezek az incidensek megszűntek. Ő tudta, hogy hol a határ, de Gyurcsányt felakasztották volna demokratikusan. Brüsszel mentette meg az életét.

    Megint kevered a dolgokat. Van a jogos felháborodás, és a politikailag tüzelt vandalizmus. Szted most miért nincs könnygáz a tüntetéseken? Talán mert kevesebb az eltakart arcú nyakig beívott randalírozó elem?
    ie.: nem keverjük ide a jogos tiltakozást, még akkor se ha jól jön politikai szempontból.

    Na ez az amit nem veszel észre. Én nem írtam, ki és mikor tiltakozik jogosan. Csak azt, hogy randalírozás ellen csak a könnygáz használ. A józan beszélgetés esélytelen. Te rögtön feltételezed, hogy én (illetve bocsánat, a másik hülye beszélgetőtárs) politikailag elfogultan mit gondolok.
    A "Sőt" utáni rész nem politikailag hanem emberileg minősíti aki komolyan így gondolja. Remélem nálad is csak eltorzult világképre adott válaszreakció, és nem komoly.

    Valóban esélytelen volt a józan beszélgetés. Gyurcsány megduplázta az államadósságot, vele beszélgetés nincs, max takarodjon a fenébe. Az ország nagyrésze fellázadt ellene, egy szaros 300 Ft-os vizitdíjat nem tudott keresztülvinni.

    Bajnai - nincs 13. havi nyugdíj, hatás: semmi
    Orbán - államosított nyugdíjpénztárak, hatás: semmi
    Gyurcsány - 300 Ft vizitdíj, hatás 50% fölötti részvételi arányú népszavazáson eltörlik

    Többek között ezért is takarította el Brüsszel Gyurcsányt. Azzal az emberrel lehetetlen lett volna bármilyen reformot is végigcsinálni, mikor az ország fele azért küzdött, hogy ne sikerüljön.

    Nyilván volt egy kisebbség, aki mellette volt, a többség meg vagy az utcán hőbörgött, vagy másképp rakott keresztbe, pl. népszavazással.

    Gyurcsány megduplázta az államadósságot

    Ez megint a hírtévés verzió? Figyelj csak, de tényleg! Nézd meg ezt a linket!
    http://www.magyarhirlap.hu/gazdasag/tragikusan_felduzzadt_az_allamadoss…
    Magyar Hírlap.
    "Az elmúlt nyolc évben (sic!) több mint kétszeresére nőtt hazánk államadóssága."
    Még jó, hogy tanultam matekot. Ha nem nézed a torzított ábrát, csak a számokat:
    2001: 53,1
    2002: 55,6
    2003: 58,0
    2009: 80,0
    Ez közel nem dupla. A dupla az 106,1 lenne. Szerintem. Egyrészt.
    Másrészt ezek a számok a GDP-hez viszonyítva, %-os érték (hogy megértsd: a GDP hány százaléka az államadósság).
    Valamint te írtad: "Az MSZP 2006-2010-es munkássága alatt összességében GDP csökkenést tudott felmutatni növekedés helyett 4 év alatt."
    Azaz: ez a 80% vagy akármennyi is kisebb GDP-nek a 80%-a.

    Megjegyezném, hogy ez a grafikon egy tök jó példa arra, hogy miként lehet a számokkal és ábrákkal játszani, hogy azt sugalljuk, amit sugallni akarunk. Mit akarunk sugallni? Hogy kvára megnőtt az államadósság. Azaz azt csináljuk, hogy a tengely nem a 0 érték lesz, hanem az 50. Ahhoz képest az 53 egy kis kitérés. Viszont a 80 már tízszer annyi kitérés. Hoppá! Rosszul tudja a hírtévé! Gyurcsány megtízszerezte az adósságot! :):):):):)

    Közel voltam egy csúnya szóhoz. Egy kérdésem lenne:
    Ha ellopott 12000 milliárd forintot hova tette? Párna alá? Nem ez volt a baj, hanem a folyamatos növekedésre épített elszámolt gazdaság. Ezért felelősek. Ja és igen, történtek visszaélések, sőt loptak is (pár 10 milliárd évente). Hidd el, bárhogy hívják a kormányzó pártot ugyanez lett volna, nem a politikuson múlik a korrupció hanem a klientúrán :( A magyar emberek szocializációja szoktatta meg őket ezzel. Aztán van akinek nagyobb a hajlama, van akinek kisebb. Ne ideologizáld a gazemberséget, mindegy hogy keresztény vagy pogány illetve lehet fideszes vagy emeszpés a gazember, gazember marad. Ennyi.
    A politikai/vallási ideológián a mostani kormánypárt határozza meg az emberek "milyenségét" (persze ez csak látszat, mert ha hozzánk tartozol és tudunk rólad sok kompromittálót akkor vagy jófiú)

    Figyelj! Most olvastam, hogy 2011. szeptemberében az államadósság új rekordot döntött. Márminthogy a legtöbb volt. Nem durva ez? A manyup-pénzek az államadósság-csökkentésre lettek beszedve, csak nem szólt nekik senki se, hogy ez a manyup-pénz fordítva működik :)

    Ajjaj. Akkor a láblógatást kezdjük a Viktoroddal!
    Nézd meg ezt!
    1998-as államadósság: 24,7938 milliárd euró.
    2002-es államadósság: 40,5171 milliárd euró. (hoppá, egy ciklus alatt 67%-os növekedés)
    2006-os államadósság: 61,9297 milliárd euró. (hoppá, egy ciklus alatt 52.5%-os növekedés)
    2010-es államadósság: 78,3499 milliárd euró. (hoppá, egy ciklus alatt 26%-os növekedés)

    Emlékszel még, mi volt 1998 és 2002 között? Na? Na? Ugyanannyi idő alatt mikor növekedett az államadósság mértéke a legjobban? Melyik kormány volt akkor? Na?
    Meg azért egy kis pillantást vess csak az 1995-1998 közti időszakra! Írd le, mit tapasztalsz. Légy kedves, tedd meg nekem ezt a szívességet, hogy azt is leírod, hogy akkor melyik kormány volt. Köszönöm :)

    Jó lenne, ha a narancssárga szemellenzőt levennéd, nehogy nekimenj valaminek, aztán megüsd a buksidat :)

    Orbánt légyszi húzd ki a középső listából. Nem lehet népszavazni ellene. Minthogy költségvetési kérdésről (adóról) nem lehet népszavazást kiírni, még KE-öt sem mertek választani közvetlenül.. "Ugyan már királylány"
    ui: állandóan váltogatod hogy épp mit találsz kifogásolhatónak, és úgy vitatkozol mintha szerettük volna az előző kormányt. Nem szerettük, de jobb volt (ez ugye szubjektív) Mellette elmondjuk, hogy rosszak az információid stb. Eléggé offtopic és végeláthatatlan. Nem kellene abbahagyni?

    NEM LEHET NÉPSZAVAZÁSI KEZDEMÉNYEZÉS!

    Van néhány kérdés, amire nem lehet népszavazást kiírni, akárha még tízmillió aláírást szedel össze, akkor se:
    - Alaptörvény módosításáról
    - központi költségvetésről, stb.
    - mindenféle képviselőkről szóló törvényekről
    - Országgyűlés, képviselő-testület feloszlatásáról, stb.

    Ez még a narancsos Alaptörvényben is benne van, és az Alkotmányban is így volt benne.

    Na és?

    Gyurcsányt a vizitdíjas népszavazás vitte el, pedig a népnek az adóemelésekből/megszorításokból volt elege, amiről ugye nem lehet népszavazni.

    Ha 50% lesz Orbánnál az igenek száma abban a kérdésben, hogy a táppénzcsökkentést csinálják vissza, akkor Orbán repül.
    Egy demokrácia így működik.

    Hát te is sokat jártál, alaposan megtanultad a Gyurcsány-féle értelmezést. A vizitdíjról Horn Gábor szavai:

    - Nem azt mondták Feri, hanem azt, hogy menj a picsába! Valljuk be! – elemezte a választás utáni helyzetet Horn Gábor Kóka Jánosnak a párt kampánysátrában.

    Ha Orbán újra feltalálná a vizitdíjat más név alatt, hidd el, nem lenne népszavazás.

    Elárulom neked a titkot: Nekem egyik jelenlegi párt sem alternatíva.

    Viszont ismerősi köreimből páran járnak a Fidesz nyári táborba, és hát sok furcsát hallani olyankor.

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    Nem kötelező (szerencsére) parlamenten belüli pártokból választanod. Ha szerinted a parlamenten belül senki sem képviseli az érdekeidet, akkor parlamenten kívülire érdemes szavaznod. Legalábbis szerintem ez lenne a normális. Ha meg nem választasz senkit, akkor meg ne problémázz, ha az történik veled, ami.

    Akkor fussunk neki még egyszer: ilyesmi kérdésekben NEM LEHET népszavazást kiírni. Az Alkotmány Alaptörvény tiltja! Aláírást lehet gyűjteni, de akár még ha egymilliárd aláírás is gyűlik össze, akkor se lehet kiírni népszavazást.

    Ezért volt egy kicsit necces a vizitdíjas népszavazás is, mivel azért valahogy a költségvetést érinti. Ezzel próbált valahogy védekezni és elhárítani az akkori uralkodó réteg (illetve az OVB), tudomásom szerint az Alkotmánybíróságon is járt a dolog (bocs az indexért, első találat az alkotmánybíróság vizitdíj kifejezésre).

    "Nem érintette az aktuális évi költségvetést, a kérdés a következő évi költségvetésről szólt."
    Lóf@szt. Akkor tegyünk egy népszavazást, hogy 2013-ra ne legyenek adók :)

    "Az Alkotmánybíróság szerint népszavazási kérdés csak akkor tagadható meg, ha a költségvetésben meghatározott egyes bevételek esnének ki, de a vizitdíj és a kórházi napidíj nem tekinhető ennek, ugyanis ez olyan elenyésző rész, ami nem rázkódtatja meg az egészségbiztosítási rendszer anyagi stabilitását."

    A NATO-s, Uniós népszavazás természetesen nem érintette a költségvetést, egyik sem...

    Miről népszavazzunk? Hogy Győzike járjon szolfézsre, mert iszonyatos hangja van? A többi téma érinti hellyel közzel a költségvetést. Sőt, Győzike is, mert 5 milliárdba kerül egy népszavazás...

    Szerintem a népszavazás többet elvitt, mint a vizitdíj bevétele.

    Valóban érinti a költségvetést, nyilván mert egy szavazás pénzbe kerül. De nem arról szavaztunk, hogy mennyibe kerüljön meg költsünk-e rá. És igen, a NATO és EU-tagság pénzmozgással jár. Igen, bocsánat, pongyolán fogalmaztam, nem idéztem szó szerint, mivel azt hittem, ezekkel tisztában vagy, de nem. Annyit kérnék, hogy
    olvasd el az Alaptörvényt. 13. oldal.

    De idemásolom, csak a te kedvedért és hogy ne kelljen sokat olvasnod, a b) pontra koncentrálj.

    (3) Nem lehet országos népszavazást tartani
    a) az Alaptörvény módosítására irányuló kérdésrõl;
    b) a központi költségvetésrõl, a központi költségvetés végrehajtásáról, központi adónemrõl, illetékrõl, járulékról, vámról, valamint a helyi adók központi feltételeirõl szóló törvény tartalmáról;
    c) az országgyûlési képviselõk, a helyi önkormányzati képviselõk és polgármesterek, valamint az európai parlamenti
    képviselõk választásáról szóló törvények tartalmáról;
    d) nemzetközi szerzõdésbõl eredõ kötelezettségrõl;
    e) az Országgyûlés hatáskörébe tartozó személyi és szervezetalakítási kérdésrõl;
    f) az Országgyûlés feloszlásáról;
    g) képviselõ-testület feloszlatásáról;
    h) hadiállapot kinyilvánításáról, rendkívüli állapot és szükségállapot kihirdetésérõl, valamint megelõzõ védelmi
    helyzet kihirdetésérõl és meghosszabbításáról;
    i) katonai mûveletekben való részvétellel kapcsolatos kérdésrõl;
    j) közkegyelem gyakorlásáról.

    Mielőtt még megint hülyeséget kezdenél beszélni, a "régi" alkotmányban is ez volt, ez a rész nem változott túlzottan.
    Jó lenne, ha előbb egy kicsit utánanéznél a dolgoknak, és utána talán kevésbé tennéd magad nevetségessé.

    Akkor mi? Nemtán járulék?

    Igen, az AB jobban ért hozzá, ezt én egy szóval sem vitattam, ezért idéztem az indoklását:
    "Az Alkotmánybíróság szerint népszavazási kérdés csak akkor tagadható meg, ha a költségvetésben meghatározott egyes bevételek esnének ki, de a vizitdíj és a kórházi napidíj nem tekinhető ennek, ugyanis ez olyan elenyésző rész, ami nem rázkódtatja meg az egészségbiztosítási rendszer anyagi stabilitását."

    Hopp! Ha már itt tartunk! Mi is van a felsőoktatásbeli képzési hozzájárulással? Nem a fidesz indította a népszavazást ellene és nem most vezeti be? Vagy ez is egy megválaszolatlan kérdés lesz részedről, mint eddig vagy tíz? Vagy ami sérti a Pártba vetett feltétlen hitet, az nem is létezik? :)

    Épp erről beszéltem, hogy rohadtul mindegy, hogy miről szól a népszavazás fejléce. 2008-ban Gyurcsány Ferencről szólt, csak azt nem lehetett megfogalmazni alkotmányosan, hogy oszlassuk fel a kormányt.

    A Fidesz ha bevezetné újra a vizitdíjat, akkor sem tudnál elegendő igent összeszedni egy népszavazáshoz.

    2008-ban Gyurcsány Ferencet elkergette a nép népszavazás útján. Ennek a vizitdíjhoz az ég világon semmi köze sem volt. Arról mondott véleményt a nép, hogy Gyurcsány Ferenccel semmiben sem működik együtt.

    Ha ezt nem érted, felesleges vitatkozni.

    Ne erről beszélj! Beszélj azokról a kérdésekről, amiket feltettünk neked és amelyekről mélyen hallgatsz. Beszélj arról, hogy a pártod és parancsolód 2008-ban a tandíj ellen is szavaztatta a népet, most meg ő vezeti be. Beszélj arról, hogy kit kell először lógatni a növekvő államadósság miatt. Beszélj arról, hogy 2006 és 2010 között csökkent GDP-t hoztál ki, holott az adatok nem azt mutatják. Beszélj arról, hogy hogyan nyelte el a rendszer a magánnyugdíj-pénztári sokezer milliárdot. Beszélj pl. arról, hogy miért van az, hogy a pártod nagy egyház-mániás, Makón a jobboldal nem szavazta meg az egyházhoz adást (segítség: milyen színű a makói polgármester?) Beszélj arról, hogy ha rendjén van, hogy egy doktori 90%-a másolás, akkor azért a szakdoga pár oldalért miért kell GyF-et bsztatni :)
    Ezekről beszélj, mert mindig, amikor kínos kérdést kapsz, illetve az adatokat megmutatjuk neked, és az a hiteddel ellenkezik, füled-farkad behúzod és néma maradsz. Amikor GyF-et kell szidni (abban igazad van, hogy rászolgált, de nem csak ő, hanem az egész 380-akármennyi ember ott a parlamentben színtől és nemtől és kortól függetlenül), akkor élen jársz. De mikor leesik, hogy a Viktorod is pont ezt csinálta, amiért GyF-et lógatni akarod, akkor persze elnémulsz.
    Most is ezt csinálod. Terelsz. Megkérdeztem tőled ezt a tandíjas dolgot, hogy ez hogy van, elkezdesz a vizitdíjról beszélni, hogy ez okozta GyF vesztét. Én nem a népszavazásokra vagyok kíváncsi, hanem arra, hogy a fideszed miért ilyen köpenyegforgató. Ellenzékben tandíj-ellenes, kormányzóként pedig bevezeti. Erre varrjál gombot, ne a kabátodra, mert most már jön a jó idő :)

    Maradjunk a tandíjnál, mert nem akarok kisdoktori értekezést.
    A Fidesz ötletét nem túlzottan értékelem, de a választási kampányukat sem.

    Az egyetemeket adókból tartják fenn, a 80.000-et kereső munkások adójából is, akik alig jönnek ki a pénzből hóvégén.
    - helyes-e elvégezni az egyetemet (vagy bármely más iskolát) a csórikám magyarok adójából, utána külföldre menni és beleszarni ebbe az országba?
    - helyes-e engedni, hogy egyesek 9-10 évig járjanak egy 3 éves iskolába, vagy netán ki kellene őket vágni dolgozni?
    - helyes-e engedni, hogy az egyetemisták segg részegre igyák magukat és összehányják a körutat, miközben a vizsgákon 2-essel a nagy számok törvénye alapján jutnak át.
    - helyes-e 2000 elméleti türk filozófust képezni, akikből 1999 garantáltan munkanélküli lesz?

    Vannak dolgok, amik fenntarthatatlanok voltak. Én másképpen oldottam volna meg:

    - a jó tanulók ingyen tanulnak, a hülyék 100%-ig fizetik a költséget, vagy még többet
    - max 2 évvel lehet túlhúzni az iskolát, utána kirúgni őket dolgozni
    - az egyetem elvégzésével hitelt kapsz, amit mindenegyes itthon ledolgozott év után leírnak, akkor kell csak fizetni, ha nem dolgozod le
    - az elméleti türk filozófusok számát a hazai igények szerint kell alakítani

    A kormány más verzió mellett döntött, túlzottan liberális volt.

    De 2008-ban még nem ez volt a helyzet, igaz, amikor a tandíjról kellett népszavazni, igaz?

    Reflektálásaim:
    - külföldre menetel: ha nem érted, hogy miért akarnak a fiatalok külföldre menni, akkor nagy baj van (ez a folyamat nem most kezdődött, ez igaz, de nem sikerült megállítani - és így nem is fog menni)
    - 9-10 évig 3 éves iskolába: ne általánosítsunk (meg ne túlozzunk)! A nagy többség nem ilyen. Ezzel csak a "rendesekkel" cseszel ki.
    - pia és hányás: bevallom, én is csináltam ilyeneket (fú, remélem, egy diákom se olvassa :)). De nem kettesekkel végeztem (egy trükk van: vizsgaidőszakban böjt volt :)). Ez is csak általánosítás és demagógia a részedről.
    - nem csak türk filozófust képzünk. Vannak hasznos szakok is, amelyeknek elég durván alávágtak ezzel az átalakítással.

    Ötleteid:
    - ki fizet, ki nem: ezt én is támogatom.
    - max. 2 évvel lehet túlhúzni: ez úgy volt eddig, hogy egy évet még lehet "lógni" (állambácsitól már nem kapsz ösztöndíjat, juttatásokat, de még nem is kellett fizetned), aztán utána fizetsz, mint a katonatiszt. Persze hogy bolonnyával hogy változott, azt már nem tudom.
    - nem, ez nem hitel. Ez az államnak egy befektetés, saját működésére is (nem lesznek jogászok, közgazdászok -> nem lesznek köztisztviselők, nem működik a bürokrácia, stb.). Ha nem bírja a kölköt itthon tartani, akkor nem biztos, hogy a kölök a hibás. Nézz szét az országban, nézz meg sok diplomás fizetést, amit az állam ad (azaz a közalkalmazottaknak - segítség: közalkalmazotti bértábla). És ha esetleg valaki egy multihoz megy dolgozni, az most fizessen vagy ne fizessen? :)
    De tudod mit? Legyen hitelként. Csak akkor biztosítson állambácsi munkahelyet, biztosítson megfelelő fizetést (vagy egyéb feltételeket) ingatlanvásárláshoz, családalapításhoz, stb. Utána szerintem kevesebben fognak elmenni innen.
    - ezt én már ezer éve mondom. A diplomás munkanélküli-képzés nagy luxus - mekdöncibe meg nem kell diploma :)

    Többi kérdésünkre kapunk választ, vagy inkább ne erőltessük? :)

    Azt érzem, hogy fordítva ülsz a bilin.

    Amikor bemész a kocsmába és kérsz egy Fütyülős barackot, akkor amint leteszed a pénzt, hozzák. Sőt, ha rendesen fizetsz, akkor még 5 szobás Dunára néző panorámás ingatlant is biztosítanak neked a továbbtanuláshoz. A rendszer így működik.

    Te ezzel szemben bemennél a Magyar Államhoz, előírnád, hogy minőségi diplomát akarsz, megfelelő kollégiumi ellátással, utána munkalehetőséggel, tömegközlekedési kedvezménnyel,... természetesen INGYEN.

    Nos, elmondom, hogy ez nem így megy. Ameddig a magyar állam fizet helyetted, addig a magyar állam meséli el neked a feltételeket. Ezt vagy elfogadod, vagy fizetsz mindent a saját költségeden. Ez ennyire egyszerű.

    A Fidesz kormány nem tiltotta meg, hogy pénzért elvégezz tetszőleges egyetemet. Viszont, ha te ingyen akarod elvégezni, akkor úgy ugrálsz, ahogy ők fütyülnek.

    Amikor bulit csináltunk, mi is biztosítottunk ingyen jegyet a rászorulóknak, akik ott maradtak 2 órát eltakarítani a koszt és a szemetet a legvégén. 2006 előtt inkább fizettek, utána viszont akadt munkaerő elég. A dolog így megy.

    Mennyi adót fizettél te a magyar államnak egyetemista korodban?
    Jelenleg Magyarországnak adózol?

    Ha rendesen adózol, akkor oké elfogadom. De ha jelenleg külföldön élsz, feketén dolgozol, akkor legjobb, ha hallgatsz és kezetcsókolsz a magyar kalauznőknek, akik a te taníttatásodat fizették a semmijükből.

    Ezt már alig lehet elolvasni :)
    Nem, egyetemista koromban nem adóztam (miből adóztam volna?).
    Igen, Magyarországon, Magyarországnak (és nem Viktornak és Ferkónak) adózok. Jelenleg egy egyházi fenntartású tanárként dolgozok, tehát még nem is egy multit szolgálok ki. Magánvállalkozóként még dolgozok, nem feketén, rendesen, számlával, könyvelőt fizetek, adókat (helyi és országos), mindent rendesen fizetek.
    Egy rossz szavad se lehet irányomban.

    Tehát akkor elfogadod, helyes :) És ha még ezt a hozzászólást el bírod olvasni, gratulálok :D

    Megnéztem a fóbiák listáját:
    ...
    - fobofóbia
    - fonofóbia
    - gefirofóbia
    - genofóbia
    - gerontofóbia
    - glosszofóbia
    - gimnofóbia
    - ginofóbia
    - gyurcsanyofóbia
    - haptefóbia
    - heliofóbia
    - hemofóbia
    ...

    Találós kérdés: melyikben szenvedsz? :)

    (állítólag a homofóbok egy része látens homokexuális)

    Legalább ennyire jogos lenne a tiltakozás a jelenlegi vezetés ellen. Mégsem látom magasban a kezeket és nem érzem a forrongó hangulatot… talán nincs aki feltüzelje, manipulálja és titokban fizesse őket?

    -----
    "Egy jó kapcsolatban a társunkat az ő dolgában kell támogatni, nem a miénkben."
    rand() a lelke mindennek! :)

    Nem a Fidesz tüzelte fel a népet Gyurcsány ellen. Schmitt Palit sem tudta megmenteni Orbán, bármennyire akarta. Nem mindenható.

    Gyurcsány önmaga hergelte fel az embereket, addig húzta a cérnát a hülyeségeivel, amíg elszakadt.

    A tények, meg a racionalitás kurvára senkit sem érdekel. Gyurcsány pofáját utálták és elzavarták. Orbán pofáját még annyian nem utálják, ezért nem tudott az LMP-MSZP duó a népszavazáshoz elég aláírást összeszedni. Az, hogy történetesen mik a tények lényegtelen. Bajnai sokkal keményebb volt Gyurcsánynál, mégsem utálták annyian.

    Ezért mondtam, hogy Patait a Bankszövetség elnökét ha szélnek zavarnák, lehet hogy többet érnének el, mint az EU-s jogok csavarásával. A nép utálja Patai pofáját és keresztbe rak. Hiába regulázza a EU Viktort, a nép X-el, a Bankszövetség meg egyfolytában szív. Orbán elemzi a közvéleménykutatási adatokat és ha azt mutatják, hogy a bankok fizessenek, akkor fizetnek.

    Az egyetlen megoldás az lenne, ha valaki népszerűbb pofát raknának a Bankszövetség élére. A nép megnyugszik, nem akar többé kitolni velük, Viktor sem fogja tovább bizgetni őket, mert a közvéleménykutatási adatok ellene szólnak.

    "Nem a Fidesz tüzelte fel a népet Gyurcsány ellen. Schmitt Palit sem tudta megmenteni Orbán, bármennyire akarta."

    Emlékeim szerint már a 2002-es választásokkor is azzal indítottak, hogy választási csalás történt. Az első pillanattól kezdve csak hergelésről szólt a kommunikációjuk, bár ott még Medgyessy Péter volt maga a sátán.
    Schmitt Pált pedig egyáltalán nem biztos, hogy meg akarta menteni. Nézz körül, kik ülnek a legfőbb közméltósági székekben.

    "A tények, meg a racionalitás kurvára senkit sem érdekel."

    Ezért pedig méginkább lámpavasra lenne való az egész bagázs, mert globális, gazdasági és politikai kérdésekben nem úgy kell dönteni, hogy ki nekem a szimpatikus, kinek van szebb szeme, hanem a célja alapján, hogy, amit képvisel mennyire lesz jó rövid/hosszútávon (a kettő pedig nem feltétlenül fedi egymást). De nekik az aggresszív kommunikációjukkal sikerült tömegeket behülyíteni, hogy rajtuk kívül mindenki más ELLENSÉG, HÁBORÚBAN vagyunk, SZABADSÁGHARCOT kell vívnunk a gaz kommunisták ellen (mellesleg ezt pont Kádár János mondta, meg Sztálin, Meg Lenin, meg még kis millió ember, szóval major WTF, most akkor ki a kommunista?).
    És máig ebből élnek, hogy ők a jók, a szépek, a kedvesek, tőlük még a tizenötezer kismillió új adó, járulékelvonás, elbocsájtás stb. sem megszorítás. Ha az előző kormány csak a töredékét bevezette volna azoknak az új adóknak, terheléseknek, járulékelvonásoknak, amit a mostani megtett az elmúlt két évben, már lángokban állna Budapest, meg a többi város is. És veled szemben, nekem feltűnik, hogy kurvára semmi sem oldódott meg, nincs kolbászból a kerítés, sőt, csak még rosszabb minden, mert tömegek vesztették el az állásukat, a benzin, az élelmiszer ára az egekben, stb. És már eltelt két év.

    ----------------------------------------------------------
    "One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
    www.xonotic.org

    > 2002-es választásokkor is azzal indítottak, hogy választási csalás történt.

    Ez konkrétan az igazság szabatos megfogalmazása. Megsúgom, hogy az összes választásnál történt idáig választási csalás.

    - 2002, 2006-ban a Fidesz csak pofázott róla, hogy ejnye-bejnye
    - 2010-ben (2014-ben) már élmunkássá vált

    A nemzeti konzultációnak szerinted mi értelme van?
    - összegyűjteni a szavazókat névreszólóan és mozgósítani a választásokon (Megyó+Kubatov módszer)

    De ezt már kismilliószor leírtam: voksturizmus, láncszavazás, saját tábor mozgósítása, adatok meghamisítása, választási törvény módosítása (4->5% küszöb, választókörzet határok), lobbi pénzek kampányra, mozgóurna a szocialista szavazókhoz...

    Ennek köszönhető volt a dualista rendszer kialakulása: két nagy párt, amelyik hálózattal és pénzzel rendelkezik, a többiek meg szívnak, mint a torkosborz. Viktor a pártfinanszírozás megvonásával a Jobbikot és az LMP-t akarja kiütni.

    A választásokba a népnek kb. 70%-os beleszólási aránya lehet, a maradék 30%-ról a fent említett választási technikákkal alakul ki. A technikához pedig pénz és kapcsolatok kellenek, ami csak a nagy pártoknak van.

    Folytassuk innen, mert úgy talán olvashatóbb lesz.

    - lehet, hogy ez a kormány mindent elcseszett
    - de egyvalamit azért jól csinált: nem folytatta a jól megszokott régi bevált utat: egyesek semmit sem fizetnek, másoktól pedig mindenüket elveszik, amijük van

    A magyar munka utáni adórendszer 0%-os SZJA-val lenne versenyképes (az adójóváírás kivezetéséig alacsony jövedelmen az is volt), olyan hatalmas így is az egyéb adók mértéke.

    Itt lehet vitatkozni:
    - munkáltatói járulékot kellett volna csökkenteni? (vagy béremelkedés, vagy új munkahelyek lesznek, vagy a multik annyit sem fizetnek be a közös kasszába, amennyit eddig tettek)
    - SZJA csökkentése? (megtakarítások emelkedése, Hawaii utak, fogyasztás növekedése, ebben is új Audi vásárlása)
    - Progresszív adóemelés (csak alacsony jövedelmű állások lesznek, mert az a versenyképes, a jól fizető állások eltűnnek)

    Látni kell, hogy mindegyik területnek van előnye és hátránya. Annyit tudunk, hogy a progresszív adó zsákutcához vezetett: alacsony megtakarítási szint, az ország összeszerelőüzem, az értelmiség elmegy, költségvetés bevétele 0, nyomor. Ez tény.

    Az, hogy az egykulcsos adó hová visz, még kérdéses, 2 éve sem vezették be, a progresszívet 20 éve ismerjük. Változtatni kellett, az eredmény majd később kiderül.

    Az oktatás, eü, nyugdíjak hasonló helyzet. A minden változatlanul maradnál majdnem minden megoldás jobb lett volna.

    Szerintem egyszerű: az elkobzott akárhánymilliárdot (manyup) nem biztos, hogy az államadósság csökkentésére kellett volna felhasználni (ha arra használták fel egyáltalán - a mondás ez volt). Hanem szerintem egy kicsit a gazdaság lendítésére, egy kicsit támogatni azokat a vállalkozásokat, amelyeknek szükségük van rá, munkahelyteremtés, stb. Esetleg valahogy a gyermekvállalási kedv ösztönzése vagy hasonló (nem sok jó dolog történik az országban, de ez jó húzás - még akkor is, ha fideszes (ex-)polgármester ötlete).

    Tudod, hiába csökken az államadósság, ha a nép nyomorog - előbb-utóbb valamelyik főokosnak megesik a nyomorgó népen a szíve, aztán elkezdik támogatni (munkanélküli segély - mert nincs munka, stb.), aztán cseberből vederbe, nincs elég adózó, aki kitermeli a támogatási összeget, újabb hitel. Egyre kevesebb embernek van munkája, gyógyszerre nincs zsé, egészségügy is megsínyli a dolgot, pedig nem áll valami fényesen most se.

    Meglátásom szerint először a gazdaságot (nem, nem az államot) kell rendbetenni, hogy az stabil legyen, utána ha van egy biztos háttér, majd könnyebb lesz csökkenteni az államadósságot.

    Szja csökkentés -> hawaii út? Óóóóó, én még a bruttómból se nagyon tudnék Audit venni, főleg nem újat. Sőt, még a szuperbruttómból se :(

    Szerinted lehet a gazdasági növekedést hitelekre alapozni?
    Nem ez történt 2002-2010-ig? Hány szellempályát adtunk át, amik ugyan növelték a GDP-t, de hatalmas adósságot hagytak hátra maguk után, azt megy rajtuk 3000 autó. Eközben a nép megdöglik a 4-esen, az M2-esen, meg az 51-esen. (Most is az M3-at építik 3 falu kedvéért valahol Bereg megyében, meg lesz M70 bővítés is a hülye részeg román sofőrök megsegítésére). M44-ről meg ne is beszéljünk, PPP-ből akarták, mert ugye az unió kizárt, hogy jóváhagyja.

    2010 MSZP válaszási beszéd: a Fidesz le fogja állítani az autópálya építéseket, tovább emelve ezzel a munkanélküliek számát...

    Az infrastruktúra fontos, de felülről irányítva nem lehet megcsinálni. Ahol forgalom van, ott kell építeni.

    A hitelek visszafizetése rövid távon fájdalmas, de hosszú távon nagyon kifizetődő.

    Melyik autópálya szellempálya? Mert egyedül az M6-on nincs nagy forgalom, mert nincs kész még az északi és a déli országhatárnál, amely ugye Szlovákiát és Horvátországot kötné össze hazánkon át, mint egy észak-dél közlekedési csatorna. Nem azért adott rá sok stexet az EU, hogy játszadozzunk, hanem azért, hogy nemzetközi EU koncepcióba illő autópályák vezessenek át Magyarországon is. Ha ilyen nincs, akkor lehet ide fordítókorongot meg logisztikai banánt álmodni, de rendszerbe illeszkedő infrastruktúra nélkül nem fog menni. Lehet kuruckodni, meg szabadság-harcolni, de ettől nekünk nem lesz jobb, csak a környező országoknak adunk hatalmas előnyöket minden ilyen alkalommal.

    "Az infrastruktúra fontos, de felülről irányítva nem lehet megcsinálni. Ahol forgalom van, ott kell építeni."

    Ez nem egészen így van... különben egy alagutat vagy felüljárót se építettek volna az osztrákok, illetve nem a szántóföldek között menne az autópálya sem... :)

    "A hitelek visszafizetése rövid távon fájdalmas, de hosszú távon nagyon kifizetődő."

    Nem a hitellel van gond, hanem a hitel felhasználásával: nem mindegy, hogy fogyasztásra vagy befektetésre használja fel az ember.
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    Ezek mind a nagyobb léptékű EU szintű autópályarendszer részei, csak némelyiknél nincs meg a kapcsolat a határon túli autópályával, tehát nincs rajta még a tervezett forgalom. Ezért kaptunk rá EU pénzt, s lehet furcsa egyeseknek, de arrafelé nem ritkák a száz éves cégek, és tőlük nem idegen a 15-30-50 évre előre való gondolkodás, amit hosszú távú tervezésnek hívnak. Ha az ember hosszú távra tervez, akkor nagyon sok olyan dolgot csinál, aminek rövid távon nincs értelme.

    Sajnos kis hazánkra a hosszú távú tervezés utoljára a második világháború előtt volt jellemző, azóta pedig felnőtt néhány nemzedék, amelyek csak rövid távon tudnak gondolkodni és ezt kérik számon az ország vezetőitől is. Nem csoda, hogy csúszunk visszafelé a régióban.
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    Beszéltem egy Salgótarjáni haverral, hogy nem rossz-e nekik, hogy Salgótarjánba sosem megy majd gyorsforgalmi út?
    Válasz: teljesen felesleges, mert a 21-es négysávosítása folyamatban van, bőven elég lesz az a város számára hosszútávon.

    Az M8-ban áll az országnak 40 milliárd forintja.

    2030 körül lesz kész az M7-M6-M5-M4-es középső gyűrű. Adding a pénz ott áll benne, a világ meg a Dubai szintű megalomán tanyasi autópályáinkon nevet.

    Jobb beismerni, hogy tökéletesen feleslegesen építettünk egy hidat, ami csak úgy van, de forgalom nincs rajta. Sehonnan nem indul, sehová nem vezet. Bőven elég lett volna 15 évvel később felépíteni. Az egyedüli értékes része az M8 projektnek az 51-es út felújítása volt. Az iszonyúan jól sikerült.

    A 4-es metró 600 milliárdjáról ne is beszéljünk. Tudod, hogy hogyan építenek külföldön metrót?
    Felkapják az útburkolatot, megépítik a metrót alatta, visszarakják az útburkolatot (mint a 3-as metró az Üllői út alatt).

    És Magyarországon? Mi a Thököly út alatt 50 méterrel keményen nyomjuk a metrót.

    Csak tudod, a négyes metrónál van egy akadály, amit úgy hívnak, hogy Duna.

    Az autópályák kihasználtságáról nemigen tudok nyilatkozni, csak a Csongrád megyei dolgokat tudom - ott igenis kihasználtak, bár az is tény, hogy itt két határ is van (szerb és román).
    Bár nem értem, hogy a viharba kerültünk az autópályákhoz. Ja, te hoztad szóba, mert megint kínos kérdéseket kaptál? :)

    Nem vagyok pesti, se budai. Csak rákerestem a zinterneten, hogy négyes metró, és ott láttam a nyomvonalat, ami a fővárost kettészelő kék színű csíkon áthalad.
    És rákerestem, hogy hol van ez a Thököly út. Úgy veszem észre, hogy olyan 4-5 km-re lehet a Duna. Az alatt a 4-5 km alatt le kell menni a Duna feneke alá, nem egy méterrel, hanem szerintem sokkal (szép is lenne, ha a metróalagútban folyna a Duna). És mivel a metró nem hullámvasút, hogy 70 fokos lejtők legyenek benne, ezért enyhe lejtése van/lesz. Valamint amint látom, több metróvonalat is keresztez. Gondolom, nem rendőri irányítás lesz ott, hanem a két metróalagút egymást kikerüli, nyilván alul-felül.
    http://www.metro4.hu/nyomvonal_anim.php

    Nem terveztem/építettem még metrót, de nekem így tűnik logikusnak.

    Csak egy kérdés: nézegetem a fentebb linkelt oldalakat. Legmélyebb: Szent Gellért tér, 31 méter. Ja, az már a Duna-part? Hol a fszomba van az ötven métered? Bár felesleges megkérdeznem, mert ez megint a kínos kérdések kategóriája.

    "Beszéltem egy Salgótarjáni haverral, hogy nem rossz-e nekik, hogy Salgótarjánba sosem megy majd gyorsforgalmi út?
    Válasz: teljesen felesleges, mert a 21-es négysávosítása folyamatban van, bőven elég lesz az a város számára hosszútávon."

    Leírom még egyszer, hogy értsd: oda kerül autópálya, ahol a tervek szerint lesz országhatáron kívüli csatlakozás. Országhatáron belül oda épít az ország autóutat, ahova akar. EU pénzt ahhoz kap, ha koherens az EU közlekedési tervekkel az építés. Ezt lehet kifogásolni, lehet feleslegesnek mondani, de ez rövidlátó lokálpatrióta gondolkodásra utal.

    "Az M8-ban áll az országnak 40 milliárd forintja."

    A két éve tartó gazdasági szabadságharc alig egy hónap alatt okozott ennyi kárt a kamatfelár emelkedés miatt és nincs se híd, se beton, se aszfalt, se munkahely, se fejlődés.

    "Jobb beismerni, hogy tökéletesen feleslegesen építettünk egy hidat, ami csak úgy van, de forgalom nincs rajta. Sehonnan nem indul, sehová nem vezet. Bőven elég lett volna 15 évvel később felépíteni. Az egyedüli értékes része az M8 projektnek az 51-es út felújítása volt. Az iszonyúan jól sikerült."

    Azért nem 15 év múlva, mert most adtak rá pénzt...

    "A 4-es metró 600 milliárdjáról ne is beszéljünk. Tudod, hogy hogyan építenek külföldön metrót?
    Felkapják az útburkolatot, megépítik a metrót alatta, visszarakják az útburkolatot (mint a 3-as metró az Üllői út alatt)."

    Persze, csak ott van közműalagút, pontos közműtérkép, több hely és kerülőút. Lehetne másképp is csinálni, de nem látom a nyomát, hogy bárki beperelt volna bárkit is a metróépítés miatt... valószínűleg oka van ennek. 110 éve könnyebb volt a helyzet az egyes metrónál, mert nem volt vezetékes víz, áram, gáz, kábeltévé, telefon, főnyomócső, satöbbi, amelyre vigyázni kellene.

    Ugyanakkor hozzátenném, hogy a felszíni kötött pályás közlekedés fejlesztésével talán több hasznunk lenne, csak a pénz: a metróra kapott a város EU támogatást, a felszíni kötött pályás közlekedésre nem.
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    > A két éve tartó gazdasági szabadságharc alig egy hónap alatt okozott ennyi kárt a kamatfelár emelkedés miatt

    Sajnálattal tudatom, hogy a szabadságharc jelenleg nyerésre áll, ugyanis Brüsszel szerint is az államadósság csökkenő pályára állt, hiába követtek el mindent azért, hogy Magyarországnak véletlenül se sikerüljön.

    Ha úgy gondolod, hogy ez összeesküvéselmélet, a portfolio-n megjelent egy szakértői elemzés arról, hogy a görögöket csak annyira kell megsegíteni, hogy nehogy a költségvetésük többletes legyen. Ha többletes és nem szorulnak további hitelre, akkor a legelső lépésük az államadósság fizetésének megtagadása lehetne.

    Bocs:
    - a hitelezőknek az a biztonságos, ha folyamatosan hitelre szorulsz, mert akkor ők döntik el, hogy mit teszel, mit nem
    - Éppen ezért teljesen logikus, hogy ha Viktor mondjuk 0%-ra állítaná a költségvetési hiányt, minden lehetséges eszközt bevetnének ellene. (A hitelkamatok a béka segge alá esnének vissza, mert ha nem kell hitel, nincs magas kamat és profit sem).

    Ennyit azért remélem elfogadsz.

    "Sajnálattal tudatom, hogy a szabadságharc jelenleg nyerésre áll, ugyanis Brüsszel szerint is az államadósság csökkenő pályára állt, hiába követtek el mindent azért, hogy Magyarországnak véletlenül se sikerüljön."

    Csökkenő pályát nem láttam, és mások se, az állampapírt nem veszi a kutya se, idén és jövőre recesszió lesz (nem fog növekedni a GDP, ha mégis, akkor minimális mértékben), az államadósság pedig idén így alakult (havonta): 20,526.7; 20,583.5; 20,826.8; 20,742.9. Ha ezt korrigáljuk az árfolyamváltozással, akkor csúnyán növekvő pálya van... tények-tények-tények. Makacs dolgok.

    "Ha úgy gondolod, hogy ez összeesküvéselmélet, a portfolio-n megjelent egy szakértői elemzés arról, hogy a görögöket csak annyira kell megsegíteni, hogy nehogy a költségvetésük többletes legyen. Ha többletes és nem szorulnak további hitelre, akkor a legelső lépésük az államadósság fizetésének megtagadása lehetne."

    A többletes költségvetés és a hitel mennyisége között nincs összefüggés. Attól, hogy egy alkalommal többletes a költségvetés, attól nem tűnik el a hitel...

    "- a hitelezőknek az a biztonságos, ha folyamatosan hitelre szorulsz, mert akkor ők döntik el, hogy mit teszel, mit nem"

    A saját kis külön bejáratú világodban igen, a valóságban nem.

    "- Éppen ezért teljesen logikus, hogy ha Viktor mondjuk 0%-ra állítaná a költségvetési hiányt, minden lehetséges eszközt bevetnének ellene. (A hitelkamatok a béka segge alá esnének vissza, mert ha nem kell hitel, nincs magas kamat és profit sem)."

    Ha 0 százalék lenne a költségvetési hiány, attól még a maradna a 80 százalék feletti GDP arányos adósság, nem tűnne el. Hülyeségeket beszélsz, egyáltalán nem látod át a pénzügyi rendszerek működését. Sok példa van pozitív költségvetés melletti hatalmas hitelről, és a kamatok nem mutatnak korrelációt az állam adósságával:
    * Japánban 200% felett van az államadósság, 0 és 0,1 százalék között van az állampapírok hozama, a költségvetést viszont 9 százalékos hiány jellemzi
    * Svájcban 40% körüli az államadósság, 0 százalék körüli az állampapírok hozama, a költségvetés többlettel zárt
    * Franciaországban 80% felett van az államadósság, az állampapírok hozama 3 százalék körüli, a költségvetés hiánya 8 százalék feletti

    Sajnos tudom, hogy hiába gyűjtöttem ki, nem fogsz rá reagálni, mert nem illik a világképedbe, így figyelmen kívül hagyod.
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    Egy kis közgazdaságtan a többletes költségvetésről:
    - Viktor bejelenti, hogy fizeti a hiteleket, de újakat már nem vesz föl
    - Hónapról hónapra törleszt az ország, a hitelállomány csökken

    Bank-Viktor dialógus:
    - adnék neked hitelt 10%-os kamatra
    - kösz, de már megmondtam, hogy nincs szükségem rá, mindenem megvan a boldogulásra
    - mi lenne, ha 9%-os kamatra adnám a hitelt?
    - nem kell
    - 7%?
    - ...

    A többletes költségvetés a kamatok drasztikus csökkenésével jár, amiben a hitelező maximálisan ellenérdekelt.

    Szép elképzelés, csak messze áll a valóságtól.

    Például a többletes költségvetés (egyáltalán az elsődleges egyenleg többletes?) nem jelenti azt, hogy az ország nem újít meg hiteleket, ha már közgazdaságtanról van szó. A három példával meg valóban feleslegesen dolgoztam, mert teljes egészében figyelmen kívül hagytad, mivel nem illik a világképedhez. Egyszerű elvek mentén érvelsz:
    * ami beleillik az elképzelésedbe, azt állandóan felhozod példaként
    * ami nem illik bele, azt pedig figyelmen kívül hagyod

    Így persze magad számára úgy tűnik, mintha igazad lenne, pedig csak a belső valóságod erősen torzított.
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    Ööö... izé... az egy éven belül lejáró hitel nagy része forint és belső állampapír, másrészt a drágán kibocsátott 10 és 30 éves dollárkötvény az sokkal jobb? Nem fogom kibogarászni a pontos adatokat az akk.hu oldalról, mert úgyis figyelmen kívül hagyod, részemről nem éri meg az időt pocsékolni tények keresésével, mert ignorálod azokat a tényeket, amelyek nem illenek a világképedbe.
    --
    http://wiki.javaforum.hu/display/~auth.gabor/Home

    Egész pontosan 2012 április 27-óta.:

    http://gazdasagiradio.hu/cikk/77149/

    Arra a felvetésre, hogy a valutaalap azért akarhat pénzt adni, mert így tud beleszólni a magyar gazdaságpolitikába, Orbán Viktor úgy reagált: "ez egy rosszindulatú értelmezés, az IMF a mi barátunk".

    Bár ez semmit se jelent, hisz ne azt figyeljük, amit mond, hanem amit csinál...

    ----------------------------------------------------------
    "One should strive to achieve; not sit in bitter regret."
    www.xonotic.org

    Nem. Nem azt mondtam, hogy a gazdasági növekedést hitelekre kell alapozni.
    A hitel már fel van véve, ezzel nem tudsz mit csinálni (addig, amíg fel nem találod az időutazást). Én azt mondtam, hogy addig ne az legyen a fő cél, hogy a hitelt fizessük vissza, de mindenáron és szabadságharc meg minden, hanem az legyen a fő cél, hogy a gazdaságot, a fogyasztást meg mindent állítsunk vissza egy elfogadható szintre - ami nyilván pénzbe kerül. De ehhez nem kell újabb hitelt felvenni, hanem egyszerűen az "előtörlesztés" összegét kell(ene) erre fordítani. Aztán ha majd (kb. 100 év múlva:)) a magyar gazdaság meg piac meg minden, ami kell, majd normális szinten lesz, akkor akár ezerszer annyi előtörlesztés is mehet, és szinte nulla fájdalommal.

    Tehát egy egyszerű példa:
    - felveszel egy hitelt, mert mondjuk egy panziót akarsz nyitni
    - beindul a buli, csőstül jön a nép
    - lesz lóvé, ami miatt választhatsz:
    a) visszafizeted a kölcsönt, de semmid nem marad, ha csőtörés van a panziódban, uszodát nyitsz, mert nincs pénzed megcsináltatni
    b) bővítesz, még több nép jön, még nagyobb bevétel, profit, stb. Ebből a plusz profitból kényelmesen vissza is tudsz törleszteni többet, valamint még uszodát se fogsz nyitni, ha csövet törsz.

    Egyszerűsítve: az ország (vezetése) az a) pontot választotta. Ezért (is) vannak az újabb adók (pl. a telefonadó is, hogy visszatérjünk az eredeti témához), ezért kellett hirtelen a manyup pénz (ami csak egyszeri alkalom volt, a költségvetést jól be lehetett tömni vele), ezért (is) szűkítik az államilag finanszírozott helyeket, ezért nem lesz idén sem közalkalmazotti-béremelés (már nem tudom, hány éve áll befagyasztva), stb.
    Én pedig inkább a b) mellett tennék voksot.

    Én ennyit mondtam.

    Erre hallottam egy még jobb, számomra teljesen szimpatikus megoldást:

    "két X kellene a szavazólapra: egyik, hogy ki legyen a következő négy évben, a másik, hogy az előzőek közül ki menjen Recskre követ bányászni a következő négy évre."

    Utóbbi persze nem kötelező.

    ----------------
    Lvl86 Troll, "hobbifejlesztő" - Think Wishfully™

    Azért jó látni, hogy pár embernek a szar is csokoládé, ha a mostani kormánytól kapja.