"Szerencse, hogy a Hungarian Unix Portal működött"

 ( trey | 2012. május 1., kedd - 8:39 )

Szerencse, hogy a HUP működött

Ma reggel éppen a helybéli majális programok után érdeklődtem volna a megye legnagyobb napilapjának oldalán, amikor a fentieket olvastam. A cikk a HUP egyik, dap által indított fórumtopikjára hivatkozik. A HVG-n is szerepeltünk: Országos leállás: hétfő estére állhat helyre a magyar internet.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

Tényleg szerencse, innen megtudtam hogy nem a szolgáltatómmal van baj, igaz a felét se értettem a fórumtopiknak.

Előrelátó javaslatok a jövőre vonatkozóan: http://ahup.hu Esetleg csak http://aaa.hu

Hülyeség mindegyik, mert ugyanúgy a DNS-be helyezed a bizalmad.
Itt a DNS-mentes HUP-URL:
0xc3e4fc8a
--
zsebHUP-ot használok!

akkor már http://3286563978/

Lol :D

;)

Jól értem, hogy a www.[m-z]*.hu oldalak nem mentek? Akkor az archlinux.hu miért nem ment?

szerintem ott valami mas para van, gyors teszt alapjan a domainhez tartozo nevszerverek (ns1.mile.hu, ns2.mile.hu) szerint nincs ilyen domain.
ugy tunik felrekonfiguraltak valamit az ottani uzemeltetok.

Tyrael

Egész pontosan az első hullámban (17:10-~19:52) 1:7-hez esély volt arra, hogy sikertelen lesz a feloldás, függetlenül a névtől, majd a második hullámban (~19:55-20:57) 5:7-hez esély volt arra, hogy az 'm' betűtől nem sikerül a feloldás.

Legalábbis a kommentekből és a tapasztalatokból erre lehet következtetni.

valoszinuleg azert, mert nem ipvel, hanem nevvel hivatkozik a zona az mile.hu -ra, mint nevszerver, az meg bennevan az [m-z] tartomanyban :D)

*szerk : az ns.mile.hu nekem is azt mondja, hogy nemletezik az archlinux.hu

a jovoben a hasonlo kiesesek elkerulese vegett esetleg be kellene vezetni a .hup felsoszintu domaint :D)

Es ha forditva romlik el legkozelebb?! Menjunk biztosra hozzunk letre aliasokat az ABC osszes betujevel prefixalva. :)

Azért az tényleg k* gáz, hogy egy ilyen banális hibának ilyen súlyos következményei legyenek, ráadásul az illetékes ne vegye észre azonnal.

--
joco voltam szevasz

Én inkább gratulálok trey-nek, és a hup közösségének. Értékadó, és értékes&fix szinvonalú oldallá tettétek a hup-ot, egy minőségi szakmai ponttá a magyar nyelvű oldalak között. Ennek a definiciónak elég kevés oldal felel meg:)
--

not sure if irony...

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

valós dicséretnek szántam. Tudom az ilyesmi fura dolog hungarisztánban, de elő-előfordul :)
--

Igen, gyakorlatilag a HUP volt az egyetlen authentikusnak nevezheto forras (es ez valoban a tagoknak is koszonheto, akik uzemeltetokent, ugyeleteskent, etc. eltek at a problemat).
Az ISZT szerint nem fontos tajekoztatni senkit, biko'z itt nincs egy kanyi kozlemeny sem: http://nic.hu/hirek

Ja, en is olvastam tobb helyen a "szakertok megbeszeltek", a "forum olvasoi felhivtak az illetekesek figyelmet" (!) kifejezeseket.

--
http://www.micros~1

Nagyon sok tudás van jelen a hupon, de számomra a cikket olvasni mulatságos volt.

Nem kifejezetten az a fórum a hup, ahol a szakértők megbeszélik a dolgokat. A szakértők körberöhögték, megmondták a frankót,... találóbb lenne.

A hup a legkevésbé sem hasonlít egy szakértői megbeszélés fórumára.

topikfüggő

Lehet már tudni hogy ténylegesen mi okozta a problémát ?

------------------------------------------
"Nincs ez el**szva, csak másra lesz jó!"

En ezt talaltam:

"Névfeloldási zavarok 2012. április 29-én

A .hu TLD nevek feloldásához szükséges információkat több névszerver szolgáltatja a lekérdező rezolverek számára. 2012. április 29-én vasárnap a kora esti órákban diszk probléma következtében az egyik névszerver (ns.nic.hu) a kérdezett nevek egy részére hibás válaszokat adott. Ennek a névszervernek a szolgáltatása a következőkben helyreállt, de a hiba javítása közben egy több névszervert érintő másik probléma keletkezett. Az érintett névszerverek hibás válaszokat adtak a lekérdezések jelentős részére, míg mások végig hibátlanul válaszoltak. Attól függően, hogy a lekérdező rezolverek mely névszerver(ek) lekérdezésére voltak beállva és milyen cache TTL paraméterek voltak érvényben, a felhasználók a .hu nevek feloldásában akadozásokat vehettek észre. Tudjuk, hogy milyen hibaláncolat okozta mindezt és megakadályozzuk, hogy ismét előfordulhasson. Köszönjük a szolgáltatóknál dolgozó kollégák együttműködését a rendszer működésének mielőbbi helyreállításában."

Egy url -t be tudnal tolni? ISZT-s kozlemenyxnek tunik, de sehol nem talalom...

levlistan jott
--
zsebHUP-ot használok!

Valami belső ISZT listán? Továbbra is aggályos szerintem, hogy ez ilyen hibáról nincs publikus sajtóközlemény (miután megrohanta a média az ISZT-t, nagy nehezen lett nyilatkozat, hurrá). Aki nem ISZT tag, szarjon sünt?
Nem lenne rossz egy független szervezet, aki hiteles (műszaki) forrás lenne az ilyen és hasonló hibákkal kapcsolatban (és a szolgáltatók is szólhatnának, h "vmi gáz van nálunk", mert mire a marketing megírja a sajtóközleményt az jó esetben is 1 munkanap a nagyoknál). Szépet álmodtam, tudom...

Nekem az tetszett, hogy mas forumokon fikaztak a hup-ot, hogy "ja persze, egy forumon, olyan is lehetett" stb, kozben meg a fentieket iro nagyokosok arrol ertekeztek ott, hogy windows-t installtak ujra, meg a modemet akartak az ablakon kivagni, mert "nem mukodott a net" ...

Csak nem a szurkálódós srác és pajtásai?

Fasza, az ilyen hibákról lehetne a szolgáltatóktól egy SMS értesítés minimum, akkor megspórolnék 1 óra modem, wifi, gép resetelést, meg úgy az egész hálózat ízekre szedését....

Amennyiben tud rola, penzert barmit, szolj nekik :P
De, ha az egesz halot izekre szedted, akkor elotte egy dig-et kiadhattal volna, vagy akar csak pinget ip cimre, pl a def gw-t megnezven, hogy adddig megy-e?

A cikkben emlegetett "szakemberek" a "trollok" politikailag korrekt megfelelője?

:)

a hozzaszolasokon itt is jokat lehet mosolyogni. ^^

Tyrael

szornyu, hogy nincs egy olyan cikk sem, amibe ne lehetne tobb helyen is belekotni :)
--
zsebHUP-ot használok!

Így van. Sajnos annak az egynek pedig az ISZT-nek kéne lennie.

Biztosamibiztos regisztrálni kéne az ahup.hu, bhup.hu, ..., ghup.hu, hup.hu(ja, ez van), ..., zhup.hu domaint. Hátha más is megpusztul........

Ha a HUP éppen nem elérhető, akkor érdemes a Twitter-en körülnézni. Ha egyik sem megy, akkor tényleg nagy baj van:

https://twitter.com/#!/huphu

--
trey @ gépház

Megjegyzem, sztem itt voltak a legjobbak a commentek :)
http://www.hir24.hu/it-mobil/2012/04/30/lehalt-a-fel-magyar-internet/

Hogy hanyan lattak ebbe is bele a nyugdijasok tonkretelet meg a maygar kormany munkajat....

--
http://www.micros~1

Ha mar FUN rovat, ezt beidezem, mert sztem mindent visz :) Mas persze rogton a szolgaltato fele akar pert inditani es azon kesereg, hoyg mindig lassu es szaggat, harmadik azon meltatlankodik, hoyg a Windows XP-je minden inditasnal valami elonyoket emlehet neki sit.

"Tisztelt xy!!teljesen igazad van!!ez nem szerver hiba hanem igen is kitalálták hogy valóban minden egyes oldalra be tudjanak nézni és be tudjanak téged hozzá szólót azonosítani!!hogy ha nekik nem tetsző a véleményed akkor rád tudjanak írni, ilyeszteni!!nekem egyszer 3 terepjáró állt meg a ház előtt mert a hazaáruló orbán viktorkáról meg demszky dolgairól írtam nekem és sok embernek tetsző kritikát és láss csodát mi volt az ülésre a z igénytelen szarzabálók táblájára írva???na, mi??hát csak ennyi IZRAELI TITKOS SZOLGÁLAT! csak ennyi volt rá írva na ehhez mit szóltok??még hogy javitás???a jó kurva anyuknak meséljenek ilyeneket ezek a hazaáruló tolvaj senkiháziak!!ennyire féltik a hatalmukat amit mi a náp adtunk a kezükbe most vissza élnek vele??"

--
http://www.micros~1

hat. ize. most olvastam bele.
de legalabb mar tudom, hogy igaza volt a kepregenyironak, amikor valamelyik idoutazos storyban azt irta, hogy "minden az ismertnel korszerubb techika/technologia magianak tunhet" :D)

Kemeny cucc, az biztos. Valami nagyon furcsa emberek gyulnek a hir24 forumaban. Akkor akadtam ra eloszor, amikor volt egy _javaslat_, hoyg a 65 ev felettiek ne utazzanak ingyen reggel 7 es 9 kozott (vagy hasonlo idopontban). Namost, aki azt merte mondani, hogy "meggondolando", mar ingyenelo senkihazi lett, aki legszivesebben a Dunaba lovetne a nyugdijasokat....Mar akkor is feltunt, hogy a kommentelok nagy resze keptelen ertelmezni a cikk szoveget, ez most is elojott. Kedvenc:
"Mi az hogy mindenkinek egyszerre doglik be a gepe, ez is a kormany muve,stb". Veletlenul sem tunik fel neki a cikkben, hoyg _kozponti_ hibarol van szo, ergo nem az egyen gepe doglott be...Ah, viccesek lennenek, de inkabb idegesitoek.

--
http://www.micros~1

Aztán ebben az a legkellemetlenebb, hogy mellékesen meg vannak győződve a felsőbbrendűségükről és minden felett álló intelligenciájukról, kizárólag azért, mert ők idősebbek...

Pedig ugyanilyeneket lehet találni itt is, akik szerint a skype matat a jelszavak között, etc. ;)

Nekem sok lett hamar...
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Köszöntsük Testvéroldalunkat!

:)
Kemeny, de igaz :) Es az a legkemenyebb, hogy igaz...

--
http://www.micros~1

"Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic." - Arthur C. Clarke
A kepregenyes ismereteddel esetleg kiegeszithetned a rola szolo wiki oldalt. :)

--
In truly successful relationships...
no one wears the pants.

akkor ezekszerint nem kepregenyben olvastam :D)
vagy a kepregenyiro olvasta A.C.C-t.
ez van, a plagiumok korat eljuk :D)

Bármibe bele tudják látni a politikát. Én néha az iwiw-en olvastam bele a kommentekbe, de... A "nagyazistenállatkertje..." kezdetű örökbecsű mondás nagyon enyhe kifejezés rá :)