"A Skype Microsoft által hostolt Linux gépekre cserélte a P2P supernode-jait"

 ( trey | 2012. május 1., kedd - 22:49 )

A Skype hálózati topológiájának részei az ún. supernode-ok. Ezekkel a supernode-okkal volt probléma 2010 végén, amikor a Skype szolgáltatás köhögött.

Az Immunity Security-s Kostya Kortchinsky azt állítja, hogy a Microsoft komoly mértékben átszervezte a Skype hálózati felépítését. Az átalakítás az Ars Technica szerint körülbelül 2 hónappal ezelőtt történt. A biztonsági szakértő szerint - aki Skype-pal kapcsolatos kutatásai során fedezte fel a változást - azt állítja, hogy a Microsoft több ezer, grsecurity-vel megerősített Linux szervert állított üzembe. Ráadásul ezeket a szervereket a Microsoft/Skype hostolja. A node-ok listája itt.

A részletek itt olvashatók.

Hozzászólás megjelenítési lehetőségek

A választott hozzászólás megjelenítési mód a „Beállítás” gombbal rögzíthető.

inetnum: 213.199.160.0 - 213.199.191.255
netname: MSFT-IDC
descr: Microsoft Internet Data Center
country: IE

--
trey @ gépház

grsecurity-vel megerősített Linux szervert állított üzembe

hoppámi?!

Az MS-nél mindig is hülyék ültek. Ha a stock kernel fejlesztői megmondták, hogy a grsec nem lesz defaultban a része, mert szar, akkor az úgy van. :)

--
Java apps are nothing more than sophisticated XML-to-exception converters.

:))

Azért valljuk be, ez elég kemény. Nem azt kéne kiemelni, hogy az Microsoft Linuxot használ valamire üzemeltetésben, hanem hogy grsecurityt.

Spenglert és PaX Teamet azóta egy hawaii luxusklinikán kezelik májnagyobbodás miatt. ;)

--
Java apps are nothing more than sophisticated XML-to-exception converters.

Ne tereljél. Az a lényeg, hogy az MS nem meri a saját rendszerét használni, azt csak a megvezethető, becsapható tudatlanoknak tartják fenn és adják el! Így lett megideologizálva a Közösségtől és pont. :))

Látom, te is végre megvilágosodtál és elfogadtad az IGazságot. (annyira igaz, hogy az első két betűje is nagy :-)

IGazság?
Ez valami Apple termék?
- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -
- - -> Kérjük a humoros aláírást itt elhelyezni. <- - -

Akkor iGazság lenne.

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

A paypal supportjukon tul, en nagyon tudnek orulni egy alapos doksinak, hogy mit, hogyan, es miert allitottak be.

+1

Nem lehet, hogy csak nagyon jól elmaszkírozott Apple szerverek működnek a háttérben? ;->

"Jegyezze fel a vádhoz - utasította Metcalf őrnagy a tizedest, aki tudott gyorsírni. - Tiszteletlenül beszélt a feljebbvalójával, amikor nem pofázott közbe."

The - end - is - here - the - end - is - here - the - end - is - NOWWWWWWW

Ha már a Microsoft is Linuxot tol jóféle grsecurity-vel.

Az persze nem lehet h a skype-nak van egy szerver oldali software-e, amit linuxra irtak, es a Microsoft hozott egy teljesen korrekt dontest, h hat ha azon fut, azon fut, akkor azt teszunk ala. Neki kellett volna dolniuk ujrairni .NET-re? Minek?

Hogy az 1 bites timike és poliverzum apukája ne tudjon huhogni itt. Ez a Microsoftnak minden pénzt meg kellene, hogy érjen.

+1 :)

portolják winre "oszt annyi", mert így elég jó kis szaga van a dolognak

v. esetleg nincs fél órája v.melyik alkalmazottnak ...
:)

OMFG ROTFLMAO

Biztos, hogy így van, de ki nem szarja le.

Csak a HUP-on tudják az emberek ettől az egésztől annyira felizgatni magukat.

A Microsoft megvette a Skype-ot, azok meg Linux-al tudták stabilizálni és költséghatékonnyá tenni a supernodejaikat.

Ez is azt mutatja, hogy a Linuxra lehet üzletet alapozni, és rengetegen alapoznak is és ez nagy dolog, meg innováció, meg tudja f*szom.

Engem nem érdekel, én csak azt tudom, hogy a szeget kalapáccsal verem be, a csavart meg csavarhúzóval csavarom és láthatóan mások is képesek arra, hogy jól válasszák meg az eszközeiket az adott célra.

A Microsoftnak ez az egész annyira lehet hátrányos, hogy az IT bulvárban néhány GDP negatív hülyegyerek elkommentelget róla.

De egyébként ha van egy jó marketingesük, ezt is le tudnák jól kommunikálni.
Pl. nyilvánosságra hozzák, hogy az összes linux hyper-vben fut, és lám stabil és jól megy, mert ők maguk is rá mernek bírni éles dolgokat működik a failovertől kezdve live migrationig minden... És milyen jó cég vagyunk mi, hogy a linux kernelbe fejlesztjük a hyper-v kompatibilitási réteget, a kernel kódnak x %-át adjuk, stb... :)
--
Discover It - Have a lot of fun!

Ez az egész azt mutatja, hogy a Microsoft elvesztette a Linux eltörlésére indított háborúját. Persze mi ezt már tudtuk régen, de egyre több bizonyíték van erre.

--
trey @ gépház

Inkább rájött, hogy felesleges a Linux ellen uszítani, mert úgyse lesz soha desktop rendszer/a felhasználót egyáltalán nem érdekli és nem is tudja, milyen rendszert használ (lásd okostelefontok, tabletek).
----
Hülye pelikán

Gondolod, hogy a Microsoft-ot az érdekli, hogy a felhasználó tudja-e, hogy mit használ vagy sem? Véletlenül sem a közvetlenül szerver / beágyazott rendszerek / telefonok / tabletek / e-book olvasók stb., közvetetten más területeken elbukott profit érdekli? De. Ha pedig az érdekli, akkor a te szavaiddal élve nem érezhette úgy, hogy "felesleges a Linux ellen uszítani".

--
trey @ gépház

A Microsoftnak igenis fontos tudni, hogy a felhasználó mi alapján választ. Ha a felhasználót érdekelné, hogy mi fut az eszközén, akkor az MS-nek érdeke lenne lehúzni a Linuxot. Mivel a felhasználót nem érdekli, ezért az MS ezt nem erőlteti. Mindez a profit miatt.
----
Hülye pelikán

Az lenne szebb, ha kiderülne, hogy az Apple Appstore-t is linux szolgálja ki makkos szerver helyett :)

-----------------
“If there were no hell, we would be like the animals. No hell, no dignity.”

Erre van némi esély. Az OS X ettől nem lesz rossz OS. Az Apple nem definiálta magát a Linux ellenfelének. A Microsoftnak ez azért nagy arcvesztés mert évtizedes FUD kampányt folytat a Linux ellen, amelyben a Windows servert a Linux szerverek elé helyezi. Most mégis Linux-ot kell használnia. Az Apple nem gyártott ellenségképet a pingvines rendszerből. Szabadalomháborúzik, de az nem FUD kampány és azzal is inkább csak az Androidot támadja.

Számomra ez nem is olyan meglepő, hiszen - amennyire én tudom, legalábbis úgy hallottam - a Microsoft levelezőrendszerét is Linux hajtja.

És ezek után még meri valaki azt állítani, hogy a Linux nem jobb mint a Windows?! Hiszen ezt még a Microsoft is elismeri e tetteivel! Nem meri kritikus helyekre rakni azt a bitszeméthalmot amit gyárt, azt csak a megvezethető, becsapható tudatlanoknak adja (el), a számítástechnikai divatmajmoknak, a konformistáknak, tömegembereknek, akik csak azért használnak Windowst, mert mindenki a környezetükben szintén azt használ, és nem képesek megismerkedni az alternatívákkal...

-------------
Blogom: http://violazoli.blogspot.com
Könyvem a VIM-ről: http://mek.oszk.hu/09600/09648/#

a Microsoft levelezőrendszerét is Linux hajtja

Melyiket, az Exchanget? Vagy a Hotmailt? Egyik se nyert, de szép FUD próbálkozás.

Annyi igazság van benne, hogy exchange-ek elé front-end filternek meg smtp gatewaynek szoktak postfixet pakolni. Legalábbis office365-ből jövő levelek fejlécében gyönyörűen látszik, hogy átmegy postfixon még az ms felhőben...
--
Discover It - Have a lot of fun!

Exchange 2010 óta bármit elé rakhatsz. És bizony akkor nehezebb törni, ha inhomogén.
--
http://naszta.hu

Ezt nem teljesen értem. Mit értesz azalatt, hogy Exchange2010 óta?

Ezt én sem értem. Most fejeztünk be egy 2007-2010 migrációt (AD-stül, gépestül, mindenestül), de AFAIK előtte nekünk is ugyanúgy van, volt (és lesz) valami az egyik frontend szerverünkön (hogy fogja a leveleket, ha valamiért nem elérhető az AD-s gép, pl. hálózati hiba, karbantartás, ELMÜ szereli a környéket, whatever.)

Mondjuk sok közöm szerencsére nincs a levelezéshez, néha állítok distribution groupokat és hál'istennek ennyivel kimerül a teljes levelezés-admin kötelezettségem.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Te itt valamit nagyon félreértesz.

--
trey @ gépház

Elvileg ez a szerepkör lehet 3rd party is, tehát Linux-os gép postfix-szel.
--
http://naszta.hu

A szál onnan indult, hogy Exchange elé tesznek más MTA/Spamfilter/izébigyó szervert/készüléket/appliance-t/gépet. A tévedésed abban áll, hogy nem csak "Exchange 2010 óta". Vagy ha másról beszélsz, akkor félreérthetően fogalmazol, mert többen is rákérdeztek.

--
trey @ gépház

Természetesen az SMTP protokoll miatt mindig is lehetett tenni mást is elé, az Exchange 2010 óta ott van az újdonság, hogy ez támogatott.
--
http://naszta.hu

Úgy érted, hogy az általam már Exchange 2003-mal is üzemeltett több Exchange szerveres megoldás (pl. Edge Transport Server az organisation-ben) az nem volt támogatott? Vagy egy pl. Exchange 2007 elé tett linuxos spamfilter appliance setup nem támogatott? :)

--
trey @ gépház

+1
Én is emlékeztem, mintha csináltam volna már 2003+postfix összeházasítást, de nem mertem biztosra mondani, nem emlékeztem pontosan...

Szóval a lényeg, eddig is megoldható volt, csak mostmár lehet hogy hivatalosan is támogatott :).
--
Discover It - Have a lot of fun!

Ok, akkor csak fiatal vagyok. :)
--
http://naszta.hu

"inhomogén"

Van erre egy másik szó is, heterogén. :)

"I found this comment above a function written by an former co-worker," Craig wrote, "I guess he was the master of the quadruple negative. I still can't tell if this shows or hides the dialog."

/**
*Makes the following dialog not non-uninvisible */

http://thedailywtf.com/Articles/Not-Nonuninvisible,-addfunk%28%29,-and-More.aspx

--
In truly successful relationships...
no one wears the pants.

:D
Ha jól nézem, láthatóvá teszi.
------------------
My Open-Source Android "Projects"

Gondolom a *.bigfish.com-ra gondolsz. Azok a F5 által szállított BIG-IP hardverek. Terheléselosztásra, gyorsítótárazásra használják őket számos helyen.

Meglepő módon routereket se gyárt saját magának a Microsoft.

Amugy jol emlekszem, hogy valamikor nagyon regen FreeBSD volt a hotmail mogott? (Linuxrol en se tudok)

szerk.: lentebb kaptam erre valaszt

Persze, ugyanaz a brigád csinálta a Hotmailt, mint akik később az Ironport Antispam applianceket, amelyet meg a Cisco vásárolt fel később és azóta is FreeBSD-alapúak.

Sőt, én egyszer rátelneteltem a www.microsoft.com gépre, és azt írta ki, hogy "Welcome to FreeBSD 3.x".
Ez valamikor 1997-1998 környékén volt.

Fuszenecker_Róbert

Te mekkora luser vagy :DDD gondolod az Exchange-t lecsereltek valami osszefabrikalt postifx+dovecot csodara :D:D:D almodj kiraly lany...
--
1 leszel vagy 0 élő vagy hulla!

Azt az összefabrikált csodát viszonylag sokan választották az Exchange helyett.
Persze ebben benne vannak a más szerver mögé "rejtett" exchange-ek is, de azért a trend mégis csak az exchange-ek csökkenését mutatja.

Ezzel nem az exhange-t akarom támadni, inkább csak alaptalannak érzem a hangnemet a postfix-szel szemben.

------------------
My Open-Source Android "Projects"

Persze ebben benne vannak a más szerver mögé "rejtett" exchange-ek is

Amelyeknek számáról nincs benne adat.

"This report is a comprehensive report involving all mail servers we know of visible on the internet."

Tipikusan Apache vs. IIS hasonlatos probléma. Internet vs. Intranet.

de azért a trend mégis csak az exchange-ek csökkenését mutatja

A "trend" maximum a közvetlen vagy relay hosztokként való használatukat mutatja, amely csökkenése abszolút nem meglepő, mivel évek óta azt erőltetik a "security" termékgyártók, hogy a belső exchange elé rakjon minden cég külön antispam/AV eszközt (lásd. Ironport, Barracuda, Symantec Brightmail, stb.).

Az Exchange a legtöbb helyen ettől még nem került leváltásra, csak elé került egy appliance. Úgyhogy nem az Exchange helyett választották a Postfixet, hanem az Exchange elé.

Én is írtam (és idézted is), hogy ezek egy része csak exchange elé tett szerver, viszont valószínűnek tartom, hogy nem az összes. Ezért, ha már a megváltozott szerverek akár 1%-a nem csak egy előszűrő, akkor is csökken az echange-ek aránya.

------------------
My Open-Source Android "Projects"

Ellenben közben régóta közismerten nem-exchanges szerver mögé is kerülhetett exchange.
----
Hülye pelikán

Ez is igaz, ebbe bele sem gondoltam.
Szóval akkor ebből a statisztikából nem sokat lehet levonni, ettől függetlenül tartom azt, hogy a postfix egy nagyon jó smtp szerver, és nem érdemel lenéző szavakat.

------------------
My Open-Source Android "Projects"

Ezért jó a statisztika. Bármit lehet vele bizonyítani és bárminek az ellenkezőjét is. :)

A Postfix jó smtp szerver, ezt senki se tagadta. Én is használom több helyen, de Exchangel nehéz így összehasonlítani, mert utóbbi ráadásul nem csak smtp szerver...

"Ezért jó a statisztika. Bármit lehet vele bizonyítani és bárminek az ellenkezőjét is"

Ezert nezem vegtelenul ovatosan es ketkedve a bankok szamait is ;) Eddig bejott

dehat a soho router is webserver! :>

--
NetBSD - Simplicity is prerequisite for reliability

Ó jajj...

+ 1

Régen linux alatt ment, de a fostalicska M$ SZARver termékeknek ez rossz reklám volt.
http://ubuntu.igameilive.com/2009/03/microsoft-uses-linuxwhat.html

Váltottak saját termékre és inkább bevállalják ezt:
http://hup.hu/cikkek/20120427/20_dollarert_tortek_hotmail_account-okat

LOAD "http://digx.hu",8,1

Már kattintás előtt kételkedtem a linkben foglalt állítás igazságtartalmában.
Csak az első kommentig kellett olvasnom, hogy bebizonyosodjon, igazam volt.

Fail.

http://betanews.com/2001/06/18/microsoft-we-use-freebsd/

FreeBSD-t (es egyebkent Solarist) hasznaltak.

Szerk: De azert birom hogy hulyeznek itt le embereket paran..

"Published 11 years ago"

mostmar akkor gondolom nem ;)

Amikor megláttam a linket, egyből az jutott eszembe, bizonyára valami proxy jellegű dologba akadt bele, aki Linuxot lát a Microsoftnál. Mivel a cikk alatt lévő nem túl sok kommentből is erre lehetett következtetni, valamint memóriám legsötéttebb zugaiból is rémlett, hogy régen ha Microsoft oldalakon jártam, alul a böngésző állapotsorában akamai-s címet is láttam, nem tartottam szükségesnek több időt utánajárásra fordítani.
Most viszont megtettem, tessék: http://news.netcraft.com/archives/2003/08/17/wwwmicrosoftcom_runs_linux_up_to_a_point_.html
Következésképp dcsaba kolléga elnézte a dolgot, és az általa linkelt cikk még véletlenül sem bizonyítja, hogy a Microsoft nyílt forrású rendszereket használt azért, mert nem bízott a saját termékeiben. Az sem igaz, hogy azért cserélte le őket végül, mert ez rossz reklám volt a saját platformjának. És az ellentétes állítás ráadásul ott világít a cikk alján, csak utána kellett volna nézni. Na ezért írtam, hogy fail. És még csak le sem hülyéztem.
Amikor valaki olyanokkal jön, mint "a fostalicska M$ SZARver", arról maximum annyi a véleményem, hogy komolytalan ember.

Amúgy amit linkeltél, az most mit is bizonyít? Hogy megvettek egy működő rendszert, és nem az volt az első dolguk, hogy vallási fanatizmusból szétbombázzák? Pláne akkor, ha esetleg az adott célnak jobban megfelelt a készen vásárolt megoldás? Meg egyébként is, a két cikk között eltelt 8(!) év.

Gergov nem tudom mióta vagy IT területen, de ha abban az időben olvastál valamilyen IT fórumot (jó nem Stinges prog.hu-t), akkor biztosan belefutottál volna.
A Microsoft a nyílt forrás ellen kampányolt miközben titkolta hogy ő maga is nyílt forráskódú rendszert használ (sőt kijelentette hogy nem használ).
Szerinted miért tette? Véletlenül sem a rossz reklám miatt és hogy azt a látszatot kelti hogy nem bízik a saját termékükben..

Felteszek egy másik, egyszerűbb kérdést: Ha a Microsoft az iPhone ellen kampányol és több alkalmazottja mégis iPhone-t használ ez nem probléma a Microsoftnak, ha kiderül? Ráadásul ez nem is olyan régen volt: http://articles.nydailynews.com/2010-03-16/news/27059216_1_apple-iphone-iphone-users-microsoft-and-apple

Szóval ez kb annak a jogvédőnek nem egyértelmű csak, aki azt mondja hogy a három fiatalember csukjában este késsel a lakásodba csak vízért ment be, mert annyira szomjasak voltak. Hisz mindenki olvasta hogy szerelik le a közcsapokat, veszélyes este az utcán mászkálni (ezért kell a kés) és esőt is mondtak így a csukja is indokolt.

Szerk:
Persze véletlenül se vedd ezt sértésnek! Csak elmondtam hogy van alapja annak, amit mondanak attól függetlenül hogy rosszul emlékeznek a részletekre.
És a Microsoftnak sem kell szégyenkeznie a termékei miatt (sem akkor, sem most), csak mint tudjuk a marketing egy elég gázos terület, akár a politika. Valószínűleg a szakembereknek semmi gondjuk nem volt a rendszerrel, aztán rájuk szóltak hogy tegyék rendbe, mert ezt követeli a politika. Sok közép- és nagyvállalatnál heterogén rendszerek futnak és gazdaságilag csak a politika indokolhatja ennek ellenkezőjét. Hisz a józan ész azt diktálhatja hogy az adott célnak legmegfelelőbb rendszert kell választani, amit beláthatjuk hogy elég képtelenség hogy egy gyártó tud teljesíteni.

Eszemben sincs sértésnek venni.
Hogy mióta vagyok IT területen? Igazából nem vagyok. 1997-ben pl, amikor az MS megvette a Hotmail-t, még nem is volt számítógépem. Igaz, 7 évesen nem is nagyon vágytam rá.

Én értem és tudom, hogy régen ki akarták irtani az open source szoftvereket, hiszen ez volt az érdekük. Azt is, hogy mint profitorientált piaci szereplők, most is keresztbe tesznek, ahol tudnak. Személy szerint nem is különösebben kedvelem őket. De amikor valaki leír ilyeneket, hogy "a ringyó$ szar, még a májkrémszoft is Linuxot használ helyette, mert annyira, és mindenki debil, aki windost használ", akkor azért valahol kötelességemnek érzem helyreigazítani az illetőt. Hátha segít rajta.

Te valamit felreertesz: a Microsoftnak egy celja van: profitot termelni -mint minden profit orientalt vallalatnak.

Ha ezt open source alapokon tudja elerni, akkor kodot nyit. Ha az erdekei ugy kivanjak, akkor megoszt kodot. Ha ugy, akkor het lakat alatt orzik.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Hol?

Én is valami ilyesmit mondtam. Ezért szed sarcot pl. az Android után. Vagy ezért szívózott a TomTom-mal. Szerintem ez bőven belefér a "keresztbe tesz" definíciójába.

Pedig az m$ nyílt forrású OS-t használt a hotmailhoz. Hiába próbálta lecserélni saját rendszerére, nem ment neki úgy ahogy ő akarta. Persze az idő és a hardverek fejlődése megoldotta a problémáját.

Az megvan, hogy az MS a Hotmail-t is vette?

Nekem meg, de te ismered az egész történetet ?
http://www.plex86.org/linux/Hotmail-Platform-is-Hosted-on-Unix-88.html

Ha eltekintek attól, hogy mindenféle bizonyítást mellőz a leírás (így legfeljebb sztorizgatásnak vehető), akkor is ott van, hogy ez 10+ éves történet, szóval annyira nem tud lekötni :(

Lehet írni, hogy 10+ éves meg, hogy mindenféle bizonyítást mellőz. De ez akkoriban köztudott tény volt, hogy évekig nem tudták befejezni az ígért átállást.
http://en.wikipedia.org/wiki/Hotmail#MSN_Hotmail

Ebből következik, hogy... szar a Windows NT 4?

Az következik belőle, hogy akkoriban nem tudtak kritikus helyre saját rendszert tenni.

Persze, mert a sok közül egy átállás nem ment zökkenőmentesen, ebből mindjárt ez következik.

Ebben az esetben nézzük meg a csoda Linux migrációkat. A sok besült projekt miatt ezesetben úgy tűnhet nem lehet még nem-kritikus helyre sem tenni... :))

s/nem tudtak/nem tudtak azonnal

Ja, mert a teljes Hotmail infrastruktúra alatt lecserélni az oprendszert egy laza ujjgyakorlat lenne, csak mint tudjuk, sz*r a winfos. Oh wait... :)

Meg a Blaster idejeben hasznaltak az Akamai terheleseloszto rendszeret, amin termeszetesen Linux volt. Szoval akkoriban a windowsupdate.com alatt elvileg az volt.

--
In truly successful relationships...
no one wears the pants.

Nem alatt, hanem előtt és most is az van. Akkor hasonló fogyatékosok óbégattak, hogy Linux alatt fut az IIS, mert a Netcraft crawler a TCP fingerprintből látta, hogy Linux a webcache host, amelyikhez kapcsolódott, de a backend MS webszerverek IIS HTTP választ adtak vissza és ebből azt vonták le az okosok, hogy Linuxon futtatják az IIS-t...

"Váltottak saját termékre és inkább bevállalják ezt:
http://hup.hu/cikkek/20120427/20_dollarert_tortek_hotmail_account-okat"

Csak halkan jegyzem meg, hogy ennek a hibának semmi köze nem volt a rendszer alatt futó os-hez.

Jól összegyűjtötted a win-troll-okat (nem mindet), akik szokás szerint agy nélkül reflexből leoltogatnak. Az aranyhal emlékezetével megáldott lúzerkék elfelejtették, hogy a cikk arról szól: a Microsoft grsecurity-vel megerősített Linux szervert állított üzembe, pedig egyikük még hozzá is szólt a cikkhez korábban.

Az esemény felér egy hivatalos Microsoft beismeréssel: Már erre is szar a windows szarver.
:-)

Nem biztos, hogy minőségi okai vannak a Linux szerverek üzemeltetésének. Mivel több ezer szerverről van szó, lehet hogy nem volt pénzük a Windows szerverek licenceire. :-)

-----
A kockás zakók és a mellészabások tekintetében kérdezze meg úri szabóját.

:))) Ez utott.

--
http://www.micros~1

Pont ugyan ez jutot eszembe. A """gazdasági válság, regresszió""" idején nem futja windows termékek vásásrlására. B variáció (pusztán rosszhiszemű feltételezés), hogy a grsec remek biztonságot szavatol, de lévén GPL, nem annyira könnyű belopni a win-szerverekbe. Már szívtak hasonlóval, win7 update redszere esetén. De ez utóbbit is poénnak szántam. A valóság az, hogy fogalmam sincs, miért linuxot használnak. Biztos meg tudnák oldani saját berkeken belül, csak túl sok meló, hibalehetőség... egy kör alatt.

------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

B variáció (pusztán rosszhiszemű feltételezés), hogy a grsec remek biztonságot szavatol, de lévén GPL, nem annyira könnyű belopni a win-szerverekbe.

Remelem azzal tisztaban vagy, h nem egy grsec-ben implementalt otlet ott figyel az NT kernelben is. Hogy az istenbe emelnenek at egy az egyben kodot egy linux specifikus kernel patch-bol egy teljesen masik kernelbe? Ez valoban felesleges rosszhiszemuseg.

A valóság az, hogy fogalmam sincs, miért linuxot használnak. Biztos meg tudnák oldani saját berkeken belül, csak túl sok meló, hibalehetőség... egy kör alatt

Akkor olvass meg egy kicsit, mar ennek a cikknek a hozzaszolasai kozott is ott figyel a valoszinu ok.

---
pontscho / fresh!mindworkz

Ok.
------
3 fajta matematikus létezik. Aki tud számolni, és aki nem.

Nem az a hír jól emlékező Fáni, hogy a Skype Global cégtől átvett szakik Linuxot támogatnak továbbra is, mert eddig is Linux alatt futottak a Skype szerverek. A hír az, hogy a Microsoft úgy gondolja, hogy ha már Linux marad, akkor grsecurityvel legyen megerősítve, mert anélkül szart se ér. HTH

Jaaa, hogy egy meglévő, újonnan megvett, bazinagy Linuxos infrastruktúra Windowsra migrálása nem megy csettintésre? Pedig én azt hittem :(

Ez is csak azt bizonyítja, hogy mennyire fos a Windows :'(

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Másik irányba csettintésre szokott menni? Pl. müncheni Linux-projekt? :))

--
Java apps are nothing more than sophisticated XML-to-exception converters.

Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a windows server nem jobb ebben az esetben, mint a linux, ezért az átvett infrastruktúrán nem kezdték el fejvesztve lecserélni az os-t.

a hotmail freebsdvel ment, mielott megvette az ms, aztan probaltak tobbszor atallitani windowsra, idonkent jelentettek,hogy sikerult, es menetrendszeruen kiderult, hogy megsem, mert a w2k szerverek nem birtak a terhelest.
valahol a w2k3 kornyeken viszont tenyleg atalltak windows alapokra.

Zolcsi, mar csak az a kerdes hogy miert irsz ilyen blogot? ki bantott meg ennyire, hogy igy fajjon neked ha valaki hisz?

Ugyan tényleg rémesen fest az MS PR-jában, hogy most mégis linux-ot használ...

...de nem lehet, hogy csak egyszerűen a skype megvétele óta nem tudtak minden, supernode-on futó rendszert átültetni windows-ra? Nem tudom miket használhatnak, de lehet nem 2 perc ez se. Arról nem is beszélve, hogy legtöbb felvásárlásnál vagy teljes átalakítás van, vagy pont úgy hagynak mindent mint volt.

+1

Ráadásul a Skype üzemeltetőknek is abban van tapasztalata.
--
http://naszta.hu

+1

Amugy ugy fest az MS egyre inkabb atpozicionalja magat egyszeruen IT megoldas szallitonak (nem OS vendornak), amit jol is tesz.

Epp csak a lenyegrol nem beszel senki: mirol cserelt es konkretan mi okozta a technikai problemakat? Csak hogy valami szakmai tartalomrol is szo legyen a szokasos flamebait mellett.

(Egyaltalan nem lennek meglepodve, hogyha kiderulne, hogy eddig is Linuxon futott a Skype supernodejai, mert breaking news, nem az MS kezdte el a fejlesztest, mint ahogy a Hotmail eseten is, FreeBSD-vel vettek es nem kezdtek meg 0day cserelni Windowsra.)

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

megkerdeztem a blog szerzojet es: a skype sajat supernode-jai eddig is linux alapuak voltak, tavaly kezdtek el a grsec-et nyomni rajuk (meg az MS akvizicio elott) es nemreg fejeztek be, ezzel egyidejuleg pedig kizartak a kulso supernode-okat. a blogban emlitett informaciok is innen szarmaznak, ti. a supernode-ok kozotti protokollban le lehet kerdezni egy csomo informaciot a rendszerrol, tobbek kozott a uname-t. persze ahogy a hotmail eseteben is tortent, valoszinuleg itt is elobb-utobb lecserelik a rendszert windows alapura, csak ahhoz portolni kell a supernode kodokat.

Magyarán (mint ahogy minden értelmes ember számára sejthető volt), a nagy "migrálás" kimerül annyiban, hogy felhúztak egy grsecurity-t is.

Timi, Poliverzum, hozzáfűzni való? :)

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

S ettől a supernode-ok száma drámaian lecsökkent több mint 48 ezerről 11 ezerre és hirtelen mindjárt lábuk is nőtt és beköltözek a Microsoft adatközpontjaiba világszerte. Maguktól.

--
trey @ gépház

:-D

Gondolom toltak alá erősebb gépet, lábnövesztés meg valószínűleg úgy nézett ki, hogy vettek új vasat.

Szerintem nem neked kellene magyaráznom, hogy hogyan zajlik egy ilyen migrálás, költöztetés.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

Pontosan ezért húztam fel a szemöldökömet arra a mondásra, hogy "csak felhúztak egy grsecurity-t".

Feltehetően hardverparkot / OS-t / hosting-ot cseréltek. Tegnap poénból megnéztem a node-ok első 6 IP címét.

trey@alderaan:~$ grep 213.199.179 /tmp/foo.txt | wc -l
1181
trey@alderaan:~$ grep 64.4 /tmp/foo.txt | wc -l
1181
trey@alderaan:~$ grep 65.55 /tmp/foo.txt | wc -l
1181
trey@alderaan:~$ grep 157.55 /tmp/foo.txt | wc -l
3543
trey@alderaan:~$ grep 111.221 /tmp/foo.txt | wc -l
2358

1100+ szerver IP-je Írországban, 1100+ New York-ban, kb. 5 ezer Redmondban, 2500 darab Szingapúrban van.

Nem kis meló lehetett ez. Ezek az IP tartományok a Microsoft nevén vannak. Ha csak el nem néztem.

--
trey @ gépház

Remek, én a "Linuxra migrált"-on vontam fel a szemöldököm. Mivel eddig is az volt. Migrálni valamiről valamire szoktak.

Abban meg nem tudom mi a nagy hír, hogy a Microsoft a saját adatközpontjaiba migrálta a Linuxos gépeit, én is ezt tenném.

----------------
Lvl86 Troll - Think Wishfully™

"Remek, én a "Linuxra migrált"-on vontam fel a szemöldököm."

Ki használta a "migrál" szót? Egyébként migrálni lehet verzióról verzióra is.

"Abban meg nem tudom mi a nagy hír, hogy a Microsoft a saját adatközpontjaiba migrálta a Linuxos gépeit, én is ezt tenném."

Ezek szerint mindennapos dolog, hogy a Microsoft adatközpontjaiba tízezres nagyságrendben vonulnak be Linux szerverek. Esetleg valami hasonló példát tudnál mondani ilyenre a közelmúltból?

--
trey @ gépház

"Ezek szerint mindennapos dolog, hogy a Microsoft adatközpontjaiba tízezres nagyságrendben vonulnak be Linux szerverek."

Miért, fertőzésveszélytől kellene tartaniuk? :) Nem igazán látom, hogy egy adatközpontnak mi köze van a benne üzemelő szerverek által futtatott os-hez. Gyanítom, hogy a Microsoft eddig is sok területen használt többek között linuxot is a szerverparkjaiban a legkülönfélébb feladatokra, lásd pl.: http://hup.hu/cikkek/20120501/a_skype_microsoft_altal_hostolt_linux_gepekre_cserelte_a_p2p_supernode-jait#comment-1453940

Kérlek, hogy zavarj részletekkel, mert nekem az hír, hogy a Microsoft ezek szerint a világ egyik legnagyobb Linux felhasználója, hiszen 10 ezresével találhatók adatközpontjaiban Linux szerverek és nem különleges hír, hogy most 10 ezerrel nőtt ezen szerverek száma. Hol, mire, mennyit, milyen disztribúciót és miért használnak?

--
trey @ gépház

Mondjuk az, hogy nyitottabbak a Linux felé, már néhány éve látszik. Szerintem ebben semmi meglepő nincs, mint ahogy abban sem, hogy csírájában próbálta beszántani az ellenfelét, sőt ellenfeleit. Ráadásul az MS elég nagy cég ahhoz, hogy míg az OS divízió tűzzel, vassal írtja a többi OS-t maga körül, addig 3 másik divízió meg simán használ mást is. Pl.: iPad-os Office-t sem lehet fejleszteni OS.X nélkül és Android-os SkyDrive-ot sem lehet Linux nélkül stb.

Egyébként nekem az a hír a történetben, hogy az MS is elmozdult a megoldásszállító irányába. Az a része a dolognak szerintem sem nagy újdonság, hogy néhány hónap alatt nem állítják át a teljes Skype infrastruktúrát Windows alapúra a mellett, hogy konszolidálják a saját adatközpontjaikba.
--
http://naszta.hu

Sőt, pl. a mono fejlesztéséhez is nagyon sok segítséget adnak. Olvastam egy mono-fejlesztő blogjában (talán éppen Miguel de Icazaé volt), hogy bármikor írnak a MS mérnökeinek, azok mindig nagyon segítőkészek.
Nekem is furcsa volt kezdetben, hogy miért is nem akarja a MS kicsinálni a mono-t, aztán arra gondoltam, hogy nekik ez ingyenreklám, a mono még sokáig nem lesz .NET komoly ellenfele, viszont sok programozó megismerkedhet magával a technológiával.

Fuszenecker_Róbert

"nekik ez ingyenreklám, a mono még sokáig nem lesz .NET komoly ellenfele, viszont sok programozó megismerkedhet magával a technológiával"

Azért ne becsüljük alá a mono-t, lásd pl.: http://cythoon.com/node/687

Én inkább azt mondanám, hogy a mono olyan területeket céloz meg, amiket a microsoft nem, ezáltal nem jelentenek egymásnak konkurenciát.

Ezt akartam én is írni, a Mono sosem lesz konkurrencia, ellenfél, hiszen az MS platformját viszi át más rendszerekre, kvázi ingyen terjesztve az MS dolgait (amik amúgy elég jók, terjeszteni valók). Ez a mindenkinek jó tipikus esete.
----
Hülye pelikán

A mono fejlesztését tudtommal pénzügyileg is támogatja az MS (Novell-megállapodás), tehát nem csak örül neki, hogy fejlesztgetik, hanem kőkeményen finanszírozza...

"Egyébként nekem az a hír a történetben, hogy az MS is elmozdult a megoldásszállító irányába."

Úgy látszik, hogy mindenki megtalálta magának a sztoriban a hírértéket. Kinek ez, kinek az. Mit értesz az alatt, hogy megoldásszállító? Itt mi a megoldás?

--
trey @ gépház

Igazából konkrétan nem csak ez a hír, hanem az irány, ami felé az MS halad. A Lync szerintem erős és jó szolgáltatásai mellé megvették a Skype-ot. Nyilván idővel a 3 szolgáltatást (ugye Live Messenger a 3.) közös alapra helyezik. Ha jobban megnézzük az IP alapú telefonálás szép nagy tortaszelete lesz így az MS-é és az Exchange integrációval nagyon erős üzenet és telefonközpont megoldás szállítók lehetnek.
--
http://naszta.hu

Nekem nincs meg igazán tisztán, hogy mi felé is halad.

--
trey @ gépház

pl. a Hunger altal emlitett F5 Big IP-k joideje ott vannak mar ;)

az a helyzet, hogy ize.
allitolag a supernodeok egy resze a nagy felesleges savszelesseggel rendelkezo userek gepei voltak ; no mostan ez feltetelezi, hogy a szukseges szoftver rendelkezesre all windows platformon is, mert ugye mint az ms felmereseibol tudjuk, osszesen nincs annyi linuxos gep vilagszerte, mint amennyi skype supernode volt...

a blog szerzoje szerint (komolyan, senki nem kepes egy emailt megereszteni neki, ha mar ennyire kivancsi a reszletekre? :P):

egyreszt a sajat linuxos supernode-jaikon a klienseketol valamennyire eltero kod van, masreszt a windows halozati kodja nem skalazodik megfeleloen, hogy atvehesse a linux szerepet (marmint ha hasonlo mennyisegu geppel akarnak megoldani).

"masreszt a windows halozati kodja nem skalazodik megfeleloen, hogy atvehesse a linux szerepet (marmint ha hasonlo mennyisegu geppel akarnak megoldani)."

Ez erdekes, es igazabol meg is magyarazza a szuperszamitogepes Top 500-as dolgot is. Illetve bennem fel is merult emiatt egy tovabbi kerdes, hogy a tobbi Unix-szeru rendszer hogy allhat ebben a kerdesben? (Szinten a Top 500 miatt, mert ott miert Linux a legtobb, es miert olyan keves a BSD pl.?)

kozben tovabb erdeklodtem, es igazabol nem feltetlenul windows problema, hanem valamiert a skype windows kliens esemenykezelo ciklusaban az fd_set merete 1024-re van allitva, ebbol adodik a kliens korlat. hogy ezt miert igy csinaltak meg, az egy jo kerdes, de ennek megvalaszolasahoz mar nincs kontaktemberem ;).

emailezni ? ugyanmar, abban nincs izgalom :D)
felinformaciokbol osszerakni, kombinalni, kitalalni, elmeleteket, osszeeskuveselmeletet gyartani ; na ebben van a szakma egyik szepsege :D)

Ugye helyesen használom: omg, ezt szokás ilyenkor mondani, nem? :S

>>: sys-admin.hu :<<

akkor most ha jolszamolom az ms megsert x darab ms szabadalmat :D)
vajon mennyi licencdijat fognak erte kerni, es mennyiben egyeznek ki magukkal ?
izgalmas kerdesek ezek :D) < h.u.k.k >

Végtelen ciklus :)